FAQ
3929. Almás-forrás az Ősbükkösben (GCALFO)

Ősbükkös

Ősbükkös

Almás-forrás

Almás-forrás

Sasréti Vadászkastély

Sasréti Vadászkastély

Pihenő

Pihenő

Tanösvény

Tanösvény

Kezdőpont

Kezdőpont

Erdei iskola

Erdei iskola

Gomba fa :D

Gomba fa :D

Faóriások...

Faóriások...

Lyukas

Lyukas

Taplógombák

Taplógombák

Almás-patak

Almás-patak

Az Ősbükkös állatai

Az Ősbükkös állatai

Figyelem!

Figyelem!
Szélesség N 46° 12,426'
Hosszúság E 17° 53,817'
Magasság: 189 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.10.19 11:00
Megjelenés időpontja: 2014.12.13 22:08
Utolsó lényeges változás: 2020.09.13 20:05
Utolsó változás: 2020.09.28 19:11
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: eTiGeR, BrEaM
Ládagazda: Kujti
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 750 m
Megtalálások száma: 219 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


15x10x5 cm-es láda a megadott koordinátán, az úttól pár méterre (nem a forrás oldalán), egy fatörzs alsó részének odújában, a gyökerek között. Kérem, körültekintően és gondosan rejtsétek vissza, köszönöm!

Az Ősbükkös igaz, csak egy helyi jelentőségű védett természeti terület, de azért kérem, tartsátok be az általános szabályokat! Bárminemű, a természeti környezetet károsító beavatkozás tilos, az érintett helyszín természetes állapotát meg kell őrizni! Tüzet rakni csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad! Szemetelni tilos!

A logbookban találsz még egy 4 karakteres jelszót, ezt is érdemes megjegyezned, ugyanis ez a Baranya megyei Magyar Vándor ládasorozat 22. tagja. Figyelem, ez a jelszó nem egyezik meg a Geocaching logoláshoz szükséges jelszóval!


A ládába utazó ügynök, vándorbogár (TravelBug), geoérme (geocoin) helyezhető. Bővebb információt itt vagy itt találsz róluk!

Bevezető

Sasrét másik oldalát, nevezetesen az Ősbükköst, a 2db forrást, valamint a tanösvényt szeretném nektek bemutatni ezzel a rejtéssel. Igen, tudom hogy a környéken van már egy láda, de úgy gondoltam, hogy ez a szép környezet megérdemel még egy ládát, csak azért, hogy egy kicsit közelebb hozza hozzátok ezeket a dolgokat. Ez a láda most már gondoskodik róla, hogy senki se hagyja figyelmen kívül az említett látványosságokat.

Megközelítés

Sasrét Baranya és Somogy megye határán, a Zselic lágy dombjai között fekszik. Pécstől 55 km, a 67-es főútról 5 km-es, aszfaltozott bekötőúton közelíthető meg, amire itt kell lekanyarodni:  N 46° 12,856' E 17° 51,176' 225 m [GCALFO+elagazas] A sorompó miatt ne aggódjatok! Palka Réka, a Mecsekerdő Zrt. turisztikai koordinátora azt az információt adta, hogy a sasréti Ősbükköst előzetes engedély nélkül bárki meglátogathatja, és az ehhez vezető sasréti bekötőutat is használhatja ugyan így!
Parkolni az erdei iskola mellett lehet, itt:  N 46° 12,158' E 17° 53,856' 210 m [GCALFO+parkolo]. A ládát a tanösvényen keresztül érhetjük el.

Az Ősbükkös

Almamellékhez tartozó helyi jelentőségű védett természeti terület; vagyonkezelője a Mecsekerdő Zrt. Védettségét az 5,9 ha területű, közel kétszáz esztendős bükkös állomány és ennek élővilága indokolta. A védett területen erdészeti tevékenység nem folyik! E területen agyagbemosódásos barna erdőtalaj található, mint a Zselic legnagyobb részén. A faállományt körülbelül kétszáz éve letermelték hamuzsír nyerése céljából, majd a vágást magára hagyták, ahol is (főként sarjadva) az erdő önmagától sikeresen felújult. "Ősbükkössé" válását Báró Biedermann Rezsőnek köszönheti. A báró nem engedte háza elől a fákat kivágni, mivel ablakából erdőt szeretett volna látni. Az őt követő erdész nemzedékek csodálattal tekintettek a hatalmas faóriásokra, 1941-ben pedig védettséget kapott. Ez az erdőrész kiválóan alkalmas arra, hogy segítségével a tanösvényt végigjárva, a fafajokkal történő megismerkedés mellett egy kicsit a természetes erdődinamikai, erdőműködtető folyamatokról is képet kaphassunk.

