geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4468. Orfű, Pécsi-tó (GCMTU0)

A Pécsi-tó a Balázs-hegyi kilátóból

A Pécsi-tó a Balázs-hegyi kilátóból

Pécsi-tó a gátról

Pécsi-tó a gátról

Parti sétány

Parti sétány

Kilátóból a rejtek

Kilátóból a rejtek

Balázs-hegyi kilátó

Balázs-hegyi kilátó

Medvehagyma rengeteg

Medvehagyma rengeteg

Aquapark (fotó: termalfurdo.hu)

Aquapark (fotó: termalfurdo.hu)

Fishing on Orfű (fotó: nowmagazin.hu)

Fishing on Orfű (fotó: nowmagazin.hu)

Triatlon - háttérben a Pécsi-tó (fotó: OrfűMad)

Triatlon - háttérben a Pécsi-tó (fotó: OrfűMad)
Szélesség N 46° 8,440'
Hosszúság E 18° 8,729'
Magasság: 303 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.07.04 22:00
Megjelenés időpontja: 2018.07.04 22:56
Utolsó lényeges változás: 2018.11.12 21:23
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Magyar Turisztikai Ügynökség
Ládagazda: Strombus
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 107 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


188 mm x 134 mm x 60 mm-es műanyag doboz, ott ahol a madár se jár. Vagy mégis?
Kérlek, a ládáról, ne tegyél fel képet, hadd maradjon meg másnak is a megtalálás élménye! Köszönöm.

Megközelítés
Pécs felől érkezve az Orfűre levezető szerpentin első kanyarjában "Kilátó" feliratú fatábla mutatja az irányt. Mivel ez üdülőövezet, a nyugalom érdekében azt kérik, hogy az autóval ne hajtsanak fel a látogatók a részben murvás, poros-zörgős úton, hanem álljanak meg itt: ( N 46° 8,258' E 18° 8,913' 304 m [GCMTU0+parkoló]). Az itteni tábla szerint innen 300 méter a kilátó. Valójában inkább 500 m, majd még 200 m a ládáig.

Ez a nyári esemény-geoláda a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jelent meg. Bővebb infó a geocaching.hu/mtu oldalon.


Az első és második megtaláló jutalma egy aktiválatlan TB és egy pathtag.

A geoláda helye
A Pécsi-tavat egy olyan szemszögből szerettük volna megmutatni, ahonnan kevesebben látják. Kiszakadva a vízparti nyüzsgésből a 320 m magas Balázs-hegyre, a kilátóhoz invitálunk. Innen a magasból élvezhetjük a Pécsi-tó és körös-körül a Mecsek gyönyörű látványát. A kilátótól 200 m-re, a mezőn keresd a geoládát!

Az első megtaláló jutalma egy aktiválatlan travel bug, a másodiké egy pathtag (vagy fordítva). Ezen kívül a ládában üdvözlőkártyát és matricákat találsz. Ezek helyett nem kell csereajándékot tenni, bátran vigyél el egyet-egyet! Persze, csereajándékoknak is örül a láda és még inkább az utánad érkező!

Orfű
Kevés olyan nagyváros van, amin nem folyik át folyó vagy nincs a közelében más nagyobb víz. Pécs ezek közé tartozik, ezért volt számára fontos a tőle 14 km-re északnyugatra, a Mecsek északi-lábánál elhelyezkedő orfűi tórendszer kialakítása.
Az évi 4,5 millió m3 vízhozamú, ezzel legbővizűbb mecseki karsztforrásból, a Vízfő-forrásból eredő patak hajdanán az Orfűi-völgy három kis faluját - Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest - kötötte össze. A keleti oldalvölgyekben további két falu, Bános és Mecsekszakál bújt meg. Mára hivatalosan mind Orfű része. Az állandó lakosság 770 fő, de nyáron, az idegenforgalmi szezonban eléri a 15 000-es lélekszámot is.

A tavak születése
Palkó Sándor (1911-2001) egykori Baranya Megyei Tanácselnök álmodta ide a tavakat, körülötte üdülőket, pancsoló gyerekeket, csónakázókat, békés pecásokat. Egy olyan üdülőterületet, ahova könnyen ki tud jutni egy pécsi, ha pár óra kikapcsolódásra vágyik, de ahol a szépséges természeti környezetben napokat, heteket is élmény eltölteni. (Palkó Sándor bronz mellszobra, Trischler Ferenc alkotása, ma a Pécsi-tó és a Herman Ottó tó közötti dombon, a horgászszövetség udvarán áll).

