FAQ
4455. Kállósemjéni Mohos-tó Természetvédelmi Terület (GCKMTT)

A mini kilátóból a megmaradt tó (forrás: sportosan.com)

A mini kilátóból a megmaradt tó (forrás: <a href="http://sportosan.com/csaladi-kirandulas-a-nyirsegben-kallosemjeni-mohos-to-termeszetvedelmi-terulet/">sportosan.com</a>)

A megmaradt tó

A megmaradt tó

A kilátó

A kilátó

Kilátó

Kilátó

1940-ben (forrás: itt)

1940-ben  (forrás: <a href="http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Kallosemjen/pages/001_a_mohos_to.htm">itt</a>)

1980-es térkép (forrás: itt)

1980-es térkép (forrás: <a href="http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Kallosemjen/pages/001_a_mohos_to.htm">itt</a>)

Útjelző

Útjelző

A piros jelzésen haladunk

A piros jelzésen haladunk

Az eltűnt víz helyén lévő legyökerezett úszólápok

Az eltűnt víz helyén lévő legyökerezett úszólápok

Jó az irány

Jó az irány

Fontos!

Fontos!

Vadászlesek mellett haladunk

Vadászlesek mellett haladunk

Információs tábla

Információs tábla

Itt kell letérni a piros sávról balra

Itt kell letérni a piros sávról balra

Érdekességek

Érdekességek

Egy újabb információs tábla a visszaúton

Egy újabb információs tábla a visszaúton

Közönséges rence a víz alatti szára a rajta levő tojás alakú rovarfogó tömlőkkel (forrás: wikipédia)

Közönséges rence a víz alatti szára a rajta levő tojás alakú rovarfogó tömlőkkel (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

A közönséges rence víz feletti sárga virága (forrás: wikipédia)

A közönséges rence víz feletti sárga virága (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

Szürke aszat (forrás: wikipédia)

Szürke aszat (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

Pettyes gőte (forrás: wikipédia)

Pettyes gőte (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

Vizityúk (forrás: wikipédia)

Vizityúk (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

Hidegben

Hidegben
Szélesség N 47° 53,873'
Hosszúság E 21° 56,109'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.01 16:00
Megjelenés időpontja: 2018.06.03 21:54
Utolsó lényeges változás: 2018.06.03 21:54
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: ricsivivi
Ládagazda: ricsivivi
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2100 m
Megtalálások száma: 102 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP
10x10x5cm-es láda a kilátótól balra egy jellegzetes törzsénél kitört fa törzsében. A területen a mocsaras jelleg miatt sok a szúnyog nyáron, gondoskodjatok a megfelelő védekezésről!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Kállósemjén község Nyíregyházától 22 km-re érhető el a 4911-es úton. Az alábbi ponton kell észak felé fordulni:  N 47° 51,542' E 21° 56,021' 123 m [GCKMTT+Észak felé]

Parkolás és a láda
A megadott ponton érdemes az autót hagyni az út szélén  N 47° 53,328' E 21° 55,659' 105 m [GCKMTT+parkoló] Innen kelet felé gyalogosan a piros sáv Piros sáv jelzésű műúton haladhatunk a tóig. A jelzésen haladva a  N 47° 53,934' E 21° 56,191' 110 m [GCKMTT+Balra fordulni] pontnál kell letérni a piros jelzésről az erdei útra a szalonna sütögetőnél. Majd innen 170 m megtétele után a kilátónál találjuk magunkat, ahol a még megmaradt kis tavat láthatjuk a magasból. A kilátótól balra találjuk a ládát is, egy jellegzetesen kitört fa törzsében. Az erdei úton tovább haladva körbe tudjuk sétálni a tavat információs táblák kíséretében, majd visszajutunk a kiinduló pontunkhoz.

Nevének eredete
Nevét a víz színét ellepő "villíás májmoha" neve után kapta.

Érdekesség
A Mohos-tavon keresztülhalad a Móricz Zsigmond Emléktúra útvonala is.

