geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3813. Kincskereső-forrás (GCkncs)

Ilyen volt

Ilyen volt

Árokásók

Árokásók

Kőadogatók

Kőadogatók

Sárdagasztók (jégeső után)

Sárdagasztók (jégeső után)

Padkészítők

Padkészítők

Ilyen lett

Ilyen lett

Szélesség N 46° 9,165'
Hosszúság E 18° 17,576'
Magasság: 385 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.06.01 09:00
Megjelenés időpontja: 2014.06.01 09:02
Utolsó lényeges változás: 2014.06.01 17:02
Utolsó változás: 2020.04.17 23:58
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Kis-Molnár, Kakukkos és Hajszál, Strombus és még sokan mások
Felhasználó: Strombus
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1050 m
Megtalálások száma: 141 + 3 sikertelen + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A Kincskereső-forrás Pécs-Vasastól északnyugatra a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalának a közelében fakad. A 13x18x6 cm-es kincsesládát egy fiókban leled.


A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés
A 66-os úton Pécs felől közelítve az Árpádtetőn itt kell jobbra fordulni:  N 46° 7,848' E 18° 15,151' 370 m [GCkncs+kanyarodj]
Itt  N 46° 8,560' E 18° 16,106' 376 m [GCkncs+kereszteződés] a szélesebb út jobbra, lefelé kanyarodik. Ne azt kövesd, hanem menj tovább egyenesen, felfelé, a keskenyebb erdészeti úton, a mindig nyitott sorompón át, egészen az  N 46° 9,196' E 18° 17,043' 387 m [GCkncs+parkoló]ajánlott parkolóig!
Óvatosan autózz/biciklizz, mert az útburkolat helyenként sajnos meglehetősen rossz, kátyúkkal tarkított!
A parkolóponttól a kék sávon Kék sáv indulj el kelet felé! Ennél a kereszteződésnél is keletnek tarts:  N 46° 9,118' E 18° 17,397' 399 m [GCkncs+kelet felé]! Itt pedig fordulj északnak, lefelé  N 46° 9,090' E 18° 17,605' 394 m [GCkncs+út a forráshoz] a kék körrel Kék telikör jelzett úton! Hamarosan meglátod a forrást.

A forrásokról
A források haszna nemcsak egy pohár hűs, tiszta víz. Szüntelen csobogásukkal ugyanúgy az erdőhöz tartoznak, mint a madárdal. Legyen bármilyen kicsi is egy forrás, közelében zöldebb a világ, különös mohák, ritkább növények díszlenek. A források a kőzetből kioldott ásványi anyagokat lerakva olykor meghökkentő formákat építenek maguk köré, s a forrásokban lakik az a szívós erő is, mely révén az útjukra engedett patakok mély völgyeket faragnak ki a kemény kőzetben.

Vigyázzunk vizeinkre!
Minden forrás védett! Vigyázzunk a víz tisztaságára és segítsük a forrás karbantartását! Ha forrásnál jársz, távolítsd el az elfolyóba hullott leveleket, ágakat, a felgyülemlett iszapot! Töröld le a tábláról a sarat, mohát, zuzmót! Néhány perces munkával is sokat segíthetsz a forrás tisztán tartásában, mely az erdőt járók közös érdeke. (Az esetleges mésztufa kiválás védett, azokat nem szabad eltávolítani! )

A Mecsek forrásai
A mészkőhegységek mindig kedvező feltételeket nyújtanak a forrásképződésnek. Hazánk hegyvidékei közül a Mecsek különösen elkényeztet minket forrásfakadásai számát tekintve: több mint 1200 vízkifolyás ismert. Jelenleg a kiépített források száma meghaladja a 360-at, ám valóban használható csak 210 darab, ami így is egy jelentős szám, de mutatja azt is, hogy van még feladat bőven.

