geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4173. Bükki források 6. Az Attila- és a Vár-kút (GCbk06)

Az Attila-kút (Forrás:tuhu)

Az Attila-kút (Forrás:tuhu)

Az Attila-kút melletti tó télen (Forrás:Panoramio)

Az Attila-kút melletti tó télen (Forrás:Panoramio)

... és tavasszal (Forrás: zute_salgotarjan)

... és tavasszal (Forrás: zute_salgotarjan)

Tábla az Attila-kúton.

Tábla az Attila-kúton.

Pihenő az Attila-kútnál

Pihenő az Attila-kútnál

A Vár-kút

A Vár-kút

Már közel a cél

Már közel a cél

A Vár-kúti turistaház

A Vár-kúti turistaház
Szélesség N 47° 57,153'
Hosszúság E 20° 27,372'
Magasság: 356 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.02.27 08:30
Megjelenés időpontja: 2016.06.29 10:00
Utolsó lényeges változás: 2021.10.31 17:28
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Attibati
Ládagazda: Attibati
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4300 m
Megtalálások száma: 272 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP: Kétpontos multiláda.
1. Fatuskóban, kővel takarva találjátok az első jelszórészletet tartalmazó mikroládát. N47 57.153 E20 27.372

2. A Z4 turistajelzéstől 15 méterre egy fa földfelszíni üregében találjátok a 10*15*5 cm méretű ládát. N47 57,340 E20 26,492

A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források ládasorozat után a Bükk sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A ládasorozat 10 hagyományos vagy multi ládából és egy bónusz ládából áll. A Gcbkza bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (Gcbk01 - Gcbk10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a Gcbkza ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Biztonságosan parkolni a Síkfőkút hotel melletti parkolóban tudtok.  N 47° 56,919' E 20° 27,752' 264 m [GCbk06+Parkoló]
A Kossuth Lajos utcán észak felé indulva mintegy 500 méter után éritek el a II. Rákóczi Ferenc utcát majd egy rövid szakaszon a Béke utca, majd a Cseres utca következik, aminek végén a zöld négyzet Zöld négyszög és a sárga forrás Sárga kör jelzésekbe csatlakoztok.
Innen már csak 500 méter az Attila-kút, ahol egy fa gyökerei között levő odúban, kővel takarva találjátok az első jelszórészletet tartalmazó mikroládát.:
 N 47° 57,153' E 20° 27,372' 356 m [GCbk06-1]
A zöld négyzet Zöld négyszög jelzésen tovább kapaszkodva még 1600 métert kell megtenni a Vár-kútig, ahol a ládát egy fa földfelszíni ürege rejti a turistaúttól mintegy 15 méterre.
 N 47° 57,340' E 20° 26,492' 500 m [GCbk06-2]

A Vár-kút történelme

Várkutat a régi iratok már a tatárjárás korabeli időkből is megemlítik. A régészeti ásatások szerint azonban ettől jóval régebben, az időszámításunk előtti 3000-es években már lakott volt a hegytető. A hegy tetején kora kőkorszaki népcsoport lakott. Ez az ismeretlen népcsoport később nyomtalanul eltűnt és egész sokáig, időszámításunk előtt 900-ig lakatlan volt. A korai vaskorban földsánccal és árokrendszerrel körülvett gerendaházakból álló település volt a Vár-kút környékén. Az ásatások során a honfoglalás után letelepedett népek nyomait is megtalálták a kutatók

A középkor elején, a tatárjárás előtt, az Eged, Nagy és Kis Tiba hegyek mellett álló Várhegyen már földvár állott. Állítólag az Árpád-kor elején emelt ősi földvár komoly védelmi vonalat jelentett érsekségi központú város számára. A vár építéses előtt a mai Attila-kút már közismert volt. Ez a forrás a Kánya-patak szülőhelye, amely a hegyekből lefolyva a síkvidéken egyesül a Rima illetve az Eger patakkal, amely a Tiszába ömlik.
A tatárjárás előtt Eger város védelme érdekében egy erősebb földvárat építettek a forrás fölé. A vár romjait, ma is meg lehet találni, mivel az Agria Speciális Mentőszolgálat, lelkes egri önkéntesek segítségével nemrég teljesen megtisztította.

A középkorban, Eger ostromakor a törökök szintén nagy pusztítást végeztek, szinte mindent leromboltak. "Az Úr 1552.-ik évében, Egör híres várfalainak védölmözői" azonban megállították őket! A 25-ös úttól leágazó köves utat, amely Várkútra vezet ki, és áthaladva tovább kanyarog a Bükk egyik legvadregényesebb részein, ma is Török útnak nevezik.

A II. világháború idején nagy erdei harcok dúltak a Várhegyen. Mind a mai napig találhatunk kisebb aknaszilánkokat az idősebb fákban. A turistaház mögötti felsőbb területeken, régi német géppuskafészkeket, bombatölcséreket és rögtönzött lőállásokat még mindig lehet találni...

A Bükk-hegység vízrajza

Napjainkban mintegy 770 mm csapadék hullik a Bükk felszínére éves átlagban.
A vízzáró agyagpalából illetve a vulkanikus kőzetekből felépített területeken a csapadékvíznek csak kis százaléka szivárog be a talajba. Az ilyen módon beszivárgó víz kis talajvízforrásokban vagy rétegforrásokban tör a felszínre, amelyek vízhozama igen csekély, mindössze néhány liter percenként.

A rétegforrások mellett jelentősek még a vulkanit és üledékes kőzetekből fakadó hasadékforrások, melyek vízhozama elérheti 200 liter percenkénti értéket is. Egyesek erdészházak, turistaházak, kisebb üdülők vízellátására is alkalmasak (Hármaskút, Csurgó, Bánkút, Sebesvíz stb.).

