geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4156. Pilisi emlékek - Enyedi halála (GCPE01)

Enyedi halála

Enyedi halála

Emlékkereszt

Emlékkereszt

Emlékkereszt távolabbról

Emlékkereszt távolabbról

Reményik Sándor verse

Reményik Sándor verse

Reményik Sándor neve

Reményik Sándor neve

Míves "E" betű

Míves "E" betű

Ez a jel hoz ide Téged

Ez a jel hoz ide Téged

Kilátás a Gerecsére

Kilátás a Gerecsére

Kilátás Pilisszentlélek felé

Kilátás Pilisszentlélek felé

Kilátás a Börzsönyre

Kilátás a Börzsönyre

Ismeretlen katona síremléke

Ismeretlen katona síremléke

Rejtőtársak

Rejtőtársak

Figyelem a ládát :)

Figyelem a ládát :)
Szélesség N 47° 45,743'
Hosszúság E 18° 48,762'
Magasság: 386 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.04.16 17:15
Megjelenés időpontja: 2016.05.16 07:14
Utolsó lényeges változás: 2019.07.06 20:05
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: P.V.-h rajongók, azaz Blue Mali & Piroskaa1 & Pötyi & Skiccpausz
Ládagazda: Pilis-Visegrádi-hg. rajongók
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 234 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Hagyományos 5x10x15 cm-es geoláda a megadott ponton, egy tuskó alatt van, fakéreggel takarva.

A ládába TravelBug NEM helyezhető.

Megközelítés

Aki autóval jön, annak itt érdemes megállnia  N 47° 44,725' E 18° 48,171' 182 m [GCPE01+1. parkoló] vagy itt érdemes megállni  N 47° 44,078' E 18° 50,637' 367 m [GCPE01+2. parkoló]


Felhívás!

Fokozottan védett természetvédelmi terület. A turistaútról letérni tilos! Bárminemű, a természet védelmét megzavaró tevékenység a geoláda megszűnését eredményezi.Ajánlott útvonal

Az 1-es parkolótól erdészeti úton tudjuk megközelíteni a Barát-kutat (GCPV09) innentől pedig a zöld Zöld telikör telekör turistaúton juthatunk el az emlékhelyig, illetve a geoládáig.

2-es parkolótól izgalmasabb is, meg hosszabb is, de megéri.
Parkolni a Pilisszentléleki kolostorromnál lehet.(GCPILE) Innen indulunk a piros Piros sáv sáv jelzésen megyünk egészen eddig a pontig  N 47° 44,313' E 18° 50,702' 386 m [GCPE01+Elágazás] Égett Hárs. innen már a zöld Zöld sáv sáv jelzésen megyünk az emlékhelyig/geoládáig.
Utunk során érintjük a Felső-Ecset-hegyet, ahonnan is szép kilátás nyílik a Börzsönyre  N 47° 44,557' E 18° 50,309' 472 m [GCPE01+Szép kilátás]
Utunkat folytatjuk, majd elérjük az ismeretlen katona sírját, ahol emlékét őrzi a képen látható emlékkereszt  N 47° 44,558' E 18° 50,084' 474 m [GCPE01+Ismeretlen katona sírja] Innen megyünk tovább a Fehér-sziklához (GCFSZI) Ha kigyönyörködtük magunkat akkor szinte folyamatos ereszkedéssel érjük el az Enyedi halálát, ahol is találjuk a ládánkat.
Ez az útvonal a parkolótól a ládáig 4,6 kilométer.

Sziasztok!
Szeretnénk elhívni erre a helyszínre, ami emléket állít az egykori erdész Enyedi Istvánnak, aki a pilismaróti erdőkben szorgoskodott. Érdekes történet, olvasd el, s látogasd meg az emlékhelyét!

Történet, hiedelem

Enyedi István nőtlen erdész a Barát-kúti erdészházat kapta Esztergom várostól szolgálati lakásul. Ennek melléképületében élt egy Kierer Hugó nevű nős vadőr, aki goromba, hirtelen haragú ember volt és feleségét is gyakran bántalmazta. Szegény asszony gyakran menekült Enyedihez, mire a férj féltékeny lett az erdészre, akivel egyébként is rossz viszonyban volt. Enyedi 1927 nagyhetében a pilismaróti erdészkollégájától, Stubnyától vadásztöltényeket indult átvenni, mivel közeledett a szalonkázás ideje. A féltékeny Kierer azonban a közeli Tetves nevű erdőrészben agyonütötte őt és igyekezett vízbe fulladásnak álcázni a balesetet.

