FAQ
4431. Földön, vízen, levegőben - újragondolva (GCFVLU)

Vasúti Almárium - Oktató terem

Vasúti Almárium - Oktató terem

Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban

Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban

Vasúti Almárium - Pénztár

Vasúti Almárium - Pénztár

Vasúti Almárium - Forgalmi iroda

Vasúti Almárium - Forgalmi iroda

Vasúti Almárium - Távirda

Vasúti Almárium - Távirda

Kilométerkő a múltból

Kilométerkő a múltból

A távolság is inflálódik?

A távolság is inflálódik?

Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)

Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)

A Rep-Tár épülete

A Rep-Tár épülete

Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)

Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)

... és nyugdíjasként

... és nyugdíjasként

A Tárház fénykorában (forrás: Internet)

A Tárház fénykorában (forrás: Internet)

... és ma

... és ma

A Tárház a Tiszától nézve

A Tárház a Tiszától nézve
Szélesség N 47° 10,733'
Hosszúság E 20° 10,566'
Magasság: 96 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.03.25 13:07
Megjelenés időpontja: 2018.03.25 15:57
Utolsó lényeges változás: 2022.07.24 14:17
Utolsó változás: 2022.07.24 14:43
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: riasztos csapata
Ládagazda: Katulyakutatók
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 346 + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.4 megtalálás hetente


1. N 47° 10,733' E 20° 10,566' jelszórészlet: Utasellátó egyik asztalán
2. N 47° 10,034' E 20° 10,846' jelszórészlet lámpaoszlopon
3. N 47° 10,132' E 20° 11,131' jelszórészlet lámpaoszlopon (pótjelszó ugyanitt térdmagasságban)


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A megszűnt Földön, vízen, levegőben láda megmentési lehetőségén gondolkodva született meg az ötlet, hogy a címben szereplő témát közlekedéstörténeti szemszögből kellene megközelíteni. Azért nem a régi ládát élesztettük újra, mert ennek a ládának teljesen más a tematikája. A ládanévben szereplő közegek mindig is meghatározóak voltak Szolnok város közlekedésében és életében.
Bár a város területe a paleotikum óta lakott, de az igazi fejlődést a középkor hozta el. Szolnok mindig is királyi birtok volt és a máramarosi sóbányákból származó árut a Tiszán, vízi úton, olcsón tudták Szolnokra szállítani, ahonnan szárazföldön továbbították szerte az országba. Az Aranybulla rendelkezésénél fogva, az ország két fő-sóraktárából az egyik Szolnokon helyezkedett el. A város fejlődésének új lendületet a Tisza szabályozása és a gőzhajózás megindulása adott. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában a legjelentősebb szállítási eszköz a gőzhajó volt. 1847-ben - az országban másodikként - Szolnokot is elérte a vasút, újabb lehetőséget biztosítva a város fejlődéséhez. A vasút jelentőségét Szolnok életében az is bizonyítja, hogy a Város Napja is a vasúthoz kötődik.
A város közúti közlekedésének fontosságát a kelet-nyugati és észak-déli közlekedési tengelyek kereszteződése adja. Jelentős az átmenő forgalom, mely ma már jobbára, elkerülő utakon bonyolódik.
A levegő elemet két repülőtér képviseli a városban, a 200 hektáros sportrepülőtér és a katonai repülőtér.

A láda

1 pont: A földön (sínen)
 N 47° 10,733' E 20° 10,566' 90 m [GCFVLU-1]

A szolnoki állomás Felvételi épületében kialakított Vasúti Almáriumba invitállak benneteket először. A gyűjtemény Kondor Balázs vasúti magángyűjtő gyűjteményének része. (A gyűjtő 2018. március 15-én kitüntetést kapott munkájáért.) A kiállítás legújabb eleme a forgalmi oktató helyiséget mutatja be.
A gyűjteményről bővebben a blogSZOLNOK-on olvashattok, a vasútállomás épületéről pedig itt és itt. Készült egy hosszabb videó is, ahol a gyűjtemény tulajdonosa mesél a kiállított tárgyakról. (Köszönet Attibatinak, hogy felhívta rá a figyelmet!) Mivel az épületben nem jó a GPS vétel, így a koordináta a gyűjtemény melletti bejáratra mutat.
A jelszó-részletet az Utasellátó tevékenységét bemutató helyiség egyik asztalán található. Alaposan nézz szét! (1 karakter) (Köszönet Kondor Balázsnak, hogy lehetővé tette a jelszórészlet beépítését a kiállítás anyagába!)
Miután többen írtátok, hogy az Utasellátó zárva volt, szeretném felhívni a figyelmet, hogy az sosem lesz nyitva, mert nem egy vendéglátó egységről, hanem egy kiállítási helyről van szó. A jelszórészlet az ablakon keresztül remekül olvasható!

