FAQ
4682. Damjanich nyomában (GCDny)

Than Mór: Szolnoki csata (forrás: DKA)

Than Mór: Szolnoki csata (forrás: DKA)

Megkaptam a megbízást a láda elkészítéséhez

Megkaptam a megbízást a láda elkészítéséhez

1. pont: Lovas huszár

1. pont: Lovas huszár

2. pont: Kossuth-emlémű

2. pont: Kossuth-emlémű

3. pont: Padok és távolban a sírkő

3. pont: Padok és távolban a sírkő

Sírkő a 3. ponton

Sírkő a 3. ponton

A 4. pont

A 4. pont

Kossuth-szobor a 4. ponton

Kossuth-szobor a 4. ponton

5. pont: Kopjafa

5. pont: Kopjafa

Damjanich kopjafája közelebbről

Damjanich kopjafája közelebbről

Zsolti pihen az 5. ponton

Zsolti pihen az 5. ponton

6. pont: a záróláda helye

6. pont: a záróláda helye

A cibakházi híd napjainkban

A cibakházi híd napjainkban

A Tisza töltésén valahol Cibakháza és Vezseny között

A Tisza töltésén valahol Cibakháza és Vezseny között

A vezsenyi komp

A vezsenyi komp

Információk a kompról

Információk a kompról

Komponálok vagy kompon állok?

Komponálok vagy kompon állok?

Ajánlott útvonal a Z helyett

Ajánlott útvonal a Z helyett

Nem hó, hanem nyárfaszösz Tiszavárkony és Tószeg között

Nem hó, hanem nyárfaszösz Tiszavárkony és Tószeg között

A Lengyel Légió emléktáblája

A Lengyel Légió emléktáblája

Damjanich-szobor Szolnok

Damjanich-szobor Szolnok
Szélesség N 47° 12,581'
Hosszúság E 20° 10,163'
Magasság: 84 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.08.02 11:00
Megjelenés időpontja: 2020.08.02 15:46
Utolsó lényeges változás: 2020.09.03 15:30
Utolsó változás: 2022.02.13 10:42
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+5V)
Elrejtők: Katulyakutatók és Zsolti
Ládagazda: Katulyakutatók
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 48000 m
Megtalálások száma: 95 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Röviden:

Dny-1: N 46° 57.938' E 20° 11.831' asztallap aljára ragasztva
Dny-2: N 47° 02.075' E 20° 13.195' információs tábla aljára ragasztva
Dny-3: N 47° 03,566' E 20° 11,242' padokon több helyen felragasztva
Dny-4: N 47° 06.078' E 20° 08.816' Kresz tábla oszlopára ragasztva
Dny-5: N 47° 10.812' E 20° 12.048' pad hátlapján
Dny-6: N 47° 12.581' E 20° 10.163'20x13x7 cm méretű láda kidőlt fa alatt


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Az ötlet

Kedvenc szolnoki blogomat olvasgatva, találtam egy érdekes cikket, mely bemutat egy lelkes túrázó csapatot, akik minden évben megteszik Damjanich vörössipkásainak, a szolnoki csatába vezető útját. Akkor született az ötlet, hogy ez egy jó geocaching téma is lehetne. A ládaterv egy időre, különböző okok miatt jégre került, de most a COVID-19 első hulláma után megvalósult.

A történelmi háttér

Az 1848-49-es szabadságharc alatt, Szolnoknál több csata is folyt a tiszai átkelőhely birtoklásáért. Mégis, "Szolnoki csata" néven az 1849. március 5-én lefolyt ütközet maradt meg a köztudatban. A császáriak először láthatták nagy volumenű támadás kapcsán azt, hogy milyen precízen és összehangoltan tudnak támadni a honvédcsapatok, valamint ezt a csatát tekintik a tavaszi hadjárat kezdetének.
A csata előtti éjszaka Damjanich a katonáival cibakházi körletükből erőltetett menetben Szolnok alá vonult. Reggel 7 óra körül értek az akkori Indóházhoz (ma a Reptár főépülete). Itt kezdődött a csata. Ennek lefolyásáról itt olvashattok bővebben. Én az ütközet egy apró, legendás elemét szeretném most kiemelni. Az Indóháznál a magyar csapatok erős tűzbe kerültek a császáriak ütegétől. Erre a zászlóaljparancsnok "félre húzódj"-ot vezényelt. A zászlóalj dobosa azonban a reggeli pálinkaosztásnál kétszer állt sorba, s olyannyira feltámadt benne a bátorság, hogy visszakiáltott parancsnokának: "én nem retirálom, én verem sturmot"; mire a zászlóalj szuronyszegezve szemből megrohanta az ágyúkat, amelyek sietve felmozdonyoztak, s elhagyták állásukat. Kedves történet, mindenki eldöntheti, hogy elhiszi-e!