Mohos-tó
A 41 hektár terjedelmű Mohos-tó a Nyírség egyik utolsó nagy kiterjedésű úszó lápi szigetvilága, melyen ritka ősi mocsári növények, tőzegpáfrány, moszat-fajok tenyésznek.
Noha csak 1954-ben nyilvánították védetté, a szakemberek már jóval korábban ismerték a területet. Neves botanikusunk, Boros Ádám hozta hírét még a '20-as években, a Debrecenben induló Nyírség-kutatás keretében. A konkrét védelmi javaslatot az ugyancsak neves debreceni erdész-természetvédő, Tikos Béla tette meg. A szakmai indoklás szerint a láp akkoriban teljesen más kinézetű volt, mint akár csak a '80-as évek elején is. Ez az eltérő állapot a század első felében folyamatosan jellemző volt a Mohos-tóra, de a területet sajnos felgyorsult, kedvezőtlen változások érték.

A '80-as évekre úszóláp az eredeti helyén sehol sem maradt fenn. A nyírvizek pusztulását okozó, túlzásba vitt nyírségi lecsapolás okozta talajvíz-süllyedés végzetszerűen érintette a Mohost. A század első felében a láp partján még vasas talajvíz-források fakadtak. Először ezek apadhattak el, majd a tó vízszintje csökkent végzetesen. Az úszólápok megfeneklettek, a rajtuk növő rekettyefűz gyökerei véglegesen lehorgonyozták azokat.

A XX. század utolsó negyedében a tómeder nagy részét a korábbi úszólápból származó rekettyés fűzláp, nádas és magas sásos foltok borították, de ezek gazdagsága már meg sem közelítette az egykori úszólápét. Nyílt víz és úszóláp csak a tó északi, egykor tisztított sarkában maradt, itt élte túl a változásokat néhány hínárnövény és a fehér tündérrózsa is. Az úszóláp már alapvetően keskenylevelű gyékényes volt, tőzegpáfránnyal. Benne eltűnőben volt a vidrafű, míg a gyilkos csomorika "jobban állta a sarat".

A természetvédelem az akkor már évtizedek óta kezelésében levő lápon, a Mohos körbeerdősítésével korábban is végzett beavatkozást. A romló helyzetre tekintettel a tavat korábban lecsapolni szándékozó kis csatorna átalakításával 1981-ben belvizes árasztórendszert építettek ki. Ennek néhány éven át pozitív hatása mutatkozott, újra megjelent például a parti zónában az időközben fokozott védelem alá került szíveslevelű hídőr. A víz minőségével azonban kezdetektől fogva gondok voltak, az egyre erősödő aszályban többnyire a belvizek is elmaradtak, miközben a talajvízszint rohamosan süllyedt. A Mohos az évtized fordulójára tartósan kiszáradt.

A pusztulóban levő lápvilág megmentése érdekében 1992-ben indult meg a rétegvizes ellátó rendszer kiépítése. 1997-ben több lépcsőben készült el, nem csak a Mohos, hanem a délről alig egy dűlőnyire szomszédos Nyárias (vagy Nyárjas) lápjának vízellátása is megoldható vele.

Kialakulása
Körülbelül 8000 évvel ezelőtt, az legutóbbi jégkorszak végén a szél az egykori folyómedrek vízzel feltöltött medencéjét homokdombokkal zárta körül. A kialakult homokdombokon megtelepedett tölgyerdők segítették a vidék hűvös, nyirkos mikroklímájának megőrzését.

A 18. században azonban a láp széli homokdombokon húzódó tölgyerdőket kivágták, s a "lápteknő" egy részét a szél által hordott homok töltötte fel, helyén legelő alakult ki.

Ezáltal a terület két külön résszé különült el: Kis- és Nagy-Mohosra, megszűnt az egybefüggő víztükör.

A szárazabbá váló éghajlat nyomán drámai változások következtek be: a homok ismét megindult, s vele együtt az erdő tápanyagtartalma a tóba került. Ez gyors mocsarasodást, majd úszóláp-képződést okozott.