A forrásépítés mesterei
Az erdőjárás, mint szabadidős tevékenység a 19-20. század fordulóján vált divattá.
Környékünkön a szakszerű forrásépítést az 1890-es évektől a Mecsek Egyesület kezdte el. A forrásfoglalások atyjának később Vitéz Csokonay Sándor (1898-1983) testnevelő tanárt tekinthetjük, aki egymaga kb. 70 forrást épített ki, a saját örömére, a kirándulóknak. A hátizsákjában szinte állandóan hordott cementet, kőműveskanalat és más forrásépítő segédeszközöket, hogy ha kell, bárhol munkához láthasson. A régi márványtáblákat is ő faragta. A legtöbb forrást maga is nevezte el, általában a környékre jellemző dolgokról. Azt akarta, hogy a hegy, az erdő mindenkinek az legyen, ami neki: a béke, a csönd, az élet örök megújulásának színhelye. Ötven éven át járta az erdőt, jelölt ki turistautakat, foglalt forrásokat, segített a turistaházak építésében. Úgy ismerte a Mecseket, mint a tenyerét.
Halála után a forrásokat sokáig nem gondozták, új forrásokat alig foglaltak.
Az 1993-ban újjáalakult Mecsek Egyesület néhány tagja elhatározta, hogy elkezdi tisztítani, felújítani a már meglévő forrásokat és szükség szerint újakat is épít. Ezeknek a munkáknak a motorja Baumann József és felesége. Napjainkra, 20 év után, kezük munkáját és elhivatottságukat több mint 100 új kiépítésű és felújított forrás dicséri. Társaik, Tasnádi János a Keleti Mecsekben, Biki Endre Gábor többnyire a Baranyai-dombságban foglaltak forrásokat.
A forrásépítés nem egyszerű dolog! A tervezés nagy körültekintést, az építés a vízhozam, a terepadottságok gondos megfigyelését és sok éves gyakorlati tapasztalatot kíván.
Forrást építeni csak szakhatósági engedéllyel szabad, ellenkező esetben jelentős bírsággal sújtják az építőket!

A Kincskereső-forrás születése
Kis-Molnár kessertársainkban fogant meg a gondolat, hogy a saját örömünkre, a köz javára és a geocaching népszerűsítésére foglaljunk mi is egy forrást. Kakukkos és Hajszál és Strombus rögtön lelkesedtek. Kis-Molnár felkereste Baumann urat, aki nagy örömmel fogadta a kezdeményezést és vette át annak szakmai irányítását. Nekünk való forrást is ő ajánlott: egy elhanyagolt, valamikor már részben kiépített, aszályos időszakban is 1,5 l/perces vízhozamú névtelen forrást, a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalától alig 100 méterre, könnyen megközelíthető helyen.
Így a szellemi vezér mellett hamar megvolt a szakmai vezető és a megújulásra váró forrás is. Már csak társakat kellett találnunk a munkák elvégzéséhez és a felmerülő költségek finaszírozására. A dél-dunántúli játékosok összefogtak. Míg Baumann úr segítségével a Mecsek Egyesület megszerezte a szükséges engedélyeket, látványtervek készültek a forrásról és az elhelyezendő táblákról. Elkereszteltük születendő "gyermekünket" és türelmetlenül vártuk, hogy végre munkához láthassunk. Öt hónap telt el, mire végre megjöttek az engedélyek!
Az első munkanapon eltávolítottuk a területen a lehullott gallyakat, lecsapoltuk a pangó vizeket, kiástuk a régi forrás foglalása és az új forrás leendő kőfala közti árkot, összegyűjtöttük a falhoz szükséges köveket a környékről. Második és harmadik alkalommal kiástuk a félköríves forrás helyét, kitisztítottuk az ülepítő medencét, lefektettük a vízvezeték csövet és felfestettük a forráshoz vezető turistajeleket. Ezután következett az igazán látványos rész: a kifolyó és a falazat kialakítása, a forrástábla beépítése, padok készítése és tereprendezés.

