geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4111. Az ördögi mesterség (GCNADU)

A város címere

A város címere

A tradíció megteremtője a nagyapa, idősebb Fazekas Lajos

A tradíció megteremtője a nagyapa, idősebb Fazekas Lajos

A tradíciót ma ifjabb Fazekas István viszi tovább

A tradíciót ma ifjabb Fazekas István viszi tovább

Az ördög korsója

Az ördög korsója

Szabóműhelyből lett fazekasműhely

Szabóműhelyből lett fazekasműhely

Égetésre várva

Égetésre várva

Készen. Köztük a "láda".

Készen. Köztük a "láda".

A családi múzem, 250 éves edények is láthatók!

A családi múzem, 250 éves edények is láthatók!

A főtér egykor

A főtér egykor

A főtér ma

A főtér ma

Dübörgött a Vörös Csillag

Dübörgött a Vörös Csillag

A mai nádudvari arzenál

A mai nádudvari arzenál

A mester ezt az ajándékot rejtette a ládába az első 10 megtalálónak

A mester ezt az ajándékot rejtette a ládába az első 10 megtalálónak
Szélesség N 47° 25,730'
Hosszúság E 21° 10,011'
Magasság: 101 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.12.28 10:00
Megjelenés időpontja: 2016.01.01 11:22
Utolsó lényeges változás: 2020.04.15 22:57
Utolsó változás: 2021.07.20 14:11
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: tapiapi
Ládagazda: Kredenc89
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 30 m
Megtalálások száma: 166, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Az adott koordinátán, a fazekas bemutató teremben található egy olyan konyhai tároló edény, amely illeszkedik a környezetéhez, de mintázata nem eredeti nádudvari. (Inkább geocaching.) Ha felfedezted, logolhatsz. Ha a mester segítségét kéred, többet is láthatsz.
Nyitva tartás: minden nap 8-18 óráig.
A belépés díjtalan, a mester a 20/423-1850-es telefonon érhető el.
Ha nyitva tartási időn kívül érkezel, vagy valamilyen okból a műhely nincs nyitva, van alternatív láda. Fekete, vonzó jelenség a bejáratnál lévő villanyoszlopon. De csak, ha későn érkezel. Kár kihagyni.

A ládába TravelBug helyezhető.


További alternatív és egyben com-os láda:  N 47° 25,728' E 21° 10,025' 101 m [GCNADU+alternatív láda]

Parkolás: Az adott koordináta közelében könnyen leállhatsz. A belvárosban is könnyen találsz parkolóhelyet. Minden kanyarodásnál vigyázz a kerékpárosokra!

Kerékpárút: a településen végig fut. Vigyázz, a kerékpárúton nagyobb a forgalom, mint az úttesten. Itt mindenkinek több van két kerékkel.

"A fazekas mesterséget úgy tartják, hogy ördögi mesterség. Mert az ördög feltalálta a korongot, kitanálta, hogy ezen korsót is lehet csinálni. Megtalálta hozzá az agyagot is, el is készítette. Akkor felült a korongra, felütötte maga elibe az agyagot, elmarkolta, mint mái napig is szoktuk, mindenesetre száraz kézzel. Mindannyiszor, ahányszor maga elibe ütötte a korongra, elmarkolta, mindig a kezibe maradt. Erre fel, kezdett dühösködni, hogy hiszen mán minden megvan hozzá és mégsem akar sikerülni a korsó. Ráhajlott a korongra amin az agyag vót, mérgiben elkezdett ríni. Elcsordult a könnye, rá az agyagra. Persze a korong szaladt, a nedvessíg által megcsúszott rajta a keze. Így kitanálta, hogy vízzel lehet a korsót megcsinálni. Ezír híjják ördögi mestersígnek, mert a cserépnek víz a lelke, tűz égeti ki belőle." (A dédnagyapa, idősebb Fazekas Lajos lejegyzett mondása.)

