geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3868. Rövid séta Bük központjában (GCBKVK)

1. Kóczán ház

1. Kóczán ház

2. Tanösvény

2. Tanösvény

3. Eötvös-park

3. Eötvös-park

Felsőbüki Nagy Pál

Felsőbüki Nagy Pál

4. Szent Kelemen Plébániatemplom

4. Szent Kelemen Plébániatemplom

Templombelső

Templombelső

A pontok a TuHu/OMP térképén

A pontok a <a href="http://turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster&lat=47.381510&lon=16.781860&zoom=256&arrow=0&shading=1">TuHu</a>/<a href="http://openmaps.eu/?zoom=15&lat=47.38172&lon=16.78487&layers=B00FT">OMP</a> térképén
Szélesség N 47° 23,126'
Hosszúság E 16° 45,160'
Magasság: 176 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.09.30 15:00
Megjelenés időpontja: 2014.10.02 14:25
Utolsó lényeges változás: 2020.10.01 18:23
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: pockok
Felhasználó: pockok
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 261 + 9 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2014-10 volt 23 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Röviden:
2019.10.01-től egyelőre beteg. Valószínűleg a 2-es és 4-es pontnál van gond. Fényképes jelszó nélkülit természetesen elfogadok.

1. pont - Kóczán ház
Jelszórészlet a parasztház előtti hirdetőtábla bal szélén, alul (N47 22.791 E16 45.254).
2. pont - Répcementi élőhelyek tanösvény
Jelszórészlet a Tőzike "alatt" :) (N47 22.875 E16 45.209).
3. pont - Eötvös-park
Jelszórészlet - felirat a tárgy belső részén, 1,2 méteren (N47 22.973 E16 45.046).
4. pont - Szent Kelemen Templom és park
Egyesületi csereláda, fa odvában - benne a 4. jelszórészlet (N47 23.126 E16 45.160).
Jelszó: írd sorba a részleteket, összesen 11 karakter.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bük
A kisváros a nyugati határszélen, az Alpokalján található, Budapesttől 220 km, Szombathelytől 30 km távolságra. Kedvező fekvésének köszönhetően autóval és vonattal, valamint autóbusszal is könnyen megközelíthető. A kényelmes kisváros négy településrészből áll, Felső-, Közép- és Alsó- Bük, valamint a gyógyhelyi minősítéssel rendelkező Bükfürdő.

Ezzel a rejtéssel egy kényelmes, rövid kis sétára hívunk benneteket, Középbük városrész központjába, amely az utóbbi években nagyon szépen felújításra került. Kialakult egy új központi pihenőtér, valamint a Városházához vezető utca mentén egy látványos és érdekes tanösvény. A séta a helyi rendezvények egyik kedvelt helyszínén, a felújított Kóczán-háznál kezdődik, a végpont pedig a szintén szép állapotban lévő, 1408-ban épült Szent Kelemen templom, ami mellett a végláda található.

A parkolás bármelyik közbülső pont mellett ingyenesen és szabályosan megoldható.
Az első két pont közelében ezt ajánljuk:  N 47° 22,863' E 16° 45,248' 171 m [GCBKVK+Ajánlott parkoló]

A séta hossza oda és vissza, nem egészen 2000 méter, nem megerőltető. Akár kisgyerekekkel, babakocsival is könnyen teljesíthető. Útközben van játszótér, fagyizó, cukrászda, kávézó, bolt, stb. (ld. térképen is)
Valamennyi ponton egy-egy szótöredéket kell keresni, melyeket sorban egymás mellé rakva kapjuk a jelszót.

1. Kóczán ház
Kóczán Ferenc néhai lakóháza a tájegység utolsó zsúpfedésű, csapott oromzatú, vályogfalú parasztháza, amely 2006 óta a Bük Város Önkormányzat tulajdona. Az épület hat helyiséget tartalmaz, különös gonddal helyre lett állítva a hajdani kívül fűtős cserépkályha konyhai kibontott fűtőnyílása, valamint a kemenceajtó, a mászókémény ajtó, a nyílások és azok vasalatai. Az újonnan készült vasalatok az eredeti mintájára és méretére kerültek egyedileg legyártásra. Udvarépítés során a meglévő kerítés, a kapu és a kiskapu is javításra került. Az udvaron meglévő kút kitisztítását követően elkészült háncsolt akácból az új ágasfa és gém. A gém ellensúlya pántokkal felerősített gyökér (kölönc). Az udvaron Besztercei szilvafák, labdarózsa cserjék, jezsamen és tűzliliomok idézik a régmúlt hangulatát. A Kóczán ház jelenleg civil közösségek otthona - itt kapott helyet a kézműves műhely, a húsvéti tojásfestés, gyermekeknek a "Csintekerintő játszóház" is, valamint különböző gyermek- és családi programok. Az egykori suszterház a városi programok egyik kedvelt helyszíne, ahol népi hagyományainkat, ünnepeinket és rendezvényeinket mutatjuk be, autentikus környezetben.
A ház belülről ezeken a rendezvényeken látogatható.
1. jelszórészlet: a ház előtt lévő hirdetőtábla ház felőli oldalán, alul, matricán.
 N 47° 22,791' E 16° 45,254' 176 m [GCBKVK-1]

