FAQ
4089. Bátorkő vára (GCHARD)

Út a völgyben

Út a völgyben

A szurdokban

A szurdokban

Sziklakapu

Sziklakapu

Az egyik kilátószikla alulról

Az egyik kilátószikla alulról

A fölénk magasodó várfalak alatt

A fölénk magasodó várfalak alatt

Bátorkő vára

Bátorkő vára

"JUMP" :D

"JUMP" :D

Az őszi erdő fölé magasodik

Az őszi erdő fölé magasodik

Falmaradvány, távolban egy kilátóponttal

Falmaradvány, távolban egy kilátóponttal

Fentről lenézve

Fentről lenézve

Letekintés a várból

Letekintés a várból

Az egyik kilátópontról a vár

Az egyik kilátópontról a vár

Egy másik kilátás - erre van a láda valahol

Egy másik kilátás - erre van a láda valahol

Sziklataréj az őszi erdő felett

Sziklataréj az őszi erdő felett

Messze a őszi tájban a vár

Messze a őszi tájban a vár

Őszi naplemente...

Őszi naplemente...

Út a szurdokban, balra fent a Gazsi-lik

Út a szurdokban, balra fent a Gazsi-lik

Gazsi-lik

Gazsi-lik

Szélesség N 47° 13,574'
Hosszúság E 18° 5,795'
Magasság: 360 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.10.31 14:20
Megjelenés időpontja: 2015.11.01 09:29
Utolsó lényeges változás: 2016.02.29 11:02
Utolsó változás: 2020.03.30 00:19
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Ládagazda: skiccpausz
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4400 m
Megtalálások száma: 360 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Ez a geoláda az MH Bakony Harckiképző Központ Lő- és Gyakorlóterületén található.

A Magyar Honvédség legújabb fejlesztéseinek eredményeként a megnövekedett tűzerő miatt a központi lőtér fölötti gerincen kifejezetten veszélyessé vált tartózkodni, illetve a gyakorlótér egyéb részén is fokozott óvatossággal közlekedjetek.
Általában is a Központi Lő- és Gyakorlótér területén csak a kijelölt utakon (turistaút, szilárd burkolatú, erdészeti gerincút) szabad közlekedni, bejelentett lőgyakorlat idején még ott sem.
Ha túrázás közben esetleg fel nem robbant tüzérségi- vagy egyéb lövedéket találsz, akkor jelentsd be a MH-nek.

Hasznos információk:
- A Központi Lő- és Gyakorlótér területe a turistautak.hu térképén rózsaszín satírozással kiemelve.
- Ha fel nem robbant lövedéket találsz, itt tudod bejelenteni: +36-88-549-555 vagy +36-88- 549-500 vagy +36-88-549-583
- Az időszakos korlátozásokat, azaz a lőgyakorlatok időpontját itt tudod ellenőrizni
A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A normál méretű 15 x 8 cm-es ládát, egy - a várra szuper kilátást adó - szirthez közel, a gerincről odavezető úttól balra lefele a hegyoldalba, egy "ferde-sziklaasztal" alatt találjátok. Alulról lehet a ládát elérni, ne szedjétek szét a rejtek felső felét. Egy könnyen mozduló követ kell csak kiszedni, és ott is van mögötte a rejtek...
(a láda kicsit messzebb található a vártól, de mindenképp szeretnélek Titeket felcsalogatni ide, megéri, az élmény nem marad el :D)
A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

Egy oda-vissza kb. 8 km-es sétára hívlak titeket. Egy gyönyörű szurdokban jutunk fel a várhoz majd a szurdok feletti kilátósziklákról csodálhatjuk meg a várat több irányból is! Jó túrázást:)

