geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4089. Bátorkő vára (GCHARD)

Út a völgyben

Út a völgyben

A szurdokban

A szurdokban

Sziklakapu

Sziklakapu

Az egyik kilátószikla alulról

Az egyik kilátószikla alulról

A fölénk magasodó várfalak alatt

A fölénk magasodó várfalak alatt

Bátorkő vára

Bátorkő vára

"JUMP" :D

"JUMP" :D

Az őszi erdő fölé magasodik

Az őszi erdő fölé magasodik

Falmaradvány, távolban egy kilátóponttal

Falmaradvány, távolban egy kilátóponttal

Fentről lenézve

Fentről lenézve

Letekintés a várból

Letekintés a várból

Az egyik kilátópontról a vár

Az egyik kilátópontról a vár

Egy másik kilátás - erre van a láda valahol

Egy másik kilátás - erre van a láda valahol

Sziklataréj az őszi erdő felett

Sziklataréj az őszi erdő felett

Messze a őszi tájban a vár

Messze a őszi tájban a vár

Őszi naplemente...

Őszi naplemente...

Út a szurdokban, balra fent a Gazsi-lik

Út a szurdokban, balra fent a Gazsi-lik

Gazsi-lik

Gazsi-lik

Szélesség N 47° 13,574'
Hosszúság E 18° 5,795'
Magasság: 360 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.10.31 14:20
Megjelenés időpontja: 2015.11.01 09:29
Utolsó lényeges változás: 2016.02.29 11:02
Utolsó változás: 2020.03.30 00:19
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Ládagazda: skiccpausz
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4400 m
Megtalálások száma: 321 + 3 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2019-02 volt 33 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Ez a geoláda az MH Bakony Harckiképző Központ Lő- és Gyakorlóterületén található.

A Magyar Honvédség legújabb fejlesztéseinek eredményeként a megnövekedett tűzerő miatt a központi lőtér fölötti gerincen kifejezetten veszélyessé vált tartózkodni, illetve a gyakorlótér egyéb részén is fokozott óvatossággal közlekedjetek.
Általában is a Központi Lő- és Gyakorlótér területén csak a kijelölt utakon (turistaút, szilárd burkolatú, erdészeti gerincút) szabad közlekedni, bejelentett lőgyakorlat idején még ott sem.
Ha túrázás közben esetleg fel nem robbant tüzérségi- vagy egyéb lövedéket találsz, akkor jelentsd be a MH-nek.

Hasznos információk:
- A Központi Lő- és Gyakorlótér területe a turistautak.hu térképén rózsaszín satírozással kiemelve.
- Ha fel nem robbant lövedéket találsz, itt tudod bejelenteni: +36-88-549-555 vagy +36-88- 549-500 vagy +36-88-549-583
- Az időszakos korlátozásokat, azaz a lőgyakorlatok időpontját itt tudod ellenőrizni
A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A normál méretű 15 x 8 cm-es ládát, egy - a várra szuper kilátást adó - szirthez közel, a gerincről odavezető úttól balra lefele a hegyoldalba, egy "ferde-sziklaasztal" alatt találjátok. Alulról lehet a ládát elérni, ne szedjétek szét a rejtek felső felét. Egy könnyen mozduló követ kell csak kiszedni, és ott is van mögötte a rejtek...
(a láda kicsit messzebb található a vártól, de mindenképp szeretnélek Titeket felcsalogatni ide, megéri, az élmény nem marad el :D)
A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

Egy oda-vissza kb. 8 km-es sétára hívlak titeket. Egy gyönyörű szurdokban jutunk fel a várhoz majd a szurdok feletti kilátósziklákról csodálhatjuk meg a várat több irányból is! Jó túrázást:)

