FAQ
4050. Szeleta-barlang (GCSEBA)

A barlang belseje

A barlang belseje

Mészkő formák

Mészkő formák

A barlang belső részeinek megtekintéséhez elemlámpa szükséges.

A barlang belső részeinek megtekintéséhez elemlámpa szükséges.

Fejünk felett...

Fejünk felett...

A lábunk alatt...

A lábunk alatt...

A barlang végéből

A barlang végéből

Az a bizonyos fekete vonal

Az a bizonyos fekete vonal

13 méteres belmagasság

13 méteres belmagasság

A bal oldali rész

A bal oldali rész

Két terme van

Két terme van

A barlang bejárata

A barlang bejárata

A barlang melletti sziklafal

A barlang melletti sziklafal

Kilátás Lillafüred felé

Kilátás Lillafüred felé

Másik kilátóponttól a kilátás

Másik kilátóponttól a kilátás
Szélesség N 48° 6,480'
Hosszúság E 20° 37,921'
Magasság: 350 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.08.22 14:27
Megjelenés időpontja: 2015.08.30 12:52
Utolsó lényeges változás: 2019.12.23 14:44
Utolsó változás: 2020.03.30 00:26
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Ládagazda: skiccpausz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 543 + 1 sikertelen + 2 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2019-03 volt 31 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A ládát a barlang bejáratától jobbra, kicsit távolabb, a völgy felé néző sziklafal alatti résben, kövekkel álcázva lelitek. Jól rejtsétek vissza a fokozott mugli-veszély miatt!

A ládába TravelBug NEM helyezhető.NFC tag a ládán. Olvasd le a mobiloddal!
További infók az NFC technológiáról itt.
Sötét Izgalmas Barlang! FejLÁMPA vagy szentjánosbogár ajánlott a barlang bejárásához!


Megközelítés

Megközelítése gyalogosan, több irányból, Lillafüred, valamint a Csanyik-völgy felől is lehetséges.
Azonban a legrövidebb útvonal a felsőhámori templom melletti lépcsőnél kezdődik. Az ajánlott parkolási lehetőség a templom alatt, a Palota utcában van:  N 48° 6,414' E 20° 37,679' [GCSEBA+Parkoló] A lépcsőkön feljutva, a főút mellett kell 100 méter gyalogolni, majd a "semmiből megjelenő" piros négyzet Piros négyszög turistajelzésen induljunk fel a hegyre.  N 48° 6,429' E 20° 37,568' [GCSEBA+Itt fel] Amint -egy információs táblánál- elérjük a piros barlangjelzést Piros barlang  N 48° 6,505' E 20° 37,867' [GCSEBA+Leágazás], azt követve kb. 50 méter ereszkedés után már a barlang bejáratánál is vagyunk.

Az útvonalon több levágási lehetőség is van, ezek garantáltan rövidebben, de meredekebbek(!), mint az ajánlott útvonal.

Két kilátópont is található a Szeleta-tetőn, innen szép kilátás nyílik Lillafüredre és az alattunk húzódó Garadna-patak völgyére.
 N 48° 6,525' E 20° 37,785' [GCSEBA+Kilátás]
 N 48° 6,502' E 20° 37,861' [GCSEBA+Kilátás2]

A barlangról

A Szeleta-barlang az országút fölött 96 m magasságban, a hegy gerincén helyezkedik el. A sziklák között meghúzódó barlang a XX. század elején Herman Ottó sürgetésére megkezdett ásatásoknak köszönheti hírnevét. A barlangból, a jégkorszakbeli ősember hasított kőeszközeinek (medve-, oroszlán-, hiéna- és mamutcsontok) tömegét hozták felszínre.

