FAQ
4286. Völgyikút (egykor Csomay strand) (GCVOKU)

Hívogató sétaút

Hívogató sétaút

Egy percre az autóbuszállomástól

Egy percre az autóbuszállomástól

Kilátás ma

Kilátás ma

Kilátás régen

Kilátás régen

Liget

Liget

Völgyikút ház

Völgyikút ház

Kiépített pihenő a patak partján

Kiépített pihenő a patak partján

Völgyikúti-patak és a híd

Völgyikúti-patak és a híd

Kis tó

Kis tó

Édenkert a belvárosban

Édenkert a belvárosban

Egykor öt forrás fakadt itt

Egykor öt forrás fakadt itt

Kedvelt pihenőhely

Kedvelt pihenőhely

Cserhát városrész egykoron

Cserhát városrész egykoron

Csomay strand

Csomay strand

Térképrészlet 1964-ből (jobb alsó sarokban a megszüntetett vasútvonal)

Térképrészlet 1964-ből (jobb alsó sarokban a megszüntetett vasútvonal)

1927-es térképrészlet

1927-es térképrészlet

A piac előterében a Völgyikút utca házai

A piac előterében a Völgyikút utca házai

Bal oldalon a kész pártház

Bal oldalon a kész pártház

A hajdani Völgyikút utca végén a pártházzal

A hajdani Völgyikút utca végén a pártházzal

Rendezési terv

Rendezési terv

Az egykori vasúti felüljáró a 8-as számú főút felett

Az egykori vasúti felüljáró a 8-as számú főút felett

A pártház a vasúti töltésről

A pártház a vasúti töltésről
Szélesség N 47° 5,815'
Hosszúság E 17° 54,710'
Magasság: 242 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.07.15 20:30
Megjelenés időpontja: 2017.07.15 21:00
Utolsó lényeges változás: 2020.12.28 20:07
Utolsó változás: 2021.06.21 10:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Ládagazda: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 688 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.4 megtalálás hetente


Rejtés

10*16*6 cm-es 0,67 literes zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag doboz a megadott koordinátán. A kőből rakott támfal mögött, annak tetejével egy magasságban avar alatt lapul. Kérlek gondosan rejtsd vissza!


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Megközelítés

Akár Székesfehérvár irányából érkezel, akár a Balaton felől, a nagy körforgalomban  N 47° 5,569' E 17° 54,846' 267 m [GCVOKU+körforgalom] a Jutasi út felé (észak felé) kanyarodj és pár száz méteren belül eléred a célterületet, mely Veszprém belvárosában a Cserhát városrészben van.

Parkolás

Veszprémben - mint szinte minden magyar nagyváros központjában - a legtöbb helyen csak fizetős parkolót találsz. Három parkolási zónára van felosztva a belváros (piros, sárga és zöld). Munkanapokon 7-17 óráig kell fizetni, szabad és munkaszüneti napokon, valamint délután öt órától reggel hét óráig díjmentesen lehet parkolni. A legkézenfekvőbb fizetős parkolók a Kopácsi utcában, a Köd utcában és a Bagolyvári utcákban vannak.

A legközelebbi ingyenes parkolóhelyek: Balaton Pláza mellett és az Arany János utca. Valamint az ajánlott Eötvös Károly utca  N 47° 5,894' E 17° 54,798' 262 m [GCVOKU+1parkoló]

és lent a Séd partján - a Pajta utcánál - a Históriakertnél  N 47° 5,839' E 17° 54,332' 230 m [GCVOKU+2parkoló] található parkoló.


Lejárat a parkba a Kopácsi utca felől (kerékpárral és babakocsival is)  N 47° 5,820' E 17° 54,743' 260 m [GCVOKU+1útpont]
Lejárat a parkba a Köd utca felől (lépcső):  N 47° 5,768' E 17° 54,701' 251 m [GCVOKU+2útpont]
Szép kilátás a veszprémi várra (éjszaka is érdemes megnézni)  N 47° 5,870' E 17° 54,632' 240 m [GCVOKU+szép kilátás]


