geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4033. Mancs emléke (GCMANC)

A szobor

A szobor

Gazdival

Gazdival

Akcióban

Akcióban

Megemlékezés

Megemlékezés

A Spider mentőcsoport

A Spider mentőcsoport

Szélesség N 48° 6,115'
Hosszúság E 20° 47,196'
Magasság: 124 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.01.07 09:30
Megjelenés időpontja: 2015.07.20 13:33
Utolsó lényeges változás: 2018.06.20 11:06
Utolsó változás: 2019.03.23 21:17
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: PeterT
Ládagazda: PeterT
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 60 m
Megtalálások száma: 233 + 2 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


Megközelítés

Parkolni a láda közelében, a mellette lévő parkolóban lehet, N 48° 6,114' E 20° 47,154' 124 m [GCMANC+parkoló] ami viszont fizetős az egész belvárosban. Tömegközlekedéssel rengeteg módon el lehet ide jutni a 14-es, 28-as, 34-es, 35-ös, 38-as busszal. A Tiszai pályaudvar felől pedig az 1-es vagy 2-es villamossal.

A kezdetek

1993-ban maga Lehóczki László sem gondolta, hogy a nadrágszárába kapaszkodó kölyök egyszer majd világhírű mentőkutyaként vonul be a kutyatörténelembe. Annál is inkább nem, mert a kiskutyáról gyorsan kiderült, hogy diszpláziával küszködik. A gazdája ekkor egy, a csípőficamos gyerekeknél használatos kengyelt átalakított, és ezt hordatta egy éves koráig a kiskutyával. A kitartásnak meglett az eredménye, hiszen a hosszú évek során ez a kutya több ezer kilométert kutatott át élők, vagy áldozatok után, és már senki nem tudja megszámolni, hány ember köszönheti neki az életét! Amikor a törökországi földrengés során a romok alatt élve megtalált egy kislányt, a kutyát a CNN televízió is bemutatta. Azóta Mancsból élő legenda lett. Pedig sokan nem is tudják, hogy a kutya nem csak a katasztrófák áldozatainak, de a gazdájának az életét is megmentette. Így volt ez az olaszországi sárlavina katasztrófánál, amikor hiába is küldte előre a gazdi Mancsot, a kutya megmakacsolta magát. A fejét rázta, prüszkölt, és nem engedelmeskedett a gazdája utasításának, és azon mesterkedett, hogy Lehóczkit is minél távolabb tartsa az üregtől. A gazdi talán néhány másodpercig úgy érezhette, hogy a kutyája cserbenhagyta, ám alig távolodtak el az üregtől, hatalmas robbanás rázta meg a környéket. Kiderült, hogy egy nyitva hagyott gázpalack szivárgott. Ha akkor Mancs engedelmeskedik, mindketten odavesztek volna... Ám a kutya is többször került életveszélybe.

Mancs életveszélyben

Salvadorban a borzalmas erejű földrengés után nem gondolták volna a katasztrófákon edződött miskolci Spider mentőcsapat tagjai, hogy milyen borzalmas látvány fogadja majd őket. A helyszínre érve az ottani katasztrófamentősök azt kérték tőlük, hogy a külvilágtól elzárt, romba dőlt hegyi falvakat próbálják megközelíteni, és segíteni az eltűntek keresésében. A hegy, amin át kellett kelniük, szabályosan kettéhasadt. Egy körülbelül huszonöt, néhol harmincöt centiméteres sávon lehetett csak feljutni a kétezer ötszáz méteres magasságba. A maroknyi magyar mentőalakulat a katonaság biztosításával látott neki az életveszélyes hegygerincnek. Mancs biztosításként hevedert kapott, ám előfordult, hogy még ez is kevésnek bizonyult. Ilyenkor Mancsot ölbe kapva araszoltak egyre közelebb az úti céljukhoz, miközben tisztában voltak azzal, hogy a legkisebb utórezgés esetén újra leszakadhat a hegyoldal. Ha így történik, esélyük sem lett volna a menekülésre. Jó néhány órás, embert és állatot próbáló út után végre eljutottak egy falucskához. Csak a ráomlott hegyoldalból lehetett sejteni, hogy itt valaha egy falu állt. A hatalmas szikladarabok közül egy-egy háztető derékba tört kéményei meredeztek az ég felé. A katasztrófa előtt itt a hőség elől négy kisgyerek ment a folyómederbe játszani. Szüleik az utolsó pillanatig látták a vízben pancsoló kicsiket, ám egyszer csak megmozdult a föld, és megindult a hegyoldal. A zúgással, morajlással kísért óriási földmozgás átláthatatlan homoktengerbe burkolózott. Mikor a földrengés elcsitult, a szülők, rokonok puszta kézzel, néhol ásóval, lapáttal próbálták kiszabadítani a kicsiket a fullasztó fogságból. Ám a gyerekeket szó szerint elnyelte a föld. Mancsnak nagyon nehéz dolga volt, amikor neki állt a keresésnek. A vastag homokréteg miatt nem kapott szagot, így a mentőcsapat először egy kutatóárkot ásott a számára. Mancs ezen haladva keresett. Az okos kutya orrát szinte fel sem emelve, izmait megfeszítve vizsgált át minden centimétert. Nem hiába! Egymás után kerültek elő a gyerekek játékai. A kutatást azonban furcsa zaj szakította félbe. Az alattomos hang hirtelen hasított a katasztrófamentősök fülébe. Mancs csak azt hallotta, hogy a gazdája ordítva hívja. Mire meglepetten felkapta a fejét, már csak a menekülő embereket látta. A kutya utánuk... A homoktenger megindult, és megállíthatatlanul hömpölygött a hegytetőről a folyómeder felé. Mancs az utolsó pillanatban ért ki a biztos halált jelentő katlanból. Szűkölve pillantott vissza, és csak akkor nyugodott meg, amikor a gazdi keze bátorítóan megveregette a lapockáját. Az utórezgés elmúltával persze a mentősök folytatták a keresést. Tették ezt annak ellenére, hogy már tudták, hogy a gyerekek nem élhették túl a katasztrófát. És ismét bebizonyosodott: Mancs világhírnevet hozó mancsai csodákra képesek. A végig életveszélyben folyó mentési munka során rátalált a négy kisgyerek homoksírjára...