A barlang közel 100 méterrel a Szinva völgye felett nyílik triász mészkőben, 347 méter tengerszint feletti magasságban, éppen szemben a hámori temetővel, ahol Herman Ottó síremléke található. A barlangban a bejárat utáni lejtőn leereszkedve abban a mélyedésben állhatunk meg, amely az egykor 12 méterig hatoló feltárás helyén maradt. Az oldalfalon több méter magasságban láthatunk egy fekete vonalat, amely azt jelzi, hogy a feltárás megkezdése előtt hol volt a kitöltés eredeti szintje. A bejárati csarnokból balra a rövidebb, egyenesen pedig a hosszabb barlangágba juthatunk. Hossza 115 méter, mélysége 3, magassága 13 méter. Szabadon látogatható, fokozottan védett inaktív forrásbarlang.

Ásatások a barlangban

Kadić Ottokár 1906 őszén kezdte meg barlangkutató munkáját a Bükkben. Első teendője a Szinva-völgy akkor ismert barlangjainak bejárása volt. Közel húsz barlang közül a Kecske-lyuk, a Büdös-pest és a Szeleta-barlang tűnt ígéretesnek. November 14-től 20-ig próbaásatásokat végzett a három barlangban, de egyedül a Szeletában bukkantak a pleisztocénben itt élt ősember nyomára. A barlang előcsarnokába vágott 12x2 méteres és 6,5 m mély kutatóárok pleisztocén rétegeiben rengeteg barlangi medve csont mellett tűzhely nyomára bukkantak. A csontokon található törés és kopás nyomokat emberkéztől valónak tulajdonította Kadić, amit az 1907. évi tavaszi bécsi tanulmányútján a cs. kir. udvari múzeum szakembereivel történt konzultáció után elvetett. A bemutatott faszénnyomok azonban egyértelművé tették, az ősember szeletai előfordulását.

A Magyar Királyi Földtani Intézet Kadić kérésére elrendelte az ásatás folytatását 1000 korona költséggel. 1907. május 15-től június 30-ig folytatódott a munka a barlangban. Rendkívül fontosnak tartotta a leletek rétegtani rögzítését, hogy korukat bizonyítani lehessen ezért nagyon gondosan járt el az ásatás során. A barlang előcsarnokában felásandó területet 2x2 méteres négyzetekre osztva rétegenként minden lelet helyét gondosan rögzítve haladtak. A holocén rétegekben cserépedény töredékeket, csiszolt kőeszközöket talált. A pleisztocén rétegekből végre előkerültek a keresett paleolit kőeszközök, összesen 40 darab.

A talált leletek indokolták az ásatás folytatását, amit október 18-tól december 3-ig folytatott. A számos kőeszközön kívül a legfontosabb eredmény a főfolyosó hátsó részén talált pleisztocén kultúrréteg.

Mivel Magyarországon nem volt leletanyag, amivel össze lehetett volna hasonlítani, 1908 februárjában az összegyűjtött anyaggal Kadić Ottokár Bécsbe utazott, ott azonban kellemetlen meglepetés érte. Hugó Obermaier a különösen szépen megmunkált babérlevél hegyek valódiságát kétségbe vonta, ugyanis a kőeszközökről hiányzott a máshonnan előkerült leleteken található "patina", úgy néztek ki, mintha nemrég készítették volna őket. A leletek többségét azonban kétséget kizáróan valódinak ismerte el.

Az ásatásokat 1909 tavaszáig folytatták a Földtani Intézet költségén, ami összesen 4000 koronát tett ki, ekkor az Intézet a kutatást befejezettnek tekintette. Az munkák során azonban főleg a felső rétegeket kutatták át, ezért megnyerte a Miskolci Múzeum vezetőségét az ásatás anyagi támogatására. Földtani Intézeti hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott folyamatosan a helyszínen tartózkodni, ezért 1909 tavaszán felkérte Hillebrand Jenő antropológust munkatársnak, aki ezt örömmel elvállalta, és még ebben az évben részt is vett az ásatásokon. Az ásatás során elérték a barlang fenekét 12,5 méter mélységben, így már rendelkezésükre állt a barlangi üledék teljes rétegsora.

Kadićot meghívták a Tübingiában ülésező nemzetközi paleontológiai kongresszusra, ahol előadást tartott az elért eredményekről. Az augusztus 4-én tartott előadás meghozta az elismerést, a nagyhírű szakemberek az addig hamisnak tartott kőeszközök valódiságát elismerték, és kiemelték a leletek tudományos fontosságát, az ásatás módszerét pedig mintaszerűnek, példamutatónak nevezték.

