FAQ
4030. Észak-Erdély zsidó emlékei (GCszmm)

A szatmárnémeti zsinagóga és imaház

A szatmárnémeti zsinagóga és imaház

A nők a szertartásokon a karzaton foglaltak helyett

A nők a szertartásokon a karzaton foglaltak helyett

A nagy zsinagógát az ünnepekre nyitják meg

A nagy zsinagógát az ünnepekre nyitják meg

"Hétköznap" a kis imaházban imádkoznak.

"Hétköznap" a kis imaházban imádkoznak.

Klezmer koncert a zsinagógában

Klezmer koncert a zsinagógában

Holokauszt emlékmű a nagy és a kis imaház között

Holokauszt emlékmű a nagy és a kis imaház között

Itt keresd a ládát

Itt keresd a ládát

A máramarosszigeti fazsinagóga

A máramarosszigeti fazsinagóga

Inkább múzeum, mint templom

Inkább múzeum, mint templom

A Tóra-szekrény a szokásos

A Tóra-szekrény a szokásos

A nők itt is a karzaton imádkoznak

A nők itt is a karzaton imádkoznak

A máramarosszigeti zsidó temető

A máramarosszigeti zsidó temető

A Teitelbaum rabbik sírhelye

A Teitelbaum rabbik sírhelye
Szélesség N 47° 47,427'
Hosszúság E 22° 52,469'
Magasság: 155 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.07.14 13:00
Megjelenés időpontja: 2015.07.15 10:13
Utolsó lényeges változás: 2018.02.26 16:11
Utolsó változás: 2022.07.12 13:23
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Vgyuri
Ládagazda: GYEZegzug
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10 m
Megtalálások száma: 72 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Röviden
A doboz eltűnt, keresd a tartalék jelszót!
A láda egy 10*r3 cm gyógyszeres doboz térdmagasságban mágneses rögzítéssel a kerítéslábazat tulsó oldalán. Hosszú kezűek előnyben :-)

A ládába TravelBug nem helyezhető.


"Ezekkel a sorokkal és ládáinak gondozásával szeretnénk megőrizni játékostársunk, Vgyuri (Dr. Varga György) emlékét. A geocaching magyarországi indulásánál már ott volt, első ládája a 45. sorszámot kapta, a GCLHDC (Cívis reptér). A repülés szerelmeseként jelentős szerepe volt a budaörsi (GCLHBS) és a tököli reptér, (GCLHTL) ládák létrehozásában is. Elindította a "minden reptérnek legyen ládája" akciót. Összesen 11 ládát hagyott ránk, köztük a sinus90-el közös rejtését, a GCHGny-t, amelynél egy óriási kódex várja a megtalálókat, valamint a zsinagóga sorozatát."

Ha megtalálsz egy geoládát, a visszarejtéskor Te magad leszel a láda új rejtője,Te vagy a felelős a ládáért, és a következő megtaláló élményéért! Ezt ne feledd!!!


A mai baljós időkben nem véletlenül nem ajánlottuk a láda éjszakai keresését. Egy zsinagóga környéke érzékeny terület, ha valaki a sötétben egy "gyanús" ládát rak ki-be egy zsinagóga kerítésén, joggal számíthat az erre hivatottak figyelmére és esetleg kellemetlen kérdésekre.


A ládasor

A láda ugyan önmagában is teljes értékű, de része egy több darabból álló ládasornak, ami a 2014-2015 folyamán megvalósuló "Zsidó zarándokút Észak-Alföldön" EU-projektet ismerteti "virtuális útikönyvünkben". A sorba tartozik még jelenleg a mádi zsinagóga (GCmzsi), a tokaji zsinagóga (GCtzsi), a debreceni zsidónegyed (GCdzsn), a sátoraljaújhelyi (GCsjhs-1)multiláda egy pontja és egy "com-os" láda a nagykállói rabbisírnál.

Megközelítés

A láda a szatmárnémeti (Satu Mare) zsinagóga területén van, de elérhető kivűlről is. Magának a zsinagógának a megközelítése gyalog triviális, a Decebal utca 4/A-t kell keresni. "Munkaidőben" a zsinagógaterület távműködtetésű kapuja általában nyitva van, pár percre be lehet állni, ha van hely, csak ránk ne zárják a kaput :-)

Autóval az épület előtt és a szemben levő téren is meg lehet állni - fizetős, de nem drága.  N 47° 43,410' E 22° 52,650' 123 m [GCszmm+parkoló] Ez jó hely a másik szatmárnémeti láda (GCsatu) eléréséhez is.