A Kincskereső-forrásnak ezentúl gondnokai is vagyunk. Ez azt jelenti, hogy negyedévente meg kell látogatnunk, állapotát ellenőriznünk, lehullott lombtól, szennyeződéstől meg kell tisztítatunk, az állapotot, tisztítást fényképpel dokumentálnunk. Szeretnénk megkérni az arrajáró kessereket, segítsenek ebben és küldjék el Strombus-nak a forrásról készült "előtte-utána" fényképeiket.

Köszönet
Nem valósulhatott volna meg a Kincskereső-forrás az alábbiak nélkül:
Pénzzel és munkával segítettek:
- Kis-Molnár (Kis Endre és Molnár Anna), Pécs
- Strombus (Lázár Boglárka), Pécs
- Kakukkos és Hajszál (Murgács Csaba és Néczin Katalin), Pécs
- H. Gábor és családja, Pécs
- Péter60 (Dr. Keller Péter), Szekszárd
- Icewolf (Matkovits Attila), Pécs
- Jevica és Gyuszi (Csetényi Éva és Balassa Gyula), Kisharsány
Pénzzel segítettek:
- bazsogeleba, Pécs
- bluemonday, Pécs
- Bojta (Ferk Bojta), Pécs
- Csöpke és Cicon (Dr. Gál Éva és Bódi Béla), Pécs
- Dr. Csüllög Mária, Palics, Szerbia
- Hulope (Laki Fülöp), Feked
- kekenj (Keresztes Nagy József), Pécs
- Dr. Kis Tibor, Palics, Szerbia
- Kukucska (Simon Ádám), Pécs
- Dr. Lázár Gyula Levente, Pécs
- Lepke, Pécs
- Menytyinty, Csanu (Laki Menyhért és Laki Csanád), Feked
- Nargoth (Zsohár János), Kaposvár
- Párduc50 (Geisz Ferenc), Pécs
- Piczehelyi András, Pécs
- RoriZo (Rőhringer Zoltán), Pécs
- Rosie 77 (Bengyák Rózsa), Kaposvár
- rotty (Szász János Péter), Pécs
- SylverRat és Bogee (Pethő Balázs és Erdős Boglárka), Pécs
- szamosszamoca (Szamosköziné Ágnes), Pécs
Munkával segített:
- Baumann József, Pécs
- Fairy (Kövecs Ferenc), Pécs
- Kriston Barnabás, Pécs
- Jónás István, Pécs
Köszönjük a Mecsek Egyesületnek és a Mecsekerdő Zrt-nek, hogy munkánkat a lehetőségeik szerint támogatták.

A forrás kiépítéséhez szükséges anyagok, engedélyek, szaksegítség, Baumann úr benzinköltsége, anyag fuvarköltsége összesen 100 000 Ft-ba került. A verejtékünk ingyen volt. :-) Kb. 200 órát dolgoztunk.

Reméljük, mindenki legalább akkora örömét leli majd a forrásban és a kincskeresésben, mint amekkora öröm volt számunkra a kiépítése, elrejtése.
Kellemes időtöltést kívánunk!

Ládatörténet:
2014. 08. 24.: Ládakarbantartás.
2015. 10. 21.: Forrás- és ládakarbantartás.
2020. 04. 17.: Forrás- és ládakarbantartásra készültünk, de előbbit megtette már valaki helyettünk. Alig volt pár hullott levél, a tábla is tisztára sikálva. Köszönet érte.

Ajánlott irodalom:
Csokonay Sándorról
Baumann József: A forrásépítés alapjai
Baranya Megyei Természetbarát Szövetség honlapja

Forrás: Mecsek Egyesület honlapja
Fotók: a munkálatokban résztvevők felvételeiFlag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (78 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.92 web: 4.89 átlag: 4.89

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


K.L. 2020.10.11 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Megtaláltam.

ndavid42 2020.10.11 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam a helyét, de fiók sajnos üres :( [Geoládák v3.7.2]

[Jóváhagyta: Strombus, 2020.10.12 21:33]

20201011_151632 
sandorfabi 2020.09.23 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést !

tomi-zsuzsi 2020.09.05 11:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.91
Köszönjük a rejtést! Az élet szép!