Hasznos információk

A szabadságharc ideje óta a táj vízrajza és úthálózata jelentősen megváltozott. A mai cibakházi híd, mely az egykori fahíd helyén áll, méretében kisebb és csak egy holtág fölött ível át. A Tisza szabályozása miatt, ma a folyó jóval távolabb folyik, így a hídon átkelve is az "innenső" parton maradunk. Legközelebb a vezsenyi kompnál tudunk a túlsó partra átjutni. Az útvonal kijelölése során, próbáltuk a forgalmas utakat is elkerülni, így a hajdan 30 kilométeres út, ugyanazon településeket érintve, mint egykor, 48 km-esre sikeredett. Talán nem véletlenül! A távolság miatt, mi a (terepálló) kerékpárral történő teljesítést javasoljuk. Az útvonal felmérése is ilyen szempontból történt. Természetesen, edzett kessertársak gyalogosan is megtehetik az utat. (Ez lenne az igazi, hogy átérezhesd eleink teljesítményét!) Az út megtételének terhéhez még számoljuk hozzá az akkori katonai felszerelés súlyát (borjú, nehéz posztó ruházat, szuronyos puska, puskapor, golyó, stb), hogy képet nyerjünk annak nehézésgéről! Gyalogosan az út több szakaszra bontható. Kerékpár hiányában, mi is így tettünk. A megszakításra ajánlott pontok Vezseny és Tószeg. Átlagos menetsebesség esetén, hétvégén is van csatlakozó buszjárat az említett településeken. Persze a láda pontjai, a modern kor szellemében, - a végláda kivételével- nem saját erővel hajtott járművel (lovaskocsi, gépjármű stb.) is begyűjthetők, de így éppen a túra lényege vész el, átélni a korabeli erőfeszítést! Még egy fontos figyelmeztetés. Az útvonal megtétele tartósan esős és árvizes időben valamint, ha a vezsenyi rév nem üzemel, nem ajánlott!, Ennek oka, hogy részben az ártéren halad, valamint a talaj meglehetősen agyagos, így gyorsan sárkolonccal a keréken/lábunkon nehezíthetjük utunkat. Mi májusban jártuk be az útvonalat. Ekkor a környező erdőkből mindenfelől áradó madárdal, a vadvirágok és a kék égen bodorodó felhők, a nyulak és őzek látványa nagyon kellemessé tette az utat. Ez évben (2020) az országos szúnyoginvázió is nehezítheti utunkat. Különösen igaz ez a víz melletti területekre, így a szúnyogriasztó szer, ne maradjon otthon! Az ajánlott útvonal letölthető innen.

