geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4509. A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás (GCSF05)

Balassagyarmat címere

Balassagyarmat címere

A forrásház

A forrásház

Útban a forrás felé az egyik nyírjesi tó mellett

Útban a forrás felé az egyik nyírjesi tó mellett

Itt lehet a kocsit hagyni

Itt lehet a kocsit hagyni

A kereszt a domboldalban

A kereszt a domboldalban

A kilenc forrás keresztje

A kilenc forrás keresztje

A félkörű falból folyó forrásokból egy néhány

A félkörű falból folyó forrásokból egy néhány

A kegyhelyet alapító zarándok atya emléktáblája

A kegyhelyet alapító zarándok atya emléktáblája

Az engesztelő kereszt

Az engesztelő kereszt
Szélesség N 48° 2,875'
Hosszúság E 19° 16,742'
Magasság: 190 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.04.12 11:30
Megjelenés időpontja: 2018.10.08 23:19
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 09:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 134, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
15 cm x 10 cm x 5 cm konyhai doboz a forráson túl, az erdőben, egy fán 180cm magasan.
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház fölött egy padon kis táblán  N 48° 2,894' E 19° 16,749' 190 m [GCSF05+pótjelszó] található.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Balassagyarmat-Nyírjes üdülőtelepéről a sárga sáv Sárga sáv jelzésen lehet egészen a forrásig jutni. Gépkocsival a Füvészkerthez vezető, jó minőségű földúton lehet megközelíteni és itt lehet parkolni  N 48° 2,965' E 19° 16,678' [GCSF05+parkolo] Innen a forrás/kegyhely már csak 220m, a láda 250m a sárga jelzésen.
Tömegközlekedéssel az Újpest-Városkapu XIII. kerület buszpályaudvarról az egész nap óránként, délután félóránként közlekedő távolsági busszal lehet Balassagyarmatra utazni, majd helyi busszal eljutni az üdülőtelepig.

A láda
Hagyományos 15 cm x 10 cm x 5 cm konyhai doboz a forráson túl, az erdőben, egy fán 180cm magasan várja, hogy felfedezzétek. Nyáron a sűrű erdei lombkorona belezavarhat a GPS működésébe, így a józan ész és alapos körülnézés segíthet..
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház fölött egy padon kis táblán  N 48° 2,894' E 19° 16,749' 190 m [GCSF05+pótjelszó] található.

A Segítő Szűz-forrás története
Mivel a forrás környéke még száraz időben is meglehetősen nedves és 10-15 méteren belül sokszor 8-10 helyen is folyik a víz, nagyon valószínű, hogy geológiai adottságai miatt ezen a helyen már évszázadok óta fakad forrásvíz. A jelenlegi forrás/kegyhely azonban csak az 1970-80-as évek óta vált ismertté.
Egy 1977-től Balassagyarmaton élő, önkéntes száműzetésbe kényszerült szerzetespap vigaszt, erőt és megnyugvást, valamint bátorítást keresett itt a Nyírjesi tavaknál. Krizosztom atya így megnyerte az általa fölfedezett és elnevezett Mindenkor Segítő Szűz Mária-forrását.
1987 április 30-án a Mátraszentimre hasznosi kegykápolnában, a korábban megrongált Mária-szobornak épségben maradt fej- és szívrészét Deák László restaurálta és ünnepélyesen elhelyezte a zarándok atya, Krizosztom jelenlétében és segítségével a nyírjesi első tó északi völgyében, a források közelében, egy fára rögzített barlangtartóban.
A segítő Szűz forrásának közelében lévő Hét Öröm forrásait 1989. december hó 3-án szentelte föl sokak jelenlétében páter Krizosztom zarándok atya.
Nemsokára, 1990 márciusában a Mindenkor Segítő Szűz Mária szobra, egy korábbi vihar után, egy új akácfára lett fölerősítve és a közelében álló domboldalon Deák László engesztelő keresztet állított föl a magyar szentkoronával és címerrel együtt. A keresztet 1990 húsvétján (április 5.) szentelte meg Krizosztom atya sokak jelenlétében, rövid ájtatosság keretében. Ekkor buggyant föl a titkos értelmű rózsa (rosa mystica) forrása az egyik fa tövében, amely immáron a Jó Pásztor nemrégen beindult forrása mellett a tizedik szent forrás ezen a helyen.
Mivel a Mária-út nem messze, kb. 4km-re délre vezet el, a kegyhely meglehetősen forgalmas. Sajnos vize magas nitrát tartalma miatt nem iható.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térségben sokféle típusú kőzet található. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Nyirjesi Szent források
Források minősége
Állapot: kereshető

KRW értékelés (47 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.73 web: 4.72 átlag: 4.66

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ErdőCsöndje 2021.06.12 15:30 - Megtaláltam
Sajnos esőben... Köszönöm!

zsolty23 2021.06.12 09:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

csomix 2021.05.25 19:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

SuperAnya 2021.05.23 17:55 - Megtaláltam
Vadregényes környezet, jó rejtés!

