geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3846. Achillész Golgotája (GCHKL)

A kocsmaudvar felöli lépcsők vezetnek a templomdombra

A kocsmaudvar felöli lépcsők vezetnek a templomdombra

Tavasszal cseresznyevirágzáskor

Tavasszal cseresznyevirágzáskor

Ősszel a lenyugvó Nap árnyékot rajzol a templom falára

Ősszel a lenyugvó Nap árnyékot rajzol a templom falára

Télen is csodálatosak az óriási fák

Télen is csodálatosak az óriási fák

A régi templomkilincset már kicserélték

A régi templomkilincset már kicserélték

"Műkőfaragás" a stációkon

"Műkőfaragás" a stációkon

Mázas Zsolnay pirogránit domborművek a stációkon

Mázas Zsolnay pirogránit domborművek a stációkon

A jobb lator

A jobb lator

A kálváriaalapító és a világháborús hősök emlékműve a főtéren

A kálváriaalapító és a világháborús hősök emlékműve a főtéren

Itt minden kaszavágás több millió forint eszmei értékű védett növényt pusztítana el (illatos hunyor)

Itt minden kaszavágás több millió forint eszmei értékű védett növényt pusztítana el (illatos hunyor)

Zöld gyík fiú napozik a zúzmóval borított stácó hátulján

Zöld gyík fiú napozik a zúzmóval borított stácó hátulján

Óriás platánok a templomdombról, amint ágaik szürrealistán rajzolják tele a tájat

Óriás platánok a templomdombról, amint ágaik szürrealistán rajzolják tele a tájat
Szélesség N 46° 5,376'
Hosszúság E 17° 58,476'
Magasság: 150 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.08.12 08:12
Megjelenés időpontja: 2014.08.14 18:17
Utolsó lényeges változás: 2018.03.13 13:15
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Somogyi család
Ládagazda: S-A
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 182, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A ládát ellopták, ezért ideiglenesen virtuálissá alakítva.

WAP

Helesfa község kálváriájára viszem a ládakeresőt a templomdombra.
Eredetileg a láda egy tégla alakú konyhai doboz örökzöldek takarásában (18*12*6 cm), sok kinccsel. Március elején a ládát ellopták, ezért ideiglenesen virtuálissá alakítottam. A jelszó a keleti bejárat zárbetétjén a fellirat.


A ládába TravelBug még nem helyezhető.


Első geoládánkat oda helyeztük, ahová minden nagyböjtben kizarándoklunk lelkünket megtisztítani és felüdíteni. Szeretnénk, ha mások is részesülhetnének ebben az élményben itt, a kis okorvölgyi faluban. A helesfai kálvária a templomdombon különlegesen szép környezet annak is, akit a vallási tartalom annyira nem érdekel. Érdemes ellátogatni ide minden évszakban.

A kocsmától a templomig
Helesfa Szentlőrinc és Sásd között fekszik Szentlőrinchez közelebb, 10 km-re. Autóval mindkét irányból megközelíthető, de az út csak a falu külső utcáján halad át, a kiindulási pont felé itt kell letérni:  N 46° 5,402' E 17° 58,869' 131 m [GCHKL+útkereszteződés] ,
Kerékpárral Pécsről Kővágószőlős és Hetvehely felé kell a hatos utat kikerülni. Személyvonatok és buszok is megállnak az állomáson (Cserdi-Helesfa), bár a járatok eléggé gyérek.
Parkolni kb. ötven méterre a ládától, a falu főterén  N 46° 5,392' E 17° 58,547' 123 m [GCHKL+parkoló] lehet. Ezt tekintjük kiindulópontnak, ahonnan a kocsma lekerítetlen udvarán keresztül jutni a templomhoz vezető lépcsőkhöz.

A láda
(Hagyományos 1,5 literes "uzsonnásdoboz" örökzöldek ölelésében, derékmagasságban. GPS nélkül is megtalálható, ha annak a tekintetét követjük, ha kinyitná szemét, aki az Egyház első hivatalos szentje. (Nem Jézus, nem is, aki elfordul tőle!)) - Régi leírás! Ideiglenesen virtuáisra állítva! Lásd feljebb!

