geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3994. Börzsönyi emlékek - Nadler Herbert kunyhója (GCBE04)

Nadler Herbert

Nadler Herbert

Útközben van les...

Útközben van les...

... és - tiszta időben - kilátás

... és - tiszta időben - kilátás

Ma csak egy "gödör", ...

Ma csak egy "gödör", ...

... de egykor kunyhó volt

... de egykor kunyhó volt

Emlékoszlop is van ...

Emlékoszlop is van ...

... koszorúval

... koszorúval

Nadler-fa

Nadler-fa

Állatkerti szobor

Állatkerti szobor

Századik bikájával

Századik bikájával
Szélesség N 47° 51,313'
Hosszúság E 18° 55,571'
Magasság: 290 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.05.09 11:00
Megjelenés időpontja: 2015.05.14 21:19
Utolsó lényeges változás: 2015.07.15 12:26
Utolsó változás: 2019.05.19 22:20
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: BDT
Ládagazda: BDT
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2300 m
Megtalálások száma: 235 + 4 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


A 15x10x6 cm-es ládát facsoportnál találod.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


2014. októberében a minden évben más útvonalon haladó Börzsöny vándortúra egyik ellenőrzőpontja éppen az egykori kunyhó helyénél volt, s a pontőr Bezeczky Árpád, a DINPI börzsönyi részlegének egyik természetvédelmi őre volt. Mivel a BTHE-vel van egy erdészeti és vadászati emlékhelyeket bemutató túramozgalmunk, azonnal megláttuk a témában rejlő lehetőséget.

Megközelítés

Az egyik kiindulópontnak Törökmezőt  N 47° 49,810' E 18° 56,767' 200 m [GCBE04+1parkoló], a másiknak meg a Toronyalja-horgásztavat  N 47° 51,110' E 18° 56,593' 205 m [GCBE04+2parkoló] ajánljuk. Harmadik lehetőség a kóspallagi elágazásnál lévő pihenő.  N 47° 52,130' E 18° 55,620' 245 m [GCBE04+3parkoló] Az egykori ~25 m²-es épületből mára csupán a helye és egy kis bemélyedés maradt meg. A közelben álló öreg cserfát - tiszteletére - Nadler-fának nevezték el a vadászok.

Hogy ki volt Nadler Herbert?

Nevével ellentétben magyar vadászati szakíró, aki 1883. május 13-án Budapesten született. Diákévei után 1905-ben gróf Batthyány Ervin szolgálatába állt, előbb a gróf személyi titkáraként, majd annak bögötei (Vas megye) birtokán számtartóként. Már 6 évesen az apja szekrényéből elcsent puskával verebekre lövöldözött, de a birtokon kóstolt bele az igazi vadászat szépségeibe. Itt került közvetlen kapcsolatba a természettel és az állatvilággal, itt érezhetett rá igazándiból későbbi nagy szenvedélyének, a vadászatnak az ízére. 1916-ban a birtok felosz­lásakor végkielégítést kapott, aminek egy részéből vadászterületet bérelt a Fogarasi- és a Máramarosi-havasokon. Ezután idejének nagy részét a havasokon töltötte. 1929-1948 között a budapesti Állatkert igazgató­ja lett, közben 1930-tól 1944-ig szerkesztette a "Természet" című rangos zoológiai lapot. 1937-ben részt vett a Berlinben első alkalommal megrendezett Nemzetközi Vadá­szati Kiállításon, ahol már az általa kidolgozott trófeabírálati képletet használták a trófeák értékelésére. Ez tette nevét nemzetközileg ismertté (Nadler-pontok). Minden évben megrendezte a Nemzeti Vadászati Védegylet trófeakiállítását. 1942-ben mezőgazdasági főtanácsosi címmel tüntették ki. A II. világégés után részt vett az Állatkert újjáépítésében. 1948-ban ment nyugdíjba, de nemsokára, 1951. június 7-én elhunyt. "Cserkészeten és lesen Nagymagyarországon" című könyvének utószavát Homonnai Zsombor jegyzi, aki így méltatta: "Nádler történeteivel nemcsak vadásztársként viszi magával olvasóit, hanem csakhamar magával is ragadja és lenyűgözi a század eleji természet érintetlen szépsége, amelyről keresetlen szavakkal, sajátos stílusban, rendkívüli szakmai fölkészültséggel és tapasztalatokkal vall. (...) Aki Nádlerrel indul cserkelésre és lesre, másképpen látja a világot, ha letér a köves útról. Élővé válik a természet, mintegy varázsütésre megelevenedik az erdő, amely nem csupán építő- és bútoralapanyag termőhelye, hanem számtalan, egymásra utalt és egymással békésen élő lény otthona, még akkor is, ha történetesen az egyik annak rendje és módja szerint fölfalja a másikat. Az életközösség ilyetén rendszere még ma is működik, és ha kicsit köhögve is, de lélegzik, él. Lehetetlen ezt észre nem venni, még lehetetlenebb nem szeretni, igazán szívvel és lélekkel, ahogy Nádler tette."