Völgyikút

A város kisebb-nagyobb vízfolyásai mind a Sédbe ömlenek. A Völgyikút-forrásai is, amelyek a belváros közelében, a Cserhát domb északi részén erednek. Ezek a források táplálták a 30-as években létsített, és a 60-as évek végén megszüntetett Csomay-strandot. A források még most is táplálnak egy vízinövényektől burjánzó kisebb tavat, melyet a Völgyikút ház építésével egy időben alakítottak ki, mintegy utalva a régi medencék víztükrére. Ezek a források nem foglaltak, a víz a földből spontán szivárog, például a kis gyalogos híd közvetlen közelében a támfal alól több helyen. A közparkot két irányból lehet megközelíteni, a Köd utca felől egy családi ház kőkerítése mellett indul lefelé egy lépcsős járda, valamint a Kopácsi utcából egy kellemes lejtős, kanyargós sétaúton - jómagam ezt a megközelítést ajánlom.
Az itt található Völgyikút házat a strand építtetőjének lánya Csomay Zsófia építész tervezte, akit akadémikussá is választottak. Az épületről bővebben: Völgyikút ház

Az egykori Csomay-strand

Az egykori Csomay-strand területét először egy 1855-ös térkép jelöli - ekkor a ma belvárosi térség a település szélét jelentette. 1924-ben legelőként jelzik, majd az elhanyagolt, városi szemétlerakóként és kavicstermelőként használt, vad területen 1933 augusztusában építeni kezdik a strandot.

Az építkezés indulásának évében a munkálatokat lelkesen fogadta a közvélemény, a Veszprémi Hírlap újságírója így kommentálja az eseményeket: "a Völgyikút elhagyott környékén rövid idő alatt kultúrát csinált az emberi akarat", s a cikk írójának szemei előtt megjelenik "Veszprém mint úszóhegemónia" képe.

Ha nagyhatalom nem is lett a város, tény, hogy a harmincas években a strand versenymedencéjében tartotta edzéseit Veszprém NB I-es vízilabdacsapata. A kilencvenes évek közepén, a Naplóban megjelent nosztalgiázó cikkek arról szólnak, hogy a két-háromezer vendég befogadására képes strand a hatvanas évek végéig társadalmi események színhelyéül szolgált. A gyerekmedence közepén lévő szigeten koncerteket szerveztek, minden szombaton bált rendeztek, a látogatók tornaszereket használhattak a füves területen, működött itt büfé, borbély és cukrászda, s itt nyílt lehetőségük a kikapcsolódásra azoknak, akik pénz, idő vagy egyéb lehetőség híján nem utazhattak a Balatonra. A strand területe tehát valóban a köz parkja volt.

A strand a hatvanas évek végéig működött, ám elavultságára és a medencék korszerűtlenségére hivatkozva 1968-ban bezárták. A két medencét építési törmelékekkel töltöttek fel, a terület forrásainak vízhozama és minősége pedig csökkenni kezdett.

Manapság a strandból csak a kőből kirakott támfal látható. Viszont üde színfoltja a városnak és egy meglepően nyugodt, csendes kis sziget a város központjában. videó a strandról
1933 júliusi Magyar Világhiradó felvétele a strand avatásáról korabeli videó

Veszprém

"A Királynék városa"
Mondják az ország első püspökségét magáénak valló Séd-parti városról, mivel a veszprémi püspökök tiszte volt a mindenkori magyar királyné megkoronázásának joga. A Várhegy 500 méter hosszú sziklagerincén szép polgárházak teremtenek történelmi hangulatot a Várnegyedben, ahol a XI-XIII. században királyi vár állt. Bővebb leírás:

