geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3866. Selyemgyártás Tolnán (GCSELY)

A gyárépület a "fénykorban".

A gyárépület a "fénykorban".

A gyárépület 2014 nyarán

A gyárépület 2014 nyarán

A homlokzat fő tornya

A homlokzat fő tornya

Színes selyemmotringok

Színes selyemmotringok

Selyemgubók

Selyemgubók

Selyemgubó lazító

Selyemgubó lazító

Selyemfonó gép

Selyemfonó gép

Selyemfonal motringológép1

Selyemfonal motringológép1

Selyemfonal motringológép2

Selyemfonal motringológép2

Műselyemfonal terjedelmesítő

Műselyemfonal terjedelmesítő

A római katolikus templom a gyár toronyszobájából

A római katolikus templom a gyár toronyszobájából

A Szentháromság tér

A Szentháromság tér

A gyárépület a Tolnai Holt-Duna partja felöl

A gyárépület a Tolnai Holt-Duna partja felöl

A Duna parton1

A Duna parton1
Szélesség N 46° 25,347'
Hosszúság E 18° 47,636'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.09.28 11:45
Megjelenés időpontja: 2014.09.28 19:34
Utolsó lényeges változás: 2014.09.28 19:34
Utolsó változás: 2017.07.29 07:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: május 15.
Ládagazda: május 15.
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 229, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP

Hagyományos láda az egykori Tolnai Selyemgyár (ma Tolnatext Bt.) emlékszobájában. A kiállítás telefonos időpont egyeztetéssel, ingyenesen látogatható.
A kiállítás vezetője, aki egyben a gyár egyik felelős mérnöke: Németh István.
Telefonszáma: +36 74 540248. Munkanapokon reggel 9:00-től 14:00-ig hívható. A ládát tőle kell elkérni.

A kiállítás nem múzeum, hanem a gyár emlékszobája, melynek látogatását térítésmentesen engedélyezik. A telefonos időpont egyeztetésre is azért van szükség, mert az emlékszobának nincs fizetett tárlatvezető személyzete. Kérünk benneteket, hogy ezt vegyétek figyelembe, és ha be szeretnétek menni (érdemes), akkor ne a gyárkapuból akarjatok időpontot egyeztetni, hanem esetleg a tervezett út előtt néhány nappal telefonáljatok. Arra is volt már példa, hogy egy csoport kedvéért hétvégén is megnyitották az emlékszobát.

A főbejárat koordinátái: N 46° 25,376' E 18° 47,588'
Pótjelszó a gyárterületen kívül: N 46° 25,411' E 18° 47,745'

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Tolnára a 6-os úton, vagy az M6-os autópályán lehet a legkönnyebben eljutni. A buszok is az említett útvonalakon közelítik meg a várost, és a Szentháromság tér közelében lévő buszpályaudvaron állnak meg.
Az autóval érkezőknek a megadott koordinátán lévő főbejárattal szemben lévő ingyenes parkolót javaslom, vagy a városközponttól, illetve a buszpályaudvartól nem messze lévő szupermarket szintén ingyenes parkolóját. Ennek koordinátái:  N 46° 25,428' E 18° 47,408' 70 m [GCSELY+boltparkoló]. Innen kb. 5-10 perces sétával érhető el a Bezerédj Pál és a Selyemgyár utca találkozásánál lévő főbejárat és személybejáró.

A láda

A hagyományos láda az egykori Tolnai Selyemgyár (ma Tolnatext Bt.) emlékszobájában van. A kiállítás telefonos időpont egyeztetéssel, ingyenesen látogatható.
A főbejárat koordinátái:  N 46° 25,376' E 18° 47,588' 70 m [GCSELY+főbejárat]

