geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3932. Cinke-tanya (GCINKE)

Emlékkő és pihenőhely

Emlékkő és pihenőhely

A négy barát

A négy barát

Tetőjavítás

Tetőjavítás

Kapuzárás

Kapuzárás

Csokonay Sándor

Csokonay Sándor

Csokonay Sándor és Baranyai Aurél

Csokonay Sándor és Baranyai Aurél

Kora tavasszal rengeteg a medvehagyma

Kora tavasszal rengeteg a medvehagyma

Itt járt Lepke

Itt járt Lepke

Cserkesz kereszt

Cserkesz kereszt

Dr Horvát Adolf Olivér emlékkő

Dr Horvát Adolf Olivér emlékkő

Dr Horvát Adolf Olivér

Dr Horvát Adolf Olivér

Szélesség N 46° 6,749'
Hosszúság E 18° 9,679'
Magasság: 475 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.11.05 00:00
Megjelenés időpontja: 2014.12.18 11:04
Utolsó lényeges változás: 2014.12.18 11:04
Utolsó változás: 2015.05.07 19:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Párduc50, Tiglet
Felhasználó: Párduc50
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1900 m
Megtalálások száma: 164 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
A láda (15x10x5 cm-es konyhai doboz) a pihenőhely közelében, nem talajszinten lett elhelyezve.


A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés
Ajánlott a ládát a Remete-rét irányából megközelíteni, ahol parkolni a  N 46° 6,634' E 18° 11,063' 427 m [GCINKE+parkoló] koordinátán, és közelében lehetséges.

A láda megközelítése a parkolóként megadott koordinátáknál nyugatra tartó Kék sáv kék sáv, majd a  N 46° 6,724' E 18° 10,313' 513 m [GCINKE+kereszteződés] ponttól a Kék rom kék rom turistajelzésen ajánlott.
A Nyugati-Mecsekben, a Vörös-hegyen, a Rózsahegyen is túl, állt egykor egy faház. A faháznak pedig volt négy lakója, mely közül mind a négy jelentős szerepet játszott a Mecsek túratörténelmében. Ők építették, toldozgatták-foldozgatták a házat, és idejük nem elhanyagolható részét töltötték itt. Az idő elszállt, tevékenységük történelemmé lett, ma már a Cinke-tanya sem áll. Emlékét egy 2003-ban felállított kőtömb jelzi emléktáblával, valamint egy, a ház helyén kialakított pihenőhely. Túrázó, ki erre jársz, pihenj meg egy kicsit, és szánj időt a négy nagy természetbarát; Baranyai Jenő, Csokonay Sándor, Millner Jenő és Millner Pál emlékének.

A négy barát
CSOKONAY SÁNDOR (1898 - 1983) Sándor bácsi a források, a mecseki utak és a legprímább somfanyelek atyja. Állandó szabad bejárása volt minden turistaházba, hiszen ott volt mindegyik alapításánál a két keze munkájával, gazdag természeti és technikai tapasztalatával ötven kerek esztendeig. Ő lopta a mánfai Árpád kori templom szomszédságában húzódó erdőszélről a farkasboroszlánt, a januárban már virágzó Daphnét, meg a Zengő-alji bánáti bazsarózsát a nyugati Mecsek platóira. Ő nyomdokolta az új sétautakat az egész hegységben évtizedek óta személyesen ismert öreg fák útmutatása nyomán, és ő az akinek a legszebb forrásokat köszönhetjük a pécsi hegyekben. Mielőtt a források atyja lett, középiskolai testnevelő tanár volt. Testnevelő tanár volt, de az életet a mecseki erdő jelentette neki. Saját kedvére, mások örömére építette a forrásokat. A hátizsákjában állandóan hordott cementet, kőműveskanalat és más forrásépítő segédeszközöket, hogy amikor szükség van rá, elővegye és "munkához lásson". A források elnevezéséhez előbb információkat gyűjtött a környékről. Sok geológus, erdész ismerőse volt, kikérdezte őket a terület érdekességeiről és ezek alapján nevezte el a forrásokat. A forrásokhoz sok helyütt merítős medencét készített, amiből az erdőt járók a vizet kimerhették. Évtizedekig volt használatban az általa készített, kezelt mecseki forrás-nyilvántartás. Nevét és fényképét a Bazsarózsa-kulcsosház kertjében emlékkereszt viseli, de van a Virágos-völgyben Csokonay-kút is. A Négybarát-forrás CS monogramja közül az ő szikár alakja sejlik fel. Évente Sándor-nap környékén emléktúrát szerveznek a tiszteletére.

