geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4589. Kőről kőre Bakonybélben (GCKKBB)

Borostyán-kút

Borostyán-kút

Utunk elején

Utunk elején

Híd a Gerence-patakon

Híd a Gerence-patakon

Száraz patakmeder

Száraz patakmeder

Érdekes sziklaalakzatok

Érdekes sziklaalakzatok

Fehér-kő-árok

Fehér-kő-árok

Szökrényes-kő-árok

Szökrényes-kő-árok

Szökrényes-kő

Szökrényes-kő

Gerence-patak

Gerence-patak

Mindenfelé kövek

Mindenfelé kövek

A harmadik pont közelében

A harmadik pont közelében

Nem makadám út

Nem makadám út

Az egyik gázló

Az egyik gázló
Szélesség N 47° 12,771'
Hosszúság E 17° 44,650'
Magasság: 406 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.10.05 17:00
Megjelenés időpontja: 2019.10.06 12:02
Utolsó lényeges változás: 2019.10.06 12:02
Utolsó változás: 2021.03.30 21:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 111 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.3 megtalálás hetente


Rejtés

Kettő virtuális pont jelszórészletekkel és egy valódi láda a végén szintén jelszórészlettel. A három jelszórészletet sorrendben egybe kell írni! A koordináta a végládára mutat. Figyelem, a megtett táv oda-vissza körülbelül kilenc kilométer!
1. pont: N47° 13.887' E17° 44.314'
A Hegyes-kő közelében a Gerence-patak mellett leled a 125-ös számú erdészeti fa oszlopon a kis műanyag táblát.
2. pont: N47° 12.937' E17° 44.428'
A Fehér-kőnél keresd a turistaúttól karnyújtásnyira menetirány szerint bal oldalon egy jellegzetes háromágú fa hivalkodó gyökérzete között. Damilon lóg, ne szakítsd le, gondosan ereszd vissza!!! Elhelyeztem egy petlinget is a fánál, kis odúban kővel fedve keresd!
3. pont, azaz a végláda: N47° 12,771' E17° 44,650'
A turistaút mellett menetirány szerint kissé jobbra pár méterrel feljebb a domboldalon két fa ölelésében talajszinten. Fadarabokkal takarva. 16x11x6 cm-es, 680 ml-es átlátszó konyhai műanyag doboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés és parkolás

Bakonybélt senkinek nem kell bemutatni, megközelítése közúton két irányból lehetséges: Zirc (Győr-Veszprém) és Bakonykoppány (Pápa) felől. A faluba beérve a  N 47° 15,120' E 17° 43,717' 280 m [GCKKBB+kereszteződés] pontnál kell déli irányba fordulni a Szent-kút, másik nevén Borostyán-kút irányába. Parkolni a Szent-kútnál kiépített parkolóban érdemes a  N 47° 14,648' E 17° 43,896' 290 m [GCKKBB+parkoló] ponton. Lelkesebb turisták a faluban is parkolhatnak, így kicsit nagyobb a sportértéke a multinak. Viszont a megadott parkolónál tovább gépjárművel semmiképpen se menjünk!

Túránk helyszíne a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet, ezért a jelzett utakról ne térjünk le, ezt a rejtések sem indokolják! A nevezetes kövek megmászása természetvédelmi okokból nem ajánlott! Kerékpáros megközelítést nem javaslom, az odavezető út helyenként eléggé technikás, köves!