Achillesztől a frankhamisításig
A település neve nem a "hely" vagy "helyes" szóból, és nem is "fából" ered. Az árpádkorban elterjedt férfinév volt a görög Achillesz magyar változata az Ehellő. Ezt a nevet viselhette a falu középkori birtokosa, akiről a település a nevét kaphatta. 1332-es oklevélben már plébániás helyként említik Elleusfalva néven. A falva tag más helynevekhez hasonlóan fára rövidült. A török idők után Bükkösd filiája, majd 1946- tól újra önálló plébánia, de paphiány miatt Szentlőrincről látják el.
Birtokosa a török idők után az Esterházy család, akiktől a Nádosyak bérelték az uradalmat. Ők építették a falu határában a Dinnyeberki felé eső oldalon a kastélyt. A család ismert tagja Nádosy Imre volt, aki országos rendőrkapitányként a frankhamisítási per fővádlottja volt. 1928-től, amikor amnesztiával szabadult, haláláig a helesfai kastélyban élt visszavonultan. (A kastély nem látogható, szociális intézmény működik benne.)

Jeruzsálem a faluban
Jeruzsálemben a mai napig őrzi a hagyomány Jézus szenvedésének és kereszthalálának emlékhelyeit Pilátus házától a Szentsírig. Már az ókorban szokás volt e szent helyeket felkeresni, a via dolorosát elmélkedve végigjárni. Az arab, majd a török uralom idején a zarándoklatok egyre veszélyesebbé váltak, így divatba jött, hogy megépítik szenvedés helyeinek másolatát. A ferencesek különösen szorgalmazták e szokást azért is, hogy a szegények is eljussanak a szenvedés "helyszíneire", vagy legalábbis annak megjelenített állomásaira, azaz a stációkhoz. A legelterjedtebb ez a típus volt, amit Helesfán is látunk. Nem annyira a Szentírás eseményeit követi, hanem a jeruzsálemi eredeti keresztút ferences hagyományok szerinti sorrendjét tizennégy stáción keresztül. Léteznek más típusok is öt és húsz közötti stációkkal, olyanok is, amelyek a János evangélium leírását követik.

A kálváriákat többnyire a településen kívül építették lehetőleg természetes vagy mesterséges magaslatra. Kápolna vagy esetleg több kápolna is kapcsolódhat hozzájuk, de az ilyen plébániatemplom körüli elhelyezés is gyakori. Van, ahol a településről a kápolnáig vezető úton helyezik el sokszor viszonylag hosszú közökkel a stációkat, ez a körbejárós típus is gyakori. Sokszor a temetőben van a keresztút. A tizennégy stációt templomok falán is el szokták helyezni, hogy böjtidőben rossz időjárás esetén is végig lehessen járni, vagy ahol nincs külön kálvária, így pótolják.
A nagyböjt, különösen a nagyhét jellegzetes eseménye a keresztútjárás. Az stációknál az események felelevenítését imádságokkal, elmélkedésekkel, olvasmányokkal egészítik ki. A ládába is helyeztünk egy ilyen leírást, aki szeretné, járja végig vele a stációkat, és utána ne felejtse visszatenni a lapokat a ládába!

Helesfán az 1722-ben Péter és Pál apostolok tiszteletére épült templom körül Zsolnay pirogránit domborműveket helyeztek el különösen szép műkő állványokon. Fő alapítója Jakab József helyi gazda volt, de Nádosy Imre is hozzájárult az alapításhoz, annak ellenére, hogy maga evangélikus volt.
Az öntött műkő stációk és keresztek a Bükkösdi Berthaldo kőfaragó műhely alkotásai. Ez a cég ugyan más néven, de mai napig működik Szentlőrincen. Bővebben eTiGeR ír róla a bükkösdi kálvária (GCBUKI) kapcsán.

A kálváriakutató vándorláda (GCKaKu) 100. állomása volt a helesfai.