BARANYAI AURÉL (1903-1983) gyógyszerész, tudománytörténész. 1925-ben szerzett gyógyszerészi oklevelet Budapesten. Évtizedeken keresztül kutatta a Mecsek gyógynövényflóráját, emellett gyógyszerészet-történettel foglalkozott. Írásait a Dunántúli Napló, a Jelenkor, az Új Tükör és a Gyógyszerészet című lap közölte. Mi, természetjárók azért is megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel őrizzük az emlékét, mert a hegy szerelmeseként számtalan gyönyörű gondolatot vetett papírra, melyeknek máig ható igazsága útmutatóként szolgál.

MILLNER FIVÉREK (JENŐ ÉS PÁL) Vezető banktisztviselő gyermekeiként Pécsett születtek és a Magyar Nemzeti Bank Apácai utcai székházában laktak, itt nőttek fel. Ők egy fedél alatt laktak, mindketten szenvedélyes erdőjáró, és különösen az orchideák iránt érdeklődő agglegények voltak, akik a Mecsekkel jegyezték el magukat. Pali bácsi műkedvelő botanikusként tagja volt a PAB természetvédelmi munkabizottságának. 1972 szeptember első napjaiban a Jakab-hegy déli letörésének tövében a hazai orchideák között a legkésőbb virágzó Spiranthes spiralis-okat talált, amiről a "Botanikai Közlemények"-ben számolt be.

A ládaoldal fő információi a Mecsek Egyesület honlapjáról származnak.

Egyéb megtekinteni valók a közelben:

Cserkesz kereszt:  N 46° 6,534' E 18° 10,104' 487 m [GCINKE+kereszt]
Dr. Horvát Adolf Olivér emlékkő:  N 46° 6,482' E 18° 10,215' 471 m [GCINKE+emlékkő]
Dr. Horvát Adolf Olivér (1907-2006) A Mecsek Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, a Mecsek flórájának kutatója volt. Pécs város díszpolgára, a biológiai tudományok doktora, a pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára. Széchenyi díjas egyetemi tanár, Jávorka Sándor díjas botanikus, Ciszterci rendi szerzetes, a Szent István Akadémia tagja. Kutatta a Mecsek és környéke növénytársulásait, tudományos cikkeket írt, kongresszusokon vett részt Európában, USA-ban és Japánban is. Nála jobban senki sem ismerte a Mecsek növényzetét. Megértő, közvetlen, kedélyes ember volt. Életének 100., szerzetességének 82., áldozópapságának 77. évében 2006. augusztus 17-én hunyt el. Valójában pap volt, a ciszterci rend szerzetes tanára, nemzedékek lelki atyja, sok pécsi tisztelőjének vigasztalója. Az istenhit és a természet szeretete élete utolsó percéig elkísérte. Az emlékhelyet 2007.10.10-én avatták.
További érdekességek Dr Horvát Adolf Olivérről a
Mecsek Egyesület honlapjáról.

Mindenkinek kellemes túrát, és szerencsés megtalálást kívánok!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (67 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.38 web: 4.79 átlag: 4.62

