geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4199. Tiszolc, a Vár-hegy gerince (GCtslc)

A gerinc januárban, ...

A gerinc januárban, ...

... és augusztusban.

... és augusztusban.

Sárga jelzés

Sárga jelzés

A legnagyobb letörés

A legnagyobb letörés

A Kerek-kő januárban ...

A Kerek-kő januárban ...

... és augusztusban.

... és augusztusban.

"Veszélyes szakasz"

"Veszélyes szakasz"

Láncok

Láncok

Hátul, jobbra a Klenóci-Vepor

Hátul, jobbra a Klenóci-Vepor

Az Alacsony-Tátra havas gerince

Az Alacsony-Tátra havas gerince

A várfal maradványai

A várfal maradványai

Murányi-fennsík

Murányi-fennsík

Tiszolc

Tiszolc

A városháza és az evangélikus templom

A városháza és az evangélikus templom

Rejtekadó fa

Rejtekadó fa

A láda a fészekben (még az álcázás előtt)

A láda a fészekben (még az álcázás előtt)
Szélesség N 48° 40,742'
Hosszúság E 19° 55,080'
Magasság: 835 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.08.23 13:10
Megjelenés időpontja: 2016.09.01 14:00
Utolsó lényeges változás: 2020.02.27 09:50
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: VP
Ládagazda: VP
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4200 m
Megtalálások száma: 14, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


Röviden: 10 cm magas, 6 cm átmérőjű műanyag henger. A jelzett úttól pár lépésre, többtörzsű hársfa törzsei között, talajszinten. A dobozt megtámasztó követ ne vedd ki (vagy ha kiesik, jól rakd vissza), mert különben a láda kiesik és legurul!

Megközelítés:
Tiszolc a Magas-Tátrába vezető legrövidebb út mentén fekszik, Budapestről a Somoskőújfalu - Fülek (Fiľakovo) - Rimaszombat (Rimavská Sobota) útvonalon éppen 200 km.
Parkolni a városháza és az evangélikus templom közötti téren érdemes:  N 48° 40,850' E 19° 56,520' 410 m [GCtslc+parkolo] (ingyenes).
A ládához a sárga jelzésen lehet feljutni, ez egy 8 km-es körút, amelynek nagyjából a felénél van a célpont.
Az út mindkét irányban bejárható, de talán célszerű az óramutató járásával ellentétes irányban haladni: így az északi, hűvösebb oldalon kell felfelé menni, és a sziklás, kitett (pár méteren keresztül láncos!) szakaszon is felfelé kell menni, ami könnyebb, mint lefelé. Ebben az esetben a ládát közvetlenül a sziklás szakasz előtt lehet elérni, így extrém időben (jeges szikla, felhőszakadás) a megtalálás után vissza lehet fordulni. De ezt csak ilyen esetben ajánlom: a láda után következik az út legszebb szakasza, a rejtés fő látnivalója, a Vár-hegy gerince.
A parkolóból észak felé indulva kis, földes utcákat követve a  N 48° 41,210' E 19° 56,110' 420 m [GCtslc+jelzes] ponton tudunk becsatlakozni a vasútállomás ( N 48° 41,445' E 19° 56,145' 445 m [GCtslc+allomas]) felől érkező sárga jelzésbe. Innentől végig ezt kell követni. A  N 48° 41,285' E 19° 55,330' 475 m [GCtslc+elagazas] ponton a jelzés kicsit nehezen észrevehetően balra bevisz az erdőbe. A további útszakaszon a jelzés jól követhető.
A láda előtt érjük el az első látnivalót, a Kerek-követ (Okrúhla skala):  N 48° 40,710' E 19° 54,970' 835 m [GCtslc+szikla]. A tetején erdővel borított sziklát függőleges falak határolják, út nem vezet rá, megmászása veszélyes (és mivel védett területen van, feltehetőleg tilos is). A szikla lentről is látványos (később pedig fentről fogjuk látni), oldalában kisebb barlangüregek is vannak.
Tovább haladva közvetlenül a "veszélyes" rész (táblán: "nebezpečný úsek") kezdete előtt érjük el a ládát. Egy többtörzsű hársfa törzsei közt keresd, talajszinten. Kérem, hogy a dobozt megtámasztó követ ne vedd ki (vagy ha kiesik, jól rakd vissza), mert különben a láda kiesik és legurul.
Logolás után nem érdemes visszafordulni: ezután jön a legszebb rész, és - bár egy kicsit kell még felfelé menni - erre pár száz méterrel rövidebb is az út. A figyelmeztető tábla után egy néhány méteres láncos szakasz is van, és utána is egy darabon a sziklákon vezet a jelzés, de száraz időben nem jelent különösebb nehézséget a leküzdése. (Jeges időben, hóban, esőben azonban fokozott figyelmet igényel!) A gerincen érdemes többször megállni, visszanézni a Kerek-kő felé, megcsodálni a kilátást a Klenóci-Vepor (GCtars), az Alacsony-Tátra, a Murányi-fennsík felé.
A gerinc egy idő után erdőssé válik és kiszélesedik. Az egykori várból csak néhány faldarab látható. A GCYYR0 .com-os láda után nem sokkal érjük el a Vár-hegy (Hradová) legmagsabb pontját:  N 48° 40,900' E 19° 55,425' 890 m [GCtslc+csucs]. Innen Murány irányába van kilátás.
Ezután kezdődik az ereszkedés: egy darabon még folytatódik a szép, köves (de itt már beerdősült) gerinc, majd a  N 48° 41,020' E 19° 56,000' 740 m [GCtslc+zaszlo] kilátópont után egy épített szerpentinező ösvény visz minket vissza a városba ( N 48° 40,785' E 19° 56,330' 420 m [GCtslc+erdoszel]) és a főtérre.

