FAQ
4595. Vendel-hegyi Kálvária és hegytető (GCVENK)

Pilisborosjenői Kálvária

Pilisborosjenői Kálvária

A 840-es végállomása

A 840-es végállomása

Emléktábla a Bessenyei-ház falán

Emléktábla a Bessenyei-ház falán

A Szent Vendel emlékmű

A Szent Vendel emlékmű

A hagyományokat felélesztve Szent Vendel napján megáldják az állatokat

A hagyományokat felélesztve Szent Vendel napján megáldják az állatokat

A Kevélyhegyi Levendulamező

A Kevélyhegyi Levendulamező

Kálvária úti hársfasor

Kálvária úti hársfasor

A tanösvény egyik állomása

A tanösvény egyik állomása

A Kálvária egykori létrehozóinak állít emléket a domb alján a tábla

A Kálvária egykori létrehozóinak állít emléket a domb alján a tábla

Még olvasható az eredeti felirat az egyik stáció kövén

Még olvasható az eredeti felirat az egyik stáció kövén

Egy mozaikképen az összes stáció

Egy mozaikképen az összes stáció

A Kálvária keresztjei

A Kálvária keresztjei

Az eredeti kilyuggatott szobor a római katolikus templomban

Az eredeti kilyuggatott szobor a római katolikus templomban

Télen szánkódomb

Télen szánkódomb

csúszásra készen

csúszásra készen

Tripód a Vendel-hegy tetején

Tripód a Vendel-hegy tetején

A láda rejtekhelye

A láda rejtekhelye
Szélesség N 47° 36,550'
Hosszúság E 18° 58,958'
Magasság: 265 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.11.10 14:11
Megjelenés időpontja: 2019.11.11 11:11
Utolsó lényeges változás: 2022.01.29 22:35
Utolsó változás: 2022.01.31 19:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: KP1965
Ládagazda: KP1965
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 459 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.7 megtalálás hetente


Röviden

Kétpontos multiláda
1. pont: A Kálvária alján a tanösvény táblán hátul kb. 2 m magasságban olvasható le a második pont koordinátája, de QR kód segítségével is mehetsz tovább.
2. pont: Az első ponttól kb. 250 méterre, a hegytető közelében, egy mohával borított nagy kő alatt található meg a láda, ami egy 14x10x6 cm-es négyfülű konyhai tárolódoboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Megközelítés

Tömegközlekedést használóknak az Árpád-hídtól induló 840-es Volánbusz járattal a Pilisborosjenő autóbuszfordulóig kell jönni, ez a végállomás. Menetrend
A buszvégállomástól kb. 200 m séta a játszótér és a Jenői Faló büfé, itt van a kocsival érkezőknek az ajánlott parkoló is.  N 47° 36,631' E 18° 59,219' [GCVENK+parkoló]

Előzmények

Miután első alkalommal sikerült elhoznom a Kálvária kutató mozgóládát GCKaKu, egyértelmű volt számomra, hogy az újrarejtés helyszíne a pilisborosjenői kálvária legyen. A helyszínnel az akkori megtalálónak, egy nagy tapasztalatú, kedves játszótársunknak is sikerült meglepetést okozni. Mint írta, ez a szép helyen lévő, számára is ismeretlen kálvária szerinte ládaérdemes hely, nem is érti, hogy vajon miért nincs itt még láda! Hát most lett! :)
Ezzel a multival szeretném nektek bemutatni a Vendel-hegyet és a Kálváriát, valamint az oda vezető utat.

Látnivalók útközben

- Bessenyei-ház

Az utca utolsó házát építette és itt élt az 1980-as években Bessenyei Ferenc, aki az Egri csillagok forgatásán szeretett bele Pilisborosjenőbe. A ház falán megtekinthető a színészóriás születésének 100. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla.

- Szent Vendel emlékmű

A parkolásra kijelölt terület egyik sarkában található a Szent Vendel emlékmű.  N 47° 36,640' E 18° 59,189' [GCVENK+Szent Vendel] Szent Vendelt az állatok védőszentjét, pásztorként szokták ábrázolni. Életét az állatok mellett, illetve remeteként, Isten szolgálatában töltötte. Vendel királyfi 554 körül született Skóciában egy törzs vezérének fiaként. Apja nem nézte jó szemmel a keresztény műveltség és a papság iránti vonzódását, ezért nyájai őrzését bízta rá. Legendája elmondja, hogy Vendel mindig a legjobb legelőt kereste a juhoknak, és fáradságot nem kímélve járta nyájával a dombokat, szíve pedig szüntelenül remetecellája után vágyott.
Mivel az állatállomány Pilisborosjenőn is a megélhetés alapját jelentette, a falubeliek gyakran fohászkodtak hozzá segítségért. Szép szokás volt, hogy Szent Vendel emléknapján, október 20-án körmenettel vonultak a szoborhoz imádkozni, énekelni és a Jóisten áldását kérni. A pásztorok a közelbe hajtották a csordát és a legények kilovagoltak a lovakkal, így a pap az állatokat is megáldotta.

