geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4509. A Cserhát forrásai 5. Segítő Szűz-forrás (GCSF05)

Balassagyarmat címere

Balassagyarmat címere

A forrásház

A forrásház

Útban a forrás felé az egyik nyírjesi tó mellett

Útban a forrás felé az egyik nyírjesi tó mellett

Itt lehet a kocsit hagyni

Itt lehet a kocsit hagyni

A kereszt a domboldalban

A kereszt a domboldalban

A kilenc forrás keresztje

A kilenc forrás keresztje

A félkörű falból folyó forrásokból egy néhány

A félkörű falból folyó forrásokból egy néhány

A kegyhelyet alapító zarándok atya emléktáblája

A kegyhelyet alapító zarándok atya emléktáblája

Az engesztelő kereszt

Az engesztelő kereszt
Szélesség N 48° 2,875'
Hosszúság E 19° 16,742'
Magasság: 190 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.04.12 11:30
Megjelenés időpontja: 2018.10.08 23:19
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 09:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 117, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
15 cm x 10 cm x 5 cm konyhai doboz a forráson túl, az erdőben, egy fán 180cm magasan.
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház fölött egy padon kis táblán  N 48° 2,894' E 19° 16,749' 190 m [GCSF05+pótjelszó] található.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Balassagyarmat-Nyírjes üdülőtelepéről a sárga sáv Sárga sáv jelzésen lehet egészen a forrásig jutni. Gépkocsival a Füvészkerthez vezető, jó minőségű földúton lehet megközelíteni és itt lehet parkolni  N 48° 2,965' E 19° 16,678' [GCSF05+parkolo] Innen a forrás/kegyhely már csak 220m, a láda 250m a sárga jelzésen.
Tömegközlekedéssel az Újpest-Városkapu XIII. kerület buszpályaudvarról az egész nap óránként, délután félóránként közlekedő távolsági busszal lehet Balassagyarmatra utazni, majd helyi busszal eljutni az üdülőtelepig.

A láda
Hagyományos 15 cm x 10 cm x 5 cm konyhai doboz a forráson túl, az erdőben, egy fán 180cm magasan várja, hogy felfedezzétek. Nyáron a sűrű erdei lombkorona belezavarhat a GPS működésébe, így a józan ész és alapos körülnézés segíthet..
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház fölött egy padon kis táblán  N 48° 2,894' E 19° 16,749' 190 m [GCSF05+pótjelszó] található.

A Segítő Szűz-forrás története
Mivel a forrás környéke még száraz időben is meglehetősen nedves és 10-15 méteren belül sokszor 8-10 helyen is folyik a víz, nagyon valószínű, hogy geológiai adottságai miatt ezen a helyen már évszázadok óta fakad forrásvíz. A jelenlegi forrás/kegyhely azonban csak az 1970-80-as évek óta vált ismertté.
Egy 1977-től Balassagyarmaton élő, önkéntes száműzetésbe kényszerült szerzetespap vigaszt, erőt és megnyugvást, valamint bátorítást keresett itt a Nyírjesi tavaknál. Krizosztom atya így megnyerte az általa fölfedezett és elnevezett Mindenkor Segítő Szűz Mária-forrását.
1987 április 30-án a Mátraszentimre hasznosi kegykápolnában, a korábban megrongált Mária-szobornak épségben maradt fej- és szívrészét Deák László restaurálta és ünnepélyesen elhelyezte a zarándok atya, Krizosztom jelenlétében és segítségével a nyírjesi első tó északi völgyében, a források közelében, egy fára rögzített barlangtartóban.
A segítő Szűz forrásának közelében lévő Hét Öröm forrásait 1989. december hó 3-án szentelte föl sokak jelenlétében páter Krizosztom zarándok atya.
Nemsokára, 1990 márciusában a Mindenkor Segítő Szűz Mária szobra, egy korábbi vihar után, egy új akácfára lett fölerősítve és a közelében álló domboldalon Deák László engesztelő keresztet állított föl a magyar szentkoronával és címerrel együtt. A keresztet 1990 húsvétján (április 5.) szentelte meg Krizosztom atya sokak jelenlétében, rövid ájtatosság keretében. Ekkor buggyant föl a titkos értelmű rózsa (rosa mystica) forrása az egyik fa tövében, amely immáron a Jó Pásztor nemrégen beindult forrása mellett a tizedik szent forrás ezen a helyen.
Mivel a Mária-út nem messze, kb. 4km-re délre vezet el, a kegyhely meglehetősen forgalmas. Sajnos vize magas nitrát tartalma miatt nem iható.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térségben sokféle típusú kőzet található. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Nyirjesi Szent források
Források minősége
Állapot: kereshető

KRW értékelés (43 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.74 web: 4.74 átlag: 4.68

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


keriarpi 2020.10.10 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

V_Gabor 2020.10.03 11:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.47
Könnyű találat. A kis tónál parkoltunk, majd elsétáltunk a közeli Nyírjesi Füvészkerthez, ami egyben vadasparki is. Érdemes lenne ide is egy ládát tenni.

http://www.erdeikirandulasok.hu/nyirjesi-fuveszkert-es-vadaspark

Azt is körbesétáltuk, találtunk bent is egy forrást, ill. a egy régi sárga jelzést, amit lekerítettek. Az autóhoz a sárga jelzésen mentünk vissza. Tetszett a kis völgy is.