Nádudvar

A Hortobágy és a Sárrét határán fekvő ősi mezőváros nevét az árterekben mindenhol előforduló nádról és az ebből kerített udvarokról kapta. Aki sohasem járt ebben a városban, az is ismeri, vagy érezte az ízét. A nádudvari fekete cserépedények hajdan senkinek a konyhájából, vitrinjéből nem hiányozhattak és a nádudvari kenőmájas, vagy az itt nevelt sertés-, marha-, pulykahús az egész országban kapható volt. A híres Vörös Csillag MGTSZ 1950 óta ontotta a húsipar alaptermékeit és jogutódja (NAGISZ Zrt.) teszi ezt ma is. Az az igazság, hogy errefelé olyan jó zsíros földek vannak, hogyha azt keni valaki a kenyérre, tán az is ízletes. Egy szó, mint száz, itt a földből meg lehet élni. Így - egy mai szóhasználattal élve - itt mindenki ősi őstermelő. A KITE Zrt. elődje pedig a hetvenes években tagszövetkezeteivel 1, 4 millió hektáron (nem elírás!), azaz Magyarország termőterületeinek közel egyharmadán gazdálkodott.

Fazekas dinasztia

De volt itt másféle "föld" is, méghozzá az agyag. Ebből készült a földből élők minden otthoni eszköze. A korsók, kanták, locsolók, bodonok. A nádudvari fazekasság története is a hódoltság idejére vezethető vissza. Egy helyi szájhagyomány alapján a török szultán isztambuli háreméből egy fekete csalikorsó mentette meg a nádudvari főbíró szép lányát. Csak olyan edényért engedte szabadon a váradi pasa, amelyikben borrá változik a víz is. Elkészítették a kétfenekű csalikorsót, amelyikben egyszerre lehetett bort és vizet tartani, s ezt vitték el a pasának váltságdíjként.
Írásos adatok már 1714-ben említik először a nevében és mesterségében is egyaránt fazekas Fazekas családot. Ettől kezdve a családban folyamatosan öröklődik apáról fiúra a fekete kerámia készítésének mestersége, mind a mai napig. Egészen az 1930-es évekig a mindennapi élethez tartozó edényeket készítettek. Ekkor a népművészet és így a nádudvari fazekasság is fordulóponthoz érkezett. Ebben a munkában úttörő szerepet vállalt néhai Fazekas Lajos (1895-1959) és felesége, Csizmadia Ilona, akik az ősi motívum kincset modern formába öntötték.
Napjainkban, dédunokájuk ifj. Fazekas István (1976) képviseli a nádudvari fazekasság legfiatalabb generációját. Műhelyében fazekas termékek mellett néprajzi gyűjtemény is megtekinthető. A műhely mellett található egy kiállító terem. Az 1896-ban épült iparos ház több generáción át szabóműhelyként funkcionált. Ez a ház az utolsó ilyen jellegű épület Nádudvaron, amelyet még meg lehetett menteni.

Ez a láda ebben a kiállító teremben található!

A belépés díjtalan, a mester a 20/423-1850-es telefonon érhető el.

A fekete kerámia

Az agyagbányászástól az égetésig ugyanúgy készülnek az edények, mint néhány száz évvel ezelőtt. Cserépkészítéshez alkalmas jó minőségű agyag közel két méter mélyen található a föld felszíne alatt. Ezt az agyagot kibányásszák, majd beviszik az udvarra, ahol vízzel felkeverik, hogy jó folyós állagú legyen.
Szitákon átszűrik, hogy a szennyeződések kikerüljenek belőle, majd egy kádban 2-3 hónap alatt kiszárad a megtisztított agyag. Ezután egy pinceszerű helyiségben minimum 2-3 évig érlelik. Aztán kerül be a műhelybe, ahol korongon készül el minden tárgy. Néhány nap alatt teljesen megszárad az edény és ekkor következik a nádudvari fekete kerámia egyik különlegessége, a mintázás. Ez egy folyami kaviccsal történik. A kavics nyomán fényes barna színű lesz az edény fala. Ez gyakorlatilag a felület tömörítését jelenti. A lemintázott edények kerülnek be a katlanba, ahol megkapják jellegzetes fekete színüket.
Az égetés technikája ugyanúgy működik, mint több száz, vagy ezer évvel ezelőtt. A fatüzelésű kemencében 8-10 órai folyamatos tüzelés által elérik a 900-950 fokos hőmérsékletet! Ekkor az addig termelődött füstöt és kormot belefojtják a kemencébe, mely ráég az edények felületére. Ez a füstöléses eljárás adja meg a nádudvari kerámiára oly annyira jellemző csillogó fekete színt.

