FAQ
4156. Pilisi emlékek - Enyedi halála (GCPE01)

Enyedi halála

Enyedi halála

Emlékkereszt

Emlékkereszt

Emlékkereszt távolabbról

Emlékkereszt távolabbról

Reményik Sándor verse

Reményik Sándor verse

Reményik Sándor neve

Reményik Sándor neve

Míves "E" betű

Míves "E" betű

Ez a jel hoz ide Téged

Ez a jel hoz ide Téged

Kilátás a Gerecsére

Kilátás a Gerecsére

Kilátás Pilisszentlélek felé

Kilátás Pilisszentlélek felé

Kilátás a Börzsönyre

Kilátás a Börzsönyre

Ismeretlen katona síremléke

Ismeretlen katona síremléke

Rejtőtársak

Rejtőtársak

Figyelem a ládát :)

Figyelem a ládát :)
Szélesség N 47° 45,743'
Hosszúság E 18° 48,762'
Magasság: 386 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.04.16 17:15
Megjelenés időpontja: 2016.05.16 07:14
Utolsó lényeges változás: 2019.07.06 20:05
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: P.V.-h rajongók, azaz Blue Mali & Piroskaa1 & Pötyi & Skiccpausz
Ládagazda: Pilis-Visegrádi-hg. rajongók
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 271 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Hagyományos 5x10x15 cm-es geoláda a megadott ponton, egy tuskó alatt van, fakéreggel takarva.

A ládába TravelBug NEM helyezhető.

Megközelítés

Aki autóval jön, annak itt érdemes megállnia  N 47° 44,725' E 18° 48,171' 182 m [GCPE01+1. parkoló] vagy itt érdemes megállni  N 47° 44,078' E 18° 50,637' 367 m [GCPE01+2. parkoló]


Felhívás!

Fokozottan védett természetvédelmi terület. A turistaútról letérni tilos! Bárminemű, a természet védelmét megzavaró tevékenység a geoláda megszűnését eredményezi.Ajánlott útvonal

Az 1-es parkolótól erdészeti úton tudjuk megközelíteni a Barát-kutat (GCPV09) innentől pedig a zöld Zöld telikör telekör turistaúton juthatunk el az emlékhelyig, illetve a geoládáig.

2-es parkolótól izgalmasabb is, meg hosszabb is, de megéri.
Parkolni a Pilisszentléleki kolostorromnál lehet.(GCPILE) Innen indulunk a piros Piros sáv sáv jelzésen megyünk egészen eddig a pontig  N 47° 44,313' E 18° 50,702' 386 m [GCPE01+Elágazás] Égett Hárs. innen már a zöld Zöld sáv sáv jelzésen megyünk az emlékhelyig/geoládáig.
Utunk során érintjük a Felső-Ecset-hegyet, ahonnan is szép kilátás nyílik a Börzsönyre  N 47° 44,557' E 18° 50,309' 472 m [GCPE01+Szép kilátás]
Utunkat folytatjuk, majd elérjük az ismeretlen katona sírját, ahol emlékét őrzi a képen látható emlékkereszt  N 47° 44,558' E 18° 50,084' 474 m [GCPE01+Ismeretlen katona sírja] Innen megyünk tovább a Fehér-sziklához (GCFSZI) Ha kigyönyörködtük magunkat akkor szinte folyamatos ereszkedéssel érjük el az Enyedi halálát, ahol is találjuk a ládánkat.
Ez az útvonal a parkolótól a ládáig 4,6 kilométer.

Sziasztok!
Szeretnénk elhívni erre a helyszínre, ami emléket állít az egykori erdész Enyedi Istvánnak, aki a pilismaróti erdőkben szorgoskodott. Érdekes történet, olvasd el, s látogasd meg az emlékhelyét!

