geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3970. Császártöltési Szamár-völgy (GCSZMV)

Tavasz a völgyben

Tavasz a völgyben

Védelem alatt

Védelem alatt

Kiindulási hely

Kiindulási hely

Jobbra a völgy

Jobbra a völgy

Szurdok

Szurdok

Kilátás az északi padról

Kilátás az északi padról

Szamár-völgy

Szamár-völgy

Rálátás a ládára

Rálátás a ládára

Szamár-patak meder

Szamár-patak meder

Talán a legöregebb szemtanú

Talán a legöregebb szemtanú

Déli pad

Déli pad

Festményen a völgy

Festményen a völgy

1787 -es térképen

1787 -es térképen

1869 -es térképen

1869 -es térképen

Topográfiai térképen

Topográfiai térképen

Átnézeti műholdkép

Átnézeti műholdkép

Ládára zoomolva

Ládára zoomolva
Szélesség N 46° 23,452'
Hosszúság E 19° 12,485'
Magasság: 129 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.04.07 07:07
Megjelenés időpontja: 2015.04.09 15:44
Utolsó lényeges változás: 2015.04.29 22:57
Utolsó változás: 2015.05.21 06:54
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: QuadKan
Felhasználó: QuadKan
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1700 m
További infók:
Megtalálások száma: 99, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP:
Hagyományos, kb. 16x11x6 cm-es műanyag doboz a Szamár-völgyben, az egykori Szamár-patak mederben álló öreg fa magasban lévő üregében, fadarbbal takarva. Keleti oldalról mászd meg a ferdén álló törzset.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bevezető
Ez a geoláda az Illancs értékeit és kirándulóhelyeit bemutató sorozat (GCKEHO, GCHAHO, GCBOGI) tagja, amely az Országos Kéktúra útvonala mellett fekvő festői Szamár-völgybe invitál Titeket.

Megközelítés
Császártöltésről a Kossuth Lajos utca végén induló Kék sáv jelzésű földúton. A gépjárművet itt parkolhatod le:
 N 46° 24,241' E 19° 11,963' 110 m [GCSZMV+parkolo]
Innen a völgyben (vagy fent a partoldalon) végigsétálva juthatsz el az egykori Szamár-patak (Malomér) medrében álló öreg fához, amely a ládát rejti. A ládáért enyhe nehézségű famászásra lesz szükség. Nem árt ha van aki bakot tart, de átlagos fizikummal egyedül is könnyedén teljesíthető.

Érdemes az alábbi pontokat felkeresni a ládáig vezető séta során:

 N 46° 23,839' E 19° 12,103' 137 m [GCSZMV+eszakipad]
Tipp: A völgyből a padhoz egy vadregényes szurdokon keresztül is feljuthatsz, nem csak a meredek partoldalt megmászva.

 N 46° 23,616' E 19° 12,406' 142 m [GCSZMV+kilato]
Itt nagyszerűen kiélheted természetfotós ambícióid.

Ládatalálat után levezetésként ajánlom a déli padig tartó sétát a buckás mezőn át, ahol akár piknikezni is van lehetőség:
 N 46° 23,093' E 19° 12,629' 143 m [GCSZMV+delipad]

Visszatérve Császártöltésre vethettek egy utolsó pillantást a völgyre a kilátóból is, ahol GCCSTK rejtőzik.

Szamár-völgy
Császártöltés területén a Duna-Tisza közi hátság magaspartjának egy keskeny sávjában a lehullott csapadékvíz a magaspartra merőleges Szamár-völgyön át talál utat a Sárköz (GCKSAR) irányába, melynek magasparttól néhány kilométerre található forrása mára már elapadt, így medre csak esőzések után telik meg vízzel. A völgy déli vége vízválasztó terület, hisz a közelben induló Kígyós-főcsatorna egykori folyama a Szamár-patakkal ellentétben már nem a Sárköz irányába tartott, hanem délre az egykori Kélesi-tó felé.

