geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4089. Bátorkő vára (GCHARD)
30 (1-20) > >>

Út a völgyben

Út a völgyben

A szurdokban

A szurdokban

Sziklakapu

Sziklakapu

Az egyik kilátószikla alulról

Az egyik kilátószikla alulról

A fölénk magasodó várfalak alatt

A fölénk magasodó várfalak alatt

Bátorkő vára

Bátorkő vára

"JUMP" :D

"JUMP" :D

Az őszi erdő fölé magasodik

Az őszi erdő fölé magasodik

Falmaradvány, távolban egy kilátóponttal

Falmaradvány, távolban egy kilátóponttal

Fentről lenézve

Fentről lenézve

Letekintés a várból

Letekintés a várból

Az egyik kilátópontról a vár

Az egyik kilátópontról a vár

Egy másik kilátás - erre van a láda valahol

Egy másik kilátás - erre van a láda valahol

30 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 13,574'
Hosszúság E 18° 5,795'
Magasság: 360 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.10.31 14:20
Megjelenés időpontja: 2015.11.01 09:29
Utolsó lényeges változás: 2016.02.29 11:02
Utolsó változás: 2020.03.30 00:19
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4400 m
Megtalálások száma: 248 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A normál méretű 15 x 8 cm-es ládát, egy - a várra szuper kilátást adó - szirthez közel, a gerincről odavezető úttól balra lefele a hegyoldalba, egy "ferde-sziklaasztal" alatt találjátok. Alulról lehet a ládát elérni, ne szedjétek szét a rejtek felső felét. Egy könnyen mozduló követ kell csak kiszedni, és ott is van mögötte a rejtek...
(a láda kicsit messzebb található a vártól, de mindenképp szeretnélek Titeket felcsalogatni ide, megéri, az élmény nem marad el :D)
A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

Egy oda-vissza kb. 8 km-es sétára hívlak titeket. Egy gyönyörű szurdokban jutunk fel a várhoz majd a szurdok feletti kilátósziklákról csodálhatjuk meg a várat több irányból is! Jó túrázást:)

Megközelítés

Várpalotán a temető mellett, itt érdemes leparkolni:  N 47° 12,393' E 18° 7,785' [GCHARD+Parkoló]
Innen a Piros sáv piros jelzésen kell elindulni északi irányba.
(Ez a terület a katonaság harcászati területe, ezért lehetséges, hogy hétköznap ideiglenesen le van zárva.)
Kevesebb, mint 1 km hegymenet után elérjük a Várvölgyi Tanösvény első tábláját. A tanösvényen haladva még 3 km a meredek sziklacsúcson csücsülő vár.
Az út egy lélegzetelállítóan szép szurdokban visz végig, ami mindenhol fehér sziklaformákkal van szegélyezve. Egy erdei tornapálya is végigvezet minket és a hangulatosan kiépített sütögetőhelyeknek sem leszünk hiányában. Nekem személy szerint ez a kedvencem:  N 47° 13,532' E 18° 5,691' [GCHARD+Sütögetőhely].

Érdemes végigjárni a vár környéki szirteket, ugyanis nagyszerű kilátás nyílik róluk a romra. A láda is egy ilyen kilátópont közelében található.
 N 47° 13,582' E 18° 5,802' [GCHARD+Kilátás]
 N 47° 13,535' E 18° 5,692' [GCHARD+Kilátás2]
 N 47° 13,567' E 18° 5,503' [GCHARD+Kilátás3] (anno itt volt a ládaelőd)
 N 47° 13,671' E 18° 6,065' [GCHARD+Kilátás4]
Illetve találunk itt még egy mini barlangot is, ez a Gazsilik:
 N 47° 13,691' E 18° 5,872' [GCHARD+Gazsilik]
A parkolóhoz visszafele érdemes a felső úton menni. Ez is nagyon hangulatos, bár pillanatnyilag kiépítés alatt vannak a jelzések. (bár aki nyitott szemmel jár, még egy "bögrejelzést" is láthat...:)

Bátorkő

Várpalotától északra mintegy 5 km-re, a Fajdas-hegység egyik völgyében, meredek és szűk területű sziklacsúcson találjuk Bátorkő vagy mai nevén Pusztapalota várának romjait.
 N 47° 13,612' E 18° 5,632' [GCHARD+Bátorkő]

Története

A vár a 13. század végén vagy a 14. század elején keletkezhetett, amikor a hatalmas Konth család birtoka volt. 1271-ből származik két oklevél is, amelyben a Szalók nemzetség birtokmegosztásával foglalkozva szerepel a "Tikolföld a Várad erdővel" megjelölés. Ez arra utal, hogy valószínűleg ekkor már áll Bátorkő vára.
Könczöl Imre szerint annak az 1288-ban kelt oklevélnek, amely "castro Bacurku" néven említ egy várat, és egyesek szerint ez Bátorkő első okleveles említése, elmélyült elemzése után igazolható, hogy nem erről a várról van szó.
Bátorkőt először 1326-ban említik oklevélben, amikor a Csákok a hozzá tartozó falvakkal és birtokokkal együtt elcserélik más várakért Károly Róbert királlyal. Ez az oklevél meghatározza azt is, hogy a vár "Tykolfeldeu" területén áll.
Egy 1409-ben keletkezett oklevél említi meg Keszi Balázst, mint "castellánus castri Bathorkw alias curialis in Palotha", vagyis Bátorkő várának várnagya és Palota udvarispánja.

