geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4065. A lengyeli Apponyi kastély (GCLGYL)
A kastély a park felöl
A kastély a park felöl
Klasszikus
Klasszikus
Szép részletek
Szép részletek
A kastély a bejárat felöl
A kastély a bejárat felöl
Gróf Apponyi Sándor szobra
Gróf Apponyi Sándor szobra
Bejárat belülről
Bejárat belülről
A legnagyobb mamutfenyő...
A legnagyobb mamutfenyő...
...mely alatt lepihenhetsz.
...mely alatt lepihenhetsz.
Víztorony a parkban
Víztorony a parkban
Lengyeli templom
Lengyeli templom
Lengyel svájceráj
Lengyel svájceráj
Vajon meddig lesz még a helyén?
Vajon meddig lesz még a helyén?
A régi kastély
A régi kastély

Szélesség N 46° 22,648'
Hosszúság E 18° 22,247'
Magasság: 255 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.09.25 10:00
Megjelenés időpontja: 2015.09.25 12:14
Utolsó lényeges változás: 2015.09.25 19:07
Utolsó változás: 2015.10.13 12:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Péter60 és Strombus
Felhasználó: Péter60
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 133, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A 9 cm magas, 45 mm átmérőjű láda a parkban csövezik.


A ládába csak kisméretű TravelBug helyezhető.


Lengyel
Tolna megye legmagasabban fekvő települése, a ma 545 lelkes Lengyel, mintegy 130 évig volt a haladó gondolkozású gróf Apponyi család birtokában. Életük, tevékenységük jelentős szerepet játszott a sváb falu fejlődésében, lakói boldogulásában. A templomon  N 46° 22,518' E 18° 21,980' 245 m [GCLGYL+templom], a kúrián, a svájcerájon (svájci mintára épített tehenészet)  N 46° 22,860' E 18° 22,012' 252 m [GCLGYL+Svájceráj], az iskolán (ma faluház), és az Apponyi pincén  N 46° 22,585' E 18° 22,023' 238 m [GCLGYL+pince] kívül a legjelentősebb fennmaradt Apponyi épület a 22 hektáros parkkal körülvett kastély.

Bejutás
A kastélypark minden nap szabadon látogatható. Hétköznap délután 4 óráig kocsival is be és ki lehet menni a nyugati nagykapun  N 46° 22,871' E 18° 22,374' 251 m [GCLGYL+nagykapu]. Más időpontban gyalog az északi kiskapun át vezet az út:  N 46° 22,797' E 18° 22,179' 253 m [GCLGYL+kiskapu].
Kérlek, éjszakai látogatással ne borzold a kedélyeket!

A kastély története
A lengyeli uradalmat 1799-ben vásárolta meg gróf Apponyi Antal. Hamarosan egy kisebb kastélyt, kúriát emeltetett  N 46° 22,409' E 18° 22,253' 213 m [GCLGYL+kúria]. Érdekesség, hogy ez az épület 1891-től a gróf Apponyi Sándor által alapított kisdedóvónak adott helyett és egy kisebb múlt század eleji szünettel a mai napig is óvodaként szolgál.

Apponyi Antal halála után három fia felosztotta maga közt a számos falut magába foglaló hatalmas birtokot.
A császári-királyi kamarás tisztet betöltő József kapta Lengyelt és környékét. 1824-29 között ő építette a láda által bemutatni kívánt igen reprezentatív kastélyt, klasszicista stílusban. A munkák nagy részét az uradalomhoz tartozó Lengyel, Kisvejke, Mucsi és Závod jobbágyai végezték.
A kor szokása szerint az épület magán hordozta az év jegyeit: a 4 évszakot 4 ajtó, a 12 hónapot 12 kémény, az 52 hetet 52 szoba és a 365 napot 365 ablak szimbolizálta. A későbbi átalakítások ezeket már nem vették figyelembe, így lehet, ma csalódik az, aki nekilát megszámolni az ablakokat.
A kastélyban helyet kapott egy nagyobb méretű kápolna is, mely a falu népét befogadva mise tartására is alkalmas volt, míg meg nem épült a kegyúri templom Lengyel központjában.