Tiszolc (Tisovec)
A Murányi-fennsík (Muránska planina) délnyugati lábánál fekvő, döntő többségében szlovákok által lakott kisváros a Breznóbánya (Brezno) - Rimaszombat (Rimavská Sobota) - Feled (Jesenské) vasútvonal mentén. A vasútvonal érdekessége, hogy Tiszolctól északra, a Zbojská-nyergen át, fogasléc is van a sínpár között, hogy az egykor erre járó tehervonatok le tudják küzdeni az emelkedőt. Ma a Bzmot ("Piroska") motorkocsik fogaskerékhajtás nélkül is felkapaszkodnak, de két éve (évente néhány napon) újra közlekedik a gőzös fogaskerekű is.

Vár-hegy (Hradová)
Közvetlenül a város felett magasodik a 890 méteres Vár-hegy (Hradová), amelyen először földvár, majd a XIII. században kővár épült. A vár a kuruc harcok idején elpusztult, csak egy kis faldarab látható.
A Vár-hegy kelet-nyugati gerince különösen a csúcstól nyugatra látványos, itt egy szakaszon kibújik az erdőből, a jelzett út is a csupasz sziklafelszínen vezet. A gerincet az impozáns Kerek-kő (Okrúhla skala) zárja le: egy hatalmas, minden oldalról függőleges falakkal határolt, hengeres alakú sziklatömb.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (9 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.83 web: 4.89 átlag: 4.91

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


akosgy 2021.09.10 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Útban a Magas-Tátra felé megálltunk itt, hogy végigjárjuk a körtúrát. A főtéren leparkolva elindultunk a javasolt útvonalon. Első látásra talán nem túl bizalomgerjesztő a környék, de a látszat ellenére az emberek kedvesek voltak. Az utca végén egy udvarból kirohanó labrador csatlakozni akart hozzánk, de visszaparancsolták a házba. :)

A gerinc első szakasza a várakozásoknak megfelelően csetres volt, de a két felmászás és a kilátás kárpótolt a karcolásokért. A láda tökéletes állapotban a helyén van. Lefelé a szerpentin már jobban kijárt, látszik, hogy alapvetően itt jönnek fel a népek.

Visszaérve beültünk a pizzériába egy Diabolská-ra és egy korsó Kofolára, hogy ne éhesen menjünk este bevásárolni. :) A várost elhagyva még megálltunk még megtölteni a palackjainkat a messzeföldön híres Tiszolci Szódavízzel - nagyon jó kis bubis ásványvíz. :)

Köszi a rejtést!

Csipetnyi Ausztria :) 
kócoska 2020.11.15 18:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! a ködös novemberi vasárnap dupla Várhegy túrájának 2. állomása. jó kis szintek vannak, s a kilátás is biztosan gyönyörű, ha nincs ködbe burkolózva. de a mászos rész nagyon nagyon tetszett. ugyan a kettő láncos részből már csak az egyiken van lánc, de megoldottuk egy póráz és egy sál segítségével... szuper rejtés, kár, hogy kevés a megtalálása. viszont a terep nem a babakocsis verzió, de háta kilátásért meg kell küzdeni! :)) [Geoládák v3.7.6]

kilátásZsenge a sziklamászó kutya
itt már eltakarta a kilátást a ködszép szlovák zászló :-D
az útra bedőlt fák nehezítik a feljutástbedőlt fák, de a pizza kárpótol
zoo_lee+Edit 2020.06.27 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Edittel közösen

Mikulás 2018.08.05 09:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Szepesszombatról hazafelé tartva ejtettem útba ezt a remek kis ládát. Már jártam a községeben idén és akkor a szakadó eső miatt nem vágtam neki (anno az Alacsony-Tátrából igyekeztünk haza, most meg a Magas-Tátrából). Most borongós idő, 20 fok fogadott. Igazán tökéletes idő egy túrára, amíg otthon tombol a 35 fokos hőség. A VP által javasolt kört tettem meg, pont úgy, ahogy írva vagyon. A túra első fele sűrű erdőben vezetett, szinte félhomály volt :) Emelkedett rendesen. A nyeregbe felérve öröm volt kilépni a sűrű erdőből a fényre. A láda pontos leírásnak és koordinátáknak azonnal meglett. Innen indult az élvezetes rész: a kis gerinc. Minden perce öröm volt, sajnáltam is, hogy "csak" ennyi, de ne legyünk telhetetlenek! Amit leértem a gerincről, elkezdett esni, de a lombozaton nem jutott át a víz, így amíg le nem értem a községbe, nem kellett az esőkabát. Csak az utolsó 300 méterre vettem fel. A parkolóhoz leérve gyorsan átöltöztem és éppen ki is nyitott a pizzéria (11-kor). Remek! Ment is le a kofola meg a pizza - mintegy pótolandó az elvesztett folyadékot és kalóriákat! :-) Nagyon jó kis hely!

Köszönet ezért a kalandért! Klassz volt.
Mikulás

IMG_1942IMG_1946
IMG_1948IMG_1949
IMG_1951IMG_1952
IMG_1954IMG_1955
kobcikrajci 2018.06.06 20:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.60
Felvidéki kirándulás záporok után, megnyugvó légkör mellett. A térképre nézve adta magát, hogy a rövidebbnek tűnő útvonalat választom, tehát a belvárosból vágtam neki a sárgának az irányváltós ösvényen. Ekkor még sétálgatósnak tűnt a terep, nem is nagyon tűnt különlegesnek. A meglepetések a csúcson kezdődtek, ahol még mindig emelkedett a terep, szaporodtak a sziklák, végül csak sziklák maradtak, és nagyon élménygazdag útvonalat kellett járni. A tömbök változatos formavilága, a csúcspanoráma szédítő érzése, a sok-sok apró, nyíló virág igazán nem semmi! A nehézségre jellemző, hogy kb. 200 m-t legalább negyed óra alatt tettem meg! :) Nem járhatnak túl sokan erre, mert a cél felé mindkét irányból nagyon buja a cserjeszint, néhol az ösvény is csak a növényzet széthajtásával lesz látható. És ugye eső után minden vizes... :( Az állomás felé tartó sárga - szakasz meredeken eső erdei ösvény, nagyon sűrű erdőben, itt szinte már alig láttam. Végül már közvilágítás mellett értem le a város kevésbé frekventált részére, ahol a "szegénysoron" haladtam vissza a főtérre. Teljes kontraszt!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9 
Strombus 2017.08.25 18:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
A GCpir letekerése után a kemény mag a GCKRH-t vette célba, akinek meg elég volt egy napra egy biciklitúra, az kirándulást tervezett. Hova menjünk? Több opció közül végül is VP javaslatára ezt a túrát választottuk, amiről csak annyit tudtunk VP-től, hogy nagyon szép. Az, hogy milyen a terep, már csak a helyszínen derült ki.
A hegynek olyan gyorsan nekiindultunk, hogy csak a zászlós kilátópontnál vettük észre, hogy nem a rejtő javasolta irányban haladunk, pedig az volt a célunk eredetileg. A túra végén az elnyúló lefelé caplatáskor meg is magyaráztuk magunknak, hogy igazából így jobb is volt. :-) A két felmászósra javasolt (egyik lánccal támogatott) szakasz olyan rövid, hogy nem nagy ügy leküzdeni, akár felfelé, akár lefelé halad rajta az ember. A rendkívül keskeny, sziklás gerincen végigmenni pedig mindkét irányból ugyanolyan élmény. Sosem jártam még ilyen helyen! Lelkileg szerintem jobb, hogy a nehézségek végén vár a jutalom, nem először megkeresem a ládát, aztán következik a kaland. Így biztos vannak olyanok, akik a javasolt irányból érkezve a logolás után visszafordulnak és éppen arról maradnak le, amit a rejtő meg akart mutatni.

Ha valóban megteszi azt a körtúrát az ember, amit a rejtő javasol, akkor a terepnehézség nem 3,5-as, hanem 4,5-es egy átlagos kesser számára!

Köszönöm a rejtést, köszönöm a társaságot, veletek együtt még nagyobb élmény volt!

