FAQ
3963. Fábián Tamás emlékláda (GCFTEM)

Fábián Tamás 1958-2012

Fábián Tamás 1958-2012

Utolsó képe

Utolsó képe

Triko matrica Tamás képével

Triko matrica Tamás képével

Vasvári emlékszoba

Vasvári emlékszoba

Egy gimnáziumi fotó

Egy gimnáziumi fotó

A "régi" Nagy Lajos Gimnázium

A "régi" Nagy Lajos Gimnázium

Az "új" Nagy Lajos Gimnázium

Az "új" Nagy Lajos Gimnázium

Kemenes Vulkánház

Kemenes Vulkánház

Sötét-völgy

Sötét-völgy

A Gyilkos-szikla

A Gyilkos-szikla

A Gyilkos szikla felett vezető út

A Gyilkos szikla felett vezető út

Kilátás a szikla tetejéről Ausztria felé

Kilátás a szikla tetejéről Ausztria felé

A rejtek

A rejtek

Itt keresd a sziklaodut!

Itt keresd a sziklaodut!

A rejtő csapat, háttérben a Gyilkos szikla

A rejtő csapat, háttérben a Gyilkos szikla
Szélesség N 47° 20,841'
Hosszúság E 16° 26,576'
Magasság: 705 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.03.18 00:00
Megjelenés időpontja: 2015.03.18 18:32
Utolsó lényeges változás: 2015.03.18 18:32
Utolsó változás: 2020.01.24 13:01
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: karathl
Ládagazda: karathl
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2900 m
Megtalálások száma: 334 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetenteWAP:
A láda, egy hagyományos átlátszó hűtődoboz, kb. 15x10x8 cm, a megadott koordinátán a szikla tetején, egy kisebb sziklaüregben található.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


"Nem lehet kétszer ugyanott sem ugyanazt látni, más az időjárás mások a fények, mások az utitársak...mindíg tanul újat az ember és állandó felfedezés az élet." Fábián Tamás

A ládát Fábián Tamás szegedi geográfus emlékére állítottam, akit 2012. január 16-áról 17-ére virradó éjszakán Etiópiában az Erta Ale vulkán közelében etióp vagy eritreai félkatonai egységek agyonlőttek.

Fábián Tamás a Szegedi Egyetem elismert oktatója volt, aki nagy hozzáértéssel szervezte a hallgatók tereptani gyakorlatait, világjárásával bővítette ismereteit, melynek élményeit nemcsak hallgatóival, hanem szülővárosának és volt gimnáziumi osztálytársainak érdeklődő tagjaival is megosztotta.

Ő rendületlenül járta a világ természeti szépségeket hordozó tájait, így megfordult pl. Közép-Amerikában, Indiában, Dél-Afrikában, Új-Zélandon, Kubában, Iránban.
Végül Etiópiában ...
Kalandozásairól Unger János barátja készített egy fényképes megemlékezést:
Fábián Tamás világjárásai

Fábián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója nemcsak öncélúan járta a világot: útjait képekkel, beszámolókkal dokumentálta, hogy élményeit és megszerzett tudását később átadhassa a geográfusok újabb és újabb generációinak. Szellemi és materiális hagyatéka ezért felbecsülhetetlen, amelynek megőrzése és megismertetése céljából jött létre a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány.
Fábián Tamás hagyatéka

Vasvár önkormányzata berendezett egy emlékszobát, ahol nemcsak a Tamás által gyűjtött ásványokat állították ki, hanem a világ minden tájáról hozott képeslapjait is - ezeket is megszállottan gyűjtötte.

2011. októberében a 35 éves érettségi találkozón azzal búcsúzott osztálytársaitól és tőlem osztályfőnökétől, hogy készüljünk a legközelebbi élménybeszámolóra, mert olyan lesz, ami még nem volt. Még ma sem akarjuk elhinni, hogy egy csodás élménybeszámoló helyett a tragédia hírét kaptuk.
Mivel tevékenysége úgy gondolom sok szállal kapcsolódik a geocaching mozgalomhoz, talán méltó tett lenne részünkről, ha egy vas megyei ládával emlékeznénk Fábián Tamás munkásságára. Tragikus halála sugallta azt a gondolatot, hogy a ládát a Kőszegi-hegyben található Gyilkos-sziklánál helyezzem el, és életútjával és munkásságával kapcsolatos vas megyei helyekre pedig felhívjam a figyelmet, s ajánljam meglátogatásra azokat.

