geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4682. Damjanich nyomában (GCDny)

Than Mór: Szolnoki csata (forrás: DKA)

Than Mór: Szolnoki csata (forrás: DKA)

Megkaptam a megbízást a láda elkészítéséhez

Megkaptam a megbízást a láda elkészítéséhez

1. pont: Lovas huszár

1. pont: Lovas huszár

2. pont: Kossuth-emlémű

2. pont: Kossuth-emlémű

3. pont: Padok és távolban a sírkő

3. pont: Padok és távolban a sírkő

Sírkő a 3. ponton

Sírkő a 3. ponton

A 4. pont

A 4. pont

Kossuth-szobor a 4. ponton

Kossuth-szobor a 4. ponton

5. pont: Kopjafa

5. pont: Kopjafa

Damjanich kopjafája közelebbről

Damjanich kopjafája közelebbről

Zsolti a jelszót őrzi az 5. ponton

Zsolti a jelszót őrzi az 5. ponton

6. pont: a záróláda helye

6. pont: a záróláda helye

A cibakházi híd napjainkban

A cibakházi híd napjainkban

A Tisza töltésén valahol Cibakháza és Vezseny között

A Tisza töltésén valahol Cibakháza és Vezseny között

A vezsenyi komp

A vezsenyi komp

Információk a kompról

Információk a kompról

Komponálok vagy kompon állok?

Komponálok vagy kompon állok?

Ajánlott útvonal a Z helyett

Ajánlott útvonal a Z helyett

Nem hó, hanem nyárfaszösz Tiszavárkony és Tószeg között

Nem hó, hanem nyárfaszösz Tiszavárkony és Tószeg között

A Lengyel Légió emléktáblája

A Lengyel Légió emléktáblája

Damjanich-szobor Szolnok

Damjanich-szobor Szolnok
Szélesség N 47° 12,581'
Hosszúság E 20° 10,163'
Magasság: 84 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.08.02 11:00
Megjelenés időpontja: 2020.08.02 15:46
Utolsó lényeges változás: 2020.09.03 15:30
Utolsó változás: 2021.07.31 10:10
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+5V)
Elrejtők: Katulyakutatók és Zsolti
Ládagazda: Katulyakutatók
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 48000 m
Megtalálások száma: 68 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


Röviden:

Dny-1: N 46° 57.938' E 20° 11.831' asztallap aljára ragasztva
(a komp bizonytalan ideig tartó üzemszünete alatt a jelszórészlet megtalálható a N 47° 01.272' E 20° 13.959' ponton lévő tábla hátulján is)
Dny-2: N 47° 02.075' E 20° 13.195' információs tábla aljára ragasztva
Dny-3: N 47° 03,566' E 20° 11,242' padokon több helyen felragasztva
Dny-4: N 47° 06.078' E 20° 08.816' Kresz tábla oszlopára ragasztva
Dny-5: N 47° 10.812' E 20° 12.048' pad alján mágneses
Dny-6: N 47° 12.581' E 20° 10.163'20x13x7 cm méretű láda kidőlt fa alatt


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Az ötlet

Kedvenc szolnoki blogomat olvasgatva, találtam egy érdekes cikket, mely bemutat egy lelkes túrázó csapatot, akik minden évben megteszik Damjanich vörössipkásainak, a szolnoki csatába vezető útját. Akkor született az ötlet, hogy ez egy jó geocaching téma is lehetne. A ládaterv egy időre, különböző okok miatt jégre került, de most a COVID-19 első hulláma után megvalósult.

