FAQ
4261. Kazincbarcikai várdomb (GCKBVD)

Híd a Tardona-patak felett, háttérben a várdomb

Híd a Tardona-patak felett, háttérben a várdomb

A várdomb messziről

A várdomb messziről

Tardona-patak

Tardona-patak

Kilátás a várdombról

Kilátás a várdombról

Kazincbarcika és a csónakázó tó

Kazincbarcika és a csónakázó tó

Itt érdemes elindulni felfelé

Itt érdemes elindulni felfelé

Útban a várdomb felé

Útban a várdomb felé

Útközben...

Útközben...

Naplemente

Naplemente

Csónakázó-tó

Csónakázó-tó

Tábla a piros jelzésnél

Tábla a piros jelzésnél
Szélesség N 48° 14,313'
Hosszúság E 20° 37,268'
Magasság: 178 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.04.25 16:00
Megjelenés időpontja: 2017.04.25 17:22
Utolsó lényeges változás: 2017.04.25 17:22
Utolsó változás: 2017.10.24 21:41
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: eddy07
Ládagazda: darkwolf
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 123 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP:
A 20x15 cm-es doboz a Kazincbarcika mellett fekvő várdomb területén, az ösvénytől kb. 10 méterre, egy fatuskóban található, fakéreggel és avarral álcázva.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A környezet

A geoláda a Kazincbarcika peremén fekvő várdomb területén található. A várból mára már semmi sem maradt meg, csupán az egykori sánc nyoma és a domb emlékeztet rá. A lentebbi leírás Kazincbarcika elődtelepüléseinek középkori történetét mutatja be, Kazincbarcika modern történetével a környező ládák foglalkoznak ( GCKBSZ, GCBAKI).

Megközelítés

Busszal

Kazincbarcika, autóbusz állomásnál van az ajánlott kiindulópont:  N 48° 14,703' E 20° 36,951' 160 m [GCKBVD+start] , ahonnan kb. 1600 m-es sétával érhető el a láda. Innen indul a piros Piros sáv turistajelzés, ezt követve lehet eljutni a várdomb tövébe, ahonnan többféleképpen lehet megközelíteni a geoládát. Célszerű a  N 48° 14,303' E 20° 37,210' 170 m [GCKBVD+felfele] pontról megmászni a várdombot, az ösvényen folyamatosan balra tartva. Ezután kb. 170 m gyaloglás után egy éles balkanyarral indul felfelé ösvény az alacsonyabb és a felső, központi dombra is.  N 48° 14,356' E 20° 37,344' 202 m [GCKBVD+kilátás] Erről a pontról kilátás nyílik a környékre, "Kolorcity" városára. A láda a várdombra vezető ösvénytől kb. 10 méterre, egy fatuskóban található, fakéreggel és avarral álcázva.

Autóval

Autóval meg lehet állni a csónakázó tó közelében a  N 48° 14,528' E 20° 37,507' 150 m [GCKBVD+1parkoló] ponton. Innen kb. 800 m-es gyaloglással érhető el a láda. Másik parkolási lehetőség a herbolyai útról lekanyarodva a rutinpályánál a  N 48° 14,395' E 20° 37,031' 155 m [GCKBVD+2parkoló] ponton található. Innen kevesebb, mint 600 m távolságra van a láda. A további útvonal a buszos megközelítés leírásánál található.

Sajókazinc

Maga a település, a község történetét az oklevelek, a feljegyzések a XIII. századig vezetik vissza. Kazinc helységről tudjuk, hogy 1240-ben várnépek lakták. Első említése Gozonek alakban történt. Később 1385-ig Dédes várához tartozott. A XIV. századtól ismertek azok a feljegyzések, amelyek szerint nyolc garas pápai tizedet fizetett az itt élő várnépek közössége, amely a különböző forrásokban Tazinc, Kazeng, Kazineh és Kazynon nevet viselte már. A XV. században a Lórántfiaké. Vámszedő hely volt a valószínűleg mezővárosi rangú helység. A XV. és XVI. századból már egyértelmű adatok bizonyítják, hogy a település neve Sajókazinc, és a Perényi és a Bebek családok birtokához tartozott. Borovszky Samu Borsod megyéről szóló munkájában ezt írja :"Sajókazinc éppen úgy, mint a környék összes falvai a reformációhoz csatlakozott, s már 1576-ban mint önálló egyház szerepelt."

