FAQ
4009. Kisari Dzsungelgyümölcsös Természetvédelmi Terület (GCKDTT)

Az ártéri gyümölcsös térképe

Az ártéri gyümölcsös térképe

Dzsungel

Dzsungel

A gátról lefelé vezető út

A gátról lefelé vezető út

Műhold felvétel a gyümölcsösről

Műhold felvétel a gyümölcsösről

Camping is van

Camping is van

Camping

Camping

A pótjelszó

A pótjelszó

Vándor

Vándor

Tisza Híd

Tisza Híd

Ilyen lesz, ha elkészül

Ilyen lesz, ha elkészül

Tiszavirágzás

Tiszavirágzás

Kisari kérész

Kisari kérész

A rejtek

A rejtek
Szélesség N 48° 3,566'
Hosszúság E 22° 30,261'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.06.01 14:40
Megjelenés időpontja: 2015.06.01 15:49
Utolsó lényeges változás: 2021.08.18 21:11
Utolsó változás: 2021.08.20 19:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: ricsivivi
Ládagazda: ricsivivi
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 70 m
Megtalálások száma: 191 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP
A láda az eredeti rejtés által kivágott fa odvában!
Pótjelszó: A Fetivizig tábla hátoldalára felírva.
A láda a védett állatok zavarása elkerülése végett a Dzsungelgyümölcsös azon részén található, ahol a dzsungel a meghatározó és sűrvebben járnak emberek. Ha a gyümölcsösöket is szeretnél megnézni haladj tovább a töltésen és körbe sétálhatod az egész területet!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Parkolás
A megadott ponton érdemes az autót hagyni az út szélén  N 48° 3,529' E 22° 30,390' 105 m [GCKDTT+parkoló]

Kisar
A falu a Tisza bal partján fekszik, a 491. számú főút szeli ketté. A folyó a szatmári térség határvonala, a rajta átívelő híd köti össze Szatmárt és Bereget. A települést védő töltés és a Tisza bal partja között puhafaliget terül el.
A főváros felől autóval az M3 autópálya Jármi lehajtójáig kell eljutnod, majd a 49 és 491-es főúton tovább menned Fehérgyarmatig. A város centrumánál É-i irányba fordulva kb. 8km megtétele után a következő településként érjük el Kisart.

A Dzsungelgyümölcsös
A Tisza árterében, Kisar határában található Európa máig fennmaradt egyik legnagyobb, körülbelül 16 hektár területű ártéri dzsungelgyümölcsöse, amely természetvédelmi terület, de szabadon látogatható.
Kisarban valóban ősi, eredeti formájában megőrzött ártéri vegyes gyümölcsösökkel találkozhatunk, ahogy a helyiek nevezik, dzsungel-gyümölcsösökkel, amelyek vezető, kimagasló gyümölcsfája a diófa. Nemcsak méretben a legnagyobb, számban is a diófa a legtöbb.
Természetes, "vad" körülmények között, vegyesen, vagyis összevissza telepített, jórészt természetes úton újult diósok, máshol nem látható méretre megnőtt almafák, hatalmas szilvafák adják a dzsungel-gyümölcsös zömét. De van benne meggyfa, körtefa és egyéb gyümölcsfa is.

A dzsungelgyümölcsös rengeteg apró területre osztva szerepel a telekkönyvben, a kívülálló számára áttekinthetetlen összevisszaságban. Minden tulajdonos máshogy műveli, többségében alig-alig, vagyis évi egy vagy két kaszálással, de nagyon sok műveletlen, áthatolhatatlan parcella is van.
A dzsungel-gyümölcsös valóban a dió hazai legjelentősebb génbankjának számít, fiatalabb-idősebb fáinak túlnyomó többsége magonc, igen kevés a pótlásként tudatosan betelepített fajtadió. Szemmel láthatóan minden diófa külön egyéniség itt, megjelenésben, egészségességben és termésmennyiségben a legnagyobb különbségeket mutatják. A 60-80 éves fák némelyike ma is alkalmas lenne szelekciós alapanyagnak, olyan egészséges, bőtermő, szép diót termő.

