geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3905. A mádi zsinagóga (GCmzsi)

A zsinagóga kivülről...

A zsinagóga kivülről...

... és belülről

... és belülről

Askenázi zsinagóga - középen van a tórafelolvasó-hely

Askenázi zsinagóga - középen van a tórafelolvasó-hely

A tóratekercsek tárolója

A tóratekercsek tárolója

A Tóra felolvasó asztal

A Tóra felolvasó asztal

Kegytárgyak a kiállításon

Kegytárgyak a kiállításon

A rabbiház, ami egyben rabbiképző is volt

A rabbiház, ami egyben rabbiképző is volt

Erre keresd

Erre keresd

Rejtek

Rejtek
Szélesség N 48° 11,765'
Hosszúság E 21° 16,675'
Magasság: 149 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.11.13 13:00
Megjelenés időpontja: 2014.11.16 16:11
Utolsó lényeges változás: 2018.10.23 11:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Vgyuri, Postica
Felhasználó: Hegedüs Zsuzsa
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10 m
Megtalálások száma: 282 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP: 10*19*5 cm műanyag konyhai doboz a kerítés lábát képező kövek között a harmadik fától nem messze. Két kis követ kell elmozdítani, hogy kivehető legyen a láda. Pót jelszó a zsinagóga DK sarkán az ereszcsatornán és a Rákóczi utcai szomszéd iskola kerítésén, a tűzcsap melletti falon található, és a tűzcsapra is felírva.

Kéretik a láda visszarejtésénél vigyázni, mert a kövek csak bizonyos sorrenden állnak meg és fedik el a ládát.

"Ezekkel a sorokkal és ládáinak gondozásával szeretnénk megőrizni játékostársunk, Vgyuri (Dr. Varga György) emlékét. A geocaching magyarországi indulásánál már ott volt, első ládája a 45. sorszámot kapta, a GCLHDC (Cívis reptér). A repülés szerelmeseként jelentős szerepe volt a budaörsi (GCLHBS) és a tököli reptér, (GCLHTL) ládák létrehozásában is. Elindította a "minden reptérnek legyen ládája" akciót. Összesen 11 ládát hagyott ránk, köztük a sinus90-el közös rejtését, a GCHGny-t, amelynél egy óriási kódex várja a megtalálókat, valamint a zsinagóga sorozatát."

Megközelítés

A zsinagóga Mádon a Táncsics u. 38. számú telken található, a megközelítés triviális. Kívülről is ez a mutatósabb oldala. Viszont a csatolt részekkel az ingatlan átnyúlik a párhuzamos Rákóczi utca 73 sz. házáig. A mi szempontunkból ez az érdekesebb, mert innen biztosított a bejutás, ha sikerül és itt van a pót jelszó, ha nem.

A 2015/16-os rekonstrukció után a komplexum központja az egykori rabbiház, amiben most a működtető EMIH zsidó ernyőszervezet területi központja működik, ami egy zarándokszállás, egy múzeum és egy közösségi központ. Annak recepcióján általában tartózkodik valaki, akitől engedélyt illik kérni a ládakeresésre.

Ládasor

A láda része egy több darabból álló ládasornak, ami a 2014-2015 folyamán megvalósuló "Zsidó zarándokút Észak-Alföldön" című EU-projektet ismerteti "virtuális útikönyvünkben". A sorba tartozik még jelenleg a tokaji zsinagóga (GCtzsi), a sátoraljaújhelyi multiláda (GCsjhs-1) egy pontja, a debreceni zsidónegyed (GCdzsn), a szatmárnémeti (Románia) zsinagóga (GCszmm) és egy "com-os" láda a nagykállói rabbisírnál..

