FAQ
4545. Farkasordítói-rét (GCFAOR)

Csévharaszt felől

Csévharaszt felől

Itt parkolj le!

Itt parkolj le!

Ősborókáson át visz az út

Ősborókáson át visz az út

Az 1. pontot itt keresd!

Az 1. pontot itt keresd!

Ez már a 3. pontnál van

Ez már a 3. pontnál van

Békés, kedves kis hely

Békés, kedves kis hely

Éjszakai menedéknek is ideális

Éjszakai menedéknek is ideális

Készül a hálóhely :)

Készül a hálóhely :)

Más ne jöjjön ide be!

Más ne jöjjön ide be!

Ez pedig a 2. pont

Ez pedig a 2. pont

Farkasordítói-rét :)

Farkasordítói-rét :)

Itt két fakunyhó is van!

Itt két fakunyhó is van!

Egy magasles-kilátó is vár!

Egy magasles-kilátó is vár!

Kulturált és tiszta a környék :)

Kulturált és tiszta a környék :)

Ebédhez készülünk...

Ebédhez készülünk...

Visszaúton

Visszaúton
Szélesség N 47° 16,871'
Hosszúság E 19° 22,100'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.03.31 11:00
Megjelenés időpontja: 2019.04.05 20:10
Utolsó lényeges változás: 2019.04.05 20:10
Utolsó változás: 2020.09.27 21:46
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Tünde és Attila
Ládagazda: Tünde&Attila
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10500 m
Megtalálások száma: 219 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


A láda

Két virtuális pontból (Forrásréti-pihenő N 47° 17,136' E 19° 22,821' és Farkasordítói-rét N 47° 16,871' E 19° 22,100'), valamint egy hagyományos ládából álló multi (Édesházi-pihenő N 47° 17,778' E 19° 21,777').
Természetes rejtekhelyeket készítettünk, mert úgy ítéljük, már annyira tele van a természet műanyaggal, hogy mi inkább nem halmozzuk tovább! Csakhogy az egerek megrágták a klassz kis fahordócskát, így sajnos végül műanyagra cseréltük. A virtuális pontokon a jelszórészletek kis faléceken találhatóak, a végső ponton pedig egy hagyományos ládában rejtőzik a jelszó harmadik darabja. A pontok tetszőleges sorrendben felkereshetők, a három jelszórészletet a megfelelő sorrendben összeolvasva egy értelmes mondatot kaptok.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Csévharaszt felől: Budapest irányából gépjárművel a 4-es főúton haladva, Monornál letérve közelíthető meg a pontoknak helyt adó sétaerdő.

Inárcs felől is megközelíthető, ekkor az M5-ös autópálya inárcsi lehajtójánál kell letérni (OMV-kút) és a falu főutcáját (Bajcsy-Zsilinszky út) kell megtalálni. Ezen végighaladva, ahol a főút jobbra kanyarodik, ott le kell balra térni a Pótharaszti útra. Ezen az úton végig lehet menni (át az autópálya alatt) egészen egy földutas kereszteződésig, ahonnan a Farkasordítói-rét már közel van. (Az út eredetileg egy szovjet laktanyához vezetett, amely egy raktárbázisnak és egy légvédelmi rakétás alakulat műszaki alegységének adott helyet).

A pontok kerékpáros megközelítése is lehetséges, bár a sétaerdő útjai többnyire homokosak, így a bringázás száraz időben nehézkes, sőt, akár lehetetlen feladat is lehet.

Mi a csévharaszti megközelítést javasoljuk, mert így az utunk az Ősborókás rész mellett halad el. Autóval/bringával az alábbi parkolóhelyet használjuk:  N 47° 17,767' E 19° 23,635' 110 m [GCFAOR+parkoló]. Ha Vasad/Monor felől elérjük Csévharasztot, az első kereszteződésben forduljunk jobbra a Kossuth Lajos utcára. Ezen végig kell haladni a Petőfi Sándor úti kereszteződésig, itt ismét jobbra fordulva végighaladni addig, míg meglátjuk a balról beérkező Piros sáv piros sáv jelzést. Ez már földút, de innen már közel van a jelzett parkoló (az erdő felé vezető földutat sorompóval látták el, mi még ezt egyszer sem találtuk zárva. A behajtást ugyanakkor tábla tiltja).

