geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4077. Csokonyavisontai fás legelő (GCCVFL)

A védett terület (forrás: TIR Natura 2000)

A védett terület (forrás: TIR Natura 2000)

Az erdő rejtekében (615)

Az erdő rejtekében (615)

Közeledve a rejtő 575-öshöz (2015. június)

Közeledve a rejtő 575-öshöz (2015. június)

A rejtő fa egy 2015. nyári vihar után

A rejtő fa egy 2015. nyári vihar után

Az 575-ös törzs letört ága...

Az 575-ös törzs letört ága...

A rejtő 575-ös télen (szorgalmi feladat: ki látható a képen?)

A rejtő 575-ös télen (szorgalmi feladat: ki látható a képen?)

Jellegzetes hagyásfa fénykorában...

Jellegzetes hagyásfa fénykorában...

...és ma már egy kissé megviselten

...és ma már egy kissé megviselten

Pusztuló óriások I.

Pusztuló óriások I.

Pusztuló óriások II.

Pusztuló óriások II.

A fák állva halnak meg (548-as)

A fák állva halnak meg (548-as)

Szarvasbogár-bölcső

Szarvasbogár-bölcső

Egy 540-es és egy 505-ös a keleti térfélről

Egy 540-es és egy 505-ös a keleti térfélről

Van, aki a kesernyés tölgyfalombot szereti

Van, aki a kesernyés tölgyfalombot szereti

A rét

A rét

A láda őrzője

A láda őrzője
Szélesség N 46° 2,864'
Hosszúság E 17° 27,240'
Magasság: 135 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.10.03 11:30
Megjelenés időpontja: 2015.10.03 16:12
Utolsó lényeges változás: 2020.03.10 12:18
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 95 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Csokonyavisontai fás legelő
A ládasorozat az elmúlt századok gazdálkodási-néprajzi emlékeként megmaradt, ma már védett kisszámú fás legelő egyikét mutatja be óriás hagyásfákkal.
Jelszó: a jelszórészletek az alábbi sorrendben egybeírva. Az 1. és a 2. pont között nem érdemes az erdőn át közlekedni, autóval két megállást javaslok (P1 és P2).
1) Mogyoróbokor tövén keresd a geotéglát: N 46° 2,883' E 17° 27,607'
2) Óriásfa tövén (az országút felőli oldalon) kis zugban keresd a tenyérnyi lapos geotéglát: N 46° 3,116' E 17° 27,306'. Tőle egy méternyire jobbra rejtőzik egy alternatív geobeton. Földfelszín alatti üregekben ne kotorássz!
3) Tölgy odvában a végláda: N 46° 2,864' E 17° 27,240'

A ládába TravelBug helyezhető.


A ládasorozat keresése
Vannak évek, amikor a füves rétet a nyári félévben villanypásztor veszi körül. Ilyen esetben a területet felügyelő pásztor a rét sarkában lakik  N 46° 3,130' E 17° 27,435' 130 m [GCCVFL+lakókocsi], és készségesen beenged a területre. A TT ismertető táblánál  N 46° 3,197' E 17° 27,360' 130 m [GCCVFL+kapu] az elektromos karámot leakasztható huzal kapuként szakítja meg. Súlyos gond lenne abból, ha feledékenységből nyitva hagyott kapun a jószág az országútra kóborolna! A legelő belsejét is elektromos karám osztja több részre, itt is gondosan kezeld a leakasztható kaput: a fém kampót úgy akaszd vissza, hogy ne érintkezzen se a tartóoszloppal, se a szigetelő gyűrű fém nyakrészével, ellenben érintkezzen a színes áramvezető sodrattal!
A teheneket se ember, se kutya nem őrzi. Ha tartasz a jámbor, de nagydarab kérődzőktől, vagy nincs kedved a villanypásztorral ügyezni, akkor azt javaslom, hogy csak a téli félévben keresd a 2. és 3. pontot.

Az első ponthoz javasolt megálló:  N 46° 2,884' E 17° 27,632' 137 m [GCCVFL+1.útpadka]. Ez a pont azt mutatja be, hogy a legeltetés elmaradása után a területet visszafoglalja az erdő, de az egykori legelőre imitt-amott még emlékeztetnek a hagyásfák.
1. A 615 cm törzskörméretű óriástól pár lépésnyire találod a geotéglát bokor tövénél.  N 46° 2,883' E 17° 27,607' 132 m [GCCVFL-1]

Második-harmadik ponthoz javasolt megálló:  N 46° 3,200' E 17° 27,360' 132 m [GCCVFL+2.útpadka]. Ezek a rejtések a jellegzetes hagyásfás-ligetes legelőt mutatják be (a tájékoztató táblától indul a nem túl járatos szekérút, ezt kövesd!).
2. 575 cm törzskörméretű fa tövén geotégla:  N 46° 3,116' E 17° 27,306' 132 m [GCCVFL-2]
3. Hagyományos láda (12 cm * 20 cm * 8 cm) tölgy odújában, talajszinten:  N 46° 2,864' E 17° 27,240' 135 m [GCCVFL-3].

