FAQ
4173. Bükki források 6. Az Attila- és a Vár-kút (GCbk06)

Az Attila-kút (Forrás:tuhu)

Az Attila-kút (Forrás:tuhu)

Az Attila-kút melletti tó télen (Forrás:Panoramio)

Az Attila-kút melletti tó télen (Forrás:Panoramio)

... és tavasszal (Forrás: zute_salgotarjan)

... és tavasszal (Forrás: zute_salgotarjan)

Tábla az Attila-kúton.

Tábla az Attila-kúton.

Pihenő az Attila-kútnál

Pihenő az Attila-kútnál

A Vár-kút

A Vár-kút

Már közel a cél

Már közel a cél

A Vár-kúti turistaház

A Vár-kúti turistaház
Szélesség N 47° 57,153'
Hosszúság E 20° 27,372'
Magasság: 356 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.02.27 08:30
Megjelenés időpontja: 2016.06.29 10:00
Utolsó lényeges változás: 2021.10.31 17:28
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Attibati
Ládagazda: Attibati
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4300 m
Megtalálások száma: 321 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP: Kétpontos multiláda.
1. Fatuskóban, kővel takarva találjátok az első jelszórészletet tartalmazó mikroládát. N47 57.153 E20 27.372

2. A Z4 turistajelzéstől 15 méterre egy fa földfelszíni üregében találjátok a 10*15*5 cm méretű ládát. N47 57,340 E20 26,492

A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források ládasorozat után a Bükk sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A ládasorozat 10 hagyományos vagy multi ládából és egy bónusz ládából áll. A Gcbkza bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (Gcbk01 - Gcbk10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a Gcbkza ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Biztonságosan parkolni a Síkfőkút hotel melletti parkolóban tudtok.  N 47° 56,919' E 20° 27,752' 264 m [GCbk06+Parkoló]
A Kossuth Lajos utcán észak felé indulva mintegy 500 méter után éritek el a II. Rákóczi Ferenc utcát majd egy rövid szakaszon a Béke utca, majd a Cseres utca következik, aminek végén a zöld négyzet Zöld négyszög és a sárga forrás Sárga kör jelzésekbe csatlakoztok.
Innen már csak 500 méter az Attila-kút, ahol egy fa gyökerei között levő odúban, kővel takarva találjátok az első jelszórészletet tartalmazó mikroládát.:
 N 47° 57,153' E 20° 27,372' 356 m [GCbk06-1]
A zöld négyzet Zöld négyszög jelzésen tovább kapaszkodva még 1600 métert kell megtenni a Vár-kútig, ahol a ládát egy fa földfelszíni ürege rejti a turistaúttól mintegy 15 méterre.
 N 47° 57,340' E 20° 26,492' 500 m [GCbk06-2]

A Vár-kút történelme

Várkutat a régi iratok már a tatárjárás korabeli időkből is megemlítik. A régészeti ásatások szerint azonban ettől jóval régebben, az időszámításunk előtti 3000-es években már lakott volt a hegytető. A hegy tetején kora kőkorszaki népcsoport lakott. Ez az ismeretlen népcsoport később nyomtalanul eltűnt és egész sokáig, időszámításunk előtt 900-ig lakatlan volt. A korai vaskorban földsánccal és árokrendszerrel körülvett gerendaházakból álló település volt a Vár-kút környékén. Az ásatások során a honfoglalás után letelepedett népek nyomait is megtalálták a kutatók

A középkor elején, a tatárjárás előtt, az Eged, Nagy és Kis Tiba hegyek mellett álló Várhegyen már földvár állott. Állítólag az Árpád-kor elején emelt ősi földvár komoly védelmi vonalat jelentett érsekségi központú város számára. A vár építéses előtt a mai Attila-kút már közismert volt. Ez a forrás a Kánya-patak szülőhelye, amely a hegyekből lefolyva a síkvidéken egyesül a Rima illetve az Eger patakkal, amely a Tiszába ömlik.
A tatárjárás előtt Eger város védelme érdekében egy erősebb földvárat építettek a forrás fölé. A vár romjait, ma is meg lehet találni, mivel az Agria Speciális Mentőszolgálat, lelkes egri önkéntesek segítségével nemrég teljesen megtisztította.

A középkorban, Eger ostromakor a törökök szintén nagy pusztítást végeztek, szinte mindent leromboltak. "Az Úr 1552.-ik évében, Egör híres várfalainak védölmözői" azonban megállították őket! A 25-ös úttól leágazó köves utat, amely Várkútra vezet ki, és áthaladva tovább kanyarog a Bükk egyik legvadregényesebb részein, ma is Török útnak nevezik.

A II. világháború idején nagy erdei harcok dúltak a Várhegyen. Mind a mai napig találhatunk kisebb aknaszilánkokat az idősebb fákban. A turistaház mögötti felsőbb területeken, régi német géppuskafészkeket, bombatölcséreket és rögtönzött lőállásokat még mindig lehet találni...

A Bükk-hegység vízrajza

Napjainkban mintegy 770 mm csapadék hullik a Bükk felszínére éves átlagban.
A vízzáró agyagpalából illetve a vulkanikus kőzetekből felépített területeken a csapadékvíznek csak kis százaléka szivárog be a talajba. Az ilyen módon beszivárgó víz kis talajvízforrásokban vagy rétegforrásokban tör a felszínre, amelyek vízhozama igen csekély, mindössze néhány liter percenként.

