geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4063. Győri víztornyok (GCGyvt)

Víz

Víz

Budai úti régen...

Budai úti régen...

...és ma

...és ma

Révfalui építés közben...

Révfalui építés közben...

...és ma

...és ma

Erzsébet ligeti terv...

Erzsébet ligeti terv...

...és valóság

...és valóság

Marcalvárosi építés közben...

Marcalvárosi építés közben...

...és ma

...és ma

Szabadhegyi félkész állapotban...

Szabadhegyi félkész állapotban...

...és ma

...és ma
Szélesség N 47° 39,580'
Hosszúság E 17° 40,317'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.09.11 16:20
Megjelenés időpontja: 2015.09.11 20:51
Utolsó lényeges változás: 2019.09.04 17:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Szabó família
Ládagazda: Szabó família
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 13000 m
Megtalálások száma: 253 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP:
1. 2,5x5cm-es laminált lap, rajta az első jelszórészlettel. (tartókeretben, nézz fel!)
2. 2,5x5cm-es laminált lap, rajta a második jelszórészlettel. (cipőfűzés közben érdemes keresni!)
3. 2,5x5cm-es laminált lap, rajta a harmadik jelszórészlettel. (Magyar utca felől közelíthető meg! kerítésen keresd!)
4. 2,5x5cm-es laminált lap, rajta a negyedik jelszórészlettel. (figyeld a jelzéseket!)
5. Hagyományos láda, benne az utolsó jelszórészlet. (geokövet keress!)
Kérlek a rejtésekről ne tegyél fel képeket!
Jelszó: Az öt pont karakterei egybeírva, sorrendben.
WAP END:


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Részletes leírás:

Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."(Saint-Exupéry)

A Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja: a víz. Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjának, és felhívta a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Számunkra természetes, ha megnyitjuk a csapot, folyik a víz. Hogyan kerül oda? A településeken ez sok esetben a víztornyoknak köszönhető. Hogyan működnek? A víztornyok hihetetlenül egyszerű építmények. Méretükben, alakjukban, különböznek, de egy tulajdonságukban megegyeznek: mindegyik egy egyszerű tartály, tele vízzel, megfelelő magasságba helyezve.

1. Budai úti víztorony
Győrben Budapest után elsőként, 1884-ben sikerült a városi vezetékes vízellátást létrehozni, és működtetni. A 130 éves rendszer egyik legfontosabb eleme, a Budai út és Fehérvári út sarkán álló víztorony jelenleg is működik. 1883. augusztus 7.-én délelőtt 9 órakor ünnepélyes külsőségek mellett történt az első kapavágás. A víztorony kőműves munkáit Koller János helyi építőmester, faburkolatának készítését és tetőfedését a Hets testvérek győri cége végezte. A csöveket a Vittkovici vasöntő gyár, a hidránsokat és tolózárakat a Breiteld-Danek prágai cég szállította. Egy év múlva a műszaki átadásnál a víztartó szerkezetében hibát találtak. A víztartón az első megtöltés után mintegy egyméternyi kidudorodást észleltek. Három vasabronccsal és negyven vasrúddal húzatták össze a víztartó köpenyét. A tornyot végre 1884. június 15.-én minden külső formaság mellőzésével üzembe helyezték. A víztorony négyszögletes felépítményét 1919-ben hengeresre építették át. A második világháborús bombázások után a Budai úti víztorony szerencsére épségben maradt, annak ellenére, hogy a célterület közepén volt. Győr legrégebbi víztornya 1950-ig volt a városi ivóvíz rendszerbe kapcsolva. Ettől kezdve ipari víztoronyként működik napjainkig is.

1. jelszórészlet: 2,5x5cm-es laminált lap.  N 47° 41,302' E 17° 38,719' 123 m [GCGyvt-1]