A láda

Utunkat Cibakházáról, a híd közeléből indítjuk. Ha Cibakházára autóbusszal érkezünk, az Autóbusz-forduló megállóhelyen kell leszállni. Mielőtt elindulunk, érdemes megkeresni a GCCIBA multit is, hogy a korszakra hangolódhassunk.
A híd előtt áll egy lovas huszár szobra, ami mellett a kiépített pihenőhelyen még erőt gyűjthetünk az előttünk álló úthoz. Már csak azért is érdemes itt megállni mert az 1. jelszórészletet az asztal lapjának aljára csavarozva találjátok.
GCDny-1:  N 46° 57,938' E 20° 11,831' 84 m [GCDny-1]
Amennyiben az asztal foglalt vagy a jelszóhordozó eltűnne, a huszár bal oldala felől, a kerítés mellett álló távközlési oszlop betongyámján található.  N 46° 57,931' E 20° 11,847' 84 m [GCDny+pótjelszó1] egy pótjelszó.
Átkelve a hídon, a nádas után forduljunk jobbra! Itt eljuthatunk az egykori sáncok maradványaihoz a  N 46° 59,242' E 20° 10,014' 84 m [GCDny+sáncmaradványok] koordináta közelében, melyeknek a hídért 1849 februárjában folytatott csatában volt jelentőségük. (Már alig látszanak, de a térképek feltüntetik.) Menjünk fel az árvízvédelmi töltésre és innen a Tisza mellett, a gáton haladhatunk a vezsenyi révig, mely általában megbízhatóan közlekedik. Kivételt képez a jelentős árvíz és az esetleges műszaki meghibásodás, illetve az üzemeltető váltás.
Miután átértünk a vezsenyi oldalra, utunkat már a Zöld sáv (Z) jelzés is segíti.
Beérve a község központjába, a Községháza előtt egy Kossuth-emlékművet találunk, melyet a falu lakossága "A tized és az úrbéri terhek eltörlése, valamint a közteherviselés törvénybe iktatása" emlékére állíttatott.
GCDny-2:  N 47° 2,075' E 20° 13,195' 88 m [GCDny-2]
A A 2. jelszórészletet az emlékmű mögött álló információs tábla alsó keresztgerendájára ragasztva találjátok. Pótjelszó a mellette álló közlekedési tábla hátulján.
A Zöld sáv (Z) jelzést követve, a Tisza gátján megyünk tovább Tiszavárkonyig. A község közelébe érve először Kenyeres Lajos egykori plébános, '56-os mártír kopjafája mellett megyünk el, majd baloldalon, egy kis erdős területen találjuk a GCTkk ládát, mely a Korona és Kardválasztás mondájának állít emléket.
Beérve a faluba, rögtön baloldalt, a Népművészeti Alkotóházzal szemben van egy temető. Itt nyugszik Bak Sándor egykori 48-as honvéd főhadnagy  N 47° 3,568' E 20° 11,213' 85 m [GCDny+sír]. A 3. jelszórészlet a romos ravatalozó mellett található két, faragással díszített pad ülődeszkáinak hátulján került elhelyezésre.
GCDny-3:  N 47° 3,566' E 20° 11,242' 84 m [GCDny-3]
Utunkat a temetőből kilépve, a Zöld sáv (Z) jelzésen folytatjuk Tószegig. Itt különösen érdemes követni a letölthető útvonalat, mert a turistajelzés a két település között meglehetősen hiányosan van festve, illetve több helyen is (főleg kerékpárral) járhatatlan dzsungelbe vezet. A megadott útvonalon zavartalanul végig lehet gurulni/menni. Legfeljebb, ha egy-egy vaddisznó zavarhatja meg a túrát. (Mi csak a nyomaikat láttuk.) Az út itt nem a legrövidebb utat követi, de a 4625 sz. út igencsak forgalmas és jobbnak láttuk elkerülni. Cserébe a természet kárpótol a kerülőért!
Tószegre beérve, menjünk a "City-be" és az iskola mellett megtaláljuk Kossuth Lajos szobrát.
GCDny-4:  N 47° 6,078' E 20° 8,816' 87 m [GCDny-4]
A közelében, az iskola udvarának bejárata mellett egy KRESZ tábla oszlopán, megtalálható a 4. jelszórészlet. A kis köz elején lévő KRESZ tábla hátuljáról leolvasható a pótjelszó.  N 47° 6,068' E 20° 8,832' 86 m [GCDny+pótjelszó4]Tószeg belterületén megint csak érdemes a mellékelt útvonalra hagyatkozva elkerülni a "nagy kanyart", mert itt a közös használatú kerékpár/gyalogos út nagyon elkeskenyedik, sok konfliktust okozva a közlekedők között. Tószeg külső részétől már kiépített kerékpárúton mehetünk, majdnem a ládáig. A kacsateleptől a Sasi-kanyarig vezető része annyira új, hogy amikor elkezdtük a felmérést 2019 tavaszán, még nem is létezett. A kerékpárút Szolnokon, az Indóház mellett vezet el. A Tiszaparti-sétányon, a Vízirendészet és a Tiszavirág-híd közötti szakaszon szokták minden évben a hagyományőrző katonák újrajátszani a szolnoki csatát. A Tisza Szálló mellett kanyarodjunk el, hogy a Lengyel Légió utcában megtekinthessük a lengyel csapatok emléktábláját,  N 47° 10,413' E 20° 11,984' 91 m [GCDny+lengyel] akiknek jelentős szerepük volt a magyar csapatok sikerében! Tovább követve az útvonalat, elmegyünk a körforgalomban található "Szolnoki csata emlékműve" mellett. A tér szint- és növényzeti viszonyai miatt érdemes egy kis kerülőt tenni, hogy a Tisza-híd lehajtója mellől szemügyre vegyük a szobrot. Menjünk át a Zagyva-hídon és a szolnoki vár egy bástyáját utánzó, épülőfélben lévő létesítmény mögött megtaláljuk a Damjanich-emlékművet! A Zagyva gyalog- és kerékpáros hídján térhetünk vissza, hogy elérjük multink következő pontját, mely az aradi tizenhármaknak állít emléket.
GCDny-5:  N 47° 10,812' E 20° 12,048' 86 m [GCDny-5]
Az 5. jelszórészlet a koordinátán található padok közül a két szélső pad hátulján, valamint műanyag lapon, a  N 47° 10,809' E 20° 12,030' 87 m [GCDny+pótjelszó5] koordinátán, egy akácfára felfutott borostyán levelei között rögzítve, kb. 1,6 m magasan.
Utunkat a Zagyva-sétányon folytatjuk a vasúti híd felé, továbbra is a kerékpárúton, melyről a LIDL áruház mellett nyíló Kaán Károly útnál kell letérni. Ezen kijutunk a Zagyva töltéséig. Aki akar, tehet egy kitérőt a GCZAGY 2. pontjához, a Malomszögi-hídhoz. Az ennek a hídnak helyén álló egykori fahídon át menekültek a császáriak Damjanich csapatai elől. Már akik tudtak. Jelentős részüket ugyanis a Zagyvába szorították, ahol megfulladtak. A gáton a 32-es út felé haladva szemügyre vehetjük az egykori csatateret. Persze azóta jelentősen megváltozott a táj. Erdőket telepítettek és kiépült az árvízvédelmi töltés is.
GCDny-6:  N 47° 12,581' E 20° 10,163' 84 m [GCDny-6]
A gátról az Eresztőhalmi-csatorna zsilipjénél kell letérni, hogy a GPS-t követve egy kidőlt fa alatt rátalálj a záróládára.
A jelszó a pontok sorrendjében egybeírva áll össze.