Megközelítés

Várpalotán a temető mellett, itt érdemes leparkolni:  N 47° 12,393' E 18° 7,785' [GCHARD+Parkoló]
Innen a Piros sáv piros jelzésen kell elindulni északi irányba.
(Ez a terület a katonaság harcászati területe, ezért lehetséges, hogy hétköznap ideiglenesen le van zárva.)
Kevesebb, mint 1 km hegymenet után elérjük a Várvölgyi Tanösvény első tábláját. A tanösvényen haladva még 3 km a meredek sziklacsúcson csücsülő vár.
Az út egy lélegzetelállítóan szép szurdokban visz végig, ami mindenhol fehér sziklaformákkal van szegélyezve. Egy erdei tornapálya is végigvezet minket és a hangulatosan kiépített sütögetőhelyeknek sem leszünk hiányában. Nekem személy szerint ez a kedvencem:  N 47° 13,532' E 18° 5,691' [GCHARD+Sütögetőhely].

Érdemes végigjárni a vár környéki szirteket, ugyanis nagyszerű kilátás nyílik róluk a romra. A láda is egy ilyen kilátópont közelében található.
 N 47° 13,582' E 18° 5,802' [GCHARD+Kilátás]
 N 47° 13,535' E 18° 5,692' [GCHARD+Kilátás2]
 N 47° 13,567' E 18° 5,503' [GCHARD+Kilátás3] (anno itt volt a ládaelőd)
 N 47° 13,671' E 18° 6,065' [GCHARD+Kilátás4]
Illetve találunk itt még egy mini barlangot is, ez a Gazsilik:
 N 47° 13,691' E 18° 5,872' [GCHARD+Gazsilik]
A parkolóhoz visszafele érdemes a felső úton menni. Ez is nagyon hangulatos, bár pillanatnyilag kiépítés alatt vannak a jelzések. (bár aki nyitott szemmel jár, még egy "bögrejelzést" is láthat...:)

Bátorkő

Várpalotától északra mintegy 5 km-re, a Fajdas-hegység egyik völgyében, meredek és szűk területű sziklacsúcson találjuk Bátorkő vagy mai nevén Pusztapalota várának romjait.
 N 47° 13,612' E 18° 5,632' [GCHARD+Bátorkő]

Története

A vár a 13. század végén vagy a 14. század elején keletkezhetett, amikor a hatalmas Konth család birtoka volt. 1271-ből származik két oklevél is, amelyben a Szalók nemzetség birtokmegosztásával foglalkozva szerepel a "Tikolföld a Várad erdővel" megjelölés. Ez arra utal, hogy valószínűleg ekkor már áll Bátorkő vára.
Könczöl Imre szerint annak az 1288-ban kelt oklevélnek, amely "castro Bacurku" néven említ egy várat, és egyesek szerint ez Bátorkő első okleveles említése, elmélyült elemzése után igazolható, hogy nem erről a várról van szó.
Bátorkőt először 1326-ban említik oklevélben, amikor a Csákok a hozzá tartozó falvakkal és birtokokkal együtt elcserélik más várakért Károly Róbert királlyal. Ez az oklevél meghatározza azt is, hogy a vár "Tykolfeldeu" területén áll.
Egy 1409-ben keletkezett oklevél említi meg Keszi Balázst, mint "castellánus castri Bathorkw alias curialis in Palotha", vagyis Bátorkő várának várnagya és Palota udvarispánja.

Bátorkő a török hódoltság idején pusztult el (hogy pontosan mikor, azt nem tudjuk), és csak ezután kapta a Pusztapalota nevet. Az utolsó okleveles adat 1559-ből maradt fenn. Feltehetően a XVI. század második felében már elhagyatott volt, és így fokozatosan romba dőlt. A XIX. században villámcsapás érte, amikor állaga még inkább leromlott.
(érdekes, hogy szinte minden vár életútjában van egy bizonyos villámcsapás, ami után a vár hanyatlása kezdődik)