A láda

A ládát mágnesek tartják a helyén egy a falra szerelt fémlemezen - nem túl erősen. Levenni könnyű, de visszarakásnál ügyeljünk a pontos helyrerakásra, le ne essen. Ha a nyitott kapun be tudunk jutni a kerítésen belülre (ld. megközelítés), az élet egyszerűbb.

A pótjelszó (amire gyaníthatóan gyakran lesz szükség ha elveszne a láda), a vasrácson a láda mellett és a a szemben levő parkolóban levő kék "Balra tarts" KRESZ-tábla hátán található.

Haszid zsidók Észak-Kelet Magyarországon

A magyarországi zsidóság egyik csoportját képezik a haszidok. A XVIII. században az ortodoxián belül Galíciában jött létre a haszid irányzat, ami jellegzetes ruházatával, szokásaival láthatóan elkülönült a környezetbe jobban beleolvadó, régebben Magyarországon élő csoportoktól. A haszidizmus tanítása szerint az időnként extatikus zene és tánc utat mutat a mindenható felé. (Legtöbben ezt a Jakob rabbi kalandjai című filmből ismerhetik.) A cári uralom üldözései elől egyre több haszid költözött át Magyarországra, és főleg az ország északkeleti részében telepedtek le. A zsidó szokások szerint a rabbi a közösség szellemi vezetője, és mennél nagyobb tudású, annál nagyobb tisztelet övezi. Habár a zsidó vallás nem "kanonizálta" a csodatételeket, a néphiedelemnek nem lehetett parancsolni. A zsidók körében, de a kívülállók között is terjedt a hit, hogy az istennek nagyon tetsző, nagy tudású és példamutató életű rabbik (ezeket hívják rebének vagy cadiknak) jobb eséllyel folyamodhatnak az égi segítségért, mint a közönséges halandók. Ezért alakult ki néhány híres rabbi körül a csodatevő mítosz

Az észak-erdélyi haszid közösség története

A magyarországi haszidizmus gyökerei két megyében, Máramarosban és Szatmárban lelhetők fel. A két területet (és később még többet) az ultraortodox Teitelbaum rabbicsalád köti össze, ők az 1800-as években jöttek Máramarosszigetre, meghonosítva a haszidizmust. Később még egy rabbicsalád, a Káhán is megtelepült, ők nyitottabbak voltak. A két család és hívei közti vetélkedés 1944, a deportálás idejéig tartott a magyar zsidók között, majd folytatódott az életben maradt és külföldre távozott leszármazottak között a távolban, főleg Brooklynban, New York egyik városrészében, ami ma is a "szatmári klán" központja.

Közben a két székhely, Szatmárnémeti és Máramarossziget is vívta a saját csörtéjét, a szatmáriak elismerik, hogy a történet Máramarosszigeten kezdődött, de mivel ők vannak többen, a mindenkori vezető a szatmári rebe nevet viseli. Észak-Erdélyben, Kárpátalján és a Trianon után megmaradt területeken összesen nem maradt annyi szatmári haszid, mint Brooklyn vagy Mea Sarim (Jeruzsálem haszid városrésze) egy nagyobb utcájában. Szakrális igényeiket a két székhelyen a tucatnyiból megmaradt 1-1 zsinagóga szolgálja, ezek újabb építésűek.

Máramarosszigeten a zsidó zarándokút központja a Teilbaum rabbicsalád sírboltja, mivel a kultusz legtöbbször nem építményekhez, hanem személyekhez kötődik, jelesül az egész észak-magyarországi haszid közösséget megalapító rabbikhoz. Ennek elősegítésére újították fel a Teitelbaum rabbik kriptáját a máramarosszigeti zsidó temetőben. A felújított kriptában három rabbigeneráció nyolc síremléke található. A kripta egy részét még a 19. században építették. Húsz évvel ezelőtt leégett. A haszid zsidóság zarándokhelynek tekintette. Az "épülő szocializmus" idején titokban látogatták, ma már évente többször zarándokolnak ide a világ minden tájáról a szatmári és máramarosi haszid dinasztiák leszármazottai.

Az amúgy szokványos (bár számunkra érdekes módon fából épült, de bevakolt) zsinagóga belseje ma inkább múzeum, mint templom. A haszid zsidóság emlékein kívül nagy szerepet kap a város szülötte, Elie Wiesel, a Nobel-díjas író. (Akinek külön emlékháza is van.)

