geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4065. A lengyeli Apponyi kastély (GCLGYL)

A kastély a park felöl

A kastély a park felöl

Klasszikus

Klasszikus

Szép részletek

Szép részletek

A kastély a bejárat felöl

A kastély a bejárat felöl

Gróf Apponyi Sándor szobra

Gróf Apponyi Sándor szobra

Bejárat belülről

Bejárat belülről

A legnagyobb mamutfenyő...

A legnagyobb mamutfenyő...

...mely alatt lepihenhetsz.

...mely alatt lepihenhetsz.

Víztorony a parkban

Víztorony a parkban

Lengyeli templom

Lengyeli templom

Lengyel svájceráj

Lengyel svájceráj

Vajon meddig lesz még a helyén?

Vajon meddig lesz még a helyén?

A régi kastély

A régi kastély
Szélesség N 46° 22,648'
Hosszúság E 18° 22,247'
Magasság: 255 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.09.25 10:00
Megjelenés időpontja: 2015.09.25 12:14
Utolsó lényeges változás: 2015.09.25 19:07
Utolsó változás: 2015.10.13 12:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Péter60 és Strombus
Ládagazda: Péter60
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 207, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A 9 cm magas, 45 mm átmérőjű láda a parkban csövezik.


A ládába csak kisméretű TravelBug helyezhető.


Lengyel
Tolna megye legmagasabban fekvő települése, a ma 545 lelkes Lengyel, mintegy 130 évig volt a haladó gondolkozású gróf Apponyi család birtokában. Életük, tevékenységük jelentős szerepet játszott a sváb falu fejlődésében, lakói boldogulásában. A templomon  N 46° 22,518' E 18° 21,980' 245 m [GCLGYL+templom], a kúrián, a svájcerájon (svájci mintára épített tehenészet)  N 46° 22,860' E 18° 22,012' 252 m [GCLGYL+Svájceráj], az iskolán (ma faluház), és az Apponyi pincén  N 46° 22,585' E 18° 22,023' 238 m [GCLGYL+pince] kívül a legjelentősebb fennmaradt Apponyi épület a 22 hektáros parkkal körülvett kastély.

Bejutás
A kastélypark minden nap szabadon látogatható. Hétköznap délután 4 óráig kocsival is be és ki lehet menni a nyugati nagykapun  N 46° 22,871' E 18° 22,374' 251 m [GCLGYL+nagykapu]. Más időpontban gyalog az északi kiskapun át vezet az út:  N 46° 22,797' E 18° 22,179' 253 m [GCLGYL+kiskapu].
Kérlek, éjszakai látogatással ne borzold a kedélyeket!

A kastély története
A lengyeli uradalmat 1799-ben vásárolta meg gróf Apponyi Antal. Hamarosan egy kisebb kastélyt, kúriát emeltetett  N 46° 22,409' E 18° 22,253' 213 m [GCLGYL+kúria]. Érdekesség, hogy ez az épület 1891-től a gróf Apponyi Sándor által alapított kisdedóvónak adott helyett és egy kisebb múlt század eleji szünettel a mai napig is óvodaként szolgál.

Apponyi Antal halála után három fia felosztotta maga közt a számos falut magába foglaló hatalmas birtokot.
A császári-királyi kamarás tisztet betöltő József kapta Lengyelt és környékét. 1824-29 között ő építette a láda által bemutatni kívánt igen reprezentatív kastélyt, klasszicista stílusban. A munkák nagy részét az uradalomhoz tartozó Lengyel, Kisvejke, Mucsi és Závod jobbágyai végezték.
A kor szokása szerint az épület magán hordozta az év jegyeit: a 4 évszakot 4 ajtó, a 12 hónapot 12 kémény, az 52 hetet 52 szoba és a 365 napot 365 ablak szimbolizálta. A későbbi átalakítások ezeket már nem vették figyelembe, így lehet, ma csalódik az, aki nekilát megszámolni az ablakokat.
A kastélyban helyet kapott egy nagyobb méretű kápolna is, mely a falu népét befogadva mise tartására is alkalmas volt, míg meg nem épült a kegyúri templom Lengyel központjában.

Apponyi Józsefnek csak egy lánya született, ezért az uradalmat 1863-ban két unokaöccsére, gróf Apponyi Gyulára és Rudolfra hagyta.
Az örökös, gróf Apponyi Rudolf diplomataként dolgozott Párizsban és az tervezte, hogy nyugdíjas éveiben Lengyelben fog élni. A kastélyt reneszánsz stílusjegyekkel látta el. Nagy terveket szőtt további átalakításokról, de ezek 1876-ban bekövetkezett halála miatt nem valósulhattak meg.

