geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4191. Labin (GCLABI)

A vár

A vár

Kilátás a vár felé sétálva

Kilátás a vár felé sétálva

Tipikus isztriai temetőkápolna

Tipikus isztriai temetőkápolna

Kilátás a vár felé sétálva

Kilátás a vár felé sétálva

A várbástya a Crc téren

A várbástya a Crc téren

Sok ilyen hangulatos sikátor van

Sok ilyen hangulatos sikátor van

Itt osontak át a legények a leányokhoz :)

Itt osontak át a legények a leányokhoz :)

A lépcsőzetes tér

A lépcsőzetes tér

A lépcsőzetes tér

A lépcsőzetes tér

Bástyán ücsörögve

Bástyán ücsörögve

Messziről látszik a régi bányagép

Messziről látszik a régi bányagép

A bánya indításakor

A bánya indításakor

A lázadó labini köztársaság tagjai

A lázadó labini köztársaság tagjai

Egy földalatti város tervei

Egy földalatti város tervei
Szélesség N 45° 4,844'
Hosszúság E 14° 7,427'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.08.10 18:50
Megjelenés időpontja: 2016.08.10 21:34
Utolsó lényeges változás: 2017.09.08 23:03
Utolsó változás: 2020.11.11 12:25
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Szárnyaló Sas
Ládagazda: Szárnyaló Sas
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 54 + 1 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP

2017 augusztusában sajnos a láda másodszor is eltűnt. :( Úgy tűnik a helyiek nem akarják a várfal alatt ezt a ládát, ezt be kell látni, így az eredeti helyet feladtam. Szerencsére pont Horvátországban nyaraltam mikor ez kiderült, így ideugrottam pótolni a ládát (potom 200km, mi az :).
A láda multiládává alakul. A láda a városon kívül került elhelyezésre, a másik pont pedig a város közepén lévő lépcsős téren lévő felirat (virtuális)
1. pont:  N 45° 4,844' E 14° 7,427' 230 m [GCLABI-1]
A láda a városon kívül elhelyezve, benne a jelszó első része. Óvatosan kelj át az úton a zebránál mert nincs járda a túloldalon!

2. pont:  N 45° 5,165' E 14° 7,434' [GCLABI-2]
A jelszó második részét a lépcsős téren a piros palota előtt lévő padról olvashatod le. Az első sor a jelszórészlet, úgy írva ahogy látod, rómaiasan.

A jelszó a két részlet egymás után írva, szóközzel elválasztva. A második részletben is van szóköz, így összesen 3 szóban kell írni.

Mivel a láda jó messze van, kérlek érezd Te is magadénak a ládát, tartsd karban, vegyél új dobozt, tegyél bele ajándékot. Köszönöm szépen!

Megközelítés
Labint a 66-os úton kell megközelíteni, és a vár felé venni az irányt (Stari Grad tábla). A vár oldalába egy macskaköves út vezet fel, ahol a bástya mellett elhaladva egyenesen át kell hajtani a váron.
 N 45° 5,134' E 14° 7,359' [GCLABI+crc-ter]
Érdekes ez a hely: egy sávra szűkül a bástya miatt, és ezen az egy sávon kell áthajtania mindenkinek, aki a környéken közlekedik. Épp csak az őrök nem állnak fent a bástya tetején, hogy vámot szedjenek. :)
A váron áthajtva két parkoló közül választhatunk.
Az ajánlott parkolótól 600m-t kell sétálni a várig, de nem fogod megbánni, mert lenyűgöző kilátásban gyönyörködhetsz.  N 45° 4,666' E 14° 7,476' [GCLABI+1parkoló]
A másik parkoló a vár oldalában van és fizetős, és még kerülni is kell a ládához.  N 45° 5,024' E 14° 7,354' [GCLABI+2parkoló]

Összefoglaló
Labin a környék központi városa. Közvetlen tengerpartja nincsen, de számtalan különböző fürdőhely érhető el 10-20 perc autóútra.
A város eredetileg két részből jött létre: Alsó-Labin és Felső-Labin, ami maga a vár. A fő látnivaló a vár, ami bárhonnan nézve csodálatos látványt nyújt, illetve szép panorámában gyönyörködhetünk mindenfelé. Nem érdemes csak a ládát levadászva továbbállni, ez a vár megér egy misét. :) Van itt szép főtér éttermekkel, kávézókkal, rengeteg kis hangulatos sikátor lépcsőkkel és kikopott kövekkel, díszes paloták és templomok, sétány a városfal tetején, és az elmaradhatatlan harangtorony. Ami különösen jó hangulatot ad neki, hogy ez egy élő, lakott vár, nem csak a szuvenírárusok és a turisták népesítik be.
Az alsó városban pedig mindent meg lehet találni, amire csak szükség van: boltok, benzinkút, autószerelő, stb. Itt van az egykori szénbánya is. Épületében jelenleg könyvtár működik.