A történelmi háttér

Az 1848-49-es szabadságharc alatt, Szolnoknál több csata is folyt a tiszai átkelőhely birtoklásáért. Mégis, "Szolnoki csata" néven az 1849. március 5-én lefolyt ütközet maradt meg a köztudatban. A császáriak először láthatták nagy volumenű támadás kapcsán azt, hogy milyen precízen és összehangoltan tudnak támadni a honvédcsapatok, valamint ezt a csatát tekintik a tavaszi hadjárat kezdetének.
A csata előtti éjszaka Damjanich a katonáival cibakházi körletükből erőltetett menetben Szolnok alá vonult. Reggel 7 óra körül értek az akkori Indóházhoz (ma a Reptár főépülete). Itt kezdődött a csata. Ennek lefolyásáról itt olvashattok bővebben. Én az ütközet egy apró, legendás elemét szeretném most kiemelni. Az Indóháznál a magyar csapatok erős tűzbe kerültek a császáriak ütegétől. Erre a zászlóaljparancsnok "félre húzódj"-ot vezényelt. A zászlóalj dobosa azonban a reggeli pálinkaosztásnál kétszer állt sorba, s olyannyira feltámadt benne a bátorság, hogy visszakiáltott parancsnokának: "én nem retirálom, én verem sturmot"; mire a zászlóalj szuronyszegezve szemből megrohanta az ágyúkat, amelyek sietve felmozdonyoztak, s elhagyták állásukat. Kedves történet, mindenki eldöntheti, hogy elhiszi-e!

Hasznos információk

A szabadságharc ideje óta a táj vízrajza és úthálózata jelentősen megváltozott. A mai cibakházi híd, mely az egykori fahíd helyén áll, méretében kisebb és csak egy holtág fölött ível át. A Tisza szabályozása miatt, ma a folyó jóval távolabb folyik, így a hídon átkelve is az "innenső" parton maradunk. Legközelebb a vezsenyi kompnál tudunk a túlsó partra átjutni. Az útvonal kijelölése során, próbáltuk a forgalmas utakat is elkerülni, így a hajdan 30 kilométeres út, ugyanazon településeket érintve, mint egykor, 48 km-esre sikeredett. Talán nem véletlenül! A távolság miatt, mi a (terepálló) kerékpárral történő teljesítést javasoljuk. Az útvonal felmérése is ilyen szempontból történt. Természetesen, edzett kessertársak gyalogosan is megtehetik az utat. (Ez lenne az igazi, hogy átérezhesd eleink teljesítményét!) Az út megtételének terhéhez még számoljuk hozzá az akkori katonai felszerelés súlyát (borjú, nehéz posztó ruházat, szuronyos puska, puskapor, golyó, stb), hogy képet nyerjünk annak nehézésgéről! Gyalogosan az út több szakaszra bontható. Kerékpár hiányában, mi is így tettünk. A megszakításra ajánlott pontok Vezseny és Tószeg. Átlagos menetsebesség esetén, hétvégén is van csatlakozó buszjárat az említett településeken. Persze a láda pontjai, a modern kor szellemében, - a végláda kivételével- nem saját erővel hajtott járművel (lovaskocsi, gépjármű stb.) is begyűjthetők, de így éppen a túra lényege vész el, átélni a korabeli erőfeszítést! Még egy fontos figyelmeztetés. Az útvonal megtétele tartósan esős és árvizes időben valamint, ha a vezsenyi rév nem üzemel, nem ajánlott!, Ennek oka, hogy részben az ártéren halad, valamint a talaj meglehetősen agyagos, így gyorsan sárkolonccal a keréken/lábunkon nehezíthetjük utunkat. Mi májusban jártuk be az útvonalat. Ekkor a környező erdőkből mindenfelől áradó madárdal, a vadvirágok és a kék égen bodorodó felhők, a nyulak és őzek látványa nagyon kellemessé tette az utat. Ez évben (2020) az országos szúnyoginvázió is nehezítheti utunkat. Különösen igaz ez a víz melletti területekre, így a szúnyogriasztó szer, ne maradjon otthon! Az ajánlott útvonal letölthető innen.