Apponyi Rudolf halála után az uradalmat fia, a szintén diplomata Apponyi Sándor örökölte. Sándor gróf ekkor visszavonult a diplomáciai pályáról, özvegy édesanyjával Lengyelbe költözött és rövidesen házasságot kötött Esterházy Alexandra grófnővel.
1878-ban az ifjú pár fogott hozzá a külső és belső átalakításhoz, a nekik tetsző historizáló stílusban.
A régi kápolnát megszűntették, helyette a kastély jobb szárnyának a földszintjén alakítottak ki egy kisebb kápolnát, melynek dekoratív munkáit Löffler mester készítette, aki a bécsi Fogadalmi templomban végzett munkáiról vált híressé. Négy festménye innen később a pécsi püspöki palotába került. A kápolnát ma raktárként használják, sajnos nem látogatható.
1905. január 19-én a kastély teljes tetőzete leégett. Padlásterében nagyon sok értékes bútorzat semmisült meg.
A tetőszerkezet újraépítését Fellner Sándor budapesti építész végezte, más általa szükségesnek vélt változtatásokkal együtt. A kastély ekkor nyerte el mai külső formáját, eklektikus stílusjegyekkel gazdagodva.
Apponyi Sándor 1925-ben, 81 éves korában hunyt el. Végrendeletében a kastélyt feleségére hagyta. A kastélyban lévő elsősorban magyar vonatkozású, külföldi kiadású ősnyomtatványokból, metszetekből, régi könyvekből álló
15 000 kötetes könyvtárát még életében az Országos Széchenyi Könyvtárnak ajándékozta. Ez a valaha kapott legértékesebb ajándék a Széchenyi Könyvtár nyomtatvány osztályának a történetében.
A hasonló szemléletű özvegy grófnő az örökségét, a lengyeli uradalmat és a kastélyt teljes berendezésével 1926-ban a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta, de 1930-ban bekövetkezett haláláig a kastélyban élt. A grófnő halála után a kastély berendezési tárgyait a Nemzeti Múzeum Budapestre szállítatta, ahol 1934-ben elárverezték. A két háború között, a gazdasági válságban a múzeumok, könyvtárak óriási pénzhiánnyal küszködtek, azért volt szükség erre a lépésre.

A kastély ettől az időtől kezdve teljesen üresen állt, még a lebontásának gondolata is felmerült. A II. világháborús események miatt azonban ezt elvetették. A fővárostól távol eső, nagy, jó állapotú épület kapóra jött. A bombázásoktól megóvandó az Országos Térképészeti Hivatal összes térképét ideszállították. Mintegy húszvagonnyit! Az ötlet jó volt, a térképek valóban majdnem sikeresen átvészelhették itt a háborút, bombatalálat nem érte őket. Sajnos azonban 1945. januártól márciusig szovjet katonai kórházat rendeztek be a kastélyban. A hideg télben a térképek tárolására szolgáló ládákat, valamint a térképek egy részét eltüzelték.

1946 elején a kastélyt a völgységi németek internáló táborának rendezték be. Az ártatlan német lakosság kollektív kitelepítése után, 1946 őszén az épületben mezőgazdasági iskola nyitotta meg kapuit és ma is az működik itt.

A kastély jelentősebb renováláson 1982-ben esett át. Díszes tetőzete 2004-ben teljes felújítást nyert. Érdemes időt szánni rá és apró részleteiben gyönyörködni.

A kastélypark
A kastélyt körülölelő park létesítése a kastély építésével egy időre esett. Sedlmayer bécsi kertépítőt bíztak meg a kialakításával. 1870-ben a parkot Apponyi Rudolf 22 hektárra növelte.
A legnagyobb változások Apponyi Sándor idejében történtek nemcsak a kastélyban hanem a parkban is. A növényállomány gazdagítása mellett szökőkutakat és szobrokat emeltek és egy kis víztorony is épült.
Érdekes az Apponyi Antal és családja tiszteletére állított copf stílusú obeliszk felirata. Az obeliszk a család kölesdi birtokán állt, de annak eladása után Sándor gróf Lengyelre hozatta.
A kastély északi homlokzata előtt gróf Apponyi Sándor 2001-ben emelt mellszobra áll. Farkas Pál alkotása.

