FAQ
4508. A Cserhát forrásai 4. Pitnye-forrás (GCSF04)

Csesztve címere

Csesztve címere

A Pitnye-forrás a bejárati kapuból...

A Pitnye-forrás a bejárati kapuból...

...és közelebbről

...és közelebbről

A kifolyó

A kifolyó

Itt kell balra fordulni a hídról

Itt kell balra fordulni a hídról

A forrás környéke nyáron Forrás: itthon.hu

A forrás környéke nyáron Forrás: itthon.hu

Madách Imre Emlékház

Madách Imre Emlékház

Csesztvei népművészet

Csesztvei népművészet

Csesztvei népviselet

Csesztvei népviselet
Szélesség N 48° 0,659'
Hosszúság E 19° 16,741'
Magasság: 227 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.04.12 11:30
Megjelenés időpontja: 2018.10.08 23:19
Utolsó lényeges változás: 2022.05.19 18:58
Utolsó változás: 2022.05.19 19:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant
Ládagazda: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 169 + 1 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2018-10 volt 29 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
A forrás mögötti hegyoldalban, 12cm x 12cm x 7cm-es konyhai doboz, nagy, vastag törzsű fa talaj menti üregében, avarral és kéreggel takarva.
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház hátulján, 160cm magasan egy kis táblán  N 48° 0,663' E 19° 16,751' 219 m [GCSF04+pótjelszó] található.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Az Aszód-Balassagyarmat főútról Mohora után kell balra letérni Csesztve felé. A falu szélén, egy erdős hegy tövében, a forrástól kb. 50 méterre lehet parkolni egy füves területen az út mellett.  N 48° 0,662' E 19° 16,716' [GCSF04+parkolo] Innen rövid séta a láda, útban a forrás felé.
Tömegközlekedéssel az Újpest-Városkapu XIII. kerület buszpályaudvarról naponta 9 busz közlekedik Csesztvére 8:30 és 20:30 óra között.

A láda
A kút mögötti hegyoldalban, a kúttól 20 méterre, 12 cm x 12 cm x 7 cm-es konyhai doboz, nagy, vastag törzsű fa talaj menti üregében, avarral és kéreggel takarva.
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház hátulján, 160cm magasan egy kis táblán  N 48° 0,663' E 19° 16,751' 219 m [GCSF04+pótjelszó] található.

A Pitnye-forrás története
Ezt a pár éve renovált helyi védelem alatt álló forrást hol Pitnye-forrás, hol Török-kút néven említik az írott dokumentumok. Hagyomány szerint a forrás nagyon régi és már a török időkben is használták. Kálnay Nándor, a Madách gyerekek tanítója ezt írja róla az 1884-ben kiadott, 'Csesztve község története és leírása' című, 68 lapos kis könyvecskéjében: "A falu végén a völgyben, az úgynevezett Tabánban, van egy belülről faragott kővel körülkerített két ölnyi mélységű, már századok óta létező forrás-kút. E kút még ma is fennáll és az egész faluban ez a legjobb víz. E kútnak faragott oldalkövei alkalmasint a régi templom omladékaiból lehetnek."
A láda kihelyezésekor találkoztam több falubelivel, akik megerősítették Kálnay Nándor véleményét a forrásvíz ízéről és minőségéről. Így ha erre jársz, bármikor olthatod szomjadat a forrás vízével.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térségben sokféle típusú kőzet található. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Kálnay Nándor:
Csesztve község története és leírása

Pitnye Forrás
Pitnye-forrás
Csesztve Hagyományőrzés

Karbantartás
2022.05.19 A hiányzó láda pótolva lett. Kicsit messzebb a forrástól, az erdő szélén fa tövében, a házaktól távolabb, talán hosszabb életű lesz. Az új parkoló koordináta szintén a házaktól messzebb mutat.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (52 db): környezet: 4.10 rejtés: 4.21 web: 4.65 átlag: 4.32

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


vaslemez 2023.01.14 12:31 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a hangulatos falu, egészen addig, amíg végig nem mentünk a forráshoz vezető úton. Az utolsó, bekerítetlen háznál több kutya várja a gyalog érkezőket. :( Autós megközelítés erősen ajánlott. Bár mivel a háztól már csak 1 perc a forrás, lehet, hogy az sem nagy segítség.