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-40 százaléka szivárog be a mészkő hasadékaiba és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A legjelentősebbek a mészkőből fakadó karsztforrások, melyek akár több 10 négyzetkilométeres vízgyűjtőről nyerik vizüket és vízhozamuk percenként a több tízezer literes értéket is elérheti.

A karsztforrások zöme a hegységperemen fakad, de a hegységet kettéosztó Szinva- és Garadna-völgyben is jelentős források találhatók. Ezek vízhozama a több ezer litert is eléri percenként. A legnagyobbak Miskolc-Tapolcán és Egerben találhatók. (Ezekre különféle létesítmények épültek, így eredeti formájukban már nem láthatók, így a ládasorozatban nem is szerepelnek.) A források vizének hőmérséklete általában a fakadási szinttel fordítottan arányos, a leghidegebbek (6-7 °C) a fennsíki régióban, a legmelegebbek a hegységperemi erózióbázison fakadnak (Eger, Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Sály, Kács, Mónosbél). Az itteni források hőmérsékletének alakításában már a mélybe zökkent, fiatal üledékekkel fedett mélykarsztból feláramló meleg karsztvizek is szerepet játszanak. A meleg vizek a hideg víznél lényegesen több időt töltenek a felszín alatt áramolva, ezt radiokarbon izotóp kormeghatározások egyértelműen igazolták.
Ezek szerint például az egri források vize 7300 évvel ezelőtt hullott le csapadék formájában a Bükk felszínére és szivárgott be a kőzet résrendszerébe.

A források között különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben. Hasonló működésű, kevéssé látványos időszakos források a Hór-völgyben több helyen is előfordulnak, ugyancsak közismert a Lillafüreden fakadó Soltészkerti-forrás, mely a Létrás-tető és István-lápa térségének vizeit hozza felszínre.

A hegység forrásai egyenetlenül oszlanak el: a fennsíkon kevés a forrás (Bán-kút, Csipkés-kút), a Központi-Bükk oldalában, illetve az Északi- és Déli-Bükkben feltörő karsztforrások viszont általában bővizűek, bár vízhozamuk - a csapadéktól függően - erősen ingadozó. A Déli-Bükk határát képező törésvonal mentén meleg vizű források fakadnak (Eger, Miskolctapolca).

Források:
bnpi.hu
varkut.mindenkilapja.hu

Ládatörténelem:

2021.01.03
Az első pontot áthelyeztem mivel az előző rejtekhely sárral töltődött meg.
2021.07.04.
Az első pont elveszett mikroládáját pótoltam.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (93 db): környezet: 4.79 rejtés: 4.66 web: 4.75 átlag: 4.73

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ImreAniko 2021.11.23 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

csaba159 2021.11.23 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.15]

Dorika0523 2021.11.18 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Csabi, Hédi, Dóri
[Geoládák v3.12.2]

Mr. Fülixáj 2021.11.06 13:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Autós kessertúra Eger körül 21/10.
Meg merem kockáztatni hogy sikerült eltalálni azt a hétvégét amikor a lexebb az őszi erdő. Minden évben 2 vagy max 3 ilyen hétvége van, október vége november eleje környékén.

TFTC Fülix. [Geoládák v3.12.2]

Jonigts 2021.11.06 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.31
Köszönöm a rejtést!

Jó kis mászós túra volt. Csodálatos a környék és az erdő ilyenkor ősszel. Egy dolog volt kicsit zavaró, a rengeteg kullancsdarázs.
Az egyes pontnál lévő mocsár és a forrás nagyon szép.
A kettes pontnál óvatosan keresgéljetek, mert könnyen magánterületre lehet tévedni!

IMG_20211106_124927IMG_20211106_130818
IMG_20211106_131211IMG_20211106_131708
IMG_20211106_132508IMG_20211106_132513
IMG_20211106_132559IMG_20211106_132910
IMG_20211106_132931_1310840
PulykiMaki 2021.10.30 14:40 - Megtaláltam
Az első ponton lévő mikro ládát nem találtuk meg. A rejtő segítségét köszönjük.

Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

[Jóváhagyta: Attibati, 2021.10.31 15:54]

IMG_20211030_170319IMG_20211030_170310
Lili és Balu 2021.10.29 11:47 - Megtaláltam
Első pontot nem találtuk a helyén így a rejtőhöz fordultunk aki készségesen segített, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Paul 2021.10.23 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Monesz&Tibi 2021.10.11 10:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Minden rendben a két ládával, jó rejtések. [Geoládák v3.12.2]

A kiszáradt Kánya-patakAttila-kút
Attila-kútÚton a Vár-kút felé
Vár-kút 
Maxi613 2021.10.09 17:27 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.12.2]

Viktor33 2021.10.09 17:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

merlegno 2021.10.08 11:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Csizmások 2021.10.03 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

zalajaro 2021.09.28 13:01 - Megtaláltam
Aki keres, az talál!

Andi0714 2021.09.27 10:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Karaliosz 2021.09.27 10:52 - Megtaláltam
Ez a láda is pipa. ;) Köszi a rejtést. [Geoládák v3.12.1]

GG&BB 2021.09.25 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Panka kirándul 2021.09.21 12:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

vgaabor 2021.09.21 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

SzéplakiDóra 2021.09.19 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm! :) [Geoládák v3.12.1]

pulyka 2021.09.19 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Csamika 2021.09.11 11:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.26
szép túra Noszvajról! Köszi :)

igelkott 2021.09.05 16:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.68
Délutáni túra Noszvajról.

DSC_8380DSC_8381
DSC_8382DSC_8388
mmadarassy 2021.08.28 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kleinm 2021.08.22 11:41 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Rég jártunk erre, jó volt újra itt lenni.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (274 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]