Nadler vadászatairól naplót vezetett, részben német, részben ma­gyar nyelven, melyeket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum őriz. Három kiadott könyve jelent meg életében, egyre már nem maradt idő. 30 fennmaradt vadásznaplójában 3000 vadásznap történéseit vetette papírra. Halála után az Állatkert sétányában felavatták szobrát (1989). Több vadásztársaság is viseli nevét.
Mellszobra Budakeszi határában, a Telkibe vezető útról nyíló Erdészet udvarán található.

Ars poeticája

"Szeretném megmagyarázni, mi nekem a vadászat. Ebben meg Friedrich Freiherr von Gagern előzött meg Birschen und Böcke című kitűnő könyve első mondatában. Azt mondja, "a vadászat szemlélődés, a vadászat merengés, a vadászat pihenés, a vadászat a beteljesülés várása, a vadászat hálálkodás, a vadászat elkövetkezés, a vadászat ünnepi előest, a vadászat felkészülés és reménykedés".
Ezt megtoldom azzal, hogy nekem a vadászat - ezen a szón nem a puskázás mulatságát értem - nem sport, hanem mesterség, tanulmány, feladatok megoldása, elmerülés, ezenfelül pedig egész életemben vigasz, gyógyír, kárpótlás, és erőforrás volt. Átsegített bánatos, fájdalmas időkön, megerősített a közélet sanyarúságait elviselni."

"Az erdő papíron csak négy betű, s az olvasótól függ, mit ért rajta; lelki szeme mit lát, szívében mit érez, életéből mire és mennyire elevenen, részletesen emlékszik, amikor ezt a szót elolvassa. Látja-e a fákat, kérgüket, rajta a mohát; lát-e alattuk bokrokat, füvet, páfrányt, vadvirágot, érzi-e az árnyék hűvösségét, a korhadó haraszt szagát, hall-e madárdalt...
A hajnal is csak hat betű a papíron; jelentőségét csak az tudja, aki ismeri, aki nemcsak szemével látta, hanem lelkével megérezte, aki elmerült a virradás természeti csodájában, aki áhítatosan nézte a keletről jövő rózsás derengést, és megérezte a végtelenséget és az örökkévalóságot."
(Részletek "A Keleti- és a Déli-Kárpátokban" című könyvének előszavából.)

Források
Unitárius élet
Vadász panteon
Vadregényes erdőtáj a Börzsöny (2014) - Szerk: Bartha D.-Nagy L.-Oroszi S.; Ipoly Erdő Zrt., Balassagyarmat

Írások
Medvevadászatok
A hatos serét
Novemberi napló (1943)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (79 db): környezet: 4.35 rejtés: 4.53 web: 4.68 átlag: 4.52

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Hucul 2021.10.02 14:24 - Megtaláltam
OKT közben megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

graffz 2021.10.02 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

BDT 2021.09.26 12:00 - Egyéb
Pótoltuk az eltűnt dobozt.

