geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4801. 20 éves a geocaching.hu - Zselic (GC20ZS)

Utvonal

Utvonal

Köszöntő

Köszöntő

Felsőkövesd

Felsőkövesd

Úton

Úton

Nagymáté vadászház

Nagymáté vadászház

Fekete István szobra

Fekete István szobra

Szarvasbika

Szarvasbika

Úton

Úton

Bakócai kilátó

Bakócai kilátó

Szarvasok

Szarvasok

Bika

Bika

Orvoslakás

Orvoslakás

Hajdani zárda épülete

Hajdani zárda épülete

Útszéli kereszt

Útszéli kereszt

Gyönyörűséges

Gyönyörűséges

Segédrejtők

Segédrejtők

Pihenő

Pihenő

Szent István-forrás

Szent István-forrás

Szabás

Szabás

megkozelites2

megkozelites2
Szélesség N 46° 11,171'
Hosszúság E 17° 58,149'
Magasság: 330 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.20 16:15
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:00
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:00
Utolsó változás: 2021.08.22 21:47
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Nargoth
Ládagazda: Nargoth
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20200 m
Megtalálások száma: 26 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.4 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

20 éves a geocaching.hu - Zselic (Fekete István nyomában)

Figyelem!

Többen jelezték, hogy a kék+ jelzés a tó utántól egy idő után csalános úttá változik! (Lásd utvonal kép.)
Ezt elkerülendő, javaslom, hogy gyalog is a bringás utvonalat válaszátok, ott nincs ilyen probléma.

Röviden

Geocaching 20. évfordulója alkalmából megjelenő láda a Zselic legmagasabb csúcsa körüli, kicsit ládaszegényebb, de csodálatos részét hivatott bemutatni. A láda útvonala nagyrészt a Mecsekerdő Zrt. által létrehozott Fekete István Emlékösvény útvonalán halad.

A túra egy 20,2 km-es, 8 pontos multiláda, 550 m szintemelkedéssel.

Terepbringával pár 100 m tolással simán teljesíthető, de az 'Útvonal' képen pirossal kiemelt kerülőutak használatát ajánlom, könyebb lesz az életed tőle. Bővebben lentebb!

Megközelítés

A 66-os útról Baranyajenőnél Szágy felé kanyarodva Tormás után érjük el a felsőkövesdi elágazást  N 46° 13,081' E 17° 58,222' [GC20ZS+elagazas], itt balra fordulva érhetjük ez az ajánlott parkolót Felsőkövesden  N 46° 11,647' E 17° 57,389' [GC20ZS+parkolo].

Segítségek

1. Keresd a kék jelet és nyilat a fán! Pótjelszó: + N 00.005, + E 00.010
2. -
3. Mágneses
4. Oszlop alatt
5. - Pótjelszó: Mókussal szembeni oszlop alatt
6. Fán. Figyelem! Amikor továbbmész és kiérsz az erdőből a kék kereszt Kék kereszt követhetetlen lesz. Látsz az erdő szélén egy magaslest, azt célozd meg, mellette lesz egy ösvény az erdőben, onnan jól játható lesz az út!
7. Dombocskán, szemmagasságban, hagyományos láda 10x15x10 cm. Ha figyelmes vagy, pótjelszüó az oszlopon.
8. Gyökerek közötti kis lyukban. Pótjelszó: tábla alján

Javaslatok kerékpárosoknak
- Az 1-es pont után kiíérve az aszfaltútra, inkább azon haladjatok Nagymáté felé!
- A Bakócai 2. kilátó után ne menjetek be a rövidebb útra, inkább a szekérutat kövessétek!
- A tó elhagyása után szintén egy aszfaltos kerülőt javaslok a 7. pont felé!

Fekete István nyomában

   "Későbbi írásaimban gyakran szerepelnek azok az élmények,
   melyeket Bakócán, Nagymátén és a kövesdi erdők csendjében
   vadászataim alkalmával szereztem."
                                                            Fekete István


Fekete Istvánról számos láda emlékezik meg, ennek sorát szeretnénk gyarapítani most. Különösen nagy öröm, hogy ő Rosie egyik kedvenc írója.

