geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4545. Farkasordítói-rét (GCFAOR)

Csévharaszt felől

Csévharaszt felől

Itt parkolj le!

Itt parkolj le!

Ősborókáson át visz az út

Ősborókáson át visz az út

Az 1. pontot itt keresd!

Az 1. pontot itt keresd!

Ez már a 3. pontnál van

Ez már a 3. pontnál van

Békés, kedves kis hely

Békés, kedves kis hely

Éjszakai menedéknek is ideális

Éjszakai menedéknek is ideális

Készül a hálóhely :)

Készül a hálóhely :)

Más ne jöjjön ide be!

Más ne jöjjön ide be!

Ez pedig a 2. pont

Ez pedig a 2. pont

Farkasordítói-rét :)

Farkasordítói-rét :)

Itt két fakunyhó is van!

Itt két fakunyhó is van!

Egy magasles-kilátó is vár!

Egy magasles-kilátó is vár!

Kulturált és tiszta a környék :)

Kulturált és tiszta a környék :)

Ebédhez készülünk...

Ebédhez készülünk...

Visszaúton

Visszaúton
Szélesség N 47° 16,871'
Hosszúság E 19° 22,100'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.03.31 11:00
Megjelenés időpontja: 2019.04.05 20:10
Utolsó lényeges változás: 2019.04.05 20:10
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Tünde és Attila
Felhasználó: Tünde&Attila
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10500 m
Megtalálások száma: 111 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.4 megtalálás hetente


A láda

Két virtuális pontból (Forrásréti-pihenő N 47° 17,136' E 19° 22,821' és Farkasordítói-rét N 47° 16,871' E 19° 22,100'), valamint egy hagyományos ládából álló multi (Édesházi-pihenő N 47° 17,778' E 19° 21,777').
Természetes rejtekhelyeket készítettünk, mert úgy ítéljük, már annyira tele van a természet műanyaggal, hogy mi inkább nem halmozzuk tovább! A virtuális pontokon a jelszórészletek kis faléceken találhatóak, a végső ponton pedig egy hagyományos ládában rejtőzik a jelszó harmadik darabja. A pontok tetszőleges sorrendben felkereshetők, a három jelszórészletet a megfelelő sorrendben összeolvasva egy értelmes mondatot kaptok.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Csévharaszt felől: Budapest irányából gépjárművel a 4-es főúton haladva, Monornál letérve közelíthető meg a pontoknak helyt adó sétaerdő.

Inárcs felől is megközelíthető, ekkor az M5-ös autópálya inárcsi lehajtójánál kell letérni (OMV-kút) és a falu főutcáját (Bajcsy-Zsilinszky út) kell megtalálni. Ezen végighaladva, ahol a főút jobbra kanyarodik, ott le kell balra térni a Pótharaszti útra. Ezen az úton végig lehet menni (át az autópálya alatt) egészen egy földutas kereszteződésig, ahonnan a Farkasordítói-rét már közel van. (Az út eredetileg egy szovjet laktanyához vezetett, amely egy raktárbázisnak és egy légvédelmi rakétás alakulat műszaki alegységének adott helyet).

A pontok kerékpáros megközelítése is lehetséges, bár a sétaerdő útjai többnyire homokosak, így a bringázás száraz időben nehézkes, sőt, akár lehetetlen feladat is lehet.

Mi a csévharaszti megközelítést javasoljuk, mert így az utunk az Ősborókás rész mellett halad el. Autóval/bringával az alábbi parkolóhelyet használjuk:  N 47° 17,767' E 19° 23,635' 110 m [GCFAOR+parkoló]. Ha Vasad/Monor felől elérjük Csévharasztot, az első kereszteződésben forduljunk jobbra a Kossuth Lajos utcára. Ezen végig kell haladni a Petőfi Sándor úti kereszteződésig, itt ismét jobbra fordulva végighaladni addig, míg meglátjuk a balról beérkező Piros sáv piros sáv jelzést. Ez már földút, de innen már közel van a jelzett parkoló (az erdő felé vezető földutat sorompóval látták el, mi még ezt egyszer sem találtuk zárva. A behajtást ugyanakkor tábla tiltja).

