geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4589. Kőről kőre Bakonybélben (GCKKBB)

Borostyán-kút

Borostyán-kút

Utunk elején

Utunk elején

Híd a Gerence-patakon

Híd a Gerence-patakon

Száraz patakmeder

Száraz patakmeder

Érdekes sziklaalakzatok

Érdekes sziklaalakzatok

Fehér-kő-árok

Fehér-kő-árok

Szökrényes-kő-árok

Szökrényes-kő-árok

Szökrényes-kő

Szökrényes-kő

Gerence-patak

Gerence-patak

Mindenfelé kövek

Mindenfelé kövek

A harmadik pont közelében

A harmadik pont közelében

Nem makadám út

Nem makadám út

Az egyik gázló

Az egyik gázló
Szélesség N 47° 12,771'
Hosszúság E 17° 44,650'
Magasság: 406 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.10.05 17:00
Megjelenés időpontja: 2019.10.06 12:02
Utolsó lényeges változás: 2019.10.06 12:02
Utolsó változás: 2019.10.20 15:02
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 81 + 1 sikertelen + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente


Rejtés

Kettő virtuális pont jelszórészletekkel és egy valódi láda a végén szintén jelszórészlettel. A három jelszórészletet sorrendben egybe kell írni! A koordináta a végládára mutat. Figyelem, a megtett táv oda-vissza körülbelül kilenc kilométer!
1. pont: N47° 13.887' E17° 44.314'
A Hegyes-kő közelében a Gerence-patak mellett leled a 125-ös számú erdészeti fa oszlopon a kis műanyag táblát.
2. pont: N47° 12.937' E17° 44.428'
A Fehér-kőnél keresd a turistaúttól karnyújtásnyira menetirány szerint bal oldalon egy jellegzetes háromágú fa hivalkodó gyökérzete között. Damilon lóg, ne szakítsd le, gondosan ereszd vissza!!!
3. pont, azaz a végláda: N47° 12,771' E17° 44,650'
A turistaút mellett menetirány szerint kissé jobbra pár méterrel feljebb a domboldalon két fa ölelésében talajszinten. Fadarabokkal takarva. 10*16*6 cm-es 0,67 literes zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag doboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés és parkolás

Bakonybélt senkinek nem kell bemutatni, megközelítése közúton két irányból lehetséges: Zirc (Győr-Veszprém) és Bakonykoppány (Pápa) felől. A faluba beérve a  N 47° 15,120' E 17° 43,717' 280 m [GCKKBB+kereszteződés] pontnál kell déli irányba fordulni a Szent-kút, másik nevén Borostyán-kút irányába. Parkolni a Szent-kútnál kiépített parkolóban érdemes a  N 47° 14,648' E 17° 43,896' 290 m [GCKKBB+parkoló] ponton. Lelkesebb turisták a faluban is parkolhatnak, így kicsit nagyobb a sportértéke a multinak. Viszont a megadott parkolónál tovább gépjárművel semmiképpen se menjünk!

Túránk helyszíne a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet, ezért a jelzett utakról ne térjünk le, ezt a rejtések sem indokolják! A nevezetes kövek megmászása természetvédelmi okokból nem ajánlott! Kerékpáros megközelítést nem javaslom, az odavezető út helyenként eléggé technikás, köves!

