geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4077. Csokonyavisontai fás legelő (GCCVFL)

A védett terület (forrás: TIR Natura 2000)

A védett terület (forrás: TIR Natura 2000)

Az erdő rejtekében (615)

Az erdő rejtekében (615)

Közeledve a rejtő 575-öshöz (2015. június)

Közeledve a rejtő 575-öshöz (2015. június)

A rejtő fa egy 2015. nyári vihar után

A rejtő fa egy 2015. nyári vihar után

Az 575-ös törzs letört ága...

Az 575-ös törzs letört ága...

A rejtő 575-ös télen (szorgalmi feladat: ki látható a képen?)

A rejtő 575-ös télen (szorgalmi feladat: ki látható a képen?)

Jellegzetes hagyásfa fénykorában...

Jellegzetes hagyásfa fénykorában...

...és ma már egy kissé megviselten

...és ma már egy kissé megviselten

Pusztuló óriások I.

Pusztuló óriások I.

Pusztuló óriások II.

Pusztuló óriások II.

A fák állva halnak meg (548-as)

A fák állva halnak meg (548-as)

Szarvasbogár-bölcső

Szarvasbogár-bölcső

Egy 540-es és egy 505-ös a keleti térfélről

Egy 540-es és egy 505-ös a keleti térfélről

Van, aki a kesernyés tölgyfalombot szereti

Van, aki a kesernyés tölgyfalombot szereti

A rét

A rét

A láda őrzője

A láda őrzője
Szélesség N 46° 2,864'
Hosszúság E 17° 27,240'
Magasság: 135 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.10.03 11:30
Megjelenés időpontja: 2015.10.03 16:12
Utolsó lényeges változás: 2020.03.10 12:18
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 84 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Csokonyavisontai fás legelő
A ládasorozat az elmúlt századok gazdálkodási-néprajzi emlékeként megmaradt, ma már védett kisszámú fás legelő egyikét mutatja be óriás hagyásfákkal.
Jelszó: a jelszórészletek az alábbi sorrendben egybeírva. Az 1. és a 2. pont között nem érdemes az erdőn át közlekedni, autóval két megállást javaslok (P1 és P2).
1) Mogyoróbokor tövén keresd a geotéglát: N 46° 2,883' E 17° 27,607'
2) Óriásfa tövén (az országút felőli oldalon) kis zugban keresd a tenyérnyi lapos geotéglát: N 46° 3,116' E 17° 27,306'. Tőle egy méternyire jobbra rejtőzik egy alternatív geobeton. Földfelszín alatti üregekben ne kotorássz!
3) Tölgy odvában a végláda: N 46° 2,864' E 17° 27,240'

A ládába TravelBug helyezhető.


A ládasorozat keresése
Vannak évek, amikor a füves rétet a nyári félévben villanypásztor veszi körül. Ilyen esetben a területet felügyelő pásztor a rét sarkában lakik  N 46° 3,130' E 17° 27,435' 130 m [GCCVFL+lakókocsi], és készségesen beenged a területre. A TT ismertető táblánál  N 46° 3,197' E 17° 27,360' 130 m [GCCVFL+kapu] az elektromos karámot leakasztható huzal kapuként szakítja meg. Súlyos gond lenne abból, ha feledékenységből nyitva hagyott kapun a jószág az országútra kóborolna! A legelő belsejét is elektromos karám osztja több részre, itt is gondosan kezeld a leakasztható kaput: a fém kampót úgy akaszd vissza, hogy ne érintkezzen se a tartóoszloppal, se a szigetelő gyűrű fém nyakrészével, ellenben érintkezzen a színes áramvezető sodrattal!
A teheneket se ember, se kutya nem őrzi. Ha tartasz a jámbor, de nagydarab kérődzőktől, vagy nincs kedved a villanypásztorral ügyezni, akkor azt javaslom, hogy csak a téli félévben keresd a 2. és 3. pontot.

