FAQ
4464. Lesd meg a bajnokokat! (GChamp)

Bejárat az Ökokikötőbe

Bejárat az Ökokikötőbe

Az Ökokikötő

Az Ökokikötő

Pihenő, kemence és tűzrakóhely a parton

Pihenő, kemence és tűzrakóhely a parton

Hol vannak az indiánok?

Hol vannak az indiánok?

Hasító, Ringató és Támolygó

Hasító, Ringató és Támolygó

ő pedig Naplopó

ő pedig Naplopó

Két sárkányhajó a Nagymenők mólójánál

Két sárkányhajó a Nagymenők mólójánál

Néha óriások is járnak erre ...

Néha óriások is járnak erre ...

Dávid és Góliát

Dávid és Góliát

A kikötés pillanata

A kikötés pillanata

A vizitelep főbejárata - Vinkler László: Vízreszállók a Tisza partján (mozaik, 1959)

A vizitelep főbejárata - Vinkler László: Vízreszállók a Tisza partján (mozaik, 1959)

Bajnokok-fala

Bajnokok-fala

Ipartörténeti emlék

Ipartörténeti emlék

Hajóház

Hajóház

Edzés után: "zsírosmustáros" (2021-ben elbontották)

Edzés után: "zsírosmustáros" (2021-ben elbontották)

A régi focistadion helyén 2021-óta a Pick Aréna áll.

A régi focistadion helyén 2021-óta a Pick Aréna áll.

A lámpásnál is nézz a lábad alá!

A lámpásnál is nézz a lábad alá!
Szélesség N 46° 15,434'
Hosszúság E 20° 10,472'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.18 00:00
Megjelenés időpontja: 2018.07.04 20:51
Utolsó lényeges változás: 2020.05.19 07:26
Utolsó változás: 2022.06.21 22:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: GSdriver
Ládagazda: GSdriver
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 420 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.0 megtalálás hetente


Röviden
Ládaméret: 19 x 13 x 6 cm. A megtaláláshoz természetesen nem kell vízre szállni, elég csak a lábatok alá nézni a kikötőbe menet. Persze, ha módotok van rá, ne hagyjátok ki a lehetőséget. Annál is inkább, mert az két további láda - GCMRDL és GCroto - rendhagyó, Tisza felőli megtalálására is alkalmat ad. Ártéri ládáról van szó, ne felejtsétek otthon a szúnyogriasztót! Bár nem nagyon forgalmas a hely, azért ügyeljetek a körültekintő logolásra és a gondos visszarejtésre.

A ládába TravelBug NEM HELYEZHETŐ.

Megközelítés
Gyalogosan:
1. A belváros felől a Felső Tisza-parton kell elsétálni a mellvéd felső végéig. Itt halad egyébként a sárga sáv ( sárga sáv ) jelzéssel ellátott E4 európai hosszútávú vándorút Szerbia felé vezető ága.
 N 46° 15,482' E 20° 10,549' 80 m [GChamp+bejárat]
2. Száraz, illetve árvízmentes időben a Tabán utca végén levő trolimegállóból (ld. lejjebb) a Tisza árterén keresztül vezető földúton is el lehet jutni a kikötőhöz.
Autóval: a környéken ingyenes a parkolás.
Tömegközlekedéssel:
Autóbuszok: 73, 74, 73Y, 74Y - A "Városi Stadion" megállóinál kell leszállni. Mindegyik buszjárat megáll a Tabán utcai trolimegállóban is (koordinátát ld. alább)
 N 46° 15,482' E 20° 10,549' 80 m [GChamp+buszmegálló]
Trolibuszok: 9, 9S, 19, 19S - A "Tabán utca" megállónál kell leszállni.
 N 46° 15,515' E 20° 10,098' 80 m [GChamp+trolimegálló]
A menetrend az SZKT oldalán megtalálható, illetve appként is letölthető a Google Play Áruház-ból.

Ez a láda Szegedre hív. Célja, hogy a megtalálókat egy tiszai vizitúrára csábítsa. A szegediek élete elválaszthatatlan a Tiszától, így nem véletlen, hogy a várost kettészelő folyót szokás Szeged "főutcájaként" is emlegetni. Míg azonban a városból mindenki látja a folyót, sokkal kevesebbeknek adatik meg, hogy a folyóról tekintsen a városra. Talán ezért is történhetett meg, hogy máig egyetlen geoládát se dedikáltak a Tisza bemutatásának.

