FAQ
3905. A mádi zsinagóga (GCmzsi)

A zsinagóga kivülről...

A zsinagóga kivülről...

... és belülről

... és belülről

Askenázi zsinagóga - középen van a tórafelolvasó-hely

Askenázi zsinagóga - középen van a tórafelolvasó-hely

A tóratekercsek tárolója

A tóratekercsek tárolója

A Tóra felolvasó asztal

A Tóra felolvasó asztal

Kegytárgyak a kiállításon

Kegytárgyak a kiállításon

A rabbiház, ami egyben rabbiképző is volt

A rabbiház, ami egyben rabbiképző is volt

Erre keresd

Erre keresd

Rejtek

Rejtek
Szélesség N 48° 11,765'
Hosszúság E 21° 16,675'
Magasság: 149 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.11.13 13:00
Megjelenés időpontja: 2014.11.16 16:11
Utolsó lényeges változás: 2018.10.23 11:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Vgyuri, Postica
Ládagazda: Hegedüs Zsuzsa
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10 m
Megtalálások száma: 382 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP: 10*19*5 cm műanyag konyhai doboz a kerítés lábát képező kövek között a harmadik fától nem messze. Két kis követ kell elmozdítani, hogy kivehető legyen a láda. Pót jelszó a zsinagóga DK sarkán az ereszcsatornán és a Rákóczi utcai szomszéd iskola kerítésén, a tűzcsap melletti falon található, és a tűzcsapra is felírva.

Kéretik a láda visszarejtésénél vigyázni, mert a kövek csak bizonyos sorrenden állnak meg és fedik el a ládát.

"Ezekkel a sorokkal és ládáinak gondozásával szeretnénk megőrizni játékostársunk, Vgyuri (Dr. Varga György) emlékét. A geocaching magyarországi indulásánál már ott volt, első ládája a 45. sorszámot kapta, a GCLHDC (Cívis reptér). A repülés szerelmeseként jelentős szerepe volt a budaörsi (GCLHBS) és a tököli reptér, (GCLHTL) ládák létrehozásában is. Elindította a "minden reptérnek legyen ládája" akciót. Összesen 11 ládát hagyott ránk, köztük a sinus90-el közös rejtését, a GCHGny-t, amelynél egy óriási kódex várja a megtalálókat, valamint a zsinagóga sorozatát."

Megközelítés

A zsinagóga Mádon a Táncsics u. 38. számú telken található, a megközelítés triviális. Kívülről is ez a mutatósabb oldala. Viszont a csatolt részekkel az ingatlan átnyúlik a párhuzamos Rákóczi utca 73 sz. házáig. A mi szempontunkból ez az érdekesebb, mert innen biztosított a bejutás, ha sikerül és itt van a pót jelszó, ha nem.

A 2015/16-os rekonstrukció után a komplexum központja az egykori rabbiház, amiben most a működtető EMIH zsidó ernyőszervezet területi központja működik, ami egy zarándokszállás, egy múzeum és egy közösségi központ. Annak recepcióján általában tartózkodik valaki, akitől engedélyt illik kérni a ládakeresésre.

Ládasor

A láda része egy több darabból álló ládasornak, ami a 2014-2015 folyamán megvalósuló "Zsidó zarándokút Észak-Alföldön" című EU-projektet ismerteti "virtuális útikönyvünkben". A sorba tartozik még jelenleg a tokaji zsinagóga (GCtzsi), a sátoraljaújhelyi multiláda (GCsjhs-1) egy pontja, a debreceni zsidónegyed (GCdzsn), a szatmárnémeti (Románia) zsinagóga (GCszmm) és egy "com-os" láda a nagykállói rabbisírnál..

