FAQ
4231. Rácalmási Nagy-sziget és Ártéri Tanösvény (GCRNAT)

Rácalmás címere

Rácalmás címere

A sziget logója

A sziget logója

A sziget információs táblán

A sziget információs táblán

Hídon juthatunk a szigetre

Hídon juthatunk a szigetre

Esőben menedékül szolgáló faházak

Esőben menedékül szolgáló faházak

Megmaradt öreg körtefa

Megmaradt öreg körtefa

Festői látkép a hídról

Festői látkép a hídról

Ártéri tanösvény

Ártéri tanösvény

A tanösvény, gazdag állatvilággal

A tanösvény, gazdag állatvilággal

Információs táblák kalauzolnak

Információs táblák kalauzolnak

Madárles a megfigyeléshez

Madárles a megfigyeléshez

Erdei utakon haladhatunk

Erdei utakon haladhatunk

Ezt látja a láda

Ezt látja a láda

2. pont

2. pont

3. pont környéke

3. pont környéke
Szélesség N 47° 1,588'
Hosszúság E 18° 56,949'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.01.19 18:17
Megjelenés időpontja: 2017.01.19 22:49
Utolsó lényeges változás: 2021.07.25 09:53
Utolsó változás: 2022.10.23 08:18
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Csatári Tamás, Fercsi Péter
Ládagazda: Csatit
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3340 m
Megtalálások száma: 314 + 3 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


A multiláda 4 pontos, az első 3 ponton jelszórészleteket találtok az információs táblák alján lévő fémlapokon (egy szó), a 4. ponton található a láda a jelszó utolsó részével, a kis-Dunaág partján egy fa tövében található, természetes takarással. A jelszó a 4 pont szavai sorrendben (1-4 pont) egybeírva.

1. pont N 47°01,949' E018°57,133'

2. pont N 47°02,069' E018°57,409'

3. pont N 47°01,794' E018°57,576'

4. pont N 47°01,588' E018°56,949'


A ládába TravelBug Még nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval
A 6-os főútvonalról Rácalmás településre lekanyarodva az út vonalvezetését követve a parkoló koordinátái a Nagy-szigetre átvezető híd elé vezetnek.

Parkolás
A szigetre átvezető híd előtt, murvás parkolóban. A parkolás ingyenes.  N 47° 1,665' E 18° 56,969' 120 m [GCRNAT+Parkoló]

Autóbusszal
Dunaújváros autóbusz-pályaudvaráról induló helyközi buszjárataival is könnyedén megközelíthető a sziget, Rácalmáson a negyedik megállónál kell leszállni, a Pomóthy áruháznál (Széchenyi tér). Innen 15 perces sétával elérhető a szigetre átvezető híd.

Multi pontok

A hídon átkelve a szigeten szembe találjuk magunkat a sziget térképével. Innen balra elindulva közelíthetjük meg az 1. pontot a Piros körtúra turistajelzést követve.

FIGYELEM! A sziget egész területe természetvédelmi terület.

1. pont:  N 47° 1,949' E 18° 57,133' 123 m [GCRNAT-1]
Itt információt kaphatunk a nád hasznosításáról, mire használták a szigeten, illetve magáról a növényről. Az útvonalon továbbhaladva érhetjük el a 2. pontot.

Sajnos az információs tábla eltűnt, feltehetően a területen folyó fakitermelés miatt. A megadott ponton lévő nádból készült tereptárgyra helyeztem a jelszó részletet.

2. pont:  N 47° 2,069' E 18° 57,409' 123 m [GCRNAT-2]
Az ártéri tanösvényen végighaladva megfigyelhetjük a mocsár élővilágát, információt kaphatunk a mocsári állatokról. Itt érdemes a fahíd végén egyenesen továbbhaladni, az ösvényen pár méter megtételével kijutunk a Dunához. Nézelődést követően vissza a hídon érhetjük el a 3. pontot.