A folyó azonban nem csupán "főutca", hanem kiváló lehetőség a sportolásra. A vizisportok, és azon belül a kajak-kenu, éppen ezért nem csak az ország, de Szeged sikersportágai is. Az elmúlt 20 évben nem volt olyan nyári olimpia, ahonnan aranyérem nélkül tértek volna haza e sportágak képviselői. Ha pedig mindehhez hozzáadjuk a világbajnoki és Európa bajnoki trófeákat, akkor se szeri se száma a sok arany, ezüst és bronzéremnek.

Az első szegedi olimpiai érem Csapó Géza (1972. München), míg az első EB győzelem (1969. Moszkva) Hingl László nevéhez fűződik. Később olyan nagyságokat láthattunk itt edzeni, mint Janics Natasa, vagy Vajda Attila. Az eddigi legnagyobb szegedi siker a 2007-es duisburgi világbajnoksághoz kötődik. Ott öten (Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Horváth Gábor, Joób Márton, Vajda Attila) nyertek aranyérmet. Most pedig - többek között - Kárász Annának (2018. Belgrád, EB aranyérmes K4 1000 m), Suba Róbertnek (2018. Belgrád, EB ezüstérmes KL1 200 m) Kuli Istvánnak és Birkás Balázsnak (2018. Belgrád, EB bronzérmesek K4 500 m, illetve K2 2 m) szurkolhatunk. Közülük Kárász Anna (K2 és K4 500 m) és Birkás Balázs (K2 200 m) aranyérmet nyertek a 2018-as portugáliai világbajnokságon! Részletek: itt.

A láda Szeged egyik különleges pontján - a Szegedi Foka Ökokikötő és a NKM Szegedi Vízisport Egyesület vízitelepének szomszédságában található. Ha tehát valaki meglátogatja az Ökokikötőt, akkor nem csak vizitúrázásra nyílik lehetősége, de szerencsés esetben akár a kikötő kávézójából láthatja a szomszédban éppen vízreszálló, kikötő, vagy a Tiszán evező versenyzőket. Tehát rajta, lesd meg a bajnokokat!

A vizitelep kék-fehér épületét a Felső Tisza-part felől Vinkler László: Vízreszállók a Tisza partján (1959) című mozaikképe díszíti, míg a Tisza felőli homlokzatot a "Bajnokok-falának" nevezik. Itt láthatók ugyanis nagy táblákon kifüggesztve az olimpiák, világ- és Európa bajnokságok szegedi helyezettjeinek nevei. Nyitvatartás nyáron: H-P 06:00-20:00, Szo 07:00-19:00, V 08:00-18:00.

Az Ökokikötő március 1 és november 15 között éjjel-nappal (azaz 0-24 óráig) nyitva van. A kávézó rész nyári főszezonban (június 1 - szeptember 15) 10:00 és 20:00 közt, míg szeptember 16-tól május 31-ig 12:00 és 20:00 közt várja a vendégeket. A kikötőbe a Felső Tisza-partról az ártéren keresztül megépített, néhány faragott fapaddal is ellátott, korláttal védett fa sétahíd vezet. Ha sötétedés után keresitek, legyetek óvatosak! Annak ellenére könnyű megbotlani, hogy a pallóhidat hangulatos kis lámpások világítják meg. A kikötőben többféle vízi jármű is bérelhető. Nem csak túrakenuk és kajakok, de akár a képeken bemutatott, beszédes nevű motoros csónakok is. Ezek némelyike ráadásul jogsi nélkül is vezethető. A legérdekesebb közülük a Naplopó névre keresztelt, hiszen e hajó árnyékadó tetejét napelemek borítják ... További információkat (bérlési feltételek, árak, stb.) a fenti linken, illetve a +36-20/499-0897 telefonszámon lehet kérni.

A környék további érdekességei

Tiszaparti Stadion (Városi Stadion)
Szeged legnagyobb, egykor villanyfényes meccsek rendezésére is alkalmas, szebb napokat látott focistadionja. Ma sajnos leginkább a körtöltés felőli kerítését díszítő graffitik miatt keresik fel legtöbben.

Hajóház
A stadion mellett egykor működő Hafner fatelep helyére emelt hatalmas hajó formájú, impozáns modern társasház.