Összeroskadt lesEmlékhely
Rejtek 
halaszkiraly 2021.09.16 19:44 - Egyéb
Piros kereszt A keresők jelzései alapján probléma van a rejtéssel, három külön kereső sem találta meg a dobozt. Szeretnénk kérni egy helyszíni ellenőrzést.

Köszönettel a rejtésért és a gondoskodásért! üdv: hk

bfabry 2021.09.05 15:44 - Nem találtam meg
Szerintem sincs meg.

akosgy 2021.08.28 13:27 - Nem találtam meg
A ládát én sem találtam. [Geoládák v3.11.3]

GRegina 2021.08.01 16:03 - Nem találtam meg
Kerestem, de nem találtam. Ha lehet kérni a kép alapján a megtalálás elfogadását, köszönöm. [Geoládák v3.11.3]

IMG_20210801_162611 
golyakr 2021.07.03 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Zebegényi vasútállomástól indultam a zöld piros kék vonalakon, Törökmezőn keresztül, ahol ismét megcsodáltam a szépséges páva pöfdeszkedő profilját. Most éppen a tetőn kempelt. Gyors elemcsere zoo végénél, mert lemerült és megszakadt a track record. Ekkor jártam 4.95 kmnél és nagyon nem örültem. Elemcsere után sikerült új utat választanom, amin eddig még nem mentem le a patakhoz. Sikerült teljesen elkerülni a tavat. A térkép szerint kutyák! jelölésnél rám jött a frász, mert épp a lábamba állt ismeretlen eredetű fájdalom. De ahogy jött, el is múlt. Állatok nem voltak. Kicsit megálltam körbenézni a villanypásztor oltalmában, közben azon tűnődtem mennyire közel a Pálos kolostor és a Pusztatorony.. majd megindultam.
Lábnyomommal egyre hangosabban szólítva az erdőt gond nélkül megérkeztem a rejtekhez. Kilátszott, betakartam. Az emléktábla el vagy kidőlt, ettől függetlenül jól olvasható a tartalma. Nem voltak sokan, kevés túrázóval találkoztam. Utam a Kiengesztelés hegye felé folytattam.
A településen kívüli rész szinte végig árnyékos, emiatt külön ajándék volt ez a láda.

Zella 2021.06.05 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :-) [Geoládák v3.10.5]

grudi 2021.05.22 23:59 - Megtaláltam
Köszönöm !

agota10 2021.05.08 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

hunor12 2021.05.08 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

lehel.kis 2021.05.08 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

PeZsoKa 2021.05.08 13:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.38
Megtaláltuk. Köszi a rejtést.

griffs 2021.04.10 13:59 - Megtaláltam
71 km-es kerékpártúra sokadik találata, Csabáékkal.

pötyimiki 2021.04.05 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Gergo0619 2021.04.04 14:05 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

EmesESE 2021.04.02 14:29 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.40
Megtaláltuk! 🙂
A horgásztó melletti parkolótól sétáltunk fel a kunyhó helyéig napos de szeles időben. A kék jelzésen sokan sétáltak, kunyhót kilátást mi nem találtunk.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.9.0]

aerofly 2021.03.28 22:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Linorka81 2021.03.28 22:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Fgr 2021.03.27 16:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

csaknora 2021.03.27 16:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

robinbird 2021.03.21 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

SuperAnya 2021.03.13 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

vakond87 2021.02.22 08:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.22
A mai nap fő attrakciója a GCZMKD teljesítése kerékpárral volt. Kellemes napsütéses időben teljesítettem az útvonalat, közben az útbaeső ládákat kerestem meg.

Ehhez a ládához kb. 800 méter kitérőt kellett tenni a műúttól. Szerencsére a ládához vezető utak avarral vannak borítva, így nem saras a terep, csak vizenyős. A környék erdei útjai nagyon hangulatosak. Az emlékhely eléggé le van amortizálódva. A ládából az elázott papírokat, matricákat elhoztam, és kidobtam, mert használhatatlanok voltak. Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (244 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]