Jó tudni, hogy a sétaerdőben az utak nagyjából négyzethálós rendszerűek.

1. pont: Forrásréti-pihenő  N 47° 17,136' E 19° 22,821' 115 m [GCFAOR-1]
Sajnos, a nevével ellentétben forrás nincs a réten, de kellemes, kedves hely tűzrakóval, padokkal és - ahogyan a többi pihenő is - ember által alig látogatott. A környékén csend és rend honol, béke és tisztaság van köröskörül :)
A rejtek egy kis (3*10 cm) fatáblán lesz, könnyen megtalálható helyen.

2. pont: Farkasordítói-rét  N 47° 16,871' E 19° 22,100' 120 m [GCFAOR-2]
Egy nagy rét, sok kis csodával: van itt kilátó-magasles az egyik szélén, faragott fafotel a közepén, fedett kemence sok asztallal-paddal erdei iskola számára, két kis fakunyhó a másik szélén. Útjelző tábla segít az eligazodásban, tűzrakóhely padokkal, fedett kukák és két illemhely is várja az idelátogatókat. Minden szép és kulturált, tekintve, hogy 2018. jún. 1-jén avatták fel az erdei tantermet a réten. Cikk az avatásról Videó a rétről (avatás)

A jelszó az előzőhöz hasonlóan egy kis fabatkán lesz az újabb értékes részletet tartalmazva, így nem érvényes rá a mondás, hogy "fabatkát sem ér" :)
A rejtés kissé furfangos, igazi kihívás, így kesserszemmel keresendő! :D
Ne feledd: fentről jobb a kilátás!

3. pont: Édesházi-pihenő  N 47° 17,778' E 19° 21,777' 123 m [GCFAOR-3]
Egy újabb kedves kis pihenő néhány hatalmas fával, padokkal, tűzrakóval a közepén és még egy kis fakunyhó is van itt, ahol kedvedre eltölthetsz egy(-két-akárhány) éjszakát, ahogy tettük ezt mi is egyszer :)
Sajnos, időközben a környező erdőt kivágták, de azért egyik oldalán kis fenyveserdő védi a hely nyugalmát.
A rejtekhez odavisz a GPS, ott már a fantáziára és rutinra hagyatkozhattok :)

Csévharaszt és környéke

Csévharaszt környéke régóta kedves a szívünknek. Az Ősborókás sötétlő bokrainak szépsége, különösen ősszel a borókabogyóktól roskadozó ágakkal, a hol sűrű erdős, hol kedves ligetes táj mindig vonzerőt jelentett, így szívesen jártunk erre. A Pusztatemplomot is gyakorta meglátogattuk, vadakkal találkoztunk a mezőkön, erdőben, magaslesről csodáltuk őket, szarvasbőgést hallgattunk szeptember végi hűvös estéken.

A pótharaszti erdőben számtalan apró szépség található. Rejtésünkkel a három nagyon kellemes és kulturált, nemrégiben létesült rétre-pihenőhelyre szeretnénk felhívni a figyelmet. Nagy erdő- és természetjárók vagyunk, de kevés helyen találkoztunk ilyen szépen kiépített tűzrakókkal, padokkal, fedeles kukákkal, esőházakkal és fakunyhókkal ellátott, rendezett és tiszta környékkel, ami a Pótharaszti erdőt jellemzi.

Ha már arra jártok, érdemes még felkeresni a jelzett pontoktól kissé távolabb elhelyezkedő Erdőőri lakot (a fentebb említett, csévharaszti Kossuth utca-Petőfi utca kereszteződésnél egyenesen továbbmenve pár perc alatt eléhető betonúton). A Pótharaszti Sétaerdőről, a Buckáserdőről és a 2014-ben létrehozott Erdőőri lakról bővebben:

A Csévharaszt szélén található több, mint 100 éves Erdőőri lakkal, egyúttal bemutatóházzal, a mellette kialakított esőbeállóval és annak tűzrakó helyével, a pihenőpadokkal és erdei játszótérrel, valamint a három kapcsolódó, ismeretterjesztő táblákkal ellátott sétakörrel szeretnénk az idelátogatóknak igazi erdei élményeket nyújtani. A Sétaerdő - amely szabadon látogatható -, bemutatja a helyi élővilágot, az itt megfordult híres embereket és irodalmi alkotásaikat, az ország első természetvédelmi emlékeit és a manapság romantikus homályban élő, de egykor rémisztő betyárok életét.