Völgy a római korban
A patakmedret határoló dombokon szarmata településnyomokat tártak fel, ahonnan kerámialeletek is előkerültek.

Amikor még tó volt itt
A régi térképek összehasonlítása és az iratok tanulmányozása során lassan kirajzolódik előttünk a 300 évvel ezelőtti Őrjegi táj. Kis tavacskákból álló zsombékos terület, ami egy korábbi Duna szakasz elmocsarasodott maradványa, de részben természetes folyam is, főleg csapadékos árvizes években. Nagy pontossággal bele lehet helyezni ebbe a tájba a térképen berajzolt dombokat, a névvel ellátott tavat, patakot, a végeláthatatlan mocsarat. A térkép jelzi a Bajai utca dombját, a Gőzmalom utcai magas part és a Hofstellák magas partja között elterülő hatalmas völgyet, ami ennek az egész környéknek az arculatát meghatározza. Ebben a völgyben feküdt kifelé elnyújtózva a Császár-tó, a tóban csordogáló kis patakkal. A völgynek akkor még nem volt neve, de a tónak igen. Az 1740 körül készült térképek mindegyike feltünteti a Császár-tavat, mégpedig a Budai országút jobb oldalán kelet felé egy völgyben elnyúlva, mintegy hosszú kígyót ábrázolva. Az ilyen fajta tó csak dombvonulatok által közrefogott hosszú, lapos völgyben alakulhatott ki, a völgy legmélyebb részén, amit a kisebb források vízzel folyamatosan táplálnak. Egy zsombékos, mocsaras, nádasokkal teli, de azért kisebb szabad víztükröket megcsillantó, tocsogós területet kell elképzelni, amiben azért van bizonyos vízmozgás. Ezen a tavon csordogált keresztül a völgy kis patakja, ami levezette a tóban összegyűlt, felesleges vizet. Ez a patakocska a mai Malomárok, ami még ma is csordogál, és ami hajdan a Csákány-patak nevet viselte, és ebből jöhetett létre a település neve Csákányfő, amit a térkép feltüntet.

A német telepesek megjelenésével, az 1700-as évek legelején, Hajós alapítását követően a környék tájai, dűlői, patakjai német neveket kaptak. Így lett ennek a hatalmas völgynek, az első neve Eseltal, amit később magyarra fordítottak, ez a Szamár-völgy. A völgyben csordogáló kis patak pedig völgy neve után az Eselbah (Szamár-patak) nevet kapta. Valamikor ennek az egész völgynek Szamár-völgy volt a neve nem csak annak a kis területnek, amit mi ma Szamár-völgynek nevezünk. Az idő múlásával ezeknek a német elnevezéseknek a magyar fordítása honosodott meg. Amikor új feladatott kapott a Szamár-völgyben csordogáló patak, (mint a vízimalom kerekeinek a forgatása), a Szamár-patakból Milékrábá (Malomárok) lett.

Császártöltés
Nevét a Szamár-völgyben elterülő Császár-tóról, és a tó előtt felépített töltésről kapta. A korábbi 1737-es térképen még semmi jele nincs semmiféle töltésnek. Azt a bizonyos töltést a Császár-tó elé, (tó és az Őrjegi mocsár közé), a két magas part a Hofstellák lábától a Gőzmalom utcai magas partig építették meg. Az alacsonyan fekvő országutat emelték meg a tó előtt, így ez a töltés lett a Császár-tó töltése. A töltés még az első telepesek megérkezése előtt megépült, mert az 1743-as térképen a két szóból a Császár-tóból és a töltésből, a tó elhagyásával Császártöltés neve is szerepel.

