geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4173. Bükki források 6. Az Attila- és a Vár-kút (GCbk06)

Az Attila-kút (Forrás:tuhu)

Az Attila-kút (Forrás:tuhu)

Az Attila-kút melletti tó télen (Forrás:Panoramio)

Az Attila-kút melletti tó télen (Forrás:Panoramio)

... és tavasszal (Forrás: zute_salgotarjan)

... és tavasszal (Forrás: zute_salgotarjan)

Tábla az Attila-kúton.

Tábla az Attila-kúton.

Pihenő az Attila-kútnál

Pihenő az Attila-kútnál

A Vár-kút

A Vár-kút

Már közel a cél

Már közel a cél

A Vár-kúti turistaház

A Vár-kúti turistaház
Szélesség N 47° 57,132'
Hosszúság E 20° 27,384'
Magasság: 356 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.02.27 08:30
Megjelenés időpontja: 2016.06.29 10:00
Utolsó lényeges változás: 2021.01.03 21:40
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4300 m
Megtalálások száma: 236, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP: Kétpontos multiláda.
1. A Z4 turistajelzéstől KB. 15 méterre egy 80 cm magas farönk gyökerei között találjátok az első jelszórészletet egy orvosságos dobozban. N47 57,132 E20 27,384
2. A Z4 turistajelzéstől 15 méterre egy fa földfelszíni üregében találjátok a 10*15*5 cm méretű ládát. N47 57,340 E20 26,492

A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források ládasorozat után a Bükk sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A ládasorozat 10 hagyományos vagy multi ládából és egy bónusz ládából áll. A Gcbkza bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (Gcbk01 - Gcbk10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a Gcbkza ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Biztonságosan parkolni a Síkfőkút hotel melletti parkolóban tudtok.  N 47° 56,919' E 20° 27,752' 264 m [GCbk06+Parkoló]
A Kossuth Lajos utcán észak felé indulva mintegy 500 méter után éritek el a II. Rákóczi Ferenc utcát majd egy rövid szakaszon a Béke utca, majd a Cseres utca következik, aminek végén a zöld négyzet Zöld négyszög és a sárga forrás Sárga kör jelzésekbe csatlakoztok.
Innen már csak 500 méter az Attila-kút, ahol egy 80 magas fatuskó gyökerei között találjátok az első jelszórészletet tartalmazó mikroládát.
 N 47° 57,132' E 20° 27,384' 356 m [GCbk06-1]
A zöld négyzet Zöld négyszög jelzésen tovább kapaszkodva még 1600 métert kell megtenni a Vár-kútig, ahol a ládát egy fa földfelszíni ürege rejti a turistaúttól mintegy 15 méterre.
 N 47° 57,340' E 20° 26,492' 500 m [GCbk06-2]

A Vár-kút történelme

Várkutat a régi iratok már a tatárjárás korabeli időkből is megemlítik. A régészeti ásatások szerint azonban ettől jóval régebben, az időszámításunk előtti 3000-es években már lakott volt a hegytető. A hegy tetején kora kőkorszaki népcsoport lakott. Ez az ismeretlen népcsoport később nyomtalanul eltűnt és egész sokáig, időszámításunk előtt 900-ig lakatlan volt. A korai vaskorban földsánccal és árokrendszerrel körülvett gerendaházakból álló település volt a Vár-kút környékén. Az ásatások során a honfoglalás után letelepedett népek nyomait is megtalálták a kutatók

A középkor elején, a tatárjárás előtt, az Eged, Nagy és Kis Tiba hegyek mellett álló Várhegyen már földvár állott. Állítólag az Árpád-kor elején emelt ősi földvár komoly védelmi vonalat jelentett érsekségi központú város számára. A vár építéses előtt a mai Attila-kút már közismert volt. Ez a forrás a Kánya-patak szülőhelye, amely a hegyekből lefolyva a síkvidéken egyesül a Rima illetve az Eger patakkal, amely a Tiszába ömlik.
A tatárjárás előtt Eger város védelme érdekében egy erősebb földvárat építettek a forrás fölé. A vár romjait, ma is meg lehet találni, mivel az Agria Speciális Mentőszolgálat, lelkes egri önkéntesek segítségével nemrég teljesen megtisztította.