Fekete István fiatal okleveles gazdaként 1926-ban kapott segédtiszti állást Gróf Mailáth György Bakóca körüli hitbizományi uradalmában. Alsókövesden lakott, és a segédtiszti feladatok mellett, a 4000 holdas erdőben vadászhatott is, illetve a kisebb vadászatokat is ő szervezte. Az itt töltött három esztendő alatt nagy gyakorlatra tett szert az üzemi ügyek intézésében és itt ismerkedett meg későbbi feleségével, a "kedves doktorkisasszonnyal", Piller Edith-tel.

Az itt szerzett élményei emlékére dr. Tóth Aladár - azóta nyugalmazott - főerdőmester tervezte és állította össze az emlékösvény tartalmát, láthatóan nagy szeretettel, gondoskodással és hozzáértéssel.
Ez az emlékösvény szerencsére nem egy szokásos tanösvény. Nem az író életének, műveinek egyszerű, száraz felsorolása, hanem az író tollából származó korrajz. Az emlékösvény állomásainál bepillantást nyerhetünk Fekete István életébe a leveleiből, regényeiből és novelláiból vett idézetek segítségével, amelyekben az író saját szavaival meséli el a környékhez köthető történeteit, és vagy egy fél évszázados szép vadászélet gazdag tapasztalatait adja át.

Látnivalók, útvonal

A 36 lakost számláló Felsőkövesdet (DDK pecsételőhely) a régi magtár felé elhagyva, az 1. állomást, az Ödön-forrást  N 46° 11,168' E 17° 58,119' [GC20ZS+Odon-forras] érintve érünk el a Nagymáté vadászházhoz  N 46° 10,978' E 17° 58,825' [GC20ZS+vadaszhaz].
A felújított vadászház gyönyörűen rendben tartott parkjában hozták létre a Fekete István Füvészkertet, melyben mindenképpen érdemes egy rövid sétát tenni. A füvészkertben áll Farkas Pál szobrászművész Fekete Istvánt ábrázoló mellszobra és Antal Károly szobrászművész Bőgő szarvasbika szobra.
Továbbindulva elhaladunk az egyetlen láda mellett, amely a Zselic legmagasabb pontját, a 358 méter magas Hollófészeket GCHF kívánja bemutatni, ezt egy 400-500 m-es sétával be is gyűjthetjük!
Következő állomásunk a bakócai Erdei Tanösvény 2. kilátója lesz  N 46° 11,493' E 17° 59,903' [GC20ZS+2kilato]. Mindenképpen érdemes felkapaszkodni, mert gyönyörű kilátás nyílik a völgyre és a környék erdeire.
Rövid séta után elérjük a Káni keresztet , ahol a mélyen vallásos Fekete István és felesége számos alkalommal imádkoztak. A hajdani Kánra vezető szekérút állapota eléggé leromlott, inkább csak gyalogútnak tekinthető már, így a magas partfalak közötti horhosban vadregényes sétával jutunk el a célig.
Elhagyva a keresztet, érkezünk Bakócára, a hajdani orvoslakásokhoz, melyeken felfedezhetjük az emlékösvény 1-1 tábláját. Nem messze, Bakóca központjában található a hajdani zárda épülete  N 46° 12,455' E 18° 0,047' [GC20ZS+zárda], melyet 1892-ben Spandau Stefánia bárónő, Mailáth Gusztáv édesanyja alapított az irgalmas nővéreknek. Mellette található klasszicista stílusú templom  N 46° 12,469' E 18° 0,011' [GC20ZS+templom] és a - sajnos csak engedéllyel látogatható - Keleméri Meltzer család által 1720 körül építtetett Mailáth-kastély  N 46° 12,512' E 17° 59,963' [GC20ZS+kastely].
Következő megállónk Fekete István által egyszerűen "útszéli kereszt"-nek hívott "pléhKrisztus" lesz. Innen végleg elhagyva Bakócát, felkaptatva a dombra az Erdei Tanösvény 1. kilátójához érkezünk meg  N 46° 11,475' E 17° 59,247' [GC20ZS+1kilato], majd ismét lefelé a völgyben az alsókövesdi horgásztó kis szigetén lévő esőbeállóban pihenhetünk meg  N 46° 12,402' E 17° 58,426' [GC20ZS+esobeallo].
Továbbhaladva a kék kereszten Kék kereszt-en érkezünk meg a Szent István-forráshoz  N 46° 12,314' E 17° 56,602' [GC20ZS+forras2]. Itt régebben augusztus 20-án misét tartottak. A forrást és környékét 1998-ban újították fel, de ebből sajnos ma már nem sok látszik.
Utolsó pontunk a Szágyhoz tartozó, pár házat tartalmazó Szabás és annak régi temetője. A kék sávot Kék sáv-et követve érkezhetünk vissza kiinduló állomásunkra, Felsőkövesdre.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (8 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.75 web: 4.88 átlag: 4.87

