FAQ
4051. Kecskelyuk-barlang (GCMEEE)

A barlang bejárata

A barlang bejárata

Belülről

Belülről

Az első terem fala

Az első terem fala

Itt balra fent a járatban nyüzsögnek a denevérek

Itt balra fent a járatban nyüzsögnek a denevérek

Haladunk befele...

Haladunk befele...

Szűkülő járat

Szűkülő járat

Cseppkő-képződmények mindenhol

Cseppkő-képződmények mindenhol

Izgalmas "utazás"

Izgalmas "utazás"

Lámpát vigyetek!

Lámpát vigyetek!

A fáklyák füstje miatt kormosak a falak

A fáklyák füstje miatt kormosak a falak

Az első átbújási pont. Emögött még csodálatosabb!

Az első átbújási pont. Emögött még csodálatosabb!

Kifele haladva

Kifele haladva

Ez már guggolós

Ez már guggolós

Cseppkő-képződmény

Cseppkő-képződmény

Újra kint

Újra kint

"Forrás"

"Forrás"

Úton a barlanghoz

Úton a barlanghoz

Szélesség N 48° 7,062'
Hosszúság E 20° 38,227'
Magasság: 281 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.08.23 14:41
Megjelenés időpontja: 2015.08.31 12:33
Utolsó lényeges változás: 2019.12.23 16:52
Utolsó változás: 2021.03.20 11:43
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Ládagazda: skiccpausz
Nehézség / Terep: 4.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 365 + 1 jelszó nélküli + 3 sikertelen + 5 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2019-03 volt 37 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A ládát nem a völgyben vezető út felől, hanem a barlang előtti kis plactól érdemes megközelíteni, így kevésbé meredek annak elérése!

A normál méretű 10*10 cm-es henger alakú ládát a barlang bejáratától jobbra 30 méterre kelet felé (tehát nem a barlang felett!), a barlang szájától szintben 5 méterrel magasabban (ez a GPS-en felülnézetből úgy néz ki, hogy egy vonalban van a barlanggal), egy mohás sziklacsoport egyik magasabb sziklájának fedésében lelitek.
A rejtek-sziklát látni a tűzrakóhelytől, a tűzrakóhelyet pedig a rejtektől:)
A GPS vétel elég gyenge a völgyben, mobillal kisebb az esélye a találatnak... Segítség! (+ Az első megtaláló (qtatom) log-képei is segíthetnek!)
Ezt olvasd el. KATT


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


NFC tag a ládán. Olvasd le a mobiloddal!
További infók az NFC technológiáról itt.FejLÁMPA vagy szentjánosbogár KÖTELEZŐEN ajánlott a barlang bejárásához. Illetve mindenki csak a saját felelősségére menjen be a járatba. Legjobb, ha valaki kint tud maradni, aki tud arról, hogy a többiek bent tartózkodnak!

Megközelítés

Miskolcról kifelé, a Hegyalja úton érdemes megközelíteni a parkolót  N 48° 6,972' E 20° 39,003' [GCMEEE+Parkoló]. Itt letéve az autót a Sanofi Chinoin épületek mellett kell elindulni a Kék ferde sáv kék tanösvény jelzésen a völgyben felfele. (A tanösvény saját jelzése egy festett "fa" jelzés.)
Egy kellemes, kb. 1 km hosszú, a patakot kerülgető ösvény visz fel a barlanghoz. A Király-kútnál egy nyugodt kis pihenő fogad minket  N 48° 7,045' E 20° 38,467' [GCMEEE+Pihenő], forrással és egy "piros" kúttal.  N 48° 7,045' E 20° 38,476' [GCMEEE+Piros-kút]. A baloldali völgyoldalban, magasan fent találjuk a Király-kúti-sziklaüreget  N 48° 7,047' E 20° 38,277' [GCMEEE+Sziklaüreg]érdekes képződmény, kicsivel tovább pedig jobbra a sátorformájú Kecskelyuk-barlang bejáratát érjük el.  N 48° 7,063' E 20° 38,200' [GCMEEE+Kecskelyuk-barlang ]
Ha a barlang bejárása után még van kedvünk, egyfajta levezetésnek, a Büdös-Pest barlang itt található:  N 48° 7,047' E 20° 38,068' [GCMEEE+Büdös-Pest]
Egy működő kék-kút található a völgy kezdeténél, egy pihenő közelében, szomj oltónak tökéletes.  N 48° 6,915' E 20° 38,910' [GCMEEE+Kék-kút]
Az útvonal a Forrás-völgyi Erdei Tanösvény része, szép táblákon érdekes információkat olvashattok, ne hagyjátok ki!

