FAQ
4065. A lengyeli Apponyi kastély (GCLGYL)

A kastély a park felöl

A kastély a park felöl

Klasszikus

Klasszikus

Szép részletek

Szép részletek

A kastély a bejárat felöl

A kastély a bejárat felöl

Gróf Apponyi Sándor szobra

Gróf Apponyi Sándor szobra

Bejárat belülről

Bejárat belülről

A legnagyobb mamutfenyő...

A legnagyobb mamutfenyő...

...mely alatt lepihenhetsz.

...mely alatt lepihenhetsz.

Víztorony a parkban

Víztorony a parkban

Lengyeli templom

Lengyeli templom

Lengyel svájceráj

Lengyel svájceráj

Vajon meddig lesz még a helyén?

Vajon meddig lesz még a helyén?

A régi kastély

A régi kastély
Szélesség N 46° 22,648'
Hosszúság E 18° 22,247'
Magasság: 255 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.09.25 10:00
Megjelenés időpontja: 2015.09.25 12:14
Utolsó lényeges változás: 2022.07.20 12:28
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Péter60 és Strombus
Ládagazda: Péter60
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 245 + 1 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A 9 cm magas, 45 mm átmérőjű láda a parkban csövezik.


A ládába csak kisméretű TravelBug helyezhető.


Lengyel
Tolna megye legmagasabban fekvő települése, a ma 545 lelkes Lengyel, mintegy 130 évig volt a haladó gondolkozású gróf Apponyi család birtokában. Életük, tevékenységük jelentős szerepet játszott a sváb falu fejlődésében, lakói boldogulásában. A templomon  N 46° 22,518' E 18° 21,980' 245 m [GCLGYL+templom], a kúrián, a svájcerájon (svájci mintára épített tehenészet)  N 46° 22,860' E 18° 22,012' 252 m [GCLGYL+Svájceráj], az iskolán (ma faluház), és az Apponyi pincén  N 46° 22,585' E 18° 22,023' 238 m [GCLGYL+pince] kívül a legjelentősebb fennmaradt Apponyi épület a 22 hektáros parkkal körülvett kastély.

Bejutás
A kastélypark minden nap szabadon látogatható. Hétköznap délután 4 óráig kocsival is be és ki lehet menni a nyugati nagykapun  N 46° 22,871' E 18° 22,374' 251 m [GCLGYL+nagykapu]. Más időpontban gyalog az északi kiskapun át vezet az út:  N 46° 22,797' E 18° 22,179' 253 m [GCLGYL+kiskapu].
Kérlek, éjszakai látogatással ne borzold a kedélyeket!

A kastély története
A lengyeli uradalmat 1799-ben vásárolta meg gróf Apponyi Antal. Hamarosan egy kisebb kastélyt, kúriát emeltetett  N 46° 22,409' E 18° 22,253' 213 m [GCLGYL+kúria]. Érdekesség, hogy ez az épület 1891-től a gróf Apponyi Sándor által alapított kisdedóvónak adott helyett és egy kisebb múlt század eleji szünettel a mai napig is óvodaként szolgál.

Apponyi Antal halála után három fia felosztotta maga közt a számos falut magába foglaló hatalmas birtokot.
A császári-királyi kamarás tisztet betöltő József kapta Lengyelt és környékét. 1824-29 között ő építette a láda által bemutatni kívánt igen reprezentatív kastélyt, klasszicista stílusban. A munkák nagy részét az uradalomhoz tartozó Lengyel, Kisvejke, Mucsi és Závod jobbágyai végezték.
A kor szokása szerint az épület magán hordozta az év jegyeit: a 4 évszakot 4 ajtó, a 12 hónapot 12 kémény, az 52 hetet 52 szoba és a 365 napot 365 ablak szimbolizálta. A későbbi átalakítások ezeket már nem vették figyelembe, így lehet, ma csalódik az, aki nekilát megszámolni az ablakokat.
A kastélyban helyet kapott egy nagyobb méretű kápolna is, mely a falu népét befogadva mise tartására is alkalmas volt, míg meg nem épült a kegyúri templom Lengyel központjában.

