FAQ
4014. Tyukodi Pajtás (GCTYPA)

Látványtó

Látványtó

Mellette buszmegálló közvetlenül

Mellette buszmegálló közvetlenül

Csendélet

Csendélet

Híd

Híd

Lápi emlékmű

Lápi emlékmű

Ilyeneket is lehet itt fogni

Ilyeneket is lehet itt fogni

Panoráma

Panoráma

Jó helyen jársz

Jó helyen jársz

Egy régi képeslapon

Egy régi képeslapon

Református templom

Református templom

Bejárat a 2. ponttal

Bejárat a 2. ponttal

Hátulról

Hátulról

Oldalról

Oldalról

Torony

Torony

Szószék

Szószék

Orgona

Orgona

Padok

Padok

A bárhonnan olvasható Biblia

A bárhonnan olvasható Biblia

Uray kripta régi helye

Uray kripta régi helye

Szélesség N 47° 51,246'
Hosszúság E 22° 33,739'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.06.11 12:00
Megjelenés időpontja: 2015.06.11 15:32
Utolsó lényeges változás: 2021.10.31 16:31
Utolsó változás: 2021.11.01 15:32
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: ricsivivi
Ládagazda: ricsivivi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 129 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetenteWAP
1. pont: 9x8x5 cm-es átlátszó doboz az adott koordinátán, egy villanyoszlop alatt fahánccsal álcázva. Tollat vigyetek!!!
Pótjelszó: a láda melletti sokágú fa törzsénél PET az alábbi ponton: 47.940735, 22.328125.
2. pont: A templom mögötti villanyoszlop alatt "kinder tojás" láda, vörös kővel álcázva.
Jelszóképzés: Az első és második pont jelszava egybeírva sorrendben.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Tyukod község a 49-es főúton közelíthető meg, Mátészalkát keleti irányban elhagyva a  N 47° 56,444' E 22° 19,688' 123 m [GCTYPA+Kelet felé Tyukodra] ponton, egészen Porcsalmáig haladva ahol délre fordulunk  N 47° 52,947' E 22° 34,109' 123 m [GCTYPA+Dél felé Tyukodra], és a következő község már Tyukod.

Tömegközlekedéssel
Busz és vonat közlekedéssel egyaránt megközelíthető. Vonattal a Mátészalka-Csenger vonalon, autóbusszal szintén a Mátészalka-Tyukod-Csenger vonalon közelíthető meg (Bem J. u. 1. megálló).

Parkolás
Az alábbi ponton  N 47° 51,230' E 22° 33,743' 123 m [GCTYPA+Parkoló]

A Látványtó jelene
Az 1. pont:
 N 47° 51,246' E 22° 33,739' 123 m [GCTYPA-1]
A helyi fiatalok már rendszeres vendégek a tavon, de a környező településekről érkező kirándulók is szívesen megpihennek itt. A sétányon lévő padok erre jó alkalmat kínálnak. Csónakkal a település egy része is megtekinthető. A ma már tiszta, egészséges víz, a gondozott környezet igazi látványt és sportélményt kínál, a csónakázóknak, de a sétálóknak is. A híd és környéke a horgászokat is ide csalogatja.
A tó melletti nádas jelentős szöcske fészek, de szárcsa és vadkacsa is otthonra talál itt.

Az 1 hektáros látványtónál különös figyelmet érdemelnek a nyaranta rendezett tyukodi alkotótábor résztvevőinek itt elhelyezett faragott alkotásai, a terület különleges élővilága, a horgászati lehetőség, valamint a szomszédságban lévő, falusi turizmusra építő Rádika Gyöngye Vendégház.

Horgász kedvelő kessereknek figyelmébe ajánlom:
A tó maga nem nagy, 1,2 ha és ez megtévesztő lehet, de ne essünk ebbe a hibába, mert a halbősége elképesztő, nyugodtan mondhatom, hogy túl van telepítve. Az elnök bevallása szerint, nagyjából 25 q hal van itt összezsúfolva, ráadásul havonta telepítenek 3-4 q halat a fő telepítésen felül. Ez a víz tele van amurral, ponttyal, kárásszal (60-80 dkg) és a ragadozó halak őshonos fajtáival. A tagság, a gyerek horgászokkal együtt 65 főt számlál. A napijegy nappalra 2500 Ft, éjszakára 3000 Ft (2014-ben!). Új belépőknek az éves jegy 55 000 Ft, a régi tagoknak 24 000 Ft.
Érdeklődni Nyéki Pál elnök úrnál lehet, a 06-20/941-6048 telefonszámon.