Az első ponthoz javasolt megálló:  N 46° 2,884' E 17° 27,632' 137 m [GCCVFL+1.útpadka]. Ez a pont azt mutatja be, hogy a legeltetés elmaradása után a területet visszafoglalja az erdő, de az egykori legelőre imitt-amott még emlékeztetnek a hagyásfák.
1. A 615 cm törzskörméretű óriástól pár lépésnyire találod a geotéglát bokor tövénél.  N 46° 2,883' E 17° 27,607' 132 m [GCCVFL-1]

Második-harmadik ponthoz javasolt megálló:  N 46° 3,200' E 17° 27,360' 132 m [GCCVFL+2.útpadka]. Ezek a rejtések a jellegzetes hagyásfás-ligetes legelőt mutatják be (a tájékoztató táblától indul a nem túl járatos szekérút, ezt kövesd!).
2. 575 cm törzskörméretű fa tövén geotégla:  N 46° 3,116' E 17° 27,306' 132 m [GCCVFL-2]
3. Hagyományos láda (12 cm * 20 cm * 8 cm) tölgy odújában, talajszinten:  N 46° 2,864' E 17° 27,240' 135 m [GCCVFL-3].

A fás legelők egyedülálló értékei
A fás legelők a falusi gazdálkodás évezredes múltú, mára lassan átalakuló, és eredeti formájukban megsemmisülő tanúi. A megmaradt néhány hely (összesen mintegy 5 ezer hektár) néprajzi és tájképi értékei, meg sajátos élővilága [1], [2] érdemessé teszi ezeket eredeti formájuk megőrzésére, jobb esetben visszaállítására.
A fás-ligetes, széles láthatárú területeket az emberek ösztönszerűen szépnek és barátságosnak érzik. Talán millió éves örökségünk az emberré válás kezdeti időszakából, tudatalatti átörökölt emlékezésünk [3] abból az időből, amikor őseink az afrikai szavannákon élték küzdelmes életüket...