Története
A környék (Szamos- és Tiszahát) ártéri gyümölcsöseit - a fennmaradt hagyományok szerint - még a honfoglalás idején ültették elődeink, más vélemény szerint viszont nem emberi tevékenység hozta létre őket, hanem a víz vagy madár hordta magok gyökereztek le az ártéren, idővel erdőt alkotva, majd a fák gyökérsarjairól, elhullott magvak és gyümölcsök által állandóan pótlódott, megújult. A magról kelt, ártereken, töltések mentén és kubikgödrökben sűrű bozótot alkotó gyümölcsbokrokat legtöbbször csak megritkították, hogy egyenes fákká növekedjenek, mert bokorként különben nem hoznának termést. Az új hajtásokat pedig csak oltani kellett, hogy nemes gyümölcsöt hozzanak. E gyümölcsfák kezelése az oltáson, átültetésen kívül esetleg a sűrű lombozat ritkításából és az elszáradt vagy viharban megsérült ágak eltávolításából állt.

Már a 15-16. századból maradtak feljegyzések az itteni kertekben lévő aszalókemencékről, lekvárfőző katlanokról, a 18. századtól e vidéken már pálinkafőző kazánokról is hírt adtak a fennmaradt leírások.

A szilván kívül az itteni ártéri gyümölcsösökben alma és körtefélék, meggy is termett. Az almafélék közül a bőralmát elvermelték télire is, mert úgy jobb árat kaptak érte.

Ezek a gyümölcsfák ősi fajok utódai, legnagyobb értékük, hogy kártevők nem sokat árthatnak nekik, nem nagyon van szükségük permetezésre, locsolásra, kapálásra, és a nemesített fajoknál jobban bírják a tavaszi fagyokat, és gyümölcsük is jobban eláll.

Ősi gyümölcsfajták nevei
Almafajták
Batul, Borízű alma, Bőralma, Fűzalma vagy Orbai nagy, Jánycsöcsű, Kenézi piros, Mohos alma, Nemes Sóvári, Nyári búzás, Nyári fehér édes, Piros cigányalma, Pogácsa alma, Sárgaédes, Sárga kormos, Szikkesalma, Tehen alma, Török Bálint, Zöld kormos, Darázsédes.

Körtefajták
Árpával érő, Búzával érő, Eperrel érő, Citromkörte, Kálmán körte, Méz körte, Kozma körte, Pirosbélű, Rúddal érő, Vilmoscsászár, Zabbal érő körte.

Meggyfajták
Cigánymeggy, Hályogmeggy, Vörös meggy (a Tisza árterében)

Szilvafajták
Luby Margit (1939) a Felső-Tisza és a Szamos alsó torkolata fölötti vidékét a szilva hazájának nevezte.

Ezen a vidéken négy szilvafaj is élt vadon ember emlékezet óta:
A kökényszilva, vagy kékszilva (macskatökű), a penyigei, vagy nemtudom szilva, a boldogasszonyszilva, és a lotyószilva, vagy "fosószilva".

Diófajták
A diófajták közül honos:
Fás dió, Milotai, Papírhéjú, Tökös dió, Tiszacsécsei dió.

A Tiszahát diótermesztéséről az első írásos adat a 16. századból maradt fenn; mely szerint a "Tiszahátról tutajon a tokaji piacra szállított 8 köböl diót Krakkóba".

Som
Valamikor ebből is 10-14 fajtát tartottak számon, a Túr mellékén, Túristvándi környékén például 2 fajtáját ismerték: az egyik kisebb és savanyúbb szemű volt, a másik nagy szemű, kevésbé savanyú som volt, melyből a helyiek levest, lekvárt főztek.

Történelmi adatok
A környék ártéri gyümölcsöseiről már a középkor óta vannak írásos adatok:

1573-ból fennmaradt levelében például I. Miksa Verancsics Antal érseket kérte meg, hogy saját kertje számára szerezzen oltványt a híres magyar gyümölcsfajtákból.

Az 1800-as években Luby Margit Szatmár megyéről szóló néprajzi írásaiban is említést tett a Tisza ártereinek dzsungelgyümölcsöseiről. Akkoriban még 8-10 almafajtát, 4-4 féle dió-, körte- és szilvafajta volt ismert a környéken.

Az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején Borovszky Samu írta, hogy a tiszaháti és szamosháti almák már a régi időkben híresek voltak, és tutajon szállították le a Tiszán a magyar Alföldre.

A második világháború előtt Kisar község határában egy fennmaradt jegyzői feljegyzés szerint 36.000 termő gyümölcsfát számoltak össze.