A Hősök Kapuja a bejárat, közelében a Tűztorony (Vár u. 9.), bástyafalán a Veszprémi Panteon. A Dubniczay-palotában (Vár u. 29.) nyertek elhelyezést a Vár-Galéria és a Téglagyűjtemény.
A gyönyörű barokk Érseki Palotában (Vár u. 16) az Érseki Levéltár- és Könyvtár termei engedéllyel látogathatók. A magyar egyháztörténet unikális értékei találhatók a városban: a legrégibb freskók az eredetileg kétszintes, kora gótikus Gizella Kápolnában (Vár u. 18.) ahol egyházművészeti, történeti kiállítás látható és a legrégebbi püspöki templom, az első magyar királyné, a bajor Gizella által 1001-től emeltetett Szent Mihály Bazilika (Vár u.18-20.) - bazilika minor - szentélye és altemploma XIV. századi, gótikus, a Gizella-ereklye Passau város ajándéka.
A Vár utca 31. szám alatti felújított barokk épületben, a Bíró-Giczey házban több mint 1000 m² alapterületen, négy szinten várja az ide látogatókat a Szaléziánum számtalan szolgáltatással, szórakozási és ismeretszerzési lehetőségekkel. Szolgáltatások: négy enteriőr jellegű, freskódíszes barokk terem, liturgikus tárgyak mindennapi használatát bemutató galéria, ostyasütő- és gyertyaöntő műhely, Halimbai Füvesszoba, Halimbárium Gyógynövénykert, hegedűkészítő és -javító látványműhely, kávézó és teaház, vetítőterem, gyermekfoglalkoztató.
A IX.-X. században épült Szent György Kápolna (Vár u. 20.) lehetett az első templom az országban. A klasszicista Piarista Gimnázium, templom és rendház (Vár u. 12-14.) a XVIII. századból való.
A Nagypréposti Ház (Vár u. 18.) az Érseki Kormányzóság Hivatala, a Ferences Templom (Vár u. 33.) oltárképe a Szent Koronát a Magyarok Nagyasszonyának felajánló Szent Istvánt ábrázolja. Halálának 900 éves évfordulóján emléket állított első királyának a magyar nemzet. Szent István és Gizella Királyné szobra a vár völgyre néző végén, a Kilátóbástyán áll, ahonnan pompás panoráma nyílik a Séd-patak feletti karcsú Szent István Völgyhídra, - a magyar mérnökök jelentős alkotása 1938-ból - a város jelképére és a Bakony-hegység közeli csúcsaira. A Cserhát városrész csak modern építészeti megoldásokkal rendelkezik,
de érdemes az Óváros felől a sétálóutcán végigbandukolni, jellemzőek a mai kornak megfelelő szökőkutak és egyéb épített térelemek. Itt található a város legmagasabb épülete is, amit mindenki csak úgy ismer, hogy "húszemeletes". Tervben van a teljes homlokzati felújítása.


Cserhát és az eltűnt Bagolyvár

Veszprém belvárosi városrésze, a terület északi oldalában nyílik a Völgyikút. Itt meg kell említeni egy másik elfeledett, tönkretett természeti látnivalót a Bagolyvárat, mely egy nagy szikla volt Veszprémben a belvárosban a Völgyikút felett. Természetes karsztos dolomit kőzet - mint Veszprém környékén minden szikla. A Bagolyvár nagy részét már a 60-as, 70-es években lebontották, amikor a helyére kezdték építeni a veszprémi vásárcsarnokot (kb. 10 évig épült, 1973-ban lett kész) és a buszpályaudvart. Csak egy kis sziklát hagytak meg, és rögtön helyi védelem alá is helyezték. Aztán az ezredforduló táján az önkormányzat úgy döntött, hogy bővíti a buszpályaudvart, ezért lebontották a maradék sziklát is. Megszüntették a helyi védettséget, majd eldózerolták. Így tűnt el egy védett szikla nyomtalanul. Akit bővebben érdekel a Bagoylvár története, a következő két videót érdemes végignéznie: első rész, második rész Videó a városrészről: Cserhát, első rész, Cserhát, második rész.

A városrészről bővebben:

A Cserhát már a 18. századtól a város iparosnegyede volt. A híres, 1893-as nagy tűzvészt is egy takácsmester kályhájából kipattant szikra okozta. A lángok több száz házat emésztettek fel, olyannyira nagy volt a baj, hogy még Párizsban is jótékonysági koncertet rendeztek a cserháti lakók megsegítésére. A Cserhát részleges bontását már az 1920-as években is tervezték, akkor a Széchenyi-sugárút megépítése miatt. Az ötletet végül elvetették, így a városrész megmaradhatott, sajnos csak egy ideig.