Varga Péter Dénes cikkében beszámol még arról, hogy az eltűnt "erdővédőt" sokáig (még húsvéthétfőn is) keresték a csendőrök, falusiak, sőt még a turisták is, míg egy pilismaróti férfi rábukkant a holttestre. A meggyilkolt ember felszerelése, kabátja és kalapja hiányzott. A helyszínt áttanulmányozók megállapították, hogy a gyilkos az áldozat fejét valamilyen nehéz tárggyal bezúzta, majd közvetlen közelről főbe lőtte. Ezután behurcolta az áldozatát a patak partján lévő közeli bokorba. Mindezt a hatósági boncolás is megerősítette. Az erdészt rokonai és édesanyja jelenlétében temették el Esztergomban. Sírja azonban Dobay szerint nem látható, mivel rátemetés történt. Az egykori sír helyén most Szamecz Anna nyugszik.

A nyomozás során a gyanú hamar Kierer Hugóra terelődött, akit őrizetbe is vettek, majd újból szabadon engedtek bizonyíték hiányában. A más irányú nyomozás sem vezetett eredményre, és a csendőröknek nagyon gyanús volt, hogy Kierer nem jelentette vadőrtársa eltűnését. Így továbbra is megfigyelés alatt tartották. A csendőrök számára is kiderült, hogy a vadőr brutálisan bánik a feleségével és hogy ennek míg élt, Enyedi is tanúja volt, aki figyelmeztette is barátilag Kierert. Erre azonban Kierer az asszonyt már féltékenységével is zaklatta. Kierer így újból a nyomozás középpontjába került, mivel alibivel sem tudott szolgálni a gyilkosság időpontjára. Az ellentmondások miatt újból le is tartóztatták őt. Az eltűnt tárgyak azonban sose kerültek elő.

Beszámol Varga Komán Béla erdőmérnök vallomásáról is, aki határozottan meg volt győződve arról, hogy Kierer ölte meg az erdészt. Erre a vádra azonban Kierer magából kikelve tagadta a tettet. Még 25 tanút meghallgatott a bíróság és ezek közül kettő tanúsította, hogy ifj. Kierer Hugó (vajon a vadőrről van szó, vagy annak fiáról?) a kocsmában ittas állapotban arról beszélt, hogy Enyedi biztos valamelyik bokor alján fekszik az erdőben és hogy megérdemelte sorsát. A vádlottat azonban bizonyíték híján újból felmentették. A gyilkosságot rábizonyítani senkire se tudták végül.

Stoflitz Ferenc (1927) adatközlő elbeszélése szerint némileg ellentmond az előbbi történeteknek. Az adatközlő édesapja pilismaróti főerdész volt. Szerinte nem történt gyilkosság, hanem a hirtelen haragú vadőrnek sok ellensége volt és azok terjesztették róla, hogy ő követte el a bűntettet. Ráadásul a halottkém sem talált gyilkosságra utaló nyomot a holttesten. Biztosan az idős ember szívinfarktust kapott a kemény kaptatón felfelé jövet.

Ennek viszont ellentmond Varga cikke, melyből kiderül, hogy Enyedi István 22 éves, valamint gyakornok - tehát mindenféleképpen fiatal ember - volt. Valószínűtlen tehát, hogy szívinfarktus végzett volna vele. A csendőrségi és peres akták is beszámoltak volna arról, ha gyanú merült volna fel a gyilkosság kivitelezésével, ill. valós voltával kapcsolatban.

Az Interneten megtalálható Erdészeti Lapok tanúsága szerint Kierer Hugó vadőr (valószínűsíthető, hogy ilyen névvel nem sok erdészeti alkalmazott élt az országban) többször is keresett állást. Először 1924 májusában, mint nagy gyakorlattal és jó bizonyítvánnyal rendelkező szakvizsgázott erdőőr. Másodszor 1932-ben, mint 40 éves nős erdő- és vadőr 10 éves szolgálattal a háta mögött. Így tehát kiszámítható, hogy Kierer a gyilkosság idején 35-36 esztendős lehetett. Ezek az adatok összecsengenek a többi forrással, (pl. okkal féltékenykedhetett, ha volt egy hozzá hasonló korú felesége) így valószínűsíthető, hogy ugyanarról a személyről van szó. Az is kiderül ebből, hogy az eset után Kierernek, mint büntetett előéletű és folyton gyanúsítás alatt álló személynek munkahelyet kellett váltania (akár többször is).