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Vincenzo65 2021.10.26 14:54 - Megtaláltam
Egyéb Rejtői bejegyzésre és a megtalálás élménye alapján:
GCKAAN felől gyalog,közbe begyűjtve GCHF. Perverz álom lett volna, ha itt a második pont. Mivel hazafelé is erre távoztam három lett a magyar igazság a K- K3 elágazással. Első pontnál jól jött a leírás. És indulás. Vadászháznál nyalóka begyűjtés. Először olvasgattam a Fekete István táblákat, azután maradt a fényképezés, és az útvonalra gondolás. Mindegyik pontnak volt értelme. Mind mutatott valamit. Kilátók, források, keresztek.. A 6.-s pontnak bevállaltam volna a nagy tó pihenőhelyét. Szent István forrás kifejezetten tetszett. Régi temetőnél beszélgettem az ott lakó úrral. A keresztet egy kidőlő fenyőfa törte el. Nagy részben végig vitt Fekete István művein. DDK teljesítéskor már találkoztam vele, annak élményére elolvastam a Ballagó idők önéletrajzi könyvét. Külön élveztem, hogy nem lerágott csont útvonal, nem a régi geoládák során vitt végig, hanem egy geosan ismeretlen részen. K+ nem volt borzasztó. Minden rejtés pontos, nem szívat lehetetlen helyekkel. Precíz láda. Gratulálok! Nekem ez volt idáig a legjobb!!! És szerintem nehéz lesz felülmúlni. Felsőkövesdtől tettem kitérőt a maradék táblákért is. Hálából egy rövid Fekete István idézet: Gyermekkoromban először kocsis akartam lenni, majd író. A jelek szerint most már egyik sem lesz belőlem. Keresztrejtvény szerkesztő azonban még lehetek.

Kuesztia 2021.10.24 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Kétkörös találat lett, mert 10.16-án tervezettnél később indultunk, és még így is belefért volna, de a 6. pont után a kék kereszten határozottan kihúzott drótkerítés állta el az utunkat, alkonyat felé közeledve, kiskorúakkal felszerelve nem kockáztattuk sem ezt, sem az aszfaltutas kerülőt akövetkező ládához. 24-én visszatértünk, bemelegítésként Almamellékről Sasrétre kisvasútaztunk, majd begyűjtöttük a GCzs1, GCALFO és a GCNEML ládákat, és visszatértünk a félbehagyott multihoz. Szabásról Csebény felé haladtunk az autóhoz vissza Almamellékre, amikor jött értünk a napi kettőből az egyik Cicabusz :) és az utolsó kb.4 km-t megtette velünk.
Köszönjük az élményt, a nyáron szerettünk bele a Zselicbe kéktúrán, és az ősszel ez csak fokozódott! [Geoládák v3.12.2]

kivancsifancsi 2021.10.23 14:40 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2021.10.23 14:40 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Csaba & családja 2021.10.03 17:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Ismét egy szép és tartalmas nap a rejtőknek köszönhetően. Már az elején gondunk volt, mert az autós GPS egy zsák faluba vitt, ahonnan vagy 6km földes út, vagy 30-40km beton utat kellett volna még megtenni a megadott parkolóig, pedig rajta voltunk a megadott útvonalon. A rejtőtől kértünk és kaptunk segítséget, hogy eltudjunk indulni. Köszönjük. Kerékpárral mentünk végig az útvonalon. A nem fás részek por szárazak voltak, az erdőben volt néhol sár, de azokat is ki tudtuk tekerni. Leszállni csak a nagyobb emelkedők miatt szálltunk le kétszer pár száz méterre.

anettnori 2021.08.27 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.41
Megvan!
[g:hu+ 2.7.14]