A rejtés apropója

Rokoni szálak miatt kicsi gyerekkorom óta minden nyáron hosszabb-rövidebb ideig a közeli Fadd községben nyaralunk. Emlékszem, hogy a hetvenes évek elején a Fadd és Tolna közötti országút mentén mindkét oldalon még eperfák sorakoztak. Nagyapám mondta, hogy ez azért van, mert Tolnán Selyemgyár működik (bár akkor már inkább a múltidőnek lett volna létjogosultsága), és a selyemhernyókat az eperfa levelével etetik. El se tudtam képzelni, hogy milyen hernyó lehet az, ami ilyen mennyiségben eszi a faleveleket. Mesélték ugyan, hogy Faddon és a környező falvakban sokan foglalkoztak a hernyótenyésztéssel, de számomra mindez nagyon misztikus volt. Elképzelésem se volt, hogy abból a vékony, átlátszó, pókháló-szerű valamiből, amin én a hernyókat láttam néha lelógni a fákról, hogyan lesz fonal! Akkor még nem tudtam, hogy ezeknek a pici, szőrös-csíkos hernyóknak semmi köze nem volt a selyemhernyókhoz, bár az igazi selyemhernyó is hasonló selyemszálat készít. Több ilyen szál sodratából készült a selyemfonal. A gyár manapság már nem foglalkozik a selyemmel, de napjainkban is egyfajta textil készül itt: építőipari üvegszövet.
Magát a gyárat felnőtt koromban láttam először. Szép, patinás épület. Feleségemmel jöttünk el megnézni a kiállítást. Mint megtudtuk, ipari műemlékvédelem alatt áll. Ez egyben nagyon jó dolog, ugyanakkor néha megnehezíti a mai gyár bővítését, illetve a mai technológiákhoz szükséges átalakításokat. A német tulajdonos szépen karbantartja az épületet, és tiszteletben tartja a hagyományokat, üzemelteti az emlékszobát. A kiállítás után az üvegszövet gyártását is megnézhettük. Nagyon érdekes volt. A kiállítás vezetője kísért végig bennünket ott is. Fiatal kora ellenére nagy lelkesedéssel beszélt a régi gyárról, az ott folyó munkákról, a selyemgyártás technológiájáról, és természetesen a mai üzemről is kérdezhettük. Igazán jó szívvel ajánlom, hogy nézzétek meg a kiállítást! A megadott számon vegyétek fel vele a kapcsolatot, de vegyétek figyelembe, hogy nem ez az elsődleges munkája, ezért kell vele előre időpontot egyeztetni. Érdemes!

Érdekességek

A teljesség igénye nélkül elmondok néhány olyan érdekességet a selyemgyártásról, amit a kiállításon hallottam, illetve az Interneten ( A világ legértékesebb férge, Magyarselyem) találtam:
A kínaiak a világ első selyemhernyó-tenyésztő népe. Az ókorban valutának használták a selyemgubókat. Az ókori kínai császárok selyemgubókban hajtották be az adót a mezőgazdáktól, ugyanakkor szigorúan megtiltották a gubókivitelt. Akit rajtakaptak a "gubókiajánláson", azt drákói kegyetlenséggel megbüntették.
A selyem már a honfoglaló magyarság előkelőségeinek körében is kedvelt és keresett textil volt. Az uralkodói és egyházi pompa részeként később is jelentős szerepet játszott, majd a reneszánsszal, az itáliai kapcsolatok révén még szélesebb körben használt fényűzési cikké vált.
A selyemhernyó-tenyésztés csaknem 300 éves múltra tekinthet vissza Magyarországon, de napjainkra ez az ipari ágazat szinte teljesen eltűnt. A takarmánybázist jelentő epreseket, és az országos elosztó és begyűjtő hálózatot felszámolták. A tenyésztés végleges megszűnésével a kiváló tulajdonságokkal rendelkező magyar selyemhernyó-fajták is eltűntek.
A magyar selyemhernyó-tenyésztés a 19. század közepén élte fénykorát. Fellendítésében kimagasló szerepe volt Széchenyi Istvánnak, Kossuth Lajosnak, Wesselényi Miklósnak, Bezerédj Istvánnak, és Bezerédj Pálnak. Az ország területének 4/5-e volt alkalmas eperfa-termesztésre.
A Tolnai Selyemgyár építését Bezerédj Pál javaslatára a 19. század végén kezdték el, és a 20. században lendült fel a gyártás.
A selyemgubókról az 1-1,2 km hosszú egyetlen selyemszálat úgy tudták lefejteni, hogy a gubót forró vízbe tették, ami a szálakat összefogó ragasztóanyagot feloldotta.
A selyemszál végét kézzel kellett a forró vízben megkeresni. Ezt az igen nehéz műveletet nőkkel végeztették. A tolnai gyárban árva lányokat is alkalmaztak, akiknek az esküvőjükre hozományt adományoztak - amit persze a lányok addigi fizetésének egy részéből tettek félre.
A második világháborúban rengeteg selyemfonalat készített a gyár, mert kellett az ejtőernyők selyemszövetéhez.