2. Répce menti tanösvény
A jelenleg három állomásból álló tanösvény interaktív információs tábláin magyarul és angolul ismerkedhetünk meg a jellemző élőhely típusokkal, valamint megtekinthetjük a tematikusan kiültetett növényeket is. A tanösvény a kanyargós Répcét szimbolizálja, valamint a Répce-vidék egyenetlensége is kitűnik a környezetből. A tanulást és a megismerést 6 db interaktív tábla segíti. A több száz négyzetméter felületű tanösvény kialakításába kertépítő szakember is bekapcsolódott, aki a növényzet elrendezéséért, a beültetett fajok sokszínűségéért felelt. A tanösvényből még hátravan a szántók, mezőgazdasági területek, valamint a Répce menti lakott területek növény és állatvilágát bemutató részek kialakítása. A séta során megtekinthetjük a mocsár-és láprétek élővilágát, amelyet rétnek kialakított gyepterület szimbolizál különböző fűfajtákkal, de láthatunk mellette szibériai nőszirmot is. Következő állomásként a ligeterdőkbe érkezhetünk meg, melyet sűrűn telepített fás ligetjelképez. Végül a folyóvizek, árkok és parkjaik élővilágát bemutató szakasznál visszatérünk a mocsár és lápréteket bemutató gyeptársuláshoz. Itt egy mesterségesen kialakított mederben kaptak helyet a jellegzetes vízi növények- sások és mocsári nőszirom. Az árkok és folyóvizek parti szegélyét pedig bokorfűzek jelképezik az.
2. jelszórészlet: a keleti ligeterdő táblán, a tavaszi tőzikék "alatt" :)
 N 47° 22,875' E 16° 45,209' 180 m [GCBKVK-2]

3. Eötvös-park
A város szívében,az Eötvös utca és Széchenyi utca találkozásánál alakították ki a pihenő díszteret.
A díszkút-szökőkút köré tervezett tér szerves része az elkerített Játszókert. A tér központ eleme a város és a víz szoros kapcsolatát is jelképező díszkút. A rendezett park kedvelt találkozóhelye a bükieknek és a városba látogató vendégeknek is. Az elmúlt évek fejlesztésének köszönhetően egy új, meghatározó eleme lett Bük városának.
3. jelszórészlet: A megadott koorinátán lévő objektum belső oldalán, 1,2 m magasságban.
 N 47° 22,973' E 16° 45,046' 179 m [GCBKVK-3]

4. Szent Kelemen Plébániatemplom és park
A Középbükön lévő gótikus templom 1408-ban épült, de már akkor is egy XIII. századi román templomot építettek át. A templom védőszentjének megválasztása is ősi eredetre utal. Szent Kelemen vértanú Szent Péter harmadik utódaként került pápaságra, így az egyház legkorábbi szentjeihez tartozik. Traianus császár nem nézte jó szemmel, hogy pápasága idején sokan kereszténnyé lettek, ezért a Krím-félszigetre száműzte. Az ottani márványbányában kényszermunkát végzők sorsát különösen gyötrelmessé tette az ivóvíz hiánya. A száműzött apostolutód imája közben megjelent bárány lába nyomán bővizű forrás fakadt. Ezt a jelenetet ábrázolja a fürdőjéről híres kisváros, Bük templomának főoltárképe. Idősebb Storno Ferenc alkotásán Szent Kelemen pápai díszben áll, és a feltámadás győzelmi zászlajával megjelenő húsvéti bárányra mutat. Körülötte a csodálkozó és a víznek örvendező tömeg, lábánál pedig a horgony, vértanúságának jelképeként.
A barokk stílusban átalakított épület belsejében falkép töredékek is idézik a korábbi korokat, amelyek három nagy korszakot ölelnek fel. A román és gótikus részletek egyaránt felfedezhetők az egyhajós, oldalkápolnás épületen, tornya viszont már a barokk jegyében készült 1658-ban, majd 1732-57 között az egész épületet átalakították a barokk jegyében. A templombelső töredékes falfestéseinek egy része középkori, másik része viszont a XVI. századból való barokk munka. Árpádházi szent királyaink, a jogaros István és a csatabárdos László barokk szobrai kiemelkedő alkotások. A szentélyt és a keresztúti stációkat ékesítő zománcképekkel, Hertay Mária munkáival a modern képzőművészet is jelen van az ősi falak között. Az új sekrestye és liturgikus térrendezés 1979-ben készült el Trokár György tervei szerint.
A templom belülről szentmisék környékén látogatható.
Mise időpontok (miserend.hu):
- Kedd és csütörtök: 17:00 óra
- Szombat: 18:00 óra
- Vasárnap: 10:00 óra és 18:00 óra
Információ: Szent Kelemen Plébániahivatal, 9737 Bük, Gárdonyi Géza utca 7., Telefon: +36 94 359 220