Kecskelyuk-barlangról néhány szóban

Érdekes kettősség figyelhető meg a barlangnál, mondhatnánk, hogy ez egy "mindentvagysemmit" barlang. A bejáratnál megcsaphatja orrunkat egy olyan kellemetlen "kutyapisi" szag, no ez a bejárathoz közeli, bal oldali járatban lakó denevérek ürülékének szaga. Ha beljebb megyünk hangos "csivitelést" hallhatunk, ez pedig a hangjuk. De ne tántorítson el minket ez a kellemetlenség, ugyanis, ha a bejárat után az első nagyobb terembe (ahol bal fentről jön a denevérzaj) elindulunk a jobb oldali járatban, csodás utazásban lehet részünk.
A járat folyton szűkül, kanyarog, itt-ott denevérek csapnak át a fejünk felett és gyönyörű csépkőképződményeket láthatunk. A barlang hangulata garantált, csodálkozás keveredik az izgalommal:) Az első szűk "szifonsoros" átbújásig (ld. képen) a barlang könnyen járható, utána egyre izgalmasabb és egyben szebb is! Mindenki csak a saját felelősségére bújjon át és menjen mélyebbre...
(én itt még nem bújtam át, de akik megtették, azt mondták, hogy kb. még 50 méterig könnyebben járható és sokkal szebb, mint az "átbújás" előtt, majd végül egy szűkebb átbújás következik...logba várjuk a ti beszámolótokat is:)

Remélem most már értitek, hogy miért írtam, hogy "mindentvagysemmit" barlang. Ha tudtok, menjetek be, legalább csak egy rövid távra, hogy ráérezzetek ennek a barlangnak az igazi csodájára!

Lámpát mindenképp vigyetek magatokkal!
Mindenki mérlegelje a lelki és fizikai(!) korlátait, nehogy valaki beszoruljon az átbújásba:D

Paraméterei

Szinonima: Kecske-barlang
Helye: Miskolc, Forrás-völgy
Bejárat tszf. magassága: 251 m
Hossza: 458 m
Mélysége: +24 m
Védelme: A barlang lezáratlan, jelenleg engedély nélkül látogatható.

A barlangról

A Kecske-lyuk a Bükk-hegységben, a Miskolc-Diósgyőrtől Ny-ra húzódó Forrás-völgyben, a városhatártól mindössze 1 km-re, a Király-kúttól kb. 200 m-re nyílik.
A Kecske-lyuk fokozott védelmét földtani jelentősége, rendkívül értékes gerinces és ízeltlábú faunája indokolja.
A tipikus forrásbarlang tágas, 5 m magas és valamivel szélesebb háromszögletű bejárattal nyílik a Forrás-völgy É-i oldalán, az időszakos patak bal partján. A bejárat előtt egy 1,5 m magasságú kis terasz látható, mely részben a barlangi ásatások során kitermelt föld deponálása következtében keletkezett, másrészt a barlangi patak allúviuma.
A barlang bejárati csarnokát - hasonlóan az Istállós-kői-barlanghoz - még a közelmúltban is állatok nyári istállózására, a déli hőségben delelésre hasznosították.
A barlangot szinte minden miskolci gyerek, ill. természetkedvelő ismeri, hiszen a városhoz közeli barlang könnyen megközelíthető, és több mint 100 m hosszon - az első nedves átbújásig - utcai ruhában is járható. Délre néző látványos szádája magára vonja a völgyben járó turisták figyelmét, hiszen az impozáns barlangbejárat valóban különleges és könnyen elérhető látványosságot nyújt.

A barlang leletei

Az üreg ősidők óta ismert. A Miskolcon 1891-ben talált Bársony-házi ősemberlelet hatására Herman Ottó által kiharcolt tudományos igényességű bükki ősember-kutatási program egyik első ásatási pontja volt 1906-ban. A barlangban 1930-ig lefolytatott három ásatás során egy csiszolt csonteszköz, tűzhelyfoszlányok, és a bükki kultúra cserépmaradványai kerültek elő. A barlang első leírója 1882-ben Márki Sándor volt, aki barlangi túraélményeit foglalta össze. A barlang befoglaló kőzete a középső triász Kis-fennsíki Mészkő Formáció.
Az időszakosan aktív forrásbarlangból csapadékos időben kb. 150 l/p hozamú patak folyik ki, a bejárat előtti kis terasz lépcsőjén lezubogva.
A barlang vize eocén-miocén korú agyagos-kavicsos üledékekkel fedett területről származik. Vízgyűjtő-területét a barlang fölött északi irányban húzódó 335 m magas Hársas-bérc gerince alatt, a déli oldalon kialakult víznyelőtöbör képezi, mely 3,5 hektárnál nem nagyobb. A töbörben két aktív víznyelő, és két suvadás található. A fejlettebb É-i víznyelőbe egy kb. 100 m hosszú vízmosás vezet, melyben egy kis rétegforrás fakad. A vastag agyagos-kavicsos takaróban a töböregyüttes aljára állandóan szivárgó, ill. csapadékos időben, vagy hóolvadáskor befolyó vizek biztosítják a vízutánpótlást.

