FAQ
4041. Balesetmegelőzés Szentendrén (GCAJAJ)

Helytelen sebességválasztás eredménye

Helytelen sebességválasztás eredménye

200-al hajtott a BMW-s

200-al hajtott a BMW-s

Két fiatal halt meg a vezető felelőtlensége miatt

Két fiatal halt meg a vezető felelőtlensége miatt

A baleset 1.77 sec alatt történt!

A baleset 1.77 sec alatt történt!

Helyszínelés a Telep utcai gyalogátkelőhelynél

Helyszínelés a Telep utcai gyalogátkelőhelynél

a helyszínelési nyomok krétával rögzítése

a helyszínelési nyomok krétával rögzítése

Baleset a Korzón

Baleset a Korzón

Nem biztos, hogy a mentő visz el...

Nem biztos, hogy a mentő visz el...

Szentendre Város Balesetmegelőzési Bizottsága

Szentendre Város Balesetmegelőzési Bizottsága

OBB Marci

OBB Marci

Fiatalok Egymásért

Fiatalok Egymásért

Felelősek vagyunk a többi közlekedőért

Felelősek vagyunk a többi közlekedőért

Szentendre

Szentendre
Szélesség N 47° 40,592'
Hosszúság E 19° 4,458'
Magasság: 127 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.08.11 20:43
Megjelenés időpontja: 2015.08.11 20:43
Utolsó lényeges változás: 2020.08.23 08:43
Utolsó változás: 2022.05.22 20:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: skiccpausz
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 3.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 483 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.3 megtalálás hetente


Ez egy háromállomásos rendhagyó, figyelemfelkeltő városi-multiláda.


A jelszóért cserébe a Szentendrei Rendőrkapitányságon ajándék jár a lelkes megtalálóknak. További információk a ládában.

1. mikroláda:
A jelszót tartalmazó mikroládát a gyalogátkelőhely egyik végén található beton oszlopon, "csavarosan" elrejtve lelitek. (5 betű)
2. virtuális:
A jelszót egy, a "zsákzebrához" közeli, fekete korlát északi végén bekukkantva találjátok. (3 szám, ami osztható 10-el)
3. a láda: "Képzeld magad villanyszerelőnek:) (Feltűnés mentesen találjátok meg és figyelmesen csukjátok vissza az ajtaját!)" (7 betű)

A jelszó ebből a három jelszórészletből tevődik össze, sorrendben egybeírva. (összesen 15 karakter)A ládába TravelBug NEM helyezhető.


A rejtés célja

A ládák elhelyezésével a baleset-megelőzés fontosságára, a szabályok betartására szeretnénk felhívni a figyelmet. Mindenkit hazavárnak! Fordítsunk több figyelmet a KRESZ szabályok betartására, figyeljünk oda egymásra.
Szentendre Város Balesetmegelőzési Bizottsága három helyszínt választott - nyilván lehetne több - de most ezeket szeretnénk kiemelni.

Megközelítés

Tömegközlekedőknek a H5-ös hévvel ajánljuk a Szentendrére kijutást. Menetrend itt.
A hév végállomásától gyalog érdemes megközelíteni a láda pontjait. Érdemes ebben az esetben az 1.pontot utolsóként meglátogatni, mert ehhez van a rendőrség a legközelebb, ahol a jelszóért cserébe extra ajándékot lehet kapni.

Kerékpárosoknak a legkönnyebb a helyzetük. A héven lehet kerékpárt szállítani és az összes ládapont viszonylag közel van a végállomáshoz.
FIGYELEM! Szentendre belterületén a 11 sz. főúton a kerékpáros közlekedés tiltott! Kérlek figyeljetek oda erre a szabályra! A pontok megközelítése a járdán ajánlott.

Autósoknak javasolt ingyenes parkolási lehetőségek:
 N 47° 39,702' E 19° 4,500' 106 m [GCAJAJ+free parkolo]
 N 47° 40,076' E 19° 4,286' 110 m [GCAJAJ+free 2parkolo]
Illetve fizetős:
 N 47° 40,223' E 19° 4,460' 130 m [GCAJAJ+fizeto parkolo]

Szentendre Parkolás Információk
PARKOLÁSTÉRKÉP

A helyszínek

1.pont (virtuális)

Az első pont a 11-es főút Telep utcai gyalogátkelőhelyénél található.  N 47° 39,406' E 19° 4,386' 112 m [GCAJAJ-1]
Az elmúlt években számos baleset történt. Az alábbi szabályokra hívnánk fel mind a járművezetők mind a gyalogos figyelmét!

Gyalogosok közlekedése

"(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.
(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud."


