geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4063. Győri víztornyok (GCGyvt)

Víz

Víz

Budai úti régen...

Budai úti régen...

...és ma

...és ma

Révfalui építés közben...

Révfalui építés közben...

...és ma

...és ma

Erzsébet ligeti terv...

Erzsébet ligeti terv...

...és valóság

...és valóság

Marcalvárosi építés közben...

Marcalvárosi építés közben...

...és ma

...és ma

Szabadhegyi félkész állapotban...

Szabadhegyi félkész állapotban...

...és ma

...és ma
Szélesség N 47° 39,580'
Hosszúság E 17° 40,317'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.09.11 16:20
Megjelenés időpontja: 2015.09.11 20:51
Utolsó lényeges változás: 2019.09.04 17:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Szabó família
Felhasználó: Szabó família
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 13000 m
Megtalálások száma: 210 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP:
1. 2,5x5cm-es laminált lap, rajta az első jelszórészlettel. (tartókeretben, nézz fel!)
2. 2,5x5cm-es laminált lap, rajta a második jelszórészlettel. (cipőfűzés közben érdemes keresni!)
3. 2,5x5cm-es laminált lap, rajta a harmadik jelszórészlettel. (Magyar utca felől közelíthető meg! kerítésen keresd!)
4. 2,5x5cm-es laminált lap, rajta a negyedik jelszórészlettel. (figyeld a jelzéseket!)
5. Hagyományos láda, benne az utolsó jelszórészlet. (geokövet keress!)
Kérlek a rejtésekről ne tegyél fel képeket!
Jelszó: Az öt pont karakterei egybeírva, sorrendben.
WAP END:


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Részletes leírás:

Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."(Saint-Exupéry)

A Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja: a víz. Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjának, és felhívta a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Számunkra természetes, ha megnyitjuk a csapot, folyik a víz. Hogyan kerül oda? A településeken ez sok esetben a víztornyoknak köszönhető. Hogyan működnek? A víztornyok hihetetlenül egyszerű építmények. Méretükben, alakjukban, különböznek, de egy tulajdonságukban megegyeznek: mindegyik egy egyszerű tartály, tele vízzel, megfelelő magasságba helyezve.

1. Budai úti víztorony
Győrben Budapest után elsőként, 1884-ben sikerült a városi vezetékes vízellátást létrehozni, és működtetni. A 130 éves rendszer egyik legfontosabb eleme, a Budai út és Fehérvári út sarkán álló víztorony jelenleg is működik. 1883. augusztus 7.-én délelőtt 9 órakor ünnepélyes külsőségek mellett történt az első kapavágás. A víztorony kőműves munkáit Koller János helyi építőmester, faburkolatának készítését és tetőfedését a Hets testvérek győri cége végezte. A csöveket a Vittkovici vasöntő gyár, a hidránsokat és tolózárakat a Breiteld-Danek prágai cég szállította. Egy év múlva a műszaki átadásnál a víztartó szerkezetében hibát találtak. A víztartón az első megtöltés után mintegy egyméternyi kidudorodást észleltek. Három vasabronccsal és negyven vasrúddal húzatták össze a víztartó köpenyét. A tornyot végre 1884. június 15.-én minden külső formaság mellőzésével üzembe helyezték. A víztorony négyszögletes felépítményét 1919-ben hengeresre építették át. A második világháborús bombázások után a Budai úti víztorony szerencsére épségben maradt, annak ellenére, hogy a célterület közepén volt. Győr legrégebbi víztornya 1950-ig volt a városi ivóvíz rendszerbe kapcsolva. Ettől kezdve ipari víztoronyként működik napjainkig is.

1. jelszórészlet: 2,5x5cm-es laminált lap.  N 47° 41,302' E 17° 38,719' 123 m [GCGyvt-1]

2.Révfalui víztorony
Győr második víztornyának építése 1906-ban kezdődött. A terveket Kovács Sebestyén Aladár budapesti műegyetemi tanár műszaki irodája készítette. A 43 méter magas, 600 m3-es víztorony építését a "Wais G.A. és Társa" építőipari cég 1909-ben fejezte be, 120 ezer korona költséggel. A víztornyot a szakértők eredetileg a déli városrészbe (Nádorvárosba) tervezték, de a város törvényhatósága a jelenlegi elhelyezést határozta el. A második világháború alatt 1944. június 2-án a szövetséges erők szőnyegbombázásánál a Révfalui víztorony kiemelt célpont volt. Nagy szerencse, hogy az épületet nem találták el: a torony kertjébe leesett bombák robbanásakor a bombatölcsérekből még a harmadik emeletre is több talicskányi föld jutott. Az épület körüli 100 méteres sugarú körben mintegy 50 találatot számoltak meg. Később a harcok során a felső medencéket, a függőleges csővezetékeket ágyú, és akna lövedékek rongálták. Két vasbeton tartóoszlopot is kilőttek kb. húsz méteres magasságban. A háborús sérüléseket előbb a város iparosai, majd a közművek szakemberei állították helyre. 1946 tavaszán a víztorony is visszaállhatott a szolgáltatási rendszerbe.
Közel húsz évig működhetett még. 1964 júliusában az Erzsébet ligeti víztorony próbaüzeménél kiderült, hogy az a régi Révfalui víztoronnyal nem tud jól együttműködni. Amikor ugyanis a Révfalui megtelt, az Erzsébet ligeti még csak félig töltődött meg. Ez azt jelentette, hogy az új víztorony teljes feltöltésekor a régi túlcsordult, ezért 1965-ben a révfalui tornyot kiiktatták a hálózatból.