Az átlagos vízmélység 1,5 m, mind a fenekezős, mind az úszós módszer javallott. A tavon rengeteg a szabadidő eltöltésére való lehetőség. Lehet sátorozni, bográcsolni, programokat szervezni-rendezni, erre minden lehetőséget megad a vezetőség, sőt kifejezetten támogatja, na és főleg az amurozás és rablóhalazás szerelmeseinek horgászni. A tavon van folyóvíz, WC, minden, ami egy hosszú hétvége eltöltéséhez szükséges.

A Látványtó történelme
Volt valamikor a Tisza és a Szamos közében egy láp, amely rég nincs már meg ugyan, de még ma is elevenen él az emberek emlékezetében. Ecsedi-láp volt a neve, de nyugodtan nevezhették volna Börvelyi- vagy Kocsordi-lápnak is, hiszen vagy húsz község határát mosta, húsz község áldotta vagy átkozta a századok során. Legfőképpen azonban a Tyukodi-láp illett volna rá, hiszen ez volt az a falu, amelynek az összes földje a lápra esett, és a határa is meghaladta a tízezer katasztrális holdat.
Tízezer hold még a lápon is tízezer hold - ehhez mérten a falu is a legtekintélyesebb település volt a láp mentén. Nagyecsed mellett természetesen, mert azért a láp másik oldalán lévő Ecsedet sem szabad lebecsülnünk, hiszen annak még vára is volt. Nem is egy, hanem kettő, ahová a tyukodiak is gyakran bemenekültek. Ma már azonban se láp, se vár. Az egyiket az idő, a másikat a Habsburgok, a harmadikat meg a vármegyei urak takaríttatták el, de olyan sikeresen, hogy magja sem maradt egyiknek se.
A két várnak alighanem örökre vége, a láp veszte azonban nem igen hagyja nyugodni az itt élőket. Húsz kilométerrel odébb, Kocsord alatt egy jó ötezer hektáros darabon megpróbálják újjáéleszteni. Tyukod és Ecsed közé is tervezgették, ám hamvába halt az elgondolás. De azért a tyukodiak mégsem adták fel végleg. Ha már nem sikerült a határban nagyban, akkor megcsinálják kicsiben, bent a faluban.
Volt a község közepén egy nagy, jó öthektáros, náddal, gyékénnyel benőtt mocsár, amely mára lassacskán teljesen feltöltődött. A vizét látni már nem is igen lehetett, a szagát érezni, főleg a fülledt nyári alkonyokon annál inkább. Elhatározták, hogy rendbe teszik. Egy szép tavat, köré gondozott parkot álmodtak, de hogy a kisgyermeknek is fogalma legyen arról, milyen lehetett egykor a híres-neves láp, mocsár, az eredeti nádas egy darabját is meg kívánták hagyni. Igaz, egykor vályogvető gödör volt a hely, innen építkezett a falu. De időközben visszafoglalta a természet, s olyan növény- és állatvilág telepedett meg benne, amire a környezetvédők is felfigyeltek. A tervre ők is az áldásukat adták, ám pénz híján a szándék kevés.
A tyukodiakat azonban nem olyan fából faragták, hogy csak úgy feladják az elképzeléseiket. Addig mentek hát, míg a környezetvédelmi minisztériumban ki nem harcoltak huszonhétmillió forintot, és a láppal kombinált jóléti park elkészült. Csak arra kell majd vigyázni, hogy a futballisták ne rúgjanak túlságosan nagyot a labdába, mert az biztosan a nádasban fog kikötni.
Akár jelképesnek is felfoghatjuk azt, hogy egymás szomszédságában van a tó és a pálya. Mert ha van két dolog, ami igazán jellemző Tyukodra, az a nád és a foci.

Tyukod
Írásos emlékek 1181-ben említik először a község nevét. Több változatban is szerepel a későbbi években is: Tenykod, Tenykowd, Oechidkuttya, Egyedkuttya, Eketyukod, de pontos feljegyzés nem igazolta eddig, mióta ismert ezen a néven. A falu, mint település, valószínűleg már előtte is létezett, csak írásos feljegyzések nem készültek róla.
A terület legnagyobb részét láp borította, mely nem összefüggő volt, hanem kisebb-nagyobb szigeteket képeztek, melyek igen alkalmasak voltak emberi letelepülésre. Ezek a települések az árvizek utáni időkben lassan megszűntek, lakói a községben telepedtek le.
Mit tudhatunk hát a Tyukod névről?
Több változat él róla: "Ősi urai a Tyukodi nemzetség volt, de mellette a Kölcseyek is birtokosai voltak. A személynévként is alkalmazott magyar tyúk főnév -d képzős származékából való."

