FAQ
4369. Szilas menti kerékpárút (GCKPUT)

Szilas-patak

Szilas-patak

1-es pont: pedáltól arasznyira

1-es pont: pedáltól arasznyira

2-es pont: beton

2-es pont: beton

Pihenő

Pihenő

Az első pont közelében

Az első pont közelében

Indulás!

Indulás!

Ugratópálya

Ugratópálya

dimbes-dombos

dimbes-dombos

Híd

Híd

A Caprera-patak torkolata

A Caprera-patak torkolata

Útközben...

Útközben...

A tanösvénynél

A tanösvénynél

Kezdőpont

Kezdőpont

Vacsora tálalva

Vacsora tálalva

Madárka

Madárka

Közeledünk az utolsó ponthoz...

Közeledünk az utolsó ponthoz...

Cinkotai-láprét

Cinkotai-láprét

Etető

Etető

Pad a Zúgó-pataknál kialakított parkban

Pad a Zúgó-pataknál kialakított parkban

Tó

A Zúgó-patak pihenőpark a magasból

A Zúgó-patak pihenőpark a magasból
Szélesség N 47° 31,689'
Hosszúság E 19° 11,510'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.03.01 00:00
Megjelenés időpontja: 2018.03.09 19:44
Utolsó lényeges változás: 2020.11.06 16:09
Utolsó változás: 2021.10.26 11:50
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: sokoto5
Ládagazda: orszagoskek
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 460 + 2 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.9 megtalálás hetente


Ennek a városi multinak a hagyományos pontjánál (tehát a 3-as pontnál) lévő ládában található jelszórészletet a kialakult járványügyi helyzet miatt a dobozra kívülről is ráírtam. Így most kinyitás nélkül is hozzá lehet jutni, és a rejtés állapota újra kereshető. Továbbra is azt gondolom, hogy a geoládák megvárnak, ezért mostanában alkalmasabb a tömegektől távol, a szabadban sportolni. Jó keresést! orszagoskek


Röviden
1. Fémlap vízszintes fa elemen (2 karakter)
2. Fémlap beton elemen (3 karakter)
3. 20*15*10 cm-es láda egy nagy fa tövében. Közelíteni inkább a rét felől (és nem a padtól) érdemes.
További segítség A rejtés című fejezetben, vagy az alábbi gomb alatt található.

A padtól a kerékpárúton északi irányban érdemes pár méternyit haladni, ahol a sűrű növényzet megkerülésével a réten keresztül kényelmesebben megközelíthető a jellegzetes fa.

A 16. kerületben található kerékpárútra hívom a kedves keresőt, közben pedig érdemes a Fekete István tanösvényre is egy kis időt szánni. A gyönyörű környezetben elkészített tanösvényen lehet tanulni a madarakról, és a téli etetésükről. Aki tud, hozzon magvakat, mivel a tanösvény egyik állomásának közelében található egy etető, ahova bárki elhelyezhet egy kis elemózsiát a szárnyas jószágoknak. Fontos, hogy kenyeret, chipset, és hasonlókat NE tegyen senki az etetőbe. A bicikliúton Árpádföldről juthatunk el egészen a Naplás-tóig. Útközben egy játszótér, több pad, egy tanösvény, és egy kellemes környezetben kialakított pihenőpark is található.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Tömegközlekedéssel
A HÉV-ről Cinkotán érdemes leszállni.  N 47° 31,188' E 19° 13,082' 135 m [GCKPUT+HÉV]
A 174-es és 175-ös és a 31-es (vagy az éjszakai 931-es) busszal lehet a legközelebb jutni az első ponthoz, az Állás utcai megállónál, ami az autós parkoló szomszédságában található.  N 47° 31,758' E 19° 11,672' 140 m [GCKPUT+174-175]
A 45-ös, 46-os, 146-os busszal is lehet érkezni. Ez esetben az Anilin utcai megállónál érdemes leszállni, és fordított sorrendben felkeresni a pontokat.  N 47° 30,816' E 19° 13,205' 135 m [GCKPUT+45]

Autóval
 N 47° 31,747' E 19° 11,656' 140 m [GCKPUT+parkoló]
A parkoló közelében vizesblokk is található.

De elsősorban kerékpárral
A Kerepesi út és a Veres Péter út mentén végig kerékpárút vezet az Örs vezér tere felől, de a kis forgalmú Béla utcán, vagy a Szent Korona utcán a Mária út jelzést követve is a kezdőpont közelébe érünk.
Rákoskeresztúr irányából a Naplás úton haladva szintén kijelölt kerékpárúton tudunk kényelmesen érkezni.
Csömör irányából is van kerékpárút. Az M0 körgyűrűt egy gyalogosoknak és kerékpárosoknak létesített felüljárón a  N 47° 32,271' E 19° 12,989' 180 m [GCKPUT+felüljáró] pontban tudjuk keresztezni.

