geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4455. Kállósemjéni Mohos-tó Természetvédelmi Terület (GCKMTT)

A mini kilátóból a megmaradt tó (forrás: sportosan.com)

A mini kilátóból a megmaradt tó (forrás: <a href="http://sportosan.com/csaladi-kirandulas-a-nyirsegben-kallosemjeni-mohos-to-termeszetvedelmi-terulet/">sportosan.com</a>)

A megmaradt tó

A megmaradt tó

A kilátó

A kilátó

Kilátó

Kilátó

1940-ben (forrás: itt)

1940-ben  (forrás: <a href="http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Kallosemjen/pages/001_a_mohos_to.htm">itt</a>)

1980-es térkép (forrás: itt)

1980-es térkép (forrás: <a href="http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Kallosemjen/pages/001_a_mohos_to.htm">itt</a>)

Útjelző

Útjelző

A piros jelzésen haladunk

A piros jelzésen haladunk

Az eltűnt víz helyén lévő legyökerezett úszólápok

Az eltűnt víz helyén lévő legyökerezett úszólápok

Jó az irány

Jó az irány

Fontos!

Fontos!

Vadászlesek mellett haladunk

Vadászlesek mellett haladunk

Információs tábla

Információs tábla

Itt kell letérni a piros sávról balra

Itt kell letérni a piros sávról balra

Érdekességek

Érdekességek

Egy újabb információs tábla a visszaúton

Egy újabb információs tábla a visszaúton

Közönséges rence a víz alatti szára a rajta levő tojás alakú rovarfogó tömlőkkel (forrás: wikipédia)

Közönséges rence a víz alatti szára a rajta levő tojás alakú rovarfogó tömlőkkel (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

A közönséges rence víz feletti sárga virága (forrás: wikipédia)

A közönséges rence víz feletti sárga virága (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

Szürke aszat (forrás: wikipédia)

Szürke aszat (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

Pettyes gőte (forrás: wikipédia)

Pettyes gőte (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

Vizityúk (forrás: wikipédia)

Vizityúk (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

Hidegben

Hidegben
Szélesség N 47° 53,873'
Hosszúság E 21° 56,109'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.01 16:00
Megjelenés időpontja: 2018.06.03 21:54
Utolsó lényeges változás: 2018.06.03 21:54
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: ricsivivi
Ládagazda: ricsivivi
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2100 m
Megtalálások száma: 78, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP
10x10x5cm-es láda a kilátótól balra egy jellegzetes törzsénél kitört fa törzsében. A területen a mocsaras jelleg miatt sok a szúnyog nyáron, gondoskodjatok a megfelelő védekezésről!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Kállósemjén község Nyíregyházától 22 km-re érhető el a 4911-es úton. Az alábbi ponton kell észak felé fordulni:  N 47° 51,542' E 21° 56,021' 123 m [GCKMTT+Észak felé]

Parkolás és a láda
A megadott ponton érdemes az autót hagyni az út szélén  N 47° 53,328' E 21° 55,659' 105 m [GCKMTT+parkoló] Innen kelet felé gyalogosan a piros sáv Piros sáv jelzésű műúton haladhatunk a tóig. A jelzésen haladva a  N 47° 53,934' E 21° 56,191' 110 m [GCKMTT+Balra fordulni] pontnál kell letérni a piros jelzésről az erdei útra a szalonna sütögetőnél. Majd innen 170 m megtétele után a kilátónál találjuk magunkat, ahol a még megmaradt kis tavat láthatjuk a magasból. A kilátótól balra találjuk a ládát is, egy jellegzetesen kitört fa törzsében. Az erdei úton tovább haladva körbe tudjuk sétálni a tavat információs táblák kíséretében, majd visszajutunk a kiinduló pontunkhoz.

Nevének eredete
Nevét a víz színét ellepő "villíás májmoha" neve után kapta.

Érdekesség
A Mohos-tavon keresztülhalad a Móricz Zsigmond Emléktúra útvonala is.

