FAQ
3968. Visegrád felett két ponton (GCMATH)

Úton...

Úton...

Fellegvár, 1-es ponttól

Fellegvár, 1-es ponttól

2.pont: A zöld sáv turistaútról

2.pont: A zöld sáv turistaútról

Kőbánya, és a fellegvár

Kőbánya, és a fellegvár

Kőbánya, háttérben a Dél-Börzsöny

Kőbánya, háttérben a Dél-Börzsöny

Duna, háttérben a Magas-Börzsöny

Duna, háttérben a Magas-Börzsöny

Zsitvay-kilátó

Zsitvay-kilátó

Hegyi mező, 1-es pont felé

Hegyi mező, 1-es pont felé

Kis, és Nagy-Galla

Kis, és Nagy-Galla

Kulisz kocka, mellette a fellegvár

Kulisz kocka, mellette a fellegvár

Dunakanyar

Dunakanyar

Panoráma

Panoráma
Szélesség N 47° 46,491'
Hosszúság E 18° 58,899'
Magasság: 274 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.04.05 12:05
Megjelenés időpontja: 2015.04.08 23:40
Utolsó lényeges változás: 2019.02.10 17:21
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Piroskaa1 & BlueMali & Pötyike
Ládagazda: Blue Mali
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2700 m
Megtalálások száma: 252 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP

2 pontos multiláda: 1-es, pont: Visegrád Új-hegyen, kulisz kockától nem messze egy facsonkban a 15 cm-es faszelet, damillal kikötve, rajta az első jelszórészlettel. 2-es, pont: Visegrád Mátyás-hegyen, a felhagyott kőbánya felett, egy élő fa, talajszinti bocskorában az 5x10x17 cm-es láda.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval érkezőknek ajánlott parkoló:  N 47° 46,191' E 18° 58,976' 201 m [GCMATH+parkoló]

Kedves Ládász!

Ezzel a rejtéssel Visegrádra, illetve annak közelébe, a kettő kevésbé ismert helyére, az Új-hegyre, illetve a Mátyás-hegyre invitállak Téged!
Eme két helyről egész másként tűnik Visegrád, a Dél-Börzsöny, a Duna-kanyar, a Fellegvár, a Zsitvay-kilátó.
Látni lehet a közeli Apátkúti-völgy összeszűkülő felső bejáratát, illetve a távoli Kis, és Nagy-Gallát, a Magas-Börzsönyt. Tehát aki felkeresi a két pontot, egész más szemszögből látja a környező hegyeket, településeket, és magát a Visegrádi-hegységet.

Megközelítésnek tehát az Apátkúti-völgyet ajánlom, ahol is a Bertényi Miklós füvészkert előtti parkolót ajánlom, és innen a zöld Zöld sáv sáv jelzésen kell elindulni, majd tetszés szerint felkeresni a két pontot. Mindkét pont erdészeti úton közelíthető meg, tehát nem kell letérni az útról.

Ládapontok

1; 15 cm-es faszelet, facsonkban, damillal rögzítve  N 47° 46,491' E 18° 58,899' 274 m [GCMATH-1]

2; 5x10x15 cm-es láda, adott ponton, fabocskorban, talajszinten, benne a jelszó második felével  N 47° 46,229' E 18° 58,338' 279 m [GCMATH-2]

Visegrádi-hegység

A Visegrádi-hegység földtanilag a Börzsönnyel rokon, miocénkori vulkanikus eredetű andezitből épül fel. A Visegrádi-hegység fejlődése a triászig vezethető vissza; a terület több mint 200 millió éven keresztül változatos, főleg tengeri, részben szárazföldi üledékképződés színtere volt. Mai arculatát azonban a fiatal, 14-15 millió éves - középső miocén vulkanizmus alakította ki, a kisebb vulkáni kúpok és lakkolitok mellett egy hatalmas kaldera is rekonstruálható.

A középső miocénban az addigi mocsári környezetben indult meg az a vulkáni tevékenység, ami a hegységet kialakította. A tűzhányó kronológiája kőzettanilag két részre bontható. Korai termékei egyrészt a felszín alatti kis mélységben megszilárduló telérkőzetek, szubvulkáni testek (lakkolitok) vagy lávadómok, dagadókúpok (extrúziók), másrészt ún. freatomagmás robbanásos kitörések nyomán képződött vulkáni törmelékek voltak. Ez utóbbiak a karszt- és rétegvizekkel éritkezve nagyon heves robbanásokat produkálhattak, mert a területet piroklasztitokkal főleg ignimbritekkel borította el. Az első szakasz termékei andezites-dácitos összetételűek. Azonosítható központjaik Strázsa-hegy, Lencse-hegy, Babos-hegy a dunabogdányi Csódi-hegy stb.