A fás legelők múltja
A Honfoglalást követő évszázadokban Hazánkban és Európa nagy részén is a külterjes állattartás változatos, ritkásan fás, ligetes-erdős területeken folyt. Ennek emlékét őrzik az egykori birtokleveleken és az öregek emlékezetében megmaradt "kaszálóerdő" és "legelőerdő" szavunk is, amelyek sohasem jelentettek zárt erdőséget. A zárt erdők árnyékban növő szegényes aljnövényzete legeltetésre nem felel meg.
A legelőerdőnél is kevésbé erdősült, fákkal-facsoportokkal tarkított gyepek a fás legelők. A Belső-Somogyban több település vagy határrész nevében megtalálható dél-dunántúli gyóta szó ilyen területeket jelent [4], és a szó fennmaradása bizonyítéka annak, hogy a ritkásan lakott vidékeken a legutóbbi évszázadokig elevenen élt ez a gazdálkodási mód.
A pásztorok mindegyikének egyformán Vendel a védőszentje, de a falu társadalmi ranglétráján mégis erősen különbözött a helyzetük. Legtekintélyesebbek a gulyások voltak, akik az egész évben ridegen tartott szarvasmarhákkal foglalkoztak, de már egy fokkal alacsonyabb rangot jelentett a falu istállóiból naponta kiterelt marhák őrzőinek, csordásoknak lenni. Majdnem azonos helyzetben voltak a juhászok, míg a sor vége felé a rideg tartású disznónyáj őrzői, a kondások álltak. A legkevesebbre tartott mesterség a csürhéseké volt, akik a falu óljaiból reggelente összetrombitált disznócsürhét őrizték. Erre a mesterségre az adta a fejét, akinek más megélhetés nem jutott; az utóbbi időkben gyakran már csak cigányok vállalták.
A fás legelők eltűnése az utóbbi századokban a kedvezőtlen törvényi szabályozások miatt folyamatos volt, és különösen az elmúlt évtizedekben rohamossá vált [5]. Ekkor a falvak lakosságának csökkenése, a hagyományos paraszti élet felszámolása - amely az állattartási kedv visszaesését hozta - miatt a gyóták hasznosítása kevés kivételt nem számítva megszűnt. Helyüket erdők, szántók vagy haszontalan bozótosok foglalták el.
A falu közösségi tulajdonában lévő fás legelők fennmaradásának feltétele az állandó legeltetés és kaszálás. A legeltetés nélküli kaszálásos fenntartás nem teljes értékű, mivel elmarad a talajerő természetes módon történő megújítása.
A folyamatos használat elmaradása esetén a területet pár éven belül ellepik a tüskés gyomok (iglice, iringó, héjakút), és az ezeknek a védelmében sarjadó tüskés bokrok (kökény, galagonya, csipkerózsa, szeder), azután a fák követelnek tért maguknak. A legelő leromlása során azoknak a fajoknak a terjedése nagyon gyors, amelyeknek a magjai röpítőkészülékkel vannak ellátva (hárs, kőris, gyertyán, juhar és szil), mivel magjaik nagy távolságra jutnak, míg a tölgy nagy makkjait többnyire madarak hullajtják vagy kisemlősök tartalék élelem gyanánt cipelik lakóhelyükre.
A tölgyek új nemzedékének megjelenését a gyótán a téli időszakban makkoltatott disznók (ezek az enyhébb hónapokban a laposabb, nedvesebb részeken turkálták ki a mindennapit) vagy a szarvasok akadályozzák azáltal, hogy a hullott makkot megeszik. A repülő magokkal terjedő fák sarjait a csordák lelegelik, míg a tüskés bozót térfoglalásának megakadályozására az emberi tevékenység is szükséges.
A folyamatosan legeltetett helyeken ritkásan növő fák számára nem létkérdés, hogy minél hamarabb magasra nőve egymással versengjenek a napfényért, ezért széles, alacsonyan kezdődő koronát növeszthetnek. A marhák és lovak az alsó helyzetű hajtásokat lelegelik, ráadásul hozzádörzsölőzve, vakaródzva mintegy másfél-két méter magasságig a törzseket letisztítják. Korábban nem hiányozhatott a pásztorok kezéből a balta sem, ezzel az elérhető magasságban növő hajtásokat almozás céljából, aszályos években ínségtakarmányként gyűjtötték.
Így áll előttünk a csupasz törzsű, magánosan álló, hatalmas koronájú fa, amelynek az árnyéka a forró napokon delelő nyájnak enyhelyet jelent, és némileg a vad szeleket is mérsékli.
Ennek megfelelően az öreg fákat nagy becsben tartották, óvták, ilyen módon közülük nem egy hatalmas méretűvé fejlődött. Különösen igaz ez a hosszú életű kocsányos tölgyekre.

Belső-Somogy fás legelői
Belső-Somogyra különösen jellemző volt a fás legelők nagy kiterjedése, és ez következik a táj adottságaiból.
A Pannon-tenger homokos-agyagos feltöltődése révén alföldi jellegű terület jött létre, amelyet az ős-folyók áradásai 5...10 méter vastagságban durva homokkal fedtek be. A hideg korszakokban a gyér növényzetű homokot a szelek alig 10...20 méter magasságkülönbségű, de változatos felszíni formákba hordták össze. A mélyedésekben nem, vagy csak vékony rétegben maradt meg a homok, a vízzáró réteg felszín közelébe került. A gyorsan kiszáradó homokhátak és a mélyebb részeken kialakuló időszakos pangóvizes foltok szántóföldi művelésre nemigen alkalmasak, viszont annál jobban megfelelnek a külterjes állattartás céljaira.


