geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3871. Tolna, a megye névadó városa (GCTOLN)

Tolna címere

Tolna címere

Tolna logoja

Tolna logoja

Hősök tere - Városháza

Hősök tere - Városháza

A szabályozás előtti, kanyargó Dunát jelképező szegély

A szabályozás előtti, kanyargó Dunát jelképező szegély

Hősök tere máshonnan

Hősök tere máshonnan

Hősök szobra

Hősök szobra

Világháborús emlékmű

Világháborús emlékmű

Római katolikus templom I.

Római katolikus templom I.

Római katolikus templom II.

Római katolikus templom II.

Római katolikus templom III.

Római katolikus templom III.

Tolnai Holt-Duna I.

Tolnai Holt-Duna I.

Szabadtéri színpad a Duna parton

Szabadtéri színpad a Duna parton

Híd Bogyiszló felé

Híd Bogyiszló felé

Háttérben a Selyemgyár

Háttérben a Selyemgyár

Tolnai Holt-Duna II.

Tolnai Holt-Duna II.

Tolnai Holt-Duna III.

Tolnai Holt-Duna III.

Az 1818-as térképen a Tolna és Fadd környéki kanyarok átmetszésére két alternatíva is szerepelt, de a Bogyiszlói-kanyar átvágására még nem gondoltak

Az 1818-as térképen a Tolna és Fadd környéki kanyarok átmetszésére két alternatíva is szerepelt, de a Bogyiszlói-kanyar átvágására még nem gondoltak

Beszédes József (1787-1852) vízépítő mérnök 1834-ben javaslatot tesz a Bogyiszlói kanyar átvágására is

Beszédes József (1787-1852) vízépítő mérnök 1834-ben javaslatot tesz a Bogyiszlói kanyar átvágására is

Az 1858-as katonai felmérés térképén az átvágás már erősen kifejlődött, de még Kis-Dunának nevezik a mai főmedret

Az 1858-as katonai felmérés térképén az átvágás már erősen kifejlődött, de még Kis-Dunának nevezik a mai főmedret

A Faddi-Duna és a Tolnai Duna a 2014-es Google térképen

A Faddi-Duna és a Tolnai Duna a 2014-es Google térképen
Szélesség N 46° 25,566'
Hosszúság E 18° 47,265'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.10.05 14:00
Megjelenés időpontja: 2014.10.05 18:34
Utolsó lényeges változás: 2014.11.02 22:54
Utolsó változás: 2017.07.29 07:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: május 15.
Ládagazda: május 15.
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1550 m
Megtalálások száma: 248 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP

Három pontos multi a megye névadó városában.

1. N 46° 25,566' E 18° 47,265' Az első jelszórészlet a Hősök terén, a megadott koordinátán lévő tereptárgyra ragasztott kis tábláról olvasható le. Guggolj le! Öt betű.

2. N 46° 25,311 E 18° 47,358' A második jelszórészlet szintén egy felragasztott kis táblán, a római katolikus templom előtti hirdetőtábla hátsó részén található. Négy betű.

3. N 46° 25,263 E 18° 47,622' Hagyományos láda (450 ml-es, 15x9x6 cm méretű uzsonnás doboz) a Tolnai-Duna partján, talajszinten, dombon. Ládaeltűnés esetére a rejtekadó objektumra táblát is rögzítettünk pótjelszóval. Hét betű.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Tolnára a 6-os úton, vagy az M6-os autópályán lehet a legkönnyebben eljutni. A buszok is az említett útvonalakon közelítik meg a várost, és a Szentháromság tér közelében lévő buszpályaudvaron állnak meg.
Az autóval érkezőknek a közelben lévő két parkolót javaslom: A Szentháromság térnél lévő kisebb parkoló koordinátai:  N 46° 25,365' E 18° 47,281' 70 m [GCTOLN+szenthaormsagparkoló]. A közeli szupermarket parkolójának koordinátái:  N 46° 25,428' E 18° 47,408' 70 m [GCTOLN+boltparkoló].