Apponyi Józsefnek csak egy lánya született, ezért az uradalmat 1863-ban két unokaöccsére, gróf Apponyi Gyulára és Rudolfra hagyta.
Az örökös, gróf Apponyi Rudolf diplomataként dolgozott Párizsban és az tervezte, hogy nyugdíjas éveiben Lengyelben fog élni. A kastélyt reneszánsz stílusjegyekkel látta el. Nagy terveket szőtt további átalakításokról, de ezek 1876-ban bekövetkezett halála miatt nem valósulhattak meg.

Apponyi Rudolf halála után az uradalmat fia, a szintén diplomata Apponyi Sándor örökölte. Sándor gróf ekkor visszavonult a diplomáciai pályáról, özvegy édesanyjával Lengyelbe költözött és rövidesen házasságot kötött Esterházy Alexandra grófnővel.
1878-ban az ifjú pár fogott hozzá a külső és belső átalakításhoz, a nekik tetsző historizáló stílusban.
A régi kápolnát megszűntették, helyette a kastély jobb szárnyának a földszintjén alakítottak ki egy kisebb kápolnát, melynek dekoratív munkáit Löffler mester készítette, aki a bécsi Fogadalmi templomban végzett munkáiról vált híressé. Négy festménye innen később a pécsi püspöki palotába került. A kápolnát ma raktárként használják, sajnos nem látogatható.
1905. január 19-én a kastély teljes tetőzete leégett. Padlásterében nagyon sok értékes bútorzat semmisült meg.
A tetőszerkezet újraépítését Fellner Sándor budapesti építész végezte, más általa szükségesnek vélt változtatásokkal együtt. A kastély ekkor nyerte el mai külső formáját, eklektikus stílusjegyekkel gazdagodva.
Apponyi Sándor 1925-ben, 81 éves korában hunyt el. Végrendeletében a kastélyt feleségére hagyta. A kastélyban lévő elsősorban magyar vonatkozású, külföldi kiadású ősnyomtatványokból, metszetekből, régi könyvekből álló
15 000 kötetes könyvtárát még életében az Országos Széchenyi Könyvtárnak ajándékozta. Ez a valaha kapott legértékesebb ajándék a Széchenyi Könyvtár nyomtatvány osztályának a történetében.
A hasonló szemléletű özvegy grófnő az örökségét, a lengyeli uradalmat és a kastélyt teljes berendezésével 1926-ban a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta, de 1930-ban bekövetkezett haláláig a kastélyban élt. A grófnő halála után a kastély berendezési tárgyait a Nemzeti Múzeum Budapestre szállítatta, ahol 1934-ben elárverezték. A két háború között, a gazdasági válságban a múzeumok, könyvtárak óriási pénzhiánnyal küszködtek, azért volt szükség erre a lépésre.

A kastély ettől az időtől kezdve teljesen üresen állt, még a lebontásának gondolata is felmerült. A II. világháborús események miatt azonban ezt elvetették. A fővárostól távol eső, nagy, jó állapotú épület kapóra jött. A bombázásoktól megóvandó az Országos Térképészeti Hivatal összes térképét ideszállították. Mintegy húszvagonnyit! Az ötlet jó volt, a térképek valóban majdnem sikeresen átvészelhették itt a háborút, bombatalálat nem érte őket. Sajnos azonban 1945. januártól márciusig szovjet katonai kórházat rendeztek be a kastélyban. A hideg télben a térképek tárolására szolgáló ládákat, valamint a térképek egy részét eltüzelték.

1946 elején a kastélyt a völgységi németek internáló táborának rendezték be. Az ártatlan német lakosság kollektív kitelepítése után, 1946 őszén az épületben mezőgazdasági iskola nyitotta meg kapuit és ma is az működik itt.