A fás legelők egyedülálló értékei
A fás legelők a falusi gazdálkodás évezredes múltú, mára lassan átalakuló, és eredeti formájukban megsemmisülő tanúi. A megmaradt néhány hely (összesen mintegy 5 ezer hektár) néprajzi és tájképi értékei, meg sajátos élővilága [1], [2] érdemessé teszi ezeket eredeti formájuk megőrzésére, jobb esetben visszaállítására.
A fás-ligetes, széles láthatárú területeket az emberek ösztönszerűen szépnek és barátságosnak érzik. Talán millió éves örökségünk az emberré válás kezdeti időszakából, tudatalatti átörökölt emlékezésünk [3] abból az időből, amikor őseink az afrikai szavannákon élték küzdelmes életüket...

A fás legelők múltja
A Honfoglalást követő évszázadokban Hazánkban és Európa nagy részén is a külterjes állattartás változatos, ritkásan fás, ligetes-erdős területeken folyt. Ennek emlékét őrzik az egykori birtokleveleken és az öregek emlékezetében megmaradt "kaszálóerdő" és "legelőerdő" szavunk is, amelyek sohasem jelentettek zárt erdőséget. A zárt erdők árnyékban növő szegényes aljnövényzete legeltetésre nem felel meg.
A legelőerdőnél is kevésbé erdősült, fákkal-facsoportokkal tarkított gyepek a fás legelők. A Belső-Somogyban több település vagy határrész nevében megtalálható dél-dunántúli gyóta szó ilyen területeket jelent [4], és a szó fennmaradása bizonyítéka annak, hogy a ritkásan lakott vidékeken a legutóbbi évszázadokig elevenen élt ez a gazdálkodási mód.
A pásztorok mindegyikének egyformán Vendel a védőszentje, de a falu társadalmi ranglétráján mégis erősen különbözött a helyzetük. Legtekintélyesebbek a gulyások voltak, akik az egész évben ridegen tartott szarvasmarhákkal foglalkoztak, de már egy fokkal alacsonyabb rangot jelentett a falu istállóiból naponta kiterelt marhák őrzőinek, csordásoknak lenni. Majdnem azonos helyzetben voltak a juhászok, míg a sor vége felé a rideg tartású disznónyáj őrzői, a kondások álltak. A legkevesebbre tartott mesterség a csürhéseké volt, akik a falu óljaiból reggelente összetrombitált disznócsürhét őrizték. Erre a mesterségre az adta a fejét, akinek más megélhetés nem jutott; az utóbbi időkben gyakran már csak cigányok vállalták.
A fás legelők eltűnése az utóbbi századokban a kedvezőtlen törvényi szabályozások miatt folyamatos volt, és különösen az elmúlt évtizedekben rohamossá vált [5]. Ekkor a falvak lakosságának csökkenése, a hagyományos paraszti élet felszámolása - amely az állattartási kedv visszaesését hozta - miatt a gyóták hasznosítása kevés kivételt nem számítva megszűnt. Helyüket erdők, szántók vagy haszontalan bozótosok foglalták el.
A falu közösségi tulajdonában lévő fás legelők fennmaradásának feltétele az állandó legeltetés és kaszálás. A legeltetés nélküli kaszálásos fenntartás nem teljes értékű, mivel elmarad a talajerő természetes módon történő megújítása.
A folyamatos használat elmaradása esetén a területet pár éven belül ellepik a tüskés gyomok (iglice, iringó, héjakút), és az ezeknek a védelmében sarjadó tüskés bokrok (kökény, galagonya, csipkerózsa, szeder), azután a fák követelnek tért maguknak. A legelő leromlása során azoknak a fajoknak a terjedése nagyon gyors, amelyeknek a magjai röpítőkészülékkel vannak ellátva (hárs, kőris, gyertyán, juhar és szil), mivel magjaik nagy távolságra jutnak, míg a tölgy nagy makkjait többnyire madarak hullajtják vagy kisemlősök tartalék élelem gyanánt cipelik lakóhelyükre.
A tölgyek új nemzedékének megjelenését a gyótán a téli időszakban makkoltatott disznók (ezek az enyhébb hónapokban a laposabb, nedvesebb részeken turkálták ki a mindennapit) vagy a szarvasok akadályozzák azáltal, hogy a hullott makkot megeszik. A repülő magokkal terjedő fák sarjait a csordák lelegelik, míg a tüskés bozót térfoglalásának megakadályozására az emberi tevékenység is szükséges.
A folyamatosan legeltetett helyeken ritkásan növő fák számára nem létkérdés, hogy minél hamarabb magasra nőve egymással versengjenek a napfényért, ezért széles, alacsonyan kezdődő koronát növeszthetnek. A marhák és lovak az alsó helyzetű hajtásokat lelegelik, ráadásul hozzádörzsölőzve, vakaródzva mintegy másfél-két méter magasságig a törzseket letisztítják. Korábban nem hiányozhatott a pásztorok kezéből a balta sem, ezzel az elérhető magasságban növő hajtásokat almozás céljából, aszályos években ínségtakarmányként gyűjtötték.
Így áll előttünk a csupasz törzsű, magánosan álló, hatalmas koronájú fa, amelynek az árnyéka a forró napokon delelő nyájnak enyhelyet jelent, és némileg a vad szeleket is mérsékli.
Ennek megfelelően az öreg fákat nagy becsben tartották, óvták, ilyen módon közülük nem egy hatalmas méretűvé fejlődött. Különösen igaz ez a hosszú életű kocsányos tölgyekre.