Szatmárnémetinek a források szerint 1735-ben 17 zsidó lakosa volt. A zsidóság száma a 19. század közepétől kezdődően jelentős növekedésnek indult, a 20. század elejére pedig az 1842-ben hivatalosan is megalakult izraelita hitközség Erdély egyik legjelentősebb hitközségévé nőtte ki magát. A városban egykor működő három nagyzsinagóga (ortodox, status quo ante, németi) és huszonöt imaház közül mára csak a Várdomb utcai ortodox zsinagóga áll, legutóbb 2007 júliusában dőlt össze egy tornádóerejű szélviharba a felújítás előtt álló Hám János utcai zsinagóga.

A megmaradt ortodox zsinagóga és Talmud Tora imaház a belvárosban, a Várdomb (jelenleg Decebal) utcában található. Az épületek nyugati főhomlokzatai párhuzamosak az utca vonalával, a mögöttük húzódó udvarban pedig a Szatmárnémeti Izraelita Hitközség székhelyének épülete helyezkedik el. Ugyancsak az udvarban található, a zsinagóga és az imaház között, a szatmárnémeti deportált zsidók emlékműve.

További részletek találhatók a szatmári zsidóság történetéről az "ajánlott irodalomban".

Forrás és egyéb olvasnivaló

A máramarosi rabbisír
A szatmárnémeti zsinagóga
A Teitelbaum rabbik családfája, poziciójuk a világban
Egyéb uticélok a témában'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (26 db): környezet: 4.25 rejtés: 4.12 web: 4.62 átlag: 4.33

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
-
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


VP 2022.07.12 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.33 súly: 4.69
Máramaros felé, esőben, pótjelszóval, segítséggel.
Köszönöm!

 
magadas 2022.06.18 14:37 - Nem találtam meg
Csak a pót jelszót találtuk meg. [Geoládák v3.12.10]

Norbee97 2022.05.07 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.19
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan. [Geoládák v3.12.7]

IMG_20220507_142008IMG_20220507_142023
IMG_20220507_142033IMG_20220507_142055
Aniko & Gyuri 2022.04.17 10:31 - Megtaláltam
Pótjelszóval találtuk meg, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Paul 2021.08.01 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Judith 2021.07.18 16:31 - Megtaláltam
Megcsíptem!

Hubus13 2021.07.16 20:55 - Megtaláltam
Megtaláltam a pótjelszót, a láda nincs a helyén. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

eazs 2021.05.23 10:50 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Szép város kedves emberekkel.
A pótjelszót találtuk meg.

yan-chee 2021.04.10 09:31 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.00 súly: 2.81
Megvan

Rézangyalok 2021.03.06 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Kincsestms 2019.12.22 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

KálmánCsalád 2019.10.16 11:28 - Megtaláltam
Köszöni a rejtést a Kálmán Család! Részletek és képek otthonról. [g:hu 1.6.4]

Szemán 2019.10.05 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

RékaésAdrián 2019.09.18 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

K-55 2019.08.17 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
Köszönjük a rejtő segítségét. Bővebben később.

20190817_15385820190817_153914
20190817_15393920190817_154010
20190817_15532920190817_151534
20190817_151643 
nagyfeco 2019.08.15 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.47
Koszi a rejtest.

tapisomi 2019.08.15 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
+1

tapiapi 2019.08.15 12:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Köszönöm, hogy idecsaltál. Ha hazaérek, megírom, mit láttam. [g:hu 1.6.3]
A Szatmárnémeti multi pontjaiba ágyazva- Nagyfecoval és a fiammal, tapisomival közös találat.

VaVi 2019.07.15 17:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

cipollino 2019.06.16 12:20 - Megtaláltam
Hosszú hétvégi máramarosi túrázás után kerestük a ládát. Köszi a rejtést.

Vironia 2019.06.16 12:20 - Megtaláltam
Hétvégi túra a Láposban! Hazautazás közben természetesen egy közös ládázás is belefért Hegedüs Zsuzsával, és Cipollinóval. Sétáltunk egy nagyot a 40 fokos hőségben, majd hűsöltünk a Kossuth kert árnyas fái alatt. Köszönjük.

IMG_2728IMG_2725
IMG_20190616_125205IMG_2715
Hegedüs Zsuzsa 2019.06.16 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Köszönöm a rejtést.

IMG_2249IMG_2250
IMG_2252IMG_2253
deltasjimmy 2019.06.10 19:28 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.98
Örülök, hogy egy ilyen magyar párral összefuthattunk. II

bihari970608 2019.06.10 19:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.00
Nyaralás Romániában #1.

chivas 2019.05.11 12:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Köszönöm!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (78 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]