A helyről

A Fekete István tanösvény
A XVI. kerület kivételes természeti adottságai miatt, a Kertvárosi Környezetvédő Természetjárók és a Ligeti Madárvédelem a Szilas-patak menti odú teleppel, és tanösvénnyel szeretné elérni az itt élő madárfauna védelmét. Az odútelep a madarak áttelelését, és tavaszi költését hivatott segíteni. A különböző odútípusok többféle madárfajnak adnak otthont. Ennek köszönhetően, akár 10 faj költése, és mindennapi élete válik megfigyelhetővé. A tanösvény erre vonatkozólag információkkal, és tanácsokkal látja el az erre kirándulókat. Az itt élő madarakról 7 tábán olvashatóak érdekes tudnivalók.
A tanösvény kezdete a  N 47° 30,894' E 19° 13,321' 120 m [GCKPUT+tanösvény] pontban található.

Szilas-patak
A patak két forrásból ered, az egyik a Kerepestől nyugatra található Látó-hegy, míg a másik a Kerepestől délkeletre álló Hüdői-hegy lába. Kerepesen leginkább Malom-pataknak hívják, Rákospalota környékén Palotai-pataknak nevezték. A patak mentén több, különböző mértékben védett terület alakult ki.

A Szilas-patak a XVI. kerületben
A budapesti viszonylatban egyedi adottságokkal bíró kerületben, a Szilas-patak menti összefüggő zöldterületen fás, ligetes, gyümölcsös kertek és mezőgazdasági munkákat idéző szakaszok váltakoznak. A Szilas-patak keresztülszeli a XVI. kerületet, több különálló városrészt, egykori települést kötve össze. A kerület települései önálló, karakteres arculattal bírnak.

A környék felújítása
A Fővárosi Önkormányzat 2013-ban írta ki a Tér_Köz Pályázatot, ami a Budapesten található leromlott állapotú, kihasználatlan közterületek és az azokhoz kapcsolódó ingatlanok megújítását célozta a helyi közösségek bevonásával.

A XVI. kerületi Önkormányzat Szilas-patak környezetének olyan átalakítását tervezte, amely segít megőrizni a zöldövezetet úgy, hogy új funkciója révén még értékesebbé és vonzóbbá váljon a lakosság számára. Lehetőséget kívántak teremteni a családok szabadidejének közös eltöltésére, sportolásra, játékra, pihenésre. A Hermina út és Árpádföld térségében fekvő 4400 nm nagyságú zöldterület rehabilitációjával többgenerációs játszótér és biciklis kalandpark kialakítását, valamint 5 km-rel távolabb, a Zúgó- patak környékén 3717 nm zöldterület újrahasznosításával kerékpárút, gyalogos sétány és családi játszópark megépítését tervezték. Koncepciójuk szerint a kiépítendő területek növelik az aktív időtöltésre alkalmas területeket, és segítik az egészséges életmód fenntartását. A közös programok pedig erősítik a kerületi lakóközösség összetartó erejét.

Zúgó-patak pihenőpark
A hangulatos pihenőhely  N 47° 30,873' E 19° 13,712' 125 m [GCKPUT+park] a Szilas-patak közvetlen közelében, a patak kerékpárúttal ellentétes oldalán helyezkedik el. A Zúgó-patak, ahogy a neve is utal rá, egy sebes folyású patak, amelynek medre elhanyagolt volt, ezért helyreállították a mederbukókat, valamint kialakítottak egy záportározó medencét is. A víz helyben tartásával csökkenthetők a záporok okozta eróziós károk, és a fűzek javítják a vízháztartás egyensúlyát. A fejlesztés során az Önkormányzat döntött úgy, hogy nem egy egyszerű víztározót épít, hanem egyúttal egy parkot, kerékpáros pihenőhelyet is létre hoz. A víztározót és a patak sodrását lassító lépcsőket, a mesterséges beavatkozás nyomait, már birtokba is vette a természet, és a növényzet szinte eltüntette a mesterséges elemeket. A kerület lakói annyira megkedvelték a helyet, hogy vízi növényeket is telepítettek a kialakult kis tóba, és gondozzák a parkot.


