FAQ
4589. Kőről kőre Bakonybélben (GCKKBB)

Borostyán-kút

Borostyán-kút

Utunk elején

Utunk elején

Híd a Gerence-patakon

Híd a Gerence-patakon

Száraz patakmeder

Száraz patakmeder

Érdekes sziklaalakzatok

Érdekes sziklaalakzatok

Fehér-kő-árok

Fehér-kő-árok

Szökrényes-kő-árok

Szökrényes-kő-árok

Szökrényes-kő

Szökrényes-kő

Gerence-patak

Gerence-patak

Mindenfelé kövek

Mindenfelé kövek

A harmadik pont közelében

A harmadik pont közelében

Nem makadám út

Nem makadám út

Az egyik gázló

Az egyik gázló
Szélesség N 47° 12,771'
Hosszúság E 17° 44,650'
Magasság: 406 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.10.05 17:00
Megjelenés időpontja: 2019.10.06 12:02
Utolsó lényeges változás: 2019.10.06 12:02
Utolsó változás: 2021.03.30 21:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Hörcsög
Ládagazda: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 134 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


Rejtés

Kettő virtuális pont jelszórészletekkel és egy valódi láda a végén szintén jelszórészlettel. A három jelszórészletet sorrendben egybe kell írni! A koordináta a végládára mutat. Figyelem, a megtett táv oda-vissza körülbelül kilenc kilométer!
1. pont: N47° 13.887' E17° 44.314'
A Hegyes-kő közelében a Gerence-patak mellett leled a 125-ös számú erdészeti fa oszlopon a kis műanyag táblát.
2. pont: N47° 12.937' E17° 44.428'
A Fehér-kőnél keresd a turistaúttól karnyújtásnyira menetirány szerint bal oldalon egy jellegzetes háromágú fa hivalkodó gyökérzete között. Damilon lóg, ne szakítsd le, gondosan ereszd vissza!!! Elhelyeztem egy petlinget is a fánál, kis odúban kővel fedve keresd!
3. pont, azaz a végláda: N47° 12,771' E17° 44,650'
A turistaút mellett menetirány szerint kissé jobbra pár méterrel feljebb a domboldalon két fa ölelésében talajszinten. Fadarabokkal takarva. 16x11x6 cm-es, 680 ml-es átlátszó konyhai műanyag doboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés és parkolás

Bakonybélt senkinek nem kell bemutatni, megközelítése közúton két irányból lehetséges: Zirc (Győr-Veszprém) és Bakonykoppány (Pápa) felől. A faluba beérve a  N 47° 15,120' E 17° 43,717' 280 m [GCKKBB+kereszteződés] pontnál kell déli irányba fordulni a Szent-kút, másik nevén Borostyán-kút irányába. Parkolni a Szent-kútnál kiépített parkolóban érdemes a  N 47° 14,648' E 17° 43,896' 290 m [GCKKBB+parkoló] ponton. Lelkesebb turisták a faluban is parkolhatnak, így kicsit nagyobb a sportértéke a multinak. Viszont a megadott parkolónál tovább gépjárművel semmiképpen se menjünk!

Túránk helyszíne a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet, ezért a jelzett utakról ne térjünk le, ezt a rejtések sem indokolják! A nevezetes kövek megmászása természetvédelmi okokból nem ajánlott! Kerékpáros megközelítést nem javaslom, az odavezető út helyenként eléggé technikás, köves!