A negyvenes években történt utolsó csatornázást követően már nem engedélyezték a házak felújítását. Ekkor a város szegényebb lakói költöztek ide, sokan a bővizű Völgyikút-patakba hordták a szemetjüket. A házak többsége cseréptetős volt, de még ekkor is akadt köztük nádtetős. Az altiszttől a vasutason át a napszámosig sokféle ember lakott akkortájt a városrészben.
A kétarcú Cserhát a hatvanas évek elején. A Kossuth utca végén már a pártház áll, ám a Lordok háza helyén még a régi épületek adják a kontrasztot (Fotó: Megyei Könyvtár gyűjteménye)
A kétarcú Cserhát a hatvanas évek elején. A Kossuth utca végén már a pártház áll, ám a Lordok háza helyén még a régi épületek adják a kontrasztot (Fotó: Megyei Könyvtár gyűjteménye)
A második világháború bombázásai során aztán az épületek nagy része megrongálódott. Később, 1959-ben Márton István kapott megbízást a városi tanácstól, hogy tervezze meg Veszprém új városközpontját. Csaknem tíz éven át épül az új belváros. Csaknem félezer magánépületet és hat középületet szanálnak. Az egykori gabonapiac helyén felépül a pártház, a hotel, de elkészül a Bástya áruház és a bányatröszt épülete is. A bagolyvár helyén buszpályaudvar fogadja a városba érkezőket, tömbházak nőnek ki a földből. A rekonstrukciós folyamat során körülbelül 410 millió forintból húzzák fel az új, az akkori felfogás szerint modern városközpontot.
A Cserhát városrész 1972-re aztán "kétarcúvá" vált. Már állt a Lordok háza, de egyfajta mementóként még ott volt a romos épületek egy része. Régi és új feszült egymásnak. A belső vasútvonalat már megszüntették, ahogy a régi utcákat és a helyiek körében közkedvelt Csomay-strandot is, amelynek 1932-es felavatásáról a korabeli filmhíradó is beszámolt.
A hetvenes években szerencsére megváltozott a program, s a Kossuth utca északi házsora megmaradhatott. Az új rehabilitáció terveit Ruttkay M. Gyula, a helyi "Veszprém terv" építésze készítette: az akkoriban szokatlanul gondos, a térburkolat kiképzésére, a szobrok és a lámpák elhelyezésére is kiterjedő munkálatok a nyolcvanas évek második felére fejeződtek be. Végezetül egy megemlékezés a városrészről egy régi lakó tollából: Az én Cserhátom


Említést érdemel az 1907. október 15-én felavatott Veszprém-Alsóörs vasútvonal is, melyen 1969. szeptember 30.-án szűnt meg a személyforgalom. Akit érdekel, a következő linken érheti el a remek emlékoldalt: Veszprém-Alsóörs vasútvonal emlékoldala

Felhasznált források: vehir.hu, wikipedia, youtube, vportre.hu.

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez tablettának!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (228 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.38 web: 4.69 átlag: 4.53

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fruzsiboros85 2022.11.06 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

SzPA 2022.11.06 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Oroszlány 2022.11.06 13:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

dibolya 2022.11.06 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

pecso9. 2022.11.06 11:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.74
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Barnabas_Balatoni 2022.11.06 11:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Myself 2022.11.02 15:08 - Megtaláltam
Yep... Ősszel különösen ajánlott

20221102_125228 
Barny tkcs 2022.11.01 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kinderdmc 2022.11.01 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Bambinó és Bajnokkal [Geoládák v3.12.10]

feverprice 2022.10.30 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Dorika0523 2022.10.30 10:23 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Csabi, Dóri, Hédi Békés megyéből [Geoládák v3.12.10]

Laki Imre 2022.10.23 06:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tintás 2022.10.14 21:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Búr 2022.10.11 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm hogy megmutattad nekem!
[g:hu+ 2.9.12]

hmikidt 2022.09.22 19:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.52
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

Icsernus76 2022.09.14 18:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Wica54 2022.09.05 11:00 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtő segítségét a megtalálásban. Szép hely, köszönöm, hogy megmutattad!

IMG_20220905_105105IMG_20220905_105333
IMG_20220905_111638IMG_20220905_112258
IMG_20220905_112314 
Shootzu 2022.08.31 19:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Gabbence 2022.08.24 08:35 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Blasius McKay 2022.08.20 17:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 3.41
Nagyon hangulatos a kis eldugott tavacska. Ahhoz képest viszont elég nagy volt a forgalom, nem a rejtés nehézsége miatt tartott sokáig megtalálni. Köszönöm a rejtést!

Tavacska 
Nikicsu 2022.08.14 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.6.7]

peter1990 2022.08.13 12:36 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 1.48
Megtalaltuk!!

Szancs 2022.08.12 19:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gyetger 2022.08.09 12:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
Volt 25 percem 2 busz között..
Sajnos a rejtés helye WC. Sötétben óvatosan! Érdemes lenne kicsit arrébb tenni a dobozt..
[g:hu+ 2.10.4 teszt]

infernus 2022.08.07 19:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (693 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]