Bár gazdájának, Lehóczki Lászlónak a kiképzési módszere megosztotta a mentőkutyásokat, és ennek a kutya halála után többen hangot is adtak különböző internetes fórumokon, kétségbe vonva ezzel Mancs eredményeit, mégis ennek a kutyának a neve fogalommá vált. Tény, hogy Mancsnak nem volt mentőkutyás vizsgája, tény, hogy nem vett részt különböző versenyeken, de az is tény, hogy ennek a kutyának az eredményeit az élet, és nem a pontozó bírók értékelték.

Film

Pejó Róbert rendező legújabb alkotását a világhírű magyar mentőkutya története ihlette, azonban a filmtörténete fiktív, a forgatókönyvet a képzelet szülte. A film tiszteletadás a világ összes mentőkutyája előtt, akik bátorságuknak és helytállásuknak köszönhetően gyerekek, nők és férfiak ezreinek életét mentik meg. A Mancs c. alkotás egyben a magyar mentőkutyáknak is emléket állít. A film viszont nem konkrétan Mancsról szól, a kritikák szerint is úgymond a "cukiságra" törekedtek.

A szobor

2004 decemberében avatták fel Mancs szobrát Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján, nem messze a Szinva terasztól. A szobrot Szanyi Borbála szobrászművész készítette.
A szobor táblájának felirata:
"MANCS a miskolciak híres életmentő kutyája.
1996 óta - a Spider mentőcsoport tagjaként - több száz
emberéletet mentett meg a világ számos országában."

Forrás: Kutya.hu

Spider mentőcsoport honlapja

Flag Counter

Ládatörténet:
2018. 6. 20. A ládát a rejtője szüntette meg. [Admin(Fazék)]
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (104 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.43 web: 4.68 átlag: 4.53

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


carmin 2018.04.29 14:30 - Megtaláltam
A láda nincs meg, kérem a képek alapján az elfogadást. Köszönjük a rejtést.

[Jóváhagyta: PeterT, 2018.05.02 09:30]

DSC01463DSC01464
luilui 2017.12.20 10:02 - Megtaláltam
Csoportos "megtalálás". [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
A fényképek alapján kérném a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: PeterT, 2017.12.30 19:43]

A "csoport" !
Kimberli1 + Imi30 2017.12.20 10:00 - Megtaláltam
Csoportos megtalálás, vagyis meg nem találás, luiluiékkal. :) Kép az előző logban. A kép alapján kérném a találat elfogadását! Köszi!

[Jóváhagyta: PeterT, 2017.12.30 19:43]

Bigyu 2017.12.02 11:33 - Megtaláltam
Hiába kerestük, nem találtuk meg. A képek alapján kérjük a jóváhagyást.