Barcika

Barcika község sokáig két részből állott: Alsó- és Felsőbarcikából. Alsóbarcika már 1381-ben előfordul egy oklevélen, amelyből az is kitűnik, hogy "...a községről magát Alsóbarczinak nevező (de Asloubarch) család ősi öröklött jószága." Felsőbarcikáról még korábbról, a XIII. századból van okleveles emlék.
A század elejétől ismert, illetve már szinte teljes feledésbe megy Barcika harmadik része, az Újtelep, amely a 26-os számú útnak az Újváros felé eső részén helyezkedett el. Történelme során Barcika község területe ekkor volt a legnagyobb, míg legkisebb a török megszállás idején és után, amikor a faluból csak pusztaság maradt. Majd ismét fejlődni és növekedni kezdett. Az épülő-terjeszkedő Kazincbarcika szorította vissza a 26-os út túloldalára, ahol ma is megvan az Alsó- és Felsőbarcikából álló régi település, Kazincbarcika város részeként.
Az idők folyamán Barcika községnek nemcsak a területe, hanem a neve is sokszor változott. Az 1552-es összeíráskor pl. az alábbi neveket jegyezték fel: Alsyo Barch, Alsóbarcza, Alsó Barcyka, Alsó Barcica, Alsó Barchika és Alsó Barczyka. Felsőbarcika neve is változatosságot mutat: Felsewbarcika, Fyewesyw Barch, Felsobarcza, Felsew Barcyka, Felső Barcz és Feseow Barcika elnevezések fordulnak elő.
A község birtokosai a Barczy vagy Bárczy-rokonság révén a Dapsi-család a XVI. és a XVII. században, de a Lórántffyak, majd a Hubayak is birtokosok, később pedig birtokosai a Barczikay családból származó nemesek.
Felsőbarcika az Ákos nemzetségbeli Ernye birtoka volt, akinek István fia 60 márkáért eladta a falut Szuhai János fiának, Albert ispánnak. De a Barius, a Bessenyei és Szoláti (Zoláth) is birtokos volt, úgyszintén az Alacskay család a XVIII. században, majd zálogjogon a Dapsyak is. A Lórántffyaknak itt is volt birtoka, ami házasság folytán később Rákóczi-birtok lesz. Ebből Pongrácz-vagyon lett, ami később a Radvánszkyak kezére jut.
Felsőbarcikának temploma is volt (ma is megvan) és egyháza, ezért egyházas Barcikának, vagy egyházas Barczának is nevezték.

A vár története

A várat a Tardona-patak széles völgyének délkeleti szélén találjuk, a mai Kazincbarcika-Újvárossal szemben. Egy mellékvölgy - amely egyben a külső vár határa volt - választja el a mögötte, keletre emelkedő magasabb domboktól. Minden oldala igen meredek. A kétrészes vár az ún. motte-típusú várak csoportjába tartozik. Központi dombját feltöltéssel emelhették. A délnyugati oldalán, ahol a csatlakozó terep enyhébb lejtésű, (a geoláda megközelítése is innen javasolt) árok vette körbe, amelynek nyomai jól kivehetők. A külső várat sánccal védték, ez kétoldalt csatlakozik a központi dombhoz és lefut a várhegyet a szomszédos domboktól elválasztó mellékvölgybe. E völgy nyugati vége árokkal kezdődik, de ez inkább erózió eredményének, semmint emberi alkotásnak látszik. Feltételezés, hogy e mellékvölgy felől olyan védőmű (kerítés, fapalánk) őrizhette a várat, amely pusztulása után a terepen nem hagyott nyomot maga után. A vár relatív magassága a délkeleti oldal völgye felett 22 m, északnyugati oldala azonban, a Tardona-patak völgye felett ennél jóval több. A központi, hosszúkás alakú domb tetejéről Kazincbarcika városára, a csónakázó tóra és a vadnai várra nyílik kilátás. A külső vár meredeken lejt délnyugat felé, csupán a központi domb aljától 20 méterre, az árok külső széle mellett látható egy laposabb terület.