Csokonyavisontai fás legelő TT
A DDNP-hez tartozó természetvédelmi terület Erdőcsokonya határában található. A 424 ha terület védetté nyilvánítását elsősorban a hagyományos paraszti gazdálkodás történeti egyedisége és a megkapó tájképi szépség tette szükségessé. A terület a tavaszi és őszi madárvonulások fontos állomása is. Az elhalt, idős fák az egyre ritkuló szarvasbogár utolsó mentsvárai közé tartoznak: kérgük alatt a korhadt faanyaggal élő lárvák járatait rejtik.
A védelem érdekében a DDNP azt írja elő, hogy tömegrendezvény nem tartható az egyébként látogatható területen [6].
A nagy terület nem mutat egységes képet, legnagyobb részén a leromlás végletes állomásához jutott, az országúttól keletre (Hosszúnyíres) eluralkodott a zárt erdő. A nyugati oldalon (Bikács) is, főleg a déli, alacsonyabb térszínen elhelyezkedő nedvesebb részeket már elfoglalta a rendezetlen erdő, és az egykori fás legelőre errefelé már csak a bozótos, égeres-kőrises sűrűben felkutatható jellegzetes formájú óriás tölgy hagyásfák emlékeztetnek.
Annál szebb részek tárulnak elénk az északi részen. Az erdőfoltokkal tarkított nagy füves térség még sokat megőrzött a korábbi évszázadokból.
Sajnos az északi részen is voltak már jelei annak, hogy beavatkozás nélkül a mai helyzet nem maradhat fenn sokáig. 2015. nyarának elején a gyönyörű látványt nyújtó, derékig érő fűtenger a legeltetés visszaszorulását mutatta. A nyílt téren ugyan a tüskés lágyszárúak és bozótok nem jelentkeztek, de a hagyásfák töve körül kezdett a csalán és szeder áthatolhatatlan kört képezni. Nyár végére vagy két tucatnyi félrideg tartású szarvasmarha települt a legelőre. Ezek a hagyomány szerint Szent György naptól (ápr. 24.) sokszor Szent András napig (nov. 30.) kint is éjszakáznak, és csak a téli félévre vonulnak istállókba. Sajnos ez azzal jár, hogy a felügyelet nélküli csorda elkóborlásának azzal veszik elejét, hogy a területet villanypásztorral kerítették körbe. A villanypásztor az eredeti szándékok szerint nem a turisták kívül tartását, hanem a tehenek bent tartását célozza.
Faóriások
Több hatalmas tölgy tanúskodik a legelőerdő egykori kiterjedéséről. Ezek közül több is Hazánk legnagyobb törzskörméretű fái közt van nyilvántartva [7]. Kettő közülük a multi egy-egy állomása, néhány további nagy öreg:
587 cm kerülettel:  N 46° 2,233' E 17° 27,550' 135 m [GCCVFL+1. óriás]
575 cm kerülettel:  N 46° 2,200' E 17° 27,233' 135 m [GCCVFL+2. óriás]
556 cm kerülettel:  N 46° 2,517' E 17° 27,200' 135 m [GCCVFL+3. óriás]
548 cm kerülettel:  N 46° 2,749' E 17° 27,761' 130 m [GCCVFL+4. óriás]
540 cm kerülettel:  N 46° 2,929' E 17° 27,839' 132 m [GCCVFL+5. óriás]
A felsorolt matuzsálemek többségének a máshol található öreg tölgyekhez képest feltűnően jó az egészségi állapota - ismétlődő mérések tanúsítják, hogy még növésben vannak. Sok főág száradhat vagy letörhet, de a több évszázados törzsek általában hibátlanok, rejtő odúk nélkül. A tövük körül kinőtt tüskés sűrű se könnyíti meg a rejtő és a kereső dolgát.

Források
[1] DDNP honlapja
[2] Az erdőcsokonyai fás legelő
[3] Miért szép a fás legelő? (Lehmann Miklós: A szép evolúciója)
[4] Andrásfalvy B.: Ember és természet kapcsolatának változása a magyar történelemben
[5] Interjú Varga Annával
[6] Kezelési terv
[7] Magyarország nagy fái
Balassa - Ortutay: Magyar néprajz (Corvina, 1982) p. 235-236

Köszönet Lukács Róbertnek néhány szép felvételéért.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (34 db): környezet: 4.94 rejtés: 4.82 web: 4.92 átlag: 4.90

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Erikládamester 2021.04.06 08:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Korigumi 2021.03.27 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

grudi 2021.03.03 21:28 - Megtaláltam
Köszönöm!

BRita72 2021.01.02 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Totht737 2021.01.02 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Pomisa 2021.01.02 12:00 - Megtaláltam
ok [g:hu 1.6.4]

Mr Bean 2020.10.24 17:16 - Megtaláltam
Megvan!

sipsza 2020.10.17 17:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Csapdoki 2020.10.04 18:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.08
Mármár kacérkodtam a gondolattal hoy itt alszom az egyik fa mellet de el indultam a Taak irányába.Köszi.