Kerékpáros teljesítést terveztem, de már az odafelé úton beiktatott rövid kereséseknél éreztem, hogy nem lesz meg két keréken ez a kör.
Az ajánlott parkolóban elő sem vettem a biciklit, felszerelkeztem a gyalogos teljesítéshez, aztán nekiindultam. Az első szakaszon az is hamar nyilvánvaló lett, hogy így, eső után a gyalogos teljesítés sem lesz egyszerű.
Gyártottam magamnak otthon egy saját track vonalat (biciklisre optimalizálva), no ezt hanyagolhattam. A kerékpározható, ajánlott szekérutak 80%-a korcsolyázós-süppedős-járhatatlan kategóriába esett. Azok a szakaszok voltak járhatók közülük, amelyek réten, növényzettel benőve haladtak. Úgyhogy stratégiát váltottam, a tracket hagytam a fenébe és inkább az aljnövényzettel ellátott ösvényeket részesítettem előnyben. Sajnos, ezek többsége nincs feltüntetve a térképen. Emiatt az adott célpontot légvonalas megközelítésre állítva próbáltam valamilyen arrafelé vezető úton megközelíteni. Ez a stratégia olyan 70%-ban sikerrel működött.
A saját körömet Parkoló - 1- GC7X22W (comos) - GCHF - 2 - 3 - GC5G683 (comos) - 4 - 5 - GC5HCDW (comos) - 6 - 7 - 8 - Parkoló útvonalon jártam be.
Sajnos, a 6. pontot nem találtam meg. Később kiderült, rossz helyen gyanítottam, amiben a kütyü vitt igazából félre. Mondjuk, az erdő közepén az a segítség, hogy "Fán", kb. nulla információ tartalmú. Itt persze térerő sem volt, úgyhogy felkapaszkodtam egy hegytetőre(?) és beszéltem a rejtővel. Itt vettem észre, hogy az első ponton beolvasott QR információm elveszett (nem sokkal az első pont után valamiért kikapcsolt a telefonom, lehet itt veszett el a jelszórészlet), én meg nem emlékeztem rá. A rejtő segített az első részletben, és abban is, melyik segédpontot "belőve" haladhatok tovább. Sajnos, a hatodik részletet nem tudta, de azt mondta, úgyis kitalálható (hát nem, a végén mástól kaptam segítséget).
A túra alatt kétszer kapott el kiadós zápor, de ezek a 8-10 perces, intenzív esők éppen erdőben értek, így fa alá behúzódva elázás nélkül úsztam meg őket. Mire a levelekről leért volna az "áldás", azaz átázott volna a lombkorona szint, mindkétszer már réten-legelőn haladtam.
Visszaérve a parkolóba, sütött a nap, ettem egy jót, indultam tovább és harmadszor is leszakadt az ég.

Összességében 22,5 km lett 5 óra alatt. Gyanítom, hogy az elkövetkező néhány hónapban ez a csapadékos, nyirkos időjárás lesz a domináns. Ha mégsem, akkor továbbra is vidáman végigtekerhető az ajánlott útvonal.

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
Nargoth 2021.08.22 21:24 - Egyéb
Nagyon sajnálom, hogy mindenkinek a 20 km-ből az a kis dzsindzsás szakasz marad meg emlékül. :( Sajnos ez a Zselic, itt ez lesz. Külön szoorúság, hogy jelzett túristaúton van ez...
A bejáráson nem volt ott, különben természetesen nem arra viszem az utvonalat. (Egyébként a 20 km-es megkötés miatt van benne, ha letelik az 1 év, ki is vezsem belőle.)
Köszönöm, hogy megkerestétek, beírom a láda leírásába a tapasztalatokat.
(Egyébként 2x mentem végig rakjta 1 héten belü, bringával és bárikt végig viszek rajta, nekem nem volt járhatatlan a szakasz, bringás kerülővel).)

szamosszamoca 2021.08.22 18:00 - Megtaláltam
Köszönjük, kellemes időben kellemes sétát tettünk. Bakóca előtt a keskeny horhosban egy pihenő bikát zavartunk meg, így kénytelenek voltunk a horhos felett akadályokat leküzdve (dzsindzsa, kerítés, magánház) beérni a faluba. A faluból a kilátó felé haladva tehenek, borjak kísértek bennünket, úgy tűnt, hogy az erdőben is otthonosan érzik magukat. A 7. pont felé haladva elvesztettük a jelzést, a kütyü kitartóan a méteres csalánnal benőtt ösvényen akart bennünket vezetni, így inkább a napraforgótáblák közötti földutat és az aszfaltutat választottuk. Kicsit hosszabb lett így az út, de megúsztuk a súlyos reuma elleni kezelést.

kilátásbika
kilátótehenek
tó 
V_Gabor 2021.08.22 15:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.53
Boldog szülinapot geocaching.hu!
GC20: 15/20

Bringával. Jó kis kör volt!