Útvonalleírás

A Szent-kúttól a sárga sáv Sárga sáv, piros négyzet Piros négyszög turistajelzéseket kövessük a széles makadámúton déli irányba. Széles hegyközi medencében haladunk szép kilátással a környező hegyekre. Tényleg az az érzésünk, hogy a Bakony "belében" járunk. Közvetlenül az első pont előtt megváltozik a táj, az eddigi tájképet felváltja az erdős völgyi útszakasz. Átkelünk egy rozoga fahídon a Gerence-patakon és rögtön jobbra térünk le az első pont eléréséhez  N 47° 13,887' E 17° 44,314' 310 m [GCKKBB-1] Visszatérve ösvényünkre nagyon figyelni kell, mert pár méter megtétele után kettéválik a két jelzés iránya, mi jobbra fordulunk és innentől kezdve a piros négyzet Piros négyszög jelzését követjük.
A fák között jobbra a Hegyes-kő magas sziklája tűnik fel, azonban a völgy másik oldalán is meredek sziklák meredeznek. Belépünk a Fehér-kő-árokba, több helyen kis gázlókon kelünk át. A völgy hamarosan kitágul, ligetes, zsombékos erdőn keresztül vágunk át. Keresztezünk több hegyi rétet. Széles, füves utunk követi a patakot, majd zárt erdőbe érünk, ahol a völgy is összeszűkül, ismét változik a táj, egyre kőgörgetesebb az utunk, szinte minden lépésre figyelni kell. Helyenként az év nagy részében száraz patakmederben halad az ösvényünk.
Az út mellett jobbra tornyosodik a völgy névadója, az impozáns Fehér-kő sziklaalakzata és a következő pontunk  N 47° 12,937' E 17° 44,428' 380 m [GCKKBB-2] Olyan az ember érzése mintha a Bükk-hegységben járna. A dús vegetációs időszakban könnyebb lehet a kiszáradt patakmedret követni, mely hol egyenletesen, hol nagyobb szintkülönbséggel, de végig emelkedik. Figyeljünk, mert itt  N 47° 12,830' E 17° 44,544' 400 m [GCKKBB+elágazás] letérünk eddigi jelzett utunkról egy jóval hiányosabban jelölt Piros Tpiros tanösvény jelzésre. Ettől kezdve tényleg a sziklákon kell haladni felfelé a patakmederben.
Nagyon szép a mohákkal díszített, páfrányokkal szegélyezett utunk, míg elérünk a multi harmadik, utolsó pontjához a népies, ízes nevű Szökrényes-kőhöz. A szikla és a környezete az eddigi "köveket" is felülmúlja látványával.  N 47° 12,771' E 17° 44,650' 406 m [GCKKBB-3] Az öreg szálerdők aljában kanyargó turistaút még a legforróbb nyári napokban is kellemesen hűvös.

Ha időnk engedi és lelkesedésünk nem hagyott alább, innen már karnyújtásnyira van csak a Hajagok csúcsa, igaz elég nagy a ledolgozandó szintkülönbség, tót szóhasználattal élve "igényes" az út. Innen két úton is folytathatjuk a túrázást felfelé, vagy a Fehér-kő-árkon, vagy a Szökrényes-kő-árkon keresztül. Érdemes megfigyelni a két összefutó völgy merőben eltérő geomorfológiáját, azaz felszíni alaktanát!

Személyes ajánlásom - melyet le is teszteltem az, hogy a ládától a Szökrényes-kő-árkon folytatjuk az utunkat felfelé! Méltatlanul hanyagolt útszakasz, számomra is meglepetést okozott a völgy a kifejezetten sziklás, köves, páfrányos útvonalával. Az ismertebb Kő-árokkal lazán felveszi a versenyt. A haladás igen lassú és nehézkes, még a legszárazabb időszakban is számolni kell azzal, hogy a kis mélyedésekben állandó a víz jelenléte! Fent kiterjedt, szép füves réteken sétálhatunk és gyönyörködhetünk a Kőris-hegy és a Nagy-Som-hegy panorámájában. Majd vissza a Fehér-kő-árkon térhetünk a Szökrényes-hőhöz. A fehér-kő-árokban az ereszkedés igen meredeken indul.

Még egy kis földrajz

Hegyes-kő: a Gerence-patak mellett fekszik a Szömörke-völgy és a Fehér-kő-árok találkozásánál.

Fehér-kő: a Kő-kúti-árokban, vagy más néven a róla elnevezett Fehér-kő-árokban található. A neve szerepel már az 1037-es keltezésű béli apátság alapítólevelében is, mely földrajzi nevünk így az egyik legrégebbi földrajzi név az írásos emlékeink között a szintén közeli Odvaskővel és Kerteskővel karöltve. A Tatai Mészkő Formáció legnagyobb tömegű sziklaszirtje a Bakonyban. A völgy felőli oldala függőleges falú.

Szökrényes-kő: hívják még Szökrönyös-kőnek is (a Szekrényes-kő megnevezés fikció, íróasztal melletti alkotás). A Fehér-kő-árok és annak legnagyobb mellékvölgye a Szökrényes-kő-árok fogják közre. A képződmény a Tatai Mészkő Formáció második legnagyobb szirtje a hegységben. Érdemes megfigyelni a szirt függőleges falát és az alatta húzódó törmeléklejtőt, melyen szinte mindig friss szakadások láthatók. Az árokban gyakori árvíz rendre alámossa a meredek, meglehetősen instabil lejtőt, s a lösszel kevert kőzettörmelék leomlik.