Állatvilág

A gerinctelen fauna legváltozatosabb képviselői a területen a rovarok. A szarvasbogár, a nagy hőscincér, a havasi cincér, a bársonyfoltos gyászcincér, az aranyos bábrabló, a gubacsdarázs, a közönséges nünüke, és a májusi cserebogár is megtalálható itt. A futrinkák közül a rezes futrinka gyakori. Rengeteg itt a lepke, például a sakktáblalepke, tölgy-pávaszem, és a fehér tollas-moly. Ugyancsak sok pók él e környezetben, érdekes képviselőjük a négyes keresztes pók. Nyári napsütésben a manna-, és óriás kabócák fülsiketítő énekét hallhatjuk, a bükkfák kérgén pedig felfedezhetjük a levetett lárvabőrüket.
A hüllők közül itt él a fali gyík, a lábatlan gyík és az erdei sikló, amely elérheti az 1,5 méteres hosszúságot is.
Az odúkészítő madárfajok mint a nagy fakopáncs, a közép fakopáncs, a fekete harkály, a zöld küllő által készített odúkat elfoglalják a kék-, a szén-, és a barátcinegék, a csuszka, a seregély, és a kék galamb is. A ragadozók közül az egerész ölyv és a réti héja az elterjedtebb; míg a baglyok közül a macskabagoly jellemző.
Az emlősök közül a denevérek a leggyakoribbak az erdőben, a sok odú nagyszerű búvóhelyet biztosít számukra. Legelterjedtebb képviselőjük a korai-, és a tavi denevér. Az erdő megannyi rejtekhelyével, és gazdag rovarvilágával jó élőhely a keleti sün, az erdei cickány, az erdei egér számára. A tápláléklánc következő láncszemei a ragadozók: a róka, a borz, a nyest, a menyét, és a nyuszt is előfordulnak itt.
A fák akrobatái a mókusok mellett nagy pelével, és mogyorós pelével is találkozhatunk. A pelék télen földalatti járatokba húzódnak, és ezekben a béleletlen fészkekben vészelik át a hideg, ínséges időszakot. Szürkület után csendben sétálva a tanösvényen hallhatjuk a pelék jellegzetes pisszegő hangját.
A nagyvadfajok közül láthatunk vaddisznót, őzet, gímszarvast, amelyeket a bőséges bükkmakktermés és a facsemeték nagy száma csalogat a területre.

Sasréti tanösvény

Az erdei iskola épülete mellől indul a 1,5 km hosszú tanösvény a sasréti ősbükkösön át. A majdnem 200 éve érintetlenül hagyott fenséges bükkös, kocsánytalan-tölgyes erdő ma helyi jelentőségű természetvédelmi oltalmat élvez. A tanösvény kihelyezett tábláival egyrészt különféle fafajok felismerését szolgálja, másrészt a tanösvényen végighaladva ismerkedhetünk a helyi lágyszárúakkal, az erdő természetes felújulásával, ugyanis a kidőlt fák helyén különböző korú újulatfoltok vannak. A túra első felében megismerkedhetünk az erdei fafajokkal, jellemző tulajdonságaikkal, termésükkel, levélzetükkel. A tanultak, megfigyeltek játékos visszakérdezése a séta második részén következik. Ekkor a már bemutatott fafajokat kell felismerni, majd a helyes választ rögtön el is olvashatjuk egy kis falapocska felemelése után. A tanösvény bejárása során megpihenhetünk, szomjunkat olthatjuk és akár szalonnát is süthetünk a szépen kiépített Almás-forrás környezetében.

Víztani értékek

A Zselicben számtalan időszakos, vagy állandó vízfolyású forrással találkozhatunk. Az aránylag sok forrás a terület felszínének tagoltságából, és az átlagosnál több csapadékmennyiségből adódik, de a felszínt alkotó lösz vízáteresztő képessége is nagyban hozzájárul ehhez.
Az Almás-forrás Almamelléktől északra, a Sasréti tanösvény végén az ősbükkös tövében található. Innen ered az Almás-patak szépen kiépített, felújított forrása. A bronz kifolyócső felett íves márványtáblán olvasható a felirata, felette tisztítónyílás látható. Vízhozama gyenge, de állandó kifolyású. Értéke 0,4-1 liter/perces értéket mutat. Mellette piknikhelyet alakítottak ki, kőből kirakott tűzrakóhellyel. A forrás újrafoglalását 2000-ben Baumann József, Baumann Józsefné, és Sajgó Ferenc végezte.
Az eredeti Almás-forrástól 5 méterre található a Kis-Almás-forrás. A forrást 2000-ben a Szigetvári Erdészeti Zrt. anyagi támogatásával Baumann József és Baumann Józsefné foglalta. Közepes vízhozamú forrás, értéke 2-6 liter/perces érték közötti.
Az Almás-patak vízjárása napjainkban általában egy méter alatt van, és csak nagyobb esőzések idején duzzad fel. A forrás, és a patak nevének eredete abból származik, hogy régen nagyon sok vadalma volt a környéken, a forrás közelében, és a patakba hulló gyümölcsöt a víz szállította. Az Almamellék községnév is az Almás-patakból eredeztethető, ugyanis Almás melletti, melléki települést jelent.


Ajánló

- Ha időnk engedi, akkor a GCzs1, a GCJAMB valamint a GCAVF ládákkal folytathatjuk túránkat.

- Az Almamelléki Erdei Vasút a Zselic dombjai között működik, egyike a hazai 600 mm nyomtávú személyszállító kisvasutaknak. Végállomása: Sasrét. Az aktuális menetrendet megtekinthetitek itt.