Kicsit kevesebb dzsindzsára számítottam, bár a tó utáni kék keresztre a leírásban olvasható tanács ellenére - kalandvágyból - mentem be. Ki is mentem a műútra a szágyi éles kanyar előtt.

De menjünk sorban! Végig tekertem a kört, kivéve az első pont utáni kis meredeket az aszfaltos útig.

Az ajánlott parkolótól (szuper árnyékos helyre tudtam beállni) rögtön bemutatkoztunk egymásnak a körrel. A magtár után volt egy jó kis csapatós, amit egy emelkedő követett. Az ilyen szakaszok tetszenek. :)
A már említett kis tolás után a leírás tanácsát követve maradtam az aszfalton és így értem el a vadászházig. A füvészkertben bolyongtam egy kicsit és ettem egy pár falatot az egyik pihenőben. A szarvas és szobor közelében lévő pad/asztal foglalt volt. Egy túrabringás pár ült ott, nem akartam őket zavarni. Szuper nyugis hely, érdemes itt kicsit elidőzni. Elköszöntünk egymástól (defektmentes utat kívántak, ami be is jött).
A Hollófészekhez bringával az a - talán - 200 méter nem kitérő. A ládát (GCHF) megkerestem ezen az óriási csúcson :), majd gurultam is tovább. Egyébként itt is van pad, az összezárt lombok miatt teljes árnyékban (ha ez valakinek fontos).

A 2. kilátóból kb. hasonló a kilátás, mint a lábánál állva. Innen legurultam a keresztig (ami Bakóca előtt van). A leírást olvasva olyan érzésem volt, hogy vagy két kereszt van, vagy ez a pont a település után lesz. Az is lehet, hogy a "pléhKrisztus" nekem kimaradt? Mindegy is, a 3. pont könnyen megtalálható.
Ezt én - bevállalva - a horhosban közelítettem meg, majd a koordináta rögzítése után is ebben folytattam. Már majdnem a településnél voltam, amikor egy tehén hátát láttam, aki keresztben feküdt a szűk szurdokban. Beszéltem hozzá, de nem mozdult. Majd amikor már kicsit közelebb értem, akkor felállt. Nos ez egy óriási bika volt. Szemből már nem volt kedvem fotózni, így szépen visszafordultam és - szerencsére - 10-20 méterre volt egy pont, ahol ki tudtam mászni É-i irányba. Ott találtam egy földutat, ami kb. a fazekasmúzeum magasságában landolt. Csak egy villanypásztoron kellett átemelni a bringát, amit az utolsó pillanatban vettem észre (egy szál vezeték volt).

Most látom, hogy valóban két kereszt van. Endresz_család egyik fotóján látszik. No, a második nekem kimaradt.

Bakócán nem tettem kitérőt, hanem egyből nekivágtam a következő pont után a meredek kaptatónak. Egy terepjáró előzött le (épp egy elágazásnál le tudtam húzódni), de a felkavart por így is sokáig megmaradt a szélcsendes, zárt út felett. Kicsit vártam, majd landoltam az 1. számú kilátónál.

Már az fura volt, hogy lefelé kellett menni kicsit a kilátóhoz. Oké, de legalább ez három emeletes. Nos,ennek ellenére sem lehetett semmit látni, csak az akácfákat és egy kis pontot egy közeli domb oldalát. Ez ám a kilátó! :)
Azért legalább karban van tartva, tiszta és kaszált a környéke.

Innen hátraarc és irány az Éger-kút (vaddisznó wellness) érintésével a kis tó, amit a parkoló felé már láttam. Ez egy kellemes kis hely. Itt újra összefutottam a bringás párral és beszélgettünk is (talán egy fél órát mindenféle bringás dolgokról, illetve túra javaslatokat adtunk egymásnak). Nagyon kedvelik a környéket és többször is jönnek erre évente. Szóval van még itt jól tekerhető bringás útvonal!