[Jóváhagyta: PeterT, 2017.12.06 12:38]

IMG_20171202_134746 
sinus90 2017.11.14 15:40 - Megtaláltam
Hetekkel ezelőtt kinyomtattam néhány miskolci ládát, de csak ma került rájuk sor.
Volt idő, amikor elég gyakran megfordultam Miskolcon, de van annak már vagy 10 éve! Még hírből se hallottam akkor a geocachingről. Ma jót sétáltam a városban.
Mancs is megvolt, meg a ruhás hölgy is... Kijött végigmért, miután látta bentről, hogy a sziklái közé nyúltam, bevitt két kiakasztott ruhát. Kicsit elmentem, majd vissza. Eljátszottuk a hölggyel az előzőeket. Néhány követ megmozdítottam, benéztem a zöld alá, de a ládát nem találtam meg. Konfliktusok elkerülésére tovább mentem.
Viszont, ha a hölgy ilyen negatívan áll a dologhoz, akkor az a láda sokszor el fog tűnni! Igazat megvallva, én sem lelkesednék, ha az általam gondozott területen idegenek matatnának, pedig én is kesser vagyok! /A lakásom előtt van egy 50 m2-nyi közterületi kert, amit gondozok./ Vagy meg kell vele beszélni a dolgot, vagy máshová kell a ládát tenni.
Fényképek alapján kérlek fogadd el mint megtalálást!
Köszi a rejtést!

[Jóváhagyta: PeterT, 2017.11.28 20:36]

MancsAz ominózus hely...
Bl4st3r & Amy 2017.11.01 21:22 - Egyéb
Piros kereszt A láda meggyógyult! Hurrá!! Köszönöm! Üdv: ládadoki

TS 2017.10.31 11:17 - Megtaláltam
Miskolci kirándulásunk első láda találata. Amikor elkezdtük keresni a rejtést, a szomszéd ruhás boltból kijött az eladó hölgy és a nemtetszését fejezte ki, hogy a játékosok a láda keresése közben elmozgatják a sziklakert köveit és ö szokta visszarendezni. Nem is mertem hozzányúlni egyetlen sziladarabhoz sem. Szerencsére a ládát a sziklakerten lévő sűrű örökzöld alatt, bal oldalon találtam meg. Oda is rejtettem vissza.

kisember 2017.10.23 16:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Gábor75 2017.09.25 10:55 - Megtaláltam
ok

nyikes101 és neoly 2017.09.24 16:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.32
Köszönjük a rejtést, ott volt ahol lennie kellett.
Könnyű vasárnap délutáni program volt.
Még ilyenkor is sok arra felé az avatatlan ember.

Hajna&Feri 2017.09.24 13:57 - Nem találtam meg
Hiába kerestük nem találtuk meg a ládát. A képek alapján kérem megtalálásomat jóváhagyni. Köszönöm.

20170924_13565620170924_134433
Wilka74 2017.09.11 12:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.74
Munkából adódó miskolci látogatás. A láda kicsit nehezen, de meglett.

DóriAtesz 2017.08.27 12:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.86
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!
DóriAtesz

lasipeti 2017.08.26 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.68
Megtaláltam

mcfreeze 2017.08.26 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

diego 2017.08.26 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 1.5 web: 3.5 átlag: 2.67 súly: 3.97
A láda a bokor tetejére dobva, teljesen kifosztva. A logfüzetben egy nagy férfi testrész sematikus ábrája fogadott. Ez az oldal általam eltávolításra került. A füzetbe nem tudtam beírni magam, mert toll nem volt nálam. Szerencsére a jelszó sértetlen. Amennyire tudtam próbáltam elrejteni a sziklakert bal oldalán.

Bl4st3r & Amy 2017.08.08 22:50 - Egyéb
Piros kereszt A láda meggyógyult! Hurrá!! Köszönöm! Üdv: ládadoki

hgabor1 2017.07.18 17:44 - Egyéb
Ma arra jártunk és mi sem találtuk... Egy pótjelszó esetleg nem lenne rossz ilyen esetekre... [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

AnCsaTappancs 2017.07.17 09:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Sajnos a ládát valaki elvitte. A sziklakert mellett lévő ruhás bolt tulajdonosa mondta, hogy két napja takarította, gyomtalanította a sziklakertet, akkor Ő megtalálta a dobozt, belenézett, és visszatette a sziklák tetejére, nem rejtetett el, azóta nem látta a dobozt.
A fényképek alapján kérjük a megtalálás elfogadását. Köszönjük szépen!

[Jóváhagyta: PeterT, 2017.07.22 14:37]

ancsatappancslog2017-07-17 09.37.03
Kosnyider család 2017.07.12 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.00 súly: 1.90
Köszi

Ákos85 2017.07.10 18:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.70
Megtaláltam

deltasjimmy 2017.07.10 18:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.41
Mindjárt ránk szakad az ég :(

Maratonos Maci 2017.07.10 16:22 - Megtaláltam
Napvirággal ...

napvirág 2017.07.10 16:18 - Megtaláltam
:-) Hurrá nyaralunk!

DSCN3386DSCN3387
f5hkue4a 2017.06.29 11:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a játékot. :) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (241 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]