geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4428. Somoskő forrásai (GCLOPE)

Ezt láthatod magad mögött ahogy elindulsz a forráshoz.

Ezt láthatod magad mögött ahogy elindulsz a forráshoz.

Ez a jelzés visz a forráshoz

Ez a jelzés visz a forráshoz

A Sátoros (664m)

A Sátoros (664m)

Meg ezt amikor odaértél.

Meg ezt amikor odaértél.

A forráskő

A forráskő

Az információs tábla

Az információs tábla

Lassan csordogál a víz

Lassan csordogál a víz

Balassi Bálint

Balassi Bálint

A hóval fedett Petőfi-forrás

A hóval fedett Petőfi-forrás

Az információs tábla

Az információs tábla

A pihenőhely

A pihenőhely

Somoskő fentről a Petőfi-forrás közeléből

Somoskő fentről a Petőfi-forrás közeléből

Első pont rejteke

Első pont rejteke

Az ajándék rejteke

Az ajándék rejteke
Szélesség N 48° 9,920'
Hosszúság E 19° 51,771'
Magasság: 445 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.03.17 13:00
Megjelenés időpontja: 2018.03.17 18:06
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 09:34
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: emiGrant
Ládagazda: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1700 m
Megtalálások száma: 155 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
Két pontos multi geoláda. Jelszórészletek sorrendben írva:
1. N 48° 9,920' E 19° 51,771' 445m A forrástól 30 méterre, a közeli turistaúttól 8 méterre, fa tövében 9cm x 5cm henger, kövekkel takarva. Tartalma: csak a jelszó.
2. N 48° 9,738' E 19° 51,439' 455m A forrástól 25 méterre, nagy fán 1.8m magasan 15cm x 10cm x 5cm konyhai doboz.


A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés
Somoskő közepén van egy nagy parkoló, ott lehet hagyni a járgányt.  N 48° 10,060' E 19° 51,450' [GCLOPE+parkoló]
Tömegközlekedéssel Salgótarjánig kell vagy vonattal vagy busszal utazni ahonnan közvetlen helyi buszok mennek Somoskőig. Minden információ ezen a linken található.

A javasolt parkolótól, ami egyben a helyi busz végállomása is, a zöld Zöld sáv jelzésen induljatok D/DK irányba, ki a faluból míg el nem értek ide  N 48° 9,996' E 19° 51,466' [GCLOPE+kereszteződés]. Itt az út három felé válik (a középsőn megy a felsővezeték). Ezekből válasszátok a baloldali ösvényt, amely egy rövid emelkedő után belefut a sárga kerékpár út Sárga kerékpár plusz zöld kereszt Zöld kereszt jelzésbe. Itt is balra kell fordulni, és ezután már csak pár száz méter az első forrásig.
Innen visszafelé indultok a második forráshoz, megint a zöld Zöld sáv jelen majd a piros Piros kereszt jelzés visz el a második forrásig.

A láda
1. pont:  N 48° 9,920' E 19° 51,771' 445 m [GCLOPE-1] A védett terület szabályai miatt nem rejthettem mélyebbre az erdőben, így kérek mindenkit, hogy óvatosan logoljon és még óvatosabban rejtse vissza ha vannak turisták a forrás körül.
2. pont:  N 48° 9,738' E 19° 51,439' 455 m [GCLOPE-2]

A Losonczy Anna-forrás
A Losonczy Annáról elnevezett forrás, mint a Karancs-Medves kistájegység legtöbb forrása, nem különösebben bővízű, még esős időszakokban sem. A forrásház nagy kövén az OKTH 1981 bevésett felirat valószínűleg az Országos Környezet és Természetvédelmi Hivatal által abban az évben véghezvitt helyreállításra utal. Sajnos a víz manapság már nem a középen még látható kifolyóból jön, hanem baloldalról folydogál, talán elkövetkezett egy újabb felújítás ideje. Vize iható, bár nagyobb mennyiséget nehéz beszerezni a lassú vízhozam miatt.