Mohos-tó
A 41 hektár terjedelmű Mohos-tó a Nyírség egyik utolsó nagy kiterjedésű úszó lápi szigetvilága, melyen ritka ősi mocsári növények, tőzegpáfrány, moszat-fajok tenyésznek.
Noha csak 1954-ben nyilvánították védetté, a szakemberek már jóval korábban ismerték a területet. Neves botanikusunk, Boros Ádám hozta hírét még a '20-as években, a Debrecenben induló Nyírség-kutatás keretében. A konkrét védelmi javaslatot az ugyancsak neves debreceni erdész-természetvédő, Tikos Béla tette meg. A szakmai indoklás szerint a láp akkoriban teljesen más kinézetű volt, mint akár csak a '80-as évek elején is. Ez az eltérő állapot a század első felében folyamatosan jellemző volt a Mohos-tóra, de a területet sajnos felgyorsult, kedvezőtlen változások érték.

A '80-as évekre úszóláp az eredeti helyén sehol sem maradt fenn. A nyírvizek pusztulását okozó, túlzásba vitt nyírségi lecsapolás okozta talajvíz-süllyedés végzetszerűen érintette a Mohost. A század első felében a láp partján még vasas talajvíz-források fakadtak. Először ezek apadhattak el, majd a tó vízszintje csökkent végzetesen. Az úszólápok megfeneklettek, a rajtuk növő rekettyefűz gyökerei véglegesen lehorgonyozták azokat.

A XX. század utolsó negyedében a tómeder nagy részét a korábbi úszólápból származó rekettyés fűzláp, nádas és magas sásos foltok borították, de ezek gazdagsága már meg sem közelítette az egykori úszólápét. Nyílt víz és úszóláp csak a tó északi, egykor tisztított sarkában maradt, itt élte túl a változásokat néhány hínárnövény és a fehér tündérrózsa is. Az úszóláp már alapvetően keskenylevelű gyékényes volt, tőzegpáfránnyal. Benne eltűnőben volt a vidrafű, míg a gyilkos csomorika "jobban állta a sarat".

A természetvédelem az akkor már évtizedek óta kezelésében levő lápon, a Mohos körbeerdősítésével korábban is végzett beavatkozást. A romló helyzetre tekintettel a tavat korábban lecsapolni szándékozó kis csatorna átalakításával 1981-ben belvizes árasztórendszert építettek ki. Ennek néhány éven át pozitív hatása mutatkozott, újra megjelent például a parti zónában az időközben fokozott védelem alá került szíveslevelű hídőr. A víz minőségével azonban kezdetektől fogva gondok voltak, az egyre erősödő aszályban többnyire a belvizek is elmaradtak, miközben a talajvízszint rohamosan süllyedt. A Mohos az évtized fordulójára tartósan kiszáradt.

A pusztulóban levő lápvilág megmentése érdekében 1992-ben indult meg a rétegvizes ellátó rendszer kiépítése. 1997-ben több lépcsőben készült el, nem csak a Mohos, hanem a délről alig egy dűlőnyire szomszédos Nyárias (vagy Nyárjas) lápjának vízellátása is megoldható vele.

Kialakulása
Körülbelül 8000 évvel ezelőtt, az legutóbbi jégkorszak végén a szél az egykori folyómedrek vízzel feltöltött medencéjét homokdombokkal zárta körül. A kialakult homokdombokon megtelepedett tölgyerdők segítették a vidék hűvös, nyirkos mikroklímájának megőrzését.

A 18. században azonban a láp széli homokdombokon húzódó tölgyerdőket kivágták, s a "lápteknő" egy részét a szél által hordott homok töltötte fel, helyén legelő alakult ki.

Ezáltal a terület két külön résszé különült el: Kis- és Nagy-Mohosra, megszűnt az egybefüggő víztükör.

