geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4105. Kevermes (GCKEV)

Kevermes címere

Kevermes címere

A "nagy" tó. A földnyelv felől csodás látvány tárul elétek

A "nagy" tó. A földnyelv felől csodás látvány tárul elétek

Panoráma a nagy tóról

Panoráma a nagy tóról

Előtérben a középső tó. Mögötte az öreg tónál mindent megtalálsz: parkoló, pihenő, ládikó

Előtérben a középső tó. Mögötte az öreg tónál mindent megtalálsz: parkoló, pihenő, ládikó

A "Fapuma" régi fényében. Itt lehet parkolni

A "Fapuma" régi fényében. Itt lehet parkolni

Pótjelszóhoz: Gumi mellett jobb oldalon fel!

Pótjelszóhoz: Gumi mellett jobb oldalon fel!

Kilátás a középső tó felől

Kilátás a középső tó felől

Még egy kép a tóról.

Még egy kép a tóról.

Mondd, hogy csííííz

Mondd, hogy csííííz

Zöld küllő is jár errefelé

Zöld küllő is jár errefelé

Csodás őszi színek a tavak mellett

Csodás őszi színek a tavak mellett

Érik a csipkebogyó

Érik a csipkebogyó

Kőkereszt a Március 15. utcán

Kőkereszt a Március 15. utcán

Millenniumi emlékpark

Millenniumi emlékpark

Kőkereszt a Jókai utcai temetőben

Kőkereszt a Jókai utcai temetőben

Az Önkormányzat épülete

Az Önkormányzat épülete

Helytörténet gyűjtemény kapuja

Helytörténet gyűjtemény kapuja

Egy kép a Helytörténeti gyűjteményről

Egy kép a Helytörténeti gyűjteményről

Templom. Előtte is lehet parkolni.

Templom. Előtte is lehet parkolni.

A park az I. vh emlékművel

A park az I. vh emlékművel

Megalit

Megalit
Szélesség N 46° 26,048'
Hosszúság E 21° 11,453'
Magasság: 99 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.11.29 13:15
Megjelenés időpontja: 2015.12.20 11:00
Utolsó lényeges változás: 2021.08.27 16:57
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Szilágyiék és a madárgyűrűző csapat
Ládagazda: Szilágyiék
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 450 m
Megtalálások száma: 155 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


2021.08.22-én új "házikót" kapott az 5,5x3 cm-es szürke henger, aminek az aljára fel van írva a jelszó. Ha továbbra sem tűnik el, nagyobb doboz kerül majd a helyére. A pótjelszó ugyanott található: gravírozott tábla a rejtek alján.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Javasolt útvonal a ládához:

A 2. parkoló mellől menj le a partra, onnan fel az ösvényen. Kicsikét mászni is kell... Gravírozott táblát keress az eredeti rejtek alján!"

Ha horgász van a parton, akkor az épülettől indulj kicsit a dzsindzsás felé, keresd meg a traktorgumit! Mellette jobbról - vegetációs időszakban kicsit bújkálva -, de nem olyan meredeken is felmehetsz.

Megközelítés

Gyuláról Eleken át, Lökösháza előtt az útjelző táblánál Kevermes felé jobbra kell elkanyarodni.

Ajánlott parkoló

A nagy tó mellett bárhol parkolhattok, mi itt álltunk meg:  N 46° 26,101' E 21° 11,129' 97 m [GCKEV+1parkoló]
Ezt a helyet sem érdemes kihagyni. A középső földnyelvről a partra lemenve nagyon hangulatos helyeket, és szép kilátást találtok a vízre.

A rejtéshez közelebbi parkoló sáros-havas időben csak terepjáróval, vagy magasépítésű autóval, illetve gyalog érhető el. (Bizonyos térképeken "Fapuma" néven jelzik az épületet):  N 46° 26,071' E 21° 11,397' 101 m [GCKEV+2parkoló]. Ezen a helyen méretes esőbeálló, asztalok és padok is vannak. Érdemes itt elfogyasztani a magatokkal hozott ételt-italt.