- Kevélyhegyi Levendulamező

Az emlékmű mögött, közel egy hektáros területen található a 2016 májusában telepített Kevélyhegyi Levendulamező, mely helybeli családi vállalkozás révén jött létre. Az ültetés, a növények gondozása és a szüretelés teljesen vegyszermentesen történik. Levendulavirágzás idején (június-július környékén) szedd magad lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek és kiváló helyszín kreatív esküvői fotózásra is.

- Kálvária úti hársfasor

A Kálváriához vezető régi utat szinte teljesen benőtték a bálványfa- és akácsarjak, ezért 2019. szeptemberében társadalmi összefogás keretében került sor az út járhatóvá tételére, megtisztítására és mintegy harminc facsemete ültetésével egy új hársfasor kialakítására. A cél, hogy pár év múlva kb. 150 méter hosszú szakaszon egy szép, letisztult és kellemesen árnyas sétaúton mehessünk végig.

A Vendel-hegy és a Kálvária

A Pilisborosjenői Kálvária, a falu határában húzódó, 278 m magas Vendel-hegyen található. Régen kissé távolabb eshetett a házaktól, de a falu fejlődik, új házak sokasága nőtt ki a földből és ezek mára már elérték a hegy lábát.
A 14 stáció és a keresztek a falubeliek adományaiból készültek hárshegyi homokkőből. A középső kereszt Brunner Ferenc és Stadler János kőfaragó mesterek munkája. A kálváriát 1929. június 30-án szentelték fel.
Az elmúlt évtizedek nyomot hagytak a keresztút állomásain. Szerencsére nem hagyták tovább romlani az állapotát. A helyi hívek és az önkormányzat összefogásával 2002-ben újították fel. Ekkor került a helyére a középső kereszten az új Krisztus szobor, ugyanis az eredetit részeg munkásőrök légpuska célnak használva több helyen is átlyuggatták. A régi szobor mementóként megtekinthető a római katolikus templomban.
Napjainkban is minden Nagypénteken itt tartják az ünnepi keresztutat, ahol a hívek a 14 stációt végigjárva emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról.
Minden december elején a domb tövében szoktak gyülekezni a helyi kisgyerekek, akikhez lóháton, vagy ha olyan az idő, lovasszánon érkezik meg az erdei Mikulás. És évről-évre, amikor végre hó borítja a domboldalt, a Kálvária a gyerekek kedvenc szánkózóhelyévé válik.

A multi első pontja  N 47° 36,550' E 18° 58,958' 265 m [GCVENK-1] a Kálvária alján a tanösvény táblán hátul kb. 2 m magasságban található. Itt kell leolvasni a második pont koordinátáját.

A Kálvária keresztjei nem a hegy tetejére kerültek, a Vendel-hegy csúcsához még egy pár száz méteres séta vezet. Itt található egy régi földmérési pontjel, egy úgynevezett tripód. A függőleges középrudat három támasszal emelték a háromszögelési pont fölé, ami a függőleges cső meghosszabbításának felszíni metszéspontjában van. A középrúd alja azért van a talaj fölött kb. 2 méterrel, hogy lehetővé tegye a kő fölött a műszer központos felállítását. Ma már hiába állítanák fel a műszert, a növényzet jól benőtte a környéket, kilátás sincs már. A geodéták is GPS-t használnak...
A tripód közelében egy mohás kő alatt várja a láda a megtalálóit.

QR kód

2022. évi újítás: Az első ponton a Geoládák és a g:hu+ applikációk segítségével a QR kódot beolvasva is megkaphatjuk a végláda koordinátáját. A második ponton a ládába és a logbookba is beragasztottam QR kódot, amivel pedig automatikusan beolvasható a jelszó. Így megúszható mind a koordináta, mind a jelszó bepötyögése. Kérlek, jelezd a logodban, ha használtad a QR kódot! Természetesen azért a hagyományos módon, a kódok nélkül is működik továbbra is a játék.

Mivel néhányan a korábbi megtalálók közül (kilencen az eddigi 379-ből) megjegyzést tettek az első pont rejtésére, a kis gravírtábla lekerült a fáról. A koordináta a most elhelyezett QR kóddal együtt kereshető. Mindenki megnyugodhat, nincs már élő fában csavar!