Micra73 2020.10.04 16:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
Dr.Ladával és Lopakodóval a GC versenyre jöttünk és a környéken keresgéltünk.Szép helyre hozott ez a láda is,még szarvasbőgést is halhattunk az utolsó pont közelében.A harmadik pontot nem találtuk,felhívtuk az előző napi megtalálókat,végül megtaláltuk a ládát,több mint egy méterre becsúszott a rejtekbe.Botokkal kihalásztuk és úgy rejtettük vissza,hogy ne tudjon újra ilyen mélyre kerülni.

IMG_20201004_161644IMG_20201004_161649
IMG_20201004_162721IMG_20201004_165836
IMG_20201004_170445 
Lopakodó 2020.10.04 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Dr.Lada 2020.10.04 16:51 - Megtaláltam
Elkövetve.:-)
Micra 73-al és Lopakodóval közös találat. A GC versenyre jöttünk és ha már itt voltunk garázdálkodtunk a környéken.:-) [g:hu 1.6.4]

GYEZegzug 2020.10.04 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
A GC39FV-ról hazafelé. Brrrrrr!!! Álmaim fái, nem jutok szóhoz. Doboznál volt problémám, de látom minden rendben. Kajlával nagyot sétáltunk az őszi napsütésben.
Béla! Nagyon szépen köszönöm, hogy elhoztál e szent helyre.

IMG_20201004_104415IMG_20201004_110540
IMG_20201004_110910IMG_20201004_110920
IMG_20201004_110924IMG_20201004_111259
IMG_20201004_112426IMG_20201004_113808
IMG_20201004_113819IMG_20201004_114139
IMG_20201004_113824 
lelcache 2020.10.04 09:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

kivancsifancsi 2020.10.04 09:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
A verseny másnapján a bázistól délre eső, Barcs környéki pontok megkeresését terveztük. Családilag, lelcache-sel kiegészülve kerestük meg ezt a 10 ládát. Változatos helyeken sok érdekes és szép helyet láttunk.

A pontokat 2,3,1 sorrendben kerestük. Hangulatos hely ez a legelő, jól esett sétálni itt egyet. A faóriások mindig is a kedvencei voltak, itt ezekből is akadt pár gyönyörű példány. Jó kis multi, köszönjük az invitálást.

Fidorka 2020.10.04 09:56 - Megtaláltam
lelcache társaságában

TothTi 2020.10.03 17:25 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért.

Xorbit 2020.10.03 16:15 - Megtaláltam
Ősz, 25 fok, késő délután, naplemente, szarvasbőgés.

Iszonyat nyugodt hangulat, fantasztikus atmoszféra.
Az ilyen élményekért érdemes geocachingelni... :)

Köszönöm a lehetőséget a rejtőnek!

Silva 2020.10.03 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

pappcsalád 2020.10.03 14:31 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Liberty 2020.10.03 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.58
A somogyi táj még ismeretlen szépségeinek felfedezése volt a mai geotúránk célja.

Kedvelem Ajtony rejtéseit, mindig különleges helyszínre invitál minket. A ládaoldal leírásából mindent megtudhattunk a fás legelőkről és a hagyásfákról. Nagyon szép természeti környezetben csodáltuk meg az óriás hagyásfákat. A láda közelében egészen közelről két szarvast láttunk, megnéztek minket, aztán beszaladtak a fák közé. Élmény volt a fás legelőn sétálni, köszönet a rejtésért.