Megközelítés

Várpalotán a temető mellett, itt érdemes leparkolni:  N 47° 12,393' E 18° 7,785' [GCHARD+Parkoló]
Innen a Piros sáv piros jelzésen kell elindulni északi irányba.
(Ez a terület a katonaság harcászati területe, ezért lehetséges, hogy hétköznap ideiglenesen le van zárva.)
Kevesebb, mint 1 km hegymenet után elérjük a Várvölgyi Tanösvény első tábláját. A tanösvényen haladva még 3 km a meredek sziklacsúcson csücsülő vár.
Az út egy lélegzetelállítóan szép szurdokban visz végig, ami mindenhol fehér sziklaformákkal van szegélyezve. Egy erdei tornapálya is végigvezet minket és a hangulatosan kiépített sütögetőhelyeknek sem leszünk hiányában. Nekem személy szerint ez a kedvencem:  N 47° 13,532' E 18° 5,691' [GCHARD+Sütögetőhely].

Érdemes végigjárni a vár környéki szirteket, ugyanis nagyszerű kilátás nyílik róluk a romra. A láda is egy ilyen kilátópont közelében található.
 N 47° 13,582' E 18° 5,802' [GCHARD+Kilátás]
 N 47° 13,535' E 18° 5,692' [GCHARD+Kilátás2]
 N 47° 13,567' E 18° 5,503' [GCHARD+Kilátás3] (anno itt volt a ládaelőd)
 N 47° 13,671' E 18° 6,065' [GCHARD+Kilátás4]
Illetve találunk itt még egy mini barlangot is, ez a Gazsilik:
 N 47° 13,691' E 18° 5,872' [GCHARD+Gazsilik]
A parkolóhoz visszafele érdemes a felső úton menni. Ez is nagyon hangulatos, bár pillanatnyilag kiépítés alatt vannak a jelzések. (bár aki nyitott szemmel jár, még egy "bögrejelzést" is láthat...:)

Bátorkő

Várpalotától északra mintegy 5 km-re, a Fajdas-hegység egyik völgyében, meredek és szűk területű sziklacsúcson találjuk Bátorkő vagy mai nevén Pusztapalota várának romjait.
 N 47° 13,612' E 18° 5,632' [GCHARD+Bátorkő]

Története

A vár a 13. század végén vagy a 14. század elején keletkezhetett, amikor a hatalmas Konth család birtoka volt. 1271-ből származik két oklevél is, amelyben a Szalók nemzetség birtokmegosztásával foglalkozva szerepel a "Tikolföld a Várad erdővel" megjelölés. Ez arra utal, hogy valószínűleg ekkor már áll Bátorkő vára.
Könczöl Imre szerint annak az 1288-ban kelt oklevélnek, amely "castro Bacurku" néven említ egy várat, és egyesek szerint ez Bátorkő első okleveles említése, elmélyült elemzése után igazolható, hogy nem erről a várról van szó.
Bátorkőt először 1326-ban említik oklevélben, amikor a Csákok a hozzá tartozó falvakkal és birtokokkal együtt elcserélik más várakért Károly Róbert királlyal. Ez az oklevél meghatározza azt is, hogy a vár "Tykolfeldeu" területén áll.
Egy 1409-ben keletkezett oklevél említi meg Keszi Balázst, mint "castellánus castri Bathorkw alias curialis in Palotha", vagyis Bátorkő várának várnagya és Palota udvarispánja.

Bátorkő a török hódoltság idején pusztult el (hogy pontosan mikor, azt nem tudjuk), és csak ezután kapta a Pusztapalota nevet. Az utolsó okleveles adat 1559-ből maradt fenn. Feltehetően a XVI. század második felében már elhagyatott volt, és így fokozatosan romba dőlt. A XIX. században villámcsapás érte, amikor állaga még inkább leromlott.
(érdekes, hogy szinte minden vár életútjában van egy bizonyos villámcsapás, ami után a vár hanyatlása kezdődik)