A láda

Utunkat Cibakházáról, a híd közeléből indítjuk. Ha Cibakházára autóbusszal érkezünk, az Autóbusz-forduló megállóhelyen kell leszállni. Mielőtt elindulunk, érdemes megkeresni a GCCIBA multit is, hogy a korszakra hangolódhassunk.
A híd előtt áll egy lovas huszár szobra, ami mellett a kiépített pihenőhelyen még erőt gyűjthetünk az előttünk álló úthoz. Már csak azért is érdemes itt megállni mert az 1. jelszórészletet az asztal lapjának aljára csavarozva találjátok.
GCDny-1:  N 46° 57,938' E 20° 11,831' 84 m [GCDny-1]
Amennyiben az asztal foglalt vagy a jelszóhordozó eltűnne, a huszár bal oldala felől, a kerítés mellett álló távközlési oszlop betongyámján található.  N 46° 57,931' E 20° 11,847' 84 m [GCDny+pótjelszó1] egy pótjelszó.
Átkelve a hídon, a nádas után forduljunk jobbra! Itt eljuthatunk az egykori sáncok maradványaihoz a  N 46° 59,242' E 20° 10,014' 84 m [GCDny+sáncmaradványok] koordináta közelében, melyeknek a hídért 1849 februárjában folytatott csatában volt jelentőségük. (Már alig látszanak, de a térképek feltüntetik.) Menjünk fel az árvízvédelmi töltésre és innen a Tisza mellett, a gáton haladhatunk a vezsenyi révig, mely általában megbízhatóan közlekedik. Kivételt képez a jelentős árvíz és az esetleges műszaki meghibásodás, illetve jelenleg az üzemeltető váltás.
A komp üzemszünete miatt és, hogy emiatt ne kelljen plusz kilométereket menni, a multi első pontjának jelszavát elhelyeztük a  N 47° 1,272' E 20° 13,959' 84 m [GCDny+pótjelszó2] ponton található, a komp díjszabását és paramétereit tartalmazó tábla hátulján is. Így a Tiszán való átkelést megspórolva lehet a multit egy rövidebb útvonalon bejárni.
Továbbá, mint az a gyakorlatban kiderült, már egy kisebb árvíz esetén sem lehet a komplejárót megközelíteni, így nagyon magas vízállás esetére a  N 47° 1,370' E 20° 13,745' 87 m [GCDny+pótjelszó3] koordinátán álló villanyoszlop nyílásának belső felén, kb. derékmagasságban is elhelyeztünk egy pótjelszót. (Ha már ez is víz alá kerül, akkor már Vezsenyre sem lehet eljutni!)