A szárazabbá váló éghajlat nyomán drámai változások következtek be: a homok ismét megindult, s vele együtt az erdő tápanyagtartalma a tóba került. Ez gyors mocsarasodást, majd úszóláp-képződést okozott.

Az úszó láp (úszó sziget) alapja az iszapból kiszakadozó gyékény, melynek víz felszínére emelkedő gyökérsokaságából keletkezett. A gyökérrészeket a szél egy helyre terelte, s a tutajszerű képződményeken idővel idegen növények telepedtek meg, melyek gyökérzete a laza gyékényuszadékokat szorosan összefűzte, a szél sodorta homok és növénymaradványok a szigetet állandóan vastagították, gyarapították. A megvastagodott úszólápon aztán idővel a rekettyefűz gyökerei is megkapaszkodtak.

A környék vízrendezése, csatornázása miatt tovább csökkent a vízszint, ami az úszólápok megvastagodott szőnyegének "leülését" vonta maga után, stabil rekettyefüzesek alakultak ki.

Ma kút látja el vízzel a lápot, azért, hogy az eredeti állapot továbbra is fennálljon, s az időjárás változásai ne veszélyeztessék fennmaradását.

Bár avatatlannak nem túl mutatós látvány a jórészt fűzlápos terület, a szakemberek annál többre értékelik.

Növényvilága
Közönséges rence
A terület nádasokkal, gyékényesekkel borított szegélyén élő érdekes növénytársulás a víz felszínén lebegő békalencsékből és részben a felszín alatt lebegő, gyökér nélküli közönséges rencéből álló hínár. A rovarokat és apró rákokat fogó sárga virágú közönséges rence (Utricularis vulgaris) levelein tojás alakú tömlők sorakoznak, amelyek "száját" egy, csupán befelé nyíló, csappantyú zárja le. A tömlők nyílása előtt két szárnyasan tagolt sörte található. A tömlők csapdaként, és olyan villámgyorsan működnek, hogy szabad szemmel a zsákmányszerzés folyamata nem követhető.
Egy olyan kamerával, amely másodpercenként tízezer felvételt készít, rögzítették a növény mozgását. A film lelassítása által után kiderült, hogy amikor a rence "készenlétbe helyezi" a csapdát, kifújja a tömlőben lévő folyadékot, miáltal annak így a tömlő belsejében alacsonyabbá válik a nyomás, mint a környezetben. Amint a potenciális zsákmány megérinti a tömlő "szája" előtt lévő parányi sertéket, a csappantyú kinyílik, és a víz az áldozattal együtt bezúdul a parányi tömlőbe. A számítások szerint a szívóhatás oly erős, hogy a nehézkedési gyorsulás eléri a 600 g-t. Összehasonlításként az űrhajó startjánál az asztronautákra 3,5 g nehézségi gyorsulás hat.

Forrás: wikipedia

Jó keresgélést kívánunk mindenkinek! ricsivivi
Állapot: kereshető

KRW értékelés (27 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.50 web: 4.57 átlag: 4.51

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


traxx 2021.10.05 11:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.43
Megtaláltuk. Szerintem a láda nem a megadott kordinátán van és semmi jellegzetest nem találtunk.

stmester 2021.09.15 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Sok, egységes ültetett erdőt láttam.
[g:hu+ 2.7.14]

Dr.Lada 2021.09.11 11:31 - Megtaláltam
Kerékpárral elkövetve.:-)
Log később.
[g:hu+ 2.7.14]

Rudi Team 2021.08.29 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

KeresTalál 2021.08.21 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.41
Köszönjük a rejtést.

Judit és Béla 2021.07.13 17:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Megtaláltuk.