A Sétaerdő további célja, hogy a létrehozott kirándulási útvonalakkal megóvjuk a fokozottan védett természeti területeket és több biztonságos tűzrakóhely kialakításával csökkentsük a kockázatát az emberi gondatlanság okozta erdőtüzeknek, megvédve ezzel Csévharaszt jelképét, az egyedülálló Ősborókást. Az Erdőőri laktól a kék háromszög jelzésen el lehet jutni a pótharaszti Pusztatemplomig, a Pest megyei piros turistajelzést követve pedig a híres ócsai premontrei kolostorhoz juthatunk. A közel 10 000 hektáros erdőtömb legszebb részein keresztül pedig az inárcsi vasútállomásig vezető turistaút került kialakításra végig a sárga jelzésen (forrás: Nefag ZRT. (2014)

Buckáserdő és Ősborókás

A Csévharaszt térségében elterülő Buckáserdő 1939 óta áll természetvédelmi oltalom alatt, területe 1,05 négyzetkilométer. A növényzet nyáras-borókással váltakozó homoksztyepp, melyben a védett növényfajok közül például a homoki árvalányhaj és a báránypirosító él. Itt fordul elő a fokozottan védett csikófark, piros madársisak, valamint a bennszülött tartós szegfű is.
A természetes növényzetre a gyorsan terjedő idegen fajok jelentik a legnagyobb veszélyt.
Legelterjedtebb az akác, kisebb foltokban található meg a bálványfa és a lágyszárú selyemkóró. Ezeket a fajokat kell kiirtani a természetvédelmi területekről.

Az ártéri és homoki élőhelyeken jelentős természetvédelmi problémát okoznak ezek az agresszíven terjedő (más néven invazív) növények, mivel kiszorítják az őshonos fajokat. Ilyen, távoli vidékekről behurcolt özönnövény az akác, a kései meggy, a bálványfa, a zöld juhar és a
selyemkóró. Olyan ez, mint amikor vendég érkezik hozzátok: csak addig látjátok szívesen, amíg nem akar az ágyatokban aludni, hanem
megmarad a vendégszobában. Ezért nem látjuk szívesen a védett területeket elözönlő invazív fajokat, és megpróbáljuk visszaszorítani őket. Az özönnövények helyére hazai fajokból álló erdőket ültetünk. Magyarországon a munkák az Ipoly-völgyben, dunai szigeteken, Csévharaszton és Nagykőrösön folynak.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (37 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.53 web: 4.73 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Ferencz Zsolt 2020.09.20 11:16 - Megtaláltam
THX! Nagyon jó séta volt egydül. Pont erre a magányra volt most szükségem, nem bántam meg, az út során senkivel nem találkoztam. A végére azért jól elfáradtam, de megérte! A táv kereken 10 km, nekem ehhez 2 óra 50 perc kellett, pedig mentem rendesen...
Aki nem szereti a homokot annak nem ajánlom, de aki szereti a csendet, annak igen. Kerékpárral nem lehetett volna teljesíteni ebben a szárazságban!

e-nik 2020.08.21 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A borókásnál kezdtünk, aztán 1-2-3. sorrendben haladtunk, nagyobb túra kerekedett belőle, mint ami jól esett ebben a melegben és a homokos talaj is nehezítette a haladást. Felüdülés volt odaérni az 1-1 pihenőhelyre. A kilátónál lévő rejtés nagyon tetszett, kis trükkös. [Geoládák v3.5.4]

Fazék 2020.08.16 08:27 - Megtaláltam
Korai kelés után autós, biciklis megközelítés. Széles gumik vannak az MTB-men, de még így is sokszor kellett tolni a homokban, leginkább a parkolóhely környékén, utána már élvezetesebb volt a biciklizés. Egy terepfutó csapatot leszámítva senkivel sem találkoztam. A rejtések rendben, bár a ládát és tartalmát erősen kóstolgatják az egerek.