Történet, hiedelem

Enyedi István nőtlen erdész a Barát-kúti erdészházat kapta Esztergom várostól szolgálati lakásul. Ennek melléképületében élt egy Kierer Hugó nevű nős vadőr, aki goromba, hirtelen haragú ember volt és feleségét is gyakran bántalmazta. Szegény asszony gyakran menekült Enyedihez, mire a férj féltékeny lett az erdészre, akivel egyébként is rossz viszonyban volt. Enyedi 1927 nagyhetében a pilismaróti erdészkollégájától, Stubnyától vadásztöltényeket indult átvenni, mivel közeledett a szalonkázás ideje. A féltékeny Kierer azonban a közeli Tetves nevű erdőrészben agyonütötte őt és igyekezett vízbe fulladásnak álcázni a balesetet.

Varga Péter Dénes cikkében beszámol még arról, hogy az eltűnt "erdővédőt" sokáig (még húsvéthétfőn is) keresték a csendőrök, falusiak, sőt még a turisták is, míg egy pilismaróti férfi rábukkant a holttestre. A meggyilkolt ember felszerelése, kabátja és kalapja hiányzott. A helyszínt áttanulmányozók megállapították, hogy a gyilkos az áldozat fejét valamilyen nehéz tárggyal bezúzta, majd közvetlen közelről főbe lőtte. Ezután behurcolta az áldozatát a patak partján lévő közeli bokorba. Mindezt a hatósági boncolás is megerősítette. Az erdészt rokonai és édesanyja jelenlétében temették el Esztergomban. Sírja azonban Dobay szerint nem látható, mivel rátemetés történt. Az egykori sír helyén most Szamecz Anna nyugszik.

A nyomozás során a gyanú hamar Kierer Hugóra terelődött, akit őrizetbe is vettek, majd újból szabadon engedtek bizonyíték hiányában. A más irányú nyomozás sem vezetett eredményre, és a csendőröknek nagyon gyanús volt, hogy Kierer nem jelentette vadőrtársa eltűnését. Így továbbra is megfigyelés alatt tartották. A csendőrök számára is kiderült, hogy a vadőr brutálisan bánik a feleségével és hogy ennek míg élt, Enyedi is tanúja volt, aki figyelmeztette is barátilag Kierert. Erre azonban Kierer az asszonyt már féltékenységével is zaklatta. Kierer így újból a nyomozás középpontjába került, mivel alibivel sem tudott szolgálni a gyilkosság időpontjára. Az ellentmondások miatt újból le is tartóztatták őt. Az eltűnt tárgyak azonban sose kerültek elő.

Beszámol Varga Komán Béla erdőmérnök vallomásáról is, aki határozottan meg volt győződve arról, hogy Kierer ölte meg az erdészt. Erre a vádra azonban Kierer magából kikelve tagadta a tettet. Még 25 tanút meghallgatott a bíróság és ezek közül kettő tanúsította, hogy ifj. Kierer Hugó (vajon a vadőrről van szó, vagy annak fiáról?) a kocsmában ittas állapotban arról beszélt, hogy Enyedi biztos valamelyik bokor alján fekszik az erdőben és hogy megérdemelte sorsát. A vádlottat azonban bizonyíték híján újból felmentették. A gyilkosságot rábizonyítani senkire se tudták végül.

Stoflitz Ferenc (1927) adatközlő elbeszélése szerint némileg ellentmond az előbbi történeteknek. Az adatközlő édesapja pilismaróti főerdész volt. Szerinte nem történt gyilkosság, hanem a hirtelen haragú vadőrnek sok ellensége volt és azok terjesztették róla, hogy ő követte el a bűntettet. Ráadásul a halottkém sem talált gyilkosságra utaló nyomot a holttesten. Biztosan az idős ember szívinfarktust kapott a kemény kaptatón felfelé jövet.

Ennek viszont ellentmond Varga cikke, melyből kiderül, hogy Enyedi István 22 éves, valamint gyakornok - tehát mindenféleképpen fiatal ember - volt. Valószínűtlen tehát, hogy szívinfarktus végzett volna vele. A csendőrségi és peres akták is beszámoltak volna arról, ha gyanú merült volna fel a gyilkosság kivitelezésével, ill. valós voltával kapcsolatban.