Haszid zsidók Észak-Kelet Magyarországon

A magyarországi zsidóság egyik csoportját képezik a haszidok. A XVIII. században az ortodoxián belül Galíciában jött létre az askenázi (kelet-európai) főcsoporton belül a haszid irányzat, ami jellegzetes ruházatával, szokásaival láthatóan elkülönült a környezetbe jobban beleolvadó, régebben Magyarországon élő csoportoktól. A haszidizmus tanítása szerint az időnként extatikus zene és tánc utat mutat a mindenható felé. (Legtöbben ezt a Jakob rabbi kalandjai című filmből ismerhetik.) A cári uralom üldözései elől egyre több haszid költözött át Magyarországra, és főleg az ország északkeleti részében telepedtek le. A zsidó szokások szerint a rabbi a közösség szellemi vezetője, és mennél nagyobb tudású, annál több tanítványa van és annál nagyobb tisztelet övezi. Habár a zsidó vallás nem "kanonizálta" a csodatételeket, a néphiedelemnek nem lehetett parancsolni. A zsidók körében, de a kívülállók között is terjedt a hit, hogy az istennek nagyon tetsző, nagy tudású és példamutató életű rabbik (ezeket hívják rebének vagy cadiknak) jobb eséllyel folyamodhatnak az égi segítségért, mint a közönséges halandók. Ezért alakult ki néhány híres rabbi körül a csodatevő mítosz.

A zsinagóga története

A mádi zsinagógát 1795-ben építették fel lengyel és litván mintára a Mádra költözött borkereskedő és termelő zsidó családok. A barokk stílusú zsinagóga mellett a településen híres talmudiskola is működött. Hosszú ideig békében együtt éltek a katolikus, a protestáns és az izraelita lakosok. Az 1848-49-es szabadságharc során a zsidók itt is, ahogy máshol is, Kossuth Lajost támogatták. Az első világháború hősi halottai között is megtaláljuk a nevüket a település emlékművén.

1940-44 között a zsidókat deportálták vagy munkaszolgálatra hurcolták. Közülük mindössze negyvenen tértek vissza, ám 1950 és 1956 között ők is elhagyták a községet. A zsinagóga ettől kezdve folyamatosan pusztult, bár több terv is született a hasznosítására, ezek végül nem valósultak meg. Sokáig romosan, ledőlt oromfallal állt, mígnem a 2002-2004-es restaurálás visszaadta az épület eredeti pompáját, ami nem semmi, mert a XVIII. századi zsinagógák a puritán belsőről voltak felismerhetők, az a pompa, ami az építtetők gazdagságát volt hívatott megmutatni az ország más részeinek neológ-hitközségeinél csak a XIX. század második felében terjedt el.

A jelen

A zsinagóga szakrális szempontból teljes értékű, használható szertartásokra, csak sajnos hívők nélkül ez ritkán fordul elő. De mivel a barokk zsinagóga Európa-szerte ritkaság, főleg az ilyen díszes kivitelű, néhanapján külföldről érkeznek megkeresések alkalmi rendezvények, pl. bar micvo (fiúk felnőtté avatása 13 éves korban) megrendezésére.

A mellette levő ún. rabbiházban ennél nagyobb a forgalom. A lubovicsi zsidó egyház (lényegében a haszid ultra ortodoxok) hétvégeken időnként lehozza a pesti fiataloknak szánt foglakozásokat.

A rekonstrukciókra elnyert 500+ milliós pályázat után most egy kisebb pályázat eredményeként ("A csodarabbik nyomában") biztosított a kb. 60 fős zarándokszállás és a kulturális központ működése, benne a haszid zsidóság történetét bemutató kiállítással. A közeli olaszliszkai és bodrogkeresztúri zsinagóga és rabbiház maradványokat is ennek a pályázatnak keretében tették bemutathatóvá.

A mádi zsinagóga egyike a világörökség részeként nyilvántartott "100 védett zsinagóga" összeállításnak.

A látogatáshoz be kell jelentkezni a fent már említett "rabbiházban". Állandó nyitva tartás nincs. Belépődíj vezetéssel a zsinagógába és a rabbiházban levő múzeumba 500-500 Ft, együtt 900 Ft.

Telefonon is lehet jelentkezni és vezetést kérni:

-36 30 925 1808

Email: csodarabbikutja@zsido.com

Itt illendő megemlékezni a létesítmény egykori gondnokáról, Fehér Barnabásról, aki 40-50 éven át látta el a zsinagóga gondnoki és idegenvezetői munkáját, és aki 2017 júniusától befejezte ezt a tevékenységét.