A tatárjárás ezt a települést is feldúlta. Lakói a láp szigeteire menekültek, de hátrahagyott javaikat teljesen elvesztették. Az elesettek birtokait IV. Béla eladományozta.
Tyukod szinte mindegyik nemese részt vett a Dózsa-féle parasztháborúban. A paraszthadakhoz csatlakozott nemesek valamennyiét birtokelkobzással büntették. Egy oklevél tanúsága szerint a birtokok legnagyobb része a Báthoriak kezébe került.
De hadba hívta a tyukodiakat Rákóczi hívó szava is. Ma is fellelhető írások név szerint sorolják a résztvevő nemeseket és gyalogos katonákat.
E század végének egyik nagy eseménye volt a Szatmáron lezajlott boszorkányper, ahol két tyukodi boszorkányt - Kós Annát és Rekettyés Helénát - ítélték máglyára.
Az 1848-as szabadságharcban ugyancsak egy önálló alakulattal vettek részt a tyukodiak. A szabadságharc bukása után csak páran tértek haza, nagyobb részüket besorozták az osztrák hadseregbe. Ekkoriban jutott nagyobb birtokhoz az Uray család, akiket hűséges szolgálataikért bárói rangra emeltek. Emléküket ma a családi kastélyépületük őrzi.
Mind az első, mind a második világháborúban sok-sok tyukodi vérzett el. Emléktáblák hirdetik nevüket az utókor számára azon emlékművön, amely az elsők között készült el megyénkben a háború befejezését követően.
A nagy kivándorlások éveiben ezt a települést is sokan hagyták el és kerestek jobb megélhetési lehetőséget más földrészeken - főleg Amerikában és Kanadában.

Látványosságok
Barokk református templom
A 2. pont:
 N 47° 51,283' E 22° 33,357' 123 m [GCTYPA-2]
A tyukodi református templom 1792-94 között épült. Orgonáját 1814-ben Nagyváradon építette Kremmer János, s 1906-ig a szatmárnémeti Láncos-templomban szólt, majd megvásárolták a tyukodiak. Érdekessége, hogy ettől a mestertől ez az egy hangszer van Magyarországon. A tyukodi református templom 30 méter magas tornyában két harang lakik. A nagyobbik, tíz mázsa nyolcvan kilós harangot Szlezák László aranykoszorús mester öntötte 1948-ban Budapesten. A harang felirata büszke üzenet, mely szerint "Tyukod magyar volt, református volt, ma is az, és az is marad."
A Tyukodi Református Egyházközség a Szatmári Református Egyházmegye 9. legnagyobb lélekszámú gyülekezete. A 2001-es Népszámlálási adatok szerint 1768 református vallású ember él itt. Az egyházközséghez tartozik még Zsírostanya és Szalmaváros református lakossága is.
A templom mögött állt egy kerek kriptaépület, melynek kúp alakú tetején nyolcszögű ívelt sisakos laterna volt. A 18. sz. végén épülhetett, valószínűleg egy korábbi kripta fölé. Az 1960-as években már igen rossz állapotban volt, így életveszélyes állapota miatt a 60-as évek közepén lebontották. A benne található 8 töredezett késő barokk stílusú koporsót a templomkertben helyezték el.

Műemlék címe: 4762 Tyukod, Kis utca 24.
Információ látogathatósághoz: 44/356 249
gondnok címe: Árpád utca 122.

Uray kastély
Az egyemeletes épületet báró Uray Kálmán építette klasszicista stílusban a 19. században. Egyszerű homlokzatát középen emeletes, négy sima dór oszlopból álló portikusz díszíti. Ma könyvtár és diákotthon.
 N 47° 50,981' E 22° 33,147' 123 m [GCTYPA+Kastely]

Forrás: itt

LÁDATÖRTÉNET:
2015.06.11: Megjelenés
2016.03.12: Ellenőrizve, minden OK
2019.05.30: Eltűnt, pótoltam az eredeti helyén.
2021.10.31: Ládák újból elérhetőek, új helyeken.