A barlang járható szakasza - a Bükk-hegységben egyedülálló módon - a forrástól szinte a víznyelőtöbörig ismert. A barlang végpontja a vízgyűjtő-területen lévő nyelési pontokat kb. 50 m távolságra közelíti meg, 10 m szintkülönbséggel. Az ismeretlen, de valószínűsíthető járatok fejletlenek, ill. cseppkövesedés miatt leszűkültek, és a feltételezett szifonsor miatt ember számára járhatatlanok. A barlang e részén - az emberek elől szerencsére elzárt szakaszon - él egy vakrák faj, melyet 1924-ben Bokor Elemér - több más rovarfaj mellett - bioszpeleológiai kutatásai során fedezett fel.
Az év nagyobb részében vízfolyás nem található a barlangban. A barlangi patakot ritkán láthatjuk, azonban ha a látogató ezt a kivételes pillanatot elcsípi, akkor különleges látványban lehet része. Ekkor csak a barlang bejárati szakasza járható, mely száraz időben elaggott fosszilis barlangrésznek tűnik, és különösen cseppkőszegény. A patak kis lépcsőkön, ill. mésztufagátakon csörgedezve élettel tölti meg a folyosószerű szakaszt.
Kialakulását tekintve jellegzetes víznyelőbarlangnak tekinthető, mely a jól karsztosodó mészkőben egy durván É-D-irányú, Ny felé 15 fokkal eltérülő függőleges hasadék mentén alakult ki.

Barlangtérkép

A barlang egy tágas, 20 m hosszú, max. 8 m széles csarnokkal kezdődik. A terem vége balra kanyarodik, és beszűkül, és a plafon kissé eltávolodik a járattalptól egy 15 m hosszú szakaszon. Ezután merőlegesen jobbra (É-ÉK) kanyarodik a járat, ettől kezdve kisebb keresztmetszetek jellemzőek. A barlang az "Átbújás"-ig folyamatosan szűkül.
Ezután a meanderező, hasadékszerű járatban előfordulnak kisebb-nagyobb kitermesedések. A végponton egy szűk hasadékban szifon zárja el a járatot.
A bejárati csarnokból egy kürtő indul fölfelé, melynek kőtömbökkel beboltozódott végpontja megközelíti a felszínt. A bejárat felett nyíló Kecske-lyuk feletti hasadékkal feltételezhető az összefüggése. A hasadék egy vízgyűjtőjéről lehatárolódott nyelőként azonosítható, mely a bejárati csarnokban csatlakozott a forrásbarlang járatrendszerébe.
A jobbkanyar után a járatszelvény 1-2 m szélesre és 5 m magasra csökken, ami a többnyire kis fényerejű világítóeszközzel (pl. gyertya) felszerelt természetjárók számára a tágasabb, nehezen bevilágítható bejárati csarnokhoz képest emberközelibbé teszi az üreget. A bejárati csarnokhoz képest a szűkebb szakasz valóban éles kontrasztot ad, ami a gyakorlatlan látogatóban általában intenzív benyomást kelt.
A bejárati csarnok mennyezetén jól azonosíthatók a víz alatti alakulás jelei, a mennyezeti félcsatornák ill. a gömbüstök. Az oldalfalak a járattalp közelében a fagyaprózódás, feljebb és kissé beljebb a páralecsapódás által előidézett mállás következtében másodlagos morfológiai jellemzőket mutatnak. A befoglaló kőzet erősen repedezett, a barlang számos szakaszán mészkőbreccsához hasonló felületként jelenik meg - a repedések gyorsabb oldódása miatt az ép részek kavicsszerűen kipreparálódnak -, a bejárati csarnokban a bal oldalfalon figyelhető meg.