Sajnos az eredeti 2. pont megszűnt, mert a régi kilométerkövet eltávolították. Mementóul maradjon itt a leírása.
Egy érdekes közúti emlékre hívta fel a figyelmemet ez a cikk. Elmentünk és megkerestük a másodikként említett kilométerkövet, amit most nektek is megmutatok. A rajta szereplő 2 km a 32-es főútvonal régi kezdőpontjától való távolságot, a Mátyás Király út - Thököly út kereszteződését jelöli, míg az 1 km a jelenlegi kezdőponttól, a Nagy Imre krt. - József Attila utca kereszteződésétől mért távolságot jelzi. .

Amint találok egy megfelelően érdekes közúti közlekedési emléket Szolnokon, bedolgozom a ládába.

2. pont: A levegőben (Rep-Tár)
 N 47° 10,034' E 20° 10,856' 86 m [GCFVLU-2]

Szolnokon az első nem hivatalos repülőgép építési és repülési kísérlet egy Székelyhidi nevű úr nevéhez fűződik 1904-ből, melyről a korabeli újságokban lehetett olvasni. Sajnos az ezzel kapcsolatos kutatásom anyaga egy költözködés során elveszett. Az első hivatalos repülés Kvasz András nevéhez fűződik, mely 1911-ben történt. Innen számoljuk a szolnoki repülés kezdetét. A katonai repülésnek állít emléket a 2016-ban átadott Rep-Tár. A főépülete egyébként Szolnok első vasútállomása (Indóház) volt. A szolnoki Repülőmúzeum korábban a katonai reptérhez kötődően üzemelt. Először a kapukon belül, majd a kiállítóhelyet a nyilvánosság számára is elérhetővé téve, a 442-es út mellé helyezték át, ahol a gyűjteményt ingyenesen lehetett látogatni. A kiállított repülőgépek nagyobb darabjai ma is ott várják sorsuk jobbra fordulását. (Arról a helyről a In Memoriam Szolnoki Repülőmúzeum láda ad további információt.)
Visszatérve a Rep-Tárhoz, engedtessék meg egy személyes élmény. A ládához anyagot gyűjtve, megláttam azt a helikoptert, amin a fedélzeti rádiós pályafutásomat kezdtem, közvetlenül annak rendszerbe állítása után. Ez egy Mi-9 típusú (Mi-8VKP) helikopter, melynek fedélzetére egy hadosztály szintű légi vezetési pont van telepítve, a szárazföldi csapatok (harckocsik) műveleteinek irányítására. Talán nem szerénytelenség, ha elárulom, hogy a fedélzeti rádióberendezések kezelési utasításait én fordítottam le magyarra. A gép a múzeum számára is új szerzemény, még a honlapján sincs róla információ (a láda megjelenésének idején). A Tiszaparti sétányon elhelyezett interaktív táblák adatbázisában, mint rövidesen érkező kiállítási darab szerepel, bővebb információk onnan nyerhetők. A Rep-Tár honlapja és egy cikk róla.
A jelszórészlet egy lámpaoszlop parkoló felőli oldalán található. (6 karakter és egy orosz szó latin átírása.)

3. pont: A vízen (Tárház rakodó)
 N 47° 10,133' E 20° 11,139' 96 m [GCFVLU-3]

Eredetileg hagyományos rejtés volt, de több ponton is próbálkozva, folyton eltűnt és már nem győztem pótolni. Virtuálissá lett, de a jelszórészletet tartalmazó táblákat kidöntötték. Ha a jelenlegi helyen is megrongálnák a jelszó részletet, ugyanezen a koordinátán keresgélj térdmagasságban!

A kiegyezés után rohamos fejlődésnek indult a városban a vízi közlekedés sokkal jelentősebb volt, mint manapság. Gőzhajókon folyt a szállítás az igen élénk, fa-, búza- és szarvasmarha kereskedelem számára. Jelentős volt a személyforgalom is, sőt a II. világháború alatt a vasút nagy leterheltsége miatt a személyszállítás időnként csak a Tiszán történt, a partmenti települések vonatkozásában. A XX. században a közúthálózat fejlődése miatt a folyami szállítás elvesztette jelentőségét. Legtovább a gabonaszállítás tartotta magát. A Tárház mellett volt a teherkikötő. A vízi szállítás valamikor a '80-as évek elején szűnt meg emlékeim szerint. Ekkor még láttam rakodó uszályokat a Tiszán. A multi végpontja a vízi szállítás még meglévő mementóját kívánja megmutatni. Bővebb ismertető a Tárház és a rakodó romjairól itt.