3. pont:  N 47° 1,794' E 18° 57,576' 123 m [GCRNAT-3]
Ezen a ponton a Duna vízjárásáról olvashatunk. A madárles oldalán lévő jelzőcsík megmutatja, hogy a nagy árvizek idején milyen magasságban hömpölygött a Duna vize. Ha az információs tábla mögött balra elhaladó kis ösvényen kitértek kicsit, páratlan élménnyel lesztek gazdagabbak, az érintetlen erdőt csodálhatjátok meg, gazdag állatvilág mellett. Ezt követően visszatérés a 3. pontra, innen a madárlessel szembeni úton haladva, az út végén balra fordulva visszatérünk a hídra.

4. pont:  N 47° 1,588' E 18° 56,949' 123 m [GCRNAT-4]
A kis-Dunaág partján egy fa tövében természetes takarással találjátok a ládát.

Rácalmási Nagy-sziget természetvédelmi terület

A Rácalmási Nagy-szigetet Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter 1996-ban, a Magyar Közlöny XXX. számában megjelent, 5./1996-os számú rendeletében nyilvánította országosan védetté. A védetté nyilvánítás célja az volt, hogy megőrizze a Nagy-sziget egyes helyein megmaradt, a Duna árterére jellemző erdőtársulások maradványait, valamint az ezekben élőhelyet találó védett, lágyszárú növényeket, és megfelelő szaporodó- és táplálkozóhelyet biztosítson az árterekre jellemző védett állatfajoknak.

Rácalmási Nagysziget

A sziget a Duna 1582-es és 1588-as folyamkilométere között fekszik. Nyugatról a 80-100 méter széles Kis-Dunaág, keletről pedig a Nagy-Dunaág határolja. Keleti oldalán zátonyszigetek helyezkednek el. A Nagy-sziget erdőterülete mintegy 200 hektár. A zátonyszigetek összesen kb. 100 hektáron fekszenek. Az ezekhez tartozó vízfolyások területe 83 hektár, az összes védett terület 383 hektárnyi nagyságú.
A sziget jelenlegi növénytakarója már nem nagyon hasonlít az eredetihez, de egyes helyeken még megmaradtak az ártérre jellemző erdőtársulások. A nagy területekre kiterjedő, tarvágásos erdőhasználat, a nemes nyár nagymérvű telepítése eltüntette a korábban volt értékes erdőket, az eredeti erdőállomány aránya 20 százalék alá csökkent. Ezt a szigeten sétálva szabad szemmel is tapaszthatjuk.

1996-óta a Duna-Ipoly Nemzeti Park előírásai alapján történik a gazdálkodás, újra hagyományos ártéri erdőtelepítés folyik a szigeten.

Ártéri gyümölcsösök

Ahogyan azt a falu neve is jelzi, a szigeten régen igen jelentős gyümölcstermesztés folyt. Az ártéri gazdálkodás egyik hagyományos ága a gyümölcstermesztés, a szigeten kezdetben a helyben növő vad alanyokat oltották be nemes vesszőkkel, így a gyümölcsfák a ligetes ártéri erdővel elegyesen álltak. Később a falu tehetősebb földbirtokosai a fáktól teljesen megtisztított területeket nemes csemetékkel telepítették be, nagy ártéri gyümölcsöskerteket létesítve.

Az idősek szerint a múlt század elején a szigeten több, mint 60 fajta alma termett (Nyári fontos, Téli piros pogácsa, Téli arany parmen, Bőralma), továbbá papkörte, vilmoskörte, kieffer körte, a besztercei szilva és dió termesztésére emlékeznek vissza. Mára ezek a gyümölcsösök megszűntek, de egyes, máshol nem honos fajták továbbra is fellelhetőek a szigeten, ezért fontos védelmük.

A sziget növényvilága

A komolyabb értéket a magasabb fekvésben elhelyezkedő keményfás erdők képviselik. A tölgy-szil-kőris ligeterdőkben a kocsányos tölgy, a magas kőris, és a vénic szil mellett elegyként megtalálható a virágos kőris, a mezei szil, a madárcseresznye, a kis levelű hárs, a zöld juhar és a mézgás éger is.