Jó tudni, hogy a sétaerdőben az utak nagyjából négyzethálós rendszerűek.

1. pont: Forrásréti-pihenő  N 47° 17,136' E 19° 22,821' 115 m [GCFAOR-1]
Sajnos, a nevével ellentétben forrás nincs a réten, de kellemes, kedves hely tűzrakóval, padokkal és - ahogyan a többi pihenő is - ember által alig látogatott. A környékén csend és rend honol, béke és tisztaság van köröskörül :)
A rejtek egy kis (3*10 cm) fatáblán lesz, könnyen megtalálható helyen.

2. pont: Farkasordítói-rét  N 47° 16,871' E 19° 22,100' 120 m [GCFAOR-2]
Egy nagy rét, sok kis csodával: van itt kilátó-magasles az egyik szélén, faragott fafotel a közepén, fedett kemence sok asztallal-paddal erdei iskola számára, két kis fakunyhó a másik szélén. Útjelző tábla segít az eligazodásban, tűzrakóhely padokkal, fedett kukák és két illemhely is várja az idelátogatókat. Minden szép és kulturált, tekintve, hogy 2018. jún. 1-jén avatták fel az erdei tantermet a réten. Cikk az avatásról Videó a rétről (avatás)

A jelszó az előzőhöz hasonlóan egy kis fabatkán lesz az újabb értékes részletet tartalmazva, így nem érvényes rá a mondás, hogy "fabatkát sem ér" :)
A rejtés kissé furfangos, igazi kihívás, így kesserszemmel keresendő! :D
Ne feledd: fentről jobb a kilátás!

3. pont: Édesházi-pihenő  N 47° 17,778' E 19° 21,777' 123 m [GCFAOR-3]
Egy újabb kedves kis pihenő néhány hatalmas fával, padokkal, tűzrakóval a közepén és még egy kis fakunyhó is van itt, ahol kedvedre eltölthetsz egy(-két-akárhány) éjszakát, ahogy tettük ezt mi is egyszer :)
Sajnos, időközben a környező erdőt kivágták, de azért egyik oldalán kis fenyveserdő védi a hely nyugalmát.
A rejtekhez odavisz a GPS, ott már a fantáziára és rutinra hagyatkozhattok :)

Csévharaszt és környéke

Csévharaszt környéke régóta kedves a szívünknek. Az Ősborókás sötétlő bokrainak szépsége, különösen ősszel a borókabogyóktól roskadozó ágakkal, a hol sűrű erdős, hol kedves ligetes táj mindig vonzerőt jelentett, így szívesen jártunk erre. A Pusztatemplomot is gyakorta meglátogattuk, vadakkal találkoztunk a mezőkön, erdőben, magaslesről csodáltuk őket, szarvasbőgést hallgattunk szeptember végi hűvös estéken.

A pótharaszti erdőben számtalan apró szépség található. Rejtésünkkel a három nagyon kellemes és kulturált, nemrégiben létesült rétre-pihenőhelyre szeretnénk felhívni a figyelmet. Nagy erdő- és természetjárók vagyunk, de kevés helyen találkoztunk ilyen szépen kiépített tűzrakókkal, padokkal, fedeles kukákkal, esőházakkal és fakunyhókkal ellátott, rendezett és tiszta környékkel, ami a Pótharaszti erdőt jellemzi.

Ha már arra jártok, érdemes még felkeresni a jelzett pontoktól kissé távolabb elhelyezkedő Erdőőri lakot (a fentebb említett, csévharaszti Kossuth utca-Petőfi utca kereszteződésnél egyenesen továbbmenve pár perc alatt eléhető betonúton). A Pótharaszti Sétaerdőről, a Buckáserdőről és a 2014-ben létrehozott Erdőőri lakról bővebben:

A Csévharaszt szélén található több, mint 100 éves Erdőőri lakkal, egyúttal bemutatóházzal, a mellette kialakított esőbeállóval és annak tűzrakó helyével, a pihenőpadokkal és erdei játszótérrel, valamint a három kapcsolódó, ismeretterjesztő táblákkal ellátott sétakörrel szeretnénk az idelátogatóknak igazi erdei élményeket nyújtani. A Sétaerdő - amely szabadon látogatható -, bemutatja a helyi élővilágot, az itt megfordult híres embereket és irodalmi alkotásaikat, az ország első természetvédelmi emlékeit és a manapság romantikus homályban élő, de egykor rémisztő betyárok életét.