Leírás

Ezt a ládát a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület tagjaival közösen hoztuk létre. Segítőink Ők a láda megszületésében, és későbbi karbantartásában. Az Ő munkájukat, valamint a településüket: Kevermest és annak látnivalóit szeretnénk bemutatni.

"Lendületben a természettel"

Az Egyesület 2001-ben indult, tagjai szinte még gyerekek voltak. De kitartottak céljaik mellett, előbb a közismert madarakat tanulmányozták, majd a térség madárvilágára összpontosítottak. Mára kibővült a tevékenységi körük, évek óta dolgoznak a környezetvédelem területén is különböző szakmai anyagokkal, táborokkal, erdei iskolákkal és interaktív túrákkal.
Ha a ládakeresést szeretnétek összekötni egy érdekes, szakmai túravezetéssel és (őszi időszakban) madárgyűrűzési programmal, keressétek az egyesület elnökét, Rozgonyi Jánost a következő elérhetőségek egyikén. Telefon: 20/347-2755, 20/247-9239; e-mail: janos.rozgonyi.dtme@gmail.com. Mindenben szívesen segít, amit meg lehet oldani, megoldja. Vigyetek távcsövet!
Az egyesület honlapját itt találjátok. Hogy modernizáljunk is egy kicsit - ha be vagytok jelentkezve a Facebook-on - itt találhatóak. A BEOL 2013. augusztus 26-án megjelent cikke: itt olvasható.

Ha szerettek horgászni, a "nagy" és a "középső" tó mentén rendkívül igényesen kiépített horgászhelyeket találtok. Vannak tűzrakó- étkező- és illemhelyek, és nagyon szép tóparti fotózási lehetőségek. (Köszönet a panoráma fotóért FoJo kessertársunknak.)
A kb. 4-5 hektáros területről itt olvashattok bővebben. Ha nem akartok (vagy éppen pont szeretnétek) belefutni egy-egy nagyobb programba, akkor az aktuális szervezésekről itt tájékozódhattok.

A községről

És akkor jöttek a gányók - meglehetősen szokatlan az a helytörténeti leírás, mely így kezdődik, Kevermes esetében azonban ez teljesen helytálló: senki nem sértődik meg, ha ezt mondjuk, sőt büszkék is rá a helyiek, hogy a jelenlegi nagyközséget gányók, azaz dohánykertészek alapították újra - közel kétszáz esztendeje - 1815-ben, miután az 1500-as évek legvégén a törökök elpusztították a középkori települést.

Az újratelepítés Tököly Sebők nevéhez fűződik, aki hevesi, illetve a Maros északi területeiről hívott dohánykertészeket. Nekik köszönhetően vált több ezres településsé Kevermes.

1960-ban ország-világ ide figyelt, hiszen a községben látta meg a napvilágot Takács Mária, a tízmilliomodik magyar állampolgár.

Források: itt, itt és itt.

Látnivalók

Említésre méltó látnivalók közé sorolhatjuk a község szélein álló négy darab kőkeresztet, melyeket 1898-1909 között létesítettek. (Van egy ötödik is a templom előtt.)

Felszabadulás út:  N 46° 24,546' E 21° 11,301' 116 m [GCKEV+1kereszt] (Ez az egy földúton van, de gyalogosan sáros időben is rövid sétával elérhető)

Battonyai út:  N 46° 24,556' E 21° 10,111' 102 m [GCKEV+2kereszt] (A kereszt mellé a roma kisebbség egy Szűz Mária szobrot emelt 2014-ben)

Jókai utcai temető :  N 46° 25,283' E 21° 11,526' 109 m [GCKEV+3kereszt] (A kereszt alatti halomról azt mesélik, hogy a helybeliek hordták össze, de azt is, hogy az első papok kriptája volt alatta)