Zerind HUN 2020.08.30 13:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.17
Érdekes módon az idei év legmelegebb napja épp a nyár legvégén, ma volt. Viszont itt a hegyen, az erdőben ez nem volt annyira észrevehető, ahol parkoltunk, ott 29 fokot mutatott a hőmérőnk. Nagyon jó ötlet, szép kezdeményezés volt ezt a forrást felújítani és így elnevezni! A rejtés is tetszik. Viszont a ládaoldalon két változtatást javasolnék. Az első, hogy az ajánlott parkoló az ne a behajtást tiltó tábla mögött egy kilométerrel legyen, hanem a tábla előtt, a sorompónál... Mi ott álltunk meg, szabályosan. A másik, hogy a Palics mellől jó lenne törölni a Szerbia szót, mert ez így csak a megosztottság érzését erősíti. Ha nem lenne odaírva semmi, az nem erősítene semmilyen negatív érzést.

Ajtony 2020.08.30 13:02 - Megtaláltam
Nagyon jó. és minden elismerést megérdemel a helyi gc. erők összefogása. A kellemes meglepetés már a KO kezdeténél a gc.hu embléma megtalálásával kezdődött, és betetőzte a hihetetlenül profi remek rejtési mód. Gratulálok!

Blasius McKay 2020.08.22 19:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Miskamester 2020.08.20 07:58 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

antonia03 2020.08.04 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]
Nagyon jól esett a hideg víz ebben a párás, meleg időben.

Tagesz 2020.07.25 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

sirgalahad 2020.07.10 12:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.57
Nem baj, hogy ha nincsen eső
Kapunk vizet itt a hegyből
Forrás neve kincskereső
Beugrik a GC egyből

lelcache 2020.07.10 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

kivancsifancsi 2020.07.10 12:05 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2020.07.10 12:05 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

zsubamba 2020.06.27 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

markovicsa 2020.06.23 10:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Kéktúrázás közben megkerestem. Kaposváron volt 3 éjszaka a szállásunk, így volt időm a napi szakasz gyaloglása után ládázni.

2020.06.23. GCkncs_Kincskereső-forrás 3 
Béla 53 2020.06.07 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.4 teszt]