A második szakasz két alfázisának vulkanitjai kőzettanilag piroxén-amfibolandezites, kitöréstermékek szempontjából pedig blokk- és hamuárüledékek, néhol horzsakövek voltak. Az első nagyméretű, jó 10 km átmérőjű andezites rétegvulkán beszakadt peremének maradványa (szomma) a 700 m-es Dobogó-kőig húzódó gerincív, ami kisebb-nagyobb megszakadásokkal az Urak asztalánál át egészen a Nagyvillámig azonosítható. A későbbi vulkáni működések hozták létre a "köveket": a Prédikálószék és a Vadálló-kövek is így jöttek létre. A második alfázist a Keserű-hegyi rétegvulkán reprezentálja, aminek maradványai a Prédikálószék, Keserű-hegy, majd a Lepence-völgyi lealacsonyodás után az Öreg-Pap-hegytől a Mátyás-hegyig ereszkedő vulkanitokban ismerhető fel. A hegy tehát 16 és 14 millió évvel ezelőtt keletkezett, fő tömege 14 millió éves és a pleisztocénig eredendően üledékképződéstől mentes terület volt, a jégkorszakban löszfelhalmozódás volt jellemző.

Kiegészítő forrás:
Wikipedia

Remélem, hogy sikerült egy jó célpontot, helyet bemutatnom Neked!

Sok szép időt, ládaélményt kívánok!

Ládatörténelem
2017.11.27: Kapott egy új ládát, virtuális rejtés megújítva, jelszó változott!- Blue Mali
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (108 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.52 web: 4.65 átlag: 4.64

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


túráZoo 2022.09.24 13:54 - Megtaláltam
Élmény volt, köszönjük! [Geoládák v3.12.10]

A két Sanyi 2022.09.22 14:59 - Megtaláltam
Hegyi túrára készültünk, ehelyett pompás kilátással párosuló mezőkön keresgéltük a ládákat. Az útba eső kilátó, pedig a fogalom megcsúfolása. Egyrészt, hogy hét évet sem bírt ki, másrészt a tájolása, és a magassága alapján inkább lombkorona ösvény elnevezés illetné. (Mert persze a tiltás ellenére meghágtuk ;) ) De a mezőkről pazar a rálátás a Dunakanyarra, s a legmesszebbről ránk merengve néző Csóványos tömbre.
Halló!

Párduc50 2022.09.22 13:59 - Megtaláltam
A kilátás kiváló, no nem a kilátóból, mert az pocsék. Az egyes pontnál már nincs tuskó, csak egy karvastagságú ág, ami alatt még ott a jelszó.

erdei.laszlo 2022.09.16 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Evila 2022.09.10 12:00 - Megtaláltam
Visegrád, Újtelep buszmegállótól indulva kicsit kaptatós úton értem el az 1. pontot. Már az úton is több helyről nagyon szép a kilátás. A facsonkot kicsit nehezen ismertem fel, de meglett. A második pont megtalálása egyszerűbb volt, a bányaperemről is szép a kilátás.
Köszönöm a rejtést!

IMG_7042IMG_7044
IMG_7046IMG_7061
tabletta 2022.06.18 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

NZs 2022.06.12 14:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 4.00 súly: 3.98
Visegrádi kesingtúra 2.
A második napunkat ezzel kezdtük. Szállásunktól gyalog indultunk el, majd a Z+, Z jelzésen értünk el a domboldalban induló, jelöletlen földúthoz. Nekivágtunk a forró napsütésben az emelkedőnek. Rengeteg fotótémát adott a sok virág és a színes lepkék. Felérve egy árnyékos padot találtunk, felette pedig cseresznyefát. Itt hosszasan megpihentünk, sikerült elérnünk néhány érett példányt a fán és jól látszott utunk következő célpontja is: a Bányatető kilátó. Itt is számtalan fajta lepkét figyeltünk meg, sajnos, nem igazán hagyták magukat fotózni. Végül aztán tovább indultunk, meg is találtuk a virtuális faszeletet a kéregdarab alatt egy kinder-kapszula társaságában. Damilnak valóban nyoma sincs. A földút mentén, kissé feljebb, fa alatt egy asztal van, paddal. A Duna felőli, árnyékos végén elüldögéltünk kis ideig: innen gyönyörű kilátás nyílik a folyóra és kanyarulatára!
Visszaereszkedtünk a másik földút kereszteződéséhez és a következő pontunk felé indultunk el. Ez is kissé lihegtetős volt, de aztán megérkeztünk a kilátóhoz. Vajon miért nem esik egyetlen szó sem erről az "ojjektumról" a leírásban? Az ajánlott útvonal 30m-re megy el mellette. A mély szakmai, földtani szöveg helyett, amiből átlagos emberfia körülbelül semmit sem ért mondjuk el tudnám képzelni...
A feljáratnál egy összepöndörödött papír tudatja, hogy "egy műszaki hiba miatt" a kilátó "időlegesen" le van zárva. Ezen kívül egy piros szalag volt keresztben a feljáratnál. A lépcsőfokok és az egyes szintek teljesen jó állapotban vannak, csak a legfelső szinten van néhány hiányzó deszka - itt valóban óvatosságra volna szükség, ha valaki netán felmenne. A hibás elemek cseréje két ember kb. egy napos munkáját igényelné... A kilátás egyébként nem rossz.
Kicsit tovább haladva megleltük a dobozt is egy fa tövén. Logoltunk, majd néhány lépést még tovább menve a felhagyott bánya peremén találtuk magunkat. Innen is csodálatos panoráma tárult elénk! Kiláttunk, fotóztunk, majd a bejárt úton visszatértünk az Ördögmalom Étteremhez, és ebédeltünk egyet.
Következő megtalálásunk: a Visegrádi Kálvária (GCVISK) lett.
NZs & Dóri