Miután átértünk a vezsenyi oldalra, utunkat már a Zöld sáv (Z) jelzés is segíti.
Beérve a község központjába, a Községháza előtt egy Kossuth-emlékművet találunk, melyet a falu lakossága "A tized és az úrbéri terhek eltörlése, valamint a közteherviselés törvénybe iktatása" emlékére állíttatott.
GCDny-2:  N 47° 2,075' E 20° 13,195' 88 m [GCDny-2]
A A 2. jelszórészletet az emlékmű mögött álló információs tábla alsó keresztgerendájára ragasztva találjátok. Pótjelszó a mellette álló közlekedési tábla hátulján.
A Zöld sáv (Z) jelzést követve, a Tisza gátján megyünk tovább Tiszavárkonyig. A község közelébe érve először Kenyeres Lajos egykori plébános, '56-os mártír kopjafája mellett megyünk el, majd baloldalon, egy kis erdős területen találjuk a GCTkk ládát, mely a Korona és Kardválasztás mondájának állít emléket.
Beérve a faluba, rögtön baloldalt, a Népművészeti Alkotóházzal szemben van egy temető. Itt nyugszik Bak József egykori 48-as honvéd főhadnagy  N 47° 3,568' E 20° 11,213' 85 m [GCDny+sír]. A 3. jelszórészlet a romos ravatalozó mellett található két, faragással díszített pad ülődeszkáinak hátulján került elhelyezésre.
GCDny-3:  N 47° 3,566' E 20° 11,242' 84 m [GCDny-3]
Utunkat a temetőből kilépve, a Zöld sáv (Z) jelzésen folytatjuk Tószegig. Itt különösen érdemes követni a letölthető útvonalat, mert a turistajelzés a két település között meglehetősen hiányosan van festve, illetve több helyen is (főleg kerékpárral) járhatatlan dzsungelbe vezet. A megadott útvonalon zavartalanul végig lehet gurulni/menni. Legfeljebb, ha egy-egy vaddisznó zavarhatja meg a túrát. (Mi csak a nyomaikat láttuk.) Az út itt nem a legrövidebb utat követi, de a 4625 sz. út igencsak forgalmas és jobbnak láttuk elkerülni. Cserébe a természet kárpótol a kerülőért!
Tószegre beérve, menjünk a "City-be" és az iskola mellett megtaláljuk Kossuth Lajos szobrát.
GCDny-4:  N 47° 6,078' E 20° 8,816' 87 m [GCDny-4]
A közelében, az iskola udvarának bejárata mellett egy KRESZ tábla oszlopán, megtalálható a 4. jelszórészlet. A kis köz elején lévő KRESZ tábla hátuljáról leolvasható a pótjelszó.  N 47° 6,068' E 20° 8,832' 86 m [GCDny+pótjelszó4]Tószeg belterületén megint csak érdemes a mellékelt útvonalra hagyatkozva elkerülni a "nagy kanyart", mert itt a közös használatú kerékpár/gyalogos út nagyon elkeskenyedik, sok konfliktust okozva a közlekedők között. Tószeg külső részétől már kiépített kerékpárúton mehetünk, majdnem a ládáig. A kacsateleptől a Sasi-kanyarig vezető része annyira új, hogy amikor elkezdtük a felmérést 2019 tavaszán, még nem is létezett. A kerékpárút Szolnokon, az Indóház mellett vezet el. A Tiszaparti-sétányon, a Vízirendészet és a Tiszavirág-híd közötti szakaszon szokták minden évben a hagyományőrző katonák újrajátszani a szolnoki csatát. A Tisza Szálló mellett kanyarodjunk el, hogy a Lengyel Légió utcában megtekinthessük a lengyel csapatok emléktábláját,  N 47° 10,413' E 20° 11,984' 91 m [GCDny+lengyel] akiknek jelentős szerepük volt a magyar csapatok sikerében! Tovább követve az útvonalat, elmegyünk a körforgalomban található "Szolnoki csata emlékműve" mellett. A tér szint- és növényzeti viszonyai miatt érdemes egy kis kerülőt tenni, hogy a Tisza-híd lehajtója mellől szemügyre vegyük a szobrot. Menjünk át a Zagyva-hídon és a szolnoki vár egy bástyáját utánzó, épülőfélben lévő létesítmény mögött megtaláljuk a Damjanich-emlékművet! A Zagyva gyalog- és kerékpáros hídján térhetünk vissza, hogy elérjük multink következő pontját, mely az aradi tizenhármaknak állít emléket.
GCDny-5:  N 47° 10,812' E 20° 12,048' 86 m [GCDny-5]
Az 5. jelszórészlet a koordinátán található pad alján mágnessel kapaszkodik. Ülj le Zsolti mellé, a sárga doboz helyére és bal kézzel nyúlj az elválasztó korlát mellett az ülőke alá! Ha nem találod vagy mugli veszély esetére pótjelszó található a két szélső padon is, valamint műanyag lapon, a  N 47° 10,809' E 20° 12,030' 87 m [GCDny+pótjelszó5] koordinátán, egy akácfára felfutott borostyán szárára rögzítve, kb. 1,5 m magasan.
Utunkat a Zagyva-sétányon folytatjuk a vasúti híd felé, továbbra is a kerékpárúton, melyről a LIDL áruház mellett nyíló Kaán Károly útnál kell letérni. Ezen kijutunk a Zagyva töltéséig. Aki akar, tehet egy kitérőt a GCZAGY 2. pontjához, a Malomszögi-hídhoz. Az ennek a hídnak helyén álló egykori fahídon át menekültek a császáriak Damjanich csapatai elől. Már akik tudtak. Jelentős részüket ugyanis a Zagyvába szorították, ahol megfulladtak. A gáton a 32-es út felé haladva szemügyre vehetjük az egykori csatateret. Persze azóta jelentősen megváltozott a táj. Erdőket telepítettek és kiépült az árvízvédelmi töltés is.
GCDny-6:  N 47° 12,581' E 20° 10,163' 84 m [GCDny-6]
A gátról az Eresztőhalmi-csatorna zsilipjénél kell letérni, hogy a GPS-t követve egy kidőlt fa alatt rátalálj a záróládára.
A jelszó a pontok sorrendjében egybeírva áll össze.