A töltés megépítésének legfőbb oka, hogy a Szamár-völgy bejáratánál igen alacsony a parti löszfal az Őrjegi mocsár felől. A töltés megépítése előtt, az Őrjegi mocsár magas vízállásának esetén, áradáskor a víz fel tudott jönni a Smita környékén a Szamár-völgybe és elöntötte azt. Ilyenkor az Őrjegből feltörő víz egyesült a Császár-tó vizével, és egy hatalmas tavat alakított ki, ami komoly károkat okozott. Többek között hosszabb időre megakadályozta a Budai országúton a közlekedést is. A töltés megépítése után már nem kellett attól tartani, hogy az Őrjegi ár teljes szélességében elárasztja a Szamár-völgyet és víz alá temeti a Budai országutat. Viszont egy zárt töltés megépítése magával hozza azt a gondot, hogy az időnként felgyülemlő Császár-tó vize sem tudott akadálytalanul lefolyni a Smitán az Őrjeg felé. Ezért Smitánál a töltésen hidat kellett építeni, és ezzel a tó vizének szabad lefolyást biztosítottak.

Idővel, ahogy az időjárás szárazabbra fordult, az Őrjegi mocsár (GCBREK) lassan kezdett visszahúzódni, az áradástól már nem kellett tartani, de ez a terület még jó 150 évig hasznavehetetlen mocsár megmaradt. A mocsár végleges lecsapolása csak a Báger csatorna kimarkolása után vált valóra.

Vadgazdálkodás a völgy területén
Natura 2000 területként a Császártöltési Hubertus vadásztársaság vadászterületének részét képezi. Az elhelyezkedéséből és domborzati viszonyaiból adódóan nem intenzíven hasznosított vadászterület. A természetvédelmi területen vadgazdálkodási berendezés nem található. A környéken előforduló vadak a gímszarvas, őz, vaddisznó, és a mezei nyúl.

Testvérláda: GCHETV

Élményekben gazdag kincskeresést kívánok!
...long way round ;)
QuadKan

Források
Helytörténet
Illancs
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (49 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.68 web: 4.72 átlag: 4.75

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


hitamas 2020.08.27 10:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Ez a jól eldugott láda már több vadászati kört túlélt, de ma nem menekülhetett. Baktattam ki a semmi felé, hát nem szembe jön két geoládásznak látszó személy? Miután én még a láda felé tartottam, lebuktatott a kezemben tartott GPS ... így megismerkedtem Andrással, a páratlanpáros férfitagjával (a hölgy komoly lépéselőnyben volt és nem akart ismeretlen erdőjárókat leszólítani). Örültünk a találkozásnak és mentünk a dolgunkra ... nekem maradt a ládáért kapaszkodás ... pont határeset. :)

Páratlanpáros 2020.08.27 09:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Elmaradt láda, amelyet most volt lehetőségünk pótolni. A völgy igazán szép, kaszált, fajgazdag réttel. A ládától visszafelé úton a távolban kessergyanús alakot véltünk közeledni, a kezében tartott GPS pedig már egyértelművé tette a kilétét. Mint kiderült hitamas-sal futottunk össze. Az ilyen eldugott, kieső ládáknál elég ritka a hasonló találkozás, így aztán nagyon örültünk a lehetőségnek a kölcsönös megismerkedésre.

WP_20200827_09_18_02_ProWP_20200827_09_45_51_Pro
WP_20200827_09_41_36_ProWP_20200827_09_30_09_Pro
targonczas 2020.07.26 10:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

Zsizsi60 2020.07.11 09:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

BAdam36 2020.05.24 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

BT_pro 2020.05.09 09:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Köszönöm a játékot! Én ezeket a helyeket, ládákat szeretem . Baranya megye után , felüdülést jelent egy olyan láda amiben jól olvasható a jelszó, természetesen akinek nem inge...