A vár leírása

Pusztapalota Radnai Lóránt leírása szerint:
"a kis fellegvár négy, egymástól jól elkülöníthető épületrészből állt. A sziklabérc nyugati oldalán, ahonnan egyedül volt megközelíthető, állott az udvart kerítő és bejáratot védő fal, e fölött magasodott a 3 emeletes torony, amelyből csúcsíves ajtón keresztül vezetett egy híd az átjáró toronyba. Ezen keresztül egész keskeny, többlépcsős folyosó vezetett a negyedik épületrészbe, az alsó toronyba. A kb. 15 m magas 3 emeletes torony csak nyugatról volt megközelíthető. Itt volt kapcsolata a völgy nyugati oldalával, de azt az összekötő kis részt is biztosan elvágta abban az időben, és egy árok húzódhatott a vár bejárata előtt, amelyet ma már feltöltöttek a leomlott falrészek. Felvonóhíd vezethetett az árkon keresztül, amelyen át az elő-udvarba lehetett jutni.
Az udvart határoló falak a torony falaihoz hasonlóan, egyenesen a sziklára vannak ráépítve, és csak a hátsó kisebb torony északi fala nyúlik le egészen a völgy aljáig. Ez végig rakott fal, amelyet egy hatalmas felnyúló, 1,5 m magas támpillér erősít. Az elő-udvarból a sziklába vájt keskeny, most is jól látható feljáró vezetett a torony földszintjébe.
A torony 6,5 x5 m alapterületű és 3 emeletes volt, 2,20 m vastag terméskő falakkal, kívül vakolva. A földszinti helyiség kb. 4,5 m magas a többi emeleti helyiség 3 és 2,8 m magas volt. Az egyes helyiségek mennyezetét tartó kemény fagerendák 0,25 x 0,25 m méretű nyílással még jól láthatók. A földszintről az I. emeletre felvezető lépcsőfeljárat a nyugati, a II. emeletre felvezető a keleti oldalon volt. A földszinti csúcsíves ajtón keresztül jutunk ki egy nyitott ajtórészre. Itt a szikla egészen meredek.
A nagy torony északi részén egy falmaradványt látunk, amely azt a nyitott részt védte. De az... átjáró tömbjének keleti oldalán észlelhető homorú fal arra mutat, hogy itt egy fallal elzárt és korábban raktárnak vagy tömlöcnek használt helyiséget hoztak létre. Most oly keskeny a nagy toronyból vezető átjáró, hogy csak a sziklához erősített vaskorlát segítségével lehet átjutni az átjáró részbe. Itt is jól látható a keskeny, alig 50 cm széles lépcsős folyosó feletti befalazott gerendák gyámlyukai és a ma is meglevő meredek lépcsők. Az átjáró folyosón keresztül érünk le a 3,50x5,50 m méretű kis toronyba, amely minden oldalon ablakkal rendelkezett. A nagy torony ablaknyílásai még jó állapotban vannak, legérdekesebb az I. emelet keleti falában levő, kis benyíló fülkévé kiképzett ablak, amelyben ülőpadka is volt. Ez a román ízlésű ablak is megközelítően utal a vár építési idejére."

Egyéb infók

Bátorkő - Wiki
Bátorkő - Video
Várpalota, Pusztapalota-Bátorkő vára
Bakos ART - Aero-Video a várról
VÁRVÖLGYI TANÖSVÉNY
Várpalota honlapja

Én a ládarejtéskor egy nagyszerűt túráztam, élvezzétek ti is ezt a csodálatosan összetett helyet!
skiccpausz

Ládatöténet

2016.01.16.-02.26.
A láda ideiglenesen betegre állítva, oka:
FIGYELEM!!!! ÉLESLÖVÉSZET A BAKONYBAN
A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ tájékoztatása szerint január 16-tól február 26-ig katonai tevékenység miatt tilos és életveszélyes a lőterek környékén tartózkodni.
Az MH BHK "VÁRPALOTA CHALLANGE 2016" elnevezéssel gyakorlatot tart január 16-tól február 22-ig. Ez idő alatt nem szabad a lőtereknél lévő túraútvonalakon, kerékpárutakon, illetve a várvölgy területén tartózkodni. A részleteket ide kattintva találod.