A Kevélyhegyi Tanösvény és a környék ládái

A Kevélyhegyi Tanösvény 2008 tavaszán készült el. Útvonala kb. 10 km hosszú, Pilisborosjenő és környékének legfontosabb kultúrtörténeti és természeti értékeit mutatja be. Az útvonal bejárásához segítséget nyújthat a térképet is tartalmazó tanösvényfüzet, melyet a községi könyvtárban lehet beszerezni. Az egyes állomásokon elhelyezett tájékoztató táblák részletes leírással szolgálnak az adott hely érdekességeiről, értékeiről.
Az első két állomás a már itt ismertetett Szent Vendel emlékmű és a Kálvária. A Teve-szikla közelében kereshető a GC1000, nekem ez volt az első megtalálásom, az Egri várnál elrejtett doboz a GCEger pedig a legelső magyarországi geoláda. A Szódás-barlang közelében találhatjuk a GC40IM ládát, a Kevély-nyereg és a Kis-Kevély rejti a GCLIKE multi pontjait. A Mackó-barlang mélyén van a GCBRUM multi első pontja, a másodikat egy kis kitérővel érhetjük el. A Nagy-Kevély megmászása előtt érdemes felkeresni az Ezüsthegyi-kőbányát, ugyanis itt találjuk a GCNaKe multi első pontját.
A faluból egy másik tanösvény is indul, a Köves-bérci Tanösvény, itt kereshető a GCKOVB, ami az én első rejtésem.

Zárásként idézném Sirgalahad-et, aki a láda 17. megtalálójaként verses logjával tisztelte meg a ládaoldalt:

"Ki ide még nem ment el
Ajánlja a míves firkász
Hely védője Szent Vendel
Ki egy világhíres birkász"
Állapot: kereshető

KRW értékelés (146 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.58 web: 4.72 átlag: 4.65

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Access Denied 2023.01.08 15:14 - Megtaláltam
Ok

BékaBütyök 2023.01.07 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A kéken járva már majdnem nekiindultunk egyszer. Most a környék ládáit begyűjtve ez is sorra került.
A második pontot a QR kód behúzta, de a ládánál nem akarta beolvasni rendesen. Úgy tűnik még nem vagyunk elég jó barátok :)
[Geoládák v3.12.10]

kasztnert 2023.01.04 12:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.38
Köszönjük a rejtést!

mapet50 2023.01.03 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

fehérkút 2022.12.28 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.10.4 teszt]

Jekeba29 2022.12.28 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Timkó74 2022.12.27 11:54 - Megtaláltam
Levadásztam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csuhás 2022.12.27 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Csak Rikivel és a skótocskákkal kerestük ezt a útbaeső ládikát. Köszönjük a rejtést!

IMG_20221227_104025_370IMG_20221227_105055_722
IMG_20221227_110321_294 
Béla 53 2022.12.23 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. (QR) [g:hu+ 2.10.4 teszt]

Anonemo 2022.12.18 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Kéktúrázás közben. [Geoládák v3.12.10]

RGBT 2022.12.03 12:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Salax 2022.12.03 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.47
Megleltük, köszönjük a rejtést.
A láda igen hevenyészett módon volt visszarakva. És nyitva. Szerencsére nem ázott el.

gym 2022.12.03 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

eazs 2022.11.27 10:39 - Megtaláltam
Köszönjük

scooper 2022.11.26 19:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Speeder 2022.11.26 19:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Megtaláltam, köszi a rejtést!

Wica54 2022.11.25 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Bonbonetti 2022.11.13 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Senator62 2022.11.12 15:35 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést!
Mivel nem tudtam beírni a telefonomba a koordinátákat ezért a leírásra hagyatkozva kerestem meg a ládát ami sikerrel járt!

znasz 2022.11.08 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.18
Köszönet a munkádért. Szép környezetben van a kálvária, a kilátás is szép. A láda kicsit messze van a kálváriától, ráadásul még kilátás sincs a közelében. Talán más helyre is lehetne rejteni.

Szalaicsalád 2022.11.01 16:44 - Megtaláltam
Pontos leírásnak megfelelően szinte sötétben is megtaláltuk.

Dester 2022.11.01 15:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Könnyed túra keretében vadásztuk le a Köves-bérccel együtt. Köszönjük a rejtést! :)

20221101_15383620221101_153518
20221101_15185320221101_151820
Bliccc 2022.10.23 16:41 - Megtaláltam
Sikerült! (QR) [g:hu+ 2.9.12]

somga 2022.10.23 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.10]

bbeledi 2022.10.23 11:00 - Megtaláltam
Megvan.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (460 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]