geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4431. Földön, vízen, levegőben - újragondolva (GCFVLU)

Vasúti Almárium - Oktató terem

Vasúti Almárium - Oktató terem

Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban

Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban

Vasúti Almárium - Pénztár

Vasúti Almárium - Pénztár

Vasúti Almárium - Forgalmi iroda

Vasúti Almárium - Forgalmi iroda

Vasúti Almárium - Távirda

Vasúti Almárium - Távirda

Kilométerkő a múltból

Kilométerkő a múltból

A távolság is inflálódik?

A távolság is inflálódik?

Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)

Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)

A Rep-Tár épülete

A Rep-Tár épülete

Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)

Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)

... és nyugdíjasként

... és nyugdíjasként

A Tárház fénykorában (forrás: Internet)

A Tárház fénykorában (forrás: Internet)

... és ma

... és ma

A Tárház a Tiszától nézve

A Tárház a Tiszától nézve
Szélesség N 47° 10,132'
Hosszúság E 20° 11,131'
Magasság: 96 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.03.25 13:07
Megjelenés időpontja: 2018.03.25 15:57
Utolsó lényeges változás: 2021.02.28 09:56
Utolsó változás: 2021.02.28 10:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: riasztos csapata
Felhasználó: Katulyakutatók
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 261 + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente


1. N 47° 10,733' E 20° 10,566' jelszórészlet: Utasellátó egyik asztalán
2. N 47° 10,034' E 20° 10,846' jelszórészlet lámpaoszlopon
3. N 47° 10,132' E 20° 11,131' jelszórészlet tábla hátulján


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A megszűnt Földön, vízen, levegőben láda megmentési lehetőségén gondolkodva született meg az ötlet, hogy a címben szereplő témát közlekedéstörténeti szemszögből kellene megközelíteni. Azért nem a régi ládát élesztettük újra, mert ennek a ládának teljesen más a tematikája. A ládanévben szereplő közegek mindig is meghatározóak voltak Szolnok város közlekedésében és életében.
Bár a város területe a paleotikum óta lakott, de az igazi fejlődést a középkor hozta el. Szolnok mindig is királyi birtok volt és a máramarosi sóbányákból származó árut a Tiszán, vízi úton, olcsón tudták Szolnokra szállítani, ahonnan szárazföldön továbbították szerte az országba. Az Aranybulla rendelkezésénél fogva, az ország két fő-sóraktárából az egyik Szolnokon helyezkedett el. A város fejlődésének új lendületet a Tisza szabályozása és a gőzhajózás megindulása adott. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában a legjelentősebb szállítási eszköz a gőzhajó volt. 1847-ben - az országban másodikként - Szolnokot is elérte a vasút, újabb lehetőséget biztosítva a város fejlődéséhez. A vasút jelentőségét Szolnok életében az is bizonyítja, hogy a Város Napja is a vasúthoz kötődik.
A város közúti közlekedésének fontosságát a kelet-nyugati és észak-déli közlekedési tengelyek kereszteződése adja. Jelentős az átmenő forgalom, mely ma már jobbára, elkerülő utakon bonyolódik.
A levegő elemet két repülőtér képviseli a városban, a 200 hektáros sportrepülőtér és a katonai repülőtér.

A láda

1 pont: A földön (sínen)
 N 47° 10,733' E 20° 10,566' 90 m [GCFVLU-1]

A szolnoki állomás Felvételi épületében kialakított Vasúti Almáriumba invitállak benneteket először. A gyűjtemény Kondor Balázs vasúti magángyűjtő gyűjteményének része. (A gyűjtő 2018. március 15-én kitüntetést kapott munkájáért.) A kiállítás legújabb eleme a forgalmi oktató helyiséget mutatja be.
A gyűjteményről bővebben a blogSZOLNOK-on olvashattok, a vasútállomás épületéről pedig itt és itt. Készült egy hosszabb videó is, ahol a gyűjtemény tulajdonosa mesél a kiállított tárgyakról. (Köszönet Attibatinak, hogy felhívta rá a figyelmet!) Mivel az épületben nem jó a GPS vétel, így a koordináta a gyűjtemény melletti bejáratra mutat.
A jelszó-részletet az Utasellátó tevékenységét bemutató helyiség egyik asztalán található. Alaposan nézz szét! (1 karakter) (Köszönet Kondor Balázsnak, hogy lehetővé tette a jelszórészlet beépítését a kiállítás anyagába!)
Miután többen írtátok, hogy az Utasellátó zárva volt, szeretném felhívni a figyelmet, hogy az sosem lesz nyitva, mert nem egy vendéglátó egységről, hanem egy kiállítási helyről van szó. A jelszórészlet az ablakon keresztül remekül olvasható!

Sajnos az eredeti 2. pont megszűnt, mert a régi kilométerkövet eltávolították. Mementóul maradjon itt a leírása.
Egy érdekes közúti emlékre hívta fel a figyelmemet ez a cikk. Elmentünk és megkerestük a másodikként említett kilométerkövet, amit most nektek is megmutatok. A rajta szereplő 2 km a 32-es főútvonal régi kezdőpontjától való távolságot, a Mátyás Király út - Thököly út kereszteződését jelöli, míg az 1 km a jelenlegi kezdőponttól, a Nagy Imre krt. - József Attila utca kereszteződésétől mért távolságot jelzi. .