Története
A város egyedülálló módon két teljesen különálló település. A fiatalabb, Alsó-Labin (Podlabin) az 1785-ben kezdődött szénbányászat miatt lett fontos település, mert az fellendülést hozott a környék számára. Alsó-Labinban a bányászok laktak. A 20. sz.-ra a néhol 800m mély tárnák már Felső-Labin alá is beértek. Néhány beszakadás miatt a talaj megsüllyedt, a házakon repedések keletkeztek, a lakókat veszély fenyegette, ezért áttelepítették őket a hegy aljába. 1984-ben leállították a bányászatot, a veszélyes tárnákat feltöltötték meddővel. Ezzel a süllyedés megállt, és a műemlékvédők vették kezelésbe az óváros épületeit. A 9000 fős lakosság többsége már nem költözött vissza. Ezt írja az útikönyv, de azóta már megváltozott a helyzet: A helyiek elmondták, hogy a korábban elnéptelenedett város újra benépesült és mindenhol laknak. Ez igaz is, és más várakkal ellentétben apartmant alig látni.

A stratégiailag kiváló helyen, a Gorica nevű meredek domb tetején illírek alapítottak erősséget az ie. 4. sz.-ban Albona néven. Az ie. 177-ben érkező rómaiak meghagyták ezt a nevet, a Labin név ebből származik. 1420-ig Aquilea, utána 1797-ig a velenceiek ellenőrizték innen a környéket. Ők a 16. sz. végén új falgyűrűt építettek. A Velencei Köztársaság megszűnésével a település a Habsburg Birodalom része lett. Ezt szakította meg a rövid ideig tartó Napóleon uralom (1806-13). A Habsburg uralom az I. világháború végéig tartott. 1921 márciusában a túlnyomórészt horvát nemzetiségű bányászok a termelés fokozása, az alacsony kereset és a rossz munkakörülmények elleni tiltakozásul sztrájkba léptek. Ebből forradalom lett, kikiáltották a Labini Köztársaságot, amelyet az olasz katonaság csak 34 nap múlva tudott leverni.

Fontosabb látnivalók a várban
 N 45° 5,134' E 14° 7,359' [GCLABI+crc-ter]
Crc tér (főtér, amin áthajtottál autóval): A sárga, háromemeletes városháza, bár 1900 körül épült, az olasz palotákat utánozza. Szemben áll az 1662-es oszlopos barokk városi loggia. A helyiek vasárnaponként most is itt beszélgetnek. A bástya 16. sz.-i, az ágyú a Habsburg időkből maradt. A helyiek szerint jó a pizzázó és a kávézó. A fagyis óriási adagokat ad.

A bástya mellett Szent Flórián-kapu velencei oroszlánnal és labini címerekkel díszítve. Innen a Régi térre jutunk (Stari trg).  N 45° 5,144' E 14° 7,406' [GCLABI+regi-ter] Balra 1555-ös sárga ház a régi városháza és börtön. Jobbra reneszánsz palota és a színház, ami eredetileg magtár volt. Érdemes végigsétálni a G. Martinuzzi utcán, mert számos 2-300éves olasz patríciuspalota van ott (balra fel).

 N 45° 5,165' E 14° 7,434' [GCLABI+lepcsos-ter]
Lépcsőzetes tér: Ez a legszebb tér a városban, kihagyhatatlan. A Mária templom 15. sz.-i gótikus, reneszánsz átépítéssel (rózsaablak, velencei oroszlán). A vörös színű palota a legszebb, ez a Battiala-Lazzarini-palota, jelenleg múzeum (római kőtár, bányászati, stb témákkal). Ez Isztria egyik legjobb állapotban fennmaradt barokk palotája. A templommal szemben van a paplak (most is ekként működik).

 N 45° 5,165' E 14° 7,492' [GCLABI+harangtorony]
Torony: A tipikus itáliai stílusú harangtoronyból szép a kilátás, bár a várat körbejárva már amúgy is láthattunk mindent a környéken.
Egy másik meglátás: "A templomtoronyba érdemes felmenni, nem drága és nemcsak a környező táj gyönyörű de a toronyban lévő harangokat is testközelből láthatja az ember." (NagymesterG)

További látnivalók a környéken
A természetes fürdőhelyek kedvelőinek ajánlom, hogy menjenek tovább és keressék fel a GCDUGU Séta a Duga Lukai köves tengerparton ládát. A hely nagyon sziklás és nagyon szép. Jókat lehet búvárkodni és ugrálni a sziklákról. Pomisának nagyon köszönöm ezt a ládát, ezzel vonzott ide engem és beleszerettem a környékbe, hosszabb időt töltök itt, így született ez a láda is.

Aki a kiépítettebb strandokat szereti, Rabac vagy Sveta Marina felé vegye az irányt.