Az "Átbújás" a belsőbb, szűk szakaszok bevezető gyakorlata - ez után a barlang már kevésbé barátságos. A belsőbb részek csak vizes kuszodák, szifonok, szűk hasadékok leküzdésével közelíthetőek meg, barlangász-felszereléssel.
A szűk átbújás után függőleges hasadék mentén kialakult meanderező járat vezet a "Kis-terem"-ig, ami után a "Csupaszláb-szűkület"-en keresztülvergődve a Nagy-terembe érünk. Innen egy alacsony patakos járat vezet a végponti szifonsorig.

A barlang bejárati szakaszán kívül cseppkövekben igen gazdag, sok, általában sárgásbarna, és hófehér színű cseppkőlefolyás található a barlangban. Sajnálatos, hogy a lefolyásokon kívül épen maradt cseppkőképződmény a barlangban nem található, ugyanis a látogatók mind letördelték. Ennek ellenére az egykor szép barlang romjaiban is látványos. A falakat általában cseppkőlefolyások takarják, az amúgy is keskeny járat beszűkülését előidézve. Több helyen mikrotetarátás lefolyások, cseppkőbúbok találhatók - általában fosszilis, nem fejlődő stádiumban.A barlangban a "Csupaszláb-szűkület"-ig, de különösen az "Átbújás"-ig tartó szakaszon a fáklyás látogatások miatt erősen kormosak a falak, ill. a képződmények maradványai.

Egyéb infók

A barlangról
www.elmenyekvolgye.hu - Kecske-barlang
www.termeszetvedelem.hu - Kecske-barlang
Lillafüred környéki túrák - galéria

Ládatörténet

2020.11.04.
Ládakarbantartás, mert a láda elvándorolt a rejtekéből.

2019.11.15.
Ládakarbantartás és koo. pontosítás.

2015.08.23.
A láda kikerül.Flag Counter

Jó ládakeresést kívánunk!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (157 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.57 web: 4.75 átlag: 4.69

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


KremesEmber 2022.07.09 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KKrisztian0331 2022.06.22 23:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 2.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Apa-fia 2022.06.18 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

JöMö 2022.06.07 12:08 - Jelszó nélküli megtalálás
Sajnos nem találtuk. (GPS nélkül) A leítás nem segít.

Webber 2022.06.05 10:46 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.8]

biro61 2022.06.04 12:00 - Megtaláltam
A csúszós köveken remegett a lába a barátnőmnek, de azért feljött velem a ládáig.

IMG_20220604_121832IMG_20220604_122444
IMG_20220604_124303 
DAvve11 2022.05.28 19:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.60
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést.

DAvve11 [Geoládák v3.12.10]

KernyaFamily 2022.05.15 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Viki, Sz.Andris, Sz.Dóri [Geoládák v3.12.10]

CyberPunk 2022.05.15 13:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.83
Megtaláltam!

Moo 2022.05.15 13:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.10
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

remekkelek 2022.05.08 09:32 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

GRegina 2022.05.07 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

n. 2022.04.20 18:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Gropius & Ruffy 2022.04.17 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

hinia lux 2022.04.17 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

A leírás alapján érdekelt volna a benti élet, és próbáltunk csak kicsit beljebb merészkedni a világító mobilunkkal, de valahogy mégsem vitt rá a lélek.

Bentről kifelé 
Favágó82 2022.04.07 21:04 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.50 súly: 3.25
Megtaláltuk köszönjük a rejtést. Barlanglátogatás megvolt a szűkítőig, rengeteg denevér társaságában:)

Ákos85 2022.03.26 14:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.06
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Karol 2022.03.26 14:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.77
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Gyönyörű környezet❤ [Geoládák v3.12.6]

Petrukkio 2022.03.20 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

MonTri 2022.03.15 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

cuno75 2022.03.14 14:04 - Megtaláltam
MEGTALÁLTAM

pocokprophet 2022.03.13 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

akosgy 2022.03.06 17:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.24
Bükki barlangászós hétvége. A klubos program végeztével maradt még egy kis időnk sötétedésig, így hazafelé megálltunk Lillafüreden és sétáltunk 2 órát.

9 éve jártunk itt utoljára, most a láda újabb alkalmat adott a látogatásra. Anno húsvétkor a balang épp aktív volt, folyt rendesen a víz, most csontszáraz volt, így jóval tovább be tudtunk menni, mint akkor. Elmentünk az átbújásig, de tovább nem erőltettük, mert az overáll a kocsiban maradt. :) A rejtés rendben van, a kitaposott kesserösvény odavezet a ládához. Köszi.

zsmithkirov 2022.03.06 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

MakadámAladár 2022.02.20 22:15 - Megtaláltam
A barlang nagyon érdekes, biztos eljövünk még! A ládát könnyen megtaláltuk, bár az út valóban meredek és csúszós! Köszönjük


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (374 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]