Szökrényes-kő-árok: merőben más jellegű völgy, mint ahol az eddigi utunkat megtettük. Mély vízmosását roppant erős időszakos vízfolyás alakítja. A meder kőgörgeteges és hatalmas kőzettömbök között kanyarog. A völgy felső szakaszában többnyire állandó vízfolyás is található, melynek vizét a Mami-forrás több ága táplálja. A völgyben látható szürkésebb mészkő már a Tési Mészkő Formáció képviselője.

Hajag: négy hegyből álló (Mester-, Alsó-, Felső- és Középső-Hajag) hegycsoport. A Középső- (vagy Fekete-) Hajag 646 m-es csúcsán egykor négyemeletes kilátó állt. Megjelenése markáns, főleg nyugati és déli irányból tűnik ki nagy relatív szintkülönbségével. Keleti oldalról a Hárskúti-fennsík simul hozzá, mely a Dunántúl egyik legnagyobb átlagmagasságú területe a maga 450-500 méteres átlagmagasságával. A névadó falu a Dunántúl legmagasabban fekvő települése. Geológiai viszonyai nagyon változatosak, a földtörténeti középidőtől kezdve a kőzetek csaknem teljes sora megtalálható határában. A középidő triász időszaki kőzetei a Hajagok tömbjének alsó részén vannak a felszínen. A Hajagok tömbjének középső részét jura rétegek, felettük kréta kőzetek alkotják, így a teljes földtörténeti középidő megtalálható területén. A harmadidő eocén rétegei foltokban bukkannak elő, ez főleg Pénzesgyőr irányába jellemző. E helyeken jó eséllyel lehet találni a Szent László-pénze népies elnevezésű, az egykori tengerben élő egysejtű lény (Nummulites) megkövesedett vázát. E kőzettípusnál fiatalabb oligo-miocén kavics is nagy foltokban kerül a felszínre. A fent említett kőzeteket gyakran fedik el a negyedidőszaki löszös üledékek.

Ráktanya Tanösvény: 10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket. Útvonalunkra a harmadik pontnál fűzhető fel.

A multi által bemutatni kívánt mindhárom pont része a Magas-Bakony Turistája jelvényszerző túramozgalomnak, annak is "A Hajagok útja" névvel illetett túrája halad a mi útvonalunkon. Az igazolófüzet letölthető erről a linkről. Egy másik tematikus jelvényszerző túramozgalom pedig a 11. pontján a Szökrényes-követ érinti, ez az Öreg-Bakony bakancsosa névre hallgat. Az igazolófüzetet térítés ellenében ezen a linket lehet megrendelni.


Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (47 db): környezet: 4.88 rejtés: 4.85 web: 4.86 átlag: 4.86

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


morph 2021.05.28 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Toti 2021.05.15 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
3 napos bakonyi kalandozás második napján egy 35km-es túra keretében Évivel végigjártuk a környék összes ládáját. Csodaszép és változatos helyeket ismertünk meg. Bakonybél, Kálvária, Gerence-patak völgye, Fehér-kő-árok, Szökrényes-kő-árok, Augusztin pihenő, Kőszoros, Hajag-hegy, Középső-Hajag BARS bunker, Fekete-séd völgye, OKT szakasz Bakonybélig volt az útvonal. Ez a szurdok nagyon látványos, a Szökrényes részen átkelni nem gyors, de nagyon izgalmas, vizes és kalandos. Nagyn tetszett. A rejtések egyértelműek és jó állapotban vannak. Köszönjük a virtuális idegenvezetést.

GeoEvike 2021.05.15 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Ez a völgy káprázatos, olyan a hangulata mint a Burok-völgyÉvi ♡ Toti [Geoládák v3.10.5]

zoo_lee+Edit 2021.05.09 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Edittel közösen.

Evila 2021.05.01 12:54 - Megtaláltam
A Szent-kútnál parkoltunk. Végig a ládaoldal leírása szerint haladtam, szuper a leírás, a rejtések is egyértelműek.
Köszönöm a Rejtő munkáját!

IMG_2731IMG_2734
IMG_2799IMG_2749
nmárti 2021.04.01 14:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.9.6] Imádom Bakonybélt és a Bakonyt! Jó volt újra felfedezni az ismerős környéket. Csend, nyugalom, béke. Köszi a rejtét !

