geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4231. Rácalmási Nagy-sziget és Ártéri Tanösvény (GCRNAT)

Rácalmás címere

Rácalmás címere

A sziget logója

A sziget logója

A sziget információs táblán

A sziget információs táblán

Hídon juthatunk a szigetre

Hídon juthatunk a szigetre

Esőben menedékül szolgáló faházak

Esőben menedékül szolgáló faházak

Megmaradt öreg körtefa

Megmaradt öreg körtefa

Festői látkép a hídról

Festői látkép a hídról

Ártéri tanösvény

Ártéri tanösvény

A tanösvény, gazdag állatvilággal

A tanösvény, gazdag állatvilággal

Információs táblák kalauzolnak

Információs táblák kalauzolnak

Madárles a megfigyeléshez

Madárles a megfigyeléshez

Erdei utakon haladhatunk

Erdei utakon haladhatunk

Ezt látja a láda

Ezt látja a láda

2. pont

2. pont

3. pont környéke

3. pont környéke
Szélesség N 47° 1,588'
Hosszúság E 18° 56,949'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.01.19 18:17
Megjelenés időpontja: 2017.01.19 22:49
Utolsó lényeges változás: 2021.07.25 09:53
Utolsó változás: 2021.07.25 13:05
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Csatári Tamás, Fercsi Péter
Ládagazda: Csatit
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3340 m
Megtalálások száma: 242 + 3 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


A multiláda 4 pontos, az első 3 ponton jelszórészleteket találtok az információs táblák alján lévő fémlapokon (egy szó), a 4. ponton található a láda a jelszó utolsó részével, a kis-Dunaág partján egy fa tövében található, természetes takarással. A jelszó a 4 pont szavai sorrendben (1-4 pont) egybeírva.

1. pont N 47°01,949' E018°57,133'

2. pont N 47°02,069' E018°57,409'

3. pont N 47°01,794' E018°57,576'

4. pont N 47°01,588' E018°56,949'


A ládába TravelBug Még nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval
A 6-os főútvonalról Rácalmás településre lekanyarodva az út vonalvezetését követve a parkoló koordinátái a Nagy-szigetre átvezető híd elé vezetnek.

Parkolás
A szigetre átvezető híd előtt, murvás parkolóban. A parkolás ingyenes.  N 47° 1,665' E 18° 56,969' 120 m [GCRNAT+Parkoló]

Autóbusszal
Dunaújváros autóbusz-pályaudvaráról induló helyközi buszjárataival is könnyedén megközelíthető a sziget, Rácalmáson a negyedik megállónál kell leszállni, a Pomóthy áruháznál (Széchenyi tér). Innen 15 perces sétával elérhető a szigetre átvezető híd.

Multi pontok

A hídon átkelve a szigeten szembe találjuk magunkat a sziget térképével. Innen balra elindulva közelíthetjük meg az 1. pontot a Piros körtúra turistajelzést követve.

FIGYELEM! A sziget egész területe természetvédelmi terület.

1. pont:  N 47° 1,949' E 18° 57,133' 123 m [GCRNAT-1]
Itt információt kaphatunk a nád hasznosításáról, mire használták a szigeten, illetve magáról a növényről. Az útvonalon továbbhaladva érhetjük el a 2. pontot.

Sajnos az információs tábla eltűnt, feltehetően a területen folyó fakitermelés miatt. A megadott ponton lévő nádból készült tereptárgyra helyeztem a jelszó részletet.

2. pont:  N 47° 2,069' E 18° 57,409' 123 m [GCRNAT-2]
Az ártéri tanösvényen végighaladva megfigyelhetjük a mocsár élővilágát, információt kaphatunk a mocsári állatokról. Itt érdemes a fahíd végén egyenesen továbbhaladni, az ösvényen pár méter megtételével kijutunk a Dunához. Nézelődést követően vissza a hídon érhetjük el a 3. pontot.

3. pont:  N 47° 1,794' E 18° 57,576' 123 m [GCRNAT-3]
Ezen a ponton a Duna vízjárásáról olvashatunk. A madárles oldalán lévő jelzőcsík megmutatja, hogy a nagy árvizek idején milyen magasságban hömpölygött a Duna vize. Ha az információs tábla mögött balra elhaladó kis ösvényen kitértek kicsit, páratlan élménnyel lesztek gazdagabbak, az érintetlen erdőt csodálhatjátok meg, gazdag állatvilág mellett. Ezt követően visszatérés a 3. pontra, innen a madárlessel szembeni úton haladva, az út végén balra fordulva visszatérünk a hídra.