Haszid zsidók Észak-Kelet Magyarországon

A magyarországi zsidóság egyik csoportját képezik a haszidok. A XVIII. században az ortodoxián belül Galíciában jött létre az askenázi (kelet-európai) főcsoporton belül a haszid irányzat, ami jellegzetes ruházatával, szokásaival láthatóan elkülönült a környezetbe jobban beleolvadó, régebben Magyarországon élő csoportoktól. A haszidizmus tanítása szerint az időnként extatikus zene és tánc utat mutat a mindenható felé. (Legtöbben ezt a Jakob rabbi kalandjai című filmből ismerhetik.) A cári uralom üldözései elől egyre több haszid költözött át Magyarországra, és főleg az ország északkeleti részében telepedtek le. A zsidó szokások szerint a rabbi a közösség szellemi vezetője, és mennél nagyobb tudású, annál több tanítványa van és annál nagyobb tisztelet övezi. Habár a zsidó vallás nem "kanonizálta" a csodatételeket, a néphiedelemnek nem lehetett parancsolni. A zsidók körében, de a kívülállók között is terjedt a hit, hogy az istennek nagyon tetsző, nagy tudású és példamutató életű rabbik (ezeket hívják rebének vagy cadiknak) jobb eséllyel folyamodhatnak az égi segítségért, mint a közönséges halandók. Ezért alakult ki néhány híres rabbi körül a csodatevő mítosz.

A zsinagóga története

A mádi zsinagógát 1795-ben építették fel lengyel és litván mintára a Mádra költözött borkereskedő és termelő zsidó családok. A barokk stílusú zsinagóga mellett a településen híres talmudiskola is működött. Hosszú ideig békében együtt éltek a katolikus, a protestáns és az izraelita lakosok. Az 1848-49-es szabadságharc során a zsidók itt is, ahogy máshol is, Kossuth Lajost támogatták. Az első világháború hősi halottai között is megtaláljuk a nevüket a település emlékművén.

1940-44 között a zsidókat deportálták vagy munkaszolgálatra hurcolták. Közülük mindössze negyvenen tértek vissza, ám 1950 és 1956 között ők is elhagyták a községet. A zsinagóga ettől kezdve folyamatosan pusztult, bár több terv is született a hasznosítására, ezek végül nem valósultak meg. Sokáig romosan, ledőlt oromfallal állt, mígnem a 2002-2004-es restaurálás visszaadta az épület eredeti pompáját, ami nem semmi, mert a XVIII. századi zsinagógák a puritán belsőről voltak felismerhetők, az a pompa, ami az építtetők gazdagságát volt hívatott megmutatni az ország más részeinek neológ-hitközségeinél csak a XIX. század második felében terjedt el.

A jelen

A zsinagóga szakrális szempontból teljes értékű, használható szertartásokra, csak sajnos hívők nélkül ez ritkán fordul elő. De mivel a barokk zsinagóga Európa-szerte ritkaság, főleg az ilyen díszes kivitelű, néhanapján külföldről érkeznek megkeresések alkalmi rendezvények, pl. bar micvo (fiúk felnőtté avatása 13 éves korban) megrendezésére.

A mellette levő ún. rabbiházban ennél nagyobb a forgalom. A lubovicsi zsidó egyház (lényegében a haszid ultra ortodoxok) hétvégeken időnként lehozza a pesti fiataloknak szánt foglakozásokat.

A rekonstrukciókra elnyert 500+ milliós pályázat után most egy kisebb pályázat eredményeként ("A csodarabbik nyomában") biztosított a kb. 60 fős zarándokszállás és a kulturális központ működése, benne a haszid zsidóság történetét bemutató kiállítással. A közeli olaszliszkai és bodrogkeresztúri zsinagóga és rabbiház maradványokat is ennek a pályázatnak keretében tették bemutathatóvá.

A mádi zsinagóga egyike a világörökség részeként nyilvántartott "100 védett zsinagóga" összeállításnak.

A látogatáshoz be kell jelentkezni a fent már említett "rabbiházban". Állandó nyitva tartás nincs. Belépődíj vezetéssel a zsinagógába és a rabbiházban levő múzeumba 500-500 Ft, együtt 900 Ft.