Orfűi-tó
Elsőként a 11 hektáros, Orfű és Mecsekrákos között, Orfű belterületén fekvő Orfűi-tó (népi nevén Kis-tó) készült el 1962-ben. Délkeleti (Pécs felőli) végén strand található, ami különösen a kisgyermekes családok körében kedvelt, mivel a víz itt sekély, a partot pedig homok borítja, ahol jól lehet áskálni, homokvárat építeni. Hangulatos a tóba hosszan benyúló földnyelv. Horgászni a strand és a gát területének kivételével bárhol szabad, a meder akadóktól mentes. Jó a süllő- és pontyfogási lehetőség.
A tó mellett három működőképes malomból (ló hajtotta szárazmalomból, vizimalomból és az új, július 1-én nyíló papírmalomból) álló Malommúzeum és őrléstörténeti kiállítás várja a látogatókat.

Pécsi-tó
A mintegy 5 km hosszú tórendszer második tava, a 72 hektáros Pécsi-tó Baranya megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező állóvize 1966-ra épült meg. Partján hamarosan hétvégi házak és horgásztanyák sorakoztak, majd vállalati üdülők, kempinget és panziók is létesültek. A 1990-es és 2000-es években sokan költöztek ki Pécsről, így sok a szép, új családi ház is.
A tó délnyugati oldalán nagy strand épült, amelyet a 2000-es években Aquaparkká bővítettek. Június 15-től szeptember első hétvégéig tart nyitva, minden nap 9-19 óráig. Az egész napos felnőtt belépő 2 000 Ft, a diák 1 500 Ft, de van délutáni, családi és más kedvezményes belépő is. A zsúfoltság hétköznapokon egyáltalán nem jellemző.

A tó a fürdőzési, horgász és vízi sport lehetőségei mellett 2008 óta a Fishing on Orfű könnyűzenei fesztivál révén is ismert. Idén a rendezvényt június 20-23 között tartják. A fesztivál fő fellépői a legjobb és legizgalmasabb hazai underground / alternatív produkciók lesznek: többek között Bëlga, Vad Fruttik, Quimby, Hiperkarma, Anna & the Barbies, Péterfy Bori & Love Band, Kiscsillag, Supernem, Intimtorna Illegál, P.A.S.O.

A délkeleti oldalon, a mecsekrákosi részen az Aktív Víziturisztikai Központban (Széchenyi tér 5-6.) kajak, indián kenu, sárkányhajó bérelhető. A központ a tavon sárkányhajó fesztiválokat is szervez.
A közelében, a Széchenyi tér 13. szám alatt található Tájház és a Kemencés Udvar. A Tájház a Mecsek-hegyháton élők régmúlt berendezési és használati tárgyait mutatja be. Emellett különlegessége a Medvehagyma-szoba ahol mindent megtudhatunk, amit a kornyéken rendkívül elterjedt növényről tudni kell. Az udvarban az ország különböző tájegységeinek kemencéit és a kemencében való sütés-főzés eszközeit, edényeit láthatjuk és
meg is kóstoljuk a kemencében készült péksüteményeinket.

Az egyéni vagy csoportos kajak-, kenu-, sárkányhajó- és biciklibérlés mellett csoportok számára jurtákban szálláshelyet is biztosít az Orfű Fitt Jurtatábor (Dollár u. 36.).

Herman Ottó-tó
A harmadik és a negyedik tónál az élet jóval csendesebb, mint az első kettőnél. A 28 hektáros Herman Ottó-tó körül inkább a madárcsicsergés, békakuruttyolás a jellemző. Itt strandolni nem szabad, mert ez a tó hal- és madárrezervátum, ezért is kapta nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról. Számos vízimadárfaj mellett élőhelye olyan ritka védett állatnak is, mint a vidra. Csónakból megfigyelhetjük a védett fajokat és horgászhatunk is. Igen jó a süllő és harcsa állománya, de eredményesen horgászhatunk pontyra, amurra is.

Kovácsszénájai-tó
A negyedik tó már nem Orfűhöz, hanem az 55 lakosú, szép fekvésű Kovácsszénájához tartozik. A 10 hektáros Kovácsszénájai-tó 1970-73 között, utolsóként épült a felette lévő három tó gátszakadása esetén ezek árvizének felfogása céljából. Elsősorban a horgászok örömére szolgál. Halállományára a nagytestű pontyok, süllő, amur, harcsa, dévérkeszeg a jellemző, de érdekességként kecsege is lett telepítve. A tó napos illetve összevont engedéllyel horgászható, partról és csónakból egyaránt. Nyáron pénteken és szombaton éjszaka is van lehetőség a pecázásra. Csónak a helyszínen igényelhető. Engedély a vízparti halőrháznál váltható (Tel.: 06 30/5831439).
Kovácsszénáján a horgásztavon kívül az Orfűi-patakba torkolló állandó vízfolyások háborítatlan élővilága, érdekes földtani képződmények, forrás, barlang, felhagyott kőbánya várja a turistákat.

Egyéb felfedeznivalók
Abaliget: Az Orfűtől 5 km-re fekvő falu cseppkőbarlanggal
és denevérmúzeummal vár.
Érdekesek a 14 km-re fekvő Pécs múzeumai, éttermei, boltjai, rendezvényei is.