Amint találok egy megfelelően érdekes közúti közlekedési emléket Szolnokon, bedolgozom a ládába.

2. pont: A levegőben (Rep-Tár)
 N 47° 10,034' E 20° 10,856' 86 m [GCFVLU-2]

Szolnokon az első nem hivatalos repülőgép építési és repülési kísérlet egy Székelyhidi nevű úr nevéhez fűződik 1904-ből, melyről a korabeli újságokban lehetett olvasni. Sajnos az ezzel kapcsolatos kutatásom anyaga egy költözködés során elveszett. Az első hivatalos repülés Kvasz András nevéhez fűződik, mely 1911-ben történt. Innen számoljuk a szolnoki repülés kezdetét. A katonai repülésnek állít emléket a 2016-ban átadott Rep-Tár. A főépülete egyébként Szolnok első vasútállomása (Indóház) volt. A szolnoki Repülőmúzeum korábban a katonai reptérhez kötődően üzemelt. Először a kapukon belül, majd a kiállítóhelyet a nyilvánosság számára is elérhetővé téve, a 442-es út mellé helyezték át, ahol a gyűjteményt ingyenesen lehetett látogatni. A kiállított repülőgépek nagyobb darabjai ma is ott várják sorsuk jobbra fordulását. (Arról a helyről a In Memoriam Szolnoki Repülőmúzeum láda ad további információt.)
Visszatérve a Rep-Tárhoz, engedtessék meg egy személyes élmény. A ládához anyagot gyűjtve, megláttam azt a helikoptert, amin a fedélzeti rádiós pályafutásomat kezdtem, közvetlenül annak rendszerbe állítása után. Ez egy Mi-9 típusú (Mi-8VKP) helikopter, melynek fedélzetére egy hadosztály szintű légi vezetési pont van telepítve, a szárazföldi csapatok (harckocsik) műveleteinek irányítására. Talán nem szerénytelenség, ha elárulom, hogy a fedélzeti rádióberendezések kezelési utasításait én fordítottam le magyarra. A gép a múzeum számára is új szerzemény, még a honlapján sincs róla információ (a láda megjelenésének idején). A Tiszaparti sétányon elhelyezett interaktív táblák adatbázisában, mint rövidesen érkező kiállítási darab szerepel, bővebb információk onnan nyerhetők. A Rep-Tár honlapja és egy cikk róla.
A jelszórészlet egy lámpaoszlop parkoló felőli oldalán található. (6 karakter és egy orosz szó latin átírása. Csak hasonlít egy közismert orosz szóra.)

3. pont: A vízen (Tárház rakodó)
 N 47° 10,132' E 20° 11,131' 96 m [GCFVLU-3]

Eredetileg hagyományos rejtés volt, de több ponton is próbálkozva, folyton eltűnt és már nem győztem pótolni. Jelenleg virtuálisra állítva. Ha találok valami mugliálló rejtési módot, ismét hagyományos lesz. Most Zounok ispán segít a jelszó megtalálásában.

A kiegyezés után rohamos fejlődésnek indult a városban a vízi közlekedés sokkal jelentősebb volt, mint manapság. Gőzhajókon folyt a szállítás az igen élénk, fa-, búza- és szarvasmarha kereskedelem számára. Jelentős volt a személyforgalom is, sőt a II. világháború alatt a vasút nagy leterheltsége miatt a személyszállítás időnként csak a Tiszán történt, a partmenti települések vonatkozásában. A XX. században a közúthálózat fejlődése miatt a folyami szállítás elvesztette jelentőségét. Legtovább a gabonaszállítás tartotta magát. A Tárház mellett volt a teherkikötő. A vízi szállítás valamikor a '80-as évek elején szűnt meg emlékeim szerint. Ekkor még láttam rakodó uszályokat a Tiszán. A multi végpontja a vízi szállítás még meglévő mementóját kívánja megmutatni. Bővebb ismertető a Tárház és a rakodó működéséről itt olvasható, míg a romokról itt.

A jelszó (mely nem értelmes szó, ezért jelentésén ne gondolkodjatok), a pontok sorrendjében áll össze és a pontok begyűjtésére is ezt az útvonalat javasoljuk.

Jó keresgélést és olvasgatást kívánunk az előttetek álló 3,2 km-hez és kb. 1 órás sétához.
Parkolni a Vasútállomásnál lehet, sajnos fizetős. A másik parkolási lehetőség a Rep-Tár parkolója, ez ingyenes. Innen a többi pont párszáz méteres sétával elérhető, a Vasútállomás kb. másfél kilométerre van innen.