A kisari ártéri gyümölcsös mára már védett, és egyben génbank is.
A kisari ártér is felmérésre került 2004-ben a Vásárhelyi-terv kapcsán, és a tanulmány az ártéri területről ezt állapítja meg: "Nagy része szántó és intenzív gyümölcsös, csak néhány helyen találunk extenzív dió- és szilvaültetvényeket..." Vagyis elhanyagolt diófákat.

Tiszavirágzás
Aratás elején, úgy Péter Pál körül, minden évben tart a kérészek rajzása. E természeti látványosságot a kisariak Tiszavirágzásnak hívják. A repülő kérészek mint megbolydult méhkas szállnak sűrűn, embermagasságig a víz felett. A repülés iránya megegyezik a folyó irányával. A kérész 2-3 évig lárva alakban az iszapban fejlődik ki és mikor kikel, akkor repdes a víz felett, és ez tulajdonképpen a nászrepülés. Csak 1-2 óráig élnek, míg a levegőben megtermékenyülnek és utána erőtlenül a víz felszínére hullnak, terített asztalt kínálva a halaknak. Repülés közben egy picit megpihenni a legközelebbi tárgyakra is rászállnak - gally, falevél - de még az emberre is. A látvány óriási és megható. Végül összekapaszkodva a vízen kört alkotva egy virágsziromhoz hasonlít. Innen a "Tiszavirágzás". A lenyugvó nap színe, a parti növények sokszínű zöldje, a csillogó szőke Tisza víztűkre felett a világossárga pillangó, tényleg egy virágzó kert színpompájához hasonlítható.

Szürkemarha szobor
Fehérgyarmat felől érkezve a műút kisari leágazásánál, a kanyar jobb oldalán kialakított parkban található a 2000-ben felállított Vándor-szobor. A falu 1948-1958-ig élt legszebb szürkemarha tenyészbikáját ábrázolja. A régi beregszászi, munkácsi, szatmári vásárok nem múlhattak el kisari szarvasmarhák és lovak nélkül. Vándor 1953-ban az Országos Mezőgazdasági Kiállításon nagydíjat nyert.
 N 48° 3,263' E 22° 30,936' 123 m [GCKDTT+Vándor-szobor]

Tisza Híd
A híd köti össze a megye Szatmári részét a Bereggel, várhatóan 2016-ban újjáépül.
 N 48° 3,614' E 22° 30,942' 123 m [GCKDTT+Tisza Híd]

Forrás: itt

LÁDATÖRTÉNET:
2015.06.01: Megjelenés
2016.03.12: Ellenőrizve, minden OK
2016.10.08: Ellenőrizve, minden OK
2021.08.18: Köszönöm a gyógyítást Marton Zolinak!

Jó keresgélést kívánunk mindenkinek! ricsivivi'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (69 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.51 web: 4.62 átlag: 4.53

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Gabeen 2022.10.24 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.38
Köszönöm a rejtést!

Alex0509 2022.09.22 09:22 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.56
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mike 2022.08.03 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Vizitúra során fellelt helyszín.
Mivel a csoport ment tovább, nem volt sok időm, így nem sikerült megtalálni a dobozt... Nagyon nagy volt az aljnövényzet...
A csatolt képek alapján szeretném kérni az elfogadást.
Köszönöm!

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2022.08.15 10:16]

Képek-1Képek-2
Képek-3Képek-4
fa-peti 2022.07.28 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

nazso.oszan 2022.07.24 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

A rejtek keresését a kemping melletti krumpliföld felől kezdtük, de az áthatolhatatlannak tűnő dzsindzsa miatt feladtuk. A Tiszához vezető út felől is próbálkoztunk, de itt is reménytelennek látszott.
A töltés mentén továbbsétáltunk kicsit és megtaláltuk a gyümölcsöst. A terméstől roskadozó szilvafák közt diófákat is láttunk. A szilva elég apró szemű, kissé fanyar ízű. Egyes fák már bőven hullatják a gyümölcsöt, mások még tele vannak érett és éretlen szilvával.
A pótjelszót hordozó tábla már rég a múlté. Ekkor egy utolsó kísérlet a láda megtalálására végre eredményre vezetett. A krumpliföld felé vezető útról indultam a cél felé, mindig arra, amerre nem volt csalán. Csak a láda fölé hajlott pár nagyra nőtt példány, de alá nyúlva ki lehetett venni a jól látható helyről.

Köszönjük a rejtést.