(EZ A LÁDA BETEGSÉGÉNEK OKA!)

2015.10.31
Kikerül a láda egy csodálatos őszi napon.:)
skiccpausz


Így nézett ki a ládaelőd, Ati gondozásában

katt

Flag Counter
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (146 db): környezet: 4.89 rejtés: 4.72 web: 4.85 átlag: 4.82

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Jozefina76 2022.11.14 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Gyönyörű a kilátás! Remek kirándulóhely kutyával!
[Geoládák v3.12.10]

Batani 2022.11.14 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ebali 2022.11.13 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Krisz9111 2022.10.22 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ender911 2022.10.15 18:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Érdemes a kilátásért mászni egy kicsit. [Geoládák v3.12.10]

Kozák 2022.10.15 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Megtalálva. Köszönet a rejtőnek.

Ákos68 2022.10.09 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.11
Köszi a rejtést szép kilátás a várra

ErdőCsöndje 2022.09.18 12:29 - Megtaláltam
Várpalotáról indulva tettem egy nagyobb gyalogtúrát, gyönyörű napsütésben, de hatalmas szélben. Köszönöm!

túráZoo 2022.09.04 17:15 - Megtaláltam
Élmény volt, köszönjük! [Geoládák v3.12.10]

demi13 2022.09.03 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk (4-en) köszönjük a rejtést! Legelső kincskeresésünk legelső geoládája! [Geoládák v3.12.10]

Pinyóék 2022.08.14 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Hegyre fel! 2022.07.31 12:00 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Dortsa 2022.07.11 14:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép kilátó hely! [Geoládák v3.12.10]

Lisianthus 2022.07.03 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Leon11 2022.07.03 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

KataJani 2022.05.14 12:29 - Megtaláltam
6 napos Zirc-Várpalota KDP túra 8 fős baráti társasággal.
[g:hu+ 2.7.17]

Rastaman 2022.05.08 15:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Mr. Fülixáj 2022.05.01 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.02
9-ed magammal Fekete Dorka-féle túracsapattal. Jó hely, tetszett.

20220501_10565920220501_110737
sambenedek 2022.04.18 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
OK

balbala_1228 2022.04.17 16:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

GAZ69family 2022.04.12 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, gyönyörű környék!

grofferi 2022.03.27 19:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
a Gazsi-lik felől érkeztem , sikerült a nehezebb oldalról megközelíteni. jó meredek a kaptató felfelé, el is fogyott a szufla mire felértem.
egy élmény volt, szép a környezet és a kilátás [Geoládák v3.12.7]

epilogus 2022.03.25 13:13 - Megtaláltam
Végre megvan. Évente medvehagymát szedünk arra, többször kerestem, nem találtam.
Most kiderült jó 50 m-rel arébb kerestem eddig. Skiccpauszszal több üzenetet váltottunk, ma tökéletes koordináták és kifogástalan jelek segítségével megtaláltam. Kösz, most már megnyugodtam

Huncutka01 2022.03.25 10:41 - Megtaláltam
A tegnapi napon ezen a csoda szép helyen túráztunk nyugdíjas túra társaimmal.
Medve hagymát szedtünk és utána megmásztuk a várhoz vezető emelkedőt.
Nagyon szép látvány volt. A Bakony is csodálatosan szép hely. A csoportban találkoztam egy kesser társsal. Vele együtt kerestük a ládát de sajnos térerő nélkül nem ment.
Szeretném ha a képek alapján elfogadnád a megtalálást.
Többen is keseregtünk amiatt, hogy nem találjuk. Csoportban volt, epilogus, Mesterszakács és jó magam.
Köszönöm, hogyha elfogadod.
Ma ismét elmentünk e szép helyre és megtaláltuk.

Bátorkő várabátorkői vár
Vál völgy 
tukus 2022.03.19 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (364 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]