Az Interneten megtalálható Erdészeti Lapok tanúsága szerint Kierer Hugó vadőr (valószínűsíthető, hogy ilyen névvel nem sok erdészeti alkalmazott élt az országban) többször is keresett állást. Először 1924 májusában, mint nagy gyakorlattal és jó bizonyítvánnyal rendelkező szakvizsgázott erdőőr. Másodszor 1932-ben, mint 40 éves nős erdő- és vadőr 10 éves szolgálattal a háta mögött. Így tehát kiszámítható, hogy Kierer a gyilkosság idején 35-36 esztendős lehetett. Ezek az adatok összecsengenek a többi forrással, (pl. okkal féltékenykedhetett, ha volt egy hozzá hasonló korú felesége) így valószínűsíthető, hogy ugyanarról a személyről van szó. Az is kiderül ebből, hogy az eset után Kierernek, mint büntetett előéletű és folyton gyanúsítás alatt álló személynek munkahelyet kellett váltania (akár többször is).

Kiegészítő forrás és egyéb infók

Haláli túra a Pilisben
PVZ II: A Pilis szívében
A Pilis Parkerdő Zrt. honlapja

Reméljük, hogy sikerült egy érdekes, s jó helyszínt bemutatni Neked!
További sok szép ládaélményt kívánunk!

Flag Counter

Ládatörténelem
2019.06.30: EmiGrant játékostársunk vitt egy egyesületi csereládát, s pótolta az ellopott ládát, egy másik helyen! Köszönet érte- PV. rajongók
Állapot: kereshető

KRW értékelés (101 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.51 web: 4.68 átlag: 4.55

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Kokó 2023.02.04 13:25 - Megtaláltam
Meglepetés szülinapitúra közben, kitűnő társaság kíséretében jártam a helyszínen - bár nem először. A láda megjelenése előtt jártunk erre, és már akkor jó ötletnet gondoltuk a hely bemutatását.

IMG_20230204_132008IMG_20230204_132611
ChefBogi 2023.02.04 13:23 - Megtaláltam
Chef Bogi ezt is megfőzte, köszönöm a rejtést!!! [Geoládák v3.12.10]

larzen 2023.01.15 12:30 - Megtaláltam
családi ládázás keretében, köszönjük a rejtést!

necrophorus 2023.01.13 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

fcsaba 2022.11.19 13:31 - Megtaláltam
Pilisszentlélek - Pilismarót túra Csillaggal. Egy látnivaló, egy láda, gyors találat - ahogy a nagykönyvben meg van írva! Ez egy bónusz láda volt, eredetileg nem is volt betervezve; persze ennek következtében már sötétedéskor fejeztük be. Köszönjük a rejtést!

ndavid42 2022.11.01 11:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! +Timi, Lencse, Levente [Geoládák v3.12.10]

laclac88 2022.10.09 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Apexsek 2022.10.08 15:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
A P70 túra közben útbaejtve.

vittorio 2022.10.05 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

 
Bence071012 2022.09.10 18:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vAkos21 2022.09.10 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Geoculus 2022.09.05 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emmerwald 2022.08.31 16:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.32
Délutáni séta közben, a GCKUPA keretében érintettem a pontot.
Toll nem volt a dobozban, így dobtam bele.
Szép környék, köszönöm a rejtést!

IMG_20220831_164216IMG_20220831_172641
Szalay-team 2022.08.29 14:36 - Megtaláltam
Búbánatvölgyi családi kirándulásunk 4. ládája...
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ghabbi 2022.08.21 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

cosinus0 2022.07.17 15:45 - Megtaláltam
Megvan. Köszi a rejtést!

adamtrixi 2022.07.16 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

adamvivi 2022.07.16 19:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

adamatis 2022.07.16 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

VikiZsolti 2022.07.09 17:18 - Megtaláltam
Viki, Ildi, Szabi, Zsolti :) Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Chamberneazy 2022.06.11 13:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

speti 2022.06.06 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

lupin 2022.05.14 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk a fiammal, köszönjük a rejtést.
[Geoládák v3.12.8]

Zsiráf 2022.05.10 13:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.33
Holnap lesz 20 éves az első megtalálásom. 20 helyett 10/8.
Én keresztet nem is láttam, csak erdőt, erdőt, és utat...

Maxi613 2022.04.24 17:08 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.12.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (272 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]