A Bükk

A Bükk hegység az Északi-középhegység része, Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Középső területe 1977 óta nemzeti park (Bükki Nemzeti Park). A hegység nevét leggyakoribb fájáról, a bükkről (Fagus silvatica) kapta.
Magyarország egyik legcsapadékosabb területe, amelyre évi átlag 700-800 mm csapadék hullik. Itt dőlt meg Jávorkúton a Magyarországon valaha mért legnagyobb csapadék rekordja 2010-ben, ahol 1550 mm-t regisztráltak.
A Bükk az ország tüdeje, védett és gondozott, nagy kiterjedésű vadon, amelynek tájképi szépsége és élővilága felejthetetlen élményeket nyújt a kirándulóknak.

Ládatörténet

2019.11.14 LÁDAKARBANTARTÁS és koo. pontosítás

2016.03.31. A ládát qtatom pótolta a ládacsere program támogatásával. Köszi! :D skiccpausz

2016.03.14. Úgy néz ki, hogy valakinek megtetszett a láda és hazavitte. A pótlásig a pótjelszóval logoljatok.

2015.08.22 14:27 A láda kikerült. Eredeti láda: A nem szokványos "ládát" a barlang bejáratától jobbra, kicsit távolabb, a völgy felé néző sziklafal alatti résben, kövekkel álcázva lelitek. Jól rejtsétek vissza a fokozott mugli-veszély miatt! skiccpausz

Állapot: kereshető

KRW értékelés (213 db): környezet: 4.88 rejtés: 4.68 web: 4.82 átlag: 4.79

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


nemethpeet 2022.08.08 18:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

tiszaigabi 2022.08.04 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vasilona 2022.07.29 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

rokagomba 2022.07.16 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

aronpapa 2022.07.14 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Lili & Áronpapa [Geoládák v3.12.10]

szoritokez 2022.07.13 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]

tomko86 2022.07.12 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nagylaszlo1206 2022.07.12 13:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.48
Megtaláltuk. Köszönöm a lehetőséget. Egy német-magyar családnak segítettünk az első láda felfedezésükben. [g:hu 1.6.5]

huvelyes.laszlo 2022.07.10 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ollo 2022.07.10 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KremesEmber 2022.07.09 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Eemike 2022.06.26 15:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KKrisztian0331 2022.06.22 23:03 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.17 súly: 2.32
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Apa-fia 2022.06.18 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

h725 2022.06.05 18:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

Remek túra volt. A Molnár-szikla felől jöttünk. Fantasztikus kilátóhelyek útközben. A barlangba is bemerészkedtünk egy kicsit, készültünk fejlámpával. Viszont a talaj, a csepegő víztől meglehetősen csúszik. Köszönjük a rejtést, jó élmény volt.

Vali, Zsolt

Egy kis panoráma útközbenOtt a távolban Miskolc
A Szeleta-kilátóbanA barlangban
A sziklák alatt 
Webber 2022.06.05 16:34 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.8]

biro61 2022.06.05 11:40 - Megtaláltam
Répáshutai Pünkösdölésünk utolsó ládája, és egyben Évával ez a 300. találatunk.

IMG_20220605_110827IMG_20220605_113210
IMG_20220605_114323 
pyrosz 2022.06.04 15:55 - Megtaláltam
Köszönöm, egy élmény volt! :)
Megéri feljönni a barlanghoz. [Geoládák v3.12.10]

Csoki 2022.05.30 12:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

tothandras1 2022.05.15 15:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.41
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Leila, Andris, Judit, Feri, Janó, Ildi, Kau, Gabi [Geoládák v3.12.9]

CyberPunk 2022.05.15 11:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Megtaláltam!

Moo 2022.05.15 11:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.09
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KernyaFamily 2022.05.15 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Viki, Sz.Andris, Sz.Dóri [Geoládák v3.12.10]

remekkelek 2022.05.08 08:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

GRegina 2022.05.07 17:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (546 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]