A templom egy szépen kialakított parkban áll. Egyik dísze a 18. században készült Mária- oszlop. Közelében látható Felsőbüki Nagy Pál sírja. A reformkor neves szónoka az 1825-ös országgyűlésen nagyhatású beszédet mondott. Erre "válaszul" ajánlotta fel Széchenyi István egy évi jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. A templomkertben több hősi emlékművet is elhelyeztek az évek során.
Műszaki érdeklődésűeknek érdekes lehet még a templom délkeleti oldalán lévő gravitációs alappont. Erről pédául itt olvashattok bővebben.

A park északkeleti oldalán található a temető, ezért kérjük a hangoskodás mellőzését!

4. jelszórészlet: fa odvában.
 N 47° 23,126' E 16° 45,160' 181 m [GCBKVK-4]

Kellemes sétát, nézelődést és jó keresgélést kívánunk!

Forrás és további információk:
Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület
Állapot: kereshető

KRW értékelés (122 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.72 web: 4.75 átlag: 4.72

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kitkat0123 2021.02.16 15:07 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.

Befagyott a doboz a 4. ponton, kérném a fénykép alapján elfogadni. Megprópáltuk feltörni a jelszót, de nem jártunk sikerrel.
[Geoládák v3.9.6]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.04.04 19:20]

Bük 
Robogo 2021.02.16 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Láda be volt fagyva.
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.04.04 19:20]

IMG_20210216_144958 
pliptai 2021.01.06 11:10 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

porto 2020.11.01 16:36 - Megtaláltam
Köszönöm, két élmény volt! :-)
Én olvastam SLY-t, HASZNOS!!!
Gabi megtalálta!
:-)))
[Geoládák v3.7.6]

liptaka 2020.10.26 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Sly 2020.10.25 16:16 - Megtaláltam
Sajnos elsőre mi is a tábla szövegére hagyatkozunk és nem a koordinátái figyeltük. Ez miatt nem jó táblánál kerestük a jelszó részletet, pedig az ott van a helyén. Ez miatt mentünk egy plusz kört Kőszegről vissza, mert nem hagyott nyugodni, hogy hiányzik ez a pont :) Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Zergi 2020.10.15 10:15 - Megtaláltam
Fogtam!
A második jelszórészletet a Rejtőtől kaptam meg. Köszönöm!

IMG_9484IMG_9485
IMG_9487IMG_9491
IMG_9492IMG_9493
IMG_9494IMG_9496
IMG_9497IMG_9498
IMG_9499 
vaslemez 2020.10.05 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Zuhogó eső miatt autóval teljesítettük, és még így is bőrig áztunk.
A jelszó csak lassan esett le. :)

pockok 2020.10.01 18:24 - Egyéb
Köszönöm szépen a karbantartást!
Újra kereshető.

bimbee87 2020.10.01 16:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.93
Első pontot újra felírtam. Második, harmadik pont rendben. Végláda teljesen elázva,így kicseréltem. Új láda, logbook, pár kisebb ajándék, viszont toll nincsen benne. [Geoládák v3.6.0]

RékaésAdrián 2020.09.26 17:00 - Megtaláltam
Bükön töltöttünk pár napot, így ezt a ládát is megnéztük annak ellenére hogy beteg. Csak a 3.ponton lett meg a jelszórészlet. A képek alapján szeretnénk kérni az elfogadást. Köszönjük a rejtést. [Geoládák v3.6.0]