2.Révfalui víztorony
Győr második víztornyának építése 1906-ban kezdődött. A terveket Kovács Sebestyén Aladár budapesti műegyetemi tanár műszaki irodája készítette. A 43 méter magas, 600 m3-es víztorony építését a "Wais G.A. és Társa" építőipari cég 1909-ben fejezte be, 120 ezer korona költséggel. A víztornyot a szakértők eredetileg a déli városrészbe (Nádorvárosba) tervezték, de a város törvényhatósága a jelenlegi elhelyezést határozta el. A második világháború alatt 1944. június 2-án a szövetséges erők szőnyegbombázásánál a Révfalui víztorony kiemelt célpont volt. Nagy szerencse, hogy az épületet nem találták el: a torony kertjébe leesett bombák robbanásakor a bombatölcsérekből még a harmadik emeletre is több talicskányi föld jutott. Az épület körüli 100 méteres sugarú körben mintegy 50 találatot számoltak meg. Később a harcok során a felső medencéket, a függőleges csővezetékeket ágyú, és akna lövedékek rongálták. Két vasbeton tartóoszlopot is kilőttek kb. húsz méteres magasságban. A háborús sérüléseket előbb a város iparosai, majd a közművek szakemberei állították helyre. 1946 tavaszán a víztorony is visszaállhatott a szolgáltatási rendszerbe.
Közel húsz évig működhetett még. 1964 júliusában az Erzsébet ligeti víztorony próbaüzeménél kiderült, hogy az a régi Révfalui víztoronnyal nem tud jól együttműködni. Amikor ugyanis a Révfalui megtelt, az Erzsébet ligeti még csak félig töltődött meg. Ez azt jelentette, hogy az új víztorony teljes feltöltésekor a régi túlcsordult, ezért 1965-ben a révfalui tornyot kiiktatták a hálózatból.

2. jelszórészlet: 2,5x5cm-es laminált lap.  N 47° 41,779' E 17° 37,787' 123 m [GCGyvt-2]

3. Erzsébet ligeti víztorony
Az Erzsébet ligeti víztorony építése a MÉLYÉPTERV tervei alapján 1961-ben kezdődött. Az építményt Thoma József, a Mélyépterv Kossuth díjas mérnöke tervezte. Az építők viszonylag gyors haladását csúszózsaluzás alkalmazása tette lehetővé. A víztorony próbaüzeme 1964 júliusában kezdődött. Kiderült, hogy a régi Révfalui víztoronnyal nem tud jól együttműködni. Amikor ugyanis a Révfalui torony megtelt, az Erzsébet ligeti még csak félig töltődött meg. Ez azt jelentette, hogy az új víztorony teljes feltöltésekor a Révfalui túlcsordul. Ezért aztán később, 1965-ben a Révfalui tornyot kiiktatták a hálózatból. Az Erzsébet ligeti víztorony víztartálya két részből áll. A nagyobbik 1300 m3-es medence körbeöleli a belső 700 m3-es tartályt. A kettőt vasbeton fal választja el egymástól. A medencék tisztításakor tehát csak az egyiket kell kivenni a vízforgalomból. A víztorony szerkezetét a nyolcvanas években egy váratlan meghibásodás után megerősítették. A külső tartályrészt acéllemez abroncsokkal erősítették meg. Ezek úgy ölelik körbe a tartályt, mint hordót az abroncsok. A külső tartóoszlopokra is rögzítő bilincsek kerültek. 2009-ben ért véget a PANNON-VÍZ Zrt. saját beruházásában a víztorony teljes felújítása.

3. jelszórészlet: 2,5x5cm-es laminált lap.  N 47° 40,313' E 17° 38,861' 128 m [GCGyvt-3]

Megközelítése: N 47° 40,402' E 17° 38,834' 128 m [GCGyvt+bejárat]

4. Marcalvárosi víztorony
A ma is modernnek számító, impozáns építészeti alkotás hatezer köbméteres kapacitásával egyike a legnagyobb magyarországi víztornyoknak. A törzset 1977 őszén kezdte építeni az Észak-dunántúli Közmű és Mélyépítő Vállalat, csúszózsalus technológiával. Ez azt jelenti, hogy a törzset körülvevő zsaluzatot 25 centiméterenként emelve haladtak felfelé. Naponta 2-3 emelési ciklust sikerült haladniuk. Az acéltartályokat a toronytörzs körül a terepszinten szerelték össze. A kész tartályokat egy speciális hidraulikus emelőszerkezet húzta fel a végleges helyükre.
A víztorony tervezésében és kivitelezésében összesen 84 cég vett részt. A tervezett 42 hónap helyett jelentős késéssel, 75 hónap alatt készültek el az építők. A késés egyik fő oka, hogy a Paksi Atomerőműre és egyéb kiemelt állami nagyberuházásokra hivatkozva több fővárosi cég nem tartotta be az ütemtervet. A torony műszaki átadása 1981. november 30-án volt, ekkor kezdődhetett a próbaüzem.
A víztorony alsó tartályába közvetlen a nyugati főnyomó vezetéken keresztül a révfalui vízmű irányából érkezik a víz. Az alsó 4.000 m3 víztérfogat bőségesen ki tudja egyenlíteni a fogyasztás ingadozásait. A felső 2.000 m3 tartály pedig a tízemeletes házakat látja el vízzel.