2. jelszórészlet: 2,5x5cm-es laminált lap.  N 47° 41,779' E 17° 37,787' 123 m [GCGyvt-2]

3. Erzsébet ligeti víztorony
Az Erzsébet ligeti víztorony építése a MÉLYÉPTERV tervei alapján 1961-ben kezdődött. Az építményt Thoma József, a Mélyépterv Kossuth díjas mérnöke tervezte. Az építők viszonylag gyors haladását csúszózsaluzás alkalmazása tette lehetővé. A víztorony próbaüzeme 1964 júliusában kezdődött. Kiderült, hogy a régi Révfalui víztoronnyal nem tud jól együttműködni. Amikor ugyanis a Révfalui torony megtelt, az Erzsébet ligeti még csak félig töltődött meg. Ez azt jelentette, hogy az új víztorony teljes feltöltésekor a Révfalui túlcsordul. Ezért aztán később, 1965-ben a Révfalui tornyot kiiktatták a hálózatból. Az Erzsébet ligeti víztorony víztartálya két részből áll. A nagyobbik 1300 m3-es medence körbeöleli a belső 700 m3-es tartályt. A kettőt vasbeton fal választja el egymástól. A medencék tisztításakor tehát csak az egyiket kell kivenni a vízforgalomból. A víztorony szerkezetét a nyolcvanas években egy váratlan meghibásodás után megerősítették. A külső tartályrészt acéllemez abroncsokkal erősítették meg. Ezek úgy ölelik körbe a tartályt, mint hordót az abroncsok. A külső tartóoszlopokra is rögzítő bilincsek kerültek. 2009-ben ért véget a PANNON-VÍZ Zrt. saját beruházásában a víztorony teljes felújítása.

3. jelszórészlet: 2,5x5cm-es laminált lap.  N 47° 40,313' E 17° 38,861' 128 m [GCGyvt-3]

Megközelítése: N 47° 40,402' E 17° 38,834' 128 m [GCGyvt+bejárat]

4. Marcalvárosi víztorony
A ma is modernnek számító, impozáns építészeti alkotás hatezer köbméteres kapacitásával egyike a legnagyobb magyarországi víztornyoknak. A törzset 1977 őszén kezdte építeni az Észak-dunántúli Közmű és Mélyépítő Vállalat, csúszózsalus technológiával. Ez azt jelenti, hogy a törzset körülvevő zsaluzatot 25 centiméterenként emelve haladtak felfelé. Naponta 2-3 emelési ciklust sikerült haladniuk. Az acéltartályokat a toronytörzs körül a terepszinten szerelték össze. A kész tartályokat egy speciális hidraulikus emelőszerkezet húzta fel a végleges helyükre.
A víztorony tervezésében és kivitelezésében összesen 84 cég vett részt. A tervezett 42 hónap helyett jelentős késéssel, 75 hónap alatt készültek el az építők. A késés egyik fő oka, hogy a Paksi Atomerőműre és egyéb kiemelt állami nagyberuházásokra hivatkozva több fővárosi cég nem tartotta be az ütemtervet. A torony műszaki átadása 1981. november 30-án volt, ekkor kezdődhetett a próbaüzem.
A víztorony alsó tartályába közvetlen a nyugati főnyomó vezetéken keresztül a révfalui vízmű irányából érkezik a víz. Az alsó 4.000 m3 víztérfogat bőségesen ki tudja egyenlíteni a fogyasztás ingadozásait. A felső 2.000 m3 tartály pedig a tízemeletes házakat látja el vízzel.

4. jelszórészlet: 2,5x5cm-es laminált lap.  N 47° 40,241' E 17° 38,061' 123 m [GCGyvt-4]

5. Szabadhegyi víztorony
A hegytetőn álló impozáns mérnöki alkotás Győr ötödik víztornya. A Szabadhegyi víztorony a József Attila úttól délre eső területek - Győr-Szabadhegy és Kismegyer városrészek - vízellátását segíti. A torony építése előtt a magasabb fekvésű területeken nem volt elegendő a víznyomás. A terveket a Comfort tervező Kft. készítette. A torony 43 méter magas, víztartálya 400 m3-es térfogatú. Az alsó részen egy 500 m3 térfogatú víztároló kapott helyet, és 5,5 km vízvezeték tartozott az akkor 300 milliós költségvetésű beruházáshoz. A torony törzs vasbetonból, csúszózsalus technológiával készült. A víztartályt a torony lábainál, a földszinten szerelték össze, és egy speciális emelőszerkezettel emelték a helyére. A torony 2004 januártól kapcsolódott be a városi vízhálózatba.