4. pont:  N 47° 1,588' E 18° 56,949' 123 m [GCRNAT-4]
A kis-Dunaág partján egy fa tövében természetes takarással találjátok a ládát.

Rácalmási Nagy-sziget természetvédelmi terület

A Rácalmási Nagy-szigetet Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter 1996-ban, a Magyar Közlöny XXX. számában megjelent, 5./1996-os számú rendeletében nyilvánította országosan védetté. A védetté nyilvánítás célja az volt, hogy megőrizze a Nagy-sziget egyes helyein megmaradt, a Duna árterére jellemző erdőtársulások maradványait, valamint az ezekben élőhelyet találó védett, lágyszárú növényeket, és megfelelő szaporodó- és táplálkozóhelyet biztosítson az árterekre jellemző védett állatfajoknak.

Rácalmási Nagysziget

A sziget a Duna 1582-es és 1588-as folyamkilométere között fekszik. Nyugatról a 80-100 méter széles Kis-Dunaág, keletről pedig a Nagy-Dunaág határolja. Keleti oldalán zátonyszigetek helyezkednek el. A Nagy-sziget erdőterülete mintegy 200 hektár. A zátonyszigetek összesen kb. 100 hektáron fekszenek. Az ezekhez tartozó vízfolyások területe 83 hektár, az összes védett terület 383 hektárnyi nagyságú.
A sziget jelenlegi növénytakarója már nem nagyon hasonlít az eredetihez, de egyes helyeken még megmaradtak az ártérre jellemző erdőtársulások. A nagy területekre kiterjedő, tarvágásos erdőhasználat, a nemes nyár nagymérvű telepítése eltüntette a korábban volt értékes erdőket, az eredeti erdőállomány aránya 20 százalék alá csökkent. Ezt a szigeten sétálva szabad szemmel is tapaszthatjuk.

1996-óta a Duna-Ipoly Nemzeti Park előírásai alapján történik a gazdálkodás, újra hagyományos ártéri erdőtelepítés folyik a szigeten.

Ártéri gyümölcsösök

Ahogyan azt a falu neve is jelzi, a szigeten régen igen jelentős gyümölcstermesztés folyt. Az ártéri gazdálkodás egyik hagyományos ága a gyümölcstermesztés, a szigeten kezdetben a helyben növő vad alanyokat oltották be nemes vesszőkkel, így a gyümölcsfák a ligetes ártéri erdővel elegyesen álltak. Később a falu tehetősebb földbirtokosai a fáktól teljesen megtisztított területeket nemes csemetékkel telepítették be, nagy ártéri gyümölcsöskerteket létesítve.

Az idősek szerint a múlt század elején a szigeten több, mint 60 fajta alma termett (Nyári fontos, Téli piros pogácsa, Téli arany parmen, Bőralma), továbbá papkörte, vilmoskörte, kieffer körte, a besztercei szilva és dió termesztésére emlékeznek vissza. Mára ezek a gyümölcsösök megszűntek, de egyes, máshol nem honos fajták továbbra is fellelhetőek a szigeten, ezért fontos védelmük.

A sziget növényvilága

A komolyabb értéket a magasabb fekvésben elhelyezkedő keményfás erdők képviselik. A tölgy-szil-kőris ligeterdőkben a kocsányos tölgy, a magas kőris, és a vénic szil mellett elegyként megtalálható a virágos kőris, a mezei szil, a madárcseresznye, a kis levelű hárs, a zöld juhar és a mézgás éger is.

A cserjeszintben megtalálható a húsos som, a veresgyűrűs som, a csíkos kecskerágó, a kányabangita, a fekete bodza és az egybibés galagonya. A fák törzsére felfut az iszalag és a vadkomló.
Fontosabb lágyszárú növények a gyöngyvirág, a medvehagyma, a hóvirág, a saláta boglárka, az orvosi salamonpecsét, a szagos müge, a tavaszi tőzike, a nyári tőzike, a fekete nadálytő és az erdei pajzsika.

Állatvilág

A sziget természeti értékét növeli a gazdag állatvilága. A Nagy-sziget eredeti állapotban megmaradt területei és viszonylagos háborítatlansága hozzájárult ahhoz, hogy a szomszédos környezettől eltérő fajokban és egyedszámokban gazdag állatvilág maradt fenn.
Az emlősök közül megtalálható itt a hermelin, a molnárgörény, a mókus, az erdei pele, az európai sün, számos denevérfaj, a borz és a védett vidra is.