A vár leírása

Pusztapalota Radnai Lóránt leírása szerint:
"a kis fellegvár négy, egymástól jól elkülöníthető épületrészből állt. A sziklabérc nyugati oldalán, ahonnan egyedül volt megközelíthető, állott az udvart kerítő és bejáratot védő fal, e fölött magasodott a 3 emeletes torony, amelyből csúcsíves ajtón keresztül vezetett egy híd az átjáró toronyba. Ezen keresztül egész keskeny, többlépcsős folyosó vezetett a negyedik épületrészbe, az alsó toronyba. A kb. 15 m magas 3 emeletes torony csak nyugatról volt megközelíthető. Itt volt kapcsolata a völgy nyugati oldalával, de azt az összekötő kis részt is biztosan elvágta abban az időben, és egy árok húzódhatott a vár bejárata előtt, amelyet ma már feltöltöttek a leomlott falrészek. Felvonóhíd vezethetett az árkon keresztül, amelyen át az elő-udvarba lehetett jutni.
Az udvart határoló falak a torony falaihoz hasonlóan, egyenesen a sziklára vannak ráépítve, és csak a hátsó kisebb torony északi fala nyúlik le egészen a völgy aljáig. Ez végig rakott fal, amelyet egy hatalmas felnyúló, 1,5 m magas támpillér erősít. Az elő-udvarból a sziklába vájt keskeny, most is jól látható feljáró vezetett a torony földszintjébe.
A torony 6,5 x5 m alapterületű és 3 emeletes volt, 2,20 m vastag terméskő falakkal, kívül vakolva. A földszinti helyiség kb. 4,5 m magas a többi emeleti helyiség 3 és 2,8 m magas volt. Az egyes helyiségek mennyezetét tartó kemény fagerendák 0,25 x 0,25 m méretű nyílással még jól láthatók. A földszintről az I. emeletre felvezető lépcsőfeljárat a nyugati, a II. emeletre felvezető a keleti oldalon volt. A földszinti csúcsíves ajtón keresztül jutunk ki egy nyitott ajtórészre. Itt a szikla egészen meredek.
A nagy torony északi részén egy falmaradványt látunk, amely azt a nyitott részt védte. De az... átjáró tömbjének keleti oldalán észlelhető homorú fal arra mutat, hogy itt egy fallal elzárt és korábban raktárnak vagy tömlöcnek használt helyiséget hoztak létre. Most oly keskeny a nagy toronyból vezető átjáró, hogy csak a sziklához erősített vaskorlát segítségével lehet átjutni az átjáró részbe. Itt is jól látható a keskeny, alig 50 cm széles lépcsős folyosó feletti befalazott gerendák gyámlyukai és a ma is meglevő meredek lépcsők. Az átjáró folyosón keresztül érünk le a 3,50x5,50 m méretű kis toronyba, amely minden oldalon ablakkal rendelkezett. A nagy torony ablaknyílásai még jó állapotban vannak, legérdekesebb az I. emelet keleti falában levő, kis benyíló fülkévé kiképzett ablak, amelyben ülőpadka is volt. Ez a román ízlésű ablak is megközelítően utal a vár építési idejére."

Egyéb infók

Bátorkő - Wiki
Bátorkő - Video
Várpalota, Pusztapalota-Bátorkő vára
Bakos ART - Aero-Video a várról
VÁRVÖLGYI TANÖSVÉNY
Várpalota honlapja

Én a ládarejtéskor egy nagyszerűt túráztam, élvezzétek ti is ezt a csodálatosan összetett helyet!
skiccpausz

Ládatöténet

2016.01.16.-02.26.
A láda ideiglenesen betegre állítva, oka:
FIGYELEM!!!! ÉLESLÖVÉSZET A BAKONYBAN
A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ tájékoztatása szerint január 16-tól február 26-ig katonai tevékenység miatt tilos és életveszélyes a lőterek környékén tartózkodni.
Az MH BHK "VÁRPALOTA CHALLANGE 2016" elnevezéssel gyakorlatot tart január 16-tól február 22-ig. Ez idő alatt nem szabad a lőtereknél lévő túraútvonalakon, kerékpárutakon, illetve a várvölgy területén tartózkodni. A részleteket ide kattintva találod.