-1-2
-3
picuresnagyur 2021.04.01 11:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Köszönöm

kobcikrajci 2021.03.31 14:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.68
A mai Bakony-kör végén a Fekete-Séd folyásától nem jelölt utakon a második pont közelébe lyukadtam ki. A jól járt ösvénynek megörülve indultam a völgyben felfelé, csodálva a helyet, ahol még nem jártam korábban. A középső tisztás szélén visszaúton testközelből kb. méteres zöld hüllő sziszegett rám, de azért közben angolosan távozott. Én pedig egyre szélesedő úton nyargaltam az első pont, majd tovább a falu központja felé, ahol már csak egy utcai kút hűs vize hiányzott a teljes boldogsághoz. :)

kasap 2021.03.28 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

AndyPriestt 2021.03.27 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Bár a 2. pont damilját nem találtuk ???? [Geoládák v3.9.6]

ticy14 2021.03.27 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Horec 2021.03.20 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Dorina&Dávid [Geoládák v3.9.6]

NagyKG 2021.03.07 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltam, köszi!

Ragyogó, tavaszi napsütésben, hóvirággal és medvehagymával borított erdőben kirándultunk. A multi pontjai rendben, könnyen megtalálhatók.

20210307_13033320210307_141951
20210307_171302 
Palyvik 2021.01.30 13:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.11
Megtaláltam köszi!

Webber 2021.01.30 11:12 - Megtaláltam
Meglett a "felesleges" csúcsmászás után.

Petyabá 2021.01.30 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

fa-peti 2021.01.30 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

macikupac 2021.01.30 10:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.53
Sziklák nyomában a Bakonyban 2.

Némi logisztikát és agyalást igényelt, hogy a mára kinézett ládákat hogyan tudjuk egy olyan túrába belesűríteni, hogy ne gyalogoljunk túlzottan sokat és a sötétedés réme se fenyegessen. Így végül a bakonybéli kálváriától indultunk neki a mai túrának, ahol véletlenül egy teljesítménytúrába botlottunk. És ha már így esett, akkor igen régi ismerősökkel is sikerült összefutnom. Ám ők sem tudtak elcsábítani a mára eltervezett túrától. Az erdő felé indulva igen látványos volt a napsütésben gomolygó pára. A kis híd jól jött a patak felett. Nélküle is biztosan megoldottuk volna valahogy az átkelést, de így kényelmes is volt. Az első sziklákat itt láthattuk. Igen tekintélyes, mondhatni. Kár, hogy nem tudtunk közelebbi kapcsolatba kerülni velük. A második pont felé tartva már a tavasz hamisítatlan hírnökeit is észrevettük az avartakaróban: hóvirágot és babérboroszlánokat. A második ponton mi csak az utólag kirakott petet találtuk meg, a damilos verziót nem, pedig öten kerestük. Az itteni sziklaalakzat még az előzőn is túltett látványosságában. Innen már nem volt messze a harmadik pont, ahová a fehér kövekkel "kirakott" mederben gyalogolva jutottunk el. Ebből az irányból jó meredek volt a Szökrényes-kő. Megküzdöttünk vele mindannyian. Odefent összefutottunk Webberékkel, akik a tt-n indultak, s ők a másik oldalról másztak fel, így ereszkedhettek le a ládához. A mai kalandra Borzas jött velem.

(Lazy wapon beküldve és később kibővítve)

 
Robogo 2021.01.30 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Log később. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Hörcsög 2021.01.10 16:00 - Egyéb
Ládaellenőrzés, karbantartás. Kicseréltem a törött dobozt, a szemetet is kivettem belőle. A második ponton elhelyeztem egy plusz petlinget, a rejtő fa gyökérzeténél kis odúban kő mögött keresd. A Szökrényes-kő-árokban ereszkedtem le, nagyon vadregényes!

sereszaki 2021.01.09 11:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.98
Ezt a túrát már jó ideje tervezgettem, most végre sikerült összehozni. Ennél szebb időt kívánni sem lehetett volna: szikrázó napsütés, friss hó, fagy...
A második pontnál nem találtuk a damilt, de rejtői segítséggel megoldódott a dolog.
S természetesen a javasolt Szökrényes-Kő-Árkon folytattuk utunkat. Valami meseszép és egyben kalandos is volt.
Köszönjük a rejtést, ha ez nincs, tán sose jöttünk volna erre a szép helyre!
sereszaki, Kata, Mariann, Judit

Reggel 2020.12.29 14:02 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

szollosi73, Reggel

pötyimiki 2020.12.07 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Atmosz&Zozmosz 2020.11.15 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Bővebben később! :-) [g:hu 1.6.7]

hitamas 2020.11.13 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Születésnapi kirándulás Bakonybélbe, megtetézve egy szép geotúrával. :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (114 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]