Jó keresgélést kívánunk mindenkinek! ricsivivi'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (42 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.42 web: 4.52 átlag: 4.49

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Stamnes 2022.10.14 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtő munkáját!:)
Sajnos sem az első, sem a második láda nincs a helyén. A rejtővel egyeztettem. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2022.10.21 21:41]

Bróthág 2022.09.28 22:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Csak rejtői segítséggel. Az 1. ponton nincs láda, a pótjelszó megvan, de nem a melletti, hanem a következő sokágu fa tövében. A megadott koordináta jó messzire elvinne.
A 2. ponton nincs láda, a rejtő e-mail üzenetben segített. Köszönöm [Geoládák v3.12.10]

Lempike és Sándor 2022.08.16 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

V_Gabor 2022.06.18 18:10 - Megtaláltam
láda nincs
a pet-et véletlenül sikerült megtalélnom
konder oké

[fotók és bővebb log később]
Köszönöm!
[g:hu+ 2.9.4 teszt]

Laci és Timike 2022.06.12 13:55 - Megtaláltam
Sajnos az első ponton nem találtam meg a ládát, és a pótjelszóval sem jártam sikerrel.
A második ponton minden rendben.
Ha lehetséges akkor a képek alapján kérem az elfogadást.
Köszönöm a lehetőséget.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.07.14 01:47]

197198
kocsisjozsef74 2022.05.25 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Az első ponton eltűnt a láda.
Nem tudtam értelmezni a pótjelszó koordinátáját, így nem tudom, hogy a pet palack a helyén van-e.
Rejtő mobilon nem elérhető.
A második ponton a jelszó megtalálható.

A jelszó első részletével kapcsolatos segítségét köszönöm Dobozipatikusnak.

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Józsi [Geoládák v3.12.10]

dobozipatikus 2022.04.18 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

utigabi60 2022.04.08 10:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

FLAC 2022.02.12 14:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Fehér Márton 2022.02.12 14:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Göde 2022.01.26 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyában. Köszönöm
[g:hu+ 2.7.16]

ricsivivi 2021.10.31 13:22 - Egyéb
A ládák újra rejtve!

Marton Zoli 2021.08.19 17:32 - Egyéb
Ez a láda nem beteg hanem gyakorlatilag nincsen. Legalábbis ebben a formájában. Készültem a gyógyítására de az első ponton a fűzfa (és az azt magában foglaló telek) le van kerítve. Ezt látva a fakerítésre pótjelszó műanyag lapot szerettem volna rögzíteni de a szomszéd telek tulajdonosa (mondván hogy a fűzfás telek is az övé) olyan keresetlen szavakkal küldött el a melegebb éghajlatra, hogy nem lehetett belőle nem megérteni, hogy itt nem látják szivesen a kíváncsiakodó járókelőket. Szerintem ne keressétek egy darabig.

tapiapi 2021.03.16 21:14 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki
Email-t küldtem a rejtőnek.


Váradi Csaba 2021.03.15 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A láda szétdobált tartalmát összeszedtem és visszatettem a fa üregébe de az elázott logbook és a törött doboz miatt a láda teljes felújításra szorul.. [Geoládák v3.9.6]

kisscsaba.repair 2021.03.15 13:59 - Megtaláltam
A multi első pontján valaki kivette a ládát az oduból, és szétdobálta a tartalmát a nádas mellett. Elázott a logbook, a jelszó olvashatatlan.

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2021.03.15 22:15]

IMG_20210315_131354IMG_20210315_131354
kupec 2020.10.10 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Mirtt 2020.07.13 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pumba9 2020.07.13 15:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A ládába tettem ceruzát. A templomnál először csak energiaitalos szemetet találtunk, de egy kedves szomszéd segített. Jól el van rejtve, de ott a doboz. [Geoládák v3.4.1]

emmis 2020.06.06 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Skalp 2020.06.01 23:59 - Megtaláltam
Köszi!

martonjozseffgy 2020.05.30 17:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Pünkösdi hosszú hétvége alatti tünetmentesítő csavargás. Lakhelyemhez közel még ez a terület várt felfedezésre, így egy mozgó láda után erre vettük utunkat. Szeretek lakóhelyem környékét, ezt a szatmári tájegységet a tiszaháti, erdőháti, szamosháti és túrháti területekkel. A városoktól nem messze a kis településeken szinte megáll az idő. Gyönyörű középkori templomokkal, történelmi emlékhelyekkel és nevezetességekkel. Sajnos az idő megállása az infrasturktúrában is meglátszik, mert a környéken való közlekedés az utak állapota miatt kihívást jelent. Bár mostanában egyre több helyen látni útfelújítási munkálatokat. Reméljük ha az utak megújulnak akkor több látogató is megcsodálja majd a környéket. Tyukodon az első ládánál a szép tavat, a másodiknál a templomot csodálhattuk meg. Köszönjük a lehetőséget!

0102
0304
05 
FogarasiRenáta 2019.11.30 10:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kitkat0123 2019.11.16 09:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

R.Guszty 2019.11.16 09:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (133 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]