Kozák Károly 1955-ben egy 6x6 méteres, négyzet alakú épületet tárt fel a központi domb platóján. Égett gerenda nyoma, sok patics és cölöplyukak jelezték a ház helyét. Az ásató három darab számszeríj nyílvég, valamint a kerámia leletek alapján a ház korát a XIII-XIV. századra keltezte. A dombtető szélén is megfigyelt cölöpnyomokat s bár a perem lepusztulása miatt a megfigyelés bizonytalan volt, valószínűsíthető, hogy a dombtetőt kerítés, vagy palánk szegélyezte. A ház körvonalán kívül is hasonló korú leleteket talált, mint belül. Itt egy kemencét is sikerült feltárni, mellette állatcsontok kerültek elő (marha, sertés, juh, kecske, csirke). Mindezek arra vallanak, hogy a várat huzamosabb ideig lakták. Az egyik szelvényben festett, mázas cserepek pedig arról tanúskodnak, hogy a XV-XVI. században is volt a várban élet.

Források:

Nováki Gyula - Sándorfi György: A történeti Borsod megye várai az őskortól a kuruc korig.
Sajókazinci református híradó
Barcikai históriás

Mindenkinek kellemes kirándulást és sikeres találatot kívánok!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (52 db): környezet: 4.09 rejtés: 4.17 web: 4.54 átlag: 4.27

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Murmogoek 2022.11.02 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Skalp 2022.10.22 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emmis 2022.10.22 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Göthő 2022.10.03 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.88
Köszönöm a rejtést.

BaumyGeo 2022.08.20 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.45
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Sajnos a láda nagyon rossz állapotban van, érdemes lenne cserélni. A várdomb tele van ösvényekkel, fel mentünk az egyiken a tetőre, ahonnan szinte semmilyen kilátás nem volt sajnos.

9240686B-5A13-4AD0-9C5C-3309E1789C751F87B202-D2F0-4301-A7D6-2289A8A4E39E
CFB35852-37CA-48B0-9C71-7F5A3B432C94 
Gwendolin2 2022.08.01 19:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

4D1Z 2022.07.19 10:06 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Egretta 2022.05.26 19:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

SzabyBácsi 2022.05.26 18:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Veszély az út hazafelé.! [Geoládák v3.12.10]

benist 2022.05.24 10:25 - Megtaláltam
Autós körtúra Upponyból. A tó mellett parkoltam, innen kerestem fel a ládát. Hitelesített iránytűvel már könnyen meglett a tuskó. A láda nem túl stabil, pláne nem vízálló.

sirgalahad 2022.05.13 17:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.61
Magyar nyelvvel első harc
Na ezt mondd ki: Fyewesyw Barch
Nem megy? - nem lesz ostrom se
Nem látszik itt most rom se

lelcache 2022.05.13 17:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.57
A verseny (GC42FV) előtti napon kerestük fel Sirgalahad-del. Miután körül néztünk Kazincbarcikán, tettünk egy sétát a környező dombokon is.

Köszönöm a rejtést!

lelcache

20220513-46420220513-465
20220513-46620220513-467
20220513-469 
Gabrowski 2022.04.30 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 1.00
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést.

20220430_15405220220430_154110
20220430_154519 
BT_pro 2022.04.21 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a játékot!
[Geoládák v3.12.7]

Repi97 2022.02.20 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

VilmosT 2022.02.20 15:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 1.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kitti Gábor Vilmos Kazincbarcikáról [Geoládák v3.12.6]

navigaator 2022.02.14 00:00 - Megtaláltam
-

Mr. Fülixáj 2021.12.26 12:55 - Megtaláltam
Most lett meg a láda.

TFTC Fülix. [Geoládák v3.12.2]

ha2 2021.12.22 11:00 - Megtaláltam
Könnyű találat. Igazából nem sokat mutat be a helyszín.
De egy tisztességes dobozt azért megérdemelne.

7473B22A-CA3D-4296-8CF5-454C144CBE4052217DD4-F02E-4207-926F-888A22396E51
denes111 2021.10.10 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Rockerek 2021.10.10 00:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

RegeczInez 2021.07.24 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Compo 2021.07.16 10:47 - Megtaláltam
Megtalátuk, köszönjük a rejtést!
Réka és Szonja [Geoládák v3.11.3]

GYEZegzug 2021.07.06 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.52
Jó volt újra itt lenni. Köszi szépen a lehetőséget.

szeles 2021.06.26 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (125 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]