- A Sasréti Vendégház szeretettel várja mindazokat, akik ételt-italt szeretnének fogyasztani, netán itt szeretnének aludni. A szállásfoglalást előzetesen kell jelezni, elérhetőségeket a linken találtok. Igény esetén gyalogos vagy terepjárós túrát is tudnak szervezni Sasrét környékén.Ez a játék megtalálható a Geocaching.com (GC5HBE1) és a GPSGames.hu (GG4409) oldalon is.Forrás
Baranya Megyei Természetbarát Szövetség
Mecsekerdő Zrt.

Jó vadászatot kívánok!
eTiGeR

-----------------------------------------------------------------------
2020. IX. 08. Néhai kessertársunk, eTiGeR hagyatékát örökbe fogadva én (Kujti) gondozom a jövőben.
2020. IX. 12.Új logfüzet került a ládába és a jelszó is megváltozott.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (88 db): környezet: 4.75 rejtés: 4.48 web: 4.72 átlag: 4.65

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Zergi 2022.09.11 13:00 - Megtaláltam
Fogtam!

283_6266283_6267
283_6268283_6269
283_6270283_6271
283_6272283_6273
283_6274283_6275
283_6278283_6279
283_6280283_6281
ésKata 2022.09.11 13:00 - Megtaláltam
Kaposvári hétvégéről hazafelé.

flora1101 2022.08.08 14:43 - Megtaláltam
Köszönöm.

majeri 2022.08.07 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

molka 2022.08.05 11:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

kópé1993 2022.08.05 11:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kectam 2022.08.05 11:50 - Megtaláltam
4 napos zselici csavargás Anita, Bea, Judith, Molka, kópé1993, LionDaddy és pliptai társaságában. Idei bázisunk Almamelléken volt, ahonnan csillagtúráztunk. A szokásos frenetikus hangulat mellé szokatlan meleg társult, de ez nem vette el kedvünket a környék felfedezésétől.
A GCZS1 megtalálása után indultunk tovább a tanösvényen, melynek egyik állomása volt a forrás. A bal oldali csövön csordogált valami, de nem volt számottevő a vízhozam. Vize nem iható, így ezzel nem is volt gond. A vadászház felé folytattunk utunkat. A rejtés rendben van.

IMG_20220805_114412IMG_20220805_114516
IMG_20220805_114829IMG_20220805_115011
Judith 2022.08.05 11:50 - Megtaláltam
Megcsíptem!
Zselici geotúra alkalmából!

LionDaddy 2022.08.05 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.49
2020 és 2021 zempléni geotúrái után idén a Zselicre esett társaságunk - Anita, Bea, Judith, Molka, kectam, kópé1993 és pliptai - választása. Ennek megfelelően almamelléki szállásunkról csillagtúráztunk az ott töltött 2 napon, de odafelé és hazafelé is keresgéltük a ládákat. 32/11. találat.
Második nap délelőttre egy kisebb túrát szerveztünk Sasrét körüli ládákkal. A GCSEP és GCNEML ládák túrázós begyűjtése után az erdei iskolánál álltunk meg újra, majd a GCZS1 után a gigászi fák kellemes árnyékában sétáltunk el ide. Sajnos a forrás éppen csak csordogált, de ez is több, mint a semmi. Visszafelé az igen csak impozáns kastélyszállót is megnéztük.

Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.9.11]

pliptai 2022.08.05 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

jokkmokk 2022.07.31 15:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.75
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

sipsza 2022.05.21 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

esthajnalka 2022.05.08 10:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

remkolyok 2022.04.18 17:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

ferikov 2022.03.27 16:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.29
Megtaláltuk, nagyon köszönjük! Almamelléki túra alkalmával, barátainkkal. Virág, Judit, Johanna, Ferenc

A89I0213A89I0220
A89I0222A89I0223
hardyjudit123 2022.02.28 23:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

copfocska 2022.02.13 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Moncsiroli 2022.02.06 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
köszönöm szép környék, annak viszont gratulálok aki csokit tett a ládába

Robinson76 2021.11.19 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.45
Köszönöm a rejtést!

hitamas 2021.11.17 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.50
A somogyi kisvasutas ládákat kerestem ma. GCZS1 (bár ez éppen határeset ...) után a környéken található egyéb ládákat is igyekeztem összeszedni. :)

Solok 2021.10.27 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Itt jártak a Solok!
Köszönjük a rejtést!

Révai család 2021.10.27 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Kisvasúttal érkeztünk Sasrétre.
Tele voltak a vagonok, szépen lassan döcögött végig velünk a gyönyörű őszi tájban.
Szendvicsezés, focizás és a kis hungarocell gépünk reptetése után öt gyerekkel felszerelve gyalog indultunk vissza Almamellékre, de előtte az erdei játszótér kipróbálása után tettünk egy kis kitérőt az Ős-Bükkösbe.
Köszönjük a rejtést!

Kuesztia 2021.10.24 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

jutics 2021.10.21 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
A jelszó nagyon találó, így igaz!
Köszönöm a rejtést!

IMG_20211021_160051 
szalbert 2021.10.03 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (222 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]