Március 15. út :  N 46° 25,238' E 21° 10,559' 100 m [GCKEV+4kereszt] (A ládától a központ felé menet baloldalon láthatjátok)

Innen továbbmenve a jobb oldalon hamarosan eléritek a Millenniumi Emlékparkot. Az itt található emlékmű jelképei közt találjuk a palástot, a kardot, a magyar állami címert, az országalmát és a kettős keresztet.  N 46° 25,087' E 21° 10,701' 100 m [GCKEV+58]

A község központjában, az Önkormányzat környékén bárhol leparkolva, sétálva megtekinthető a település több látnivalója, például az 1848-ban felszentelt, országos védelem alatt álló római katolikus templom. Előtte szintén áll egy kőkereszt.  N 46° 24,887' E 21° 10,936' 101 m [GCKEV+5kereszt] A templom történetéről itt olvashattok

Vele szemben kellemes, árnyas parkot találtok a két világháborús emlékművel, pihenésre csábító padokkal, és egy minden igényt kielégítő modern játszótérrel.
Az 1942-ben felállított első világháborús emlékmű alkotója Osváth Imre szobrászművész. 1990. október 6-án az újratelepítés 175. évfordulóján avatták fel a második világháborús emlékművet is. Ezt az alkotást Corvus-Kora Róbert lőkösházi művész készítette, aki köztéri alkotásai mellett történelmi tárgyú óriásfestményeiről is ismert. Bővebben itt és itt.

A parkon át elsétálva a hidroglóbusz (gyerekekkel az itt lévő játszótér kihagyhatatlan) és a községi vízmű mellett, megtekinthetjük a Tiszti laktanyát. Erről itt olvashattok. Adatközlőnk szerint további jellegzetessége, hogy Lőkösházán is van egy ugyanilyen laktanya-épület, és mértanilag majdnem párhuzamosan vannak, szinte egymással szemben.

Visszasétálva, az Önkormányzat épületében (5744 Kevermes, Felszabadulás utca 2.) Helytörténeti gyűjteményt találtok, amelyet a helyi Könyvtár üzemeltet. Örömmel fogadták az ötletünket: legyen a híres megalitról is egy kis tárlat. Az elérhetőség (akár hétvégén is): Magyar Ágnes, telefon: 70/379-5674; e-mail: agi.magyar@gmail.com.

A kevermesi megalit és gavrinis-i halomsír

Az 1990 es évek végén Kevermes határában, szántás közben került elő a több ezer éves vésett kő. Később elszállították a MNM Örökségvédelmi Intézetébe, ahol a vizsgálatok elvégzése után 2013-ban jelentek meg róla különböző cikkek. A kevermesiek még mindig nem kapták vissza. 2020-ban visszakerült a kő a békéscsabai Munkácsy Mihály múzeumba, ahol a 2021. május 21-től megnyílt állandó kiállításon megtekinthető!
A tudósok a zöldpala kőzet vizsgálatai alapján a Maros völgy és a Déli Kárpátok vidékét jelölik meg a legnagyobb valószínűséggel forrásterületnek. A sztélét a rajta látható díszítések nyugat európai párhuzamai alapján a magyarországi késő rézkorra és kora bronzkorra keltezik (Kr. e. 3000 körül). A megjelent írások szerint a motívumok ilyen összetett formában és részletességben csak a híres bretagne-i gavrinisi sírhalomban fordulnak elő. Gavrinisban a sírhoz vezető folyosó két oldalán található tartóköveket hasonlóan díszítették, de az úgynevezett L24-es kövön a kevermesihez kilencven százalékban megegyező mintakincset találtak a kutatók.

A kőről itt lehet olvasni.

Érdekességként még egy történet:

Munkácsy járt Kevermesen fiatal korában. A szájhagyomány szerint Dalacsi Ignácznál szállt meg. Hálából lefestette az öreget pörge kalapban és selyem nyakkendőben. Az 1890-es évek végén Dalacsi Jánosné anyagi gondok miatt eladta a képet 20 aranykoronáért. A kép azóta sincs meg.