1. A hely, ahonnan elindult, és ahová végleg megtért, Vasvár

A régészeti leletek tanúsága szerint a mai város területén már a kőkorszak óta élnek emberek. A Kemeneshát szélén fekvő, Rába árterületéből kiemelkedő terasz a kezdetektől fogva alkalmas hely volt az emberi település kialakulásához. A város határában található jelentős emlék az a földsánc, amely a nyugatról történő támadás ellen védte a települést. A sáncot általában római eredetűnek tartják, azonban a honfoglalás utáni építése sem kizárt.
A vas jelentőségét a honfoglaló magyarok is ismerték, ezért itt alakították ki az ország egyik nagy vastermelő központját.
A vármegyerendszer kialakítása során Vasvárt Szent István király ispánsági központtá és megyeszékhellyé emelte. A régi templom helyett vélhetően a 12. században épült fel a háromhajós román stílusú Szent Mihály templom, mely a társaskáptalan székhelye lett. A 14. század közepére Vasvár már igazi város, közigazgatási, kereskedelmi és kulturális központ, polgárai öntudata, gazdasági befolyása egyre növekedett, népes vásárai voltak. A 16. században a török fokozatos előretörésével Vasvár életében is hanyatlás következett be. 1577-ben az állandó zaklatások miatt a domonkos szerzetesek elhagyták Vasvárt, 1578-ban pedig az országgyűlés elrendelte a káptalan Szombathelyre költözését, ezzel Vasvár tulajdonképpen megszűnt megyeszékhely lenni. A török veszély megszűntével azonban a város várt gyors fejlődése elmaradt, melyben közre játszott, hogy polgárai régi kiváltságaikat nem kapták vissza, sőt 1699-ben a megyegyűlés jobbágyi szolgálatokra kötelezte őket.
18. század közepére az újjáépítés után már teljesen más képet mutatott a város, mint azelőtt, ekkor alakult ki a mai városszerkezet. A város nevezetességei:
Római katolikus (volt domonkos) templom (középkori eredetű, barokk); A vasvári domonkos kolostor ; Temetőhegyi kápolna (késő barokk); Helytörténeti Gyűjtemény; Angyal szobor; Szentkútfürdő

Fábián Tamás 1958-ban Vasváron született, itt járt általános iskolába, és itt kedvelte meg a földrajzot, itt voltak vannak azok az emberek, akik irányították, majd, amikor mestereit túlhaladta, meghallgatták és büszkék voltak rá. Halála után a könyvtárban  N 47° 3,030' E 16° 47,940' 206 m [GCFTEM+könyvtár] emlékszoba, melyben páratlan értékű ásványgyűjteménye található, őrzi emlékét. Ennek látogatási tudnivalóit a mellékelt képek egyike tartalmazza.
Hamvait nagy részvét mellett 2012. február 11-én hatalmas hóesés kíséretében a vasvári temetőben helyezték el N 47° 3,100' E 16° 48,134' 228 m [GCFTEM+temető]. Sírjától nem messze található a Temetőhegyi késő barokk kápolna.

2. Középiskolás évei Szombathelyen

Fábián Tamás középiskolába a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumba járt 1972-76 között. A gimnázium 1972-ben ünnepelte 200 éves fennállását. Ekkor adták ki a gimnázium jubileumi évkönyvét, melyből megismerhető az iskola története. A 70-es 80-as években a Széchenyi utcai gimnázium az ország legjobb gimnáziumai közé tartozott és tartozik ma is. A Széchenyi utcából nyíló tömbbelsőben 1894-ben Rausher Miksa építész tervei alapján a csornai premontrei rend építette a kor színvonalát meghaladó gimnáziumát, melyet Eötvös Loránd kultuszminiszter avatott fel, és adta át az ifjúságnak. N 47° 13,885' E 16° 37,205' 208 m [GCFTEM+gimnázium] 1948-ig az iskolák államosításáig a premontrei rend működtette a gimnáziumot, majd az épületet az 1948-ban létrehozott Nagy Lajos Gimnázium vette át és folytatta a gimnáziumi oktatást 1995-ig. Ekkor a premontrei rend visszakapta az épületét és az 1994-ben újraindított gimnáziumával elindította a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumot a Széchenyi utcai épületbe.
A Nagy Lajos Gimnázium pedig egy megszüntetett általános iskola helyére a Dózsa György utcába költözött egy neves épületbe, a hajdani vakok intézetébe, melyet Hajós Alfréd első olimpiai bajnokunk tervezett.  N 47° 13,690' E 16° 36,848' 210 m [GCFTEM+új NLG]
Az utóbbi két helyet az építészeti érdekesség kedvéért ajánlom az érdeklődőknek.
A Széchenyi utcai épületben található az 1900-ban épített Aradi vértanúk emlékfala. Itt a vértanúk azon gipsz portréi találhatók, melyből az aradi Szabadság-szobron található vértanúk bronz portréit öntötték. Zala György gipszmintáit a néhai Batthyány miniszterelnök leánya Batthyány Ilona grófnő ajándékozta az akkori iskolának. Az iskolaidőben ez az emlékfal engedéllyel megtekinthető.