[Jóváhagyta: pockok, 2020.09.27 20:21]

1.pont2.pont
4.pont4.pont
szobánk 
S0beit18 2020.09.26 11:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Jacsa 2020.09.26 11:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.16
Az első ponton lévő jelszórészlet nem található, a többi a helyén. Viszont a 4. ponton a ládát és a rejtek is beázva. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Kogerj 2020.08.27 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

kópé1993 2020.08.20 17:43 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

ballasz 2020.08.01 15:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.86
Nekem csak az első ponttal volt problémám, mert a hirdetőtábla nagyon újnak néz ki, vagy újra festették, de nincs rajta a matrica. A kerítésen belül is van egy tábla, azt is megnéztem, de azon se volt.
Maga a láda eléggé be van ázva, a fa odva is tele vizzel, valószínűleg ez az oka.
Rejtői segítséggel tudtam meg az első részt.
Köszönöm. [Geoládák v3.5.0]

Attibati 2020.06.28 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.56
Kerékpáros találat 129 km
Répcelak - Zsira - Röjtökmuzsaly - Réprcelak 129 km
Szerintem nem beteg a láda, minden pont a helyén van.
A gravitációs alappont a templomnál régi emlékeket idézett fel. Ezeknek a számításával, mérésével töltöttem a fiatalságom. :-)

Bobby Holmes 2020.05.27 17:50 - Megtaláltam
Ezt a jelszótípust nagyon támogatom. A pontok jók voltak, könnyen elérhetőek. Köszönöm a multit!

FPeti 2020.05.23 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.56
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!
A templomparkot épp újragondolják, de a láda biztonságban.

kocsisbenedek 2020.04.25 10:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.77
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Benedek,József,Fanni [Geoládák v3.3.2]

kocsisjozsef74 2020.04.25 10:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
HIÁNYZÓ JELSZÓRÉSZLET ÉS LOGBOOK PÓTOLVA. ÚJRA KERESHETŐ A LÁDA!
Köszönöm Ancs-nak a segítséget a jelszóval kapcsolatban.

Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Fanni, Benedek, Józsi [Geoládák v3.3.2]

Ancs 2019.10.25 17:20 - Megtaláltam
Őszölés 4/14.
Hiába beteg, ha már itt voltunk, meg kellett ezt is nézni. 2-3-4-2-2-2-2-1-2-2 sorrendben. :D
A Városházánál parkoltunk és egyből a problémás második ponthoz mentünk. Mindent megnéztünk, mindent megforgattunk és még el is olvastunk, de jelszó részlet nélkül távoztunk.
A harmadik pontnál pont vége volt a sulinak, így gyerek és szülő had mellett keresgéltünk az igen kellemes és színes parkban. Az objektum mellett csak keringtünk, majd kb 15 perc múlva ez is meglett. Húúú, nehéz szülés. Jó az vagy 140cm magasnak is!
A templom környezete nagyon tetszett! Az igeiglenes pótlást rendben találtuk, igazából csak logbook nincs benne.
Az első ponton szépen fel van újítva a ház. Kár, hogy csak rendezvényeken látogatható.
Innen még vagy 20 percet eltöltöttünk a tanösvényen, majd végül kitaláltuk a jelszó részletet! :D
Kiváló rejtések, de mindenképpen karbantartást igényel.
Köszi

20191025_155123_HDR20191025_155210
20191025_15563320191025_160006
20191025_161018_HDR20191025_161153_HDR
20191025_161230_HDR20191025_161525
20191025_16162720191025_161723
20191025_161800_HDR20191025_161907_HDR
20191025_162204_HDR20191025_163322
20191025_163654_HDR20191025_170648
ChefBogi 2019.10.25 17:16 - Megtaláltam
A negyes pont rendben, nincs benne logbuk. A kettes ponttal meg rendesen megizzasztottal bennunket de kiagyaltuk!!! Koszi!ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

MoMaszter 2019.10.02 14:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Basszus! :)

A "tőzikénél" nem találtuk a jelszórészletet és azóta agyaltunk, mi lehet a jelszó hiányzó része! :DD

Most - 2019.10.05 17:11 -kor jöttünk rá! :))

A multi egyébként tetszett, jópofa minden rejtés. Mint jeleztük, a második pontot nem találtuk meg, de a többi a helyén volt.

Köszönjük a kellemes sétát!

Idősíkok 
Nomádvándor 2019.09.30 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést és a rejtő telefonos segítségét! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (270 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]