A rejtés apropója

Rokoni szálak miatt kicsi gyerekkorom óta minden nyáron hosszabb-rövidebb ideig a közeli Fadd községben nyaralunk. Év közben is többször eljövünk, manapság már a gyerekeinkkel, családosan. A 60-as 70-es években a mainál sokkal nehezebben tudtunk ideutazni. A családban nem volt autó, a buszközlekedés macerásabb, és drágább is volt, maradt tehát a vonat (424-es gőzös), ami Mözsön állt meg. Innen busszal mentünk Faddra, Tolnán át. Sokszor Tolnán még át is kellett szállnunk.
Nagyobb gyerekként értettem meg, hogy épp a vasúttalanság és a fő közlekedési útvonalak, valamint a folyó Duna távolsága miatt lett "kegyvesztett" Tolna, és éppen ezért nem maradhatott megyeszékhely a nem kevés történelmi múlttal rendelkező névadó város. Tolna a Duna 1850-es évekbeli szabályozása előtt a folyó közelsége miatt ipari, kereskedelmi nagyváros volt, valamint politikai és kulturális szempontból is jelentősnek számított. Mátyás király 1463-ban a török elleni hadjáratra készülve, valamint 1466-ban országgyűlést tartott itt.
Itt létesült Európa első Kisdedóvóképző Intézete, melynek helyét és emlékművét itt:  N 46° 25,349' E 18° 47,562' 70 m [GCTOLN+emlékhely] lehet megtekinteni, valamint a városháza falán található egyik tábla is  N 46° 25,555' E 18° 47,246' 70 m [GCTOLN+emléktábla] megemlékezik róla.
A város műemléki épületei is a dicső múltról árulkodnak. Egyik ilyen a régi Selyemgyár közelében, a Festetich utca 1. Itt szállt meg 1830. júniusában Széchenyi István, amikor a Duna szabályozás munkálatainak ügyében járt el.  N 46° 25,414' E 18° 47,601' 70 m [GCTOLN+emlékhely]
Mindezek ismeretében kicsit csodálkoztunk, hogy nincs a városban, vagy a várossal kapcsolatban rejtés. Ugyanakkor örültünk is, mert így legalább, ha nem is helybéliként, de félig-meddig idetartozóként mi készíthettük el az elsőt GCSELY, mely egy ipari nevezetességet, egy igazi különlegességet mutat be, és most a másodikat is, mellyel egy rövid sétára invitálunk benneteket.

A helyszínek

A rejtés első helyszíne a Szentháromság térről az utóbbi években hangulatos sétálóutcává alakított Árpád utcán át, a Szupermarket parkolótól pedig a Bajcsy-Zsilinszky utcán át közelíthető meg legkönnyebben, és a 2012-re felújított, megszépült Hősök terén található. A tér legjelentősebb épülete az eklektikus stílusban épült városháza. Falán a város történelmének jelentősebb eseményeire utaló emléktáblákat láthatunk. Az I. világháborús emlékművet (Hősök szobra), melyről a tér a nevét kapta 1929 augusztusában avatták fel. Egyik oldalán II. világháborús, másik oldalán 1956-os emlékművet avattak 1998-ban. A hely egyik érdekessége a téren végighúzódó, a szabályozás előtti, kanyargó Dunát jelképező szegély is a felújítás eredménye. A  N 46° 25,566' E 18° 47,265' 70 m [GCTOLN-1] koordinátán kis, tereptárgyra felragasztott tábláról olvasható le az első részlet. Guggolj le!