[g:hu+ 2.3.4]

2020-10-03 11.43.11R2020-10-03 11.43.56R
2020-10-03 11.44.42R2020-10-03 11.45.45R
2020-10-03 11.45.52R2020-10-03 11.47.40R
2020-10-03 11.51.02R2020-10-03 11.51.25R
2020-10-03 11.51.57R2020-10-03 12.09.17R
2020-10-03 12.09.49R2020-10-03 12.17.55R
2020-10-03 12.30.15R2020-10-03 12.44.41R
2020-10-03 12.55.35R2020-10-03 13.16.16R
gyrooly 2020.08.15 14:18 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

cqz 2020.08.13 17:35 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!
Szúnyogból nem volt hiány.

Katulyakutatók 2020.08.13 10:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Ezt is felkutattuk. Köszönjük a rejtő fáradozását!
Részletek otthonról, fényképek később. [g:hu 1.6.4]
A melegben egy hűvösebb, de mégsem sok menetelést, főleg nem mászós helyet kerestünk. Így jutottunk el ehhez a kis gyöngyszemhez. Néhány szúnyog ugyan megpróbált alkalmatlankodni, de nekünk, szolnokiaknak ez a mennyiség meg sem kottyan. Remek rejtés, szép hely, mi kell még a boldogsághoz!

-1Időutazók is jártak itt
-3 
mihoj 2020.08.06 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.83
Egy idevalósi ismerősünk ajánlotta a helyet. Csendes, szép környék, innen tovább Salgóbányára.
Köszi a rejtést!

IMG_3844IMG_3848
IMG_3850IMG_3853
utigabi60 2020.08.01 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

helikopater100 2020.07.25 14:00 - Megtaláltam
Nagyon szép, igényes láda és környezet!

Kalamona 2020.07.19 14:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Megleltem eme helyet!
PMKZS [Geoládák v3.5.0]

Attil@ & Réka 2020.07.11 19:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést ;-)!
Réka és Attil@

OsiOsi 2020.07.11 18:51 - Megtaláltam
Nem láttam semmi okot arra, hogy miért nem ivóvíz, ezért ittttam.

macska 2020.07.05 10:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Azt terveztem, hogy végigsétálom a a tavak menti utat, de belefutottam egy "elkordonozott" versenybe, így ez csak részlegesen sikerült. :) A forrás környékét szerencsére nem érintette a vetélkedés, békés, és nagyon hangulatos volt a kis völgy.
Köszönöm a rejtést!
Jenő

IMG_4036_1IMG_4043_1
IMG_4053_1IMG_4057_1
IMG_4065_1IMG_4066_1
povyagi 2020.07.04 17:17 - Megtaláltam
Mathauval. Nagyon tetszett a forrás és a hozzá vezető kis ösvény. Érdekes, hogy milyen sok Mária-kút van errefelé.

Mathau 2020.07.04 17:17 - Megtaláltam
"-Ford, mi Csak egy kis gyengédségre vágytunk!
- Örüljetek a ráadasnak..."

[g:hu+ 2.1.17]

Caldera 2020.07.04 08:15 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.4.1]

csvarga 2020.07.03 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

james 2020.06.25 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
James
[g:hu+ 2.0.30]

trixxegon 2020.05.31 20:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! En motorral erkeztem :) [Geoládák v3.4.0]

viad 2020.05.30 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.4.1]

carmin 2020.05.28 12:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.57
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Ez volt az utolsó a forrás sorozatból, így már mehettünk a záróládához.

DSC03186DSC03190
DSC03192DSC03204
nmárti 2020.05.28 10:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.53
Köszi a rejtést, részletek később.

kectam 2020.05.23 17:45 - Megtaláltam
Egész napos csavargás a Cserhát lankáin LionDaddyékkel. Az időjárással is szerencsénk volt, a lehető legjobb kirándulóidőt fogtuk ki, bár volt amikor kicsit csepegett.
A tó melletti ösvényen gyorsan elértünk a forrásig, ahol millió szúnyog lesett ránk. A láda hamar meglett, köszönöm a rejtést.

20200523_17342020200523_173811
20200523_17382320200523_173850
20200523_173856 
LionDaddy 2020.05.23 17:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.43
A karanténból kiszabadulva egésznapos ládázást tervezetünk kectamékkel a Cserhát tájain. 11/8. találat
Volt ebben minden jó... Szoborpark és víztározó, kápolna és sztúpa, GCKEKL és Szanda vára valamint 4-5 db forrás is. A végére még egy Bánki-tó is belefért. Szuper volt, mint mindig! :)
A megadott ponton parkolva rövid séta után villámgyors keresés és logolás, mert az idei szúnyog generáció már kezd mozgolódni.

Köszi a rejtést!

20200523_17341820200523_173842
20200523_17385820200523_174328
nfmate 2020.05.22 13:50 - Megtaláltam
A nyírjesi vadaspark látogatása után becserkésztük. :) [Geoládák v3.3.2]

emmerwald 2020.05.20 18:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Szép kegyhely, a rejtés példásan rendben van.
Érdemes egy sétát tenni a környéken is.
Köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (117 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.