Apponyi Józsefnek csak egy lánya született, ezért az uradalmat 1863-ban két unokaöccsére, gróf Apponyi Gyulára és Rudolfra hagyta.
Az örökös, gróf Apponyi Rudolf diplomataként dolgozott Párizsban és az tervezte, hogy nyugdíjas éveiben Lengyelben fog élni. A kastélyt reneszánsz stílusjegyekkel látta el. Nagy terveket szőtt további átalakításokról, de ezek 1876-ban bekövetkezett halála miatt nem valósulhattak meg.

Apponyi Rudolf halála után az uradalmat fia, a szintén diplomata Apponyi Sándor örökölte. Sándor gróf ekkor visszavonult a diplomáciai pályáról, özvegy édesanyjával Lengyelbe költözött és rövidesen házasságot kötött Esterházy Alexandra grófnővel.
1878-ban az ifjú pár fogott hozzá a külső és belső átalakításhoz, a nekik tetsző historizáló stílusban.
A régi kápolnát megszűntették, helyette a kastély jobb szárnyának a földszintjén alakítottak ki egy kisebb kápolnát, melynek dekoratív munkáit Löffler mester készítette, aki a bécsi Fogadalmi templomban végzett munkáiról vált híressé. Négy festménye innen később a pécsi püspöki palotába került. A kápolnát ma raktárként használják, sajnos nem látogatható.
1905. január 19-én a kastély teljes tetőzete leégett. Padlásterében nagyon sok értékes bútorzat semmisült meg.
A tetőszerkezet újraépítését Fellner Sándor budapesti építész végezte, más általa szükségesnek vélt változtatásokkal együtt. A kastély ekkor nyerte el mai külső formáját, eklektikus stílusjegyekkel gazdagodva.
Apponyi Sándor 1925-ben, 81 éves korában hunyt el. Végrendeletében a kastélyt feleségére hagyta. A kastélyban lévő elsősorban magyar vonatkozású, külföldi kiadású ősnyomtatványokból, metszetekből, régi könyvekből álló
15 000 kötetes könyvtárát még életében az Országos Széchenyi Könyvtárnak ajándékozta. Ez a valaha kapott legértékesebb ajándék a Széchenyi Könyvtár nyomtatvány osztályának a történetében.
A hasonló szemléletű özvegy grófnő az örökségét, a lengyeli uradalmat és a kastélyt teljes berendezésével 1926-ban a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta, de 1930-ban bekövetkezett haláláig a kastélyban élt. A grófnő halála után a kastély berendezési tárgyait a Nemzeti Múzeum Budapestre szállítatta, ahol 1934-ben elárverezték. A két háború között, a gazdasági válságban a múzeumok, könyvtárak óriási pénzhiánnyal küszködtek, azért volt szükség erre a lépésre.

A kastély ettől az időtől kezdve teljesen üresen állt, még a lebontásának gondolata is felmerült. A II. világháborús események miatt azonban ezt elvetették. A fővárostól távol eső, nagy, jó állapotú épület kapóra jött. A bombázásoktól megóvandó az Országos Térképészeti Hivatal összes térképét ideszállították. Mintegy húszvagonnyit! Az ötlet jó volt, a térképek valóban majdnem sikeresen átvészelhették itt a háborút, bombatalálat nem érte őket. Sajnos azonban 1945. januártól márciusig szovjet katonai kórházat rendeztek be a kastélyban. A hideg télben a térképek tárolására szolgáló ládákat, valamint a térképek egy részét eltüzelték.

1946 elején a kastélyt a völgységi németek internáló táborának rendezték be. Az ártatlan német lakosság kollektív kitelepítése után, 1946 őszén az épületben mezőgazdasági iskola nyitotta meg kapuit és ma is az működik itt.

A kastély jelentősebb renováláson 1982-ben esett át. Díszes tetőzete 2004-ben teljes felújítást nyert. Érdemes időt szánni rá és apró részleteiben gyönyörködni.