2017 08 24 Tiszolci panoráma CSaba és családja Attila ha2 Péter60 2 GCtslc2017 08 24 Tiszolci panoráma kőbányával GCtslc
2017 08 24 Tiszolci gerincen Csaba és családja Attila Péter60 GCtslc2017 08 24 Tiszolci Vár-hegy Csúcs faluval GCtslc
2017 08 24 Tiszolci Vár-hegyen lemászik Csaba és ha2 1 GCtslc2017 08 24 Tiszolci Vár-hegyről lefelé Péter GCtslc
Csaba & családja 2017.08.25 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.58
Mondanám, hogy ez volt a 4 napos szlovákiai túra legszebb ládája, de szerencsére igen nagy volt a konkurencia. Először a szerpentin, ami a jó társaságnak köszönhetően gyorsan elfogyott, majd a sziklákon mászás, ugrálás. Nagy élmény volt, egy darabig nem felejtjük el.

-1-2
-3-4
-5 
Péter60 2017.08.25 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.44
A délelőtti csapatos GCPIR tekerése közben a rejtővel beszélgetve az volt az érzésem, hogy nem bánná, ha eme közeli ládájának több megtalálója lenne. Így hát nem volt más "választásunk" a délutáni programot illetően :)!
Öten vágtunk neki, egy klassz 9 km-es izzasztó körtúra kerekedett belőle. A javasolt iránnyal szemben haladtunk (nem tudatosan), de a gerincen a kritikus szakasznál nagyjából mindegy is, szédítően szép a kilátás minden irányban. Jó, hogy többen voltunk, így részemről legalább is nagyobb volt a biztonságérzet.
Nagy élmény volt, a láda rendben a helyén.

ha2 2017.08.25 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.17
Nem egy nagymamás, babakocsis útvonal.
A délelőtti bringázás és ebédelés után viszonylag későn vágtunk neki a hegynek. Mi az ajánlott iránnyal ellentétes útvonalon indultunk el,de szerintem jó bemelegítés volt a szerpentinezés. A várható panorámából már itt is ízelítőt kaptunk és com.os ládát is találtunk. Nem vagyok kezdő túrázó de azt hiszem hogy ilyen szikla-gerinc túrát még nem jártam végig. Tériszonyos kessereknek nem szabad sem jobbra sem balra lenézniük a turistaútról. Hangsúlyozom, ez egy jelzett turistaút! No igen ez itt Szlovákia. Szerencsénkre most száraz időben nem volt olyan veszélyes. A gerincről páratlan panorámában gyönyörködhettünk. A fotók nem is tudják visszaadni a látványt.
Csak ajánlani tudom minden megszállottnak, persze nem véletlen hogy több mint egy év alatt ilyen kevésen találták meg.

Nem túl szép látvány.Bizarr sziklaformák.
Strombus félelmet nem isnerve.Túl a nehezén.
291 
szamosszamoca 2017.08.13 19:00 - Megtaláltam
A ládáig és vissza, ez volt a terv.Na de aki béna,az rosszul indul. Szépen felmásztunk a gerincen, végig mentünk majdnem a ládáig. Akkor jöttünk rá, megfordítottuk a kört. Esett egy kis eső előttünk,nem sok, de ahhoz elég, hogy a láncot lefelé ne vállaljuk be :(. A szállásunktól is igen csak messze voltunk még, nem akartuk a háziakat nagyon várakoztatni. Kedves Rejtő, Rád bízzuk, ér-e annyit a gerincen való egyensúlyozásunk, hogy elfogadd találatnak.

[Jóváhagyta: VP, 2017.08.19 17:54]
Köszönjük!

100_2026100_2027
100_203420991258_1611674115523496_583679576_o
20938960_1611571218867119_1924646535_n 
Hey-ho 2017.07.19 09:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

fehérkút 2017.07.17 13:23 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Macusa 2017.06.07 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.13
Útban a "Paradicsom" felé, egy kis kitérő és bemelegítés. Eddigi találataink közül mindenképpen a legkeményebb el közé tartozik! Gyönyörű a kilátás a gerincről! Köszönjük!!!!

becko 2016.09.02 16:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
könnyű nettalálat [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
Helyett - a délelőtti Tátra túra 1600m szintjével a lábamban - könnyednek nem nevezhető leküzdése az újabb 450m emelkedésnek.
A csúcson elkapott egy könnyű zápor, így nem sokat élvezkedtem.
Néhány fotó is is készítettem, de - hasonlóan a tátrai képekhez - ezeket sem tudom előhívni az sd kártyáról.
2004-ben jártam itt, ezek a képek akkor készültek.

061 Tiszolc064 Tiszolc
075 Tiszolc084 Tiszolc
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]