További segítség

Ha nem tudjátok megnézni a kiállítást, a jelszót a  N 46° 25,411' E 18° 47,745' 70 m [GCSELY+pótjelszó] koordinátán lévő rácsos objektumon keressétek fejmagasságban.
Ha a főbejárattal szemben állva balra elindultok, lemehettek a Tolnai-Duna partjára. Innen is érdekes a gyár, és hangulatos a part. A parton dél felé sétálva az első lépcsőn, a Magaspart, majd a Selyemgyár utcán át vissza lehet menni a főbejárathoz, vagy a parti sétányról felvezető bármelyik lépcsőn a városközpontba.
Kellemes időtöltést!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (77 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.46 web: 4.72 átlag: 4.57

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


cosinus0 2021.11.16 12:30 - Megtaláltam
Megvan, pótjelszóval. A kiállítás nem látogatható, nem lehet bemenni a gyár területére most, az információ a megadott telefonszámon, Németh Istvántól származik.

Halász család 2021.11.06 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

szamosszamoca 2021.10.24 11:00 - Megtaláltam
Pótjelszóval. Kellemes sétát tettünk a parton, gyönyörű időben, csodaszép az aranyló ősz.

Manoka61 2021.10.09 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Batkamanó1211 2021.10.09 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]
Köszönöm a rejtő útbaigazítását.

Ásványvadász 2021.09.12 15:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Csak a helyszínen döbbentünk rá, hogy ma nem tudunk a ládához bejutni. A pótjelszó használatával logoltunk.

Gyömi 2021.09.03 13:21 - Megtaláltam
Pótjelszóval, köszonjük!

KovMat 2021.08.25 09:40 - Megtaláltam
Köszi! -.- --

Endresz_család 2021.08.18 08:56 - Megtaláltam
754.

A GC20GD felé beugrottunk Tolnára egy kis bevásárlás okán.
A két ládát sem hagyhattuk ki, természetesen.
Sajnos időpontot nem egyeztettünk, így csak a tartalék jelszót kerestük meg.
A jelszóhordozó táblácska rendkívül igényes.
Nem tudom számít-e, de Magyarországon ilyen kultúrált nyilvános vécét még nem láttam. ;-)
A sétány rendezett, dísze a városnak. Gratula Tolna!

Köszönjük!

IMG_2746IMG_2747
IMG_2750IMG_2069
pocok2013 2021.08.09 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

sogor36 2021.08.08 09:50 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.07
Köszi a rejtést.

csg69 2021.07.25 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Megvan :)

Mary&Advent 2021.06.12 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

Vasi75 2021.06.01 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Móni&Krisztián 2021.05.24 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

V_Gabor 2021.05.23 13:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.50
GCTOLN multi végén megkerestük ezt is. Sajnos csak pótjelszóval.

Egy kicsit összekevertem Bezerédj Imrét az egyik utca névadójával, Bezerédj Pállal. Nagy különbség! :)

Köszönöm!
[g:hu+ 2.6.11]

2021-05-23 13.30.32R2021-05-23 13.30.38R
2021-05-23 13.32.01R2021-05-23 13.34.16R
2021-05-23 13.39.14R2021-05-23 13.39.43R
2021-05-23 13.41.41R 
Bőrharisnya 2021.05.18 09:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Covid miatt az emlékszobát még nem látogathattuk meg.

lelcache 2021.05.16 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

20210516-1954720210516-19548
20210516-1954920210516-19550
kivancsifancsi 2021.05.16 15:54 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2021.05.16 15:54 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

SuperGeo 2021.04.27 14:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Zergi 2021.04.24 09:27 - Megtaláltam
Fogtam!
Sajns csak a pótjelszóval. Hétvégén nem akartunk senkit sem zavarni.

IMG_2323IMG_2325
IMG_2326IMG_2327
IMG_2328 
ésKata 2021.04.24 09:27 - Megtaláltam
Tolnában jártunk.

Béla 53 2021.03.31 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.7 teszt]

fehérkút 2021.03.31 14:27 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.7 teszt]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (229 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]