Bátorkő a török hódoltság idején pusztult el (hogy pontosan mikor, azt nem tudjuk), és csak ezután kapta a Pusztapalota nevet. Az utolsó okleveles adat 1559-ből maradt fenn. Feltehetően a XVI. század második felében már elhagyatott volt, és így fokozatosan romba dőlt. A XIX. században villámcsapás érte, amikor állaga még inkább leromlott.
(érdekes, hogy szinte minden vár életútjában van egy bizonyos villámcsapás, ami után a vár hanyatlása kezdődik)

A vár leírása

Pusztapalota Radnai Lóránt leírása szerint:
"a kis fellegvár négy, egymástól jól elkülöníthető épületrészből állt. A sziklabérc nyugati oldalán, ahonnan egyedül volt megközelíthető, állott az udvart kerítő és bejáratot védő fal, e fölött magasodott a 3 emeletes torony, amelyből csúcsíves ajtón keresztül vezetett egy híd az átjáró toronyba. Ezen keresztül egész keskeny, többlépcsős folyosó vezetett a negyedik épületrészbe, az alsó toronyba. A kb. 15 m magas 3 emeletes torony csak nyugatról volt megközelíthető. Itt volt kapcsolata a völgy nyugati oldalával, de azt az összekötő kis részt is biztosan elvágta abban az időben, és egy árok húzódhatott a vár bejárata előtt, amelyet ma már feltöltöttek a leomlott falrészek. Felvonóhíd vezethetett az árkon keresztül, amelyen át az elő-udvarba lehetett jutni.
Az udvart határoló falak a torony falaihoz hasonlóan, egyenesen a sziklára vannak ráépítve, és csak a hátsó kisebb torony északi fala nyúlik le egészen a völgy aljáig. Ez végig rakott fal, amelyet egy hatalmas felnyúló, 1,5 m magas támpillér erősít. Az elő-udvarból a sziklába vájt keskeny, most is jól látható feljáró vezetett a torony földszintjébe.
A torony 6,5 x5 m alapterületű és 3 emeletes volt, 2,20 m vastag terméskő falakkal, kívül vakolva. A földszinti helyiség kb. 4,5 m magas a többi emeleti helyiség 3 és 2,8 m magas volt. Az egyes helyiségek mennyezetét tartó kemény fagerendák 0,25 x 0,25 m méretű nyílással még jól láthatók. A földszintről az I. emeletre felvezető lépcsőfeljárat a nyugati, a II. emeletre felvezető a keleti oldalon volt. A földszinti csúcsíves ajtón keresztül jutunk ki egy nyitott ajtórészre. Itt a szikla egészen meredek.
A nagy torony északi részén egy falmaradványt látunk, amely azt a nyitott részt védte. De az... átjáró tömbjének keleti oldalán észlelhető homorú fal arra mutat, hogy itt egy fallal elzárt és korábban raktárnak vagy tömlöcnek használt helyiséget hoztak létre. Most oly keskeny a nagy toronyból vezető átjáró, hogy csak a sziklához erősített vaskorlát segítségével lehet átjutni az átjáró részbe. Itt is jól látható a keskeny, alig 50 cm széles lépcsős folyosó feletti befalazott gerendák gyámlyukai és a ma is meglevő meredek lépcsők. Az átjáró folyosón keresztül érünk le a 3,50x5,50 m méretű kis toronyba, amely minden oldalon ablakkal rendelkezett. A nagy torony ablaknyílásai még jó állapotban vannak, legérdekesebb az I. emelet keleti falában levő, kis benyíló fülkévé kiképzett ablak, amelyben ülőpadka is volt. Ez a román ízlésű ablak is megközelítően utal a vár építési idejére."