3.Munkásságához kapcsolható helyek Celldömölkön

Fábián Tamás az etiópiai Erta Ale vulkán közelében vesztette életét. Ezen a túráján is, mint ahogy korábbi világjárásai során szívesen kereste fel a vulkáni helyeket, melyeknek élményeit osztotta meg hallgatóival. Rengeteg ásványt is gyűjtött e helyekről.
Ha valaki szeretné a világ vulkáni tevékenységét és történetét követni, annak kiváló alkalmat nyújt a Ság-hegyi Vulkán Tanösvény és a hegy lábánál elhelyezkedő Vulkán Múzeum megtekintése.

A tanösvény a kráterbe vezető út mentén kezdődik, mely út a hegyen található parkolótól, az étterem mellől indul.(láncos sorompó) A krátertől meredek lépcső vezet fel a hegy tetejére, ahol található a Trianoni kereszt, mely mellett vezet el a tanösvény útvonala. N 47° 13,930' E 17° 7,051' 256 m [GCFTEM+Trianoni kereszt]
A tanösvény:
A tanösvény

A Kemenes Vulkánpark a hegy lábánál található.  N 47° 13,957' E 17° 7,701' 136 m [GCFTEM+múzeum] A múzeumban interaktív módon lehet ismerkedni a vulkánokkal kapcsolatos tudományos ismeretekkel. A múzeum tematikája belépési feltételei az alábbi linken megtekinthető:
Vulkánpark

4.A Gyilkos-szikla, ahol a láda található

A Gyilkos-szikla egy 6-7 méter magas sziklaletörés az államhatár közvetlen közelében. A fák és a növényzet erősen takarják, így nehéz észrevenni. Ha Bozsoktól a zöld Zöld sáv vagy a piros Piros sáv turistajelzésen megyünk fel az Írottkőre, a C.1-es nagy határjel után kb. 50-60 méterre találjuk. A határkövek mentén vezető kitaposott út a letörés fölött halad el.
Bozsokról a templom mellett elhaladó kerékpárúton autóval is eljuthatunk a sorompóig, ahol parkolhatunk. N 47° 20,234' E 16° 28,687' 430 m [GCFTEM+parkoló]
Innen a Sötét völgyön a piros Piros sáv túraúton haladva érhetjük el a kék Kék. sáv és zöld Zöld sáv turistajelzést, utunkat a patakon átkelve a zöld Zöld sáv és a piros Piros sáv turista úton, közvetlenül a határon meredeken folytatjuk tovább a C1-s határkőig.
Honnan kapta a nevét, nem lehet tudni pontosan. Az elnevezés először az 1961-ben készült topográfia térképen jelenik meg.
Vannak, akik a nevet egy az 1950-es években történt esettel hozzák kapcsolatba, amikor egy határőrt állítólag itt gyilkoltak meg. Felmerült annak lehetősége is, hogy a név talán az 1920-as - 1930-as években keletkezett és csempészekkel van összefüggésben. Az egykori híradások szerint legalább fél tucat ember halt meg erőszakos halállal ezen a környéken. A háttérben a legtöbbször valamilyen egymás közötti leszámolási ügy állt.
A Gyilkos-sziklához egészen közel van a Kőszegi-hegység két legmagasabban fekvő, nem foglalt forrása az Ebenspanger-forrás és a Tündér-forrás. Az Ebenspanger-forrás névadásának idejét és körülményeit pontosan tudjuk. 1900-ban egy írottkői kirándulás alkalmával "Tatay Irénke kisasszony" nevezte el a forrást Ebenspanger Jánosról a Vasvármegyei Turista Egyesület alelnökéről. (Olykor egyszerűen csak János-forrásként említik.)
Ha utunkat a zöld turistaúton folytatjuk 1000 m után elérhetjük az Írottkőt.
A ládát a szikla tetején, közvetlenül a zöld Zöld sáv Vasfüggöny és a piros Piros sáv turistaút mellett, egy sziklaüregben helyeztem el. A sziklaüreg biztonságosan megközelíthető, de azért nem árt az óvatosság, mert közvetlenül mellette 4-5 méteres sziklaletörés van.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (115 db): környezet: 4.77 rejtés: 4.75 web: 4.75 átlag: 4.76