Útvonalleírás

A Szent-kúttól a sárga sáv Sárga sáv, piros négyzet Piros négyszög turistajelzéseket kövessük a széles makadámúton déli irányba. Széles hegyközi medencében haladunk szép kilátással a környező hegyekre. Tényleg az az érzésünk, hogy a Bakony "belében" járunk. Közvetlenül az első pont előtt megváltozik a táj, az eddigi tájképet felváltja az erdős völgyi útszakasz. Átkelünk egy rozoga fahídon a Gerence-patakon és rögtön jobbra térünk le az első pont eléréséhez  N 47° 13,887' E 17° 44,314' 310 m [GCKKBB-1] Visszatérve ösvényünkre nagyon figyelni kell, mert pár méter megtétele után kettéválik a két jelzés iránya, mi jobbra fordulunk és innentől kezdve a piros négyzet Piros négyszög jelzését követjük.
A fák között jobbra a Hegyes-kő magas sziklája tűnik fel, azonban a völgy másik oldalán is meredek sziklák meredeznek. Belépünk a Fehér-kő-árokba, több helyen kis gázlókon kelünk át. A völgy hamarosan kitágul, ligetes, zsombékos erdőn keresztül vágunk át. Keresztezünk több hegyi rétet. Széles, füves utunk követi a patakot, majd zárt erdőbe érünk, ahol a völgy is összeszűkül, ismét változik a táj, egyre kőgörgetesebb az utunk, szinte minden lépésre figyelni kell. Helyenként az év nagy részében száraz patakmederben halad az ösvényünk.
Az út mellett jobbra tornyosodik a völgy névadója, az impozáns Fehér-kő sziklaalakzata és a következő pontunk  N 47° 12,937' E 17° 44,428' 380 m [GCKKBB-2] Olyan az ember érzése mintha a Bükk-hegységben járna. A dús vegetációs időszakban könnyebb lehet a kiszáradt patakmedret követni, mely hol egyenletesen, hol nagyobb szintkülönbséggel, de végig emelkedik. Figyeljünk, mert itt  N 47° 12,830' E 17° 44,544' 400 m [GCKKBB+elágazás] letérünk eddigi jelzett utunkról egy jóval hiányosabban jelölt Piros Tpiros tanösvény jelzésre. Ettől kezdve tényleg a sziklákon kell haladni felfelé a patakmederben.
Nagyon szép a mohákkal díszített, páfrányokkal szegélyezett utunk, míg elérünk a multi harmadik, utolsó pontjához a népies, ízes nevű Szökrényes-kőhöz. A szikla és a környezete az eddigi "köveket" is felülmúlja látványával.  N 47° 12,771' E 17° 44,650' 406 m [GCKKBB-3] Az öreg szálerdők aljában kanyargó turistaút még a legforróbb nyári napokban is kellemesen hűvös.

Ha időnk engedi és lelkesedésünk nem hagyott alább, innen már karnyújtásnyira van csak a Hajagok csúcsa, igaz elég nagy a ledolgozandó szintkülönbség, tót szóhasználattal élve "igényes" az út. Innen két úton is folytathatjuk a túrázást felfelé, vagy a Fehér-kő-árkon, vagy a Szökrényes-kő-árkon keresztül. Érdemes megfigyelni a két összefutó völgy merőben eltérő geomorfológiáját, azaz felszíni alaktanát!

Személyes ajánlásom - melyet le is teszteltem az, hogy a ládától a Szökrényes-kő-árkon folytatjuk az utunkat felfelé! Méltatlanul hanyagolt útszakasz, számomra is meglepetést okozott a völgy a kifejezetten sziklás, köves, páfrányos útvonalával. Az ismertebb Kő-árokkal lazán felveszi a versenyt. A haladás igen lassú és nehézkes, még a legszárazabb időszakban is számolni kell azzal, hogy a kis mélyedésekben állandó a víz jelenléte! Fent kiterjedt, szép füves réteken sétálhatunk és gyönyörködhetünk a Kőris-hegy és a Nagy-Som-hegy panorámájában. Majd vissza a Fehér-kő-árkon térhetünk a Szökrényes-hőhöz. A fehér-kő-árokban az ereszkedés igen meredeken indul.

Még egy kis földrajz

Hegyes-kő: a Gerence-patak mellett fekszik a Szömörke-völgy és a Fehér-kő-árok találkozásánál.

Fehér-kő: a Kő-kúti-árokban, vagy más néven a róla elnevezett Fehér-kő-árokban található. A neve szerepel már az 1037-es keltezésű béli apátság alapítólevelében is, mely földrajzi nevünk így az egyik legrégebbi földrajzi név az írásos emlékeink között a szintén közeli Odvaskővel és Kerteskővel karöltve. A Tatai Mészkő Formáció legnagyobb tömegű sziklaszirtje a Bakonyban. A völgy felőli oldala függőleges falú.

Szökrényes-kő: hívják még Szökrönyös-kőnek is (a Szekrényes-kő megnevezés fikció, íróasztal melletti alkotás). A Fehér-kő-árok és annak legnagyobb mellékvölgye a Szökrényes-kő-árok fogják közre. A képződmény a Tatai Mészkő Formáció második legnagyobb szirtje a hegységben. Érdemes megfigyelni a szirt függőleges falát és az alatta húzódó törmeléklejtőt, melyen szinte mindig friss szakadások láthatók. Az árokban gyakori árvíz rendre alámossa a meredek, meglehetősen instabil lejtőt, s a lösszel kevert kőzettörmelék leomlik.