Belső-Somogy fás legelői
Belső-Somogyra különösen jellemző volt a fás legelők nagy kiterjedése, és ez következik a táj adottságaiból.
A Pannon-tenger homokos-agyagos feltöltődése révén alföldi jellegű terület jött létre, amelyet az ős-folyók áradásai 5...10 méter vastagságban durva homokkal fedtek be. A hideg korszakokban a gyér növényzetű homokot a szelek alig 10...20 méter magasságkülönbségű, de változatos felszíni formákba hordták össze. A mélyedésekben nem, vagy csak vékony rétegben maradt meg a homok, a vízzáró réteg felszín közelébe került. A gyorsan kiszáradó homokhátak és a mélyebb részeken kialakuló időszakos pangóvizes foltok szántóföldi művelésre nemigen alkalmasak, viszont annál jobban megfelelnek a külterjes állattartás céljaira.


Csokonyavisontai fás legelő TT
A DDNP-hez tartozó természetvédelmi terület Erdőcsokonya határában található. A 424 ha terület védetté nyilvánítását elsősorban a hagyományos paraszti gazdálkodás történeti egyedisége és a megkapó tájképi szépség tette szükségessé. A terület a tavaszi és őszi madárvonulások fontos állomása is. Az elhalt, idős fák az egyre ritkuló szarvasbogár utolsó mentsvárai közé tartoznak: kérgük alatt a korhadt faanyaggal élő lárvák járatait rejtik.
A védelem érdekében a DDNP azt írja elő, hogy tömegrendezvény nem tartható az egyébként látogatható területen [6].
A nagy terület nem mutat egységes képet, legnagyobb részén a leromlás végletes állomásához jutott, az országúttól keletre (Hosszúnyíres) eluralkodott a zárt erdő. A nyugati oldalon (Bikács) is, főleg a déli, alacsonyabb térszínen elhelyezkedő nedvesebb részeket már elfoglalta a rendezetlen erdő, és az egykori fás legelőre errefelé már csak a bozótos, égeres-kőrises sűrűben felkutatható jellegzetes formájú óriás tölgy hagyásfák emlékeztetnek.
Annál szebb részek tárulnak elénk az északi részen. Az erdőfoltokkal tarkított nagy füves térség még sokat megőrzött a korábbi évszázadokból.
Sajnos az északi részen is voltak már jelei annak, hogy beavatkozás nélkül a mai helyzet nem maradhat fenn sokáig. 2015. nyarának elején a gyönyörű látványt nyújtó, derékig érő fűtenger a legeltetés visszaszorulását mutatta. A nyílt téren ugyan a tüskés lágyszárúak és bozótok nem jelentkeztek, de a hagyásfák töve körül kezdett a csalán és szeder áthatolhatatlan kört képezni. Nyár végére vagy két tucatnyi félrideg tartású szarvasmarha települt a legelőre. Ezek a hagyomány szerint Szent György naptól (ápr. 24.) sokszor Szent András napig (nov. 30.) kint is éjszakáznak, és csak a téli félévre vonulnak istállókba. Sajnos ez azzal jár, hogy a felügyelet nélküli csorda elkóborlásának azzal veszik elejét, hogy a területet villanypásztorral kerítették körbe. A villanypásztor az eredeti szándékok szerint nem a turisták kívül tartását, hanem a tehenek bent tartását célozza.
Faóriások
Több hatalmas tölgy tanúskodik a legelőerdő egykori kiterjedéséről. Ezek közül több is Hazánk legnagyobb törzskörméretű fái közt van nyilvántartva [7]. Kettő közülük a multi egy-egy állomása, néhány további nagy öreg:
587 cm kerülettel:  N 46° 2,233' E 17° 27,550' 135 m [GCCVFL+1. óriás]
575 cm kerülettel:  N 46° 2,200' E 17° 27,233' 135 m [GCCVFL+2. óriás]
556 cm kerülettel:  N 46° 2,517' E 17° 27,200' 135 m [GCCVFL+3. óriás]
548 cm kerülettel:  N 46° 2,749' E 17° 27,761' 130 m [GCCVFL+4. óriás]
540 cm kerülettel:  N 46° 2,929' E 17° 27,839' 132 m [GCCVFL+5. óriás]
A felsorolt matuzsálemek többségének a máshol található öreg tölgyekhez képest feltűnően jó az egészségi állapota - ismétlődő mérések tanúsítják, hogy még növésben vannak. Sok főág száradhat vagy letörhet, de a több évszázados törzsek általában hibátlanok, rejtő odúk nélkül. A tövük körül kinőtt tüskés sűrű se könnyíti meg a rejtő és a kereső dolgát.