A Sétaerdő további célja, hogy a létrehozott kirándulási útvonalakkal megóvjuk a fokozottan védett természeti területeket és több biztonságos tűzrakóhely kialakításával csökkentsük a kockázatát az emberi gondatlanság okozta erdőtüzeknek, megvédve ezzel Csévharaszt jelképét, az egyedülálló Ősborókást. Az Erdőőri laktól a kék háromszög jelzésen el lehet jutni a pótharaszti Pusztatemplomig, a Pest megyei piros turistajelzést követve pedig a híres ócsai premontrei kolostorhoz juthatunk. A közel 10 000 hektáros erdőtömb legszebb részein keresztül pedig az inárcsi vasútállomásig vezető turistaút került kialakításra végig a sárga jelzésen (forrás: Nefag ZRT. (2014)

Buckáserdő és Ősborókás

A Csévharaszt térségében elterülő Buckáserdő 1939 óta áll természetvédelmi oltalom alatt, területe 1,05 négyzetkilométer. A növényzet nyáras-borókással váltakozó homoksztyepp, melyben a védett növényfajok közül például a homoki árvalányhaj és a báránypirosító él. Itt fordul elő a fokozottan védett csikófark, piros madársisak, valamint a bennszülött tartós szegfű is.
A természetes növényzetre a gyorsan terjedő idegen fajok jelentik a legnagyobb veszélyt.
Legelterjedtebb az akác, kisebb foltokban található meg a bálványfa és a lágyszárú selyemkóró. Ezeket a fajokat kell kiirtani a természetvédelmi területekről.

Az ártéri és homoki élőhelyeken jelentős természetvédelmi problémát okoznak ezek az agresszíven terjedő (más néven invazív) növények, mivel kiszorítják az őshonos fajokat. Ilyen, távoli vidékekről behurcolt özönnövény az akác, a kései meggy, a bálványfa, a zöld juhar és a
selyemkóró. Olyan ez, mint amikor vendég érkezik hozzátok: csak addig látjátok szívesen, amíg nem akar az ágyatokban aludni, hanem
megmarad a vendégszobában. Ezért nem látjuk szívesen a védett területeket elözönlő invazív fajokat, és megpróbáljuk visszaszorítani őket. Az özönnövények helyére hazai fajokból álló erdőket ültetünk. Magyarországon a munkák az Ipoly-völgyben, dunai szigeteken, Csévharaszton és Nagykőrösön folynak.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (65 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.59 web: 4.77 átlag: 4.69

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


LegfinomabbBaracklekvár 2022.09.23 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!
Itt lakom nem messze 30 éve, és most ennek a játéknak és Nektek köszönhetem, hogy megismertem milyen csoda vesz minket körül!
Mindenkinek jó egészséget és csupa csuda kirándulásokat kívánunk!
[Geoládák v3.12.10]

Viktor33 2022.09.06 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Liberty 2022.08.24 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
2009. nyarán jártam az ősborókás helyszínén, akkor a GCBORO és a GCCSEV ládáját kerestük fel. Nem hittem volna, hogy még egyszer eljutok erre szép természetvédelmi helyre. Gyrossal sorrendben kerestük fel a pontokat, mind a három pihenőhely szépen kiépített, igényes és ötletes rejtésekkel. Szép túra volt, köszönet a rejtésért.

Csévharaszt címere
Gyros 2022.08.24 13:34 - Megtaláltam
+1
[g:hu+ 2.9.12]

-1-2
-3-4
-5 
vakond87 2022.08.24 11:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

A Doresz Panzióban töltöttem két éjszakát, és onnan hazafelé jövet jártam be a multi pontjait. Inárcson a volt szovjet laktanya felé hagytam el a falut, és az első tiltó tábla előtt parkoltam le az autóval. Innen egy kilométer volt a Farkasordítói-pihenő, ami a multi második pontja. A jelszó rendben meg található a helyén.

noemieskornel 2022.08.13 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.52
Csévharaszt melletti körtúránk alkalmával jártuk be a pontokat. Ötletes rejtés, köszönjük az élményt!