Csokonyavisonta címere
nmárti 2020.09.06 08:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.55
Köszi a rejtést,részletek később.

tabletta 2020.08.21 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

szlibud 2020.08.20 12:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.20
Gyönyörű környék, köszönöm, hogy megmutattad. Sajnos a fákat külön-külön képtelenség volt most megkeresni a rengeteg szúnyog miatt, talán máskor ha visszajövünk, mikor nincsenek, sorra kerülnek ők is.

pliptai 2020.08.11 14:00 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.6.7]

Kukucska 2020.07.31 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Zsirafka 2020.06.26 09:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kiboka 2020.06.07 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

zungvari 2020.03.28 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kazsimers 2020.03.28 15:30 - Megtaláltam
Sáriékkal.

ungvarisari 2020.03.28 15:30 - Megtaláltam
Apával és Somával meglett, délutáni séta során. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.2.1]

Ajtony 2020.03.10 07:45 - Egyéb
Köszönet a segítségért!

Csabiq 2020.03.09 14:08 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! A ládát Ajtony engedélyével áthelyeztem. Az eredeti fa kidőlt. Megadom az új koordinátát a rejtőnek és a pontos leírást. Egyébként szemet gyönyörködtető hatalmas fák sokássága. [Geoládák v3.3.2]

szekerandi 2020.03.08 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pure_NZ 2020.03.08 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

csg69 2020.01.03 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.40
Megvan :)

VP 2019.11.30 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.64
A tarnócaival szemben ez a legelő gondozott, a hagyásfák gyönyörűek.
Kétnapos zalai-somogyi csavargás. A szombat hajnali eső és köd után mindkét nap napsütésben - szombaton melegben, vasárnap már hidegben.

Lámpás 2019.09.21 10:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

g-tabe 2019.07.14 15:35 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

Fringilla és Kuglóf 2019.07.14 11:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szeretjük a fákat, az ilyen jókorákat meg aztán végképp!😉

skj 2019.07.13 17:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Csodás hely, köszi!

Zsozso94 2019.07.10 19:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Megtaláltam! :) Szép ez a fás legelő, érdemes egy sétát tenni, köszönöm a rejtőnek, hogy bemutatta! :)

Fás legelőFás legelő
Fás legelőFás legelő
wildpig 2019.04.21 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Mr Zerge 2019.04.07 11:50 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

A láda pontok rendben vannak, csupán engem nem hoznak lázba az ilyen legelők. Viszont volt egy könnyű séta.

vetele 2019.03.16 15:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Köszi a rejtést!
Szombat délutáni túránk során begyűjtve.
Méretes fák.

e369 2019.03.16 15:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! :) [g:hu 1.6.2]

Schlégl 2019.03.07 11:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Egy kicsit figyelmetlen voltam a jelszónál, nem mindegy, hogy, 1 betűvel több vagy kevesebb, de a rejtő segített. Köszönöm. A multi viszont tetszett.

Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2]

IMG_20190307_101004 
aceespepee 2018.11.03 20:30 - Megtaláltam
megtaláltam :)

Paul 2018.10.22 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

Puszkany 2018.10.21 12:34 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

Szőkekapitány 2018.09.27 13:39 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

katika 2018.01.28 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.2]

Ajtony 2018.01.14 15:32 - Egyéb
Lásd az első bekezdést.

Szili83 2018.01.14 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.
A 2. pontnál azért kicsit szenvedtünk mi is, ahogy előttünk is jópáran. De a geobeton ott van. Csak annyit tennék hozzá segítségül a későbbi vándoroknak: A fa tövénél, talajszinten. (Nem a fa odvában és nem föld felszín alatt.)
Az 1. és 3. könnyebb találat.

tmolli 2018.01.06 16:10 - Megtaláltam
Köszönöm!

baranyaifiú 2018.01.06 16:10 - Megtaláltam
Ok!

Göde 2017.12.06 07:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Igazán kár lett volna kihagyni!