eltévedt lepkejó kis árnyas pad, felette a cseresznyékkel
érettDunakanyar a láda melletti asztaltól
úszó szállodaDSCN3321
lepke bogárralfura virág
látszik a kilátó a dombontobzódás
a Bányatető-kilátóa kiírás - és a nép kommentje hozzá
így látható a vára felhagyott bánya
a Dunakanyar a bányagödör peremétől, a 2. láda közelébenVisegrád és Nagymaros
Sundori 2022.06.12 14:14 - Megtaláltam
OK

Leslie33 2022.06.02 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

robinbird 2022.05.22 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

anettnori 2022.03.19 11:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Megvan!
[g:hu+ 2.7.16]

Szuper kilátások mindkét ponton. Sajnos, a kilátó le van zárva...

-1-2
-3 
Balpeter25 2022.03.13 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Nikicsu 2022.03.13 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :)

RagnarF 2022.03.12 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Pazar kilátás mindkét ponton.:)
Spartacus ösvényről kis kitérő. Nagyon megéri:) Jobb mint az ösvény.
Fanni, Norbi [Geoládák v3.12.6]

CsabaiMangó 2022.03.06 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sajnos a Bányatető kilátó átmenetileg le van zárva. Kivételesen tollatlan voltam... A ládában nincs íróeszköz. CsabaiMangó (Ági) [Geoládák v3.12.6]

Mo-Hó 2022.02.18 08:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.16
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Bence2009 2022.01.15 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

morph 2022.01.08 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

AlecRush 2022.01.01 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.43
panoráma

meszmona 2021.12.23 12:11 - Megtaláltam
V_Gabor társaságában.
Köszönöm!
[g:hu+ 2.7.16]

V_Gabor 2021.12.23 11:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.54
1 fadarab oké, de damil már nincs
2 doboz oké (egyik füle repedt), de a füzet penészes, toll nincs

Kellemes kis séta volt a fagyott terepen. Csak az egyik elágazásban volt teljesen jeges az út, mindenhol máshol jól járható a terep. A Bányatető-kilátóból (ezt érdemes lenne felvenni coord-ként, ill. megemlíteni a leírásban) láttunk három szarvast, akik békésen legelésztek tőlünk nem is olyan messzire. Nem vettek észre bennünket, így sokáig láthattuk őket.

A füvészkertnél ebédeltünk egy jót az Ördögmalomban a lobogó tűz mellett. :)

Kilátó link: 1, 2

Köszönöm!
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

2021-12-23 11.58.22R2021-12-23 11.21.06R
2021-12-23 11.24.58R2021-12-23 11.27.54R
2021-12-23 11.56.27R2021-12-23 11.59.09R
2021-12-23 12.00.49R2021-12-23 12.00.53R
2021-12-23 12.00.58R2021-12-23 12.01.27R
2021-12-23 12.09.24R2021-12-23 12.09.56R
2021-12-23 12.11.45R 
znasz 2021.12.20 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Az első ponton lévő facsonk teljesen szétesett. Többször elmentünk mellette, mert nem gondoltuk, hogy ilyen helyre láda van rejtve. Olyan érzésem volt, mintha valaki fel is gyújtotta volna ezt a facsonkot. A kilátás nagyon szép volt. A második pont közelében lévő kilátót szinte teljesen körbenőtték a fák, alig van kilátás. A láda közeléből szép a kilátás. Köszi a rejtést.

SünVeedee 2021.11.06 10:05 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Nagyon szép és jó kilátást nyújtó pontok!

Ambró 2021.10.07 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Anonemo 2021.10.03 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (255 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]