geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4170. Bükki források 3. A Szalajka-völgy forrásai (GCbk03)

Kisvasúttal is jöhetsz (forrás: www.turistamagazin.hu)

Kisvasúttal is jöhetsz (forrás: www.turistamagazin.hu)

Téli nyugalom a források felé vezető úton

Téli nyugalom a források felé vezető úton

A Szikla-forrás télen

A Szikla-forrás télen

A Szikla-forrás nyáron (forrás:www.szalajkafogado.hu)

A Szikla-forrás nyáron (forrás:www.szalajkafogado.hu)

A Szalajka-forrás télen

A Szalajka-forrás télen

A Szalajka-forrás ősszel (forrás:galeria.organic.hu)

A Szalajka-forrás ősszel (forrás:galeria.organic.hu)

Emléktábla a forrás felett

Emléktábla a forrás felett

Tó a Szalajka-forrás közelében

Tó a Szalajka-forrás közelében

... és nyáron (forrás: venczelviki.blogspot.hu)

... és nyáron (forrás: venczelviki.blogspot.hu)
Szélesség N 48° 4,639'
Hosszúság E 20° 24,465'
Magasság: 475 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.03.05 10:30
Megjelenés időpontja: 2016.06.29 09:59
Utolsó lényeges változás: 2017.10.27 11:29
Utolsó változás: 2021.06.12 23:25
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 453 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.7 megtalálás hetente


Wap: Kétpontos multiláda
1. A Szikla-forrás közelében a sárga sáv turistajelzés melletti kidölt farönk gyökerei közt keresd a 10*10*5 cm méretű ládát. Kérem, hogy ne tegyetek köveket a dobozra.
N48 04.639 E20 24.465
2. A Szalajka-forrás közelében induló makadám út mellett található fa gyökeréhez rejtett orvosságos doboz. Itt csak egy jelszórészletet találsz, ne tegyél egyéb papirokat a dobozba.
N48 04.373 E20 24.848

A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források ládasorozat után a Bükk sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A ládasorozat 10 hagyományos vagy multi ládából és egy bónusz ládából áll. A Gcbkza bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (Gcbk01 - Gcbk10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a Gcbkza ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés

A Szalajka-völgy a 25-ös főútról, Szilvásvárad felől közelíthető meg. A kocsit a völgy bejáratánál fizető parkolóban hagyhatjátok.  N 48° 5,381' E 20° 24,151' 257 m [GCbk03+Parkoló]

A Szikla-forrás

A forrás a Szalajka-patak egyik fő táplálója.
A forrás vize egy 3-4 méterig járható barlangjáraton tört a felszínre, de feltételezhető, hogy a mélyben egy nagyobb, eddig még föltáratlan barlangrendszer húzódik. Erre utal az is, hogy a csapadékviszonyokban történő változás gyorsan, 1-2 nap alatt megmutatkozik a forrás vízhozamában.
A nagy tisztaságú karsztvíz kinyerésére a környező települések vízellátása érdekében feltárást és forrásfoglalást indítottak.
A forrás vízhozama a csapadékviszonyok függvényében 0-10000 liter percenként.
A vízgyűjtő terület a forrástól keletre húzódó területrész. Nagysága mintegy 4-6 négyzetkilométerre tehető.
 N 48° 4,639' E 20° 24,465' 475 m [GCbk03-1]

A Szalajka-forrás

A Szalajka-völgy forrásai közül a legnagyobb vízmennyiséget a Szalajka-forrás bocsátja a patakba. Eredetileg a forrás, a mostani helyétől körülbelül 50 méterre délre tört fel. Azonban a 60-as évek vízfeltáró kutatásai érdekében, a mostani helyszínen tárót hajtottak a hegybe, hogy a forrást megcsapolják. A forrás vízgyűjtő területe a tőle délre és délkeletre húzódó Bükk-fennsík. Vízfestéses vizsgálattal bebizonyították, hogy a forrástól mintegy 3.5 kilométer távolságban levő Hármaskútnál a vízrendszerbe bocsátott festék mintegy három nap múlva jelentkezett a forrás vízében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a területen egy 450 méter mély barlangrendszernek kell lennie.
Ez a terület erősen karsztosodott, a felszínre hulló csapadék azonnal elnyelődik ezért a felszíni vízfolyások teljesen hiányoznak.
A forrás maximális mért vízhozama 12000 liter percenként, minimális mért vízhozama 1600 liter percenként. Az átlagos vízhozam 4500 liter percenként.
 N 48° 4,373' E 20° 24,848' 510 m [GCbk03-2]