Magatartás a gyalogosokkal szemben

"43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti."


Tehát a gyalogosnak elsőbbsége van ... ha megadják neki!

Egy másik fontos dolog az itt átkelőknek, hogy párhuzamos közlekedés esetén fokozottan figyeljünk az elsőbbségadás meglétére. Ugyanis lehetséges, hogy az egyik sávban haladó autó megadja az elsőbbséget, míg a másikban még a lassítás sem történik meg.
Ez a figyelemfelhívás vonatkozik az autósokra is, hogy ha megállás történik a velünk párhuzamos sávban egy gyalogosátkelőhelynél - lehet, hogy nem látjuk okát - de feltételezzük azt, hogy elsőbbségadás történik egy átkelő gyalogos felé. Adjuk meg mi is az elsőbbséget, álljunk meg.

A gyalogos közlekedés-szabályok - kicsiknek

Érdekes "játék" itt megfigyelni, hogy mennyi idő ácsorgás után adják meg az autósok a gyalogosnak az átkelés lehetőségét. Eredmények jöhetnek log-ba:)

2.pont (virtuális)

A második pont a Dunakorzón található.figyelem  N 47° 40,217' E 19° 4,717' 107 m [GCAJAJ-2]
Frekventált kiránduló hely, sok gyalogos, sok gépkocsi. Felhívjuk a gyalogosok figyelmét, hogy nem lezárt városrészről beszélünk, van gépjármű forgalom. A gépkocsivezetők figyelmét pedig arra, hogy sok a gyalogos, sok a gyermek. Figyeljünk fokozottabban egymásra. Sajnos az évek alatt több kerékpáros, gyalogos gázolás történt ezen az útszakaszon.

3.pont (láda)

A harmadik pont, ami egyben a láda is, az Egres utcai emlékműnél található.  N 47° 40,592' E 19° 4,458' 126 m [GCAJAJ-3]
Itt 2008 augusztusában a sebesség helytelen megválasztása sebesség korlátozáskét fiatal életét követelte. Az elhunytak családjainál, az utasnál és a gépkocsit vezető fiatalember életében is mély nyomott hagyott a baleset. Ezen a helyszínen a fiatalok figyelmét szeretnénk felhívni, hogy vigyázzanak magukra, figyeljenek oda egymásra!

A BALESET - 200-al belterületen!

FIGYELEM!
Személygépkocsival, motorkerékpárral, valamint 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival a következő sebességgel szabad közlekedni:
- autópályán 130 km/óra
- autóúton 110 km/óra
- lakott területen kívül 90 km/óra
- lakott területen 50 km/óra

A sebességet úgy kell helyesen megválasztani, hogy az ahhoz tartozó féktávolság ne legyen hosszabb, mint a belátható útszakasz hossza. A jármű vezetőjének úgy kell megválasztani a sebességét, hogy az előtte lévő, a vele azonos vagy keresztező irányban haladó akadályt kellő időben észlelhesse és szükség esetén előtte biztonságosan megálljon. Ezt persze külső okok is befolyásolhatják, gondolva itt az időjárásra (eső, köd, stb.) az útvonalvezetésre (bukkanó, útkanyarulat), forgalmi viszonyokra. Minden helyzet más sebességet igényel. Mindent figyelembe véve kell megválasztani a biztonságos sebességet.

Szentendre Város Balesetmegelőzési Bizottsága

A Bizottság 2013 tavaszán létrehozott a Facebook-n egy oldalt. Azóta itt megosztjuk az aktuális híreket, képeket töltünk fel azokról az eseményekről ahol részt vettünk. Célunk Szentendre Rendőrkapitányság illetékességi területén a balesetek számának csökkentése, gyalogos forgalom és a kerékpáros közlekedés biztonságossá tétele. A gyermekek és a fiatalkorúak helyes közlekedésre nevelése.

Alább egy kisfilm tekinthető meg, ami a Szentendre Város Balesetmegelőzési Bizottság és a Sashegyi Sándor Általános Iskola, Művészeti és Rendészeti Szakközépiskola közreműködésével készült.
KISFILM

A facebook oldal:
Szentendre Város Baleset Megelőzési Bizottsága

Egyéb információk

KRESZ
www.police.hu
Szentendrei Rendőrkapitányság
Négy KRESZ-szabály, amit csak kevesen ismernek
SEBESSÉG HELYES MEGVÁLASZTÁSA
Egy elgondolkodtató történet
Rövid zebratörténet
SOHA na hagyjuk gyermekünket egyedül a kocsiban - VIDEO
Frissítse fel KRESZ-tudását!

Hasonló témát dolgoz fel Óbudán a GCVEZO láda is.