Forrás:

A város honlapja

A fazekas műhely honlapja

Közelben lévő ládák: GCKAME, GCRETO, GCPVF, GCHSZ, GCLHHO

Flag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (54 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.79 web: 4.86 átlag: 4.82

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


sogor36 2021.09.14 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Köszi a rejtést. Zárva volt de becsöngettünk a műhelybe. A mester munkát abbahagyva bemutatta nekünk a műhelyt, a régi családi gyűjteményt és utána a bemutató termet is. Nagy élményben volt részünk. Köszönöm hogy megmutatták ezt a csodálatos helyet.

FSanya 2021.09.10 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Szabo Judit 2021.09.01 19:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

SirLes 2021.08.28 18:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]
Elég későn értem már ide és a bemutató terem már zárva volt. Még tanácstalankodtam, hogy mit csinálja és olvasgattam a ládaleírást, a fazekasmester észrevett, kijött hozzám az utcára segíteni. Így a végén nem csak a bemutató termet, hanem a műhelyt is megnéztem, még a családjával is találkoztam. Ez egy kellemes élmény volt, másoknak is javaslom a kiállítás megtekintését és egy beszélgetést a mesterrel. Annyira belemerültem a beszélgetésbe, hogy fényképezni elfelejtettem.

G.P.S. 2021.08.27 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam Anyával és Apával, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

G_Sanyi 2021.08.27 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

frank530601 2021.08.23 18:40 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

252 
Pales 2021.08.23 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

TaTwo 2021.08.18 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Nagyon különleges rejtés, eddigi kereséseink kiemelkedő élménye volt. A fazekasmester hosszan és lelkesen mesélt nekünk arról a szakmáról, ami immáron dinasztiákat átölelő, s ami a szíve csücske - és ez látszik is. Akinek van lehetősége, hogy a műhelybe átmenjen, megnézze az ottani kiállítást (felmenők fazekasmunkái), illetve a kemencét és egyúttal az udvaron áthaladjon, meglesheti, hogy ott milyen szép vagy aranyos dolgok bújnak meg (pl. egy malac). Érdemes bekukucskálni, mi mindent készítettek a korábbi mesterek - pl. a tölcsért... :)
Jó szívvel ajánlom ezt a helyet, megéri betérni!

Nádudvar_210818_tatukereső 
fercsipeter 2021.08.15 14:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

szervin 2021.08.15 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Potterke 2021.07.29 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ☆ [Geoládák v3.11.3]

B-K Janka 2021.07.25 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

tapiapi 2021.07.24 15:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Mentoraltam vette at ezt a ládámat. Köszönöm dícséretes lelkesedését, és példaértékű játékát.

stb80 2021.07.24 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

vik-er 2021.07.11 10:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Megtaláltuk, kicsi a bors, de nem tudott elbújni.

PEx2 2021.07.04 17:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Lempike és Sándor 2021.06.21 09:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

RVF 2021.06.16 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.62
Megtalaltuk. A mester korbevezetett es megmutatta a muhelyet is, nem csak a kiallitast. Remek program, szep hely es mesterseg. Koszonjuk a rejtest, igazan egyedi lada!

bm 2021.06.13 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

FeketeIP 2021.05.29 15:45 - Megtaláltam
Megvan! Köszi a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Senator62 2021.05.24 16:55 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést! Sajnos a zárt ajtók miatt csak pótjelszóval.

KTamas51 2021.04.10 16:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

M.Sasa 2021.04.10 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Az alternatív ládát 2m magasan keresd. Ezúton is köszönöm a mester részletes és érdekfeszítő bemutatóját! Nem csak a kiállítást, de a műhelyt és az égetést is megnézhettem, sőt, egy néni éppen a mintákat dörzsölte egy korsóra. Sok egyéb régiség is szépen gyűlik...

Szamoa 2021.03.28 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (166 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]