Ládaellenőrzések:
2021.02.28 Többszöri, hagyományos láda telepítési kísérlet után, virtuálisra állítva.
2020.05.02 A végláda teteje vízmentesítve, a logbook szárazra cserélve.
2019.06.09 A multi 1H+2V szerkezetűre változott, mert az eredeti 2. pontról eltávolították a régi kilométerkövet.
2018.09.09 A sorozatos eltűnés miatt új helyen, új végládát telepítettünk.
2018.05.28 A végláda eltűnt, pótoltuk.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (79 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.58 web: 4.66 átlag: 4.62

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


LionDaddy 2021.06.18 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Fotók és élmények később.
Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.4]

K.L. 2021.06.13 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Blasius McKay 2021.06.12 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

joco64 2021.06.09 11:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.78
Köszönöm.

admo 2021.06.07 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Katulyakutatók 2021.06.07 15:02 - Egyéb
Figyelem!
A Múzeumok Éjszakáján, azaz június 26-án, a geoláda 1. pontján lévő kiállításhoz kapcsolódóan különleges látványosságot lehet megtekinteni és talán kipróbálni. Információ

silboy & Zsóka 2021.05.24 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.42
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Az első pont ötletes és egyedi, csakúgy mint a kiállítás.

20210524_111035421_iOS 
vittorio 2021.05.22 14:36 - Megtaláltam
Megvan. [Geoládák v3.10.5]

Zéboy 2021.05.15 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Berián 2021.05.15 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
Nagyon jó sorozat. Főleg az első pont.
[g:hu+ 2.6.11]

HáGyé 2021.05.12 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

tivi2007 2021.05.08 16:06 - Megtaláltam
Ok.

bogyó&babóca 2021.05.08 16:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Szuper köszi!

sirgalahad 2021.04.25 15:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.59
Földön gurul, égben úgy száll
Vízben pedig szépen úszkál
Vonat, repcsi, komphajó
Utazgatni volna jó

radpeter 2021.04.25 15:32 - Megtaláltam
\o/ Jo szuszogtatos

lelcache 2021.04.25 15:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.53
Baráti szolnoki ládakeresgélés Fidorka, kiváncsifáncsi, sirgalahad és radpeter társaságában. A sok városi multiláda pontjai közé iktatva gyűjtögettük szorgalmasan a pontokat.

A Reptár sajnos a covid korlátozások miatt nem látogatható, csak a kerítésen kívülről lehet megpillantani néhány légi járgányt.

Az utasellátónál a rejtés briliáns! Nagyon tetszett! Jó sokáig keresgéltük, mire észrevettük az ötletes megoldást.

Remek ládasorozat volt! Köszönjük!

lelcache

DSCN040520210425-19279
20210425-1928020210425-19278
20210425-1927220210425-19273
20210425-1927420210425-19275
20210425-1927620210425-19277
20210425-1928820210425-19291
20210425-19290 
pocseusz2021 2021.04.24 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.20
Köszönjük!

Világutazó 2021.04.23 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :)
Az első pont nagyon ötletes! :)
[Geoládák v3.10.5]

Pilis50 2021.04.21 14:50 - Megtaláltam
Feri elhozott.
Jót sétáltunk - jó időben.

DFRi 2021.04.21 14:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Megvagy láda :-) Köszi a lehetőséget!!!
Egy igazán nem tervezett de remekül alakult napot töltöttünk el Szolnokon, aminek a csúcspontja ennek a rejtésnek a pontjai voltak.
Sajna a repülőmúzeum zárva volt, ami miatt biztosan vissza fogunk térni!!!
Nagyon ötletes és szépen kivitelezett az állomáson kiállított tárlat :-)
Köszönjük a rejtőnek, hogy megmutattad ezeket a helyeket!
Pilis50&Feri [Geoládák v3.10.5]

20210421_13530020210421_135928
20210421_13593920210421_140143
20210421_14045820210421_143435
20210421_145210 
Gyeta 2021.04.17 17:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

eltájoló 2021.04.05 17:24 - Megtaláltam
Remekül összerakott multi. Az első pont zseniális. A másodikon nagyon tetszettek a gépek. A harmadik pedig szép hely.
A jelszóhordozók rendben a helyükön vannak. Köszi a rejtést.

Cápa 2021.04.05 15:01 - Megtaláltam
THX!
Ötletes az 1. pont. Jó hogy a feleségem itt volt ő vette észre. Sok emlék visszajött a retro miatt.

Lacipap 2021.03.03 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam!
Igazi kalandosra sikerült!!
A harmadik ponttal kezdtem, sima megtalálás a táblán. No de jött a második! Nem győztem álmélkodni a régi gépeken, ez nekem nagyon tetszett! Az első pedig egy hatalmas ötlet. Egy vasútállomás területén lévő restibe becsempészni a jelszó egy darabkáját, fantasztikus ötlet! Be is néztem! A rejtő segített, amit ezúton köszönök!
Köszönöm a rejtést, ez nagyon jó volt!

Macusa 2021.02.27 12:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.22
Az első pont nagyon ötletes, a második ponton a jelszó a rejtő segítségével (köszönöm!), a harmadik ponton a pótjelszó. Kellemes kis séta.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (272 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]