FAQ
4509. A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás (GCSF05)

Balassagyarmat címere

Balassagyarmat címere

A forrásház

A forrásház

Útban a forrás felé az egyik nyírjesi tó mellett

Útban a forrás felé az egyik nyírjesi tó mellett

Itt lehet a kocsit hagyni

Itt lehet a kocsit hagyni

A kereszt a domboldalban

A kereszt a domboldalban

A kilenc forrás keresztje

A kilenc forrás keresztje

A félkörű falból folyó forrásokból egy néhány

A félkörű falból folyó forrásokból egy néhány

A kegyhelyet alapító zarándok atya emléktáblája

A kegyhelyet alapító zarándok atya emléktáblája

Az engesztelő kereszt

Az engesztelő kereszt
Szélesség N 48° 2,875'
Hosszúság E 19° 16,742'
Magasság: 190 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.04.12 11:30
Megjelenés időpontja: 2018.10.08 23:19
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 09:51
Utolsó változás: 2022.05.19 18:42
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant
Ládagazda: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 176 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
15 cm x 10 cm x 5 cm konyhai doboz a forráson túl, az erdőben, egy fán 180cm magasan.
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház fölött egy padon kis táblán  N 48° 2,894' E 19° 16,749' 190 m [GCSF05+pótjelszó] található.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Balassagyarmat-Nyírjes üdülőtelepéről a sárga sáv Sárga sáv jelzésen lehet egészen a forrásig jutni. Gépkocsival a Füvészkerthez vezető, jó minőségű földúton lehet megközelíteni és itt lehet parkolni  N 48° 2,965' E 19° 16,678' [GCSF05+parkolo] Innen a forrás/kegyhely már csak 220m, a láda 250m a sárga jelzésen.
Tömegközlekedéssel az Újpest-Városkapu XIII. kerület buszpályaudvarról az egész nap óránként, délután félóránként közlekedő távolsági busszal lehet Balassagyarmatra utazni, majd helyi busszal eljutni az üdülőtelepig.

A láda
Hagyományos 15 cm x 10 cm x 5 cm konyhai doboz a forráson túl, az erdőben, egy fán 180cm magasan várja, hogy felfedezzétek. Nyáron a sűrű erdei lombkorona belezavarhat a GPS működésébe, így a józan ész és alapos körülnézés segíthet..
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház fölött egy padon kis táblán  N 48° 2,894' E 19° 16,749' 190 m [GCSF05+pótjelszó] található.

A Segítő Szűz-forrás története
Mivel a forrás környéke még száraz időben is meglehetősen nedves és 10-15 méteren belül sokszor 8-10 helyen is folyik a víz, nagyon valószínű, hogy geológiai adottságai miatt ezen a helyen már évszázadok óta fakad forrásvíz. A jelenlegi forrás/kegyhely azonban csak az 1970-80-as évek óta vált ismertté.
Egy 1977-től Balassagyarmaton élő, önkéntes száműzetésbe kényszerült szerzetespap vigaszt, erőt és megnyugvást, valamint bátorítást keresett itt a Nyírjesi tavaknál. Krizosztom atya így megnyerte az általa fölfedezett és elnevezett Mindenkor Segítő Szűz Mária-forrását.
1987 április 30-án a Mátraszentimre hasznosi kegykápolnában, a korábban megrongált Mária-szobornak épségben maradt fej- és szívrészét Deák László restaurálta és ünnepélyesen elhelyezte a zarándok atya, Krizosztom jelenlétében és segítségével a nyírjesi első tó északi völgyében, a források közelében, egy fára rögzített barlangtartóban.
A segítő Szűz forrásának közelében lévő Hét Öröm forrásait 1989. december hó 3-án szentelte föl sokak jelenlétében páter Krizosztom zarándok atya.
Nemsokára, 1990 márciusában a Mindenkor Segítő Szűz Mária szobra, egy korábbi vihar után, egy új akácfára lett fölerősítve és a közelében álló domboldalon Deák László engesztelő keresztet állított föl a magyar szentkoronával és címerrel együtt. A keresztet 1990 húsvétján (április 5.) szentelte meg Krizosztom atya sokak jelenlétében, rövid ájtatosság keretében. Ekkor buggyant föl a titkos értelmű rózsa (rosa mystica) forrása az egyik fa tövében, amely immáron a Jó Pásztor nemrégen beindult forrása mellett a tizedik szent forrás ezen a helyen.
Mivel a Mária-út nem messze, kb. 4km-re délre vezet el, a kegyhely meglehetősen forgalmas. Sajnos vize magas nitrát tartalma miatt nem iható.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térségben sokféle típusú kőzet található. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Nyirjesi Szent források
Források minősége