A Dunában előforduló valamennyi halfaj képviselőjét is sikerült fellelni. A védett fajok közül a réti csík, a kecsege, a német buco és a lápi póc fordul elő. Kétéltűek közül a tarajos gőte, a barna ásóbéka, a barna varangy, a zöld varangy valamint az erdei béka egyedei is megtalálhatók. A Nagy-sziget hüllői a fali és fürge gyík, erdei és vízisikló. Az ártéri kiöntésekben a mocsári teknős is előfordul.

A madárvilág a legszínesebb. táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen. A türelmesebbek olyan ritka gázlómadarakat is megcsodálhatnak, mint a szürke gém vagy a fekete gólya. Madárvonuláskor a szigetek több száz fős réce- és lúdcsapatoknak nyújtanak ideiglenes lakhelyet. A szigeten olyan fenséges ragadozó madarak is megtalálhatóak, mint a rétisas, a halászsas vagy akár a kerecsensólyom. Olyan értékes, védett fajokat sikerült beazonosítani a Nagy-szigeten, mint a barna kánya, kislile, a billegető cankó, a füles kuvik, a fekete harkály, a réti tücsökmadár.

Tanösvény

A Nagy-szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja a kirándulókat. A nyugalmat árasztó erdei sétautakon 17 színes, nagyméretű információs táblával ellátott állomás ad részletes útmutatást a szigetről, a Dunáról, az élővilágról, az ember tudatos jelenlétéről, Rácalmás történetéről.

Bizonyos megállóknál a természetbe illeszkedő esőházakban és madárvártákban végezhetnek megfigyeléseket vagy pihenhetünk meg. A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphidak vezetnek át. Így a sziget élővilágának szinte minden területét száraz lábbal kényelmesen járhatjuk be.

A tanösvény segítségével kitűnő képet kapunk a sziget csodálatos adottságairól, megismerhetjük a csak itt honos állat- és növényfajokat. A szigetet bejárva páratlan élménnyel leszünk gazdagabbak, a Kis-Duna a világtól elvágott holtágaival, romantikus motívumaival mindenkit azonnal rabul ejt.

Láda karbantartások

2017.01.19. A láda indításakor a szigeten tervszerű erdőgazdálkodást folytattak, a nehéz járművel kitaposták egyes részeken az utakat, sajnos egy két információs tábla is áldozatul esett. Tavaszra helyreállításuk megtörténik. Ha fagypont feletti a hőmérséklet, akkor a sárral meg kell küzdeni, tehát ünneplő cipőben nem ajánlott megkeresni.

2017.06.17. Ládaellenőrzés során mindent rendben találtam, a hiányzó íróeszköz pótolva lett.

2019.06.02. A Duna magas vízállása miatt a 2. pont megközelítése nem lehetséges. Amennyiben így is felkeresed a helyet, de ezt s pontot nem tudod felkeresni, elfogadom a megtalálást. Jelezni fogom, ha újra kereshetővé válik a 2. Pont is.

2019.07.28. Minden pont kereshető.

2019.12.15. Az első ponton a jelszórészletnek otthont adó infó táblát kitörték és a helyszínről is eltűnt. Javítás kicsit több időt vesz igénybe, így helyreállíításig beteg. A többi jelszórészletés a láda rendben a helyükön. Hs ezeket addig felkeresed, elfogadom a találatot.

2020.02.24. Minden pont kereshető. A 2. pontot a fa hídon át közelíthetjük meg, azonban a dunai árhullám megdöntötte a szerkezetet, nem életveszélyes, de csak saját felelősségre használható. Én átmentem rajta gond nélkül. Ha így marad, akkor a multipontok áthelyezését fogom elvégezni.

2021 01.04. A 4. ponton a láda eltűnt. 2021.01.05-én pótolom a ládát. Aki addog felkereste, de nem találta, keressen meg.

2021.01.06. A ládát pótoltam. Az egyedi logbook készítés alatt, de addig is minden adott a láda felkeresésére

2021.07 25. Láda és jelszórészlet pótopva, kereshető.

Források
Szalai Árpád: Rácalmási örökségünk c. könyv
Jankovich Kúria
Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület''
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (82 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.62 web: 4.73 átlag: 4.68

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


segoy 2021.09.18 15:40 - Megtaláltam
!