A cserjeszintben megtalálható a húsos som, a veresgyűrűs som, a csíkos kecskerágó, a kányabangita, a fekete bodza és az egybibés galagonya. A fák törzsére felfut az iszalag és a vadkomló.
Fontosabb lágyszárú növények a gyöngyvirág, a medvehagyma, a hóvirág, a saláta boglárka, az orvosi salamonpecsét, a szagos müge, a tavaszi tőzike, a nyári tőzike, a fekete nadálytő és az erdei pajzsika.

Állatvilág

A sziget természeti értékét növeli a gazdag állatvilága. A Nagy-sziget eredeti állapotban megmaradt területei és viszonylagos háborítatlansága hozzájárult ahhoz, hogy a szomszédos környezettől eltérő fajokban és egyedszámokban gazdag állatvilág maradt fenn.
Az emlősök közül megtalálható itt a hermelin, a molnárgörény, a mókus, az erdei pele, az európai sün, számos denevérfaj, a borz és a védett vidra is.

A Dunában előforduló valamennyi halfaj képviselőjét is sikerült fellelni. A védett fajok közül a réti csík, a kecsege, a német buco és a lápi póc fordul elő. Kétéltűek közül a tarajos gőte, a barna ásóbéka, a barna varangy, a zöld varangy valamint az erdei béka egyedei is megtalálhatók. A Nagy-sziget hüllői a fali és fürge gyík, erdei és vízisikló. Az ártéri kiöntésekben a mocsári teknős is előfordul.

A madárvilág a legszínesebb. táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen. A türelmesebbek olyan ritka gázlómadarakat is megcsodálhatnak, mint a szürke gém vagy a fekete gólya. Madárvonuláskor a szigetek több száz fős réce- és lúdcsapatoknak nyújtanak ideiglenes lakhelyet. A szigeten olyan fenséges ragadozó madarak is megtalálhatóak, mint a rétisas, a halászsas vagy akár a kerecsensólyom. Olyan értékes, védett fajokat sikerült beazonosítani a Nagy-szigeten, mint a barna kánya, kislile, a billegető cankó, a füles kuvik, a fekete harkály, a réti tücsökmadár.

Tanösvény

A Nagy-szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja a kirándulókat. A nyugalmat árasztó erdei sétautakon 17 színes, nagyméretű információs táblával ellátott állomás ad részletes útmutatást a szigetről, a Dunáról, az élővilágról, az ember tudatos jelenlétéről, Rácalmás történetéről.

Bizonyos megállóknál a természetbe illeszkedő esőházakban és madárvártákban végezhetnek megfigyeléseket vagy pihenhetünk meg. A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphidak vezetnek át. Így a sziget élővilágának szinte minden területét száraz lábbal kényelmesen járhatjuk be.

A tanösvény segítségével kitűnő képet kapunk a sziget csodálatos adottságairól, megismerhetjük a csak itt honos állat- és növényfajokat. A szigetet bejárva páratlan élménnyel leszünk gazdagabbak, a Kis-Duna a világtól elvágott holtágaival, romantikus motívumaival mindenkit azonnal rabul ejt.

Láda karbantartások

2017.01.19. A láda indításakor a szigeten tervszerű erdőgazdálkodást folytattak, a nehéz járművel kitaposták egyes részeken az utakat, sajnos egy két információs tábla is áldozatul esett. Tavaszra helyreállításuk megtörténik. Ha fagypont feletti a hőmérséklet, akkor a sárral meg kell küzdeni, tehát ünneplő cipőben nem ajánlott megkeresni.

2017.06.17. Ládaellenőrzés során mindent rendben találtam, a hiányzó íróeszköz pótolva lett.

2019.06.02. A Duna magas vízállása miatt a 2. pont megközelítése nem lehetséges. Amennyiben így is felkeresed a helyet, de ezt s pontot nem tudod felkeresni, elfogadom a megtalálást. Jelezni fogom, ha újra kereshetővé válik a 2. Pont is.