Szilvafák soraApró szemű bő termés
Diófák is vannakFetivizig tábla nincs
A rejtek adó tuskó 
ABabámésén 2022.07.03 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

csepi26 2022.06.19 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

Mandula93 2022.06.11 10:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

lacc 2022.06.05 15:00 - Megtaláltam
4m-re sikerült megközelíteni a pontot a dzsungelben. Vélhetőleg az egykori rejtekadó fa felvágott darabjait találtam meg az aljnövényzet alatt, az odut rejtő darabra viszont nem sikerült rábukkannom. A dzsindzsába egyedül mentem be, így nem volt ki lefényképezzen.Kimászva innen, a fetivizig táblákat viszont már négyen vizsgáltuk, jelszót azonban egyiken sem találtunk.
Köszönjük a rejtést!
Ildike&Laci és Ildi&Laci

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.07.09 09:35]

20220605_150638 
denes111 2022.05.28 14:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Ark Hunter 2022.02.24 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A láda a helyén, nem biztonságos, egy kisebb árhullám után kerestem, a víz most nem érte el, de bármikor elérheti. [Geoládák v3.12.5]

Göde 2022.01.25 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.
A láda nem volt a helyén. Ládagazdával telefonon megbeszéltem, a ládát meggyógyítottam. Pótoltam ládát és jegyzettömböt. Toll, sajnos nem volt nálam, a következő kincskereső vigyen, ha tud! A láda jelenlegi helye nem biztonságos, az első kisebb árvíz elviheti. Nem voltam felkészülve új hely keresésére (Hó, jég, hideg szél), célszerűnek látom új rejtekhely találását, mert érdemes!
[g:hu+ 2.7.16]

james 2021.10.16 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.2]

Mira 2021.10.09 13:36 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Gábor66 2021.10.09 13:36 - Megtaláltam
Mira társaságában Valóban igazi dzsungel.

Laci és Timike 2021.09.11 12:14 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

dobozipatikus 2021.08.20 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

anettx 2021.08.20 12:29 - Megtaláltam
TFTC!
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirándulgatás
[Geoládák v3.11.3]

tapiapi 2021.08.18 21:12 - Egyéb
Hurrá, a láda meggyógyult. Köszönöm a gondoskodást Marton Zoli játékostársunknak! [tapiapi, ládadoki]

Marton Zoli 2021.08.17 08:59 - Megtaláltam
A rejtővel egyeztetve rendberaktam a ládát. A fát valóban kivágták, de a tuskója pont megfelelő rejtek egy kisebb ládának. Az elmúlt hetek viharai nagy pusztítást végeztek az erdőben. Többmázsás ágak lógnak félig vagy majdnem teljesen letörve három-négyméteres magasságban több helyen is. Óvatosan mozogjatok itt főleg szeles időben! Pótjelszót tartalmazó lapocskával is készültem, de az alkalmas helyek környékén a kempingezők személyes dolgaikat tárolták, nem volt megfelelő az időpont ilyen tevékenységre. Itt leszek pár napig a környéken, lehet, hogy hazaindulás előtt visszanézek még. Ha a pótjelszót nem is de a ládát kitettem keressétek bátran!

új ládailyen (lesz) a pótjelszó
tapiapi 2021.03.08 10:08 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Kimberli1 + Imi30 2021.02.28 15:00 - Megtaláltam
A ládát rejtő fát kivágták, a potjelszót tartalmazó kiegészítő táblákat kicserélték. A képek alapján kérnénk a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2021.04.04 17:08]

received_446304133462582received_439276907292149
received_134297425253759 
Booba 2021.01.24 21:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.78
Nem találtuk meg. Szerintem a képen látható fa volt. Elég frissnek tűnik. A doboz is biztos e miatt tűnt el. A pót jelszó nem látszik már a kemping táblán (a képekből gondolom az akar lenni a "Fetivizig" tábla, mert konkrétan a faluba nem láttam ilyen felirattal táblát ????) az elmúlt hetek rossz időjárása miatt, vagy mert nem volt újra írva régóta. Kár érte mert a környéken mindent megtaláltunk. Hátha megkapjuk találtként. Ezen fa mellett többet is kivágtak. A dobozt nem találtuk meg közel 100m-es körzetben sem.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.02.25 17:40]

20210124_12001420210124_120026
scele 2020.10.14 17:16 - Megtaláltam
mögvan

radpeter 2020.10.14 17:16 - Megtaláltam
\o/ Jo szuszogtatos


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (193 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]