geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4065. A lengyeli Apponyi kastély (GCLGYL)

A kastély a park felöl

A kastély a park felöl

Klasszikus

Klasszikus

Szép részletek

Szép részletek

A kastély a bejárat felöl

A kastély a bejárat felöl

Gróf Apponyi Sándor szobra

Gróf Apponyi Sándor szobra

Bejárat belülről

Bejárat belülről

A legnagyobb mamutfenyő...

A legnagyobb mamutfenyő...

...mely alatt lepihenhetsz.

...mely alatt lepihenhetsz.

Víztorony a parkban

Víztorony a parkban

Lengyeli templom

Lengyeli templom

Lengyel svájceráj

Lengyel svájceráj

Vajon meddig lesz még a helyén?

Vajon meddig lesz még a helyén?

A régi kastély

A régi kastély
Szélesség N 46° 22,648'
Hosszúság E 18° 22,247'
Magasság: 255 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.09.25 10:00
Megjelenés időpontja: 2015.09.25 12:14
Utolsó lényeges változás: 2015.09.25 19:07
Utolsó változás: 2015.10.13 12:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Péter60 és Strombus
Felhasználó: Péter60
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 170, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A 9 cm magas, 45 mm átmérőjű láda a parkban csövezik.


A ládába csak kisméretű TravelBug helyezhető.


Lengyel
Tolna megye legmagasabban fekvő települése, a ma 545 lelkes Lengyel, mintegy 130 évig volt a haladó gondolkozású gróf Apponyi család birtokában. Életük, tevékenységük jelentős szerepet játszott a sváb falu fejlődésében, lakói boldogulásában. A templomon  N 46° 22,518' E 18° 21,980' 245 m [GCLGYL+templom], a kúrián, a svájcerájon (svájci mintára épített tehenészet)  N 46° 22,860' E 18° 22,012' 252 m [GCLGYL+Svájceráj], az iskolán (ma faluház), és az Apponyi pincén  N 46° 22,585' E 18° 22,023' 238 m [GCLGYL+pince] kívül a legjelentősebb fennmaradt Apponyi épület a 22 hektáros parkkal körülvett kastély.

Bejutás
A kastélypark minden nap szabadon látogatható. Hétköznap délután 4 óráig kocsival is be és ki lehet menni a nyugati nagykapun  N 46° 22,871' E 18° 22,374' 251 m [GCLGYL+nagykapu]. Más időpontban gyalog az északi kiskapun át vezet az út:  N 46° 22,797' E 18° 22,179' 253 m [GCLGYL+kiskapu].
Kérlek, éjszakai látogatással ne borzold a kedélyeket!

A kastély története
A lengyeli uradalmat 1799-ben vásárolta meg gróf Apponyi Antal. Hamarosan egy kisebb kastélyt, kúriát emeltetett  N 46° 22,409' E 18° 22,253' 213 m [GCLGYL+kúria]. Érdekesség, hogy ez az épület 1891-től a gróf Apponyi Sándor által alapított kisdedóvónak adott helyett és egy kisebb múlt század eleji szünettel a mai napig is óvodaként szolgál.

Apponyi Antal halála után három fia felosztotta maga közt a számos falut magába foglaló hatalmas birtokot.
A császári-királyi kamarás tisztet betöltő József kapta Lengyelt és környékét. 1824-29 között ő építette a láda által bemutatni kívánt igen reprezentatív kastélyt, klasszicista stílusban. A munkák nagy részét az uradalomhoz tartozó Lengyel, Kisvejke, Mucsi és Závod jobbágyai végezték.
A kor szokása szerint az épület magán hordozta az év jegyeit: a 4 évszakot 4 ajtó, a 12 hónapot 12 kémény, az 52 hetet 52 szoba és a 365 napot 365 ablak szimbolizálta. A későbbi átalakítások ezeket már nem vették figyelembe, így lehet, ma csalódik az, aki nekilát megszámolni az ablakokat.
A kastélyban helyet kapott egy nagyobb méretű kápolna is, mely a falu népét befogadva mise tartására is alkalmas volt, míg meg nem épült a kegyúri templom Lengyel központjában.

Apponyi Józsefnek csak egy lánya született, ezért az uradalmat 1863-ban két unokaöccsére, gróf Apponyi Gyulára és Rudolfra hagyta.
Az örökös, gróf Apponyi Rudolf diplomataként dolgozott Párizsban és az tervezte, hogy nyugdíjas éveiben Lengyelben fog élni. A kastélyt reneszánsz stílusjegyekkel látta el. Nagy terveket szőtt további átalakításokról, de ezek 1876-ban bekövetkezett halála miatt nem valósulhattak meg.