2019.07.28. Minden pont kereshető.

2019.12.15. Az első ponton a jelszórészletnek otthont adó infó táblát kitörték és a helyszínről is eltűnt. Javítás kicsit több időt vesz igénybe, így helyreállíításig beteg. A többi jelszórészletés a láda rendben a helyükön. Hs ezeket addig felkeresed, elfogadom a találatot.

2020.02.24. Minden pont kereshető. A 2. pontot a fa hídon át közelíthetjük meg, azonban a dunai árhullám megdöntötte a szerkezetet, nem életveszélyes, de csak saját felelősségre használható. Én átmentem rajta gond nélkül. Ha így marad, akkor a multipontok áthelyezését fogom elvégezni.

2021 01.04. A 4. ponton a láda eltűnt. 2021.01.05-én pótolom a ládát. Aki addog felkereste, de nem találta, keressen meg.

2021.01.06. A ládát pótoltam. Az egyedi logbook készítés alatt, de addig is minden adott a láda felkeresésére

2021.07 25. Láda és jelszórészlet pótopva, kereshető.

2022.10.23. A láda kereshető. A 2. pont fahídja bátorság próbás, ha, inkább kihagynátok, akkor elfogadom a bejelentést a megtaláláshoz.

Források
Szalai Árpád: Rácalmási örökségünk c. könyv
Jankovich Kúria
Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület''
Állapot: kereshető
2 játékos karbantartást javasolt; lásd a logokat.

KRW értékelés (98 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.58 web: 4.73 átlag: 4.65

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Butchman 2022.11.17 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

N.Zs. 2022.11.12 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.55
Köszönjük az élményt. Részletes beszámoló otthonról. [Geoládák v3.12.10]
Ez volt a mai napunk "kirándulós" pontja. Megbeszéltük, hogy én normál tempóban megyek, Anti pedig lassú apró léptekkel követ, térdkímélő üzemmódban. Az első pontnál szembesültem, hogy nincs meg az infó tábla, de a pótmegoldást megtaláltam a nádfedeles objektumban. Mértem egy koordinátát hozzá, (N 47°01.9415 és E 018°57.1335) mert nem hiszem, hogy záros időn belül új táblát helyeznek ki. Ezzel elvacakoltam és Anti sehol. Visszaszaladtam a pihenőig, ahonnan három irányba is lehet menni. megbeszéltük, hogy Ő levágja a kanyart, én körbe megyek. A pallósornál megint találkoztunk. Nagyon bírom az ilyen girbegurba ösvényeket, ez is tetszett. Óvatosan kell közlekedni, mert foghíjas, és néha a nagyobb dőlésszög miatt (is) csúszik.
Lementünk a Duna partra és a 3. pontig ott sétáltunk tovább, majd vissza a parkolóba. A dobozhoz már csak én sétáltam tovább. Jó kör volt. A tanösvényt magára hagyták, ahogy szokták. Köszönjük.

híd a szigetrehídról
alacsony vízállásfapallós ösvény
girbe-gurbalépünk
kesze-kuszaa gombák jól érzik magukat
IMG_3506IMG_3508
IMG_3509kukk
csendéletDuna part
kreatívIMG_3516
csendélet 2vissza út
IMG_3489 
Horváth Edit 2022.10.25 16:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Szuper kis kör volt! [Geoládák v3.12.10]

20221025_15574920221025_162134
geooszi 2022.10.11 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tünde&Attila 2022.10.01 13:59 - Megtaláltam
Végre sikerült! Ezúttal bicóval, szigetkörbejárással, átvágva a Gulyáspartunkig, ahol fürdés és zuhé is :) Utána esőben ázva visszatekerés, 9,5 km :)

Apuska 2022.09.09 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

edusanya 2022.09.09 13:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

lelcache 2022.08.30 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.58
Kalocsa környéki nyaralásunkból hazafelé menet. Ez volt a záróakkordja a kirándulásuknak.