Szökrényes-kő-árok: merőben más jellegű völgy, mint ahol az eddigi utunkat megtettük. Mély vízmosását roppant erős időszakos vízfolyás alakítja. A meder kőgörgeteges és hatalmas kőzettömbök között kanyarog. A völgy felső szakaszában többnyire állandó vízfolyás is található, melynek vizét a Mami-forrás több ága táplálja. A völgyben látható szürkésebb mészkő már a Tési Mészkő Formáció képviselője.

Hajag: négy hegyből álló (Mester-, Alsó-, Felső- és Középső-Hajag) hegycsoport. A Középső- (vagy Fekete-) Hajag 646 m-es csúcsán egykor négyemeletes kilátó állt. Megjelenése markáns, főleg nyugati és déli irányból tűnik ki nagy relatív szintkülönbségével. Keleti oldalról a Hárskúti-fennsík simul hozzá, mely a Dunántúl egyik legnagyobb átlagmagasságú területe a maga 450-500 méteres átlagmagasságával. A névadó falu a Dunántúl legmagasabban fekvő települése. Geológiai viszonyai nagyon változatosak, a földtörténeti középidőtől kezdve a kőzetek csaknem teljes sora megtalálható határában. A középidő triász időszaki kőzetei a Hajagok tömbjének alsó részén vannak a felszínen. A Hajagok tömbjének középső részét jura rétegek, felettük kréta kőzetek alkotják, így a teljes földtörténeti középidő megtalálható területén. A harmadidő eocén rétegei foltokban bukkannak elő, ez főleg Pénzesgyőr irányába jellemző. E helyeken jó eséllyel lehet találni a Szent László-pénze népies elnevezésű, az egykori tengerben élő egysejtű lény (Nummulites) megkövesedett vázát. E kőzettípusnál fiatalabb oligo-miocén kavics is nagy foltokban kerül a felszínre. A fent említett kőzeteket gyakran fedik el a negyedidőszaki löszös üledékek.

Ráktanya Tanösvény: 10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket. Útvonalunkra a harmadik pontnál fűzhető fel.

A multi által bemutatni kívánt mindhárom pont része a Magas-Bakony Turistája jelvényszerző túramozgalomnak, annak is "A Hajagok útja" névvel illetett túrája halad a mi útvonalunkon. Az igazolófüzet letölthető erről a linkről. Egy másik tematikus jelvényszerző túramozgalom pedig a 11. pontján a Szökrényes-követ érinti, ez az Öreg-Bakony bakancsosa névre hallgat. Az igazolófüzetet térítés ellenében ezen a linket lehet megrendelni.


Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (36 db): környezet: 4.88 rejtés: 4.86 web: 4.82 átlag: 4.85

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


codiac 2020.09.14 18:25 - Megtaláltam
Megmackózva, köszi :)

[g:hu+ 2.3.4]

Ui.: nagyon jók a leírások. 1ből megvoltak a ládák.

MZ/XX 2020.09.05 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.3 ]

Judit és Béla 2020.08.06 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

bagolyvera 2020.08.01 17:19 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszi!

Ignis9 2020.08.01 13:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.98
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

Valkai 2020.07.28 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Brigi_23 2020.07.28 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 1.5 átlag: 3.83 súly: 2.00
Egyik kedvenc ládám lett, köszönöm a rejtést! (Ládika egy kicsit el van törve) [Geoládák v3.5.0]

Mr Zerge 2020.07.24 10:05 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

Nagyon kellemes kirándulás volt. A patak meder szerencsére szinte száraz, nem volt gond a sokszori patak átkelés. A völgyben néhol alig látszik az út a magasra felnőtt aljnövényzetttől. Másutt kellemesen belátható ritkás völgyben vezet a piros jelzés. Látványosak az utat szegélyező sziklák.
Az előző logokban olvasott kullancs veszély miatt gondosan befújtuk magunkat kullancs riasztóval, talán ennek köszönhetően nem találtunk kullancsot a bőrünkön.

20200724_100516 
becko 2020.07.20 16:49 - Megtaláltam
Két napos ládászás a Bakonyban és a Balaton-felvidéken 54km gyaloglással.
A Hárskút melletti Hudi tanyáról indulva jártam végig, bónuszként GCFA is utamba került.
A völgy felső részén magas növényzet szegélyezi a keskeny ösvényt, szerencsére csak kevés csalán van közte.
A sziklák lombmentes időben még látványosabbak lehetnek.

szikizso 2020.07.18 11:40 - Megtaláltam
Csoportos kutyás kirándulós hétvége egyik találata, nyáron őszies időben. Szép környék.
A jelszó 3. részét csak következtettem. Sajnos a hatalmas aljnövényzet és az eső miatt meghiúsult a keresés. Ezek mellett pedig a csoport sem várt rám, így csekély idő maradt a kutatásra.

benece 2020.07.09 22:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

vivo 2020.07.09 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

BouLache 2020.07.05 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Ez egy remekül felépített multi! Nagyon tetszettek a pontok és a jelszóalkotás is. :) Gratulálok és köszönöm a lehetőséget!