Apponyi Rudolf halála után az uradalmat fia, a szintén diplomata Apponyi Sándor örökölte. Sándor gróf ekkor visszavonult a diplomáciai pályáról, özvegy édesanyjával Lengyelbe költözött és rövidesen házasságot kötött Esterházy Alexandra grófnővel.
1878-ban az ifjú pár fogott hozzá a külső és belső átalakításhoz, a nekik tetsző historizáló stílusban.
A régi kápolnát megszűntették, helyette a kastély jobb szárnyának a földszintjén alakítottak ki egy kisebb kápolnát, melynek dekoratív munkáit Löffler mester készítette, aki a bécsi Fogadalmi templomban végzett munkáiról vált híressé. Négy festménye innen később a pécsi püspöki palotába került. A kápolnát ma raktárként használják, sajnos nem látogatható.
1905. január 19-én a kastély teljes tetőzete leégett. Padlásterében nagyon sok értékes bútorzat semmisült meg.
A tetőszerkezet újraépítését Fellner Sándor budapesti építész végezte, más általa szükségesnek vélt változtatásokkal együtt. A kastély ekkor nyerte el mai külső formáját, eklektikus stílusjegyekkel gazdagodva.
Apponyi Sándor 1925-ben, 81 éves korában hunyt el. Végrendeletében a kastélyt feleségére hagyta. A kastélyban lévő elsősorban magyar vonatkozású, külföldi kiadású ősnyomtatványokból, metszetekből, régi könyvekből álló
15 000 kötetes könyvtárát még életében az Országos Széchenyi Könyvtárnak ajándékozta. Ez a valaha kapott legértékesebb ajándék a Széchenyi Könyvtár nyomtatvány osztályának a történetében.
A hasonló szemléletű özvegy grófnő az örökségét, a lengyeli uradalmat és a kastélyt teljes berendezésével 1926-ban a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta, de 1930-ban bekövetkezett haláláig a kastélyban élt. A grófnő halála után a kastély berendezési tárgyait a Nemzeti Múzeum Budapestre szállítatta, ahol 1934-ben elárverezték. A két háború között, a gazdasági válságban a múzeumok, könyvtárak óriási pénzhiánnyal küszködtek, azért volt szükség erre a lépésre.

A kastély ettől az időtől kezdve teljesen üresen állt, még a lebontásának gondolata is felmerült. A II. világháborús események miatt azonban ezt elvetették. A fővárostól távol eső, nagy, jó állapotú épület kapóra jött. A bombázásoktól megóvandó az Országos Térképészeti Hivatal összes térképét ideszállították. Mintegy húszvagonnyit! Az ötlet jó volt, a térképek valóban majdnem sikeresen átvészelhették itt a háborút, bombatalálat nem érte őket. Sajnos azonban 1945. januártól márciusig szovjet katonai kórházat rendeztek be a kastélyban. A hideg télben a térképek tárolására szolgáló ládákat, valamint a térképek egy részét eltüzelték.

1946 elején a kastélyt a völgységi németek internáló táborának rendezték be. Az ártatlan német lakosság kollektív kitelepítése után, 1946 őszén az épületben mezőgazdasági iskola nyitotta meg kapuit és ma is az működik itt.

A kastély jelentősebb renováláson 1982-ben esett át. Díszes tetőzete 2004-ben teljes felújítást nyert. Érdemes időt szánni rá és apró részleteiben gyönyörködni.

A kastélypark
A kastélyt körülölelő park létesítése a kastély építésével egy időre esett. Sedlmayer bécsi kertépítőt bíztak meg a kialakításával. 1870-ben a parkot Apponyi Rudolf 22 hektárra növelte.
A legnagyobb változások Apponyi Sándor idejében történtek nemcsak a kastélyban hanem a parkban is. A növényállomány gazdagítása mellett szökőkutakat és szobrokat emeltek és egy kis víztorony is épült.
Érdekes az Apponyi Antal és családja tiszteletére állított copf stílusú obeliszk felirata. Az obeliszk a család kölesdi birtokán állt, de annak eladása után Sándor gróf Lengyelre hozatta.
A kastély északi homlokzata előtt gróf Apponyi Sándor 2001-ben emelt mellszobra áll. Farkas Pál alkotása.

A park 1975 óta természetvédelmi terület. Hosszú elhanyagoltság után az ezredfordulón a francia kertépítészeti elemeket tükröző előkertet helyreállították.
Szépen halad az angolpark jellegű növénygyűjtemény rehabilitása is. A park idős örökzöld fái a legmutatósabbak: a 30-35 méter magas mamutfenyők  N 46° 22,710' E 18° 22,240' 256 m [GCLGYL+mamutfenyő], az idős duglász és jegenyefenyők, a simafenyők, a tuják és a tiszafák. Az idős szoliter fák közül a tölgyek, a hársak, a juharok és a platánok érdemelnek említést. A tavaszi virágzás idején festői látványt nyújtanak a tulipánfák.