A rejtés

1. pont
 N 47° 31,689' E 19° 11,510' 120 m [GCKPUT-1]
Gravírozott tábla a kerékpárút kezdeténél a hídon, a patak folyásiránya szerinti jobb oldali parton, a "hídfő" végén, a gerenda külső oldalán, a beton perem felett. A második fénykép segít, ha kell. A jelszórészlet két karakter, egy szám és egy betű.

2. pont
 N 47° 31,452' E 19° 11,899' 121 m [GCKPUT-2]
A megadott pont a kerékpárút pataktól távolabbi - vagyis délnyugati - oldalánál lévő alacsony beton elemre mutat, mely már használaton kívül van. Az 1-es ponthoz hasonló gravírozott táblát kell keresni, melyen a jelszórészlet három betű. A harmadik fénykép segít, ha kell.

3. pont
 N 47° 30,777' E 19° 13,807' 122 m [GCKPUT-3]
20*15*10 cm-es láda egy nagy fa talajszinti odújában, a Zúgó-patak pihenőparkon túl, a kerékpárút pataktól távolabbi - vagyis déli - oldalán. A kerékpárút mellett a nagy fával szinte azonos vonalban található egy pad, ahonnan meg lehet közelíteni a rejtést. Nyáron, illetve amikor sűrűbb az aljnövényzet viszont érdemesebb egy kicsit észak felé kerülni és a rét széle felől támadni, mert így kisebb dzsungelen kell átvágni.
A jelszórészlet a dobozon is látható.

Jelszóképzés: A jelszórészek a pontok sorrendje szerint írva, összesen 9 karakter.

Forrás: Tájékoztatótáblák, Építészfórum

Ládatörténet
2020. 8. 26. Az eredeti rejtő nem aktív vagy nem látszik javítási szándék, a ládát régóta a közösség tartja karban, ezért adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2020.08.26. A rejtést adoptáltam. orszagoskek
2020.11.06. Pótoltam a hiányzó táblákat és kereshetővé állítottam a rejtést.
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (140 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.47 web: 4.61 átlag: 4.57

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Anfibu 2022.11.13 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

N.Zs. 2022.11.06 09:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Egészségügyi séta. Ez a multi éppen alkalmas volt egy kíméletes, lassú sétára először az első két pontig, majd átparkoltunk és a harmadikhoz is elmentünk. Anti maradt az aszfalton, :-) Jól összeállított, kivitelezett multi. Tetszett. Köszönjük.

bringa pályaelső híd
jó tanácskőhíd
kockásokmai időkép
Soma00 2022.10.26 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Medve75 2022.10.22 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Mi sétálva tettük meg és nagyon élveztük. [Geoládák v3.12.10]

Laltan 2022.10.19 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Motkány 2022.10.17 14:54 - Megtaláltam
:)

Maxi613 2022.10.15 17:18 - Megtaláltam
Köszi [Geoládák v3.12.10]

Kiss_Karoly 2022.10.14 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

TrebronIakorp 2022.10.09 16:22 - Megtaláltam
Nagyon jó helyen van, ajánlom mindenkinek. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bliccc 2022.10.08 17:42 - Megtaláltam
Sikerült!
[g:hu+ 2.9.12]

Vico30 2022.10.08 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kerèkpàrral. (Kőbànyai Bringàs) [Geoládák v3.12.10]

Timkó74 2022.10.08 17:24 - Megtaláltam
Levadásztam, köszönöm a rejtést! Bringázás eredménye. [Geoládák v3.12.10]

mokubean 2022.10.08 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést

vasanitsl 2022.09.28 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Tarr78 2022.09.04 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zöldfülű 2022.08.21 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.34
LefüLELVE :-)
Városi multi-móka, sok zölddel és szines virágokkal, nagy örömünkre.
Köszi a rejtést

20220821_184347 
Rézangyal77 2022.08.21 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést!

Bodzalime 2022.08.21 11:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

IMG_20220821_110115 
Nyunyó_Rulez 2022.08.12 07:02 - Megtaláltam
Megtaláltam!hajnali tekerés során. Már jártam erre többször is örültem,hogy van láda is. Kötelező találat.Bár mindegyik bringaút ilyen minőségű lenne!
Raktam a végládába egy két csecsebecsét mert szegényes volt a tartalma.

GegiMaster 2022.08.10 12:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.94
Megtaláltuk, köszönjük!

PaPaSzaGa 2022.08.07 17:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Manna&Peti 2022.08.07 10:00 - Megtaláltam
Köszönjük.

LeventeKovacs 2022.08.02 19:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Habrambarbi 2022.07.28 19:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Rejtély Rt. 2022.07.17 19:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (465 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]