Orfű nemcsak nyáron szép
Ha nincs elég meleg a strandoláshoz, legjobb dolog a kirándulás! A közeli geoládákon kívül számos Orfűről induló hosszabb túra közül lehet csemegézni.
Minden évben április közepén rendezik a Medvehagyma Fesztivált, május közepén az Orfű Triatlont, május utolsó hétvégéjén a Sárkányhajó Fesztivált.
Télen korcsolyázni lehet a tavakon.
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (39 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.89 web: 4.91 átlag: 4.89

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
-
kereshető egész évben
-
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


macikupac 2018.11.02 10:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.50
Mecsek - újratervezve 2.

Ezért a ládáért indultunk neki a mai napnak, s végül egy csodálatos, hamisítatlan késő őszi kalandban lett részünk. A szép, napos idő sokakat kicsalt a négy fal közül. Orfűt, a tavakat és a kilátót is ismertem már korábbról. De ezzel együtt jó volt újra itt lenni, mégha nem is jártunk körbe mindent. Ezzel mind a 10 MTU-s ládát felkerestem. S ahogy látom, mi voltunk itt az utolsó megtalálók. Most Pumbi jött velem.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

Ancs 2018.11.02 10:41 - Megtaláltam
MTU befejező túra 1/10.
Október elején már látszott, hogy az őszi versenyig ez az ideiglenes láda már nem fér bele. Le is mondtam róla... Majd csak nem "akart" megszűnni. A Homoktövis Élőhelykezelési Akció keretében egyeztettem a rejtővel, hogy vajon érdemes-e elindulni még novemberben, s lám, ide is eljutottunk.
Orfűről nekem mindig a Fishing fog eszembe jutni, kellemes emlék.
A kilátás, a környezet, a rejtés mind nagyon rendben van.
Köszi

20181102_10380320181102_104302
20181102_105233_HDR20181102_105447
akosgy 2018.11.02 09:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Mecseki kiruccanás második napján. Orfűn volt a szállásunk, és a reggeli előtt még sétáltunk egyet a faluban. Emlékeztem rá, hogy réges-régen találtam én itt már ládát, gondolkodtam is, hogy esetleg elfelejtettem volna bejelenteni, de aztán láttam, hogy a csak a nyereményjáték rejtés maradt még kint. :) Színvonalas a kivitelezés, köszi.

Fleur 2018.10.28 14:51 - Megtaláltam
Nagyon joooo! Köszi :)

kópé1993 2018.10.24 12:40 - Megtaláltam
Köszi

IMG_20181024_122951IMG_20181024_123157
IMG_20181024_124918 
LionDaddy 2018.10.24 12:38 - Megtaláltam
Geotúra a Kelet-Mecsekben pliptai és Kópé1993 társaságában, melyen az MTU sorozat 10/10., utolsó ládája is meglett!

Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.0d]

20181024_12310720181024_123118
20181024_12322720181024_123151
pliptai 2018.10.24 12:37 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.6.0]

Bilmark 2018.10.21 17:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.06
Szép környezet. Nagyon tuti ládarejtés.

Nitusz 2018.10.21 07:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Nemi91 2018.10.19 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0h]

Fazék 2018.10.06 18:11 - Megtaláltam
Már csak ez az egy hiányzott a 10-ből, így GCTOUR után még kicsit autóztam. Éppen esküvői fotózás volt a kilátónál, sokan voltak a környéken.

2018-10-06 18.09.142018-10-06 18.09.24
Fixis 2018.10.02 11:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Ezzel a találattal megvan az utolsó MTÜ-s láda.

RoliHun 2018.09.30 14:41 - Megtaláltam
Köszi a rejtést

bajor14 2018.09.30 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v2.2.4]

fehérkút 2018.09.28 10:17 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! Egy kép a Balázs-hegyi kilátóból!

Szőkekapitány 2018.09.25 17:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

geri83 2018.09.21 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

kobcikrajci 2018.09.21 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

tabletta 2018.09.20 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

beton 2018.09.17 18:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Dr.Lada 2018.09.15 20:06 - Megtaláltam
Elkövetve :-) [g:hu 1.5.4]

Kerticsorbi 2018.09.15 13:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Családi kirándulás, szép őszi időben, köszönjük a rejtést.

Jevica és Gyuszi 2018.09.15 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0e]

Pogánypeti 2018.09.14 08:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.5.4]
Ma reggel átbuszoztam Fekedről Orfűre, hogy a Mecsekben is barangolhassak egy napot. Érdekes volt, mert utoljára június elején jártam itt, úgy tűnt, mintha csak tegnap lett volna...
A kilátóban már tudtam is, hogy hol kell majd keresnem a ládát, adta magát a bokorcsoport. A rejtek tökéletes, könnyen megtalálható, nagyon tetszett. Logolás után megindultam a Szuadón és Éger-völgyön átvezető Kék kereszt -en Pécsre.
Köszönöm a rejtést! :)

BouLache 2018.09.10 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Szuper rejtés! Köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (109 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]