Források és még sok érdekes olvasnivaló:
Lengyel nevezetességei
A kastély az építész szemével
Történeti kertek adattára
Az Országos Széchenyi Könyvtár Apponyi gyűjteménye
Apponyi Sándor
Apponyi Sándorné nekrológja
Állapot: kereshető

KRW értékelés (77 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.85 web: 4.86 átlag: 4.85

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Ajtony 2020.10.23 14:01 - Megtaláltam
Gyönyörű park, óriás mamutfenyővel! A víztorony nagyon érdekes ipartörténeti emlék, a rejtés a környezeti adottságokat kimaxoló telitalálat. Remélem, hogy a frikciós rögzítés még sokáig nem adja meg magát... Köszönet a rejtésért!

Zerind HUN 2020.10.23 14:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.18
Ez az 1500. megtalálásom!
Egész szép a kastély is és a park is, főleg így, hogy némelyik fa lombja már igazi őszi színeket öltött. A nagy bejáraton sétáltunk be.

Kukucska 2020.10.17 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.5]

dibolya 2020.10.17 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

eltájoló 2020.10.17 15:48 - Megtaláltam
Gyönyörű a kastély és a kastélykert is, nagyon tetszett. Furcsa ebben a kis faluban.
A rejtés ötletes, a láda rendben a helyén van. Köszönöm a rejtést.

MicskuM 2020.09.20 17:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 1.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Nilike 2020.09.05 11:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Gyönyörű hely, kellemes séta a parkban...köszönjük a rejtést! :)

IMG-d0141db393d5e40cfd0e24681fdc722d-VIMG-a039eab4db0ecacaf860d1b2ac46e87f-V
IMG-7b21b90a2036fab93497008b70929bb9-VIMG-d1bbc6d274d8e90a9492aadc0035ccec-V
IMG-165f4f1daab0178ad1597d1a8d3f91ca-VIMG-9667213e7c3a2941b9503c5f84e72da9-V
IMG-8cf4f945587f994c4774cb4002acda5a-VIMG-84ff3875e1cee10c2b394d73809301be-V
Kokó 2020.08.27 14:15 - Megtaláltam
A hazafelé vezető utat úgy intéztem, hogy még ezt a kastélyt is meg tudjuk nézni. Nagyon tetszett!

KastélySzobros
VíztoronyObeliszk
MammutfenyőPlatán
bcs723 2020.08.17 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Nyaralásunk 1. ládája. Köszönjük a rejtést.

Legend 2020.08.15 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Csabiq 2020.07.29 11:10 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Elképesztőek a Mamutfenyők! [Geoládák v3.5.0]

m_andi 2020.07.29 09:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.99
Köszönöm!

vebike 2020.07.15 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

v.abel 2020.07.15 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! :) [Geoládák v3.4.1]

Farekék 2020.07.14 13:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.01
Kellemes sétát tettünk a szép parkban.
Köszönjük a lehetőséget.

20200714_12344520200714_123929
20200714_12423220200714_124629
20200714_131434 
Lacipap 2020.07.09 13:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.09
Megtaláltam!
A kert fantasztikus! Igaz a füvet nyírták és egy kicsit a zaj zavart! A fák csodásak, különösen a mamutfenyő tetszett!
Köszönöm a rejtést.

navigaator 2020.06.29 00:00 - Megtaláltam
-

nfmate 2020.06.24 10:59 - Megtaláltam
Köszönet, nagyon szép környezet, jó rejtés. [Geoládák v3.4.1]

EmesESE 2020.06.21 17:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Megtaláltuk ! 🙂
Figyelve az időjárást, ma dél felé indultunk ládákat felkutatni. Impozáns kastély, gyönyörű kert, hatalmas fák, ötletes rejtés, korrekt leírás. Sajnos a kastély homlokzatát a víz kezdi lemálasztani, bár a tetőzet szépen felújításra került.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.2.2]

D905FF8D-4724-47B9-BA63-F005DB87A43F84B2542B-271F-42F3-B250-21BB9FA8C62B
696C43C4-9E20-4256-A981-35B37B8FBB23A28F25E4-441A-4EA8-A739-06AE26C2F6EC
7C2288B2-B411-4E21-9009-C442CF06E26D 
Ásványvadász 2020.06.14 13:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Szép helyszín, ötletes rejtés. Szuper.

Kulg76 2020.06.03 17:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést Coolcsár család! [Geoládák v3.4.1]

JocNor 2020.05.30 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

povyagi 2020.05.17 07:33 - Megtaláltam
Hurrá, megvan! \o/ [g:hu 1.6.7]

Mathau 2020.05.17 07:32 - Megtaláltam
"Ez piszok jó, Egon!" [Geoládák v3.3.2]

nb7100 2020.05.09 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dorka, Gréta [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (170 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.