Geoculus 2022.08.13 10:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kncsk 2022.07.28 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

V_Gabor 2022.07.15 15:06 - Megtaláltam
bringával

1 fa táblát egy csavar fogja
2 itt két filc feliratot találtam
3 láda rendben, a füzeten rágásnyomok

a homok igazán jól süpped
harmadik pont elött 300-350 méterrel a piros sávot kerítéssel lezárták, küzdős

[fotók és bővebb log később]
Köszönöm!
[g:hu+ 2.9.10 teszt]

CyberPunk 2022.06.05 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Moo 2022.06.05 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.12
Megtaláltam!

DAgika 2022.05.28 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

medusa 2022.05.28 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zoli 2022.05.08 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Bernáth 2022.04.30 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, részletek később. [Geoládák v3.12.8]

nagyfliszi 2022.04.30 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

TS 2022.04.15 13:03 - Megtaláltam
Kétszer indultunk neki ennek a multinak. Elsőre Csévharaszt felől a javasolt parkolótól. Az első pont simán meglett, de a második jelszó részletet nem találtam a helyén. Másodjára az M5-ös autópályáról Inárcs felé letérve közelítettük meg. A zöld és a sárga sáv turistautak kereszteződésénél lévő parkolóban hagytuk az autót és indultunk el a Farkasordító rét felé a feleségemmel. Most egyből meglett a jelszórészlet. Mivel az első pont már múltkor meglett ezért a harmadik pont felé vettük az irányt. Közeledve az Édesházi-pihenőhöz legnagyobb meglepetésünkre a homok út teljes szélességében le lett kerítve dróthálóval, hozzá csatolva az újonnan telepített földterülethez. A kerítés mellett a fák között tovább tudtunk menni. A sikeres végláda megtalálása után a piros sáv jelzésen mentünk tovább, majd egy széles átlós úton értünk vissza az autóhoz.

LH458 2022.04.15 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.89
Nagyon szép hely.
Köszönöm a rejtést!

zoll 2022.03.13 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.12.6]

kwh 2022.03.13 14:15 - Megtaláltam
gotcha

Szilkó76 2022.03.12 17:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.02
A pontokat még tegnap kezdtem el teljesíteni Lilivel, kutyasétáltatással egybekötve, de a 2. és 1. megtalálása után már alkonyodott, így a végládához már nem mentünk. Ma úgy alakult, hogy visszatértem, hogy teljes legyen a sor.
Ahová a koordináták mutattak, találtam egy remek, pont geoládának való helyet, üresen.
A közeli .com-os láda megkeresése után a padokhoz vettem az irányt, gondoltam, megpróbálok belogolni az első két pont részletének ismeretében, a hiányzó harmadikat kitalálva. Ekkor egy közeli bokorban műanyag dobozra lettem figyelmes. A láda volt. Ja, megnyugtatom a következő keresőket, hogy a jelszó az első két részből nem kitalálható. :)
Logolás után visszatettem a vélt eredeti helyre, de a biztonság kedvéért felhívtam a rejtőt is, aki megerősítette, hogy tényleg az a helye.

Köszi a rejtést!

Ui: Itthon, az időközben bekerült előző log időpontját nézve végképp nem értem, mi történhetett, mivel az üres helyet 17:21-kor találtam, de a környéken senki az égvilágon nem volt, és abszolút nem gondolnám, hogy szándékosan lett volna így hagyva.

ier 2022.03.12 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

kenau 2022.02.13 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

VivienGeo 2022.02.12 23:59 - Megtaláltam
Az első geoláda megtalálásom. Szuper volt

20220212_150057 
Strombus 2022.02.04 14:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.58
Mivel nem volt farkasordító hideg és a nap is szépen sütött, végre egész nap geoládáztunk. Hegyvidékiként furcsa volt ilyen sokat ilyen sík terepen caplatni. Tetszett az izületkímélő "burkolat", a tömör, enyhén nedves homok.
A Farkasordító-rét valóban egy különleges helyszín, nagyon tetszett minden építmény. Szépek, praktikusak.
A második ponton már nem falap van. A ládát mindenféle takarás nélkül, a helye előtt, bárki által könnyen észrevehető helyen találtuk. Jó állapotban van és ajándék is van benne elég. Laminált mugli infót tettem bele, aztán gondosan visszarejtettük.

1E7E220C-5D74-41BD-A511-0118CF2C0A94CF5255B6-BF88-45A0-AE0A-B2C406E37B34

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (227 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]