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tomi-zsuzsi 2022.11.26 21:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Az élet szép! [Geoládák v3.12.10]

HGeorge79 2022.11.04 12:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kocsisjozsef74 2022.10.22 13:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Benedek, Józsi [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.10.12 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

annamatyi 2022.10.08 12:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Az Írott-kő kilátóhoz indultunk el a szép kilátás reményében. Az idő szép napos volt, de nagyon párás is egyben ,így a kilátás nem volt valami "fenséges". Utána kerestük fel a ládát, jó meredek ösvényeken, tűző napsütéses tisztásokon keresztül.
A láda könnyen megtalálható és tényleg figyelni kell a szakadékra !!
Köszönjük a rejtést!

Visszaút a kilátó felé 
Cheky 2022.09.04 18:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Virágszaglász 2022.09.04 12:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bence2009 2022.08.17 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Galgand Péter 2022.08.15 10:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nexus6 2022.08.11 15:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Borhától jöttem fel bringával, természetesen a legrosszabb földutakon vezetett a garmin (lehet kicsit többet kellene foglalkoznom a beállításokkal). Alulról toltam fel a bringát,lefáradtam. De a látvány és környezet kárpótolt. Imádom kőszeget, itt voltam határvadász és vasvárra jártam szakközépbe. Innen toltam fel a bringát Írottkőhöz. :)

deniko93 2022.08.08 15:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.77
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A Tündér forrás felől közelítve a gerincre igencsak kihívás volt felmászni, na meg utána leginkább lemászni. De a kilátásért nagyon megérte. :) [Geoládák v3.12.10]

gumba33 2022.08.06 17:46 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Radián 2022.08.05 16:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Kéktúra közben. Köszönjük a rejtést! :)

Endresz_család 2022.07.09 12:20 - Megtaláltam
916.

Cákon a picesornál parkoltunk, majd GCGEOD > GCKLPS > GCFTEM > GCIRKO > GCHRMN > GCSTVD > GCFRTO > Cák. 24 km volt 1300 m szintemelkedéssel, hét geoládával.
Igencsak meglepődtünk, hogy ilyen sok lett a fel-le a végére.

A patakon átkelve az Z- és P- járhatatlannak tűnt, jó ötletnek tartottuk az osztrák határőrútra áttérni. Nem volt az. Nagyon nem.
Rettenetes dzsindzsaharccal a durva emelkedőn felfelé kapaszkodtunk vissza a helyes útra. Erre egy darabig emlékezni fogunk!
A rejtés klassz, a gerinc dettó, köszönjük, hogy megmutattad!

Képernyőkép – 2022-07-10 10-06-56IMG_2843
IMG_4298IMG_4299
Mira 2022.07.03 10:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Gábor66 2022.07.03 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

james 2022.07.02 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A Hoffman-forráshoz vezető útról induló murvás úton tekertem el a ládáig, az utolsó 100 m-t gyalog tettem meg.
James [Geoládák v3.12.10]

vakond87 2022.06.13 21:47 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]

anettnori 2022.06.05 12:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Megvan!
[g:hu+ 2.8.12]

Kerékpáros megközelítéssel.
2009-ben Bozsokon nyaraltunk, akkor megkerestünk néhány környékbeli, akkor már létező rejtést (GCHRMN, GCIRKO, GCSTVD). Ez a rejtés akkor még nem létezett
12 évvel később jöttem erre újra, most már nem hagyhattam ki ezt sem.
Kellemes túra GCHRMN parkolótól. Az utolsó 180 m gyalogosan.
Remek kilátás, tetszett a hely!

-1-2
-3 
MakadámAladár 2022.06.04 11:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

szilassi 2022.06.04 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ellfelek 2022.05.26 14:33 - Megtaláltam
Feltöltődve a kilátótól jöttünk ide... A gerincen sétálva és a természetet csodálva érkeztünk ide, ahol a láda apropóján a szomorú történetet megbeszéltük.
Továbbra is a határon és a határköveken sétálva mentünk tovább... Menet közben csak több ezer kis repülő rovarral találkoztunk... :)
Köszi a rejtést!

20220526_14281020220526_143258
20220526_14382720220526_144129
20220526_144426 
Era11 2022.05.20 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

iszkiri 2022.05.20 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.99
Érdemes volt kitérni, megérte a kitáruló völgy látványa a felmászást a sziklához. Tiszelet a rejtőnek a megemlékezésért.

Horváth.simon 2022.05.20 10:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (339 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]