A középkorban, Eger ostromakor a törökök szintén nagy pusztítást végeztek, szinte mindent leromboltak. "Az Úr 1552.-ik évében, Egör híres várfalainak védölmözői" azonban megállították őket! A 25-ös úttól leágazó köves utat, amely Várkútra vezet ki, és áthaladva tovább kanyarog a Bükk egyik legvadregényesebb részein, ma is Török útnak nevezik.

A II. világháború idején nagy erdei harcok dúltak a Várhegyen. Mind a mai napig találhatunk kisebb aknaszilánkokat az idősebb fákban. A turistaház mögötti felsőbb területeken, régi német géppuskafészkeket, bombatölcséreket és rögtönzött lőállásokat még mindig lehet találni...

A Bükk-hegység vízrajza

Napjainkban mintegy 770 mm csapadék hullik a Bükk felszínére éves átlagban.
A vízzáró agyagpalából illetve a vulkanikus kőzetekből felépített területeken a csapadékvíznek csak kis százaléka szivárog be a talajba. Az ilyen módon beszivárgó víz kis talajvízforrásokban vagy rétegforrásokban tör a felszínre, amelyek vízhozama igen csekély, mindössze néhány liter percenként.

A rétegforrások mellett jelentősek még a vulkanit és üledékes kőzetekből fakadó hasadékforrások, melyek vízhozama elérheti 200 liter percenkénti értéket is. Egyesek erdészházak, turistaházak, kisebb üdülők vízellátására is alkalmasak (Hármaskút, Csurgó, Bánkút, Sebesvíz stb.).

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-40 százaléka szivárog be a mészkő hasadékaiba és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A legjelentősebbek a mészkőből fakadó karsztforrások, melyek akár több 10 négyzetkilométeres vízgyűjtőről nyerik vizüket és vízhozamuk percenként a több tízezer literes értéket is elérheti.

A karsztforrások zöme a hegységperemen fakad, de a hegységet kettéosztó Szinva- és Garadna-völgyben is jelentős források találhatók. Ezek vízhozama a több ezer litert is eléri percenként. A legnagyobbak Miskolc-Tapolcán és Egerben találhatók. (Ezekre különféle létesítmények épültek, így eredeti formájukban már nem láthatók, így a ládasorozatban nem is szerepelnek.) A források vizének hőmérséklete általában a fakadási szinttel fordítottan arányos, a leghidegebbek (6-7 °C) a fennsíki régióban, a legmelegebbek a hegységperemi erózióbázison fakadnak (Eger, Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Sály, Kács, Mónosbél). Az itteni források hőmérsékletének alakításában már a mélybe zökkent, fiatal üledékekkel fedett mélykarsztból feláramló meleg karsztvizek is szerepet játszanak. A meleg vizek a hideg víznél lényegesen több időt töltenek a felszín alatt áramolva, ezt radiokarbon izotóp kormeghatározások egyértelműen igazolták.
Ezek szerint például az egri források vize 7300 évvel ezelőtt hullott le csapadék formájában a Bükk felszínére és szivárgott be a kőzet résrendszerébe.

A források között különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben. Hasonló működésű, kevéssé látványos időszakos források a Hór-völgyben több helyen is előfordulnak, ugyancsak közismert a Lillafüreden fakadó Soltészkerti-forrás, mely a Létrás-tető és István-lápa térségének vizeit hozza felszínre.

A hegység forrásai egyenetlenül oszlanak el: a fennsíkon kevés a forrás (Bán-kút, Csipkés-kút), a Központi-Bükk oldalában, illetve az Északi- és Déli-Bükkben feltörő karsztforrások viszont általában bővizűek, bár vízhozamuk - a csapadéktól függően - erősen ingadozó. A Déli-Bükk határát képező törésvonal mentén meleg vizű források fakadnak (Eger, Miskolctapolca).

Források:
bnpi.hu
varkut.mindenkilapja.hu

Ládatörténelem:

2021.01.03
Az első pontot áthelyeztem mivel az előző rejtekhely sárral töltődött meg.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (86 db): környezet: 4.80 rejtés: 4.66 web: 4.76 átlag: 4.74

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tekipepe 2021.06.06 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.43
Kedves ládatulajdonos!
Az első jelszó rejtekhelyét megtaláltuk a megadott leírás és koordináták alapján, de sajnos a a doboz a jelszóval nem volt benne. A második jelszó megvan. Kérjük a megtalálás elfogadását. Köszönjük.