Az úszó láp (úszó sziget) alapja az iszapból kiszakadozó gyékény, melynek víz felszínére emelkedő gyökérsokaságából keletkezett. A gyökérrészeket a szél egy helyre terelte, s a tutajszerű képződményeken idővel idegen növények telepedtek meg, melyek gyökérzete a laza gyékényuszadékokat szorosan összefűzte, a szél sodorta homok és növénymaradványok a szigetet állandóan vastagították, gyarapították. A megvastagodott úszólápon aztán idővel a rekettyefűz gyökerei is megkapaszkodtak.

A környék vízrendezése, csatornázása miatt tovább csökkent a vízszint, ami az úszólápok megvastagodott szőnyegének "leülését" vonta maga után, stabil rekettyefüzesek alakultak ki.

Ma kút látja el vízzel a lápot, azért, hogy az eredeti állapot továbbra is fennálljon, s az időjárás változásai ne veszélyeztessék fennmaradását.

Bár avatatlannak nem túl mutatós látvány a jórészt fűzlápos terület, a szakemberek annál többre értékelik.

Növényvilága
Közönséges rence
A terület nádasokkal, gyékényesekkel borított szegélyén élő érdekes növénytársulás a víz felszínén lebegő békalencsékből és részben a felszín alatt lebegő, gyökér nélküli közönséges rencéből álló hínár. A rovarokat és apró rákokat fogó sárga virágú közönséges rence (Utricularis vulgaris) levelein tojás alakú tömlők sorakoznak, amelyek "száját" egy, csupán befelé nyíló, csappantyú zárja le. A tömlők nyílása előtt két szárnyasan tagolt sörte található. A tömlők csapdaként, és olyan villámgyorsan működnek, hogy szabad szemmel a zsákmányszerzés folyamata nem követhető.
Egy olyan kamerával, amely másodpercenként tízezer felvételt készít, rögzítették a növény mozgását. A film lelassítása által után kiderült, hogy amikor a rence "készenlétbe helyezi" a csapdát, kifújja a tömlőben lévő folyadékot, miáltal annak így a tömlő belsejében alacsonyabbá válik a nyomás, mint a környezetben. Amint a potenciális zsákmány megérinti a tömlő "szája" előtt lévő parányi sertéket, a csappantyú kinyílik, és a víz az áldozattal együtt bezúdul a parányi tömlőbe. A számítások szerint a szívóhatás oly erős, hogy a nehézkedési gyorsulás eléri a 600 g-t. Összehasonlításként az űrhajó startjánál az asztronautákra 3,5 g nehézségi gyorsulás hat.

Forrás: wikipedia

Jó keresgélést kívánunk mindenkinek! ricsivivi
Állapot: kereshető

KRW értékelés (32 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.56 web: 4.58 átlag: 4.54

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Klemensz 2023.01.28 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Skalp 2022.12.19 17:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emmis 2022.12.19 17:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.11.03 10:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
A "tó" lassan már csak egy fúzzel benőtt üres meder. A tabösvényen végigsétálva víznek nyomát sem láttuk. Talán valahol benn van még egy kisebb víztükör, de a kilátónak nevezett rozzant tákolmányra már nem tanácsos felmenni, úgyhogy azt nem láthattuk. Az élményt így egy kellemes séta és az őszi erdő színpompájában való gyönyörködés adta.

DSC_9334DSC_9335
DSC_9345DSC_9349
DSC_9357DSC_9360
DSC_9363 
smico50 2022.11.03 10:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

hitamas 2022.08.25 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.54
Az ajánlott parkolóból a "tó" nyugati oldalán közelítettem (mert rövidebbnek látszott az út ... és most bátrabb emberek akár autóval is eljuthatnak a ládáig.). Kicsit aggódtam a meg-nem-találás miatt, de szerencsére a májusi bejegyzésben van az igazság ... a láda a koordinátáktól kb. 10 méterre egy jellegzetes fatönkben kiváló egészségnek örvend. :)

sarialexandra888 2022.07.27 23:59 - Nem találtam meg
A láda nincs a helyén. Fakitermelés zajlik a területen. Kérem a képek alapján az elfogadást.