Kérlek benneteket, hogy a logjaitokban tüntessétek fel, hogy milyen módon sikerült teljesíteni a túrát! (gyalog, élő- vagy drótszamáron, gépkocsival stb.)

A városba való visszatérésre a Sárga kereszt (S+) jelzésú utat ajánljuk, mely az erdőn át visz vissza Zöld sáv (Z) útra és a Széchenyi Városrészbe.

Szeretnék köszönetet mondani Zsolti barátomnak, aki a Tiszavárkony-Szolnok közötti rész felmérésében sokat segített és fényképezett.

Jelentősebb láda karbantartások:

2021.05.21 A jelszó részletek felújítva, tartósabb kivitelűre cserélve. Pót pótjelszó kihelyezése a komp vezsenyi oldalánál, újabb pótjelszó elhelyezése az ötös ponton.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (25 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.56 web: 4.66 átlag: 4.60

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Angyalfiak 2021.10.14 09:37 - Egyéb
Mivel a közeljövőben én is tervezem bejárni az utat, a vezsenyi polgármesteri hivatalnál telefonon (0656/459-021) érdeklődtem: ÜZEMEL A KOMP. [Geoládák v3.12.2]

Katulyakutatók 2021.09.26 11:04 - Egyéb
Meg nem erősített hírek szerint, a kompnak újra van üzemeltetője és működik. Kérem a következő megtalálót, hogy erősítse meg, vagy cáfolja a hírt! Köszi!

gst76 2021.09.18 14:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]
Szolnok - Tiszakécske - Lakitelek kerékpártúra (78 km) negyedik találata.
A túrát fordított sorrendben, Szolnok felől indulva tekertem végig.Túra elején a GCZAGY és a Rotry ládát is felkerestem. Az erdőben minden bizonnyal egy tájékozódási verseny lehetett, mert szinte mindenkinél kis térkép volt, illetve a fákon is találtam jelzéseket.
Sajnos, az első ponthoz nem tudtam eljutni, mert a komp most sem működik.
Az információs táblán a szöveg nem olvasható, ezért a rejtő segítségét kértem.
A részletet felírtam a tábla hátuljára tollal, így már leolvasható.
A túra minden percét éveztem, köszönöm.

20210918_12482020210918_143737
20210918_11571320210918_144802
20210918_11573820210918_144821
20210918_121639 
Gyömi 2021.08.28 17:20 - Megtaláltam
Köszönjük!

Kertész család 2021.08.22 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

becko 2021.07.13 08:59 - Egyéb
Ha lassan is.de haladok vele, tavaly meglett az 1. pont, ma Szolnokról indulva tekertem egy 100km-es kört a Jászságban, érintettem az 5-öst, majd a 6-os közelében a Zagyva parton elrejtettem GCPC-t.
A továbbiakhoz elvileg nem kellene a vezsenyi komp, de mégis, mert GCBTO-t is bele akarom illeszteni a körbe, úgyhogy várok.

Vincenzo65 2021.07.04 17:37 - Megtaláltam
Négy körrel letudva. Elején és a hátulján családostul.

IMG_20210704_173736 
Zsoland 2021.06.27 13:50 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük!
[Geoládák v3.11.2]

Attibati 2021.06.27 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.58
90 kilométeres kerékpártúra alkalmával teljesítve a multi.
Szolnokot elhagyva Köröstetétlen felé vettem az irányt, így a gctah ládát is be tudtam gyűjteni.
Szolnokon az állomás közelében parkoltam, majd gckupa pontokat gyüjtögetve tekertem a végponthoz. A láda könnyen meglett.
Az 5. ponton nem találtam a padhoz ragaszkodó mikroládát, de a pótjelszó könnyen meglett. Könnyen meglettek a 2-4 pontok is.
Meglepett, hogy a komp nem üzemel, félig-meddig a parton áll. Ezt talán a leírás elején határozottan kellene leírni. Kicsit meggyült a bajom a kompátkelőnél levő jelszórészlettel: már nehezen olvasható.
Régen terveztem már a multi bejárását, ma végre sikerült teljesítenem. Tetszett a tematika, szépen kivitelezett láda.

mamolnar 2021.06.25 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Autóval és gyalogosan kerestük a megfejtéseket.[Geoládák v3.11.2]

Johny258 2021.06.05 11:20 - Megtaláltam
A 3- 4-es pont 06.04-én bringás találat Szolnokról. Az 5-6 pont 06.05-én délelőtt szintén bringával Szolnokról, a 2-es pont ugyanezen a napon, de már motorral, az 1-es pont is abszolválva motorral!
Jó kis túra volt.
Köszönöm a lehetőséget!