Útvonalleírás

A Szent-kúttól a sárga sáv Sárga sáv, piros négyzet Piros négyszög turistajelzéseket kövessük a széles makadámúton déli irányba. Széles hegyközi medencében haladunk szép kilátással a környező hegyekre. Tényleg az az érzésünk, hogy a Bakony "belében" járunk. Közvetlenül az első pont előtt megváltozik a táj, az eddigi tájképet felváltja az erdős völgyi útszakasz. Átkelünk egy rozoga fahídon a Gerence-patakon és rögtön jobbra térünk le az első pont eléréséhez  N 47° 13,887' E 17° 44,314' 310 m [GCKKBB-1] Visszatérve ösvényünkre nagyon figyelni kell, mert pár méter megtétele után kettéválik a két jelzés iránya, mi jobbra fordulunk és innentől kezdve a piros négyzet Piros négyszög jelzését követjük.
A fák között jobbra a Hegyes-kő magas sziklája tűnik fel, azonban a völgy másik oldalán is meredek sziklák meredeznek. Belépünk a Fehér-kő-árokba, több helyen kis gázlókon kelünk át. A völgy hamarosan kitágul, ligetes, zsombékos erdőn keresztül vágunk át. Keresztezünk több hegyi rétet. Széles, füves utunk követi a patakot, majd zárt erdőbe érünk, ahol a völgy is összeszűkül, ismét változik a táj, egyre kőgörgetesebb az utunk, szinte minden lépésre figyelni kell. Helyenként az év nagy részében száraz patakmederben halad az ösvényünk.
Az út mellett jobbra tornyosodik a völgy névadója, az impozáns Fehér-kő sziklaalakzata és a következő pontunk  N 47° 12,937' E 17° 44,428' 380 m [GCKKBB-2] Olyan az ember érzése mintha a Bükk-hegységben járna. A dús vegetációs időszakban könnyebb lehet a kiszáradt patakmedret követni, mely hol egyenletesen, hol nagyobb szintkülönbséggel, de végig emelkedik. Figyeljünk, mert itt  N 47° 12,830' E 17° 44,544' 400 m [GCKKBB+elágazás] letérünk eddigi jelzett utunkról egy jóval hiányosabban jelölt Piros Tpiros tanösvény jelzésre. Ettől kezdve tényleg a sziklákon kell haladni felfelé a patakmederben.
Nagyon szép a mohákkal díszített, páfrányokkal szegélyezett utunk, míg elérünk a multi harmadik, utolsó pontjához a népies, ízes nevű Szökrényes-kőhöz. A szikla és a környezete az eddigi "köveket" is felülmúlja látványával.  N 47° 12,771' E 17° 44,650' 406 m [GCKKBB-3] Az öreg szálerdők aljában kanyargó turistaút még a legforróbb nyári napokban is kellemesen hűvös.

Ha időnk engedi és lelkesedésünk nem hagyott alább, innen már karnyújtásnyira van csak a Hajagok csúcsa, igaz elég nagy a ledolgozandó szintkülönbség, tót szóhasználattal élve "igényes" az út. Innen két úton is folytathatjuk a túrázást felfelé, vagy a Fehér-kő-árkon, vagy a Szökrényes-kő-árkon keresztül. Érdemes megfigyelni a két összefutó völgy merőben eltérő geomorfológiáját, azaz felszíni alaktanát!

Személyes ajánlásom - melyet le is teszteltem az, hogy a ládától a Szökrényes-kő-árkon folytatjuk az utunkat felfelé! Méltatlanul hanyagolt útszakasz, számomra is meglepetést okozott a völgy a kifejezetten sziklás, köves, páfrányos útvonalával. Az ismertebb Kő-árokkal lazán felveszi a versenyt. A haladás igen lassú és nehézkes, még a legszárazabb időszakban is számolni kell azzal, hogy a kis mélyedésekben állandó a víz jelenléte! Fent kiterjedt, szép füves réteken sétálhatunk és gyönyörködhetünk a Kőris-hegy és a Nagy-Som-hegy panorámájában. Majd vissza a Fehér-kő-árkon térhetünk a Szökrényes-hőhöz. A fehér-kő-árokban az ereszkedés igen meredeken indul.

Még egy kis földrajz

Hegyes-kő: a Gerence-patak mellett fekszik a Szömörke-völgy és a Fehér-kő-árok találkozásánál.

Fehér-kő: a Kő-kúti-árokban, vagy más néven a róla elnevezett Fehér-kő-árokban található. A neve szerepel már az 1037-es keltezésű béli apátság alapítólevelében is, mely földrajzi nevünk így az egyik legrégebbi földrajzi név az írásos emlékeink között a szintén közeli Odvaskővel és Kerteskővel karöltve. A Tatai Mészkő Formáció legnagyobb tömegű sziklaszirtje a Bakonyban. A völgy felőli oldala függőleges falú.

Szökrényes-kő: hívják még Szökrönyös-kőnek is (a Szekrényes-kő megnevezés fikció, íróasztal melletti alkotás). A Fehér-kő-árok és annak legnagyobb mellékvölgye a Szökrényes-kő-árok fogják közre. A képződmény a Tatai Mészkő Formáció második legnagyobb szirtje a hegységben. Érdemes megfigyelni a szirt függőleges falát és az alatta húzódó törmeléklejtőt, melyen szinte mindig friss szakadások láthatók. Az árokban gyakori árvíz rendre alámossa a meredek, meglehetősen instabil lejtőt, s a lösszel kevert kőzettörmelék leomlik.

