geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4595. Vendel-hegyi Kálvária és hegytető (GCVENK)

Pilisborosjenői Kálvária

Pilisborosjenői Kálvária

A 840-es végállomása

A 840-es végállomása

Emléktábla a Bessenyei-ház falán

Emléktábla a Bessenyei-ház falán

A Szent Vendel emlékmű

A Szent Vendel emlékmű

A hagyományokat felélesztve Szent Vendel napján megáldják az állatokat

A hagyományokat felélesztve Szent Vendel napján megáldják az állatokat

A Kevélyhegyi Levendulamező

A Kevélyhegyi Levendulamező

Kálvária úti hársfasor

Kálvária úti hársfasor

A tanösvény egyik állomása

A tanösvény egyik állomása

A Kálvária egykori létrehozóinak állít emléket a domb alján a tábla

A Kálvária egykori létrehozóinak állít emléket a domb alján a tábla

Még olvasható az eredeti felirat az egyik stáció kövén

Még olvasható az eredeti felirat az egyik stáció kövén

Egy mozaikképen az összes stáció

Egy mozaikképen az összes stáció

A Kálvária keresztjei

A Kálvária keresztjei

Az eredeti kilyuggatott szobor a római katolikus templomban

Az eredeti kilyuggatott szobor a római katolikus templomban

Télen szánkódomb

Télen szánkódomb

csúszásra készen

csúszásra készen

Tripód a Vendel-hegy tetején

Tripód a Vendel-hegy tetején

A láda rejtekhelye

A láda rejtekhelye
Szélesség N 47° 36,531'
Hosszúság E 18° 58,927'
Magasság: 269 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.11.10 14:11
Megjelenés időpontja: 2019.11.11 11:11
Utolsó lényeges változás: 2019.11.11 11:11
Utolsó változás: 2019.12.06 11:52
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: KP1965
Ládagazda: KP1965
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 357, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 3.3 megtalálás hetente


Röviden

Kétpontos multiláda
1. pont: N 47° 36,531' E 18° 58,927' A Kálvária V. stációja mögött kb. 2 m magasságban egy 2x10 cm-es gravírozott tábláról olvasható le a második pont koordinátája.
2. pont: Az első ponttól kb. 200 méterre, a hegytető közelében, egy mohával borított nagy kő alatt található meg a láda, ami egy 15x10x5 cm-es négyfülű konyhai tárolódoboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Megközelítés

Tömegközlekedést használóknak az Árpád-hídtól induló 840-es Volánbusz járattal a Pilisborosjenő autóbuszfordulóig kell jönni, ez a végállomás. Menetrend
A buszvégállomástól kb. 200 m séta a játszótér és a Jenői Faló büfé, itt van a kocsival érkezőknek az ajánlott parkoló is.  N 47° 36,631' E 18° 59,219' [GCVENK+parkoló]

Előzmények

Miután első alkalommal sikerült elhoznom a Kálvária kutató mozgóládát GCKaKu, egyértelmű volt számomra, hogy az újrarejtés helyszíne a pilisborosjenői kálvária legyen. A helyszínnel az akkori megtalálónak, egy sokat tapasztalt kedves játszótársunknak is sikerült meglepetést okozni. Mint írta, ez a szép helyen lévő, számára is ismeretlen kálvária szerinte ládaérdemes hely, nem is érti, hogy vajon miért nincs itt még láda! Hát most lett!
Ezzel a multival szeretném nektek bemutatni a Vendel-hegyet és a Kálváriát, valamint az oda vezető utat.

Látnivalók útközben

- Bessenyei-ház

Az utca utolsó házát építette és itt élt az 1980-as években Bessenyei Ferenc, aki az Egri csillagok forgatásán szeretett bele Pilisborosjenőbe. A ház falán megtekinthető a színészóriás születésének 100. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla.