2020-08-16 07.48.452020-08-16 08.10.34
2020-08-16 08.26.142020-08-16 08.26.44
james 2020.08.04 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

James
[g:hu+ 2.2.11]

lelcache 2020.07.18 14:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

kivancsifancsi 2020.07.18 14:43 - Megtaláltam
(Lazy wapon beküldve)

Fidorka 2020.07.18 14:43 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

vikacsu 2020.06.13 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

emmerwald 2020.06.10 18:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Kellemes meglepetés volt ez a multi. Szép környezetben, jó rejtésekkel találkozhattam. Egy kis kitérőt tettem a Borókás-hoz is. Ezzel együtt jó kis séta kerekedett ki belőle. Köszönöm a rejtést!

Lili.th 2020.05.23 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 3.77
A 3. pontnál kezdtem, mivel Felsőpakony irányából jöttem, és bár mindhárom pontot felkerestem, utólag úgy érzem, felesleges volt (jelszó szempontjából is, mivel azt már itt kitaláltam). A másik két ponton csak pár percet szántam a keresgélésre, a kilátónál rögtön találtam is egy tökéletes fadarabot, csak éppen felirat nélkül, úgyhogy vissza is raktam. Mivel biciklivel voltam, és mindenképpen szerettem volna még sötétedés előtt hazaérni, és kedvem se volt a vacakoláshoz, hogy egy fából készült kilátón megkeressek egy kis fadarabot, kis nézelődés után mentem is tovább. A "geoláda" tetejét külön, és összetörve láttam csak, de sok időm nem volt vele foglalkozni, mert rögtön utánam érkezett egy 7-8 fős csapat, akik ott készültek letáborozni, úgyhogy el kellett hagynom a helyet, hogy ne keltsek gyanút.
Bár direkt olyan időpontot választottam, amikor felhős idő és max. 20 °C volt, így is szenvedés volt az út számomra. A vizem már rég elfogyott, és úgy kiszáradtam, hogy csillagokat láttam, így toltam a bringát a bokáig érő homokban kilométereken át... Esküszöm, a Szaharában nincs ennyi homok! Amint végeztem, Vasad felé vettem az irányt, és mikor a durva kövekkel felszórt útra értem, még annak is úgy örültem, hogy leborulva megcsókoltam volna, pedig különben nagyon utálom, mert teljesen szétrázza a csuklómat. Vasadon is szétnéztem kicsit, és végre vízhez jutottam, ami kétségtelenül a nap fénypontja volt számomra. A hazautam innen még hosszú volt és fáradságos, de ez már egy másik történet...

-4-5
-1-3
-2-6
SzantoA 2020.05.23 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.90
SagiK társaságában

SagiK 2020.05.23 13:10 - Megtaláltam
Ez sem fogott ki rajtam. :)

nszk 2020.05.23 13:10 - Megtaláltam
SagiK társaságában

Hnor80 2020.05.17 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

csemege 2020.05.09 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

csabi1955 2020.05.03 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

erika60 2020.05.03 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Trim 2020.05.03 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.1]

kisember 2020.05.02 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

mrbaggins123 2020.04.26 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! A 3. ponton a telefonos GPS egyértelműen, minden irányból egy bizonyos tereptárgyra mutat, de a láda 2 méterre egy másiknál volt :) [Geoládák v3.3.2]

kertimi 2020.04.26 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kertimi [Geoládák v3.3.2]

Tanohun 2020.04.26 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Hokuszpok 2020.04.24 16:51 - Megtaláltam
Köszi!

Kovács Beni 2020.04.24 16:50 - Megtaláltam
Köszi!

SirLes 2020.04.24 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (113 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.