Kérlek benneteket, hogy a logjaitokban tüntessétek fel, hogy milyen módon sikerült teljesíteni a túrát! (gyalog, élő- vagy drótszamáron, gépkocsival stb.)

A városba való visszatérésre a Sárga kereszt (S+) jelzésú utat ajánljuk, mely az erdőn át visz vissza Zöld sáv (Z) útra és a Széchenyi Városrészbe.

Szeretnék köszönetet mondani Zsolti barátomnak, aki a Tiszavárkony-Szolnok közötti rész felmérésében sokat segített és fényképezett.

Jelentősebb láda karbantartások:

2021.05.21 A jelszó részletek felújítva, tartósabb kivitelűre cserélve. Pótjelszó elhelyezése az ötös ponton.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (32 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.54 web: 4.62 átlag: 4.57

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Tintás 2022.11.06 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
A vezsenyi komp már nem jár egy éve, érdemes figyelni a Facebook-oldaluk frissítéseit mielőtt útnak indultok.
Helyette kicsit délebbre, Nagyrév és Tiszabög között jár a komp minden nap, 1 bicikli + 1 ember = 200 Ft.

Én kerékpárral tettem meg két részletben, első nap a Szolnok-Martfű-Cibakháza vonalat, másnap a Cibakháza-Nagyrév-Tiszakécske-Vezseny-Szolnok vonalat. Az alkalmazás szerint ez a kisebb-nagyobb kitérőimmel 130 km volt, mert még vagy egy tucat környékbeli ládát bezsebeltem.

Köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.12.10]

urbanj 2022.11.01 13:00 - Megtaláltam
Még 2021-évben kezdtük a szolnoki pontokkal, most pedig a továbbiakat is sikerült begyűjteni. Nekem hosszú volt és az első 2. pont jelszavát tartalmazó képeket nehezen találtam meg. Köszönjük a rejtést.

kitkat0123 2022.10.22 08:13 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.10]

Robogo 2022.10.21 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

DonGatto847 2022.10.07 14:48 - Megtaláltam
El kell veszned, hogy rátalálj a helyre, amire nem lehet. Különben mindenki tudná, hol van. [Geoládák v3.12.10]

vándorViktor 2022.10.07 14:09 - Megtaláltam
3 év alatt 3 részletben kerékpárral. az utolsó két matrica csereérett, de kikövetkeztethető.

"De ezen a földön találtam kincset" - Republic

Szabó família 2022.08.15 09:34 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

anettx 2022.07.29 15:42 - Megtaláltam
TFTC!
Leautóztam...1,5 éve az 5.-6. pontok. ma a többi, az 1.-nél a kompos pótjelszót kerestem.
[Geoládák v3.12.10]

fkmaster 2022.07.16 09:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.41
Fordított sorrendben fűztem fel egyéb más geoládákkal a multi felgöngyölítését, itt-ott már nehezen olvashatóak a fakuló jelszórészletek.

Kecso79 2022.06.26 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nagyfeco 2022.06.10 20:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.78
Köszönet a rejtésért.

20220610_09482420220608_191901
20220608_18233220220609_100530
Strand_Unió 2022.06.06 16:58 - Egyéb
Egy másik ládát keresve benéztem a helyet, így a 6. pontot megtaláltam. [Geoládák v3.12.10]

csg69 2022.05.10 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.46
Megvan :)

g-tabe 2022.05.08 17:22 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

Tündérpár 2022.04.23 20:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! A Vezsenyi komp többször nem jár mint ahányszor igen. A 4-es ponton a felirat az olvashatóság határáig fakult. [Geoládák v3.12.8]

SirLes 2022.04.18 20:16 - Megtaláltam
Szerencsére megtaláltam a fényképezőgépemet amit GcMnyH-nál hagytam, így be tudom logolni ezt a multit is.

DoAt 2022.04.10 19:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
D Attila[Geoládák v3.12.7]

Ambró 2022.04.06 00:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Csapdoki 2022.04.04 08:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

Münichek 2022.03.02 08:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Norbee97 2022.02.25 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.18
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan. [Geoládák v3.12.1]

IMG_20220225_140551IMG_20220225_141039
IMG_20220225_144808IMG_20220225_144926
IMG_20220225_151048IMG_20220225_151113
IMG_20220225_160239IMG_20220225_163112
Pogánypeti 2022.02.08 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.6.4]
Az 5-6. pontokat még január 29-én, a 4-3-2. pontokat február 3-án kerestem fel, az első ponton Cibakházán pedig ma délelőtt jártam. Minden virtuális jelszótöredék könnyen megtalálható, jól olvasható állapotban van, és a láda is azonnal meglett, amely rendben a helyén lapul.
Mindent összevetve ez egy nagyon jó kis multi, tetszett, köszönöm a rejtést! :)

A Széchenyi Parkerdőben ballagtam a láda feléMegtaláltam!!! :D
Belogoltam...Aradi vértanúk emlékműve Szolnokon
Damjanich János honvéd vezérőrnagySzent Mihály rk. templom Tószegen
SzelfipontA tiszavárkonyi Kisboldogasszony rk. templom
E tiszavárkonyi műintézményben betoltam egy üveg Borsodit... :)))Bak Sándor honvéd fhdgy. síremléke a tiszavárkonyi temetőben
Endre király-emlékmű /Korona és kard/A Tisza gátján álló Kenyeres Lajos-kopjafa
Szent István király-kápolna VezsenybenAbony-Vezsenyi Református Társegyházközség temploma
1848-as honvédemlékmű CibakházánAradi Vértanúk-emlékműve Cibakházán
Damjanich János honvéd vezérőrnagyA cibakházi Lovas huszár
Katona55 2021.12.22 16:30 - Megtaláltam
Közös túrázás stmesterrel.

stmester 2021.12.22 16:30 - Megtaláltam
Az utolsó két pontot már megtaláltuk szeptemberben Szolnokon, most a többit jártuk végig.

DnyDny2
BranDroid 2021.12.16 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (105 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]