A második helyszín a római katolikus templom közelében található. A  N 46° 25,311' E 18° 47,358' 70 m [GCTOLN-2] koordinátánál a második jelszórészlet a templom előtti hirdetőtábla hátsó részén található!
A tolnai templom barokk stílusban épült (1769-1773). Tornya 53 méter magas és messziről látható a dunai árterület felől.
A templom építésében négy embernek volt kiemelkedő szerepe:
Gróf Festetich Pál tolnai földesúr, aki egyben a plébánia kegyura volt. Nem lakott a városban, ide inkább csak látogatóba jött. Egy ilyen látogatás alkalmával, 1765 június 6-án, Úrnapján égett le a mai templom elődje, a Kapuváry-féle templom. Ekkor a kegyúr kezdeményezésére és felajánlása alapján indult meg az építkezés 1765-ben. Tehát a kegyúr birtoka szolgáltatta az építkezés anyagi alapját.
Gróf Batthyány József kalocsai érsek, aki 1768. március 29-én vette bérbe Tolna városát néhány környező településsel együtt, szintén szorgalmazta a templomépítést.
Demkovics József a kalocsai érsektől vette bérbe Tolnát, mint a birtok albérlője. Keménykezű, erős akaratú gazda volt. Bérlősége idején a városban is az ő akarata érvényesült. Amíg a templom épült, még Nunkovics János plébánosnak sem engedett beleszólást. A mellékoltárok képeinek elhelyezését is ő döntötte el. Az ő érdeme, hogy a templom a tervezett 10 év helyett három év alatt felépült. Az építkezésnél a gazdaságosság sorrendjét követte. Így először a sörház és a vendégfogadó épült fel, mert azok elkészültük után azonnal hasznot hoztak. A harangokat is előbb vásárolta meg, mint ahogy a torony elkészült, mert a halottra való harangozás során az is pénzt hozott.
Nunkovics János plébános 1761-ben vette át a tolnai plébánia vezetését. Az ő érdeme, hogy sürgette a templom építését, némileg ellenőrizte a munkát, és ő gondoskodott a szentelésről. A plébánost Demkoviccsal szemben más szempontok vezették a templomépítés siettetésével kapcsolatban. Ő mielőbb szeretett volna az új templomban misézni, és nem értette, hogy miért kezdik a sörházzal az építkezést.
Érdemes bemenni, vagy legalább körüljárni a monumentális épületet.

A harmadik helyszínen, a  N 46° 25,272' E 18° 47,613' 65 m [GCTOLN-3] koordinátánál, a Tolnai-Duna partján, talajszinten, dombon találod a hagyományos ládát a harmadik jelszórészlettel. (A régi koordinátákat pontosítottuk.) Ládaeltűnés esetére a rejtekadó objektumra táblát is rögzítettünk pótjelszóval.
A szabályozások előtt Pakstól délre a lelassuló Dunának szinte egyáltalán nem volt állandó medre. Minden áradás után másfelé kanyargott. Manapság nehéz elképzelni, hogy a Tolna közelében található Bogyiszló például egyik évben a Duna bal partján volt, és előfordult, hogy a következő áradás után átkerült a jobb partra. Ennek köszönhető az is, hogy a jelenleg a Duna jobb partján fekvő Bogyiszló egyházközsége még ma is a bal parton lévő Kalocsai Érsekséghez tartozik. Még Tolna, a viszonylag magas parttal rendelkező település is sokszor volt árvízveszélyben a jégzajlások idején, mert a víz könnyen alámosta a partot és az éles kanyarulatokban könnyen beállt a jég. Bár a 19. század elején sarkantyúk építésével sokat tettek az árvízvédelemért, végleges megoldást mégis a Duna 1852-es átvágása, és ezzel a tolnai ág lassú lezáródása jelentette. Ez viszont megpecsételte e Duna-szakasz és a város sorsát. Megkezdődött az eliszaposodás, lecsökkent a halászat, megszűntek a malmok és a hajózás. A szabályozás előtt a hajózást tekintve Tolna volt a legjelentősebb kikötő a megye déli, sőt Baranya megye északi részén. A város volt Tolna megye kereskedelmének központja, a Duna alsó "fővárosa". A folyó elvesztése nem egyik pillanatról a másikra történt. Évtizedekig tartott. A szabályozási munkálatok 1843-ban kezdődtek meg, és 1852-re értek véget. 1856-ra fejlődött ki annyira az átvágás, hogy ez lett a főmeder. Tolna dunai szerepköre halványulni kezdett, és egy fél évszázad alatt semmivé enyészett. A Duna és a kikötő elvesztésével lassan elcsendesedett a nyüzsgő, élénk vízi világ, mely addig ezt a mezővárost jellemezte.
Manapság a holtág a horgászoké és a vízi sportot kedvelőké, bár kialakított strand nincs sehol a Duna ágban.