Láttam szamosszamoca bejegyzését GCHF füzetében, akkor egy órával voltak előttem. Azt gondoltam, hogy utol érem őket (ha nem bringával vannak). Ám a hosszúra nyúlt beszélgetés után erről már letettem. Valószínűleg valahol a tó és az utolsó pont között előzhettem meg szamosszamoca-t, mert két órával hamarabb találtam meg az utolsó pontot.

Nos itt vetettem be magam a kék kereszt útvonalra, ami az első párszáz méteren kifejezetten jó volt. Egy ponton kicsit gazosabb lett, de még ez is tekerhető volt. Egy óriási vaddisznó dagonyánál leszálltam a bringáról, nem szerettem volna fürdeni. ;)
Kb. az N46,21023 E17,95612 ponton, ahol egy térképeimen nem jelölt kereszteződés volt, hagytam el a kalandos utat. Onnan sűrűbb is a csalán. Engem nem csípett meg így sem, bár gyalogosan közelebb van az ember a természethez! :)

A Szent István-forrásnál szerettem volna feltölteni a kulacsomat (volt még nálam egy izotóniás ital), de a merítős kutat inkább kihagytam.

Az utolsó pont után széles úton lehet megtenni a maradék 1-2 km-t, amit csak egy kidőlt fa tör meg, itt átemeltem a gépet. Az út vége pedig pont olyan volt, mint amire a parkoláskor számítottam. Gyanítottam, hogy ott fogok visszaérkezni, ez így is volt. Na, nekem ez volt a legemlékezetesebb része a tekerésnek! ;)

A leírtakat nem kritikának szántam (a rövid verziót sem). Jó kis kör volt, köszi Nargoth!

A pontok keresésével nem volt gondom, minden könnyen és hamar előkerült.
Egy dolgot sajnálok, hogy a rejtek facsavarral van az élő fára felrakva. Ezért 3 a rejtés.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.8.2 teszt]

2021-08-22 12.12.03R2021-08-22 12.43.33R
2021-08-22 12.58.36R2021-08-22 13.06.30R
2021-08-22 13.17.18R2021-08-22 13.19.02R
2021-08-22 13.28.43R2021-08-22 13.34.19R
2021-08-22 13.50.52R2021-08-22 14.01.40R
2021-08-22 14.04.48R2021-08-22 14.24.06R
2021-08-22 14.35.33R2021-08-22 15.30.28R
2021-08-22 15.47.40R2021-08-22 16.03.31R
Farekék 2021.08.21 17:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Öten indultunk neki a túrának. Érdekesek voltak az útba eső Fekete István témájú táblák. A Zselic ezen részén még nem kirándultunk, így minden újdonság volt. A halastó után egy darabig követtük a kék keresztet, majd ahol már nyakig ért a gaz, ott kimentünk a szágyi útra és kerültünk egy nagyot. Nagyjából 22 km lett a kitérőkkel. A végére jól elfáradtunk.
Köszönjük az élményt.
Igen, mi voltunk a zöld autóval.

20210821_10113520210821_112324
20210821_11284020210821_123027
20210821_12330620210821_130058
20210821_14405320210821_150843
20210821_16053220210821_165121
20210821_172023 
Endresz_család 2021.08.21 15:15 - Megtaláltam
760.

Kettesben, gyalog, 23,5 km 6 óra 30 perc alatt.
A héten ez volt a harmadik gyalogos GC20 húszas ládánk. Jó sokat autóztunk a kalandokért, de megérte. A 30 fokos meleget már ismerősként üdvözöltük.
A magtáraknál rögtön jobbra, a rossz úton indultunk, de gyorsan helyesbítettünk és az épület sarkánál a kék ebihal jelzésen folytattuk tovább.
Útba ejtettük a Hollófészek csúcsot is. Az Éger kútnál töltöttünk vizet, finom és meglepően hideg.
A tó után következő kék keresztes szakasz alig járható, egy idő után balra feltértünk az erdő felé, ott sokkal kevesebb a dzsindzsa. Amikor a végén láttuk jobbról betérni a kerékpárosan ajánlott utat, felmerült bennünk, hogy talán azt kellett volna választanunk.
Az egész útvonalon nagyon sok olyan gépek által kitaposott utat láttunk, amit a térkép nem mutatott, és olyan is volt, amikor a jelzett út nem létezett valójában.
Bögölyben egyáltalán nem volt hiány az út nagy részén, de ha elég gyorsan haladtunk nehezebben landoltak.
A túra végén parkolónál egy kessermobil-gyanús sötétzöld Volkswagen parkolt mögöttünk.