[Jóváhagyta: Attibati, 2021.06.07 20:27]

IMG_20210606_125629[1] 
totik 2021.05.24 20:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

banyaiemese 2021.05.24 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

daanett 2021.05.24 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

dinkotp 2021.05.24 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

smallbeaver 2021.05.24 14:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

szkev 2021.05.11 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Szabó-Nagy Kitti 2021.05.08 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

BaumyGeo 2021.05.01 18:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Egyik kedvenc kirándulóhelyünk. Most kimondottan a ládáért jöttünk.

A32E4B2D-CF49-4C08-AA4D-6549C78DC3F909101AFC-0726-42CE-AD99-F873799BB093
35A7003F-CF8C-452C-B6A5-5958FB020875 
Ich.. 2021.04.11 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Nagyszerű hely, gyönyörű környezet, érdemes volt felkeresni. Köszönjük a rejtést.

20210411_12550020210411_134831
20210411_13473220210411_133635
20210411_12435520210411_133017
20210411_125522 
rSzergi 2021.04.10 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

Dolex 2021.04.03 13:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.73
Megvan, köszi! [Geoládák v3.9.6]

Ivettlany 2021.04.03 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

tojas 2021.03.27 14:33 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Évi&Zoli 2021.03.13 12:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
Ma Felsőtárkány környékén portyáztunk, egy körtúrára felfűzve a GCFEDO és a GCbk06 multikat. Később még a GCbk02 is belefért. A mai nap termése három csodálatos helyen, három remek multi! Egy élmény volt a mai nap! Az Imókő üdülő parkolójából indultunk és ide érkeztünk vissza. A multi születése előtt már jártunk erre, ismertük a forrásokat. Újra egy élmény volt tallkozni velük, le,- és felküzdeni magunkat a meredek emelkedőkön :)! Köszönjük!

IMG_20210313_114044IMG_20210313_114103
IMG_20210313_114653IMG_20210313_121107
IMG_20210313_121127IMG_20210313_120755
gyildarefo 2021.02.28 13:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

11 km 400 m szint, szép napsütésben

718EB0A3-E6D0-44BB-B2D9-FF99AA12B2D9EBACE129-9125-4904-97C8-CA2C46133BC3
6298622A-9E96-4E7F-8550-DD8BFDA9AFB7416DEAAA-E71E-40A0-9D4D-E8C1EC8FB373
A05EC218-C489-4F56-9E1A-D64BDA8F852B3F983089-519E-4FAC-A8D9-032B99DD872D
egynagyati 2021.02.28 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Sanzy01 2021.02.14 14:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést.
Geo-EMDÉ [Geoládák v3.9.0]

Emoke95 2021.02.13 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
GEO-EMDÉ [Geoládák v3.9.6]

Julcsi7 2021.01.16 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :)

nazso.oszan 2021.01.02 13:40 - Megtaláltam
Az év eleji szép időt kihasználva sétáltunk a téli erdőben. Sajnos az egész út csupa sár volt. Felfelé menetben az utolsó 300 méter volt a legrosszabb. Meredek, sáros és nagyon csúszós. Lefele már a Török úton mentünk. Ennek ellenére tetszett a túra, szép a környék.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20210102_153853IMG_20210102_144650
IMG_20210102_143005IMG_20210102_134926
IMG_20210102_134853IMG_20210102_124243
pwz 2021.01.01 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! ddalma-val közösen :) [Geoládák v3.8.3]

ddalma 2021.01.01 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! 2021-es év első multi teljesítése pwz-vel. :) [Geoládák v3.8.3]

Micra73 2020.12.20 10:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Bükki barangolás Dr.Ladával :)

IMG_20201220_101050IMG_20201220_101134
IMG_20201220_103412 
Dr.Lada 2020.12.20 10:21 - Megtaláltam
Micra 73-al Elkövetve.:-)
[g:hu+ 2.4.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (236 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]