A jelszót a három jelszórészlet egymás után írásával kapod meg.

Ha a jelszót beírod egy Internetes keresőbe, érdekes dolgot olvashatsz a tolnai emberekről.

Kérek mindenkit, hogy a jelszóhordozókról ne tegyen fel képet!

A város történetéről a Tolna város honlapja honlapon bővebben is olvashatsz. További érdekes forrásaim: Fák, erdők, patakok, Szép képek egy blogból, Tolna város hivatalos portálja
Állapot: kereshető

KRW értékelés (90 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.56 web: 4.68 átlag: 4.62

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


cosinus0 2021.11.16 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. A láda nincs a helyén, pótjelszó van. Köszi a rejtést.

Barbidzsiii 2021.11.07 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Halász család 2021.11.06 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

szamosszamoca 2021.10.24 11:20 - Megtaláltam
Gyönyörű napsütésben csodáltuk az ősz színeit, a hattyúkat, a szuper parkot. Idilli világ. Köszönjük!

Skali&Margó 2021.10.17 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.23
OK!

kromo553 2021.10.10 15:46 - Megtaláltam
Sajnos a láda nincs meg. Mind a 3 helyen megtaláltam a jelszót szép a város központja szép maga a sétány jó kis kirándulóhely. .

Manoka61 2021.10.09 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Batkamanó1211 2021.10.09 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ásványvadász 2021.09.12 15:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A harmadik ponton a pótjelszó jelenléte megerősített minket, hogy jó helyen keresgélünk. Sajnos a ládát nem találtuk az objektum rejtekében. A logolás pótjelszó segítségével sikerült.

Gyömi 2021.09.03 13:38 - Megtaláltam
Köszönjük!

feroboy 2021.08.30 17:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk az utolsó jelszót is, a doboz hiányzik. Zsu és Laller társaságában. [Geoládák v3.11.3]

Világutazó 2021.08.27 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.11.3]

szabilkó 2021.08.18 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

raticu 2021.08.18 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Endresz_család 2021.08.18 09:15 - Megtaláltam
755.

A GC20GD felé beugrottunk Tolnára egy kis bevásárlás okán.
A két ládát sem hagyhattuk ki, természetesen.
A jelszóhordozó táblácskák rendkívül igényesek.
Nem tudom számít-e, de Magyarországon ilyen kultúrált nyilvános vécét még nem láttam. ;-)
A sétány rendezett, dísze a városnak. Gratula Tolna!

Az otthoni logolás után találtam:
Érdekesség, aki megtalálta, tudja miért.

:-D

Köszönjük!

IMG_2747IMG_2749
IMG_2753 
pocok2013 2021.08.09 16:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

sogor36 2021.08.08 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.07
Köszi a rejtést.

csg69 2021.07.25 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Megvan :)

Mary&Advent 2021.06.12 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

vViktor 2021.06.08 13:02 - Megtaláltam

"De ezen a földön találtam kincset" - Republic [Geoládák v3.10.5] [Geoládák v3.10.5]

Vasi75 2021.06.01 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Móni&Krisztián 2021.05.24 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

V_Gabor 2021.05.23 13:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.50
A kettes pontot kicsit lefestették. Kis séta, összekapcsolva GCSELY (virtuális) rejtésével. Nagyon finom epret vettünk itt.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.6.11]

2021-05-23 12.55.46R2021-05-23 12.56.32R
2021-05-23 12.56.47R2021-05-23 12.59.49R
2021-05-23 13.00.00R2021-05-23 13.07.40R
2021-05-23 13.11.52R2021-05-23 13.18.11R
2021-05-23 13.18.18R2021-05-23 13.20.00R
2021-05-23 13.21.41R 
Bőrharisnya 2021.05.18 09:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Köszönjük a rejtést.

lelcache 2021.05.16 16:15 - Megtaláltam
(Lazy wapon beküldve)

20210516-1954720210516-19552
20210516-1955320210516-19554

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (250 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]