Egyéb infók

Bátorkő - Wiki
Bátorkő - Video
Várpalota, Pusztapalota-Bátorkő vára
Bakos ART - Aero-Video a várról
VÁRVÖLGYI TANÖSVÉNY
Várpalota honlapja

Én a ládarejtéskor egy nagyszerűt túráztam, élvezzétek ti is ezt a csodálatosan összetett helyet!
skiccpausz

Ládatöténet

2016.01.16.-02.26.
A láda ideiglenesen betegre állítva, oka:
FIGYELEM!!!! ÉLESLÖVÉSZET A BAKONYBAN
A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ tájékoztatása szerint január 16-tól február 26-ig katonai tevékenység miatt tilos és életveszélyes a lőterek környékén tartózkodni.
Az MH BHK "VÁRPALOTA CHALLANGE 2016" elnevezéssel gyakorlatot tart január 16-tól február 22-ig. Ez idő alatt nem szabad a lőtereknél lévő túraútvonalakon, kerékpárutakon, illetve a várvölgy területén tartózkodni. A részleteket ide kattintva találod.

(EZ A LÁDA BETEGSÉGÉNEK OKA!)

2015.10.31
Kikerül a láda egy csodálatos őszi napon.:)
skiccpausz


Így nézett ki a ládaelőd, Ati gondozásában

katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (118 db): környezet: 4.88 rejtés: 4.71 web: 4.85 átlag: 4.81

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Évi+Tamás 2020.09.19 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

Bugár-orienteering 2020.08.22 10:17 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.04
Kicsit messze van a vártól. Persze, megnéztem a várat is.
GCvbbk-val együtt.

 
Mo-Hó 2020.06.24 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 4.08
Meglett és kellemesen elfáradtunk!
Köszönjük a rejtést!

viad 2020.06.20 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.5.3]

hitamas 2020.06.12 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
Mátrai geo-túrát terveztem,de az eső eloszlását mérlegelve inkább a Bakonyra szavaztam. GCVBBK, GCHARD, GCVPUF, GCKPJT, GCMORO és GCFUTO fért bele a tervbe, egyik szebb helyre vitt, mint a másik .... Pontos koordináták, jó rejtések, szép kilátás .... szóval ez egy szép nap volt. Fentről a várrom sok mindenre emlékeztet, várromra a legkevésbé ... :)

Ian Zereb 2020.06.06 14:00 - Megtaláltam
Csodás kilátás a várra! Köszönjük!

IMG_0129IMG_0140
IMG_0137IMG_0146
IMG_0164IMG_0171
IMG_0175IMG_0176
richarditft 2020.05.30 19:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Rebi & Ricsi
[g:hu+ 2.1.16]

potok 2020.05.10 18:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

mepetya 2020.05.08 13:35 - Megtaláltam
Timivel megtaláltuk. Gyönyörű helyen van ez az eldugott várrom. Köszi a rejtést!

Szilkó76 2020.05.07 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Lenyűgöző környezet, fantasztikus várrom, nagyon tetszett!
A ládánál élvezhető kilátás alapján megértem a rejtőt, hogy miért került ide a doboz. :)

Köszi a rejtést!

Adambalogh508 2020.05.03 21:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

padler 2020.05.03 12:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Egy Várberek - Bátorkő - Fajdas ládázós, 13 km-es kört gyalogoltunk, így lett meg. Nagyon szép helyen van!
efemm + FJ + (padler)

DSCN88165DSCN88168
DSCN88174DSCN88177
omega5 2020.05.02 15:51 - Megtaláltam
Megvan, köszi! [Geoládák v3.3.2]

hubics 2020.04.26 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.60
Megtaláltuk. A piros sáv és piros kereszt jel is jól használható végig

csupecz 2020.04.25 19:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Fantasztikus élmény volt! A kilátás gyönyörű. [Geoládák v3.3.2]

Gabsa5 2020.04.25 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.62
Nincs messze a jelzett turaosvenytol és tényleg szép onnan a kilátás. Köszönjük a rejtest! [Geoládák v3.3.2]

eazs 2020.04.18 16:33 - Megtaláltam
Köszönjük!

Cloudwalker 2020.04.18 14:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.88
Az ország egyik legkülönlegesebb vára :)

Köszönöm a rejtést.

-DÖME- 2020.04.17 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Luca007 2020.04.14 16:45 - Megtaláltam
Nagyon meredek volt fölfelé, de megérte mert szép volt a kilátás.
Láda után Várpalota felé a P+ -en haladva több irányból is megcsodálhattuk a várat.

izsolt 2020.04.14 16:45 - Megtaláltam
Tavaszi szünet zárótúra, Várpalota- K+ -kis Burok-völgy aztán vissza a P+ -on
26 km

Ha nem lenne velünk a kis víruska, egész szünetben a Papukban túráztunk volna. Január óta azt tervezgettem :-(

Azért ez sem volt csúnya! Medvehagyma a szendvics mellé is jutott, és hazavitelre is

(az egyébként miért van, hogy a .hu oldalon "a ládába travel bug helyezhető", a .com-on pedig "a ládába travel bug nem helyezhető"

blindmouse 2020.04.12 13:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Náncsimacska 2020.04.05 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

MoGeMaP 2020.04.04 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

hgabi 2020.03.21 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (251 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.