Hafner fatelep
Az 1980-as évekig a Tiszán leúsztatott faanyag feldolgozását végző fűrészüzem. A fa hatalmas tutajokká összekötve érkezett meg a folyón, majd az ártérben még ma is látható betonhídon (védett ipartörténeti emlék) keresztül kisvasúttal vitték be a Lippai Imre által alapított telepre, ahol gőzfűrészekkel darabolták fel azokat. Rossz nyelvek szerint itt a stadion mellett készítették Szeged viszontagságos sorsú focicsapatának is a falábakat ...

Retró büfé
Apró, korábban névtelen vendéglátóhely a víziteleppel szemben. Edzések után nagyon jól esik az itt kapható kolbászzsíros-mustáros kenyér és málnaszörp.

Kőrössy halászcsárdák
Pár száz méterrel feljebb a Tisza árterében találhatók. Örök szegedi vitatéma hogy az Öreg Kőrössy vagy a Kis Kőrössy halászleve a finomabb ...

A láda rövid története
Ez a láda 2018 nyarán a MGKE és a Magyar Turisztikai Ügynökség által közösen szervezett 10 geoládát tartalmazó eseményláda sorozat hetedik ládájaként, GCMTU7 néven jelent meg. Ez a magyarázata annak is, hogy miért itt jelent meg ez a láda. A MTÜ munkatársai ugyanis egy olyan ládát szerettek volna telepíttetni Szeged térségébe, ami egyidejűleg felkínálja a lehetőséget a megtalálóknak egy kellemes tiszai vizitúrázásra. Az akció keretében (2018. július 4. és 2018. augusztus 7. közt) regisztrált 83 megtalálás alapján ezt a ládát keresték fel a legtöbben. Ennek és a megtalálók által adott 4.70-es átlagpontszámnak köszönhetően a fenti időszak lejárta után a moderátorok egyetértésével fennmaradhatott a láda és a továbbiakban hagyományos ládaként várja mindazokat, akiket érdekel a vizitúrázás, látni szeretnék a bajnokokat edzés közben, kíváncsiak Szegedre egy másik látószögből, vagy egyszerűen csak eggyel gyarapítani szeretnék a geocaching.hu oldalon regisztrált megtalálásaik számát.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (135 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.60 web: 4.69 átlag: 4.65

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


koborz 2022.08.01 14:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.95
Köszönjük, megtaláltuk. Zoli és Zsuzsa

szolyaagi 2022.07.31 18:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

milanhuntr 2022.07.30 19:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ákos85 2022.07.28 19:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Karol 2022.07.28 19:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.98
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

LeviHun01 2022.06.30 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 1.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Dzseemy 2022.06.30 13:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.80
Kellemes Tisza parti séta
alkalmával megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zo11 2022.06.22 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gubi_2 2022.06.11 22:17 - Megtaláltam
A ládát megtaláltuk, de a jelszó sehol nem volt. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: GSdriver, 2022.06.20 20:40]

Csaba_P_63 2022.06.11 12:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.28
Megtalaltuk, csak a jelszót nem. Nincs a dobozban.
Köszi a rejtést!
Szendi&Csabi

[Jóváhagyta: GSdriver, 2022.06.21 22:14]

Ligetfalvi lalika 2022.05.30 10:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nojcika 2022.05.30 10:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Aleph & Rita 2022.05.25 10:50 - Megtaláltam
A belvárosi szállásunktól sétáltunk el ide, majd haladtunk tovább Tápéra.
Köszönjük a lehetőséget!

dobozipatikus 2022.05.12 05:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

totik 2022.05.01 10:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

SzZita 2022.04.30 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm! Zita és Máté
[g:hu+ 2.7.17]

Andris + Edi 2022.04.28 17:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.46
Sokszor járok erre, most lenyúltam a ládáért is, köszönöm a rejtést :)

Gábor66 2022.04.24 09:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Barbidzsiii 2022.04.23 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Puzzle Apartman Gyula 2022.04.18 10:06 - Megtaláltam
Gyors találat egy számunkra ismeretlen helyen. Köszi.
Innen a Rotary ösvényhez mentünk és mosolyogva néztük a rejteket a túloldalról is. :)

Nikicsu 2022.04.16 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.6.7]

smico50 2022.04.14 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

zsolty23 2022.04.13 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

borazslo 2022.04.10 14:41 - Megtaláltam
Remek hely. Jövő ide még csónakot bérelni. Viszont új logbookra van szükség.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

Bence2009 2022.04.09 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (421 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]