Hey-ho 2021.05.15 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

AlanTheWild 2021.05.02 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.86
A vadaspark után felkerestük a helyet és a ládát! Köszönjük!

stikli08 2021.04.19 11:21 - Megtaláltam
Köszönöm a szuper rejtést! Kis cserháti bóklászás közben felkeresrem. [Geoládák v3.6.0]

BereznaiMiki 2021.04.10 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.46
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

esztrtth 2021.04.08 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.2]

horimilan 2021.04.04 11:59 - Megtaláltam
köszönjük a rejtést, nagyon szép a környezet. A kegyhely miatt is érdemes volt felkeresni a helyszínt.

szakica 2021.03.03 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Mihul 2021.03.03 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

IMG_20210303_124621.jpgIMG_20210303_125809.jpg
IMG_20210303_125816.jpgIMG_20210303_130512.jpg
IMG_20210303_130539.jpgIMG_20210303_130524.jpg
IMG_20210303_130521.jpgIMG_20210303_131546.jpg
Fazék 2021.02.21 14:43 - Megtaláltam
Nagy sár volt mindenfelé, a parkolóig nem is mertem elautózni, így kicsivel hosszabb lett a séta. Elég eklektikus a forrás környezete, inkább kegyhely, mint turisztikai célpont :(.
A befagyott tavak, és maga az üdülőterület viszont hangulatos.

2021-02-21 14.36.352021-02-21 14.41.15
2021-02-21 14.46.16 
Gaga2713 2021.02.04 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

álomfogók 2020.12.06 12:06 - Megtaláltam
Kihasználva a jóidőt nem túl távoli és nem túl népesnek ígérkező helyeket kerestem. A Cserhát északi végének három ládája ilyennek tűnt és többé-kevésbé bizonyult is. Nem mondom, hogy tömeg lett volna, de nem voltunk magányosan sem.
Kellemes helyszín, és eggyel közelebb kerültünk a cserháti forrássorozat végéhez.

fkmaster 2020.11.22 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.36
Komoly, élő kegyhely a forrás(ok) környéke, a nyugalmas őszben egy szajkó segített a láda megkeresésében.

rydick 2020.10.20 17:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.32
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

keriarpi 2020.10.10 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

V_Gabor 2020.10.03 11:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.47
Könnyű találat. A kis tónál parkoltunk, majd elsétáltunk a közeli Nyírjesi Füvészkerthez, ami egyben vadasparki is. Érdemes lenne ide is egy ládát tenni.

http://www.erdeikirandulasok.hu/nyirjesi-fuveszkert-es-vadaspark

Azt is körbesétáltuk, találtunk bent is egy forrást, ill. a egy régi sárga jelzést, amit lekerítettek. Az autóhoz a sárga jelzésen mentünk vissza. Tetszett a kis völgy is.

[g:hu+ 2.3.4]

2020-10-03 11.43.11R2020-10-03 11.43.56R
2020-10-03 11.44.42R2020-10-03 11.45.45R
2020-10-03 11.45.52R2020-10-03 11.47.40R
2020-10-03 11.51.02R2020-10-03 11.51.25R
2020-10-03 11.51.57R2020-10-03 12.09.17R
2020-10-03 12.09.49R2020-10-03 12.17.55R
2020-10-03 12.30.15R2020-10-03 12.44.41R
2020-10-03 12.55.35R2020-10-03 13.16.16R
gyrooly 2020.08.15 14:18 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

cqz 2020.08.13 17:35 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!
Szúnyogból nem volt hiány.

Katulyakutatók 2020.08.13 10:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Ezt is felkutattuk. Köszönjük a rejtő fáradozását!
Részletek otthonról, fényképek később. [g:hu 1.6.4]
A melegben egy hűvösebb, de mégsem sok menetelést, főleg nem mászós helyet kerestünk. Így jutottunk el ehhez a kis gyöngyszemhez. Néhány szúnyog ugyan megpróbált alkalmatlankodni, de nekünk, szolnokiaknak ez a mennyiség meg sem kottyan. Remek rejtés, szép hely, mi kell még a boldogsághoz!

-1Időutazók is jártak itt
-3 
mihoj 2020.08.06 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.83
Egy idevalósi ismerősünk ajánlotta a helyet. Csendes, szép környék, innen tovább Salgóbányára.
Köszi a rejtést!

IMG_3844IMG_3848
IMG_3850IMG_3853
utigabi60 2020.08.01 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

helikopater100 2020.07.25 14:00 - Megtaláltam
Nagyon szép, igényes láda és környezet!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (134 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]