Mathau 2017.11.04 15:43 - Megtaláltam
Minden rendben.

targonczas 2017.07.01 19:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Nargoth 2017.06.28 11:38 - Megtaláltam
Griffs bringás ládáit szerettem volna felkeresni, de logisztikai probléma lépett fel, így úgy döntöttem, hogy akkor folytatom a somogyi ládák levadászását.
Gondoltam, korán, még a meleg előtt bringára pattanok, de persze elszöszmötöltem az időt, így majdnem 9 volt, mire elindultam. Szerencsére felhős volt az idő majdnem egész nap, így a meleg ellenére élveztem a bringázást.
A hely nagyon szép, nem bántam meg, hogy eltekertem ide!
163 km lett a vége!
--------------
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Ajtony 2017.06.13 11:40 - Egyéb
Egy sor "nem találtam a 2. pontot" bejegyzés alapján, jóllehet kissé tamáskodva, de mégis csináltam pótlást geotégla-darab helyett geobetont. A helyszínre érve megállapítottam, hogy a geotégla nincs eltűnve. A fa tövén mindenféle talajfelszín alatti üreg hatalmasan kikotorva, látszik, hogy nagy volt a keresgélés. Csak nem jó helyen. A geotégla ott van és ott is hagytam, ahol a 2017.05.30-i logomban írtam. Fa tövén kis zugban, NEM talajszint alatt. Talajszint alá épeszű rejtő, és magamat ezennel annak nyilvánítom [:-)], nem rejt, mivel az összegyűlő esővíz előbb-utóbb mélyebbre mossa, gyökerek közti feneketlen üregekbe, "szerencsésebb" esetben csak belepi sárral. Ha viszont ide nem rejtek, akkor ott ne is keresd. Viszont ha már kiizzadtam a pótló geobetont, és kivonultam feleslegesen, akkor legalább a geobetont is elrejtettem a geotéglától jobbra kb. 1 méternyire, szintén a fa tövén kis zugba.

Mikulás 2017.06.04 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
A kaszói geotalálkozó után kitettem a csajokat a csokonyavisontai termálfürdőnél, jómagam meg bevetettem magam a környező ládák felkutatásába. Ezt a fás legelőt már régóta nézegettem, éreztem, hogy ez nagyon jó hely. Imádom ezeket a ligetes helyeket. A megadott ponton hagytam a kocsit és elindultam a kettes pontnál magasodó óriás felé. Leírás nem volt nálam, korábbi logokat nem olvastam. A fát körbe járva nem találtam semmit, így megnéztem a neten, hogy mit kell keresni: geotégla az út felőli oldalon. Ennek megörültem, mert így 50%-ra csökkentette a pontenciális helyeket. Láttam, hogy a korábbi keresők alaposan kitisztították a fa tövét. Én egy túrabot segítségével faggattam a fa tövét, de teljesen eredménytelenül. A korábbi logokat a helyszínen elolvasva úgy gondoltam, hogy ez a pont nincs meg és továbbsétáltam a hőségben a hármas pont irányába. Az azonnal meglett, logoltam, fotóztam és élveztem a különleges tájat. A kocsi felé haladva újra útbaesett a kettes pont, így újra megtúrtam a fát, de semmi. Az egyes pontnál parkoltam (picit veszélyesnek éreztem, mert pont egy kanyar után van). Ott némi keresgélés után megleltem a dobozkát. Szép nagy óriás az is, kár, hogy ide átsétálni legfeljebb a műúton érdemes. Köszönöm a rejtést! Meglepetten olvastam, hogy mégiscsak ott van az a geotégla... ám legyen.

Mikulás

[Jóváhagyta: Ajtony, 2017.06.04 15:54] Nagyon köszönöm!

IMG_5233IMG_5234
IMG_5235IMG_5236
IMG_5238IMG_5240
IMG_5241 
isoprof 2017.06.03 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.39
Köszönöm a segítséget.

IMG_20170603_091409IMG_20170603_091411
IMG_20170603_091423 
Ajtony 2017.05.30 16:27 - Egyéb
Ott kell a kézfejnyi méretű geotéglának lennie a fa tövén egy keskeny gyökérterpesz-résben az országút felőli oldalon. Igaz elég régen ellenőriztük, közösen mentünk Judit és Béla párossal az ősszel, mert előtte is jelezte valaki, hogy nincs meg. De akkor megvolt. Én tettem vissza a helyére, tehát nem lehet arra gyanakodni, hogy valaki trehányul tette vissza :-) Remélem, most is megvan.

geri83 2017.05.29 10:40 - Megtaláltam
Alaposan átkutattam a fa környékét, de a 2. pontot én sem találtam. Hangyákat viszont annál inkább, talán azok vitték el. A táj viszont tényleg nagyon szép. Ja és villanypásztor sincs a közelben, szabadon járható.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2017.05.30 07:17]

Köszönöm!