received_595108298660609received_5368786533180181
martonjozseffgy 2022.05.28 15:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 3.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Megyén belüli unaloműző ládafelszámolás második találata. Lesétáltunk az egykor szebb napokat látott területre. Iszonyú gazos, dzsindzsás itt minden. A kilátó kész életveszély, de azért felmásztam rá. 76 kg-ot még elbír. A kilátó előtt a tó közepén még van némi víz. Ez után jött a reménytelen keresgélés. A megadott koordináta pontatlan. Nem a láda helyét mutatja, de aki kitartó, az 10-15 méterrel arrébb, az úthoz közelebb megtalálhatja. Igazából nem a kidőlt fa törzsében van, hanem a tuskójában. A semmi közepén lévő "szökőkút" valóban furcsa. Két lehetséges magyarázatot találtam rá. 1. Olajat kerestek és vizet találtak, de a kutat nem zárták le, hogy táplálja a tavat. 2. Direkt a tó táplálására fúrták. Mindenesetre a kút érdekes formájú és jó vasas a vize. Köszönjük! [Geoládák v3.12.10]

20220528_14334520220528_144148
20220528_14523320220528_145555
20220528_15040820220528_150417
20220528_15063720220528_150738
20220528_15094720220528_150957
20220528_151013 
Szőkekapitány 2022.05.11 21:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Kogerj 2022.05.11 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

szalaij 2022.05.11 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Párduc50 2022.05.10 14:41 - Egyéb
Köszönjük!

Párduc50 2022.05.10 13:33 - Megtaláltam
Köszi!

A két Sanyi 2022.05.10 13:32 - Megtaláltam
Erre jártunkban megcéloztuk ezt a ládát is, melyet AltSanyi halált megvető rallyzása drive-in közelivé alakított. A tó sajna eléggé kiszáradt, így állapota még mocsárnak is alig nevezhető, éppen ezért talányos a pont közelben becserkészett szökőkút. Vajon honnan szerzi az alapanyagot, és a gravitáció leküzdéséhez szükséges energiát? Érdekes, nyugodt környék.
Halló!

MonTri 2022.04.25 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.4]

utigabi60 2022.04.18 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Biri&Rapiszto 2022.04.17 11:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Csizmások 2022.03.20 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a rejtést.
[g:hu+ 2.7.16]

CBB86E97-0544-4536-823C-701A41EA7FFA 
Lempike és Sándor 2022.03.06 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjüka lehetőséget. [g:hu 1.6.4] Az erdő közepén egy szökőkút , igazán meglepő és különleges látvány. Örülünk,hogy megmutattad.

20220306_11390220220306_113940
Judith 2022.02.20 11:58 - Megtaláltam
Megcsíptem! [Geoládák v3.12.6]

Ark Hunter 2022.01.26 13:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Tothg86 2021.11.25 16:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon kevés víz van a lápon [Geoládák v3.12.2]

sanzi89 2021.10.30 14:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

kivancsifancsi 2021.10.27 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.46
A tapasztalat azt mutatja, hogy október második fele minden évben nagyon szép időt hoz, sok a napsütés, kellemes a hőmérséklet, gyönyörűek az erdők. Így hagyománnyá vált, hogy ilyenkor kiveszünk pár szabadnapot. Most is így tettünk, előbb eltöltöttünk pár napot Eszterrel kettesben a Zselicben és a Mecsekben, majd családilag a gyerekekkel együtt eljöttünk egy keleti kirándulásra.
A neve alapján sokkal többre számítottam, nagy lápos mohos tavat. Sajnos a szárazság miatt itt nincs semmilyen láp, csak a kiszáradt tó helye, amit nagyrészt már el is foglaltak a nem vízi növények és egyre jobban benövik azt. A kilátó elég rozoga, arra nem mertem felmászni. Az őszi erdő viszont itt is nagyon szép volt. Köszönöm az invitálást.

 
Fidorka 2021.10.27 13:19 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (104 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]