Mit érdemes még megnézni?
A főtéren (kiindulási pontunk volt) találunk egy mázas Zsolnay pirogránit huszárszobrot. Mögötte a kálváriaalapító és a háborús hősök emlékműve.

A kiindulási pontról nézve a kocsmától jobbra az első ház a volt iskola. Érdekes szobrocska van a sarkán, egy Pantokrátor (Jézus Krisztus a világ ura), csak itt Jézust gyermekként ábrázolják. (  N 46° 5,439' E 17° 58,490' 133 m [GCHKL+Pantokrátor])

Említésre érdemes még a falu növényvilága, ami évszakonként, időjárási frontonként változik. A főtér mögötti faluház platánjai saját fajukhoz képest is óriásira nőttek. Fenn a kálvárián is hatalmas fákat láthatunk télen gazdag ágrajzolattal, nyáron susogó hűs lombozattal. A köveken kevésbé száraz időszakban a zuzmók színeit csodálhatjuk meg, ahogy sárgállnak, vöröslenek az amúgy szürke felhő alakot formázó telepek. Tavasszal különös ritka növények lepik el a talajt, mint az illatos hunyor, a különféle vadhagymák, íriszek, bánáti bazsarózsa - fel sem lehet sorolni. Ne szakítsuk le őket, de készítsünk róluk sok fényképet!

A Nádosy kastély nem műemléki értékű, messzebb is esik a falutól, talán csak a frankhamisítási botrány miatt híres. Csak a kerítésen kívülről tekinthető meg, bent szociális intézmény működik. Ha valaki látni szeretné, a koordinátái:  N 46° 5,569' E 17° 57,677' 143 m [GCHKL+kastély] Talán majd valaki elhelyez itt is egy önálló geoládát.

Ha időnk engedi, akkor a GCBOKP, GCBUKI, GCCse valamint a GCHH ládákkal folytathatjuk túránkat.

Kellemes ládakeresést és lelki felüdülést kívánunk!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (78 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.30 web: 4.62 átlag: 4.48

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Totht737 2021.09.24 14:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

BRita72 2021.09.24 14:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Moncsiroli 2021.09.15 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.49
Köszi

carmin 2021.08.10 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

IMG_1446IMG_1447
IMG_1448IMG_1450
IMG_1451 
TomiFilth 2021.08.04 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

sipsza 2021.07.29 17:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

RUNiko 2021.07.29 07:42 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt!:) [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.29 07:41 - Megtaláltam
mmx) A templom felé tartva, a mellette lévő könyvtár előtt már igen nagy volt az élet.
A jelszó egyértelmű, remélem, azért hamarosan újra rendes láda is kerül majd ide. Köszi a rejtést.

csg69 2021.07.24 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Megvan :)

attbuda 2021.06.27 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

budavari.s.szilvi 2021.06.27 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.7]

SirLes 2021.06.23 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

Aniko & Gyuri 2021.06.17 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

Hey-ho 2021.05.29 09:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

IMG_1926 
Robinson76 2021.04.05 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.15
Köszönöm szépen!

anita988 2021.01.17 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.8.3]

EkkerSzabina 2020.12.05 09:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! :)

D.D.Anna 2020.10.18 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.2]

fatibi1 2020.10.15 14:13 - Megtaláltam
Köszi!

griffs 2020.10.03 17:15 - Megtaláltam
Mazsolával és Scottal :)
Felmentem a templomhoz, de telefon és szemüveg nélkül majdnem hoppon maradtam :)

mazsola069 2020.10.03 16:27 - Megtaláltam
Szmájlira cserélve, mától ez is rámvigyorog.:-) [g:hu 1.6.4a]

violazsuzsinka 2020.09.22 15:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.89
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.A mai 4. ládám a Golgota stációi nagyon szépek,jó volt látni.
[g:hu+ 2.3.4]

dibolya 2020.09.19 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Atmosz&Zozmosz 2020.08.19 17:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Bővebben később! [g:hu 1.6.7]

ottgyuri 2020.08.14 15:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (182 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]