Szentendre város honlapja

A láda megtalálóinak jutalmáról

Az első három megtaláló "családi" ajándékot kap, minden további megtaláló kisebb ajándékban részesül. Az ajándékokat a Szentendre Rendőrkapitányságon  N 47° 39,488' E 19° 4,452' 106 m [GCAJAJ+Szentendrei Rendőrkapitányság] lehet átvenni, információk a ládában.

Ládatörténet

2018.01.05.
Miután az oszlopot felújították a "láda" újra visszakerült a zebra közvetlen szomszédságába.
Még új színe van, könnyű megtalálni.
Illetve a gyalogátkelőt kicsit felturbózták! Most már lehet zászlót lengetni átkelésnél :)
skiccpausz

2016.03.06.
Az 1. pont mikroládája javítva, mert eltörött a jelszóhordozó.
skiccpausz

2015.08.12.
A DOBOGÓS MEGTALÁLÓK ÉRTÉKES CSALÁDI AJÁNDÉKBAN RÉSZESÜLNEK!!!

2015.08.11 20:43
A láda kihelyezve.Webkamera a közelben
katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (179 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.84 web: 4.80 átlag: 4.69

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


necrophorus 2022.09.22 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vasanitsl 2022.09.16 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az 1. pont Király!!!

magi44 2022.08.24 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.74
KOSZI A REJTÉST.ZSENIÁLIS VOLT

Rozyamoziba 2022.08.24 19:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Megtaláltam, hát ez valami zseniális volt!

lenartaba2000 2022.08.24 19:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

MarciMilánBálint 2022.08.07 14:13 - Megtaláltam
Szentendrei ládázásunk alkalmával gyűjtöttük be a pontokat. Köszönjük a rejtést!

norko 2022.08.07 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

gabortel 2022.08.07 12:03 - Megtaláltam
Hármasban végigjártuk Szentendrét...

Pongidori 2022.07.31 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67
Szellemes megoldas. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

izsolt 2022.07.31 10:35 - Megtaláltam
Bringatúra elején

Law1 2022.07.09 17:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zoll 2022.06.25 20:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.12.10]

Kamillaboszi 2022.06.25 20:00 - Megtaláltam
A láda rejtése nagyon jó volt.

banyóka 2022.06.25 20:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.97
Megtaláltuk, köszönjük!

Laltan 2022.06.16 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Leslie33 2022.06.03 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

skiccpausz 2022.05.22 20:39 - Megtaláltam
Átadva az adoptálható ládák közé.

Tompach Zoltán 2022.05.19 16:39 - Nem találtam meg
Úgy el volt rejte hogy nem találtam meg fél órán át kerestem

kingajani 2022.05.12 21:07 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

aknitram 2022.05.12 21:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

toroki 2022.05.09 21:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.43
Köszönöm, hogy ezzel a multival felhívod a figyelmet a gyorshajtásra. 1-es pont rejtői segítséggel, 2. és 3. pont egyedül. A 3. pontnál egy 15 éves lányra "emlékezik" egy angyal szobor, amit vandálok sajna "lefejeztek". Teszek fel róla képet.
Köszönöm a rejtést!

20220509_142531 
Bence2009 2022.05.07 17:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

dinuska 2022.05.01 17:45 - Megtaláltam
Tegnap és ma is Szentendrén és a szigeten ládáztunk és ennek az első pontját harmadszorra sikerült megtalálni! Már tiszta ideg voltam, hogy nem találjuk :) De ma elhatároztam, hogy akkor is kell az az ajándék a rendőrségtől:)! A "csavaros" jelzőt tegnap is néztem, de úgy látszik nem voltam elég határozott. Na de ma...jelszó pipa, ajándék pipa, boldogság pipa! Köszönjük szépen: Edina, Gabi, Szilvi és Szaddám az amstaffkölyök [Geoládák v3.12.8]

johnnycache 2022.04.23 19:15 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt!

PÉV 2022.04.11 09:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
"- Aha - válaszolta (...).- Hogy a (...) részéről elkövetett esetleges szabálytalanságok bizonyítékai (...).
- Pontosan - értett egyet (...)."

-Harlan Coben ~ Necces-

Az első és harmadik pontot augusztusban találtam meg, már csak a középső jelszó hiányzott. Az első gyalogos átjáró mellett laktak jó pár évig a bátyámék. Ismerős volt a környék. Szinte 'drive in' találatok voltak a pontok, szuper rejtésekkel. A 'zsákzebra' elég érdekes, talán egy lépcsősor hiányzik ?!

Erre jártam - megtaláltam.
Köszönöm.

-MEGVAN!-

[Geoládák v3.12.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (488 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]