- Szent Vendel emlékmű

A parkolásra kijelölt terület egyik sarkában található a Szent Vendel emlékmű.  N 47° 36,640' E 18° 59,189' [GCVENK+Szent Vendel] Szent Vendelt az állatok védőszentjét, pásztorként szokták ábrázolni. Életét az állatok mellett, illetve remeteként, Isten szolgálatában töltötte. Vendel királyfi 554 körül született Skóciában egy törzs vezérének fiaként. Apja nem nézte jó szemmel a keresztény műveltség és a papság iránti vonzódását, ezért nyájai őrzését bízta rá. Legendája elmondja, hogy Vendel mindig a legjobb legelőt kereste a juhoknak, és fáradságot nem kímélve járta nyájával a dombokat, szíve pedig szüntelenül remetecellája után vágyott.
Mivel az állatállomány Pilisborosjenőn is a megélhetés alapját jelentette, a falubeliek gyakran fohászkodtak hozzá segítségért. Szép szokás volt, hogy Szent Vendel emléknapján, október 20-án körmenettel vonultak a szoborhoz imádkozni, énekelni és a Jóisten áldását kérni. A pásztorok a közelbe hajtották a csordát és a legények kilovagoltak a lovakkal, így a pap az állatokat is megáldotta.

- Kevélyhegyi Levendulamező

Az emlékmű mögött, közel egy hektáros területen található a 2016 májusában telepített Kevélyhegyi Levendulamező. Helybeli családi vállalkozás révén jött létre, az ültetés, a növények gondozása és a szüretelés mind kézi munkával történik, teljesen vegyszermentesen. Levendulavirágzás idején (június-július környékén) szedd magad lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek és kiváló helyszín kreatív esküvői fotózásra is.

- Kálvária úti hársfasor

A Kálváriához vezető régi utat szinte teljesen benőtték a bálványfa- és akácsarjak, ezért 2019. szeptemberében társadalmi összefogás keretében került sor az út járhatóvá tételére, megtisztítására és mintegy harminc facsemete ültetésével egy új hársfasor kialakítására. A cél, hogy pár év múlva kb. 150 méter hosszú szakaszon egy szép, letisztult és kellemesen árnyas sétaúton mehessünk végig.

A Vendel-hegy és a Kálvária

A Pilisborosjenői Kálvária, a falu határában húzódó, 278 m magas Vendel-hegyen található. Régen kissé távolabb eshetett a házaktól, de a falu fejlődik, új házak sokasága nőtt ki a földből és ezek mára már elérték a hegy lábát.
A 14 stáció és a keresztek a falubeliek adományaiból készültek hárshegyi homokkőből. A középső kereszt Brunner Ferenc és Stadler János kőfaragó mesterek munkája. A kálváriát 1929. június 30-án szentelték fel.
Az elmúlt évtizedek nyomot hagytak a keresztút állomásain. Szerencsére nem hagyták tovább romlani az állapotát. A helyi hívek és az önkormányzat összefogásával 2002-ben újították fel. Ekkor került a helyére a középső kereszten az új Krisztus szobor, ugyanis az eredetit részeg munkásőrök légpuska célnak használva több helyen is átlyuggatták. A régi szobor mementóként megtekinthető a római katolikus templomban.
Napjainkban is minden Nagypénteken itt tartják az ünnepi keresztutat, ahol a hívek a 14 stációt végigjárva emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról.
Minden december elején a domb tövében szoktak gyülekezni a helyi kisgyerekek, akikhez lóháton, vagy ha olyan az idő, lovasszánon érkezik meg az erdei Mikulás. És évről-évre, amikor végre hó borítja a domboldalt, a Kálvária a gyerekek kedvenc szánkózóhelyévé válik.
A multi első pontja  N 47° 36,531' E 18° 58,927' 269 m [GCVENK-1] egy 2x10 cm-es gravírozott tábla, amit a Kálvária V. stációja mögött kb. 2 m magasságban egy fára szereltem fel, erről kell leolvasni a második pont koordinátáját.

A Kálvária keresztjei nem a hegy tetejére kerültek, a Vendel-hegy csúcsához még egy pár száz méteres séta vezet. Itt található a GPS technológia előtti geodézia egy földmérési pontjele, egy úgynevezett tripód. A függőleges középrudat három támasszal emelték a háromszögelési pont fölé, ami a függőleges cső meghosszabbításának felszíni metszéspontjában van. A középrúd alja azért van a talaj fölött kb. 2 méterrel, hogy lehetővé tegye a kő fölött a műszer központos felállítását.
Ennek közelében egy mohás kő alatt várja a láda a megtalálóit.