FDB3AC43-14A7-4056-8E44-0749B5B44DCF277E8120-653B-4CDA-ACB6-16C3BB566832
2D416ADD-6BB1-4A77-9E0E-57095AD7D3916EA2B57F-DC83-4D4C-9292-2E57D17CBF91
309B49BB-EB4E-4C6E-84C0-A213695D9D3A 
Lopakodó 2021.06.03 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

sagabi 2021.06.03 15:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2 web: 1.5 átlag: 2.17 súly: 4.06
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

gizike 2021.05.29 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk :)
Köszönjük a rejtést.

Hegedüs Zsuzsa 2021.05.22 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]
Több utazás alkalmával ami éppen belefért az időbe.

IMG_4967IMG_4971
IMG_4594IMG_4599
IMG_4437IMG_4432
Katulyakutatók 2021.05.21 12:59 - Egyéb
Köszönöm a keresők türelmét!
Ma megtörtént az olvashatatlan jelszó részletek cseréje, remélhetőleg tartósabb kivitelre. Az 1. és 5. pontokhoz újabb pótjelszókat raktam ki a keresés megkönnyítésére. A komp vezsenyi lejárója környékén nagy a sár, nemrég vonult le a víz, ezért érdemesebb az új pótjelszót keresni! Sajnos a kompközlekedés még mindig áll, mert nem találnak új üzemeletetőt a kompra. Mivel a Tisza vízállása jelenleg magas, a Tiszavárkony-Tószeg közötti szakaszon nem érdemes az ártérre lemenni. Az ötödik ponton, egy újabb pótjelszót raktunk ki a szobor-együttes mögött, hogy a padok foglaltsága se akadályozza a sikeres keresést! Ha nehézségeid támadnának, továbbra is hívj nyugodtan, segítek!

kupec 2021.05.20 14:16 - Megtaláltam
Jó kis túra, ezúttal autóval. A vezsenyi komp még nem jár, ott a pótjelszót használtam, illetve a 3. ponton segítséget kellett kérnem, mert ott teljesen lekopott minden jelszó.
[g:hu+ 2.6.11]

Liberty 2021.05.11 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.60
Kétszer indultam Damjanich nyomába. Először pénteken, Szolnokon kerestem fel az 5. és 6. pontokat. Ismerős volt mindkét helyszín, mivel másik két szolnoki láda során már jártam itt régebben. Élmény volt a Malomszögi-erdőt újra végig sétálni, mégpedig a Malomszögi-erdő ládájának a rejtőjével, osibring-el. A véletlen úgy hozta, hogy éppen ott találkozott egy kollégájával, így elkísért a ládáig. Sokat mesélt a Gördögök nevű szolnoki bringás sportegyesület életéről, amelynek ő is aktív szervezője. A kopjafáknál, az 5. pontnál a lélek tartja a padon a jelszót. Négy nap múlva kedden, ismét felkerekedtem és a jó menetrendnek köszönhetően, vonattal és busszal mentem Vezsenyre, Tiszavárkonyba és Tószegre. Cibakházát kihagytam, mivel az ott levő jelszó Vezsenyben is megtalálható és 2018-ban már felkerestem az 1. pont látnivalóját. A jelszavak sajnos mindenhol rosszul látszanak, valóban ráfér a karbantartás, ahogy Katulyakutatók már jelezték is. Mindenhol tetszett a látnivaló, jó kis történelmi séta volt. Köszönet a rejtésért.