Szökrényes-kő-árok: merőben más jellegű völgy, mint ahol az eddigi utunkat megtettük. Mély vízmosását roppant erős időszakos vízfolyás alakítja. A meder kőgörgeteges és hatalmas kőzettömbök között kanyarog. A völgy felső szakaszában többnyire állandó vízfolyás is található, melynek vizét a Mami-forrás több ága táplálja. A völgyben látható szürkésebb mészkő már a Tési Mészkő Formáció képviselője.

Hajag: négy hegyből álló (Mester-, Alsó-, Felső- és Középső-Hajag) hegycsoport. A Középső- (vagy Fekete-) Hajag 646 m-es csúcsán egykor négyemeletes kilátó állt. Megjelenése markáns, főleg nyugati és déli irányból tűnik ki nagy relatív szintkülönbségével. Keleti oldalról a Hárskúti-fennsík simul hozzá, mely a Dunántúl egyik legnagyobb átlagmagasságú területe a maga 450-500 méteres átlagmagasságával. A névadó falu a Dunántúl legmagasabban fekvő települése. Geológiai viszonyai nagyon változatosak, a földtörténeti középidőtől kezdve a kőzetek csaknem teljes sora megtalálható határában. A középidő triász időszaki kőzetei a Hajagok tömbjének alsó részén vannak a felszínen. A Hajagok tömbjének középső részét jura rétegek, felettük kréta kőzetek alkotják, így a teljes földtörténeti középidő megtalálható területén. A harmadidő eocén rétegei foltokban bukkannak elő, ez főleg Pénzesgyőr irányába jellemző. E helyeken jó eséllyel lehet találni a Szent László-pénze népies elnevezésű, az egykori tengerben élő egysejtű lény (Nummulites) megkövesedett vázát. E kőzettípusnál fiatalabb oligo-miocén kavics is nagy foltokban kerül a felszínre. A fent említett kőzeteket gyakran fedik el a negyedidőszaki löszös üledékek.

Ráktanya Tanösvény: 10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket. Útvonalunkra a harmadik pontnál fűzhető fel.

A multi által bemutatni kívánt mindhárom pont része a Magas-Bakony Turistája jelvényszerző túramozgalomnak, annak is "A Hajagok útja" névvel illetett túrája halad a mi útvonalunkon. Az igazolófüzet letölthető erről a linkről. Egy másik tematikus jelvényszerző túramozgalom pedig a 11. pontján a Szökrényes-követ érinti, ez az Öreg-Bakony bakancsosa névre hallgat. Az igazolófüzetet térítés ellenében ezen a linket lehet megrendelni.


Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető
3 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (55 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.82 web: 4.85 átlag: 4.83

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


znasz 2022.07.17 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.17
Igen kellemetlen, susnyás, néhol 1.5 méter magas csalános, bokatörő volt az út.
A sziklák távolról és alulról voltak láthatóak.
Köszi a rejtést.

medusa 2022.06.26 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

htour 2022.06.24 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést!

MoGeMaP 2022.05.21 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

juhosék 2022.04.17 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

reczy 2022.04.17 09:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

ViszlaiLívia 2022.04.17 09:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Horváth Edit 2022.01.25 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

paidlp 2022.01.25 09:58 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést!

DSS és Szandra 2022.01.22 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Megtaláltuk, köszi a rejtést. :)

Cicki 2021.11.06 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

h.krisz 2021.10.30 15:45 - Megtaláltam
szép környék

Geoculus 2021.10.22 10:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Rastaman 2021.10.02 12:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