4. jelszórészlet: 2,5x5cm-es laminált lap.  N 47° 40,241' E 17° 38,061' 123 m [GCGyvt-4]

5. Szabadhegyi víztorony
A hegytetőn álló impozáns mérnöki alkotás Győr ötödik víztornya. A Szabadhegyi víztorony a József Attila úttól délre eső területek - Győr-Szabadhegy és Kismegyer városrészek - vízellátását segíti. A torony építése előtt a magasabb fekvésű területeken nem volt elegendő a víznyomás. A terveket a Comfort tervező Kft. készítette. A torony 43 méter magas, víztartálya 400 m3-es térfogatú. Az alsó részen egy 500 m3 térfogatú víztároló kapott helyet, és 5,5 km vízvezeték tartozott az akkor 300 milliós költségvetésű beruházáshoz. A torony törzs vasbetonból, csúszózsalus technológiával készült. A víztartályt a torony lábainál, a földszinten szerelték össze, és egy speciális emelőszerkezettel emelték a helyére. A torony 2004 januártól kapcsolódott be a városi vízhálózatba.

5. jelszórészlet: Hagyományos láda (13x18x6), geokő alatt, mesterséges üregben, környezetében található anyagokkal álcázva  N 47° 39,580' E 17° 40,317' 120 m [GCGyvt-5]

Az első és az ötödik pont távolsága bringával, végig kerékpárúton 13km. Útvonal

Víztornyokról bővebben: Wikipédia
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (114 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.68 web: 4.72 átlag: 4.63

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


a.eszter 2021.09.12 06:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Chasper0601 2021.09.11 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

izeke 2021.09.05 19:35 - Megtaláltam
Felfedeztük, megleltük, visszatettük.
Köszönjük a rejtést!
Cukiék :) [Geoládák v3.11.3]

Szilágyiék 2021.08.26 11:22 - Egyéb
Egynapos Győr-belvárosi séta végén még volt időnk-kedvünk elmenni a révfalui víztoronyhoz, a rejtés 2. pontjához.
A többit majd októberben próbáljuk meg.

lelcache 2021.08.22 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.55
Bringával jártuk végig a gyerekekkel, a többi győri multit is felfűzve a körre. A harmadik pontnál akadt némi problémánk, ugyanis az egy kórház területén van, ahol az őrök az utamat állták. Járványhelyzet miatt, meg mert amúgy is ez egy lezárt kórházi terület, nem lehet bemenni csak úgy. Mondtam, hogy nem a kórházba akarok menni, csak a 160m-re lévő víztoronyhoz egy pillantásra. De nem engedtek!

Aztán hosszas lélekmasszázs, meg stand-up következett, és végül bedumáltam magam, de elvileg nem lehetne bemenni. Az őrök tudnak a játékról, mert ezek szerint nem én voltam az egyetlen, akinek az útját állták.

A többi simán ment. Klassz volt végig járni ezeket a pontokat bringával. Meglepően sok a jól kiépített bicikli út a városban, Nem gondoltam, hogy ennyi lesz! Szinte mindenhol volt.

Kellemesen elfáradtunk a végére.

Köszönöm a rejtést!

lelcache, Lilóka, Bambusz

20210822-2168220210822-21683
20210822-21684IMG_5257
IMG_5260IMG_5262
20210822-21689IMG_5265
20210822-2169020210822-21691
boje 2021.08.21 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk.Köszönjük a rejtést!
Tomi, Zsófi, Zsuzsa, Jenő [Geoládák v3.11.3]

benger 2021.08.20 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kivancsifancsi 2021.08.15 17:47 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.44
A GCRAVD multi bringás teljesítése után tekerünk be a városba, hogy megkeressük ezt a víztornyos multit. A város bringaútjai nagyon jók. Kényelmes, jól átgondolt módon szövik át az egész várost, kifejezetten tetszett ezeken közlekedni.
A tornyoknál a rejtések könnyen meglettek, kivéve a 4., ahol már azzal is megküzdöttünk, hogy hogyan lehet megközelíten a kórház udvarán álló tornyot. Végül csak sikerült. Az 1,2,3,4 pont megkeresése után visszaraktuk a bringákat a kocsiba, majd a nagy melegre való tekintettel a délután nagy részét az Ikrényi tónál töltöttük. Majd fürdés után már hazafelé tartva autóval kerestük meg a multi 5., záró pontját. Köszönjük a rejtést.