A forrás névadója
A somoskői vár, mint végvár, a Losonczy család birtoka volt, hat mezővárossal és tizenhat faluval együtt. Losonczy Anna, a hős temesvári kapitány, Losonczy István leánya, 1578 tavaszán Egerben, más források szerint, Pozsonyban ismerkedett meg Balassi Bálinttal és hamarosan a költő szerelmi lírájának meghatározó ihletője lett. Balassi Bálint a magyar irodalom egyik korai képviselője, aki magyar nyelven írta költeményeit és első volt aki ciklusba formálta őket. Fennmaradt verseinek nagy hányada a szerelemről szól és akad köztük kifejezetten erotikus hangvételű is. Az irodalomtörténet-írás szerint első költői korszaka 1575-től házasságáig, 1584-ig tartott, szerelmes verseinek múzsája ekkor különböző főrangú hölgyek mellett a költőnél néhány évvel idősebb Ungnád Kristófné Losonczy Anna volt, akit verseiben Júliának is nevezett. A Losonczy és Balassi családot távoli rokonság kötötte össze. Mindez, sőt még Anna házassága sem akadályozta meg Balassit abban, hogy leveleket és indiszkrét verseket küldjön neki. 1576-ban Ungnád Kristófot kinevezték horvát bánnak: el is utazott, hogy elfoglalja állomáshelyét. Anna azonban nem ment vele, így Balassival a románcnak nem volt akadálya. Amikor egy pár évvel később Anna fiatalon megözvegyült a költő megint ostromolta és már az esküvőt is tervezte. Ez az időszak a költészetében is fontos, hiszen ekkor határozta el, hogy eddigi verseit ciklusokba rendezi, ekkor születtek a Júlia-versek, illetve egy Losonczy Annának ajánlott verseskötet kiadására is készült. A tervei azonban meghiúsultak: Anna ugyanis a boldogító igent a Balassinál 13 évvel fiatalabb Forgách Zsigmondnak mondta ki. Nem mellékes, hogy a költő így Anna nem csekély vagyonától is elesett, habár a kikosarazásnak talán ő maga volt az okozója: miközben Anna kezét remélte, folytatta addigi kicsapongó életét. Így a köztük létező viszony mai napig is csak mint poéta és múzsa formájában maradt meg, de biztos, hogy érdekes és szép asszony lehetett, hogy olyan tüzes és néhol még mai szemmel is erotikus verseket ihletett.

A Petőfi-forrás
Petőfi Sándor 1845 nyarán felvidéki barangolásai során látogatott el Somoskő és Salgó vidékére. Az "Úti jegyzetek"-ből kiderül, hogy az emlékezetes kirándulásra Vecseklőről kora reggel indult el barátaival és a Medvesen keresztül jutottak el Somoskőre, majd a "gyönyörű kövekből épült vár" és az "idilli" hangulatú település megcsodálása után vezetőt fogadva mentek át az egy óra járásnyira lévő Salgóra.
Útjuk minden bizonnyal errefelé vezethetett, ezért a turistaságában is példaképnek tekinthető költő emlékét őrző hálás utókor az Eresztvény és Somoskő Magyar-bánya közötti egykori vasúti pálya kényelmes sétával bejárható nyomvonalát Petőfi sétánynak nevezte el.
A sétány csaknem minden pontjáról szép kilátás nyílik a két szomszédvárra, a "Palóc-Olümposz" (Karancs, 729m) hatalmas tömbjére és a Sátorosra (660m). Az út felett a Medves-fennsík pereme kanyarog. A séta során nemcsak a kitárulkozó táj szépségeiben lehet gyönyörködni, hanem közelről meg lehet ismerkedni a természet részleteivel, a rétek, legelők, ligeterdők és a sziklák világával, s érdemes megállni a történelmi hangulatot sugárzó pihenőhelyeken.

A forrás jelenlegi állapota sajnos nem a legjobb. Az évtizedek alatt elhanyagolt karbantartás miatt a forrásház eldugult, a fal leomlott és a víz csak nagyon lassan szivárog ki a régi kifolyó helyén. Ennek ellenére, egy nemrégen elvégzett amatőr vízvizsgálat úgy találta, hogy a környék összes még működő forrásából a Petőfi-forrás vize a legtisztább, legkevésbé szennyezett és ebből következően a legbiztonságosabban iható. A napokban örömmel hallottam, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark tervezi a forrásház felújítását, helyreállítását. Minden jót ehhez a kezdeményezéshez, remélem, hogy megvalósul.

Az első megtaláló a piros egyes mellé még egy kis ajándékot is találhat 15 méterre a ládától északi irányban egy szúrós bokor tövében, (koordináták a dobozban), de mivel vasárnap éjszakára -8C várható, ami kárt tehet benne, én megkeresném minél előbb! :)

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Balassi Bálint, a rosszfiú
Balassi Bálint szerelmei
Novohrad-Nógrád Geopark
Petőfi Sándor: Útirajzok, Szerkesztő: Steinert Ágota, Helikon Kiadó (Budapest) 1987, ISBN: 963-207-599-4
A Bükki Nemzeti Park információs táblái
Drexler Szilárd, a Novohrad-Nógrád Geopark eresztvényi központjának vezetője

Karbantartás
2019.12.20 Rejtek kipucolva és megerősítve, majd visszafordítva az erdő felé. Reméljük most már tart még egy pár évig.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (45 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.59 web: 4.65 átlag: 4.60

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Tibi1983 2021.10.15 12:43 - Megtaláltam
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Megtaláltam!
Örülök, hogy megmutattad. [Geoládák v3.12.2]

MoMaszter 2021.10.15 11:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.25
Igényes emiGrant rejtés. Mi a 20 éves eseményláda begyűjtésekor szedtük össze, így először a második, aztán az első pontot. Az első ponton minden oké. A második ponton meggyűlt a bajunk a bogáncsokkal, illetve a rejtekadó hely teteje szétesett. A geoláda kivehető, de ügyeskedni kell.