Zolnai 2023.01.05 13:13 - Egyéb
Kedves Rejtő!
Imént próbáltuk megkeresni a ládát de a környező romos házak bekerítettlen udvaráról három cseppet sem barátságos kutya rontott ránk, így inkább kihagytuk.
Érdemes lenne egy felülvizsgálatot megejteni e rejtés esetében.p [Geoládák v3.12.10]

Vitya77 2022.11.05 14:52 - Megtaláltam
Szilárdnál való vendégeskedés után Zolival, Janival és Zsuzsival.
A ládát sokáig kerestük, nem lett meg. A pótjelszó rendben.
Köszi a rejtést és a gondozást.

Z-M-an 2022.10.30 10:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

johnnycache 2022.10.15 13:00 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

Emilia01 2022.09.20 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

katika59 2022.08.04 11:15 - Megtaláltam
pótjelszóval találtuk meg, a forrás kiapadt. Inni nem tudtunk. [Geoládák v3.12.10]

Reggel 2022.07.28 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

szollosi73 2022.07.28 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.32
Megvan!
Amikor a forráshoz értünk egy férfi éppen egy nagyobb kannát töltött meg vízzel, úgy, hogy egy slagot dugott be a forráscsövön keresztük, és így elért a vízhez. Miután elment, és magával vitte a slagot a víz sem folyt.
A pótjelszó hátul olvasható.
Köszi a rejtést!

A Cserhát forrásai 4. Pitnye-forrás-1A Cserhát forrásai 4. Pitnye-forrás-2
Túrógombi 2022.07.09 19:19 - Megtaláltam
Pótjelszóval lett meg, köszönöm.

EmesESE 2022.05.28 16:02 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.44
Megtaláltuk! 🙂
Sokat nem időztünk a ládánál, a pótjelszót leolvastuk és leptünk tovább
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.12.6]

MoMaszter 2022.05.28 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

VaVi 2022.05.24 19:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emiGrant 2022.05.19 10:45 - Megtaláltam
A legutóbbi szabályzat módosítás óta ládagazdák is egyszer belogolhatják saját ládájukat. A cél, mint elnökünk megjegyezte, a karbantartásra való ösztönzés lenne. Mivel már tényleg régen voltam minden ládámnál, vagy legalább azoknál amelyek tényleg karbantartásra szorulnak, úgy döntöttem, hogy végigjárom az összes nógrádi ládámat, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz a többivel.
Ennek a forrásnak eltűnt a ládája, valószínűleg fakivágás miatt. Többen panaszkodnak arról is, hogy nem túl barátságos, vagy biztonságos a forráshoz közel parkolni. Így ma pótoltam a ládát, valamivel messzebb a forrástól és áthelyeztem a parkolót 50 méterre tovább az úton. Remélem, hogy így a láda is tovább fog élni, és mindenki biztonságban érzi majd magát. :)

Nukleáris taktikai pingvin 2022.05.01 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 1.00
Bringával voltunk, érdemes a faluban szabadon lévő kutyákra figyelni, szerencsére nem akadt gondunk velük. Sajnos az eredeti ládát nem találtuk meg ketten pedig lehetetlen helyeken is másztunk, kúsztunk amit lehet, a megadott koordinátákhoz képest. Az alternatív jelszót találtuk meg, az korrekt volt.

KGreti204 2022.04.15 17:16 - Megtaláltam
a doboz nem lett meg de pótjelszó igen [Geoládák v3.12.7]

gkb 2022.03.27 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

4dimeny 2022.03.26 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Gyöngyi1979 2022.03.15 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :-) 2022/45 Potjelszoval [Geoládák v3.12.6]

Mihul 2022.03.15 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

szakica 2022.03.15 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Lustadick123 2022.03.14 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Őszapó&Fakusz 2022.03.13 15:15 - Megtaláltam
Alternatív jelszó alapján...

Búr 2022.01.26 14:27 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm hogy megmutattad nekem!
[g:hu+ 2.7.16]

IMG_20220126_143246 
Végek 2022.01.15 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (170 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]