griffs 2020.06.03 16:59 - Nem találtam meg
A mecseki bringázásom 2. napjára szánt találat.
Pazar reggelivel indult a napom, elsőrangú társaságban, de a bringás készlet feltöltésem elmaradt, az idősávos vásárlási rendszer miatt. Az első napi túrámnak is betudhatóan, jól esett a pihentető tekerés a nagy kedvenc, Rotary tanösvényen (az ide feljutástól már kezdett sajogni mindenem :)). Sikonda felé 1-2 helyen már tolnom is kellett, részben a sár, részben 1-2 meredekebb emelkedő miatt. Kicsivel Sikonda előtt kapott el az első vihar (nyomokban jeget is tartalmazott), de egy szép szurdokvölgy peremén bekkelve, szárazon megúsztam. A főútra leérve viszont a gps aksijai off-ot jelentettek. Helyismeret hiányában megindultam Pécs felé, reméltem, reménykedve, hogy nem kell egy huszast lenyomnom, a 2 számjegyű, forgalmas főúton. Hamarosan örülhettem is Mánfa falujának, ahol a falu tetejéről visszagurulva, némi bolyongás utáb végül is sikerült a készlet feltöltés és elemvásárlás, sőt még a kávézás is :) . Örömmel konstatáltam, hogy pont rajt vagyok a tervezett tracken, nekivágtam hát a hegymenetnek a zöld sávon. Persze a legmeredekebb részen váltanom kellett egy jelzetlen útra, de némi tolással, enyhén kitikkadva felértem az erdei aszfaltra. Megindulva a kényelmes úton konstatáltam, hogy a láda legkézenfekvőbb megközelítése (telefonos ellenőrzésről szó sem lehetett 13%-os töltöttség mellett) már mögöttem van, de sebaj, a kerékpáros térkép szerint még előttem is volt egy szekérút, lefelé. Megindultam rajt, majd átlósan, egy friss fakitermelő csapáson. Persze, hogy utamat állta egy kelet-nyugat irányú völgy, oda képtelenség lett volna lejutni bringával. Tolás vissza 30 méter szintet, majd ismét lefelé, egy másik fakitermelő csapáson, most délkeletnek, folyamatosan távolodva a céltól. Hamarosan persze egy Y alakú völgy találkozás fölött álltam. Ahova némi véráldozat árán le tudtam volna jutni, ott egy patak csordogált, út nélkül.. Leültem elfogyasztani készleteimet és átgondolni, hogyan tovább (mármint az előttem álló 60 méter szintnyi feltolás után). Közben összezárultak felettem a felhők és folyamatosan morajlott.
Foly. köv.
Ekkor jöttem rá, hogy le kell mondanom a ládáról. örülhetek, ha fel tudom tolni a cajgát, az aszfaltútig, a zuhé előtt. Végülis közvetlen a 66-os út előtt kapott el. 20 perc bekkelés egy ponyvaszerűen fölém magasodó fa, sűrű lombozata alatt és egész olcsón megúsztam. A 66-os út 300 métere így sem lett a kedvencem, a simán áztatóvá szelidült esőben, folymatos autó forgalomban. A Misinának felfelé már majd jobban száradtam, mint áztam :) Az út menti Tripammer-fa ládáját, egyetlen, mai dobozként begyűjtöttem, de a várva várt montis jelzést, a vidámparkhoz kihagytam. Elhaladtam a feliratok szerint egész évben nyitva tartó, de éppen zárva lévő, erdei étterem mellett és a legrövidebb úton le a Görbe dülőhöz. Egy betonelemekből kirakott (most vizes) városi utcácskában még lefelé is leszálltam, úgy 20-30 métert (hány %-os lehet?) és 18 óra előtt értem a kocsihoz. 49 km/1180 szint lett a vége, ami az előző napi 58/1250-el együtt nem rossz. Igaz ez a láda most nem jött össze, de csoda szép helyeken jártam a 2 napban.
Köszi Strombus !!
Később törölni fogom, ezt a terjedelmes, száraz, off logot.

Mathau 2020.06.01 12:34 - Megtaláltam
"-Ford, mi Csak egy kis gyengédségre vágytunk!
- Örüljetek a ráadasnak..."
[Geoládák v3.4.0]

povyagi 2020.06.01 12:34 - Megtaláltam
Hurrá, megvan! \o/ [g:hu 1.6.7]

meck36 2020.05.12 14:31 - Megtaláltam
DDK Kék túra során kerestem fel a ládát a forrás vize nagyon finom. A túra során pótolni kellet a vízkészletet. Köszönöm a rejtést.

mormogi 2020.04.25 11:29 - Nem találtam meg
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.14]

[Elutasította: Strombus, 2020.05.06 22:13]

Strombus 2020.04.17 15:50 - Egyéb
Ládakarbantartás. Tettem bele egy messziről jött TB-ét. Kérlek, csak akkor vidd el, ha tudod, mit kell tenned vele!

A láda rendben. Szerencsére az ajándékként beletett cukorkát még időben kiszedtem, még nem olvadt szét és ragacsozott össze mindent.
Soha ne tegyetek ételt geoládába!

kaszlaci 2020.04.17 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

DoraSz 2020.04.08 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri & Attila [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (156 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.