A jelszó (mely nem értelmes szó, ezért jelentésén ne gondolkodjatok), a pontok sorrendjében áll össze és a pontok begyűjtésére is ezt az útvonalat javasoljuk.

Jó keresgélést és olvasgatást kívánunk az előttetek álló 3,2 km-hez és kb. 1 órás sétához.
Parkolni a Vasútállomásnál lehet, sajnos fizetős. A másik parkolási lehetőség a Rep-Tár parkolója, ez ingyenes. Innen a többi pont párszáz méteres sétával elérhető, a Vasútállomás kb. másfél kilométerre van innen.

Ládaellenőrzések:
2022.07.24 A 2. ponton jelszóhordozó cserélve. A 3. ponton a kidöntött táblák helyett a jelszórészlet a lámpaoszlopra került.
2021.02.28 Többszöri, hagyományos láda telepítési kísérlet után, virtuálisra állítva.
2020.05.02 A végláda teteje vízmentesítve, a logbook szárazra cserélve.
2019.06.09 A multi 1H+2V összetételűre változott, mert az eredeti 2. pontról eltávolították a régi kilométerkövet.
2018.09.09 A sorozatos eltűnés miatt új helyen, új végládát telepítettünk.
2018.05.28 A végláda eltűnt, pótoltuk.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (98 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.60 web: 4.66 átlag: 4.62

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Green Eye 2022.11.09 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A Rep-Tárban sok időt eltöltöttem, nagyon tetszett, sok mindent megtudtam.

IMG_20221109_111418IMG_20221109_111550
IMG_20221109_114049IMG_20221109_113822
 
Tintás 2022.11.04 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Szalmasi 2022.10.29 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Pumba9 2022.10.29 18:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Megtaláltam. Köszönöm! Szolnoki kerékpáros túra közben. [Geoládák v3.12.10]

kitkat0123 2022.10.21 15:02 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.10]

Robogo 2022.10.21 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

stopo 2022.10.16 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pedro750 2022.10.15 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Sozsofi 2022.10.15 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Eredetileg nem ládázni indultunk a családdal, csak a repülő múzeumot akartuk megnézni. De miután a múzeumot bejártuk maradt egy kis időnk és megnéztük ennek a multinak a többi pontját is. az első pont volt az utolsó. Majdnem nem lett meg. Nagyon ötletes,igazi rejtés :D köszönjük a lehetőséget.
az Unkusok

HannibalRekter 2022.10.10 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A Végzet Kacsája Szekta [Geoládák v3.12.10]

thardiveress 2022.10.10 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

DonGatto847 2022.10.07 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Leslie33 2022.10.02 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bobby Holmes 2022.10.02 17:23 - Megtaláltam
Részletek hamarosan, feltehetőleg otthonról!
(Bár eléggé el vagyok maradva a logírással.) Köszönöm a rejtést!
-Bobby Holmes [Geoládák v3.12.10]

Skalp 2022.09.17 22:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

dinuska 2022.09.17 17:55 - Megtaláltam
Köszönjük a bemutatást! Voltunk a Reptárban és szuper volt, főleg azért is, mert KUTYABARÁT! Plusz a vasúton lévő részlet nagyon frappáns! Kicsit megijedtem, hogy zárva van és nem tudom majd megnézni, de jobban megtekintve... Gratulálok a rejtőnek! Szilvi, Edina és Szaddám az amstaffkölyök

EF8DD54A-7403-4D2E-B361-ADBE79A80AA26DB4DB75-A7C8-4A02-876B-7B860D340F91
339AAF03-04AE-4A7D-AD3A-80367D7491A20DD4182C-FB59-4E5F-A57D-ABF36F917B63
57F8C244-E6A5-4CE6-B778-F27419F29DE861ADA8A9-E08B-4E39-A02E-B9FEE8398B24
9F5E8D5E-ADF5-475E-B24A-FA0CF8346C64 
Kisvakond70 2022.09.16 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Micike1979 2022.08.16 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

csacsicsiga 2022.08.15 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

horvathg1984 2022.08.15 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pityeszti 2022.08.07 13:26 - Megtaláltam
Köszönjük.

pegasus_mv 2022.08.04 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.91
Köszönöm a rejtést. Az első pont rejtéséhez külön gratulálok.

johnnycache 2022.07.31 19:05 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

gerpetya 2022.07.24 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Katulyakutatók, 2022.07.26 05:09]

20220724_150500 
Katulyakutatók 2022.07.24 11:18 - Megtaláltam
Ládakarbantartás keretében, élve az új lehetőséggel, ládázásunk kezdetének 10. évfordulóján megtaláltuk.
A 2. ponton a jelszóhordozó jobb minőségűre cserélve. A 3. ponton a kidöntött táblák helyett, a szemben lévő lámpaoszlopon elhelyezve.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (357 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]