Búvárbaleset a Szalajka-forrás barlangjában

1979. július 14-én három búvár dolgozott a forrás barlangrendszerének feltárásán. Fodor Géza egy másik búvárral együtt merült a barlangba, míg harmadik társuk a felszínről biztosította a merülést. Miután a tervezett merülési idő lejárt és csak az egyik búvár jött a felszínre a biztosító búvár is lemerült, hogy társukat megkeresse. Mivel a biztosító búvárnak nem volt helyismerete hosszú időn keresztül nem találta azt a szűk hasadékot, ami a víz alatti táróból a barlangba vezet. Mire megtalálta levegő készlete annyira megcsappant, hogy nem vállalkozott a barlangba való merülésre.
A tragédia okait vizsgálva kiderült, hogy a szerencsétlenül járt búvár levegőellátó rendszere üzemképes volt, a palackban még volt levegő. A víz alatti barlangból való kijutásának akadálya tulajdonképpen nem volt. A halotton erőszakos, külső hatás, leomló kő okozta sérülés nyoma nem látszott. A halál bekövetkeztének valószínűsíthető oka a helyszín jelentette stressz lehetett: első alkalommal, egy kellemetlen szűkületekkel tarkított víz alatti barlang mélyére merülni tudatilag rendkívül megterhelő.

A Bükk-hegység vízrajza

Napjainkban mintegy 770 mm csapadék hullik a Bükk felszínére éves átlagban.
A vízzáró agyagpalából illetve a vulkanikus kőzetekből felépített területeken a csapadékvíznek csak kis százaléka szivárog be a talajba. Az ilyen módon beszivárgó víz kis talajvízforrásokban vagy rétegforrásokban tör a felszínre, amelyek vízhozama igen csekély, mindössze néhány liter percenként.

A rétegforrások mellett jelentősek még a vulkanit és üledékes kőzetekből fakadó hasadékforrások, melyek vízhozama elérheti 200 liter percenkénti értéket is. Egyesek erdészházak, turistaházak, kisebb üdülők vízellátására is alkalmasak (Hármaskút, Csurgó, Bánkút, Sebesvíz stb.).

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-40 százaléka szivárog be a mészkő hasadékaiba és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A legjelentősebbek a mészkőből fakadó karsztforrások, melyek akár több 10 négyzetkilométeres vízgyűjtőről nyerik vizüket és vízhozamuk percenként a több tízezer literes értéket is elérheti.

A karsztforrások zöme a hegységperemen fakad, de a hegységet kettéosztó Szinva- és Garadna-völgyben is jelentős források találhatók. Ezek vízhozama a több ezer litert is eléri percenként. A legnagyobbak Miskolc-Tapolcán és Egerben találhatók. (Ezekre különféle létesítmények épültek, így eredeti formájukban már nem láthatók, így a ládasorozatban nem is szerepelnek.) A források vizének hőmérséklete általában a fakadási szinttel fordítottan arányos, a leghidegebbek (6-7 °C) a fennsíki régióban, a legmelegebbek a hegységperemi erózióbázison fakadnak (Eger, Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Sály, Kács, Mónosbél). Az itteni források hőmérsékletének alakításában már a mélybe zökkent, fiatal üledékekkel fedett mélykarsztból feláramló meleg karsztvizek is szerepet játszanak. A meleg vizek a hideg víznél lényegesen több időt töltenek a felszín alatt áramolva, ezt radiokarbon izotóp kormeghatározások egyértelműen igazolták.
Ezek szerint például az egri források vize 7300 évvel ezelőtt hullott le csapadék formájában a Bükk felszínére és szivárgott be a kőzet résrendszerébe.

A források között különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben. Hasonló működésű, kevéssé látványos időszakos források a Hór-völgyben több helyen is előfordulnak, ugyancsak közismert a Lillafüreden fakadó Soltészkerti-forrás, mely a Létrás-tető és István-lápa térségének vizeit hozza felszínre.

A hegység forrásai egyenetlenül oszlanak el: a fennsíkon kevés a forrás (Bán-kút, Csipkés-kút), a Központi-Bükk oldalában, illetve az Északi- és Déli-Bükkben feltörő karsztforrások viszont általában bővizűek, bár vízhozamuk - a csapadéktól függően - erősen ingadozó. A Déli-Bükk határát képező törésvonal mentén meleg vizű források fakadnak (Eger, Miskolctapolca).

Források:
A Szalajka-völgy forrásai
Wikipedia
bnpi.hu valamint a forrásoknál elhelyezett ismertető táblák.