5. jelszórészlet: Hagyományos láda (13x18x6), geokő alatt, mesterséges üregben, környezetében található anyagokkal álcázva  N 47° 39,580' E 17° 40,317' 120 m [GCGyvt-5]

Az első és az ötödik pont távolsága bringával, végig kerékpárúton 13km. Útvonal

Víztornyokról bővebben: Wikipédia
Állapot: kereshető

KRW értékelés (101 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.70 web: 4.71 átlag: 4.62

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


uborkaporkolt 2020.09.26 21:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.19
Megvan. Én amúgy nemigen kedvelem a multi ládákat, de ez az egyik legjobb volt. Jók a pontok, jók a távolságok a pontok között, jók a kódrészletek rejtései, és a végén a geokő marhára ötletes.

Geokő 
bimbee87 2020.09.20 08:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 3.92
Köszönöm a rejtést!

carmin 2020.09.02 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

DSC05949DSC05963
DSC05063DSC05066
Lipapa 2020.07.21 16:20 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

OsiOsi 2020.06.07 11:50 - Megtaláltam
A láda nincs meg. Meglepő módon elég forgalmas a hely. A "láda" mwllwtt pár méterre mezőgazdasági munkások tartottak megbeszélést.
Másrészt a 3. pont a kórház területén van, ahová a portás nem nagyon akart beengedni.
Körbe jártuk a területet, de csak egy bejárat volt. :-/

Nyúlék89 2020.06.04 20:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk rejtői segítséggel. Sajnos a láda nem volt a helyén. köszönjük :) [Geoládák v3.4.1]

EmesESE 2020.05.17 16:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.36
Megtaláltuk ! 🙂
Ma tekintettel az országon átvonuló eső felhőkre módosítottunk a ládakereső programunkon és 9 év után visszatértünk Győrbe az azóta megjelent új pontok felkeresése céljából.
Autóval jártuk végig a rejtés pontjait amelyek rendben a helyükön vannak, a korházi zárlat miatt az itteni pont megszerzése csak csellel volt lehetséges
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.2.2]

07261407-8720-4CAA-AD95-C1013EBF870CBDB17EE1-74C1-43C5-B722-3C9912CEF98E
6902A583-D3EB-48F6-8FB5-E1FAF4CF7A8DB1185601-A57C-4774-931A-1640F2F3F614
F43A054D-E581-422D-9FED-F0AFB5FFC0E1 
grolee 2020.03.08 17:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Ritu, Roli, Oli, Dani [Geoládák v3.3.2]

Dudi971 2020.02.15 16:40 - Megtaláltam
Köszönöm szépen!

ellfelek 2020.01.25 17:15 - Megtaláltam
A Győri ládázást ezzel a multival kezdtük és ezzel is fejeztük be... sötétben... de játékkal a kezünkben... :)
Voltak érdekes víztornyok is, meg érdekesen megközelíthető, mint például a korházas...
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.6]

IMG_20200125_122653IMG_20200125_125948
IMG_20200125_155343IMG_20200125_160208
IMG_20200125_170901 
hmarika 2020.01.22 13:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
Köszönöm a rejtést!

Skali&Margó 2020.01.11 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.14
OK! Másodszorra.

Veresek 2020.01.02 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.57
Több mint 4 éves projekt, de csak meg lett. :D A jelszók kicsit túl forgalmas helyen voltak az ízlésünknek, ezért adtam a környezetre csekélyebb pontszámot. Ettől eltekintve ötletes, jópofa túra volt, időn és téren át. Kicsit izgultam, hogy a helyszínek mellett netán a jelszó is változtatásra került az eltelt évek alatt, de csak összeállt a kép! :D Köszönjük a lehetőséget: Veresek

kasap 2019.12.27 08:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Butchman 2019.12.27 08:26 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Pzoli 2019.12.15 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Molli 2019.11.01 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.18
Köszönöm a rejtést!

Bobby Holmes 2019.10.29 15:37 - Megtaláltam
Az Árkádnál nehéz volt megállni, meg a rejtést is kicsit félreértelmeztük, a kórháznál pedig odajutni volt nehéz, de összességében nagyon jó multi, a 4. pont maradt utolsónak, előtte viszont már tudtuk a megoldást :) Köszönjük a rejtést!

soma70 2019.08.14 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.68
Végigjártuk, bár nem a megadott sorrendben. Köszönjük!

sio 2019.08.05 13:59 - Megtaláltam
kitűnő multi, köszönet a rejtésért

Bakonytamási97x 2019.08.04 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.48
Megtaláltam.

haribali 2019.07.24 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bapee 2019.07.15 20:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szabó família 2019.06.09 14:25 - Egyéb
A harmadik pont áthelyezve, a láda pótolva.

agacska 2019.06.09 10:41 - Megtaláltam
Az 5/3 pont jelenleg nem elérhető a parkoló átépítése miatt, ezt jeleztem a rejtőnek.
Az 5/5 ponton pedig eltűnt a láda :( a helyét megtaláltuk, de sajnos a doboz hiányzik. (Egy ismerős megerősítette, jó helyen kerestük, tényleg nincs ott)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (218 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.