A Kevélyhegyi Tanösvény és a környék ládái

A Kevélyhegyi Tanösvény 2008 tavaszán készült el. Útvonala kb. 10 km hosszú, Pilisborosjenő és környékének legfontosabb kultúrtörténeti és természeti értékeit mutatja be. Az útvonal bejárásához segítséget nyújthat a térképet is tartalmazó tanösvényfüzet, melyet a községi könyvtárban lehet beszerezni. Az egyes állomásokon elhelyezett tájékoztató táblák részletes leírással szolgálnak az adott hely érdekességeiről, értékeiről.
Az első két állomás a már itt ismertetett Szent Vendel emlékmű és a Kálvária. A Teve-szikla közelében kereshető a GC1000, nekem ez volt az első megtalálásom, az Egri várnál elrejtett doboz a GCEger pedig a legelső magyarországi geoláda. A Szódás-barlang közelében találhatjuk a GC40IM ládát, a Kevély-nyereg és a Kis-Kevély rejti a GCLIKE multi pontjait. A Mackó-barlang mélyén van a GCBRUM multi első pontja, a másodikat egy kis kitérővel érhetjük el. A Nagy-Kevély megmászása előtt érdemes felkeresni az Ezüsthegyi-kőbányát, ugyanis itt találjuk a GCNaKe multi első pontját.
A faluból egy másik tanösvény is indul, a Köves-bérci Tanösvény, itt kereshető a GCKOVB, ami az én első rejtésem.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (123 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.58 web: 4.73 átlag: 4.65

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kissberti 2021.11.25 16:23 - Megtaláltam
Kicsit extrém lett a vége. Ránk sötétedett három pici gyerekkel, gps lemerült, zseblámpa volt, már vissza akartunk fordulni, amikor a feleségem véletlen ráakadt. Pedig rendesen be van rejtve, de szerencsére nincs sok kő a csúcs körül.
Nagy öröm volt megtalálni ilyen körülmények között. [Geoládák v3.12.2]

szdia0810 2021.11.07 12:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

clkgtr 2021.11.07 12:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

band!ta 2021.11.07 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

zsolty23 2021.11.06 09:37 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Shikamika 2021.11.01 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

anzsu7 2021.11.01 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa

[Geoládák v3.12.2]

zsujoker 2021.11.01 10:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kwh 2021.10.31 11:00 - Megtaláltam
gotcha

csehipest 2021.10.31 10:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

feherpanni 2021.10.29 09:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Bryan 2021.10.27 14:24 - Megtaláltam
+1 okt stage 15

szollosi73 2021.10.24 12:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.30
Megvan!

Vendel-hegyi Kálvária és hegytető-1Vendel-hegyi Kálvária és hegytető-2
Vendel-hegyi Kálvária és hegytető-3Vendel-hegyi Kálvária és hegytető-4
Vendel-hegyi Kálvária és hegytető-5Vendel-hegyi Kálvária és hegytető-6
Vendel-hegyi Kálvária és hegytető-7Vendel-hegyi Kálvária és hegytető-8
Páratlanpáros 2021.10.19 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Zhakul 2021.10.16 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

m_and_ms 2021.10.16 14:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

orszagoskek 2021.10.16 10:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.74
Gyerekekkel közös családi kirándulás közben megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Csaba és Tamás [Geoládák v3.12.2]
Könnyű találat volt. A koordináták és a leírás rendben van. Megérte megtenni ezt a kis kitérőt.

Hucul 2021.10.14 15:15 - Megtaláltam
OKT közben megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

20211014_151126 
A két Sanyi 2021.10.14 14:40 - Megtaláltam
Az északi oldal volt a göröngyösebb. Mindig ott esett el Krisztus. (Kivéve, mikor Simon segített neki)

Párduc50 2021.10.14 14:02 - Megtaláltam
Ez is nagyon tetszett! Csak az a sok villanypásztor ne rontaná a feelinget!

Geoculus 2021.10.09 10:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Shamra 2021.10.02 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

levcsesz 2021.09.25 13:09 - Megtaláltam
Köszönjük!

Tadri97 2021.09.19 14:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Köszönjük a rejtést! :)

szalaij 2021.09.15 09:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (357 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]