Két láda is található a közelben:
Lökösházán a Bréda kastély (GCBRDA), és
Kisdombegyház közelében a Szent Kornélia kápolna (GCSTKO).

Első rejtésünkhöz jó szórakozást kívánunk!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (58 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.54 web: 4.57 átlag: 4.48

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Zsoland 2021.10.02 14:03 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.12.1]

szollosi73 2021.09.06 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.29
Megvan!

Kevermes-1Kevermes-2
Kevermes-3Kevermes-4
Kevermes-5Kevermes-6
Iván19 2021.09.04 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.64
Köszönjük a rejtő munkáját. Nagyon kellemes hely, sokan kempingeznek, horgásznak a tavaknál. A víz nagyon tiszta, átlátszó.

P9043465P9043468
P9043469P9043470
P9043486P9043475
P9043493P9043494
Imperator Csaba 2021.08.19 12:40 - Megtaláltam
+Van! Köszi :) [Geoládák v3.11.3]

nagyfeco 2021.08.18 18:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.76
Köszönjük a rejtést. Pótjelszóval.

20210818_13193020210818_133042
hitamas 2021.08.12 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.48
A henger a ládában, de a láda rögzítése erősen sérült, ezért látványosan nem természetes jelenség a terepen ... :)

dobozipatikus 2021.07.25 05:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

bükkinyúlsz 2021.05.23 18:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

kertimi 2021.05.23 13:43 - Megtaláltam
A szürke henger a helyén!
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Tanohun 2021.05.23 13:43 - Megtaláltam
Még megvan. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

starcus 2021.05.22 16:17 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.33
Megtaláltam, a helyén a dobozka!

Szilágyiék 2021.05.13 12:51 - Egyéb
Próbaképpen az eredeti rejtekbe tettünk egy 5,5x3 cm-es szürke hengert, aminek az aljára fel van írva a jelszó. Kérem a következő megtalálókat, jelezzék, megvan-e még, így hátha megtudjuk milyen időközönként "látogatják" a srácok a helyet. Köszönjük!

balrenah 2021.05.10 19:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.00
Ötletes

Senator62 2021.05.01 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.61
Meglett! Köszi a rejtést! Sajnos a láda nem lett meg, de a pótjelszó rendben a helyén. Nekem jobban tetszett a régi rejtés a pótjelszóval.

dszi 2021.04.30 17:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

kitkat0123 2021.04.22 14:19 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
Pótjelszóval, a ládát mi sem találtuk [Geoládák v3.10.5]

Robogo 2021.04.22 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

cosinus0 2021.04.02 17:25 - Megtaláltam
Meglett, pótjelszóval. Miután az előző ládakereséseknél páromnak elege lett a földutakból, így a nagy-tó melletti ajánlott parkolónál megálltunk. Először a ládát próbáltam megkeresni. Hát jól megszívtam, először is a gps a ládát a tó közepére tette, így jó nagyot kerültünk, mivel nem jó oldalról közelítettünk, és a tón ugyan átkelhettünk volna egy lefektetett villanyoszlopon, de lányom ezt nem vállalta be.Aztán meg az említett tereptárgy körül hiába keresgéltem, a ládát nem találtam meg. Így maradt a pótjelszó. A pótjelszó helye jobban tettszett, a régi rejtek is elfogadható állapotban van. Így miután jól eltelt az idő, már másra nem maradt időnk, irány haza Szegedre, hogy még időben hazaérjünk.

james 2021.01.30 13:42 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

James
[g:hu+ 2.5.8]

Zotyagol 2021.01.01 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

tcsilla 2021.01.01 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Yankeeville 2020.11.05 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

smico50 2020.09.15 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

tapiapi 2020.09.08 08:57 - Egyéb
Hurrá, a láda meggyógyult. Köszönöm a gondoskodást! [tapiapi, ládadoki]

meck36 2020.09.05 11:05 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést megtaláltam.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (160 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]