Források
[1] DDNP honlapja
[2] Az erdőcsokonyai fás legelő
[3] Miért szép a fás legelő? (Lehmann Miklós: A szép evolúciója)
[4] Andrásfalvy B.: Ember és természet kapcsolatának változása a magyar történelemben
[5] Interjú Varga Annával
[6] Kezelési terv
[7] Magyarország nagy fái
Balassa - Ortutay: Magyar néprajz (Corvina, 1982) p. 235-236

Köszönet Lukács Róbertnek néhány szép felvételéért.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (35 db): környezet: 4.94 rejtés: 4.82 web: 4.93 átlag: 4.90

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Tibi1983 2021.08.21 12:28 - Megtaláltam
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Megtaláltam!
Örülök, hogy megmutattad. [Geoládák v3.11.3]

Nemi91 2021.08.21 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Bobby Holmes 2021.07.06 11:00 - Megtaláltam
Ez a láda egy pozitív meglepetés volt, nem kellett nagyon sokat sétálni, a pontok korrektek voltak, a téglák igényesek, a láda is hamar adta magát és a jelszó is értelmes. Köszönjük a multit!

Aniko & Gyuri 2021.06.11 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Benedek_Vulkán 2021.05.23 12:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Zivatarlány 2021.05.23 12:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Béla 53 2021.05.11 13:43 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.0 teszt]

Hajo 2021.05.08 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Dezsőke247 2021.05.08 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Bobekbaba 2021.04.29 16:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.85
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

fenyofaa 2021.04.25 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

dializ 2021.04.17 23:59 - Megtaláltam
Gyönyörű ez avidék

Erikládamester 2021.04.06 08:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Korigumi 2021.03.27 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

grudi 2021.03.03 21:28 - Megtaláltam
Köszönöm!

BRita72 2021.01.02 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Totht737 2021.01.02 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Pomisa 2021.01.02 12:00 - Megtaláltam
ok [g:hu 1.6.4]

Mr Bean 2020.10.24 17:16 - Megtaláltam
Megvan!

sipsza 2020.10.17 17:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Csapdoki 2020.10.04 18:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.08
Mármár kacérkodtam a gondolattal hoy itt alszom az egyik fa mellet de el indultam a Taak irányába.Köszi.

Micra73 2020.10.04 16:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
Dr.Ladával és Lopakodóval a GC versenyre jöttünk és a környéken keresgéltünk.Szép helyre hozott ez a láda is,még szarvasbőgést is halhattunk az utolsó pont közelében.A harmadik pontot nem találtuk,felhívtuk az előző napi megtalálókat,végül megtaláltuk a ládát,több mint egy méterre becsúszott a rejtekbe.Botokkal kihalásztuk és úgy rejtettük vissza,hogy ne tudjon újra ilyen mélyre kerülni.

IMG_20201004_161644IMG_20201004_161649
IMG_20201004_162721IMG_20201004_165836
IMG_20201004_170445 
Lopakodó 2020.10.04 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Dr.Lada 2020.10.04 16:51 - Megtaláltam
Elkövetve.:-)
Micra 73-al és Lopakodóval közös találat. A GC versenyre jöttünk és ha már itt voltunk garázdálkodtunk a környéken.:-) [g:hu 1.6.4]

GYEZegzug 2020.10.04 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
A GC39FV-ról hazafelé. Brrrrrr!!! Álmaim fái, nem jutok szóhoz. Doboznál volt problémám, de látom minden rendben. Kajlával nagyot sétáltunk az őszi napsütésben.
Béla! Nagyon szépen köszönöm, hogy elhoztál e szent helyre.

IMG_20201004_104415IMG_20201004_110540
IMG_20201004_110910IMG_20201004_110920
IMG_20201004_110924IMG_20201004_111259
IMG_20201004_112426IMG_20201004_113808
IMG_20201004_113819IMG_20201004_114139
IMG_20201004_113824 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (99 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]