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


A két Sanyi 2021.02.07 10:37 - Megtaláltam
És akkor visszafelé igyekeztünk becsületbeli kötelességünknek eleget tenni. Az újpesti segítségért cserébe megígértük a négyzetszámok műveleteivel operáló macskafélének, hogy begyűjtjük pár ládáját, mert szponzori javadalmazása - a youtube-éhoz hasonlóan - arányos a megtalálások számával. Ma az ötletes kódolású GCINKE esett útba. Neki hát toronyiránt a völgyoldalnak. Altsanyinak persze erre is volt pár nosztalgikus sztrorija ('74-es november 7 tájékozódási túraverseny, ifjúkori szép emlékű kocogások), melyeket JungSanyi általában pillanatnyi állapotának deriváltjával szokott értékelni. Mindenesetre derekasan, és viszonylag jó állapotban értünk fel a gerincre. Itt bizony friss kocka (pontosabban négyzet) készült a sakktábla szerű erdőművelés keretében, s ezzel összefüggésben a kiválasztott útvonal is felszántásra került. De azért sikerült kicselezni az akadályokat, és megérkeztünk az egykori kunyhó helyére. A fejtérképben AS koordinátákkal (a léniára kivezető ösvénytől kicsit srévizavé ÉNY-ra, 45:55 arányban megosztva a távolságot) pontosan be lehetett lőni a helyet, de a konkrét megtalálásban sokat segített egyik az előző kommentelő papjancsiskodása. A jelszót látva először arra gondoltunk, hogy a közelben található őskori leletekre céloz, de a közelben nem volt semmi ilyen, így más megoldás után kellett néznünk, és végül sikerült is összefüggésbe hozni a helyszínnel, hogy könnyebben memorizálhassuk. Innen már csak egy könnyed séta vissza a Rózsa hegy tetejére, ahonnan lefele könnyed kocogással értünk vissza az autóhoz, még időben. Kellemes délelőtt volt, jó rejtésekkel, kellemes mozgással, és sok élménnyel. Köszönjük a rejtőknek! :)
Halló!

Judit&WuDu 2021.01.10 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Szőkekapitány 2021.01.02 11:51 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést.

dr1m 2020.12.05 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.18
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Mr. Fülixáj 2020.09.06 15:21 - Megtaláltam
Amikor még nem volt itt sem láda sem esőbeálló, terveztem hogy rakok ide egyet. Mire kiviteleztem volna a kollégák megelőztek. Gratulálok, a hely valóban láda-érdemes.

TFTC Fülix. [Geoládák v3.3.2]

2010.02.20.-án10,5 évvel később
2020.09.06.-án 
Merida901 2020.07.21 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.35
A rejtő segítségével megtaláltam. Nem eset le elsőre a leírás alapján.

csehipest 2020.07.18 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

D.D.Anna 2020.07.10 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

anettx 2020.07.08 11:50 - Megtaláltam
TFTC!
Nyári 4 napos Mecsek.
Klassz túra volt, szinte forrásról forrásra mentünk.
[Geoládák v3.4.1]

ha2 2020.07.08 11:40 - Megtaláltam
Baranyai barangolásunk utolsó napján.
Kár, hogy nem maradt meg ez a kis házikó.

137Romok? Ennyi maradt a házból?
Cinke- esőbeállóEmlékkő
146 
cosinus0 2020.07.04 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést!

markovicsa 2020.06.22 14:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Kéktúrázás közben megkerestem. Kaposváron volt 3 éjszaka a szállásunk, így volt időm a napi szakasz gyaloglása után ládázni.

Szisz1976 2020.06.13 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Bolisz 2020.06.13 10:23 - Megtaláltam
DDK-ról letérve megkerestük. Köszönjük a rejtést. Véletlenül találtuk meg. Talajszint alatt van egy kúpcseréppel takarva. :)

 
butanbandi 2020.05.17 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.17
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget!

IMG_20200517_085819IMG_20200517_090604
IMG_20200517_091323IMG_20200517_091659
IMG_20200517_092953IMG_20200517_093304
presbazsi 2020.05.17 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.16
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

sandorfabi 2020.05.11 23:59 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük!

Béla 53 2020.04.29 08:45 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.13 teszt]

copfocska 2020.04.26 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! lada talajszinten! [Geoládák v3.3.2]

Nyeta101 2020.04.22 09:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :)
Kinga&Nyeta101
[Geoládák v3.3.2]

Kisdecso 2020.02.15 09:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. PITE 30 teljesítménytúra közben.Talajszinten van egy kis gödör szélén kúpcseréppel takarva. [g:hu 1.6.6]

Révai család 2020.01.11 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Téli Mecsek túrán találtuk meg Lacikával.
Jelenleg talajszinten van.

Szabibi 2020.01.04 13:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.70
Kicsit feljebb kerestem mint ahol volt.

gasparjeno 2020.01.04 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.0]

4fun 2019.10.26 23:59 - Megtaláltam
Megtalaltam


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (165 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]