Acsart 2021.09.18 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.00
Meglelve! Köszönjük az élményt és a rejtést: Andi, Cözi, Fefe, Acsart, GeoMazsi

IMG_20210918_133651IMG_20210918_140320
IMG_20210918_141422IMG_20210918_135735
IMG_20210918_142252IMG_20210918_143100
Pokker csapat 2021.09.18 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
A Pokker csapat [Geoládák v3.12.1]

csosznenagytimcsike 2021.09.12 20:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést és a segítséget a rejtőnek! A 2. pont számomra megközelíthetetlen volt, sajnos nagyon rossz állapotban van a híd. Az 1. részletet a kis kunyhóban találtuk meg (az eredeti tábla nincs a helyén). [Geoládák v3.12.1]

H+W 2021.09.08 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

SziaHello 2021.08.28 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

aasoft 2021.08.13 14:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.92
Köszönöm a lehetőséget.
A környék szép, bár a szúnyogok kicsit visszavettek belőle. A 2. pontnál a híd eléggé rozoga állapotban volt.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.09.14 05:09]

IMG_20210813_144626IMG_20210813_151118
IMG_20210813_152135IMG_20210813_154236
pegasus_mv 2021.08.12 14:18 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.88
Köszönöm a rejtést. Különleges terület, de úgy tűnik, hogy nemigen foglalkoznak vele. A pallót csak bátraknak ajánlom.

csomix 2021.08.10 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]
Az 1. pontot a kunyhóban keressétek.
A 2. pontnál rengeteg a szúnyog és a híd valóban csak vállalkozó szelleműeknek.
A 3. és 4. pont rendben volt. Köszönöm a túrát.

Batkamanó1211 2021.04.25 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Manoka61 2021.04.25 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Az első ponton a rejtő segített. Utólag is köszönjük. [Geoládák v3.10.5]

Erika81 2021.04.25 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

izsolt 2021.03.27 10:40 - Megtaláltam
1-es pont nincs, többi jelszórészet e-mailben elküldve a rejtőnek
kérnék szépen elfogadást, köszönöm előre is!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.05.27 16:15]

 
Laltan 2021.03.15 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm az első jelszórészletet és a rejtést is! [Geoládák v3.9.6]

Chubby 2021.03.15 13:38 - Megtaláltam - KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.11
Erre bóklászva javarészt ezt is sikerült előkotorni. Az első ponton információs tábla továbbra sincs, viszont az objektumon/objektumban is hiába kerestem a jelszóhordozót, nem lett meg. A villáskulcs elsősorban emiatt lett bekapcsolva. A második ponthoz vezető híd továbbra is saját felelősségre járható - sajnos a magaslesek/esőházak állapotából ítélve nem számítok rá, hogy felújításra kerülne. De ne legyen igazam! A harmadik pont esőbeállójába való feljutáshoz hosszú lábak szükségesek, ugyanis az alsó lépcsőfokok hiányoznak. Sajnos a tanösvény táblái között akadtak tartalmilag hibásak is. Ellenben szép számmal akadtak hóvirágmezők, burjánzik a zamatos turbolya, és nyílik a csillagvirág is. A sziget déli felére sajnos nem visz a multi, pedig a tapasztalatok alapján hódok aktív nyomai is láthatók arrafelé.

Az utolsó három pont jelszórészletével a rejtőnek e-mailt küldtem, egyúttal kérem a megtalálás jóváhagyását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.04.22 16:11]
[Megköszönte: Chubby, 2021.04.23 00:52]

Spártaiak 2021.02.21 20:58 - Nem találtam meg
Sajnos mise tudtuk az elöl pontnál meglepni S rejt?st valószínű hogy elvite valaki. De amúgy vadreg?nyes az ösv?ny.

[Elutasította: geocaching.hu, 2021.04.13 20:20]

KeresTalál 2021.02.21 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
Szép a sziget , pár helyen nagy volt a sár ,
a második pontnál a fahídon átkelni csak saját felelősséggel lehet ,
de megéri átmenni a Duna partra.
Jó kis séta . Köszönjük a rejtést és a segítséget.

A szigetre vezető hídElső pontnál
Második pont felé A második pontnál
Duna partDuna part
ErdőErdei út
Naplemente A hídról
ErdőCsöndje 2021.02.21 14:17 - Megtaláltam
Klassz hely, nekem legjobban a fahíd tetszett. Az első pont nem lett meg, lehet, hogy elvitték, a rejtő segített ki a jelszórészlettel. Köszönöm!

makos1990 2021.02.20 11:42 - Megtaláltam
Ez jó volt

Gerxi0818 2021.02.20 11:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Kellemes kikapcsolódás, jó helyszín.

griffs 2021.02.13 11:59 - Megtaláltam
60 km-es, fagyos bringatura első találata.
Csodaszép sziget, nagyon feltúrt utakkal. Az első pont nem ismertető tábla :)

Skali&Margó 2021.02.07 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.19
OK!

Bonbonetti 2021.01.30 13:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

KlimaTamás 2021.01.23 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Andi2791 2021.01.23 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (248 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]