NZs 2021.09.23 13:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.98
Bakonybéli kesingtúra 5.
Az esőnap miatti kényszerszünet után ma folytattuk ezzel a multival.
Az ajánlott parkolóban hagytuk Geopelt, majd körbesétáltuk a kis tavat és a kápolna környékét. Ezután az ajánlott útvonalat követve, a S, P4 jelzésen indultunk neki. Az első pontnál a patak medre tök száraz volt, de azért átkeltünk a kis fahídon (ami már nem rozoga...). Leolvastuk a faoszlopot és a S jelzést elhagyva már csak a P4-en folytattuk utunkat. A szűkülő völgyben a műholdak erősen fogyatkozni kezdtek öreg gps-em képernyőjéről, így hamarosan fel kellett raknom a Trimble antennát és a hozzá gyártott baseball sapkát. Innentől kezdve nem volt vételi problémánk az egész út során. A 2. pont jellegzetes háromágú fáját a patakmederben közeledve egyből kiszúrtuk, a petling és benne a jelszó is hamar meglett. A damilos rejtést mi sem találtuk, sőt, még azt sem, hogy eredetileg hol kellett volna lennie. Mindegy, araszoltunk tovább a mederben. Egyszer értünk olyan vállig érő dzsindzsába, hogy végül is kerülnünk kellett. A Szökrényes-árok valóban vadregényes és benne a haladás sem triviális élmény! Ennek ellenére nyuszit csak egyszer próbáltunk meg fogni - Dóri egy csúszós, de nem annak látszó nagy kőre lépett. Szerencsére sem neki, sem a nyakában lógó fényképezőnek nem lett baja! A láda is egész könnyen adta magát, pedig tartottam tőle, de jó kis helye van: védett, mégis könnyen megtalálható - már persze ha van műholdvétel... hála a fejem tetején figyelő antennának, nekünk volt. Logolás után a bejárt úton bukdácsoltunk, majd sétáltunk vissza a kocsinkhoz.
Bár tényleg 9 km lett a túra, nem éreztük annyira hosszúnak, talán azért, mert viszonylag kevés szintet kellett közben legyőznünk. Sok érdekes látnivalóval találkoztunk, monumentális sziklákkal és finom ívű rózsaszín kikericsekkel... jól éreztük magunkat, tetszett a hely és a leírás is informatív, lényegre törő. Köszönjük!
A Borostyán-kúti kis tó mellett egy padon megettük ebédünket, majd - mivel úgy éreztük, hogy még egy láda belefér a mai napunkba - a Judit forrás (GCJF) felé indultunk tovább.
NZs & Dóri

Borostyán-kút tavaA már nem rozoga fahíd és alatta az üres meder
Ősz.Kikerics és a látogatója
szépek...Fehér-kő árok
2. ponttapló
vadregényesmintha vár lett volna...
magasanpáfrányerdő
lepebédelés
"vízi fenyők"molnárka
carmin 2021.09.02 10:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

Megmásztuk az összes követ :-)

IMG_2013IMG_2014
IMG_2015IMG_2020
IMG_2030IMG_2032
IMG_2034IMG_2042
IMG_2044IMG_2047
IMG_2050IMG_2060
IMG_2090IMG_2087
Sszabi 2021.08.20 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

bacsnyir 2021.08.14 17:35 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.85
A jelszó tetszik, az útvonal kevésbé. Úgy tűnik, nem vagyok eléggé szurdok-függő... Szerintem vannak ennél a kettőnél szebb szurdokok is Magyarországon. Ráadásul az is rontja az összképet nálam, hogy sajnos rövidnadrágban indultam neki a mai egész-napos árok-túrának, arra gondolva, hogy a hosszú nadrág úgyis vizes lenne. Sajnos viszont víz szinte nem volt se Fehér-kő-árokban, a Szekrényes-kő-árokban is csak pocsolyák szintjén - viszont csalán és szeder, illetve egyéb susnya rengeteg - ígí súlyos vérveszteségekkel, totálisan összekaszabolt és bizsergő lábbal sikerült csak hazatérnem a bakonybéli "bázisra"... :-)

Parmerozpazepan 2021.08.07 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. A bakonybéli Szent-kúttól, gyalog. Nagyon kellemes kis túra, változatos környezetben. A görgeteges patakmeder környezete nagyon impozáns, tetszett. A Gerencén jelenleg felesleges a kis fahid, porzik a meder :)
(Kis megjegyzés: a Középső-Hajagon nem kilátók voltak a tornyok - lásd GCBKHA)

Petrukkio 2021.07.31 09:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Hektor 2021.07.15 12:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

IMG-0459IMG-0464
IMG-0470IMG-0474
emmerwald 2021.06.20 11:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.27
Szép környéken visz a multi.
Minden pont rendben van, köszönöm a rejtést!

IMG_20210620_102225IMG_20210620_103713
IMG_20210620_110439 
stevenph 2021.06.19 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
mindent elkövettem és sok követ megmozgattam... ???? [Geoládák v3.11.0]

morph 2021.05.28 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Toti 2021.05.15 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
3 napos bakonyi kalandozás második napján egy 35km-es túra keretében Évivel végigjártuk a környék összes ládáját. Csodaszép és változatos helyeket ismertünk meg. Bakonybél, Kálvária, Gerence-patak völgye, Fehér-kő-árok, Szökrényes-kő-árok, Augusztin pihenő, Kőszoros, Hajag-hegy, Középső-Hajag BARS bunker, Fekete-séd völgye, OKT szakasz Bakonybélig volt az útvonal. Ez a szurdok nagyon látványos, a Szökrényes részen átkelni nem gyors, de nagyon izgalmas, vizes és kalandos. Nagyn tetszett. A rejtések egyértelműek és jó állapotban vannak. Köszönjük a virtuális idegenvezetést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (137 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]