Fidorka 2021.08.15 17:47 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Bendínó 2021.08.15 17:47 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Cerberus 2021.08.10 12:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.43
Megtaláltam! Fercsipeter társaságában kétnapos ládászós körút Győr környékén.

Köszönöm a rejtést!

IMG_4120IMG_4123
IMG_4125IMG_4128
IMG_4131 
fercsipeter 2021.08.10 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Mangó 2021.08.04 11:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Koszonjuk a rejtest

Aniko & Gyuri 2021.08.01 09:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

placi75 2021.07.24 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Mira 2021.07.10 18:48 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Mathau 2021.07.10 18:48 - Megtaláltam
Mira társaságában

vadalma28 2021.06.25 16:30 - Megtaláltam
Kerékpáros keresés.Sajnos az utolsó helyen a geokövet nem találtuk,pedig sokáig kerestük.Próbáltuk kitalálni a jelszót a négy részletből,de nem volt helyes egyik tipp sem.):Lehetőség szerint kérnénk a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Szabó família, 2021.06.27 16:49]

IMG_20210625_142616IMG_20210625_144138
IMG_20210625_151745IMG_20210625_153137
IMG_20210625_163938 
elaca 2021.05.29 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.98
Sajnos a ládát nem találtam meg. A korházba bejutással nem próbálkoztam. A maradék 3 jelszórészlet ismeretében kitalálhatónak tűnt a jelszó de valahogy mégsem jó. Kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Szabó família, 2021.05.30 18:00]

Kisszabo 2021.04.04 18:34 - Megtaláltam
Szuper volt - Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A kórház területére sajnos nem lehetett bejutni. Az geokő az remek volt! [Geoládák v3.9.6]

Csaba7404 2021.02.28 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Jó volt végigjárni a helyszíneket, sajnos a kórház udvarára nem lehetett bemenni, úgyhogy az a rész csak tipp volt... [Geoládák v3.9.6]

szollosi73 2021.02.28 11:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.25
Megvan!
Ma Győr környékére terveztünk dobozolást, a városból csak ez a multi nem volt még meg, így itt kezdtünk. Autóval jártuk végig a pontokat, sajnos akórzáznál lévő esélytelen továbbra is, de a jelszó így is összerakható.
Köszi a rejtést!

Győri víztornyok-1Győri víztornyok-2
Győri víztornyok-3Győri víztornyok-4
Győri víztornyok-5 
DuMe 2021.02.27 10:09 - Megtaláltam
A kórházba továbbra sem engednek be, de a jelszó így is kitalálható. Köszönjük, remek volt a keresés! :) [Geoládák v3.9.6]

Rozlin 2021.02.20 16:20 - Megtaláltam
A Szabadhegyi víztoronyhoz autóval mentünk. A többi víztornyot városi sétával kerestük meg. A négy jelszórészletből a teljes jelszót kitaláltuk, így a kórház területén lévő víztoronyhoz való bejutással nem is kísérleteztünk.

DSC04109DSC04177
5N 2021.02.20 16:20 - Megtaláltam
Az 5.ponttal kezdtük,ahova kocsival mentünk,mert ez nagyon kiesett a mai séta útvonalából.Aztán az Árkádnál parkolva több másik multi pontjaival keverve kerestük a víztornyokat,bár legtöbbször látszottak,így inkább az a helyes kifejezés,hogy a jelszórészleteket kerestük.A 4 részlet után mi is kitaláltuk a jelszót,amit így is terveztünk,a 3.pont bizonytalansága miatt,hogy vajon bejutunk vagy sem.Így ott nem is próbálkoztunk.5,1,2,4 sorrendben kerestük meg és nagyon jó volt,hogy a nekünk első 3 részlet után mennyire más jelszóra gondoltunk,amitől nem is tudtunk elszakadni,így a kitálalás is csak 3.-ra sikerült.

DSC04111DSC04176
DSC04178 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (263 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]