FAQ
481. Somogyvári emlékezet (GCSOMV)

Koppány emlékére

Koppány emlékére

Szentesica

Szentesica

Jelek

Jelek

Arc

Arc

Apátság romjai

Apátság romjai

Szent László

Szent László

Kerengő

Kerengő

Kút

Kút

WTC

WTC

Naplemente

Naplemente
Szélesség N 46° 35,273'
Hosszúság E 17° 38,317'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.01.03 16:00
Utolsó lényeges változás: 2017.07.30 11:27
Utolsó változás: 2020.10.26 06:24
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: LI, LG, BJ, BB, BM,
Ládagazda: laszloistvan
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 552 + 2 sikertelen + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP:
Kétállomásos multi:
1. Szentesica-forrásnál valódi doboz soktörzsű fa ölelésében.
2. Romkertnél mesterséges tereptárgyon, karon, fémtáblán háromszögben 4 karakteres jelszórészlet.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Somogyvár

Somogyvár ma átlagos somogyi község, ám hajdan az államalapítástól közel 600 éven át nem is csupán megyeszékhely, hanem még azok között is kiemelt szerepű regionális gazdasági, igazgatási és vallási központ volt - a feudális Magyarország térképe országos léptékben a Balaton és Pécs között egyedül Somogyvárt jelöli.
A Kupavár-hegyen 1972-től kezdett régészeti feltárások nyomán az apátság romterülete 1983-tól (akkori harmadikként) hivatalosan a nemzeti emlékhelyek közé tartozik, részint Koppány és az államalapítás-kori belharcok emlékezete, főképp pedig az apátságot alapító Szent László király kultusza okán - még ha egyes részletek a történettudományon belül is viták tárgyát képezik.

A Somogyi hercegség és Koppány emlékezete

Koppány a honfoglalást követő belharcokban Géza majd István ellenfeleként, a keresztény európai állam tervének pogány ellenlábasaként ismert. A már a honfoglalást megelőzően is önálló igazgatási egységként létező ún. Somogyi hercegség ("dukátus", a mai Somogy megyénél nagyobb kiterjedésű "Somogyország") az ő birtokába került - egyes megfogalmazások szerint Géza mintegy "bezárta" erre a területre a rivális rokont. A központnak számító Somogyvár így valóban Koppány székhelye lehetett. Egyes források és a hagyomány a végső ütközetet és Koppány halálát is Somogyvár térségébe teszik, bár az elfogadottabb tudományos álláspont szerint mindez inkább Veszprémnél történhetett.
A földrajzi elnevezésekben is egyértelműen megőrzött somogyi kapcsolatra tekintettel a várdomb alatti Szentesica-forrásnál - melyben a meseköltő hagyomány szerint a csata után István a kezét megmosta - Koppány emlékezetére pihenőhelyet alakítottak ki.

Szent László és a bencés apátság

I. (Szent) László (1046-1095) az egyik legnépszerűbb magyar király és szent. Jelentős szerepe volt a fiatal magyar állam kül- és belpolitikai stabilizálásában. A személye körül kialakult erőteljes középkori kultusznak döntő lökést adott 1192. évi szentté avatása, melyhez kapcsolódóan nyilván természetfeletti csodákat is kötnek hozzá.
1091-ben alapította - Koppány egykori földvárának helyén - a Szent Egyed tiszteletére szentelt bazilikát és bencés apátságot, melyet saját temetkezési helyéül is rendelt. Egyes források szerint először valóban itt is temették el, mielőtt maradványai végül Nagyváradra kerültek - más kutatások időközben ezt cáfolják. Bármi is az igazság, a szent király szimbolikus sírja kiemelt jelentőségű kegyhellyé, és kultuszának fontos helyszínévé tette a somogyvári bazilikát.
A szép fekvésű dombtetőn az apátság feltárt romjait sétálhatjuk körbe, a kilátóból pedig felülnézetben is áttekinthetjük a területet - a somogyi dombok és balatoni hegyek keretébe helyezve.

A látogatóközpont

2015-ben új látogatóközpont nyílt meg a hegy alatt, közvetlenül a főút mellett. A látványos, földbe süllyesztett, zöld tetős építmény a parkolóval kétségtelenül vonzza a tekintetet, erősebben csábítja az arra járót, mint a falu mellékutcáján, a hegy ormán megközelíthető romkert. Sajnos az eredmény mégis felemás lett - pedig kicsit szerényebb visszaosztással és több odafigyeléssel sokkal jobb is lehetett volna. Magam is sajnálom, hogy a szakasz további részét emiatt kritikával kell kitöltenem.
Kár, hogy a kívülről grandiózus, még az előtérben is komoly várakozást keltő építészeti megoldás végül egyetlen teremben, az önismétlések leszámítása után egy községi helytörténeti kiállítást alig meghaladó szintű anyagot rejt, melyen még így is izzadságos erőlködés érződik: oly mértékben tolja túl - nagyjából egyedüli témaként - a szentes-mesés-csodatevős kultuszt, ahogy 2017-ben talán már nem kellene - különösen ahhoz képest, hogy épp még az is kiderült, hogy az előszöri ide temetés legendája sem igaz. (A vendégkönyv tanúsága szerint a színvonalat több látogató is kifogásolja.) Mindez tartalomfejlesztéssel még akár aprópénzből is javítható lenne, de van ennél nagyobb baj is.
Az aggasztó mértékű megokolatlanságot (hogy valami nagyon visszafogott kifejezést használjunk) akkor kezdi érezni az ember, mikor rájön, hogy az eredeti és valódi tartalmat jelentő romterület megközelítését innen egy rámpákkal-lépcsőkkel ugyan masszívan megépített, de idősek és kisebb gyerekek számára alkalmasint nem is rövid, és szintemelkedésben is kihívást jelentő gyalogúttal képzelték el. Úgy, hogy ezen még csupán a régi, változatlan állapotú bejárathoz jutunk fel, ahol most is ugyanúgy lépünk a romkertbe, mint korábban, és ahova most is inkább autóval lenne érdemes felmenni, viszont ahol már csak lent váltott(!) belépővel engednek be! Ezen a ponton már tényleg nehéz érteni, miért volt szükség a romkerttel építészeti egységet nem is képező területen, erdőirtás árán emelni egy grandiózus építményt, mely csupán egy tartalmában és terjedelmében is szerény kiállítást rejt, és ahonnan a valódi látványosság megközelítése kimondottan nehézkes. Eközben fent, az eredeti, autóval is jól megközelíthető bejáratnál semmi nem történt, pedig az ottani parkoló fejlesztésével, a fogadóépület bővítésével sokkal olcsóbban lehetett volna tökéletes megoldáshoz jutni.
Ebben a formában a látogatóközpont nemhogy nem tálalja fel elég ügyesen a közönség számára a lényegi látványosságot, hanem az építészeti túldimenzionáltság és térbeli szétválasztottság szerencsétlen kombinációjával gyakorlatilag eredményesen vonja el a figyelmet arról. Kár, hogy az építészeti koncepció ennek értelmes átgondolása helyett a látszóbeton, a műrozsda és a színes szőlőkarók közhelyein pörög.

Megközelítés

Maga a látogatóközpont a Somogyvárra északról bevezető főút mentén, még a falun kívül eltéveszthetetlen, a romterület onnan az említett körülmények mellett gyalogúton megközelíthető.
A láda állomásainak kereséséhez és - az említett jegyvásárlási dilemmákkal - a romterület látogatásához viszont az optimális kiindulópont nem a látogatóközpont, hanem a romterület bejárata előtti parkoló. Aki minimális gyaloglással szeretné megoldani, az a Szentesica-forráshoz közelebb is mehet autóval.

A láda

A kétállomásos multi első állomása a Koppány-emlékmű a Szentesica-forrásnál.
 N 46° 35,273' E 17° 38,317' 140 m [GCSOMV-1]
Nem nehéz rejtés soktörzsű fa ölelésében - kéretik alaposan visszafedni.
A második állomás virtuális, az apátság romjainál, a bejárat közelében, de területen kívül, egész évben belépődíj nélkül hozzáférhető.
 N 46° 35,653' E 17° 38,369' 170 m [GCSOMV-2]
Keress egy tereptárgyat, amilyen a középkorban még biztosan nem létezhetett. :-) A jelszó karon háromszögben 4 betű.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (346 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.26 web: 4.48 átlag: 4.45

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Béla 53 2022.09.30 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.10.4 teszt]

Szilágyiék 2022.09.13 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.14
A romkertnél kezdtünk, nagyon ötletes a jelszó helye, tetszett!
A forrásnál most is 2 db láda van ugyanazon a helyen.
Kissé elhagyatott a környezete, alaposan felnőtt a gaz, és a padokra sem szívesen ültem volna le. Pedig hangulatos kis pihenő lehetne.

Köszönjük hogy megmutattad!

Itt álltunk megErről is van pénztár, be lehet menni
Ezt látja a rejtés helyeA lépcsősor vége a jelszó közelében
Útjelző a forráshozAz Úr visszafogad...
Koppány emlékezeteÉs az emlékmű
Tarsolylemez közelebbrőlA forrás
h.krisz 2022.08.23 15:50 - Megtaláltam
köszi

vbr 2022.08.06 11:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Köszönjük a rejtést!

drhalasz 2022.08.06 07:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.89
DBV közbeni találat.
A vasútállomásról a sárga jelzésen jöttem, a rengeteg csalán miatt rövidnadrágban nem ajánlom. :)

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Horváth Edit 2022.07.19 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mormotmormot 2022.07.16 18:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Köszönjük!

kovtom72 2022.07.12 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.14]

redzol73 2022.07.08 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.17 súly: 3.44
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

csillagvadasz2 2022.07.06 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

V_Gabor 2022.07.02 10:38 - Megtaláltam
nagyon szép helyekre vezet el a multi

első ponton két ládát raláltam
mindkettő rendben

[fotók és bővebb log később]
Köszönöm!
[g:hu+ 2.9.9 teszt]

vaslemez 2022.06.09 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.29
Az apátság romja lenyűgöző, nagyon érdekes és látványos. Szerintem sokan nem is tudják, hogy létezik, pedig nagyon megér egy kitérőt a Balcsiról.
Mondjuk a virtuális 'rejtésen' nem kellett sokat dolgozni..., de tény, hogy időtálló, senki nem fogja ellopni.

20220612_194857 
Nyúlék89 2022.06.05 16:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A 2. pont leírása tálaló, a forrásból nem sok víz jön sajnos.

Cicki 2022.06.04 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

MarciMilánBálint 2022.06.04 10:46 - Megtaláltam
Váras vándorlás, 2. láda - köszönöm a rejtést!

fehérkút 2022.06.04 10:46 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.2 teszt]

hitamas 2022.06.02 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Lehet, hogy duplán láttam, de ma nem ez volt az első kettőzött láda. Vagy mégse? :)

mikopoci 2022.05.22 12:50 - Megtaláltam
Megtalátam,köszönöm a rejtést!

noyon 2022.05.22 12:50 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést,megtaláltam.

Patics 2022.04.29 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

ukata79 2022.04.24 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Senator62 2022.03.19 13:40 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést!

tom-68 2022.03.15 16:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.99
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

kitkat0123 2022.02.20 13:52 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.6]

Robogo 2022.02.20 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (570 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]