Zerind HUN 2021.07.13 17:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.18
Jó kis séta, és utána egy olyan tó, aminek valószínűleg a természetvédelmi értéke nagyobb, mint a turisztikai. Ugyanis sajnos nem különösebben látványos, csak egy nagy nádrengeteg látszik fentről, semmi víz, semmi moh. De azért jó volt eljönni ide.

dobozipatikus 2021.07.12 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

geooszi 2021.07.09 09:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

sirgalahad 2021.06.17 05:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.59
Egy tárgy lehet furán dohos
Ez a tó meg puhán mohos
Rosszkedvében van, ki dohog
Aki itt van, az meg mohog

csg69 2021.06.14 08:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.44
Megvan :)

V_Gabor 2021.06.12 11:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.51
Sétáltunk a piros sávon egy kicsit, közben bogarakat hessegettünk. Kicsit több kullancslégy volt itt a kelletnél.

A láda kicsit bent van, de meglett.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.7.4 teszt]

2021-06-12 11.04.46R2021-06-12 11.05.42R
2021-06-12 11.19.50R2021-06-12 11.22.21R
2021-06-12 11.23.44R2021-06-12 11.24.09R
2021-06-12 11.25.05R2021-06-12 11.25.11R
2021-06-12 11.25.26R2021-06-12 11.27.48R
2021-06-12 11.28.28R2021-06-12 11.28.47R
2021-06-12 11.34.44R2021-06-12 11.35.15R
2021-06-12 11.38.43R 
Zsu. 2021.06.06 10:13 - Megtaláltam
Mikulas társaságában

Mikulás 2021.06.06 10:13 - Megtaláltam
Köszönet!

IMG_0005IMG_0006
IMG_0007IMG_0009
IMG_0010 
Tibcsiii 2021.05.15 18:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Gréta&Petra 2021.03.27 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Vironia 2021.03.23 12:05 - Megtaláltam
Kellemes kis túra közben Cipollinóval megtaláltuk. Köszi a rejtést!

IMG_20210323_112217IMG_20210323_114509
IMG_20210323_120856 
cipollino 2021.03.23 12:05 - Megtaláltam
Móricz-túra lejárása közben megtaláltuk Vironiával. Köszi a rejtést.

M.Sasa 2021.02.28 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Megtaláltam, köszi a rejtést.

IMG_5298IMG_5300
IMG_5303IMG_5305
IMG_5307IMG_5308
IMG_5310IMG_5302
IMG_5304IMG_5311
IMG_5313 
ferro csaba 2021.01.06 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.89
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! Berkeszi Koalák

IMG_20210106_130959IMG_20210106_132038
kupec 2020.10.08 13:48 - Megtaláltam
Kellemes séta, egy növények által benőtt tóhoz. A magaslessel semmi baj nincs, de ha felmásztok, ügyeljetek a létra felett lévő kereszt-deszkára. Én úgy lefejeltem, hogy csillagokat láttam percekig. [g:hu 1.6.4]

IMG_20201008_135105 
fcsaba 2020.08.22 18:18 - Megtaláltam
100 km-es tekerés Nyíregyháza környékén. Örülök, hogy a geocaching ilyen különleges helyekre is elvisz. A "kilátóba" (azaz a nem túl biztonságosnak tűnő magaslesre) nem mertem felmenni. Tényleg sok szúnyog van. Északi irányban haladtam tovább, az autópálya irányába. Furcsa tanyák vannak ott, kutyák szabadon stb.; nem szívesen mennék arra egyedül még egyszer. Köszönöm a rejtést!

nmárti 2020.08.02 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.55
Köszönöm a rejtést!

ha2 2020.07.26 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]
Érdekesek ezek a mohos tavak. A régmúlt itt maradt emlékei.
Legutóbb a Kelemér közeli tavaknál jártam.
A magaslesre nem kockáztattuk meg, hogy egyszerre ketten is felmenjünk........

036037
039Ott egy kis vízfelület.
Útközben 
anettx 2020.07.26 10:30 - Megtaláltam
TFTC!
Utolsó erdész láda nyomán Debrecenben és azon is túl...
Ez inkább magasles, mint kilátó, de azért jó volt itt egyet sétálni.
[Geoládák v3.5.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (78 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]