Láda karbantartás:

2020.09.08 A 2. pont sérült mikroládáját cseréltem.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (170 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.62 web: 4.76 átlag: 4.73

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


BaumyGeo 2021.06.12 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Mint mindig, most is sokan voltak a völgyben. Óvatosan kellett a jelszavakat előhalásznunk.

9CCB2B75-7B60-4B53-8283-3942185CBEECDD3046D0-AE8C-4132-99F5-73E1FB64E45E
747968B8-4675-446A-9258-7E64D065E67F596C4410-92F8-46C8-924E-A62E181C515F
Jukka 2021.06.12 12:13 - Megtaláltam
Fentről kezdtük xnatyoB-bal, a 2. láda könnyen meglett. Pezsgőtabletta helyett Béres vitamint találtunk.
Az 1. ládához kétszer is visszamentünk, de nagyon sokan voltak. Kérjük a kép alapján a találat elfogadását. Ha szükséges, a gazda törölje az árulkodó képet.

[Jóváhagyta: Attibati, 2021.06.12 23:27]

-1-2
akosgy 2021.06.06 18:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Bringázós hétvége a Bükkben. Második nap Bélapátfalváról indulva jártuk be a környéket egy 49 km-es körrel.

Bánkút felől gurultunk le a Gcbhk1 útvonalát követve, a völgyben ez a kis multi is útba esett. Rengetegen voltak, a ládánál óvatosan kellett logolni, szerencsére a helyi tömeg épp egy, a hidnál pózoló foltos szalamandrával volt elfoglalva, nem nézték, mit matatok. A 2. ponthoz pedig már senki nem jött fel, itt nyugi volt. Tovább a Horotna-völgyön kapaszkodtunk fel. Köszi!

SziaHello 2021.06.05 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Lolaura 2021.06.05 09:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

nazso.oszan 2021.06.04 12:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

gjvr 2021.05.27 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

nbaggio 2021.05.26 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

IMG_3777IMG_3785
IMG_3802IMG_3804
IMG_3810 
johnnycache 2021.05.11 16:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.06
Köszönöm az élményt! :-)

GeoEvike 2021.05.09 20:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Ez az ország méltán híres környéke. Természeti értékekben és forrásvízben hihetetlen gazdag és szépen felújított a vízesés környéke Évi ♡ Toti [Geoládák v3.10.5]

Toti 2021.05.09 20:24 - Megtaláltam
Mai 30km-es Szilvásvarad-Istállós-kő kör lefele ágán jártunk itt este amikor a sok turista már lement a hegyről, de a fényeket és a tájat zavartalanul lehetett befogadni. A pontok könnyen meglettek. [Geoládák v3.10.5]

TorzsiCo 2021.05.09 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést és a rejtő korrekt segítségét! :) [Geoládák v3.10.5]

Favágó82 2021.04.24 16:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.67 súly: 2.56
Megtaláltuk köszi!

EmesESE 2021.04.17 15:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.41
Megtaláltuk! 🙂
Gondoltuk nosztalgiázunk egyet a Bükkben, azt azért nem gondoltunk, hogy visszamegyünk a télbe, hóba. Az Olaszkapuig autóztunk fel a GCoser ládáig, (1800 Ft) majd a halsütőnél tudtunk egy-pár pisztrángot enni (elvitelre) és elhozni.
A Szalajka völgyben természetesen sokan voltak, a Zsidórétnél is több túrázóval találkoztunk, de ezt nem nevezném tömegnek.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.9.0]

Mosika 2021.04.11 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Fajta Csabáné 2021.04.05 09:25 - Megtaláltam
Szuper rejtés,köszönöm.

Kroo 2021.03.27 10:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

vaslemez 2021.03.26 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Csodaszép ez a hely, nagyon klasszul ki lett építve. Már pénteken sokan voltak, vajon mennyien lehetnek hétvégén vagy nyáron?

pheonix 2021.03.15 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

zsofivizi 2021.03.14 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

bm 2021.03.06 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

SuperAnya 2021.02.27 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

sirgalahad 2021.02.27 11:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.58
Süppedős a talaj, ha
Forrásoknak vize bő
Ilyen most a Szalajka
Lábam alatt vizenyő

lelcache 2021.02.27 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

20210227-1887820210227-18879
20210227-1888220210227-18883
20210227-1888720210227-18888
20210227-1888920210227-18891
20210227-1889420210227-18897
20210227-1889820210227-18899
20210227-18900 
kivancsifancsi 2021.02.27 11:01 - Megtaláltam
Kitúrtam


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (458 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]