Az egész napos meleg sétálgatások kicsit kifárasztották a családot, így ők csak a madárleshez gyalogoltak el, és a rekord alacsony Dunában gázoltak egy kicsit. Így egyedül jártam végig, a valaha szebb napokat látott tanösvényt.

Sajnos az elég nagyon elhagyatott. Látszik, hogy a létrehozása után senkinek nem volt már fontos az, hogy meg is maradjon. Feltételezhetően a létrehozására szánt pénzek nagy része magánzsebekben landolt. Elkészült, kipipálva, a karbantartás meg már senkit sem érdekelt.

Az első ponton már a kidőlt tábla sincs meg. Egy vesszőből font pihenő belsejében van egy darab bútorlap szerűség. Azon van egy felirat. Először kételkedtem, hogy ez a jelszórészlet, de aztán sikerült vele logolnom.

A második pont lenne a legérdekesebb. Szeretem a pallósorokat, de az itteni kezd életveszélyes mértékben korhadni, süllyedni. Egy része erősen meg van dőlve. Kicsit aggódva mentem át rajta. Sok helyen korhadt is. Szerintem nem sokáig lesz már járható.

A harmadik ponton a madárles is eléggé siralmas állapotban van. A növények is körbenőtték rendesen, így a kis tóra nem is lehet innen rálátni, szóval teljesen funkcióját vesztette.

A láda a parton könnyen meglett.

Megtalálás után én is gázoltam még egy kicsit a mederben. A meder 80%-a tök szárazon van. Alig van benne némi víz.

Ezzel a ládával véget is ért az idei nyaralásunk!
Köszönöm, hogy megmutattad!

lelcache+Zsé+Lilóka+Bambusz

Nagyon alacsony a vízállásÚton az első pont felé
Az első pontDeszkapalló a második pontnál
VadszőlőMadásles a harmadik ponton
Ez-az már hiányzik belőleA kis tó
RőzsehalomDuna
HalakKis halcska
Híd a szigetreSzáraz meder
Csontos80 2022.08.24 13:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.73
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Dani208 2022.08.21 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pedro750 2022.08.04 12:47 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50
Megtaláltam, köszi a rejtést!
A környéken jártam, többek között ezt is összeszedtem!
Kicsit olyan érzésem volt, hogy ennek a tanösvénynek nincs gazdája.... A hátsó madárles a szétesés határán van, a Duna felé kivezető fa hidacska eléggé instabil, info táblák kidőlve.
Pedig akár szép is lehetne

4196A070-56D7-4AF8-AD78-5E5AE91A6E986A093AA1-6DC0-4CF4-8FAD-9F994AA48A48
Páratlanpáros 2022.08.03 08:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

MaTamas 2022.07.15 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.98
30km-es bringatúra során jártam erre. Most kerékpárral jól járható volt minden ösvény, csak kár hogy a nagy szárazság az oka ennek.
Kár hogy rohannom kellett a vonathoz, több időt is eltölthettem volna a szigeten. És még a szúnyogok is jobban jóllaktak volna.

Mortanius 2022.07.13 12:30 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget!

Korigumi 2022.07.03 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Imperator Csaba 2022.06.18 14:06 - Megtaláltam
+Van! Köszi :) [Geoládák v3.12.7]

Bolondmatt 2022.06.18 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Szeszilvi 2022.06.18 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Igazi kalandtúra volt a csalánosban :)

BereznaiMiki 2022.06.12 12:43 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

K.L. 2022.06.05 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Visti48 2022.06.02 11:20 - Megtaláltam
Bobby Holmes társaságában. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bobby Holmes 2022.06.02 11:20 - Megtaláltam
Részletek hamarosan, feltehetőleg otthonról!
(Bár eléggé el vagyok maradva a logírással.) Köszönöm a rejtést!
-Bobby Holmes [Geoládák v3.12.10]

paidlp 2022.05.31 19:00 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést!

éjféli vadász 2022.05.15 23:59 - Megtaláltam
Meglett! Köszönöm!

Bence2009 2022.05.14 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (320 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]