Karbantartás
2022.05.19 Rejtek és láda rendben. Javításra nem volt szükség.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (58 db): környezet: 4.57 rejtés: 4.74 web: 4.74 átlag: 4.68

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kisember 2022.11.27 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Z-M-an 2022.10.30 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

johnnycache 2022.10.15 14:40 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

VaVi 2022.09.06 17:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Reggel 2022.07.25 14:20 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

szollosi73 2022.07.25 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.32
Megvan!
Az ajánlott parkolótól kicsit lejjebb tudtunk megállni, onnan baktattunk el a forráshoz. A környezete kezd egy kicsit elhanyagol lenni, viszont az emlékhelyek parádésak, giccs, szocreál... Érdekes volt, de ettől függetlenül tetszett a hely.
Köszi a rejtést!

A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás-1A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás-2
A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás-3A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás-4
A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás-5A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás-6
A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás-7 
BravoD 2022.07.10 14:03 - Megtaláltam

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

lbtibsz 2022.06.24 17:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.70
Köszönöm a rejtést. Kis dzsungelharc árán, Krisztivel és Zolival.

EmesESE 2022.05.28 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.44
Megtaláltuk! 🙂
Szépen csordogálnak a források, a forrás ház teteje megviselt, de sok emlékhely, emléktábla van a forrás közelében, lehet olvasgatni.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.12.6]

MoMaszter 2022.05.28 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emiGrant 2022.05.19 10:09 - Megtaláltam
A legutóbbi szabályzat módosítás óta ládagazdák is belogolhatják saját ládájukat egyszer. A cél, mint elnökünk megjegyezte, a karbantartásra való ösztönzés lenne. Mivel már tényleg régen voltam minden ládámnál, vagy legalább azoknál amelyek tényleg karbantartásra szorulnak, úgy döntöttem, hogy végigjárom az összes nógrádi ládámat, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz a többivel.
Ennél a ládámnál volt egy megjegyzés, hogy a rejtek már nem stabil, de ma ennek semmi nyomát nem láttam. Még minden eredeti volt benne, pótlásra nem volt szükség, az egyetlen szomorú tény az az volt, hogy a forrás környéke nagyon elhanyagolt, sőt már kezd lepusztult lenni. A füvet nem vágják, teljes dzsungel van mindenütt, és a forrásház lambériája hiányos. Ez mind kicsit lehangolt. Az viszont nagyszerű volt, hogy ezekben az aszályos időkben három csőből is szépen folyt a víz, ami még mindig jóízű. További jó keresést és találatot kívánok mindenkinek! :)

-1-2
-3-4
-5-6
nmaria 2022.05.14 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

agacska 2022.05.08 10:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

tred 2022.04.17 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Zsoland 2022.04.16 12:27 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.7]

KGreti204 2022.04.15 18:17 - Megtaláltam
ez viccesre sikerült, köszönjük! [Geoládák v3.12.7]

4dimeny 2022.03.26 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Gyöngyi1979 2022.03.15 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :-) 2022/43 [Geoládák v3.12.6]

Makkap 2022.02.10 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Búr 2022.01.26 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm hogy megmutattad nekem!
[g:hu+ 2.7.16]

Niki123987 2022.01.13 08:59 - Megtaláltam
Jó helyen volt.

Végek 2022.01.09 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Skalp 2021.12.13 08:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.3]

Kisvakond70 2021.11.28 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

TóthGirls 2021.11.01 12:37 - Egyéb
Ismét megnéztük a ládát, úgy emlékszem tavaly stabilabban "állt", bár lehet tévedek. viszont ha nem, akkor lehetséges, hogy érdemes lenne áthelyezni picit mielőtt kereshetetlenné válik. :) Köszönjük! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (177 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]