(EZ A LÁDA BETEGSÉGÉNEK OKA!)

2015.10.31
Kikerül a láda egy csodálatos őszi napon.:)
skiccpausz


Így nézett ki a ládaelőd, Ati gondozásában

katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (138 db): környezet: 4.89 rejtés: 4.72 web: 4.85 átlag: 4.82

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


aggregal 2021.11.20 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Djpum9 2021.10.31 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

lbtibsz 2021.10.31 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.61
Köszönöm a rejtést. Körtúra Várpalotáról. Nagyon szép hely.

Levai72 2021.10.29 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Era76 2021.10.29 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Roland_ak26 2021.10.28 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Krisztina1220 2021.10.28 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Skandi911 2021.10.28 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

jakazoo 2021.10.28 15:39 - Megtaláltam
Lórival megtaláltuk! Köszi! [Geoládák v3.12.2]

Lóri 2021.10.28 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

csavar 2021.10.23 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

tiktak 2021.10.21 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Gropius & Ruffy 2021.10.17 14:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ritus71 2021.10.17 14:42 - Megtaláltam
Csodás a hely! Köszönöm!

pajzer 2021.10.17 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
2009-ben az akkori Bátorkőnél levő láda volt az első, amit megtaláltunk. Napos időben indultunk el ismét az új ládához. A Várvölgyi tanösvényen haladtunk a kilátó pontig majd a közeli ládáig. A GPS és leírás alapján gyorsan megtaláltuk. Tényleg csodás innen a panoráma. Innen lementünk a várhoz, mely igen meredek kis hegyi ösvény, T meghúzta a térdét. Utána a Gazsi likhez mentünk majd a kört bezárva vissza az autóhoz a Mátyás király utva végéhez.

20211017_13025220211017_134555
20211017_13495520211017_141231
Szilvási család 2021.10.16 17:05 - Megtaláltam
Várpalotáról sétáltunk kettesben ide és vissza. Ide a piros sávon a völgyben, vissza a piros kereszten a hegyen - utóbbi jobban tetszett, nagyon szép kilátás nyílt számos helyen a völgyre és a várra is. A láda is szuper kilátópontnál található, a leírás alapján pár perc kereséssel meglett. Elég hézagosan van térerő errefelé, érdemes előre elolvasni a leírást :-). Maga a vár is tetszett, kalandos. Köszönjük a rejtést!

Madwe 2021.10.02 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

gyalogk 2021.09.15 15:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Zsé 2021.09.04 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!Balatonfüredről Alexander,Olivér, Andi & Balázs [Geoládák v3.11.3]

stb80 2021.08.28 14:15 - Megtaláltam
KDP közben próbáltam felderíteni, de sajnos nem találtam meg a ládát. A környezet csodás, viszont sajnos mobilnetes térerő nincs, ezért hiába készítettem előre képernyőmentést a ládaoldalról, a helyszínen a térképen nem látszódott a láda helyét jelölő ikon :( szerintem nagyon a közelében járhattam, de mégsem jártam sikerrel... a fényképek alapján kérem tisztelettel a találat elfogadását. Köszönöm. [Geoládák v3.12.1]

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2021.10.07 20:27]

nagyjából ott kellene lenniea várfal az aljából
a kilátópont feléegy szép kilátású pad
itt lehet elrejtve?vagy valahol itt?
lefelé erre kell mennimeg itt le
RezsoBacsi 2021.08.20 11:37 - Megtaláltam
Szuper kilátás, köszönjük! [Geoládák v3.11.3]

szikizso 2021.08.06 16:30 - Megtaláltam
Fürkészésem sikeres volt. \0/ [Geoládák v3.11.3]

Adamx89 2021.07.21 21:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Horváth Edit 2021.07.18 20:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

20210718_183635 
paidlp 2021.07.18 20:28 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (324 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]