Telefonon is lehet jelentkezni és vezetést kérni:

-36 30 925 1808

Email: csodarabbikutja@zsido.com

Itt illendő megemlékezni a létesítmény egykori gondnokáról, Fehér Barnabásról, aki 40-50 éven át látta el a zsinagóga gondnoki és idegenvezetői munkáját, és aki 2017 júniusától befejezte ezt a tevékenységét.

Forrás és egyéb olvasnivaló

A mádi zsinagóga

Egyéb uticélok a témában

2017.11.03. Közben jelentették, hogy a régi láda is megvan. Egy méterre az újtól. Van választási lehetőség, míg az egyiket be nem gyűjtöm. Inkább a régi kopottat használjátok, annak hosszabb az előélete :-)

2017.10.02. A láda pótolva a régi helyén.

2017.08.19. Megerősítést nyert, hogy a láda tényleg eltűnt vagy a leomlott kőfal alatt van. Pótlására keresem a lehetőséget, de A PÓT JELSZAVAK TOVÁBBRA IS ÉLNEK.

2018.10.22 Új láda került kihelyezésre, nem a terasznál lévő omlásve szélyes kőfalban, hanem a terasz folytatásában lévő kerítés lábazatában. A pót jelszavak is megerősítve. Az eresz csatornán egy mágneses mikto láda is kihelyezve.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (136 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.15 web: 4.61 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Edu_ka 2022.11.13 10:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

VenTOmi 2022.11.13 10:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Gyeta 2022.11.01 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Hajo 2022.10.31 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mucik 2022.10.31 10:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Végek 2022.10.30 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

M.Sasa 2022.10.22 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

elotomi 2022.10.13 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Klemensz 2022.10.08 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pedro750 2022.09.15 13:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33
Megtaláltam, köszi a rejtést!
Program miatt jártunk itt, így megkerestük!

sarokcsalad 2022.08.31 09:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KH 2022.08.26 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KKrisztian0331 2022.08.24 21:09 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.17 súly: 2.74
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vicuska333 2022.08.20 13:20 - Megtaláltam
Köszi, a rejtést.

Potterke 2022.08.14 21:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Gibix75 2022.08.13 10:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kismaczu 2022.08.12 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Zemléni nyaralásunk megtalálása,egyenkén nincs időm külön értékelni,nagyon szépen köszönjük az összes rejtőnek a munkáját,gyönyörű helyeket mutattok meg.

vargavirag96 2022.08.03 18:58 - Megtaláltam
Megtaláltam Danival, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Lotus16 2022.08.02 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nehezen de meglett [Geoládák v3.12.10]

Photographer 2022.07.27 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

IMG_20220727_163336IMG_20220727_163929
mirjam07 2022.07.27 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Twini 2022.07.13 10:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.84
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ribizli9 2022.07.03 14:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.37
A főbejárat felől nem tudtunk bemenni, így a hátsó kapun jutottunk be az udvarra A ládát nem kerestük meg, a tűzcsapon lévő virtuális jelszóval logoltunk.
Közös találat PÉV-vel.
Köszönjük.

 
PÉV 2022.07.03 14:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.78
"(...) hátulról közelített az épülethez. (...) lassan lenyomta a kilincset. Maga is meglepődött, mert az ajtó kinyílt."

-Zajácz D. Zoltán ~ Véres Balaton-

Nyaralásunk első napján a szállás felé útbaejtettük a GCMaSa ládával egybefűzve. A főbejáratot zárva találtuk, így kevés reménnyel próbálkoztunk a hátsó kapunál. A pótjelszót még az itcán le tudtuk olvasni, végül a kapu is nyitva volt. Pár fénykép készítése után továbbálltunk.

Nyaralás 56/4.

Erre jártam - megtaláltam.
Köszönöm.

-MEGVAN!-

[Geoládák v3.12.10]

 
balogkryszta 2022.07.02 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 2.73
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (390 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]