Access Denied 2020.06.28 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.34
Nagyon remek kis túra volt, csodálatos környezetben. A végládától érdemes tovább menni, mert ott kezdődik igazán a csoda...
Köszi a rejtést!

katica 2020.06.28 13:45 - Megtaláltam
Köszi! Az ut vege a legszebb, sot, az utana kovetkezo resz :) [g:hu 1.6.7]

dendeocse 2020.06.24 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Miután megtaláltuk a végládát, továbbmentünk felfelé a Szökrényes-kő-árkon. A piros T jelek eltűntek, de nem lehetett eltéveszteni, gyakorlatilag a patakmederben kellett menni. Kevés víz csak a felső felén volt benne. A legfelső részen viszont elég szűk lett az árok, sok fa is bedőlt, így kimentünk, és toronyiránt közelítettük meg a susnyásban a murvás utat összeszedve pár kullancsot. Igazi vadregényes bakonyi völgy, like-olnám a ládát, ha lehetne itt ilyet.

Ritus71 2020.06.07 11:36 - Megtaláltam
Érdekes és egyben szép hely! Köszönjük.

GyZsTeam 2020.06.07 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Nagyon jó túra volt. Talán többet lehetett volna látni a nagy kövekből februárban, de így is nagyon tetszett. Köszönjük!

HER_1526_tnHER_1555_tn
HER_1562_tnHER_1565_tn
HER_1569_tnHER_1574_tn
HER_1579_tnHER_1582_tn
HER_1585_tnHER_1590_tn
HER_1592_tn 
V_Gabor 2020.06.06 18:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Bringával, 3 kullancs volt rajtam.

Sajnos a láda törött, volt nálam egy kicsi doboz, de abba nem fért bele a füzet. :(
Ha már itt voltam, feltekertem Augusztin-tanyáig, onnan gurultam le a murvás úton a kálváriáig. Nem könnyű terep, főleg ha nedves minden. A Szökrényes-kő-árok nekem járhatatlannak tűnt, nem is próbálkoztam a ládától feljebb menni.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.1.17]

2020-06-06 15.41.04R2020-06-06 15.42.51R
2020-06-06 16.01.35R2020-06-06 16.05.44R
2020-06-06 16.20.36R2020-06-06 16.25.57R
2020-06-06 16.29.15R2020-06-06 16.30.05R
2020-06-06 16.30.09R2020-06-06 16.32.43R
2020-06-06 17.19.54R2020-06-06 17.30.56R
2020-06-06 17.53.48R2020-06-07 11.33.18R
Hörcsög 2020.06.02 21:00 - Egyéb
"Hali"

Éleslátásod nem hazudtolt meg, "ott" van, de...

Idézek a ládaoldal leírásából: "Túránk helyszíne a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet, ezért a jelzett utakról ne térjünk le, ezt a rejtések sem indokolják! A nevezetes kövek megmászása természetvédelmi okokból nem ajánlott! Kerékpáros megközelítést nem javaslom, az odavezető út helyenként eléggé technikás, köves!"

Minden a szabályoknak megfelelően van kihelyezve, de ha -feleslegesen - kardoskodni akarsz a természetvédelem mellett, inkább a jelvényszerző túramozgalmat vizsgálgasd meg, aminek a teljesítéséhez sokkal jobban el kell hagyni a jelzett utat...

Félre ne értsd, imádom és védem a természetet, de ezt nem fotelhuszárként kell megtenni és nem a geoládászokat kell ütni...

Sporttársi üdvözlettel és zöld szívvel: Hörcsög :)

magi44 2020.06.02 20:59 - Nem találtam meg
Hali !

Ez a láda nem engedélyhez kötött TVT területen van ?!
csákány! mgx44.....

Untitled-13 
zaskl 2020.06.01 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

targonczas 2020.05.30 13:37 - Megtaláltam
Szuper hely, még víz nélkül is!
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

Mary&Advent 2020.05.24 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

kerol 2020.05.23 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.33
Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (83 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.