A park 1975 óta természetvédelmi terület. Hosszú elhanyagoltság után az ezredfordulón a francia kertépítészeti elemeket tükröző előkertet helyreállították.
Szépen halad az angolpark jellegű növénygyűjtemény rehabilitása is. A park idős örökzöld fái a legmutatósabbak: a 30-35 méter magas mamutfenyők  N 46° 22,710' E 18° 22,240' 256 m [GCLGYL+mamutfenyő], az idős duglász és jegenyefenyők, a simafenyők, a tuják és a tiszafák. Az idős szoliter fák közül a tölgyek, a hársak, a juharok és a platánok érdemelnek említést. A tavaszi virágzás idején festői látványt nyújtanak a tulipánfák.

Források és még sok érdekes olvasnivaló:
Lengyel nevezetességei
A kastély az építész szemével
Történeti kertek adattára
Az Országos Széchenyi Könyvtár Apponyi gyűjteménye
Apponyi Sándor
Apponyi Sándorné nekrológja
Állapot: kereshető

KRW értékelés (88 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.85 web: 4.85 átlag: 4.86

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


MarIst 2021.09.12 18:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Köszönjük! Csodaszép park, benne egy obeliszk csodaszép idézettel:
"Kegyelmes természet és ember feleknek szépségei nemesebb érzésekre gerjesztenek.Gyönyörködtetésekre emelte. Ellent érző, ne bántsd!"

Caranthis 2021.09.05 11:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.88
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Viki & Zsolti [Geoládák v3.11.3]

Wilka74 2021.08.22 15:10 - Megtaláltam
Körbefényképeztük, körbejártuk a kastélyt. Engem kicsit mindig lelomboz ezeknek a szép épületeknek a sorsa és az állapota, bár ez most így kívülről azért nagyon impozáns volt. A fák a kertben szenzációsak. A rejtés korábban lehet hogy jó helyen volt, most a susnya és sajnos a WC is ezen a helyen van. Köszi a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Anyika 2021.08.17 16:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk, nagyon izgalmas volt, és cseles. Levente, Dávid, Betti, Aranka [Geoládák v3.11.3]

ZsoBax 2021.07.31 10:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Panniikaa 2021.07.30 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 2 átlag: 3.83 súly: 1.85
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

szamosszamoca 2021.07.21 18:05 - Megtaláltam
A mai napra az időjósok kellemes nyári időt jósoltak, fehér embernek valót. Így aztán a két kutyussal elindultunk csavarogni, begyűjteni néhány ládát. Tetszett a kastély, köszönjük, hogy megmutattad!

mul63 2021.06.25 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam

2csutka 2021.06.23 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Luca, Csabi, Izu. [Geoládák v3.11.1]

Korigumi 2021.06.06 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Szisz1976 2021.06.06 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

cosinus0 2021.06.05 16:00 - Megtaláltam
Megvan, bár a gps készülékem megint úgy döntött, hogy elromlik. Igy a keresés nehezebbé vált, térkép alapján kellett keresni. Szerencsére a rejtést adta magát. Köszi!

Gyömi 2021.05.11 11:32 - Megtaláltam
Köszönjük!

DSC_1707DSC_1711
Emerich63 2021.04.25 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]
Tolna megyei ládázásunk 7/2.
A nap első "fénypontja". Gyönyörű, rendezett a kastélypark, szép, és hatalalmas fákkal, no meg egy rendkívül ötletes rejtéssel. Az elhagyott úszómedence partján állva elméláztunk milyen is lehetett itt az élet úgy kb. 150 éve.....

20210425_12045420210425_121043
20210425_12114820210425_121357
20210425_12131620210425_121936
20210425_12212120210425_122504
20210425_12303220210425_123145
SzeitzG 2021.03.21 09:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.9.6]

james 2021.03.14 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.9.6]

TakácsékPécs 2021.03.13 21:30 - Megtaláltam
Heuréka, köszönjük!

feketo 2021.02.06 15:36 - Megtaláltam
Ügyes rejtés. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

monijun 2021.02.06 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Mido 2021.02.06 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Béla 53 2021.02.05 09:21 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.1 teszt]

hitamas 2021.01.28 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Gyönyörű kastély, kiváló rejtés. Erről (is) maradtam le a múlt héten a GCPAPD utáni malőr miatt (ld. ott). De ma még a nap is sütött! :)

DSC_0368[1] 
Zolnai 2021.01.17 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

ballasz 2021.01.16 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Nagyon jó a leírás. A láda a helyén. [Geoládák v3.8.3]

Törpe 2020.11.22 11:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.96
Köszönjük a rejtést!
Törpe


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (207 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]