Forrás és egyéb olvasnivaló

A mádi zsinagóga

Egyéb uticélok a témában

2017.11.03. Közben jelentették, hogy a régi láda is megvan. Egy méterre az újtól. Van választási lehetőség, míg az egyiket be nem gyűjtöm. Inkább a régi kopottat használjátok, annak hosszabb az előélete :-)

2017.10.02. A láda pótolva a régi helyén.

2017.08.19. Megerősítést nyert, hogy a láda tényleg eltűnt vagy a leomlott kőfal alatt van. Pótlására keresem a lehetőséget, de A PÓT JELSZAVAK TOVÁBBRA IS ÉLNEK.

2018.10.22 Új láda került kihelyezésre, nem a terasznál lévő omlásve szélyes kőfalban, hanem a terasz folytatásában lévő kerítés lábazatában. A pót jelszavak is megerősítve. Az eresz csatornán egy mágneses mikto láda is kihelyezve.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (105 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.11 web: 4.61 átlag: 4.43

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Dester 2020.10.23 15:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Impozáns zsinagóga, mázlink volt, pont be is tudtunk menni. (Autóval érkezőknek: a GPS - ha csak a zsinagógát adod meg célnak - a felső részre, a zsinagóga mögé visz, ahol egyébként szintén meg lehet állni, de az alsó részen van rendes parkoló is.)

A rejtésnél a két kő eléggé passzentos, nem biztos, hogy két másodperc alatt vissza tudod rejteni, ezért nem árt, ha valaki addig őrt áll. :)

Köszönjük a rejtést!

20201023_150646 
emiGrant 2020.10.20 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Ez a barokk zsinagóga tényleg nagyon impozáns. Kár, hogy bemenni nem lehetett, de így is nagyon tetszett. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
Kékfülű 2020.10.10 15:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

igelkott 2020.10.04 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.63
Megtaláltuk, köszönjük. Sajnos a zsinagógába nem tudtunk bemenni.

DSC_7227 
Lisi 2020.09.13 16:40 - Megtaláltam
megtaláltam

erdei.laszlo 2020.09.06 19:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Tar család 2020.08.24 10:22 - Megtaláltam
Ládázásra épülő családi nyaralás közben megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

Vakkancs 2020.08.22 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

GAZ69family 2020.08.20 09:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Tomka5050 2020.08.18 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Köszönjük a rejtést!

kectam 2020.08.16 11:45 - Megtaláltam
Zempléni geotúra kis csapatunkkal: Anita, Bea, Judith, molka, LionDaddy, kópé1993, pliptai társaságában. Hol napsütésben, hol esőben, de végig jókedvben. A zsinagóga nyitva volt, így belül is körül tudtunk nézni. A tóraolvasó asztal a zsinagóga közepén található, hogy mindenki egyformán jól hallja a szent szöveget, ez az un. ortodox zsinagógákra jellemző. A láda rendben pihent rejtekében.

DSC09311DSC09312
DSC09314DSC09315
molka 2020.08.16 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

kópé1993 2020.08.16 11:45 - Megtaláltam
Zempléni geotúra! Köszi a rejtést!

pliptai 2020.08.15 12:45 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.6.7]

MJANEZ 2020.08.08 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Köszönöm a rejtést.

Cerberus 2020.08.05 09:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.41
Megtaláltam! Három napos maratoni ládázás fercsipeterrel és Webberrel Tokaj környékén. 1/46

Köszönöm a rejtést!

IMG_1309 
fercsipeter 2020.08.05 09:26 - Megtaláltam
Tokaji, B-A-Z megyei ládázás új első ládája... 46/1.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Webber 2020.08.05 09:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Szucsviki 2020.08.02 12:00 - Megtaláltam
Köszii,megtaláltam ;)
[Geoládák v3.5.0]

ambrus207 2020.08.02 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

dr1m 2020.08.02 09:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

piczi 2020.08.02 08:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

nagyfeco 2020.07.28 21:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.68
Köszönjük a rejtést. Sok volt a mugli, így maradt a csatorna.

Vica1130 2020.07.26 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!

folis 2020.07.26 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (290 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.