Szolnok címere
fcsaba 2021.04.25 18:46 - Megtaláltam
Nehezen indult családi kirándulás érdekes, de nehézkes találata. Nagyorbbrészt autóval, kisebb részt gyalog jártuk be a pontokat, és fegvyereket sem hordtunk magunkkal.
1. Cibakházánál kezdtük. A jelszórészlet gyorsna meg lett, megnéztük a holt Tisza tanösvényét, majd elmentünk az egykori sáncokhoz is. Majd a martfűi kompon szerettünk volna átmenni. A netes információ szerint működik, a gyakrolatban viszont nem. A megadott telefont nem vették fel.
5. Autóval elmentünk Szolnokra, és a GCBJSZ után ezt is megkerestük gyalog. A mugliveszély egy sajátos fromájával találkoztunk, ugyanis egy hajléktalan kellemetlenkedett. A megadott padon nem találtam a jelszórészletet, és végül azon a padon lett csak meg, amelyen ő tanyázott. A Zsoltis segítséget a helysznen, képek nélkül nem értettük.
6. A következő meglepetés a Széchenyi parkerdő bejáratánál ért minket: az oda vezető egyetlen híd le van zárva. Azt mondták a járókelők, hogy át kell bőjni a deszka alatt, és középen vigyázni; mindenki ezt csinálja. És valóban... A láda nagyon jó állapotnban van.
4. A jeszórészlet nem a tábla oszlopán, hanem a tábla hátulján van. A GPS bizonytalansága miatt csak a harmadikként megvizsgált táblán találtam a jelszórészletet. Valóban magasan van, az olvashatóság romlása viszont előrehaladott állapotban van.
3. A temetőben a két pad jó állapotban van, viszont az első kettőként megtalált jelszóhordozóról teljesne lekopott a szöveg. A harmadikon még valamennyire olvasható.
2. Az utolsóként megtalált második pont rendben van.
Élmény volt, köszönjük a rejtést!

GAMANO 2021.04.24 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

ystray 2021.04.17 14:20 - Megtaláltam
Megvan :) 2 részletben.
Múlt héten Tószegen a felirat már picit rosszul látszott. Várkonyon az egyik pad háttámláján végül megtaláltam a feliratot, de az nem lesz hosszú életű.

eltájoló 2021.04.05 18:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
A 2. ponton kezdtük a multi teljesítését. Itt rendben volt minden. A 3. ponton sajnos a jelszó leázott. A Rejtő kisegített ezzel a részlettel, amit köszönök szépen. Az 5. ponton lévő mágnes kissé elvándorolt. Nem a pad közepén, hanem a szélén van jelenleg. Az utolsó pontot egy kellemes sétával kerestük meg a Malomszögi parkerdőben. A láda rendben a helyén van. Hazafelé a Tisza bal partján mentünk, és megkerestük az 1. pontot.
Remek kivitelű a multi és a ládaoldal is tetszik. Köszi a rejtést.

3. pont 
Zsu. 2021.03.13 16:22 - Megtaláltam
Mikulas társaságában

Mikulás 2021.03.13 16:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.69
Szolnok környéki kirándulás Zsuval. Kecskemétről indultunk. Az első pontot még múltkor egy másik kirándulás alkalmával felkerestük (nem a pótjelszót), így a nagyon is élethű huszárszobrot megcsodáltuk. Ma a többi pontot göngyölítettük fel szépen sorrendben, de beiktatva közéjük a másik szolnoki multit (Béres József emlékláda). Ismerős helyek, ügyesen összeállított sorozat, de a jelszó már nem volt mindenhol könnyen olvasható. Azért nagy nehezen kiolvastuk... Egy kis karbantartási igényt jeleznék.
A legklasszabb nyilván a Zagyava melleti pont volt. Ide tavalyi klassz élmények fűznek, amikor Csabiéllal leeveztük az Újszásztól a torkolatig szakaszt!

Köszönöm szépen!
Mikulás

IMG_9053IMG_9056
IMG_9216IMG_9221
IMG_9223IMG_9224
IMG_9234IMG_9237
IMG_9240IMG_9241
james 2021.03.05 18:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Köszönöm Göde segítségét az első ponton.
James [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (76 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]