Jó program pl. hazafelé kihagyni az Učka-alagutat, és Fiume (Rijeka) felé végighajtani a 66-os úton. Gyönyörű tengerparti úton lehet végig menni, ami kocsiból nézve is élményt nyújt. Útközben érdemes megállni egy-két kilátóhelynél (észre fogod venni), megnézni Mošćenice várát, és gyönyörködni Abbázia (Opatia) és környéke monarchia idejét idéző villáiban, hoteljeiben. Abbázia és környéke autóból is élvezhető, Mošćenicét érdemes bejárni, akár fél óra alatt megnézhető.
Az Učka-alagút kontra tengerparti 66-os út időkülönbsége 12 perc, miközben az alagútért fizetni kell.

Forrás: Saját tapasztalatok és Fehér György: Isztria csodái (aki Isztriába jön, annak nagyon ajánlom ezt a könyvet, a legrészletesebb útikönyv)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (19 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.50 web: 4.79 átlag: 4.66

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fa-peti 2021.10.29 09:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2021.10.29 09:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

gyberna 2021.09.16 18:23 - Megtaláltam
Ravniban nyaraltunk, így többször átmentünk Labinon, alig vártam, hogy megálljunk és sétáljunk egyet ott is, mert annyira hangulatosnak tűnt az óváros. És nem csalódtam, nagyon szép minden, úgyhogy köszönjük a láda rejtést is! :) [Geoládák v3.12.1]

szabicsalad 2021.08.17 12:59 - Megtaláltam
Erre jártunk megtaláltunk :) [Geoládák v3.11.3]

alberrt 2021.08.09 19:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

JenniMiki 2021.08.09 19:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) Jenni&Miki [Geoládák v3.11.3]

lelcache 2021.08.01 07:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.54
Pola közeli nyaralásunkból hazafelé menet jöttünk be ide, bevallom, leginkább a láda miatt. Korán érkeztünk, a település még szinte aludt. Nem volt senki az utcákon, és a parolás sem okozott még ilyenkor gondot.

Kicsit sétáltam a sikátorokban. Tetszett a település! A lépcsős tér tényleg nagyon látványos. A láda is gyorsan meglett!

Köszi a rejtést!

lelcache

20210801-2116620210801-21167
20210801-2116820210801-21169
20210801-2117020210801-21171
20210801-2117220210801-21173
eccaecca 2021.07.30 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

cybericius 2021.07.16 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]
Minden rendben volt!
köszönöm

K.L. 2021.06.23 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon szép hely! A láda rendben van; annyi kellemetlenség volt, hogy szandálban voltam. és át kell hatolni egy 5-6 m-es bozóton.

Reggel 2020.08.25 18:11 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita és Reggel

ArNick 2020.08.23 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget! [g:hu 1.6.7]

bondi3 2020.07.17 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

g-tabe 2020.07.17 11:28 - Megtaláltam
Tény, hogy vannak szebb horvát városok, de ez is megér sétát.
A bringás ládázásunk központjaként ez a város volt a célunk, jól választottunk. :-)
Köszönöm a rejtést!

stari grad 
sambenedek 2020.07.10 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Rabacból gyalog fel, a patak és a vízesések mentén.

bogi&beci 2019.08.25 18:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

duranyikd 2019.08.24 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Benedek_Vulkán 2019.08.20 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Korábban már voltunk Labinban, most átutazóban újra bejöttünk - mi kedveljük, hangulatos település. Köszönjük a rejtést.

20190820_14043120190820_140645
Zivatarlány 2019.08.20 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Korábban már voltunk Labinban, most átutazóban újra bejöttünk - mi kedveljük, hangulatos település. Köszönjük a rejtést.

20190820_14004720190820_135303
20190820_14014620190820_135249
lacc 2019.07.24 17:12 - Megtaláltam
Én a 2-es pontot erre módosítanám: N45°05.165 E14°07.442
Tegnap Rovinjban voltunk, lényegében hasonlót találtunk itt is kicsiben.
Köszönjük a rejtést!
Ildike&Laci és Ildi&Laci

kobcikrajci 2019.04.11 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.0]

scele 2019.03.19 11:42 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

nyuszoka 2019.03.19 11:42 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Strombus 2019.03.16 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.52
Szép, hangualtos kis település, de semmiben sem tűnik kiemelkedőbbnek a többi hasonlónál. Gondolom, itt nyaralt a rejtő, így nekünk is ide kell jönni, nem pont egy másikba.
A láda egy .com-ostól 23 méterre van. :-( Tettem bele horvát nyelvű, laminált mugli infót és ajándékokat.

Ha ennyi sok szó és kép van a ládaoldalon a bányászatról, nem értem, miért nem visz a multi egy pontja egy bányászati érdekességhez is.

2019 03 16 Labin Lépcsőutca templomokkal és palotával GCLABI2019 03 16 Labin Templom velencei oroszlánnal 2 GCLABI
2019 03 16 Labin látképe GCLABI2019 03 16 Labin Vicces zebra GCLABI
Péter60 2019.03.16 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.52
Szép hely, semmi gond, sok ilyen van még a környéken. Ha már erre jártunk begyűjtöttük, de ezért Magyarországról ide jönni, ugye ezt nem gondoltátok komolyan?!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (55 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]