A kastély jelentősebb renováláson 1982-ben esett át. Díszes tetőzete 2004-ben teljes felújítást nyert. Érdemes időt szánni rá és apró részleteiben gyönyörködni.

A kastélypark
A kastélyt körülölelő park létesítése a kastély építésével egy időre esett. Sedlmayer bécsi kertépítőt bíztak meg a kialakításával. 1870-ben a parkot Apponyi Rudolf 22 hektárra növelte.
A legnagyobb változások Apponyi Sándor idejében történtek nemcsak a kastélyban hanem a parkban is. A növényállomány gazdagítása mellett szökőkutakat és szobrokat emeltek és egy kis víztorony is épült.
Érdekes az Apponyi Antal és családja tiszteletére állított copf stílusú obeliszk felirata. Az obeliszk a család kölesdi birtokán állt, de annak eladása után Sándor gróf Lengyelre hozatta.
A kastély északi homlokzata előtt gróf Apponyi Sándor 2001-ben emelt mellszobra áll. Farkas Pál alkotása.

A park 1975 óta természetvédelmi terület. Hosszú elhanyagoltság után az ezredfordulón a francia kertépítészeti elemeket tükröző előkertet helyreállították.
Szépen halad az angolpark jellegű növénygyűjtemény rehabilitása is. A park idős örökzöld fái a legmutatósabbak: a 30-35 méter magas mamutfenyők  N 46° 22,710' E 18° 22,240' 256 m [GCLGYL+mamutfenyő], az idős duglász és jegenyefenyők, a simafenyők, a tuják és a tiszafák. Az idős szoliter fák közül a tölgyek, a hársak, a juharok és a platánok érdemelnek említést. A tavaszi virágzás idején festői látványt nyújtanak a tulipánfák.

Források és még sok érdekes olvasnivaló:
Lengyel nevezetességei
A kastély az építész szemével
Történeti kertek adattára
Az Országos Széchenyi Könyvtár Apponyi gyűjteménye
Apponyi Sándor
Apponyi Sándorné nekrológja
Állapot: kereshető

KRW értékelés (96 db): környezet: 4.85 rejtés: 4.84 web: 4.84 átlag: 4.85

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Apuska 2022.09.18 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

edusanya 2022.09.18 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Moncsiroli 2022.08.19 08:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Tökéletes rejtés szép környezet

Regy 2022.08.14 17:44 - Megtaláltam
Isten hozott Félix baba! ❤️
Nagyon várjuk a közös làdàkat!
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

hhhvep 2022.08.14 12:05 - Megtaláltam
hajrá Felix - Welcome [Geoládák v3.12.10]

LionDaddy 2022.08.07 15:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.49
2020 és 2021 zempléni geotúrái után idén a Zselicre esett társaságunk - Anita, Bea, Judith, Molka, kectam, kópé1993 és pliptai - választása. Ennek megfelelően almamelléki szállásunkról csillagtúráztunk az ott töltött 2 napon, de odafelé és hazafelé is keresgéltük a ládákat. 32/30. találat.
Mivel a mai nap már részben a hazaútról szólt, az első GCEHTA után szinte csak drive-in ládákat terveztünk be. Vasárnap lévén érdekes módon szinte üres volt a park, pedig bebóklásztuk jó nagy részét.
Az aszály itt is komoly nyomokat hagyott, elsárgult gyepes területeket láttunk. Sajnos komoly kárt is okozott, a kert ékessége a mammutfenyő kiszáradt. Szerencsére sok hasonló épülettel ellentétben a kastély jónak mondható állapotban van.
A rejtés a 36°C-ban nem túl szerencsés, a felforrósodott rejtek miatt a ládában lévő tollból kifolyt a tinta. A viszonylag friss újrarejtés miatt ezt még komolyabb gond nélkül ki tudtunk törölni, de hosszabb idő alatt ez problémás lehet.

Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.9.12]

 
Judith 2022.08.07 15:10 - Megtaláltam
Megcsíptem!
Zselici geotúra alkalmából!

kectam 2022.08.07 15:10 - Megtaláltam
4 napos zselici csavargás Anita, Bea, Judith, Molka, kópé1993, LionDaddy és pliptai társaságában. Idei bázisunk Almamelléken volt, ahonnan csillagtúráztunk. A szokásos frenetikus hangulat mellé szokatlan meleg társult, de ez nem vette el kedvünket a környék felfedezésétől.
Szerencsére vasárnap mentünk, így nem volt a környéken senki. Jól körbejártuk az egészet. A kastély nincs rossz állapotban, de néhány helyen pereg a vakolat. A parkban a mamutfenyő sajnos kiszáradt. A rejtés merészen ötletes, jóleső érzés volt a szűz logbookba írni. Köszönöm, hogy elhoztál ide.

IMG_20220807_143146IMG_20220807_143231
IMG_20220807_143900IMG_20220807_144142
IMG_20220807_144259IMG_20220807_144840
molka 2022.08.07 14:55 - Megtaláltam
Levezetésképp, hazafele megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

07F11039-29EE-4180-9D7D-6361C012E5B494728F09-A916-4F3E-BCC1-812C3BAB3D38
66E7881F-4CC2-4907-872F-AF5221CA89D1 
kópé1993 2022.08.07 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ésKata 2022.07.03 15:50 - Megtaláltam
Ott jártunk, ládát nem találtunk. Képek Zerginél. Kérem a jelszó nélküli megtalálás elfogadását. a mamutfenyő mára már eléggé kiszáradt.

[Jóváhagyta: Péter60, 2022.07.19 15:19]

-1-2
 
Zergi 2022.07.03 15:50 - Megtaláltam
Fogtam! - volna, de a láda sajnos beteg.
Kérem a jelszó nélküli log elfogadását a képek alapján!

[Jóváhagyta: Péter60, 2022.07.04 07:55]

Köszönöm az elfogadást!
Jó volt sétálni egyet a parkban, a kastély körül.

283_5165283_5166
283_5167283_5168
283_5169283_5170
283_5171283_5172
283_5173283_5174
283_5175283_5176
283_5177283_5178
283_5179283_5180
GAMANO 2022.06.03 11:30 - Megtaláltam
A környéken ládáztam és úgy gondoltam, hogy nem lenne szerencsés, ha ez az egy itt maradna árván, mert ki tudja, mikor járok erre megint. Így ha a mellékelt képek alapján elfogadja a rejtő találatnak, azt megköszönöm.
De ha nem, akkor is érdemes volt megnézni a szép épületet, még inkább a gyönyörű parkot.

[Jóváhagyta: Péter60, 2022.06.09 22:17]

"Csövezésre" kiválóan alkalmas20220603_112546
20220603_11291420220603_113001
20220603_11301320220603_113253
20220603_113445 
xegox 2022.05.15 13:50 - Megtaláltam
Sajnos nem találtuk meg.
A rejtő telefonos segítsége sem vezetett eredményre.
A láda eltűnt.
A mellékelt képek alapján kérem a megtalálás elfogadását.

Köszönöm a lehetőséget.

[Jóváhagyta: Péter60, 2022.05.16 07:27]

23
4 
GYEZegzug 2022.04.27 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Hazafelé, kellemes séta esőben, napsütésben. Feltétlen vissza kell jönni később. Köszi szépen a lehetőséget.

rianas 2022.04.23 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.
Cseles rejtés.

DAgika 2022.04.23 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

medusa 2022.04.23 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

targonczas 2022.04.15 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

stmester 2022.03.24 10:40 - Megtaláltam
Nálunk Budakeszin is látni mamutfenyőket, még Sopronban is láttam, de azt nem tudtam, hogy itt is vannak.

zalajaro 2022.03.23 11:00 - Megtaláltam
Aki keres, az talál!

fobizan 2022.03.14 13:20 - Megtaláltam
Megtaláltam!

Barbidzsiii 2022.03.05 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

t0nhal 2022.03.05 11:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

K.L. 2022.03.04 12:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (246 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]