Köszönjük a rejtést!

molka 2021.10.03 10:30 - Megtaláltam
GC20 közben. Rendben van, köszi!

49DE66A6-6DE9-4EBA-ADFB-1A24817188BDEAE398C8-45FA-4663-986B-47CA8AC50DBD
csavar 2021.09.26 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

g-tabe 2021.09.25 12:46 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

VaVi 2021.09.06 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

barathg 2021.08.28 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

griffs 2021.08.26 13:59 - Megtaláltam
GC20KM tekerés közben, Csabáékkal.
Köszönöm!

Csizmások 2021.08.19 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

31B3FEB1-BFD4-4BE4-96B4-352B9464D5F7DF4B270B-2AF4-4AA6-922F-ABA0C2D391DA
anettnori 2021.08.16 10:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.41
Megvan!
[g:hu+ 2.7.14]

2-1 sorrendben.
GC20KM közben elkövetett keresés. A körmulti első pontja után a forrásos multi második, a harmadik pontja után a forrásos első pontja esett útba.
Sajnos, csak az egyikből jött némi víz...

-1-2
-3 
Rozlin 2021.08.14 10:40 - Megtaláltam
A 2. pontnál az "eldőlt" fa látványa megkapó volt számomra. Az első pontnál jobban, a második pontnál kevésbé folyik a forrás.

DSC05161DSC05164
DSC05185 
5N 2021.08.14 10:40 - Megtaláltam
Mint mostanában többen mi is gc20km közben és ennek megfelelően fordított sorrendben találtuk meg.A Petőfi forrásnál épphogy,de azért csepeg a víz.A másik forrásnál annyira beszéltem,hogy túl is mentünk.

DSC05162DSC05184
Fazék 2021.08.14 10:11 - Megtaláltam
GC20KM pontjai között nekem is 2 - 1 sorrendben. Mindkét pont hangulatos, a Losonzynál meg is ettem a szendvicsem.

2021-08-14 08.22.162021-08-14 10.15.06
nfmate 2021.08.11 13:24 - Megtaláltam
Családi séta lencsilyányekkal közösen. A Petőfi forras környéke licsot elhanyagolt, pedig hangulatos pihenőhely lehetne. Köszönet. [Geoládák v3.11.3]

lencsilyany 2021.08.11 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Sszabi 2021.08.05 07:26 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

carmin 2021.08.03 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

IMG_0917IMG_0937
IMG_0944IMG_0946
IMG_0954IMG_0962
ha2 2021.07.18 10:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]
A GC20km végigjárása közben útba esett ez a multi. Ebből következően 2.-1. sorrendben kerestem fel a forrásokat. Pontosabban csak az első pontot nevezném forrásnak. A Petőfi-forrásként jelölt, vizet már nem ad a szomjas túrázónak. Az egykor bizonyára szebb napokat megélt hely jelenleg gazos, elhanyagolt. Természetesen arról nem a rejtő tehet, hogy pusztulnak a pihenő hely padjai, asztala és ide szemetelnek az emberek. Igy nem ládaérdemes a hely. Persze a téli fotók a ládaoldalon jobban mutatnak mint a nyári valóság.

InfótáblaElhanyagolt
meszmona 2021.07.17 11:12 - Megtaláltam
V_Gabor társaságában.
Köszönöm!

[g:hu+ 2.7.14]

V_Gabor 2021.07.17 10:40 - Megtaláltam
2. láda ok, rejtek fedelén a csavarok elengedtek és két részre esett, könnyen előkerült
1. pontot GCMBKP keresése közben, 2019.11.16-án találtam meg. Ha jól emlékszem, akkor kerestem egy darabig anno

[fotók és részletek hamarosan]
Köszönöm!
[g:hu+ 2.8.2 teszt]

2019-11-16 13.06.33R2019-11-16 13.06.48R
2019-11-16 13.08.22R2021-07-17 10.38.13R
2021-07-17 10.39.36R2021-07-17 10.39.47R
2021-07-17 10.41.21R2021-07-17 11.49.50R
2021-07-17 11.50.00R 
skiccpausz 2021.07.14 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

anettx 2021.07.14 12:00 - Megtaláltam
TFTC!
GC20KM ünnepi multi közben.
[Geoládák v3.11.3]

gclope-IMG_9633 
Kucsma család 2021.07.04 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Bence2009 2021.07.03 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Antissimo 2021.06.18 17:33 - Megtaláltam
megtaláltam


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (156 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]