Köszönjük, klassz móka volt!

IMG_2813IMG_2817
IMG_2818IMG_2820
IMG_2821IMG_2822
IMG_2823 
nbokan 2021.08.21 12:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Letekerve, nagyon király volt. A többiek által említett dzsindzsás szakasz nekem kimaradt, jól bringázható volt a teljes kör, de ugye az útvonalat meg kell tudni tervezni :) Azért nekem könnyű dolgom volt, mivel a rejtő társaságában volt szerencsém lenyomni a túrát. Érdekes, szép helyeken jártunk, a multi több pontja is megérdemelne egy-egy saját ládát, a Nagymátéi vadászház akár GC rendezvényt is, szerintem tökéletes versenyhelyszín lenne. A rejtések is jók, profi munka, mindegyik egyértelmű, nem kell feleslegesen letérni az útról és nincs bozótharc, az ilyeneket szeretem.
Zselic jó hely, ez meg egy remek túra volt, nagyon tetszett, köszönöm.

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-13-14
-15-16
-17-18
-19-20
-21-22
-23-24
TanEra 2021.08.20 21:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

álomfogók 2021.08.20 19:15 - Megtaláltam
Mivel is ünnepelje egy kesser augusztus 20-át manapság, ha nem egy jubileumi 20-assal...
Egy-két apróság:
(i) Szabásról indultunk, ami még épp belefért. Azaz nyugat felől is érdemes próbálkozni.
(ii) A tó után, a 7. pont felé tartva a gyalogos is jól teszi, ha a kerekeseknek ajánlott útvonalat választja, mivel a kék kereszt az erdőszélen eleinte alig, utána pedig egyáltalán nem járható.
(iii) Talán épp emiatt a nem tervezett kitérő miatt a forráshoz érve nem is gondoltam a ládával, hisz egyből megpillantottam a már megszokott QR kódos táblácskát. Mindez már Szabáson horgadt csak fel bennem, de nem fordultam vissza sem a logololás, sem a lehetséges jubileumi ajándék miatt.
(iv) A túra hossza végül majdnem 25 km lett (de a 3. teljesítése után már kezdem megszokni, hogy ezekre a 20 km-ekre is felszámolják az ÁFÁ-t).

kupec 2021.08.17 12:54 - Megtaláltam
Jó kis kör, nem sok ember jár errefelé. Több részletben lett meg, ahogy a munkám engedte. Érdekes volt, az egyik szakaszt gatyarohasztó hőségben, poros utakon legyűrni, míg a másikat néhány km-el odébb és néhány nappal később pulóverben és meglehetős sárban csúszkálva fogni. A táj szép, de szomorú látni a régi falvak helyén az elhagyott, düledező házakat.
[g:hu+ 2.7.14]

16292110443221629211044331
16292110443391629211044348
16292111438031629211210897
scele 2021.08.13 14:55 - Megtaláltam
mögvan