A rétegforrások mellett jelentősek még a vulkanit és üledékes kőzetekből fakadó hasadékforrások, melyek vízhozama elérheti 200 liter percenkénti értéket is. Egyesek erdészházak, turistaházak, kisebb üdülők vízellátására is alkalmasak (Hármaskút, Csurgó, Bánkút, Sebesvíz stb.).

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-40 százaléka szivárog be a mészkő hasadékaiba és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A legjelentősebbek a mészkőből fakadó karsztforrások, melyek akár több 10 négyzetkilométeres vízgyűjtőről nyerik vizüket és vízhozamuk percenként a több tízezer literes értéket is elérheti.

A karsztforrások zöme a hegységperemen fakad, de a hegységet kettéosztó Szinva- és Garadna-völgyben is jelentős források találhatók. Ezek vízhozama a több ezer litert is eléri percenként. A legnagyobbak Miskolc-Tapolcán és Egerben találhatók. (Ezekre különféle létesítmények épültek, így eredeti formájukban már nem láthatók, így a ládasorozatban nem is szerepelnek.) A források vizének hőmérséklete általában a fakadási szinttel fordítottan arányos, a leghidegebbek (6-7 °C) a fennsíki régióban, a legmelegebbek a hegységperemi erózióbázison fakadnak (Eger, Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Sály, Kács, Mónosbél). Az itteni források hőmérsékletének alakításában már a mélybe zökkent, fiatal üledékekkel fedett mélykarsztból feláramló meleg karsztvizek is szerepet játszanak. A meleg vizek a hideg víznél lényegesen több időt töltenek a felszín alatt áramolva, ezt radiokarbon izotóp kormeghatározások egyértelműen igazolták.
Ezek szerint például az egri források vize 7300 évvel ezelőtt hullott le csapadék formájában a Bükk felszínére és szivárgott be a kőzet résrendszerébe.

A források között különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben. Hasonló működésű, kevéssé látványos időszakos források a Hór-völgyben több helyen is előfordulnak, ugyancsak közismert a Lillafüreden fakadó Soltészkerti-forrás, mely a Létrás-tető és István-lápa térségének vizeit hozza felszínre.

A hegység forrásai egyenetlenül oszlanak el: a fennsíkon kevés a forrás (Bán-kút, Csipkés-kút), a Központi-Bükk oldalában, illetve az Északi- és Déli-Bükkben feltörő karsztforrások viszont általában bővizűek, bár vízhozamuk - a csapadéktól függően - erősen ingadozó. A Déli-Bükk határát képező törésvonal mentén meleg vizű források fakadnak (Eger, Miskolctapolca).

Források:
bnpi.hu
varkut.mindenkilapja.hu

Ládatörténelem:

2021.01.03
Az első pontot áthelyeztem mivel az előző rejtekhely sárral töltődött meg.
2021.07.04.
Az első pont elveszett mikroládáját pótoltam.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (106 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.65 web: 4.77 átlag: 4.73

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Roka&Mormota 2022.11.20 23:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zsoffer 2022.11.15 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

szentvik 2022.11.15 14:30 - Megtaláltam
Számunkra a sorozat első tagja, egy noszvaji körtúra keretében. Mindkét pontnál kicsit rakoncátlankodott a GPS, de csak meglettek. Már az első pontnál is szemerkélt az eső, aztán viszont jött egy jó fél órás tényleges eső, de szerencsére jól fel voltunk szerelkezve (4 hónapos Vince háton, poncsót feldobtuk rá, hogy ő semmiképpen ne ázzon, nekem meg volt jó vízálló kabátom). A völgy lankásabb részein nagyon szép volt, még így késő őszi időben is. Köszönjük.
1/10
[Geoládák v3.12.10]

Baron81 2022.11.14 11:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Shikamika 2022.11.12 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.20
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Cadasil 2022.10.29 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Motomore 2022.10.23 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Fidorka 2022.10.23 09:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm

kivancsifancsi 2022.10.23 09:03 - Megtaláltam
Kitúrtam

lelcache 2022.10.23 09:00 - Egyéb
Újra itt, ezúttal Fidirkával és Kiváncsifáncsival. Nagyon kellemes őszi kirándulást tettünk a környéken. Némi víz is volt a forrásoknál. Innen tovább is haladtunk Felsőtárkány felé a Várvándor ideiglenes lakhelyére.
Az idő tökéletes volt egy kis túrázáshoz. Nem siettük el, kellemes tempóban, sokat beszélgetve tettük meg a majd 8km-es össztávot. Jó volt!

lelcache

20221023-306120221023-3062
20221023-306320221023-3064
20221023-306520221023-3066
20221023-306720221023-3075
EmesESE 2022.10.22 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk! 🙂
Részletek otthonról.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.12.10]

penzesabel 2022.10.20 12:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.69
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :)

tobi92 2022.09.24 12:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Évfordulós ládázás a párommal 3/2 [Geoládák v3.12.10]

Id csoll 2022.09.18 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

4dimeny 2022.09.03 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

DrBogi 2022.09.01 18:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Simon12 2022.08.28 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

koldomi 2022.08.07 12:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Tyutyok 2022.08.07 10:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Betelt a notesz! ????Laci és Alíz [Geoládák v3.12.10]

Orika 2022.08.02 13:10 - Megtaláltam
Köszönettel! Megtaláltuk!

Bakk család 2022.07.20 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Rezike 2022.07.16 13:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 1.00
Megtaláltuk.

csepipeti 2022.07.13 13:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

JIV8IZ 2022.06.25 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Fürge Lajhárok 2022.06.18 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (324 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]