Pomisa 2020.05.03 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Mi az ajánlott parkolóig nem mertünk elmenni, ezért pár száz méterrel hamarabb leparkoltunk. Mivel nem siettünk, ezért végigsétáltunk a völgyben, majd délről vissza a ládához és az északi padhoz. A ládát rejtő fához nem volt egyszerű leereszkedni. A fa alatti részen találkoztam egy (siklóval) amitől rettegek. A fára feljutás a siklós találkozó után nem okozott gondot, gyakorlatilag könnyű volt:) A találat után még találkoztunk egy szarvassal is. Ilyen közelről még nem láttam szarvast, elég megdöbbentő mennyivel nagyobb nálunk. Az északi padnál ebédeltünk és onnan a hangulatos vízmosás szerűségen mentünk ki a rétre, ami meg tele volt nyulakkal.
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Északi pad panoráma 
ChefBogi 2020.04.18 11:55 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v3.3.2]

Ancs 2020.04.18 11:53 - Megtaláltam
AK Hajós - Császártöltés - Kéleshalom - Hajós kerékpárral.
A kékről letérve kerítettük be a völgyet, ami üdítő színfolt ebben a homokos környezetben.
Az északi padnál ebédeltünk, majd irány a láda! A fánál rengeteg repülő döggel kellett megküzdenünk a ládáért, de mi nyertünk! :)
Találat után visszatértünk a kékre és jött a "várva várt" homok.
Köszi

20200418_112819_HDR20200418_113158
20200418_113500_HDR20200418_113502_HDR
20200418_11521820200418_115351_HDR
20200418_120329_HDR 
Laci és Anita 2020.04.12 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! nagyon ötletes rejtés! [Geoládák v3.3.2]

EmesESE 2020.03.21 15:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.35
Megtaláltuk ! 🙂
Ma olyan helyeket kerestünk fel ahol nem kerülhettünk közelebb embertársainknál az ajánlott 2 méternél.
Szinte majdnem a rejtésig tudtunk autózni, azért néhol ügyeskedni kellett, hogy ne akadjunk fel a homokos utakon.
Köszönjük a lehetőséget!

992A07EC-F6C1-48DB-9A42-6955A056A66644096860-BDAA-4BD0-831E-ACA24A619AFC
175897CB-8DDE-4105-A4C0-CF3896BA05DD 
Szőkekapitány 2020.03.13 16:13 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

dudus100 2020.03.01 12:28 - Megtaláltam
Nagyon ügyes és a hely csodás :)

bmarianna 2020.02.02 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Janer6328 2019.12.01 16:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 2.89
Köszönjük a rejtélyest!

Attibati 2019.11.16 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.55
128 kilométeres kerékpártúra Bácskában bajai rajttal.
A mai nap leghosszabb terepes szakasza. A ládát a Hajós - Jánoshalma közötti útról közelítettem meg. A környék földútjai remekül kerékpározhatók, úgy suhantam rajtuk, mintha aszfalton gurultam volna. A ládától mintegy 200 méterre eltünt az út és egy füves mezőn értem a rejtekadó fáig. A felmászás okozott egy kis fejtörést, de aztán észrevettem, hogy valaki már gondokodott "létráról".

BranDroid 2019.11.09 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vajasfok 2019.11.02 11:18 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

Nyugis hely, kivéve a falu széli pár házat...

Rudi Team 2019.08.06 20:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

N.Zs. 2019.06.15 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
Tökös rejtés. Tetszett az odavezető út is. Köszönjük.
A fa alatt találtunk egy fényképezőgép napellenzőt. Elhoztuk. Szívesen visszaadom a tulajdonosának.

IMG_7400IMG_7403
IMG_7404IMG_7405
IMG_7406IMG_7407
IMG_7416IMG_7423
IMG_7425IMG_7426
IMG_7421 
Lopakodó 2019.05.12 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pötyimiki 2019.05.12 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

james 2019.04.26 09:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

MarciMilánBálint 2019.04.20 16:23 - Megtaláltam
Fantasztikus hely, láda (és Gábor) nélkül biztos, hogy nem jöttem volna ide - köszönöm a rejtést! (AK 2/7.)

Sir Pajszer 2019.04.12 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (99 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.