20170529_10154120170529_103142
20170529_10132920170529_101231
vakimaki 2016.11.23 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.18
Sajnos a második pontnál nem találtam meg a téglát így nem tudtam összerakni a jelszót.Fényképek alapján kérem az elfogadást!
(első,harmadik renben megvolt)

[Jóváhagyta: Ajtony, 2016.11.24 07:23]

636155313883909426636155313962161778
636155314015622233 
Judit és Béla 2016.09.03 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Nagyszerű, pompás, remek!

csipet_csapat 2016.07.30 14:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Közös találat Takiékkal. A legnagyobb kánikulában kerestük a pontokat, megdolgoztunk értük. Köszönjük a rejtést.

IMG_0297 
takacsimre 2016.07.30 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Csipet_csapattal. Köszönjük a rejtést. Marika És Imre

carmin 2016.07.04 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Szép hely, jó rejtések. Köszönjük a bemutatást!

DSC04108DSC04110
Feri0705 2016.05.27 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Megtaláltam. köszi a lehetőséget

DSCF6227 
KJ & GM 2016.04.26 09:05 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

J10_9239J10_9248
J10_9240J10_9242
J10_9243J10_9245
kobcikrajci 2016.04.18 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
Vízvár-Barcs közötti kerékpáros bolyongás. Jó mókának tűnt a legelői barangolás pontokat kutatva, egyedül a villanypásztortól tartottam. Szerencsére sem állatok, sem pásztor, sem villanykerítés nincs jelenleg, a bejáratnál útfenntartó tehergépkocsik parkoltak. Így könnyedén megtaláltam a szuper kivitelű geotéglákat, a ládát, közben szabadon gyönyörködhettem a tájban. Nagyszerű cache!

vbr 2016.03.18 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Köszönjük a rejtést!

Törpe 2016.02.07 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Ez az amiért érdemes menni!
Köszönjük a rejtést! Törpe

Csaba & családja 2016.01.17 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

dabcsi 2015.12.28 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

má-csa 2015.12.28 00:00 - Megtaláltam
Köszönjük

ballasz 2015.12.20 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Ez is egy olyan hely, ahova még többször el kell jönni körülnézni.

fodor8peter 2015.12.20 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Még 2006-ban jártunk itt megnézni a legelőt. Köszönjük a rejtést!

tileschg 2015.12.20 12:00 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

kl 2015.11.28 13:29 - Megtaláltam
Itt jártunk... [wapon beküldött szöveg]

Párduc50 2015.11.12 12:00 - Megtaláltam
Végre megkereshettem. Már a leírás alapján nagyon tetszett, alig vártam, hogy személyesen is láthassam! Gyönyörű időben csodás fákat láthattam, villanypásztor és legeltetés nélkül :-). A rejtések is kitűnőek; összegezve: az Ajtony-Zerind páros ismét nagyot alkotott! Köszönöm!

kupec 2015.11.06 14:15 - Megtaláltam
Szeretem az ilyen hagyásfás legelőket, gyönyörűek az óriás tölgyek.

Zerind HUN 2015.11.03 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Részt vettem a rejtésben, ezért utólag (az első néhány hely meghagyása után) bejelentem megtalálásnak. Először tavasszal mértük fel a terepet, akkor nem volt legeltetés, aztán Ajtony egyedül is eljött később, akkor már volt, meg rejtéskor is. Szép a legelő és a fák is, sőt, még viszonylag híres is a hely, csodálkozom, hogy eddig nem rejtett ide senki.

Strombus 2015.11.02 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Hát ez nagyon tetszett! Lenyűgöző szépségű, hatalmas fák, időtálló, jó rejtések, nagyon érdekes ismertető. Köszönöm.

Péter60 2015.11.02 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Itt minden stimmel, szuper az egész, és még a jelszó is ötletes.

zalajaro 2015.10.10 12:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Remek, Ajtonyhoz illő rejtések.
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]