kicsiscele 2021.08.13 14:55 - Megtaláltam
scele társaságában

Strombus 2021.08.11 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Már régóta vágyakoztam ehhez a ládához és egy szép - na, nem annyira szép - júliusi szombati napon Péter60 ezt tűzte ki úti célul. Csodálkoztam, mivel a telefonom egész napra esős időt igért, de Péter60 még meg is mutatta a sajátján az időképet, hogy nem arra mennek a felhők. Meggondolatlan én szoktam lenni, hát, hadd legyen egyszer ő is! A borús időben a túra jól indult. Ugyan a defekt miatti gumicserét szemerkélő esőben bonyolítottuk le, de azt hittük, mi győztünk, a bicikli is üzemképes, az eső is elállt. Sajnos csak azért, hogy összeszedje magát és teljes erőből rázendítsen. Szerencsére a hőmérséklet nem esett vissza jelentősen, így nem volt olyan kellemetlen a tekerés az aszfaltos úton. De hamarosan elfogyott az aszfalt és sikerült átélnünk életünk eddigi legnagyobb bringás sárdagasztását. A zselici, szárazon oly jól biciklizhető talaj pillanatok alatt csúszós ragaccsá változott. A biciklit tekerni nem lehetett, tolni is alig. Minden harmadik kerékfordulás után beállt a kerék, le kellett kaparni a sarat. Ha sikerült egy vízfolyásban gurítani a kereket, akkor volt hogy tíz fordulatot is kibírt. 1,8 km/h sebességgel haladtunk. 4 pontot begyűjtöttünk, de akkor Péter60 inkább a megfutamodás, mint a tovább haladás mellett döntött. Nagy szerencsénkre Bakócán egy kedves bácsi felajánlotta a slagját, így a bicikliket és magunkat is kocsiban szállítható állapotba tudtuk hozni.
Majdnem egy hónap eltelt mire ismét nekiveselkedtünk. Most minden jól sikerült, kellemeset tekertünk, nevettünk, szörnyűlködtünk azokon a szakaszokon, amit az előző alkalommal csak azért nem négykézláb tettünk meg, mert a biciklit is vonszolni kellett, így egy kéz mindenképp foglalt volt.
Köszönjük az érdekes helyeket, az ötletes rejtéseket, az igényesen összeállított ládaoldalt. Szép multi egy nem túl ládagazdag környezetben. Köszönjük, hogy megmutattad nekünk ezt a vidéket.

2021 07 14 Bakócza Péter a lépcsősoron2021 07 14 Bakóca Kastély Szétbarmolt belső 2
2021 07 14 Bakóca közelében Kereszt pléhkrisztusal és Péter GC20Zs2021 07 14 Szép táj GC20Zs
2021 07 14 Nagy zuhé lesz GC20ZS2021 07 14 Bakóca közelében Péter szétázzva biciklikkel GC20Zs
2021 07 14 Sáros biciklim2021 08 11 Zselic Kilátó Bakóca közelében és Péter GC20ZS
2021 08 11 Zselic Békalencsés tó GC20ZS2021 08 11 Zselic Szt István-forrás GC20ZS
2021 08 11 Szabács egykori temetője GC20ZS 
Péter60 2021.08.11 15:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Két részletben teljesítettük, mert az elsőt durván elmosta a zápor, a 4. pontig jutottunk.
A mai már igazi jutalom tekerés volt, még begyűjtöttük a GCNEML-t is.
Csak gratulálni tudok a rejtőnek, mind a témaválasztáshoz, mind az útvonalhoz. Nagyon kevesen járnak erre, jó, hogy felkerült a geotérképre ez a túra. Valamennyi pont rendben a helyén, perceken belül meglettek.

VaVi 2021.08.09 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Párduc50 2021.08.07 12:59 - Megtaláltam
Egy meleg nyári nap. Valahonnan ismerős volt az útvonal! :-). A kilátónak elkéne egy negyedik szint, mert ránőttek a fák. Fekete Istvánnak állít méltó emléket ez a láda, ne meg a magyar geocaching 20. évfordulójának. Előbbivel kapcsolatos érdekesség, hogy a Duna World épp este vetítette a Tüskevár című filmet (Eperjes verzió) Megnézve megállapítottam, hogy nem volt rossz, de a sorozat anno jobban tetszett.

Korigumi 2021.08.01 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Páratlanpáros 2021.07.21 17:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Bence2009 2021.07.21 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Liberty 2021.06.27 17:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.60
Nagyon örültem, hogy a Zselicnek ezen a szép útvonalán jelent meg a jubileumi láda, mivel a DDK2 továbbvitelekor korábban már ismertük egy szakaszát. Jó volt most végigjárni és új élményekkel, látnivalókkal gazdagodni. A Szent István forrásnál érdekes dolog történt. A kis dombon a ládarejtek üres volt, térerő hiányában nem tudtuk a rejtőt felhívni, hogy megbeszéljük az esetleges pótlást. Visszasétáltunk a forráshoz, és a forrás mögötti szószék tetőszerkezetének gerendáján egyszer csak észrevettük a dobozt. Épségben volt, csak a toll hiányzott belőle. Belogoltunk és visszatettük az eredeti rejtekbe. Fairyvel az első megtalálóval később sikerült beszélni, érdeklődtünk, hogy hogyan került oda a láda, de ezt itt hosszú lenne leírni. A lényeg, hogy most a helyén van és sokan felkeresik majd ezeket a szép helyeket. Köszönet a rejtésért.

Bakóca címere

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (27 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]