A kastélypark
A kastélyt körülölelő park létesítése a kastély építésével egy időre esett. Sedlmayer bécsi kertépítőt bíztak meg a kialakításával. 1870-ben a parkot Apponyi Rudolf 22 hektárra növelte.
A legnagyobb változások Apponyi Sándor idejében történtek nemcsak a kastélyban hanem a parkban is. A növényállomány gazdagítása mellett szökőkutakat és szobrokat emeltek és egy kis víztorony is épült.
Érdekes az Apponyi Antal és családja tiszteletére állított copf stílusú obeliszk felirata. Az obeliszk a család kölesdi birtokán állt, de annak eladása után Sándor gróf Lengyelre hozatta.
A kastély északi homlokzata előtt gróf Apponyi Sándor 2001-ben emelt mellszobra áll. Farkas Pál alkotása.

A park 1975 óta természetvédelmi terület. Hosszú elhanyagoltság után az ezredfordulón a francia kertépítészeti elemeket tükröző előkertet helyreállították.
Szépen halad az angolpark jellegű növénygyűjtemény rehabilitása is. A park idős örökzöld fái a legmutatósabbak: a 30-35 méter magas mamutfenyők  N 46° 22,710' E 18° 22,240' 256 m [GCLGYL+mamutfenyő], az idős duglász és jegenyefenyők, a simafenyők, a tuják és a tiszafák. Az idős szoliter fák közül a tölgyek, a hársak, a juharok és a platánok érdemelnek említést. A tavaszi virágzás idején festői látványt nyújtanak a tulipánfák.

Források és még sok érdekes olvasnivaló:
Lengyel nevezetességei
A kastély az építész szemével
Történeti kertek adattára
Az Országos Széchenyi Könyvtár Apponyi gyűjteménye
Apponyi Sándor
Apponyi Sándorné nekrológja
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (64 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.84 web: 4.86 átlag: 4.85

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


szaszkievics 2019.10.12 14:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Családi kikapcsolódás keretében, Dombóvárról ide is eljöttünk! Nagyon szép az angolpark és a kastély is! Köszönjük HRita, KesserHercegnővel! [Geoládák v2.2.5]

IMG_20191012_143123IMG_20191012_143226
IMG_20191012_143810 
HRita 2019.10.12 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ztibi 2019.10.01 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Ötletes rejtés, gyönyörű park, csodálatos mammut fenyő.

aasoft 2019.09.28 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.79
Köszönöm a lehetőséget. Kár lett volna kihagyni ezt a kis sétát.

IMG_5151IMG_5152
IMG_5153 
gabor03 2019.09.16 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Pantya 2019.09.16 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

papa71 2019.09.08 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

szigliget 2019.08.16 11:22 - Megtaláltam
Zseniális rejtés, köszönjük! [Geoládák v2.2.5]

Frankie Family 2019.07.30 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

htour 2019.07.10 10:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! Pillanatnyilag a kereséshez nem árt a csalánálló öltözet, de nem súlyos a helyzet. A kastélyba is bejutottunk egy rövid körülnézésre.

emiGrant 2019.07.04 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Ez egy váratlan láda keresés volt, de telefonom segítségével meglett. Ügyes rejtés!! A kastély csodás, aminél már csak a park gyönyörűbb. Az a mamutfenyő hihetetlenül hatalmas volt. Köszi a rejtést!

-1-2
IMG_1111IMG_1113
IMG_1115 
kaldigeza 2019.06.30 11:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Kogerj 2019.06.30 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

szalaij 2019.06.30 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

zs&t 2019.06.21 20:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Szakmai találkozón szembe jött velem a ládika, így nem hagyhattam ki. 100. találat!

 
Zéboy 2019.05.14 12:05 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2019.05.14 12:05 - Megtaláltam
Gyönyörű kastély. Ötletes rejtés. Köszönöm a lehetőséget.

Antiemes 2019.04.21 18:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Ez a csaladi husveti kirandulas 3. ladaja. Nem keszultem elore a ladakeresesre, de azt gondoltam, hogy itt mindenkeppen lennie kell egy rejtesnek. Sajnos a telefonom ekkor mar majdnem teljesen lemerult, igy a vegen mar csak a leirasra hagyatkoztam. De meglett. Otletes rejtes. :)

bajor14 2019.04.21 16:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v2.2.4]

stopo 2019.04.20 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (133 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu