geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
481. Somogyvári emlékezet (GCSOMV)

Koppány emlékére

Koppány emlékére

Szentesica

Szentesica

Jelek

Jelek

Arc

Arc

Apátság romjai

Apátság romjai

Szent László

Szent László

Kerengő

Kerengő

Kút

Kút

WTC

WTC

Naplemente

Naplemente
Szélesség N 46° 35,273'
Hosszúság E 17° 38,317'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.01.03 16:00
Utolsó lényeges változás: 2017.07.30 11:27
Utolsó változás: 2017.07.31 08:55
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: LI, LG, BJ, BB, BM,
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 484 + 3 sikertelen + 15 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2020-08 volt 15 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP:
Kétállomásos multi:
1. Szentesica-forrásnál valódi doboz több törzsű fa ölelésében.
2. Romkertnél mesterséges tereptárgyon, karon, fémtáblán háromszögben 4 karakteres jelszórészlet.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Somogyvár

Somogyvár ma átlagos somogyi község, ám hajdan az államalapítástól közel 600 éven át nem is csupán megyeszékhely, hanem még azok között is kiemelt szerepű regionális gazdasági, igazgatási és vallási központ volt - a feudális Magyarország térképe országos léptékben a Balaton és Pécs között egyedül Somogyvárt jelöli.
A Kupavár-hegyen 1972-től kezdett régészeti feltárások nyomán az apátság romterülete 1983-tól (akkori harmadikként) hivatalosan a nemzeti emlékhelyek közé tartozik, részint Koppány és az államalapítás-kori belharcok emlékezete, főképp pedig az apátságot alapító Szent László király kultusza okán - még ha egyes részletek a történettudományon belül is viták tárgyát képezik.

A Somogyi hercegség és Koppány emlékezete

Koppány a honfoglalást követő belharcokban Géza majd István ellenfeleként, a keresztény európai állam tervének pogány ellenlábasaként ismert. A már a honfoglalást megelőzően is önálló igazgatási egységként létező ún. Somogyi hercegség ("dukátus", a mai Somogy megyénél nagyobb kiterjedésű "Somogyország") az ő birtokába került - egyes megfogalmazások szerint Géza mintegy "bezárta" erre a területre a rivális rokont. A központnak számító Somogyvár így valóban Koppány székhelye lehetett. Egyes források és a hagyomány a végső ütközetet és Koppány halálát is Somogyvár térségébe teszik, bár az elfogadottabb tudományos álláspont szerint mindez inkább Veszprémnél történhetett.
A földrajzi elnevezésekben is egyértelműen megőrzött somogyi kapcsolatra tekintettel a várdomb alatti Szentesica-forrásnál - melyben a meseköltő hagyomány szerint a csata után István a kezét megmosta - Koppány emlékezetére pihenőhelyet alakítottak ki.

Szent László és a bencés apátság

I. (Szent) László (1046-1095) az egyik legnépszerűbb magyar király és szent. Jelentős szerepe volt a fiatal magyar állam kül- és belpolitikai stabilizálásában. A személye körül kialakult erőteljes középkori kultusznak döntő lökést adott 1192. évi szentté avatása, melyhez kapcsolódóan nyilván természetfeletti csodákat is kötnek hozzá.
1091-ben alapította - Koppány egykori földvárának helyén - a Szent Egyed tiszteletére szentelt bazilikát és bencés apátságot, melyet saját temetkezési helyéül is rendelt. Egyes források szerint először valóban itt is temették el, mielőtt maradványai végül Nagyváradra kerültek - más kutatások időközben ezt cáfolják. Bármi is az igazság, a szent király szimbolikus sírja kiemelt jelentőségű kegyhellyé, és kultuszának fontos helyszínévé tette a somogyvári bazilikát.
A szép fekvésű dombtetőn az apátság feltárt romjait sétálhatjuk körbe, a kilátóból pedig felülnézetben is áttekinthetjük a területet - a somogyi dombok és balatoni hegyek keretébe helyezve.

A látogatóközpont

2015-ben új látogatóközpont nyílt meg a hegy alatt, közvetlenül a főút mellett. A látványos, földbe süllyesztett, zöld tetős építmény a parkolóval kétségtelenül vonzza a tekintetet, erősebben csábítja az arra járót, mint a falu mellékutcáján, a hegy ormán megközelíthető romkert. Sajnos az eredmény mégis felemás lett - pedig kicsit szerényebb visszaosztással és több odafigyeléssel sokkal jobb is lehetett volna. Magam is sajnálom, hogy a szakasz további részét emiatt kritikával kell kitöltenem.
Kár, hogy a kívülről grandiózus, még az előtérben is komoly várakozást keltő építészeti megoldás végül egyetlen teremben, az önismétlések leszámítása után egy községi helytörténeti kiállítást alig meghaladó szintű anyagot rejt, melyen még így is izzadságos erőlködés érződik: oly mértékben tolja túl - nagyjából egyedüli témaként - a szentes-mesés-csodatevős kultuszt, ahogy 2017-ben talán már nem kellene - különösen ahhoz képest, hogy épp még az is kiderült, hogy az előszöri ide temetés legendája sem igaz. (A vendégkönyv tanúsága szerint a színvonalat több látogató is kifogásolja.) Mindez tartalomfejlesztéssel még akár aprópénzből is javítható lenne, de van ennél nagyobb baj is.
Az aggasztó mértékű megokolatlanságot (hogy valami nagyon visszafogott kifejezést használjunk) akkor kezdi érezni az ember, mikor rájön, hogy az eredeti és valódi tartalmat jelentő romterület megközelítését innen egy rámpákkal-lépcsőkkel ugyan masszívan megépített, de idősek és kisebb gyerekek számára alkalmasint nem is rövid, és szintemelkedésben is kihívást jelentő gyalogúttal képzelték el. Úgy, hogy ezen még csupán a régi, változatlan állapotú bejárathoz jutunk fel, ahol most is ugyanúgy lépünk a romkertbe, mint korábban, és ahova most is inkább autóval lenne érdemes felmenni, viszont ahol már csak lent váltott(!) belépővel engednek be! Ezen a ponton már tényleg nehéz érteni, miért volt szükség a romkerttel építészeti egységet nem is képező területen, erdőirtás árán emelni egy grandiózus építményt, mely csupán egy tartalmában és terjedelmében is szerény kiállítást rejt, és ahonnan a valódi látványosság megközelítése kimondottan nehézkes. Eközben fent, az eredeti, autóval is jól megközelíthető bejáratnál semmi nem történt, pedig az ottani parkoló fejlesztésével, a fogadóépület bővítésével sokkal olcsóbban lehetett volna tökéletes megoldáshoz jutni.
Ebben a formában a látogatóközpont nemhogy nem tálalja fel elég ügyesen a közönség számára a lényegi látványosságot, hanem az építészeti túldimenzionáltság és térbeli szétválasztottság szerencsétlen kombinációjával gyakorlatilag eredményesen vonja el a figyelmet arról. Kár, hogy az építészeti koncepció ennek értelmes átgondolása helyett a látszóbeton, a műrozsda és a színes szőlőkarók közhelyein pörög.

Megközelítés

Maga a látogatóközpont a Somogyvárra északról bevezető főút mentén, még a falun kívül eltéveszthetetlen, a romterület onnan az említett körülmények mellett gyalogúton megközelíthető.
A láda állomásainak kereséséhez és - az említett jegyvásárlási dilemmákkal - a romterület látogatásához viszont az optimális kiindulópont nem a látogatóközpont, hanem a romterület bejárata előtti parkoló. Aki minimális gyaloglással szeretné megoldani, az a Szentesica-forráshoz közelebb is mehet autóval.

A láda

A kétállomásos multi első állomása a Koppány-emlékmű a Szentesica-forrásnál.
 N 46° 35,273' E 17° 38,317' 140 m [GCSOMV-1]
Nem nehéz rejtés (többtörzsű fa ölelésében), ezért kéretik alaposan visszabújtatni-befedni.
A második állomás virtuális, az apátság romjainál, a bejárat közelében, de területen kívül, egész évben belépődíj nélkül hozzáférhető.
 N 46° 35,653' E 17° 38,369' 170 m [GCSOMV-2]
Keress egy tereptárgyat, amilyen a középkorban még biztosan nem létezhetett. :-) A jelszó karon háromszögben 4 betű.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (328 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.26 web: 4.47 átlag: 4.44

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

LionDaddy 2020.09.13 10:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.44
Kaposvári rövid hétvége, menet és jövet is ládázgatással múlattuk az időt. 13/9. találat
Lenyűgöző volt a apátsági templom romjainak mérete. Közöttük sétálgatva nem is annyira érzékelhető, mint fentről a kilátóból. Nagyon tetszett a belső fűszerkert, nagyon kellemes illatúak voltak a növények.
A kilátó korlátjának egy részét megszállták a vadméhek. Feleségem nem is mert feljönni a legfelső szintre, én szerencsére megúsztam csípés nélkül a nézelődést.

Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.3.4]

20200913_101914
Csabiq 2020.09.06 16:06 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! A kápolna felől csalánharc. Ha a főút felől közelítettek az első ponthoz kényelmesebb. [Geoládák v3.6.0]

Szívós Győző 2020.09.06 15:49 - Megtaláltam
Ez is megtalálódott! CsabiQ bará tommal keresünk csalánon s egyébb veszélyen át s lelünk különleges helyeket!

somga 2020.09.03 14:00 - Megtaláltam
A második pontot nehezen találtuk meg. Amúgy szép lett a látogatóközpont, és az emlékhelyhez vezető sétány. Utolsó látogatásunkkor még nem épült meg.

Tosiv 2020.08.31 11:59 - Nem találtam meg
A ládát a hárombetűs jelszóval megtaláltam. A romkertnél mesterséges tereptárgyon, karon, fémtáblán háromszögben 4 karakteres jelszórészletet viszont nem. Kérem a mellékelt képek alapján az elfogadást.

dia2008a 034adia2008a 039a
dia2008a 040a 
Kántorék 2020.08.30 00:13 - Megtaláltam
Idei nyár talán a legmelegebb éjszakáján kerestük, izgalmas küldetés volt! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Rocsog 2020.08.28 16:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.64
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! igazán szép hely, érdemes felül parkolni, bár mi nyáron voltunk árnyék nincs. barátságos kiszolgálás a borozóban. [Geoládák v3.5.3]

Cseszti.P 2020.08.27 18:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.53
Megtaláltuk, köszönjük!

akarair 2020.08.23 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

szalaij 2020.08.23 18:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

szoboadri 2020.08.16 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Megtaláltuk, köszönjük szépen. Csodálatos ez a két helyszín. Adri és Ádám [Geoládák v3.5.4]

vorlac 2020.08.14 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Dorkadia 2020.08.14 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

szalais78 2020.08.05 13:56 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.17 súly: 3.60
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget!
[g:hu+ 2.2.11]

Dodó és Malvinka 2020.08.03 17:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Közös találat Votomékkal. [Geoládák v3.5.0]

Votom 2020.08.03 17:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.76
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Samatranlom 2020.08.03 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Ich.. 2020.08.03 09:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

IMG_20200803_094538IMG_20200803_092304
IMG_20200803_092230IMG_20200803_092224
IMG_20200803_092158 
tmanjunior 2020.08.02 17:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.31
Köszi a rejtést!

Szabibi 2020.08.01 10:18 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.85
Nagyon rafinált rejtés, csodaszép környéken.

pasztuq 2020.07.24 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.95
Megleltük!

szucsistvan79 2020.07.24 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.46
Meglett

EyeOfSaphira 2020.07.17 18:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Kishercegek 2020.07.16 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

csehipest 2020.07.16 10:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (502 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.