Kiegészítő forrás és egyéb infók

Haláli túra a Pilisben
PVZ II: A Pilis szívében
A Pilis Parkerdő Zrt. honlapja

Reméljük, hogy sikerült egy érdekes, s jó helyszínt bemutatni Neked!
További sok szép ládaélményt kívánunk!

Flag Counter

Ládatörténelem
2019.06.30: EmiGrant játékostársunk vitt egy egyesületi csereládát, s pótolta az ellopott ládát, egy másik helyen! Köszönet érte- PV. rajongók
Állapot: kereshető

KRW értékelés (94 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.52 web: 4.70 átlag: 4.56

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Leslie33 2022.01.15 15:11 - Megtaláltam
Bobby Holmes társaságában. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Bobby Holmes 2022.01.15 15:11 - Megtaláltam
A láda kódja gyanúsan olyan formátumú, mint pl. a Pilis, Visegrádi-hegység forrásai sorozatnak, ugrálnék örömömben, ha ebből is lenne egy hasonló sorozat. Mindenesetre végre eljutottam ide is, jó rohadt sokat kellett mászni felfele, ahhoz képest, hogy azt hittem, síkban megyünk majd a Barát-kúttól a keresztig. Érdekes egyébként a kereszt, nekem tetszett, felfele menet pedig felolvastam apukámnak a teljes történetet, ami nagyon izgalmas és kifejezetten érdekfeszítő, csak kár, hogy soha nem tudjuk meg, mi történt valójában. Igazi jó, pilis helyszín és láda ez. (Milyen érdekes, ez is Blue Mali rejtés.) Köszönjük!

Pongidori 2022.01.09 15:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.29
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

morph 2022.01.07 15:11 - Megtaláltam
Ez a láda sajnos nekem nem annyira jött be. Sem az idevezető úton, sem a láda környékén nincs kilátás, a hely pedig önmagában csak egy random fakereszt az erdőben, mégha érdekes is a története. A közeli GCPV09 megmutatott mindent, amit meg lehetett itt mutatni, a távoli kilátópontokat majd GCFSZI kapcsán látogatom meg. Mindenesetre természetesen köszönöm a fáradozásodat, hogy elrejtetted ezt a dobozt is.

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Kétnapos Pilis-visegrádi-hegységi ládázás autóval és lábakkal. Mindenhol csak addig mentem autóval, amíg azt a táblák engedték, onnantól gyalog. Olyan ládákat kerestem csak, amelyek nem esnek útba a Pilisi Vándorlás útvonalán - azokat majd útközben gyűjtöm be. Péntek: GCSASS, GCPIKO, GCKest, GCfeko, GCret, GCPV09, GCPE01, GCCsKu, GCbmeh, GCSaBa, GCMVH, GCEGOM, GCekt. Szombat: GCDB, GCKHUL, GCApri, GCEMH, GCRC06, GCFHID, GCPV05, GCGorg, GCBEMI, GCMATH, GCVisK, GCNaVi, GCVITA.

IMG_0599IMG_0604
IMG_0605IMG_0606
ládamalac 2021.11.29 11:53 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.48
Kiszagolva, kitúrva, köszi :)

Ambró 2021.11.16 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Lücsi 2021.11.14 13:24 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

ErikaGeo 2021.11.07 12:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

2in1 dream team :) 2021.10.23 14:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Paplacs 2021.10.17 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Köszönjük a rejtést!

remekkelek 2021.10.17 12:24 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

azimee 2021.10.09 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Málnavadász 2021.10.03 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.


Lugo 2021.10.03 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést.

Pincehegyiek 2021.09.26 17:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

dimi3 2021.09.25 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget!

Stautoma 2021.09.15 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
ok

anettx 2021.09.11 10:47 - Megtaláltam
TFTC!
[Geoládák v3.12.1]

Búr 2021.09.04 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm hogy megmutattad nekem!
[g:hu+ 2.7.14]

GaboRozalinda 2021.08.28 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

vakond87 2021.08.26 09:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Bigi 2021.08.21 14:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.64
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Józsival [Geoládák v3.11.3]

ÁFÉSZ 2021.07.23 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Örömmel olvastuk a kereszten Reményik Sándor Végrendelet c. versét.

pstrx 2021.07.10 13:33 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

DonPepe 2021.06.20 15:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.48
Köszönöm a rejtést, megtaláltam.

Nagyon érdekes volt a történet, érdemes volt ide rejteni és eljönni érte.

Pilismarót - Pilisszentlélek (31,44km) túra 5. találata.

Üdv Pepe

ÚtvonalEz is meg van :)
Enyedi emlékhelyPecsétünk!

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (235 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]